Hengenvaaran Vinkare


† 10.3.2017 †

Kuvat: ransu.kuvat.fi/


Virallinen nimi: Hengenvaaran Vinkare Kutsumanimi: Vintti
Syntynyt, ikä: 23.10.2015, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 152cm
Väri: punarautias Merkit: piirto, otj puolisukka
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero, Hengenvaara Rekisterinumero: VH15-018-2445
Koulutustaso: HeB / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotteinen

KTK-III, 06/16, 16 + 18 + 18 + 15 = 67p

ERJ-I, 08/16, 7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p

KRJ-I, 10/16, 7 + 41 + 22 + 20 + 15 = 105p

KERJ-I, 10/16, 7 + 40 + 22,25 + 20 + 15 = 104p

SLA-I, 11/16, 14 (4-3-3-4) + 22 + 25 + 20 + 18 = 99p

VVJ-II, 11/16, 8 + 41 + 15,5 + 20 + 15 = 99,5p

YLA1, 02/17, 30,5 (17+13,5) - 32,5 (20,5+12) - 17 - 15 - 6 = 101pLUONNE


Hengenvaaran Vinkare eli Vintti kuulostaa oikein kunnon vintiöeläimeltä, mutta oikeasti Vintti on mitä sympaattisin, rauhallisin ja herttaisin herrasmiesori. Välillä tuntuu, että ori osaa lukea ajatuksia ja helpottaa jo siten parhaansa mukaan ihmisten tekemisiä. Ori mm. tuntuu aavistavan milloin sitä tullaan tarhasta hakemaan ja on aina portilla vastassa, vaikka normaalisti se hengailee kyllä muiden kanssa tarhan perällä. Vintti onkin hyvin seurallinen ja sille kelpaa niin ihmis- kuin hevosseurakin.

Hoitotoimenpiteiden ajan sen voi huoletta pitää karsinassa vapaana tai käytävällä ihan löysästi kiinni sidottuna, orilla ei ole tarve mennä minnekään. Se jaksaa seistä vaikka tuntitolkulla paikallaan jynssättävänä ja sitä voi sukupuolestaan huolimatta pienemmätkin harjailla - toki valvonnassa, hevosista ei ikinä tiedä. Kaviot Vintti nostaa käskystä eikä varustamisessakaan ole sen suurempaa ongelmaa, vaikkei se satulavyön kiristystä arvostakaan. Eläinlääkäristä on Vintille ok, mutta kengittäjästä se jostain syystä ei pidä. Ori kuitenkin kestää kavionhoidon kuin mies, vaikka näyttääkin nyrpeää naamaa.

Ratsuna Vintti on rauhallinen ja rento, paikoitellen jopa liiankin. Se jää helposti pohkeen taakse ja hitaaksi ja vaatikin ratsastajaltaan erittäin napakkaa asennetta. Yleensä mitä ryhdikkäämpi ja reippaampi ratsastaja on, sitä paremmalta myös ratsu näyttää. Liikaa ei sovi kuitenkaan painostaa, Vintti on pohjimmiltaan kuitenkin herkkä hevonen ja toimii parhaiten pienillä ja napakoilla avuilla. Raudikko ei ole askellajeiltaan maailman näyttävin, mutta niissä on kuitenkin hyvä säädeltävyys ja ori taitaa Helpon Been asiat rutiinilla. Maastossa ori on varma ja rauhallinen, sen mieleen on enemmän rauhalliset sunnuntaijolkottelut kuin raisut kilpalaukat pellolla.

Esteillä Vintti on reippaampi ja saattaa jopa kuumua vähän ja intoutua pukittelemaankin. Se selvästi tykkää esteistä ja on ihan taitavakin: sillä on hyvä tekniikka, ponnistusvoimaa riittää ja ori kääntyykin ihan näppärästi. Joskus kuumuessa laukan säädeltävyys kärsii, mutta pääasiassa ori lähtee eteen ja sen saa kerättyä suhteellisen nopeasti, jolloin pikku spurtit uusintaradalla onnistuvat helposti. Vaikeuksia tuottaa ainoastaan huonot, erittäin vinot lähestymiset jolloin ori painelee ennemmin ohi kuin hyppää tai kieltää. Maastoesteillä Vintti on normaalia tarkempikin jaloistaan, muttei ihan yhtä menestykäs ja vauhdikas.

