Tervetuloa tänne virtuaaliseen, tuntemattomaan paikkaan, jossa Hengenvaaran talli sijaitsee. Äläpä siis ryhdy luomaan mitään ennakkoajatuksia tallista sen sijainnin suhteen vaan lue ajatuksella tämän sivun teksti. Halusin rakentaa tallin sellaiseen paikkaan, josta henkilökohtaisesti pidän ja tein sen ihan vain koska voin! Hengenvaara sijaitsee lähempänä sivistystä kuin pihamaalta katsoessa arvaakaan. Sen mailla on niin metsää, niittyä, hiekkapohjaista uimalammikkoa kuin kumparetta ja kuoppaakin. Ja 6,3 km päässä sijaitsevasta pikkukunnasta löytää kaiken tarpeellisen kirjastosta hevostarvikekauppaan. Ja pistäydyhän rankan treenin jälkeen tuopilliselle paikalliseen baariin, sieltä kuulet varmasti kaikkein mehevimmät juorut!
Yhtälailla ilmastoltaan paikka on täydellinen. Kesä on lauhkea eikä kovin pitkä, yli kolmenkymmenen eivät asteet nouse kuin hyvin harvoin. Tallin ympäristössä tuntuu puhaltavan aina sopivan vilvoittava tuuli, jolloin sekä hevoset että ihmiset jaksavat treenata myös päiväsaikaan. Kesän jälkeen koittaa ehdottomasti kaikkein paras vuodenaika, syksy. Syksy on pitkä, vähäsateinen, värikäs ja vilpoinen tuuli puhaltaa lehtiä pitkin pihaa. Kurakelejä on joskus, mutta pääasiassa liikkuminen sujuu myös ilman sukelluspukua. Kun vihdoin alan kyllästyä upeaan ruskaan, sataa maahan kerta heitolla vajaa puoli metriä lunta ja päivät muuttuvat aurinkoisiksi, pikkupakkaspäiviksi. Lumi on maassa kaksi-kolme kuukautta, jonka jälkeen se sulaa kevätauringon lämmössä alta viikossa ja maa on taas kuiva ilman suomalaista kurakoppurajäärumbaa. Kevät on lyhyt ja nopea, maailma räjähtää vehreyteen ja kesä tulee nopeasti mennäkseen taas nopeasti pois syksyn ja talven tieltä.

Hengenvaaran tallirakennus on moderni valkoinen rakennus, mustine kattoineen, ovineen ja ikkunoineen. Tallissa on molemmin puolin leveää käytävää tilavia karsinoita, joiden alaosa on vaaleaa puuta, yläosassa on metalliset kalterit. Ovet ovat laadukkaat liukuovet ja niissä on tanko ja kori, joihin sen hetkiset loimet ja olennaiset pikkutarvikkeet voi laittaa. Karsinoista itsestään löytyy juoma-automaatti, ruoka-astia sekä alusina puupellettiä. Talli on ylipäätään rakennettu mahdollisimman tilavaksi, jotta mahdolliset isoegoisetkin hevoset ja ponit mahtuvat kulkemaan siellä ilman ongelmia. Karsinoita tallissa on yhteensä 24 sekä kaksi vielä tilavampaakin tilavampi karsina varsomiskarsinaksi. Tallin toisesta päästä löydät myös pesupaikan ja yhden eristetyn sairaskarsinan. Sen sijaan keskivaiheilta löydät vastakkain kaksi ovea, joista toisesta pääsee rehuvarastoon ja toisesta satulahuoneeseen. Molempien siisteyteen panostetaan paljon, arkielämä on niin paljon helpompaa kun tavarat ovat siellä missä pitäisikin. Satulahuoneesta löydät myös ihanan vaaleanpunaisen, kulahtaneen porsaan - menitte lankaan - siis sohvan, joka tallilaisten keskuudessa on nimetty Röhnöksi.

Uusimpana rakennuksena Hengenvaaraan on rakennettu pikkutalli, ikioma talli kaikille muille kuin näille suomenjunteille. Yhtälailla moderni, valkoinen rakennus on sekin, yllätys yllätys, tilava - shetlanninponien silmissä. Karsinat ovat käytännössä samanlaiset kuin päätallissa: samoin varusteltuja ja saman näköisiä, mutta pikkuponeja ajatellen osan karsinoista puuosaa on madallettu, jotta pikkuiset näkisivät ulos. Vaikka rakennusta kutsutaankin pikkutalliksi, on siellä yhtä paljon tilaa kuin päätallissakin, vain vähän vähemmän karsinoita ja lisäksi löytyy pieni satulahuone ja oma rehuvarasto.

Tallin pihapiiristä löydät maneesin ja suurehkon kentän, joukon tarhoja ja vehreät laitumet. Siellä täällä kasvavat koivut ja rehottava nurmikko näyttävät mehevän vihreiltä korostaen tallin, aitojen sekä tallinomistajan asunnon valkeutta. Hengenvaarassa siis suositaan valkeaa lauta-aitaa, mutta turvallisuussyistä laitumia ja tarhoja kiertää myös sähkölangat. Tonttia etsiessäni yksi tärkeistä kriteereistä oli laitumien läheisyys: en nimittäin inhoa mitään niin paljon kuin hevosten laahaamista kilometritolkulla laitumen takia. Sitäpaitsi hyvinvointi on helpompi tarkistaa, kun laitumien portit ovat lähes pihapiirissä. Ja tottakai tarkistusreissuja varten pitää olla oma pikku mönkijä! Hiekkapohjaisen kentän vierestä löydät estevaraston, jossa säilytetään esteiden lisäksi yhtä sun toista roipetta (kauhean tarkkaan ei kannata urkkia!). Maneesissa on pienempi, mutta siistimpi estevarasto sekä tarvittaessa katsomo ja peiliseinä. Kilometri hyväkuntoista metsätietä ja saavut Hengenvaaran omaan käyttöön rakennetulle laukkaradalle. Pikkuinen rata ei ole huippulaatua, mutta hiekkapohjaisena soveltuu hyvin ponien treenaamiseen. Risuesteitä sen sijaan harjoitellaan viereiselle niitylle kunnostetulla nurmikentällä.


Maastoja Hengenvaarassa on monenlaista: metsää, niittyä, kukkulaa ja monttua, peltoa, uimakuoppaa, metsätietä ja ojanpenkkaa. Oikeastaan Hengenvaaran rakennuspaikka valittiin osaksi juuri upeiden maastojen vuoksi. Hengenvaaran lähimaastoissa ei juuri muuta liikennettä ole, joten maastoilla voi suht turvallisin mielin. Naapureiden pihoille koiria ärsyttämään ei tietenkään saa kopistella, eikä maajussien peltoja tallata kylvöaikaan, mutta muuten maastot ovat vapaassa käytössä ja luonnosta saa ja pitää nauttia!

kuvat © Bob Langrish


Virtuaalitalli / a sim game stable