Valjakkoajossa Vintti ei ole kovin taitava, mutta omalla tasollaan tasainen suorittaja. Se on ajaessa aluksi normaalia tahmeampi, mutta lämpenee kyllä nopeasti ja on sen jälkeen miellyttävä ja rento ohjastettava. Se on erittäin vahva tarkkuuskokeessa, sillä sen liikkeitä on helppo hienosäätää ja ori kiihtyy ja hidastaa tarpeen vaatiessa hyvinkin nopeasti. Vintti on myös hieno hevonen ohjasajaa sen rehellisyyden ja miellyttämisenhaluisuuden vuoksi.

Kisapaikalla Vintti on aikalailla oma rauhallinen itsensä. Se on terveellä tavalla utelias ja kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista, mutta kaikkein mieluiten se möllöttelee omien ihmisten keskellä rapsuteltavana. Verkassa sitä saa usein herätellä vähän reippaamminkin, mutta muuten se suorittaa kisapaikoilla yhtä hyvin kuin kotonakin. Ori menee helposti traileriin ja matkustaakin nätisti sekä yksin että seurassa, kunhan ruokaa riittää.


SUKUTAULU


Isä: Silinterivintiö KISS
KTK-II, YLA1, ERJ-I
sh, vkk, sk 152cm
HeA / 110cm
Ii: Verivana
YLA2
sph, m, sk 146cm
Iii: Herra Punainen evm
sh, m, sk 152cm
Iie: Suklaakukka evm
sph, rt, sk 147cm
Ie: Ch Neliapila
TK-III, YLA2
sph, trt, sk 143cm
Iei: Reima evm
sph, prn, sk 145cm
Iee: Terttu evm
sh, rt, sk 148cm
Emä: Ch Räiskyvän Huiskaus
KTK-III, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-III
sh, vrt, sk 150cm
HeB / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Ralli-Rami
KTK-III, YLA2, SLA-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II
sh, rnkm, sk 150cm
Eii: Rattea Renttuli evm
sh, rtkm, sk 161cm
Eie: Kylvön Henni evm
sh, rn, sk 149cm
Ee: Hilirimpsis

sh, rt, sk 152cm
Eei: Haamura evm
sh, rt, sk 155cm
Eee: Huiskin-Haiskin evm
sh, tprt, sk 153cm


SUKUSELVITYS


Vintin isänisänisä Herra Punainen oli vastoin nimeään musta, 152-senttinen suomenhevosori. Se kilpaili kohtalaisen menestyen niin este- kuin kouluratsastuksessakin, mutta oli huomattavasti lahjakkaampi koulupuolella - esteillä orilla tuppasi olemana liikaa intoa ja turha häseltäminen haittasi suorituksia. Normaalissa arjessa reipas ja vähän liiankin säpäkkä ori omasi kuitenkin erinomaisen tilannetajun ja eläkepäivinään se ruunattiin ja se teki useamman vuoden töitä ratsastuskoulun opetushevosena. Sitä ennen Herra Punainen sai kuitenkin viisi hienoa varsaa, joista kolme peri sen mustan värityksen.

Isänisänemä Suklaakukka oli rautias suomenhevostamma, jonka ominta alaa oli kouluratsastus. Pienhevoskokoisella tammalla oli erittäin laadukkaat askeleet ja se esiintyi mielellään. Nätti se oli muutenkin ja pärjäsi kouluratsastuksen lisäksi näyttelyissä kohtalaisen hyvin. Perusluonteeltaan Suklaakukka oli virkeä ja meneväinen, mutta varsin ahne ja sitä kautta aiheutti pieniä ongelmia kotitallillaan. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuuliainen, oikeastaan ihan kaikkien ratsastettavissa. Suklaakukka sai kolme varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan 26-vuotiaana selkä- ja jalkavaivojen vuoksi.

Isänemänisä Reima oli niin ikään pienhevoskokoinen, punaruunikko suomenhevosori. Reiman parhaimpiin puoliin kuului sen taidot valjakkoajosaa, herkkyys, rehellisyys ja hyvä työmotivaatio. Haastavaa Reiman kanssa elosta teki sen turhankin suuri herkkyys ja säpäkkyys. Vaikka orin pääura oli valjakkoajossa, vieraili se silloin tällöin myös koulukentillä ja näyttelyissä ihan kohtalaisella menestyksellä. Varsoja Reima sai kymmenen, joista kaikki ovat menestyneet hienosti. Reima lopetettiin 23-vuotiaana.

Isänemänemä Terttu oli niin sanotusti perusputte. Se oli raudikko valkealla piirrolla ja sukilla, perusluonteeltaan vähän itsepäinen, mutta pohjimmiltaan kiltti ja reipas tamma. Se oli sileän työskentelyssä tahmeahko, esteillä se kuumui ja sen kanssa saattoi tehdä mitä tahansa mieleen juolahti. Terttu ei niinkään kilpaillut seurakisoissa kummempaa, mutta se jätti jälkeensä kahdeksan hienoa, hyväluonteista ja tasaisen varmaa suomenhevosvarsaa.


Vintin emänisänisä Rattea Renttuli oli suurikokoinen, huimat 161 senttiä korkea, rautiaankimo suomenhevosori. Se menestyi erinomaisesti näyttelyissä ja kantakirjattiinkin ykköspalkinnolla. Ratsuna se oli kevyt ja herkkä ja se menestyi erinomaisesti jopa 120-senttisillä esteradoilla. Arjessa ori oli oikea mamman kultamussukka, mutta enemmän yhden ihmisen hevonen kuin kaikkien kaveri. Erinomaisen rakenteensa ja potentiaalisen sekä erikoisen värinsä vuoksi ori oli suosittu jalostusori ja se sai jopa 30 jälkeläistä ennen luonnollista menehtymistään 26-vuotiaana.

Emänisänemä Kylvön Hennistä kaavailtiin esteratsua, mutta toisin kävi - ruunikko tamma osoitti paljon suurempaa potentiaalia kouluradoille kuin esteradoille, joissa se vain kuumui, hermostui ja epäonnistui sen takia. Kouluratsastuksen parissa tamma pärjäsi paremmin ja nappaili sijoituksia tasaisen varmasti aluetasolla helpoissa luokissa. Perusluonteeltaan Kylvön Henni oli rauhallinen ja itsevarma tamma, joka innostui helposti. Tamma sai vain kaiksi varsaa, mutta molemmat perivät siltä itsevarman luonteen.

Emänemänisä Haamura oli 155-senttinen ori, joka oli luonteeltaan hyvin kiltti ja rauhallinen. Raudikko oli ratsain mitä tasaisin ja varmin eikä se esimerkiksi ikinä säikkynyt mitään. Haamura kisasi menestyksekkäästi koulua ja esteitä, se oli tottelevainen ja taitava, parempaa ei olisi toivonut. Haamuran ura kuitenkin loppui lyhyeen onnettomuuden vuoksi ja se jäi oloneuvokseksi jo 10-vuotiaana. Ori sai kolme jälkeläistä ennen kuin sen suhteen luovutettiin ja se lopetettiin 15-vuotiaana.

Emänemänemä Huiskin-Haiskin oli 153-senttinen, tummanpunarautias tamma. Se oli luonteeltaan niin ikään kiltti, mutta erittäin itsepäinen. Sitä ei kannattanut käskyttää, vaan sen kanssa kaikki toiminta lähti neuvottelusta. Parhaimmillaan tamma oli kyllä moniosaaja ja menestyi erinomaisesti jopa neljässä lajissa: koulussa, esteillä, kentässä ja valjakkoajossa. Tammaa käytettiin säästeliäästi jalostukseen ja se sai ainoastaan kolme varsaa elinaikanaan. Tamma kuoli luonnollisesti huimassa 29 vuoden iässä.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Satulinnan Marimba // 03.03.2016 // Hapero // t. Kuuralehdon Vinttura
Vaniman Cha-cha-cha // 04.06.2016 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Humppa
Riihikorven Topaasi // 20.05.2016 // miivi (VRL-13320) // t. Hengenvaaran Opaali
Mörkövaaran Meripihka // 24.06.2016 // Dimma (VRL-08204) // t. Hengenvaaran Vingahdus
Huvitutin Amalia // 03.09.2016 // reibili (VRL-10965) // o. Rappadanin Uhkapeli


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 45 kpl.

13.12.2015 // KRJ/Helppo B // Peikkola // 5/30 //
02.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 5/40 //
03.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 3/40 //
03.01.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 1/40 //
04.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/40 //
08.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 5/40 //
12.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 3/40 //
14.01.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 1/40 //
17.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 4/40 //
17.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 2/40 //
17.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/30 //
18.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/40 //
18.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 3/30 //
18.01.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 2/30 //
18.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 3/40 //
18.01.2016 // KRJ/Helppo B // Yemene // 6/40 //
19.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 1/40 //
19.01.2016 // KRJ/Helppo B // Rumour Ponies // 4/30 //
19.01.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 3/80 //
20.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 6/40 //
20.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 5/40 //
21.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 1/40 //
21.01.2016 // KRJ/Helppo B // Rumour Ponies // 4/30 //
22.01.2016 // KRJ/Helppo B // Yemene // 5/40 //
22.01.2016 // KRJ/Helppo B // Rumour Ponies // 5/30 //
22.01.2016 // KRJ/Helppo B // Rumour Ponies // 4/30 //
22.01.2016 // KRJ/Helppo B // Relven // 6/40 //
22.01.2016 // KRJ/Helppo B // Vindemia // 5/40 //
23.01.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 4/30 //
23.01.2016 // KRJ/Helppo B // Rumour Ponies // 4/30 //
23.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 4/40 //
24.01.2016 // KRJ/Helppo B // Yemene // 5/40 //
24.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 3/30 //
25.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 8/80 //
27.01.2016 // KRJ/Helppo B // Vindemia // 6/40 //
31.01.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/30 //
31.01.2016 // KRJ-cup/Helppo C // Hukkapuro // 5/248 //
02.02.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/30 //
03.02.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/30 //
05.02.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 1/30 //
09.02.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 3/30 //
13.02.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 5/30 //
15.02.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 5/30 //
19.02.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 1/30 //
25.02.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 4/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

07.12.2015 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 4/30 //
09.12.2015 // ERJ/100cm // Petäjävaara // 1/30 //
11.12.2015 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 3/30 //
23.01.2016 // ERJ/100cm // Marrasvaara // 5/30 //
25.01.2016 // ERJ/100cm // Marrasvaara // 2/30 //
26.01.2016 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Stewart // 6/100 //
01.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 1/30 //
02.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 1/40 //
03.02.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
03.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 1/40 //
03.02.2016 // ERJ/100cm // Petäjävaara // 4/30 //
04.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 5/40 //
05.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 6/40 //
06.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 4/30 //
08.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 4/30 //
10.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 1/30 //
10.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 1/30 //
11.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
12.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 1/30 //
14.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
15.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
15.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 1/30 //
15.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 5/30 //
16.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 4/30 //
17.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 4/30 //
18.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 5/30 //
19.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 4/30 //
19.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 1/40 //
21.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 3/30 //
21.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
22.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 2/30 //
22.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 1/30 //
23.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
24.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
25.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 1/30 //
27.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
25.01.2016 // ERJ/100cm // Viisikko // 4/50 //
31.01.2016 // ERJ/100cm // Viisikko // 4/50 //
15.02.2016 // ERJ/100cm // Brokeback // 1/30 //
18.02.2016 // ERJ/100cm // Brokeback // 3/30 //
29.02.2016 // ERJ-cup/100cm // Satulinna // 14/208 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

22.01.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 6/40 //
25.01.2016 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 1/40 //
30.01.2016 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 5/40 //
03.02.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
04.02.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
06.02.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
10.02.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
12.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //
14.02.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/30 //
18.02.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 2/30 //
23.02.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 4/30 //
01.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
04.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //
05.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
10.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
20.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
01.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/50 //
11.03.2016 // KERJ/Helppo // Marrasvaara // 4/30 //
13.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
05.04.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 5/30 //
13.04.2016 // KERJ/Helppo // Vanima // 2/30 //
14.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/28 //
15.04.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 2/30 //
17.04.2016 // KERJ/Helppo // Vanima // 4/30 //
12.04.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/29 //
13.04.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/29 //
14.04.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/29 //
23.04.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 2/30 //
28.04.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 3/30 //
01.05.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
04.05.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/40 //
05.05.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
07.05.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/40 //
23.05.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
02.05.2016 // KERJ/Helppo // Farbranch Irish Draughts // 4/34 //
10.05.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/40 //
02.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/60 //
05.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/60 //
06.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/60 //
09.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 7/60 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

01.01.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 4/30 //
06.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
09.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
22.01.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 1/30 //
26.01.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 2/30 //
03.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/40 //
04.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
06.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/40 //
09.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 6/40 //
16.02.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/30 //
17.02.2016 // VVJ/Noviisi // Moana part breds // 2/40 //
18.02.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/30 //
01.03.2016 // VVJ/Noviisi // Härdelli // 5/30 //
06.03.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/30 //
21.02.2016 // VVJ/Noviisi // Defective // 3/30 //
01.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
21.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
27.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
15.03.2016 // VVJ/Noviisi // Defective // 3/30 //
18.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
21.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
22.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 5/30 //
24.03.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 3/30 //
30.03.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 2/30 //
04.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
07.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
09.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
11.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
11.04.2016 // VVJ/Noviisi // Puzzle Rebellion // 5/30 //
12.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
13.04.2016 // VVJ/Noviisi // Puzzle Rebellion // 1/30 //
13.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
18.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
25.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
29.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
11.04.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 4/30 //
22.04.2016 // VVJ/Noviisi // Ruuti // 2/26 //
25.04.2016 // VVJ/Noviisi // Breawa // 2/20 //
11.05.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/37 //
13.05.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/37 //
31.12.2016 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/70 //

26.08.2016 // VVJ/Noviisi // Keilakunkku, osa1 // 1/81 //

Näyttelyt, 1x irtoSERT.

26.01.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 6/12 // 39p.
12.02.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 6/12 //
22.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 5/12 // 38,5p.
27.03.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 6/12 // 38,5p.
10.03.2016 // Kutsu // NJ/Suomen(pien)hevosorit // irtoSERT // pt. Jannica


PÄIVÄKIRJA


16.10.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Valmennukseen saapui tänään Vintti ratsajineen, ratsastaja oli vasta muutaman kerran orilla ratsastanut, mutta yhteispeli näytti sujuvan kohtalaisen hyvin jo alkuverryttelystä lähtien. Rohkaisin ratsastajaa ratsastamaan Vinttiä ronskimmin eteenpäin: sitä olisi huomattavasti helpompi lähteä työstämään, kunhan se liikkuisi edes vähän omalla moottorilla. Muutaman pysähdys-peruutus-ravi -siirtymisen jälkeen Vinttikin alkoi herätä tähän päivään ja saatoimme aloittaa sen asettelun ja taivuttelun. Tarkoitus oli ratsastaa hevosta ympyrällä ja asettaa se nikama kerrallaan ensin ulos ja sitten sisään. Se olisi hyvää jumppaa hevoselle, mutta toisaalta tarkkuutta vaativaa ja valaisevaa ratsukolle. Alkuun ratsastajalla kesti päästä jutusta jyvälle, mutta kun juju löytyi, alkoi tehtävä sujua erinomaisen hyvin! Vintti ei ollut mikään hirveän jäykkä hevonen, joten ratsastajan täytyi lähinnä löytää oikea tapa pyytää ja hevonen toimi. Hyvää työtä molemmilta!

15.10.2016 Hämmennyin, miten paljon tallilla oli lauantaina jo yhdeksän jälkeen ihmisiä. Kävin äkkiä keräämässä puomit maneesista pois, ennen kuin sinne ehtii ketään ratsastamaan. Ulkona tihutti edelleen vähän vettä, mutta koska maneesissa oli hirveästi ratsukoita, päätin uhmata luontoa ja mennä kentälle. Hyvin tehty kentän pohja ei onneksi tällaista pienistä sateista vettynyt, vaan pystyin ratsastamaan orin kaikissa askellajeissa. Eilisestä energisyydestä ei ollut tietoakaan, joten ratsastin aika lyhyesti. Kamppailin kunnolla treenaamisen ja energian säästämisen välillä, sillä minua jännitti seuraavan päivän valmennus aika paljon. Tein lyhyemmin töitä, mutta enemmän kaikenlaisia koulukiemuroita: erilaisia ratsastusradan teitä, siirtymisiä sekä askellajien välillä että sisällä ja vähän taas pohkeenväistöä sekä etu- ja takaosankäännöksiä. Huono Vintti ei ollut, mutta tosi huonosti eteenpäinpyrkivä. Toivottavasti huomenna ori olisi vähän reippaampi...

14.10.2016 Perjantaina tallilla oli hiljaista, joten saatoin raahata muutaman puomin ja kavaletin maneesiin meitä varten. Ulkona satoi aika reippaasti, mutta Vintillä oli onneksi sadeloimi päällään eikä sen harjaamiseen mennyt kauaa. Ori tuntui mukavan virkeältä, vapaapäivä oli selvästi tehnyt sille hyvää, joten odotin innolla pientä puomi- ja kavalettiharjoitustamme. Vintti tuntui alkuverryttelyssä vielä sopivan reippaalta, mutta ensimmäiset puomin ylitykset tulivat silti yllätyksenä: ori hyppäsi niiden yli valtavalla loikalla ja löysin itseni keräilemästä kroppaani takaisin satulaan sen kaulalta. Seuraaviin lähestymisiin olin varautunut ja homma alkoi sujua paremmin! Vintti oli koko ratsastuksen ajan todella kiva ja loppuverkassa sain sen venyttämään nätisti eteen ja alas! Loppukäynnit kävelimme tänään maastossa, kun sade ehti vähän laantua. Vasta kotimatkalla muistin, että olin unohtanut kerätä puomit maneesista pois, mutten jaksanut enää palata - menisin kuitenkin lauantaina aikaisin tallille.

12.10.2016 Keskiviikon ohjelmaan oli Vintille osunut kengitys, mutta sen jälkeen olin ajatellut käydä kentällä pyörimässä ihan vain perusjuttuja, hakea vähän tuntumaa. Vintti käyttäytyi hyvin kengityksessä ja palkitsin sen runsain herkuin, koska olin kuullut ettei ori varsinaisesti välittänyt kengityksestä. Suoraan operaation jälkeen jäin puunaamaan Vinttiä käytävälle ja siitä suuntasimmekin pian kentälle. Muutama muu ratsukko lopetteli treenejään, joten vähän aikaa verkkailtuani sain koko kentän käyttöön itselleni. Vintti kyttäili hetken hävinneiden kavereidensa perään, mutta sain sen nopeasti taas keskittymään työntekoon. Ori oli alkuun aika tahmea ja jouduin ratsastamaan sitä reippaasti eteen, että sain sen tekemään rehellisesti töitä. Ratsastin paljon siirtymiä ja taivuttelin oria ympyröillä. Loppuverkassa uskalsin kokeilla vähän pohkeenväistöä sekä käynnissä että ravissa ja ne sujuivat mielestäni yllättävän kivasti! Huomenna Vintti saisi pitää vapaapäivän, mutta perjantaina jatkaisimme treenejä.

11.10.2016 Tiistaina ilma oli kuin morsian enkä voinut vastustaa ajatusta maastoreissusta! Normaalisti en lähtisi ensimmäisellä ratsastuskerralla maastoon, mutta tallin omistaja oli ylipuhunut minut uskomaan, ettei Vintti ole yhtään sen haastavampi (tai siis helpompaa kummempi!) aitojen ulko- kuin sisäpuolellakaan. Vintti oli piehtaroinut aamupäivän aikana tottakai kuraisimmassa tarhan kohdassa - niin kuin hevosilla tuntuu olevan tapana - mutta sain yllättävän nopeasti orin priimakuntoon ja varustettua. Nautin suuresti, kun ei ollut kiire mihinkään ja sai puuhailla ihan omaan tahtiinsa! Nousin tallipihalla Vintin selkään ja ohjasin sen merkityn maastoreitin alkuun. Olin ennenkin maastoillut Hengenvaaran maisemissa, mutta en ihan luottanut muistiini tai suuntavaistoihini, joten pelasin varman päälle. Kuljimme pääasiassa käyntiä ja rentoa ravia, mutta muutamalla suoralla nostin laukan ja annoin Vintin laukata omaa tahtiaan. Mitenkään ylitsepääsemättömän reipas Vintti ei ollut, mutta juuri sellainen sopivan innostuva kuitenkin. Reissu oli molemmille varmasti mieleinen ja siitä oli hyvä jatkaa huomiseen.

10.10.2016 Tallin omistaja oli luvannut minulle syysloma "vuokrahevoseksi" symppiksen suomenhevosori Vintin! Muutto toiseen kaupunkiin opiskelemaan oli vienyt hevostelun todella pienelle: ei ollut rahaa eikä oikeastaan hevosiakaan, kun isosta kaupungista ei tuntenut ketään hevosihmisiä ja ratsastuskoulu ei tuntunut omalta jutulta ollenkaan. Nyt saisin kuitenkin viettää kokonaisen viikon niin sanotusti hevosen omistajana ja kaikki huipentuisi sunnuntain valmennukseen! Vintti oli minulle tuttu lähinnä ulkonäöltään ja olin sitä joskus kai taluttanutkin, mutta koska sen suuremmin en sitä tuntenut, niin ensimmäisenä päivänä päätin vain tutustua oriin kunnolla ja juoksuttaa sen kevyesti. Vintti tuli mielellään tarhasta kanssani ja ihastuin sen rauhalliseen luonteeseen heti. Harva ori oli näin huomaavainen herrasmies! Juoksuttaessa Vintti oli vähän villimpi ja esitteli kyllä melkoisen makeeta ravia ja laukkaa enkä malttanut odottaa että pääsisin huomenna ratsastamaan.

25.08.2016, kouluvalmennus, valmentajana Suvi
Valmennuksen aluksi keskustelin hieman Haperon kanssa hänen ratsustaan. Vintti oli minulle uusi tuttavuus, joten halusin kuulla hieman orin vahvuuksista ja heikkouksista. Hapero kertoi orin olevan välillä hieman hidas, joten suunnittelin mielessäni päivän tehtävät tarkoituksena saada Vintti kunnolla avuille ja reagoimaan.
Verryttelynä kehotin ratsukkoa ottamaan ravia molempiin suuntiin tempoa muutellen. Vintti liikkui kivasti eteen, mutta temponmuutoksissa kesti useamman askeleen ennen kuin viesti saavutti määränpäänsä. Pian kehotin Haperoa tekemään pysähdykset ravista jokaisen kirjaimen kohdalla. Pysähdysten väleissä Vintti piti saada etenemään hyvin ne pari askelta, joten se tuli myös saada ajattelemaan eteenpäin heti ensimmäisestä askeleesta alkaen. Alkuunsa meno vaikutti tahmealta, mutta muutaman raipalla muistuttamisen jälkeen alkoi Vintti reagoida pohkeeseen huomattavasti paremmin ja muutamaan otteeseen liikkeellelähtö oli oikein mallikelpoinen. Parin onnistumisen jälkeen komensin ratsukon ottamaan mukaan laukkatyöskentelyä. Alkuun oli jälleen tarkoitus saada Vintti etenemään ja ottamaan myös takajalat mukaan hommiin, ilman että ne jättivät perässä laahatessaan jälkeensä valtavaa uraa. Avuksi napattiin muutama toisesta päästä korotettu puomi, joilla orin oli pakko nostella jalkansa. Tällä pienellä aktivoinnilla saatiin Vintistä esille hyvää laukkaa, jossa takajalat polkivat hyvin alle. Hapero sai laukassa orin huomattavasti helpommin reagoimaan apuihinsa täsmällisesti kuin ravissa. Loppua kohden Vintti alkoi myös kantamaan itseään tasolleen sopivassa muodossa. Ori on selvästi yritteliäs, mutta vaatii aikaa ja jumppaa lämmetäkseen ja alkaakseen reagoida. Suosittelin Haperolle jatkossakin korotetuilla puomeilla ratsastamista, jolloin saadaan myös ravissa aktivoitua Vintin takaosaa töihin.

20.07.2016 Tänään pakkasin heti aamusta kimpsut ja kampsut ja huristelin tallille, jossa tarkoitukseni oli ottaa Vintti muutaman viikon laidunloman jälkeen takaisin hommiin ihan vain pitkän ja rauhallisen maastoreissun avulla. Vintti lähti laitumelta mielellään mukaani, kun lahjoin sitä mehevällä aamupalaomenani rontilla ja lähdimme taapertamaan kohti tallia. Perillä sitaisin Vintin kiinni harjauspuomiin ja hain harjakopan ja suitset sekä itselleni ratsastusvermeet. Satulaa ei tänään tarvittaisi eikä sen puoleen mitään suojiakaan: tarkoitus oli pääasiassa kävellä ja hölkötellä. Vintti nuokkui aamuauringossa, kun puunasin sen päästä varpaisiin ja työllä ja tuskalla selvitin laidunloman aikana häntään ilmestyneet takut. Varustautumiseen menikin yllättävän kauan aikaa, mutta ehdimme juuri ja juuri livistää pois paikalta, kun talliin alkoi saapua muutakin porukkaa. Suuntasimme tallin takaa pientä polkua kohti umpimetsää, jossa vastaamme tulisi tuskin ainuttakaan ihmistä. Vintti askelsi normaalia vähän reippaammin, mutta ei silläkään tuntunut varsinaisesti mihinkään kiire olevan. Samoilimme lähimetsässä yli puoli tuntia vain tutkaillen minne mikin polku vie, mutta sitten siirryimme vähän isommalle polulle ja ravailimme sitä pitkin aina lähirantaan saakka, jossa Vintti pääsi rantaveteen polskimaan. Tai ainakin minun ajatukseni oli ollut rantavesi, mutta Vintti marssi päättäväisesti kohti ulappaa ja uimista. Onneksi kesä kuivaa sen minkä kastaakin. Loppumatka tallille sujui rennosti kuivatellen käynnissä, mutta silti tarhaan päästyään Vintti piehtaroi oikein antaumuksella. Vähän nyrpeänä se jäi tuijottamaan tarhan portille, mutta piristyi selvästi, kun aamupäivän heinäannos saapui.

12.06.2016 Tänään ratsastin Vintin ihan vain lyhyesti huomisia koulukilpailuja ajatellen. Meillä olisi isot koulukilpailut seuraavana päivinä eikä Vintti ollut ihan vakuuttanut viimeisimmissä koulutreeneissä, mutten vielä heittänyt pyyhettä kehään. Viime aikoina ongelmina oli ollut kuumuuden tuoma laiskuus ja flegmaattisuus. Vintillä oli ollut nyt pari vapaata alla ja se tuntui mukavan energiseltä jo alkukäynneistä asti. Työstin käyntiä lähinnä ympyröillä taivutellen ja tein muutamia pysähdys - ravi - käynti siirtymisiä, joilla sai käyntiin vielä vähän lisää ryhtiä ja oriin säpäkkyyttä. Ravissa ratsastin vähän sitä sun tätä: vähän väistöjä, ympyröitä, temponvaihteluja ja ravi-seis -siirtymiä herätelläkseni ja testatakseni miten ori ylipäätään on avuilla. Mitenkään eteenpäinpyrkiväksi ei Vinttiä vieläkään voinut sanoa, mutta ainakin se teki kaiken minkä pyysin ja paikoitellen sain ihan kivaakin ravia aikaiseksi. Laukassa ratsastin vain mahdollisimman isoa laukkaa ympäri kenttää ja Vintti venyttikin askeltaan ihan yllättävän hyvin ja tuntui vähän innostuvan. Loppuravit ratsastettiin luonnollisesti eteen ja alas ja loppukäynneiksi lähdimme lähimaastoihin kiertelemään. En vieläkään ollut sataprosenttisen varma mitä kisasuorituksesta tulisi, mutta ainakin olin toiveikkaampi nyt kuin ennen treenejä. Tallissa venyttelin Vintin pikaisesti läpi ja kopeloin sen muutenkin ihan vain varmistaakseni ettei sen tahmeus ainakaan jumeista johtuisi. Lopuksi vielä pesin Vintin päästä varpaisiin ja jätin sen talliin odottamaan seuraavaa aamua. Tarhassa se onnistuisi kuitenkin vain likastamaan itsensä niinkuin hevosilla on tapana ennen tärkeää kisapäivää...

25.02.2016, hiihtolomaviikon estevalmennus Läpikuultavassa, valmentajana Elowyn
Päivän viimeinen ratsukko – Hapero ja tämän suomenhevonen Vintti – saapuivat maneesiin kesken radanrakennuksen. Olin päättänyt rakentaa ratsukolle kuusi estettä sisältävän esteradan, johon kuului kaksi pystyestettä, kahden esteen sarja, yksi okseri sekä lankku. Verryttelimme tekemällä puomitehtäviä ympyräuralla. Lisäksi hyppäsimme pitkällä sivulla olevan pystyn pariin otteeseen, kunnes Vintti oli varmasti vertynyt. Sitten pääsimmekin jo radan kimppuun! Ensimmäiselle esteelle Vintti tuli tasaisessa laukassa. Se vaikutti ehkä hiukan epävarmalta, mutta hypättyään ensimmäisen esteen siihen tuli itsevarmuutta, ja se paineli menemään ylväänä. Toinen este onnistui myös oikein hyvin, mutta sarjalle tuli hiukan vino lähestyminen, ja Vintti päätti juosta esteen ohi. Hapero selvästi hämmentyi tästä hiukan, mutta palasi samaa reittiä takaisin ja ohjasi Vintin uudelleen esteelle. Lähestyminen ei edelleenkään tullut täysin suoraan, mutta ori hyppäsi kuitenkin esteen yli valtavalla loikalla. Sarjan toinen osa sujui taas paremmin. Okserille Vintti tuli selkeästi innoissaan hyppäämisestiä, mutta viimeiselle esteelle, lankulle, se meinasi taas painaa jarrut pohjaan. Hapero kuitenkin kannusti hevosensa reippaasti esteen yli. Annoin Haperolle hiukan neuvoja, ja kehotin tuota yrittämään uudelleen. Rata oli Vintille jo tuttu, ja se suoritti sen aivan uudenlaisella varmuudella, josta annoin hyvää palautetta kuskille päin. Lankku oli edelleen ehkä vähän pelottava, mutta kyllä Vintti rohkeana orina uskalsi senkin ylitse hypätä. Parin toiston jälkeen olin jo tyytyväinen ratsukon suoritukseen, ja päästin heidät kävelemään loppukäyntejä pienen loppuverkan jälkeen.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 32 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse