Viisikon Hajamieli

† 22.7.2018 †

Kuvat: vibaja

Virallinen nimi: Viisikon Hajamieli Kutsumanimi: Villi
Syntynyt, ikä: 07.03.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 159cm
Väri: musta Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Ireth, Viisikko Rekisterinumero: VH17-018-0656
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / vaativa Painotus: yleispainotus

KTK-II, 09/17, 18 + 18 + 18 + 18 = 72p

KERJ-I, 10/17, 7,5 + 41 + 25 + 19,5 + 15 = 108p

ERJ-I, 11/17, 6,5 + 42 + 25 + 22 + 15 = 110,5p

KRJ-I, 02/18, 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

Champion, myönnetty 04/18

VVJ-I, yksityistilaisuus, 8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108p

YLA1 (AP3), 06/18, 32 (16+16) - 29 (17+12) - 17 - 17 - 7 = 102p

SLA-I, 07/18, 13 (4-3-3-3) + 22 + 25 + 20 + 20 = 100pHISTORIA


Viisikon Hajamieli on niitä hetken mielijohteen hevosia. Kuulin Irethin käyttävän muutamia tammojaan viimeistä kertaa jalostukseen ja ihan uteliaisuuttani vain vilkaisin tarjontaa - ei tarkoituksenaankaan oikeasti harkita mitään uusia varsoja, kun talli muutenkin pursusi hevosia. Sadun Ilomieli kuitenkin pisti positiivisesti silmään: se oli sievä ja kaiken lisäksi moniosaaja. Hengenvaaran hevoskanta oli uhkaavasti pienentynyt, joten kookkaamman tamman käyttö sopi paremmin kuin hyvin ja ihan huomaamattani tajusin sopivani jo astutusta, vaikkei orista ollut vielä tietoakaan. Oria harkitsin onneksi kokonaisen vuorokauden ja päädyin suht nuoreen tallin omaan kasvattiin, Hengenvaaran Hottentottiin, jonka kanssa saataisiin varmasti aikaan hyväluontoinen ja kohtalaisen kyvykäs varsa. Ja niinhän siinä kävikin, että elämäämme ilostuttamaan syntyi Viisikon Hajamieli, suurikokoinen, kapasiteetikas suomenhevosori.


LUONNE


Kuten tavoitteena oli, saatiin hyväluonteinen hevonen, jonka kanssa arki on helppoa ja mutkatonta. Se ei ole mikään paimenkoira, mutta uskoo kun sanotaan ja toimii rutiinien mukaan hyvin. Muiden hevosten kanssa Villi ei tule kovinkaan hyvin toimeen - poikaporukassa kaikki sujuu, mutta yksikin neito näköpiirissä kiivastuttaa sen tunteet ja se tarhaileekin tällä hetkellä yksin. Isolle laitumelle se onneksi mahtuu muiden kanssa.

Hoitaessa Villi pysyy käytävällä kaksin puolin köytettynä hyvin aloillaan. Karsina on sille vähän sellaista omaa aluetta ja vieraammilla ihmisillä ei ole sinne asiaa. Oria ei ronskimmatkaan otteet haittaa ja sitä saa mieluummin harjata reippaasti kuin hipsutellen. Kavioiden puhdistus sujuu hyvin, kengittäjän kanssa Villi ei välttämättä jaksa kannatella jalkojaan niin hyvin. Sen sijaan hieroja kuuluu Villin lempivieraisiin ja eläinlääkärinkin käynnit sujuu moitteetta. Pesukarsinaa musta ori ei arvosta, mutta on kyllä sielläkin ihan käsiteltävissä. Varustettaessa Villin kierrokset tuppaavat nousemaan, se on innoissaan lähdössä töihin eikä siksi aina malta seistä aloillaan. Varsinkin suojat tai pintelit kannattaa laittaa alkuvaiheessa, että ne jalat pysyvät suhteellisen hyvin paikoillaan. Taluttaessa Villi on ongelmaton.

Ratsuna Villi on reipas ja liikkuu hyvin omalla moottorilla. Sillä on luonnostaan hyvä ryhti ja sen ratsastettavuus on hyvä: se tykkää tehdä töitä varsinkin tuttujen ihmisten kanssa ja yrittää parhaansa. Epäselvien apujen kohdalla se saattaa vetää herneet nenään, mutta pääasiassa se on leppoisa tapaus. Sillä on erittäin hyvä ravi ja käynti, laukka menee helposti ympäriinsä kaahottamiseksi, jos ratsastaja ei saa Villiä kunnolla takajalkojen päälle ja töihin. Maastossa meno on villiä - siitä lempinimi, ennenhän Villi oli Halli - ja heikompia voi hirvittää. Ori tykkää mennä kovaa ja epävarman ratsastajan kanssa se käyttää kaikki mahdollisuudet ampaista raisuun laukkaan. Porukassa homma menee ihan harppomiseksi, kun jo käynnissä pitää päästä kovempaa kuin kaveri, saati sitten laukassa. Tosiasiassa Villi ei pelkää mitään ja malttaa mielensäkin ihan hyvin, kun selässä on tuttu kaveri.

Esteillä vauhtia on jälleen paljon, jos Villiä ei ota jo verryttelyssä tarkasti kontrolliin. Ori hyppää hyvin, mutta mitä kovempaa mennään, sitä huolettomampaa on hyppääminenkin. Erikoisesteet eivät hetkauta Villiä lainkaan eikä kyllä juuri mikään muukaan: kun hypätään, niin hypätään tosissaan. Mitä korkeampia ovat esteet, sitä paremmin herra keskittyy. Pikkuesteillä usein puomit ihan lentelee, kun Villi vaan painelee kovaa menemään. Maastoesteillä saa tosissaan olla tarkkana, että vauhti pysyy hallinnassa ja hypyt kontrolloituna. Toisaalta Villillä paljon ratsastanut löytää kyllä oikeat narut, joista vedellä, ja hyppääminen sujuu hyvin oltiin sitten kentällä tai maastossa.

Valjakkoajoon Villi on osoittanut yllättävästi kapasiteettia: sen luontaisen hyvä ryhti ja hyvä ravi ovat oikein otollisia ja siihen yhdistettynä kevyt ajettavuus tuo vielä lisää hyvää oriin vaunujen edessä. Se on enemmän vauhdikkaampien osakokeiden perään ja varsinkin tarkkuuskokeessa kierrokset nousee helposti. Villi sopii myös parivaljakkoon, kunhan toinen hevonen on sieltä rauhallisemmasta ja tasaisemmasta päästä - kaksi villisielua vain kiihdyttävät toisiaan.

Vieraat paikat voivat alkuun hermostuttaa Villiä, mutta hetken päristyään ja puhistuaan se usein rauhoittuu ja keskittyy enemmänkin uhittelemaan lähellä oleville herroille. Verryttelyssä haastavinta onkin saada ori sataprosenttisesti töihin ja lopettamaan muiden kyylääminen - kotioloissa muiden kanssa yhdessä treenaaminen sujuu, mutta jännittynyt kisapaikan tunnelma vaikeuttaa. Radalla tilanne on helpompi, kun ori on yksin. Matkustaminen sujuu Villin kanssa vähän vaihtelevalla menestyksellä. Joskus se on tyytyväinen, joskus paikallaan seisoskelu nyppii ja pahasti. Traileriin tai hevoskuljetusautoon se kuitenkin menee ja tulee nätisti.


SUKUTAULU


Isä: Hengenvaaran Hottentotti
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, m, sk 150cm
HeB / 90cm / tutustumisluokka / vaativa
Ii: Ekoteko
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, m, sk 159cm
Iii: Eelin Tempo evm
sh, m, sk 160cm
Iie: Haltian Huiskaus evm
sh, m, sk 150cm
Ie: VIR MVA Ch Hallanarka
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, VSN National Ch
sph, vrt, sk 144cm
Iei: Hallakka evm
sh, vprt, sk 150cm
Iee: Hassunkurinen evm
sph, trt, sk 145cm
Emä: Sadun Ilomieli
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, rn, sk 160cm
HeA / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Kikon Oliver
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, jälkeläisluokka C
sh, rtkm, sk 160cm
Eii: Uljaan Osteri evm
sh, rtkm, sk 160cm
Eie: Miekuva evm
sh, prt, sk 166cm
Ee: Lumiloitsu

sh, rn, sk 157cm
Eei: Kaukomieli evm
sh, trt, sk 157cm
Eee: Lumivuokko evm
sh, rn, sk 157cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Eelin Tempo on poikansa tavoin kookas, musta suomenhevosori, jopa 160-senttinen. Eelin Tempo kilpailee edelleen satunnaisesti kolmen lajin kilpailuissa, mutta sen aktiivisin kisaura on jo ohi. Se on napsinut mukaansa ruusukkeita ja pokaaleja erityisesti kenttäratsastuksen parissa, jossa sen monipuolinen osaaminen pääsee oikeuksiinsa. Eelin Tempo on astunut tähän mennessä 27 tammaa, joista kolmen varsa odottaa vielä ensi kesää, mutta tähän asti jälkeläisnäyttö on ollut erittäin vakuuttavaa: energisiä, hyväluonteisia ja uskomattoman potentiaalisia suorittajia lajiin kuin lajiin. Hyvän luonteen ja hurjan kapasiteetin lisäksi Eelin Tempolla on lennokkaat ja näyttävät liikkeet eikä ori mikään ruma ankanpoikanenkaan ole. Ori asustaa tällä hetkellä Etelä-Suomessa suurehkolla kilpa- ja siitostallilla.

Isänisänemä Haltian Huiskaus on poikansa tavoin musta, mutta siihen yhteneväisyydet sitten jäävätkin: Haltian Huiskaus on pienikokoinen ja siro, vain 150-senttinen, luonteeltaan rauhallinen ja ehkä jopa vähän laiskan oloinen. Töihin päästessään tamma tosin ei muistuta laiskaa enää ollenkaan: koulupiiperryksiin se kaipaa vähän enemmän motivointia, mutta esimerkiksi estekentillä se mennä painelee hippulat vinkuen ja kaiken lisäksi erinomaisella tekniikalla hypäten. Taitaapa Haltian Huiskaus vaativan valjakonkin, jälleen koulukokeen heikommin, mutta kaksi muuta osakoetta uskomattomalla draivilla. Viime vuosina Haltian Huiskaus on ollut lähinnä siitostehtävissä ja se on saanut yhteensä neljä varsaa, viidettä odotellaan ensi kesälle. Tamman terveys on vielä erittäin hyvällä mallilla, joten sille odotetaan vielä useita hyviä käyttövuosia.

Isänemänisä Hallakka on pitkälti tyttärensä kanssa samaa maata. Sekin on vaaleanpunarautias, pienikokoinen suomenhevonen. 150-senttinen ori on perusluonteeltaan kiltti ja vaivaton eikä sen kanssa tarvitse arjessa koskaan taistella. Sen sijaan ratsuna Hallakka on herkkä ja reipas - se liikkuu vaivatta omalla moottorillaan ja menestyy monipuolisesti kaikissa lajeissa, kunhan ihminen osaa hommansa. Hallakka ei siedä kovia otteita ja on muutenkin vähän yhden ihmisen hevonen. Ori onkin kilpaillut sekä koulussa, esteillä, kentässä että valjakkoajossa erinomaisella menestyksellä ja ollut sitä kautta suosittu jalostusori. Tällä hetkellä sillä on kaksitoista jälkeläistä ja ensi kesälle odotetaan vielä kahta lisää. Pikku hiljaa ori alkaa siirtyä eläkkeelle ja se onkin jo siirretty pienehkölle maalaistallille.

Isänemänemä Hassunkurinen on monitaituri vähän tuntemattomammasta suvusta. Tummanrautias tamma ei ollut erityisen lahjakas, mutta se oli tasaisen varma suorittaja. Valjakkoajo oli sille muita lajeja vahvempi ja erityisesti parivaljakko emänsä kanssa sujui erinomaisesti. Luonteeltaan Hassunkurinen oli reipas ja vähän jääräpäinen. Se kyllä teki mielellään, mutta ei antanut mitään ilmaiseksi. Varsoja Hassunkurisella on tähän päivään mennessä kolme, mutta 16-vuotiaalla tammalla on vielä monta hyvää vuotta edessä päin ja siitä varmasti kuullaan vielä.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Vaniman Cha-cha-cha // 16.06.2017 // Sussu (VRL-12636) // o. Hengenvaaran Villisielu
Hupilan Seireeni // 19.06.2017 // Sani (VRL-10954) // o. Hupilan Herkules
Riikinnevan Töppöstä! // 27.07.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hukan Huutonauru
Hengenvaaran Varjo // 30.07.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Haamu
Hengenvaaran Varjo // 22.04.2018 // RHN10138 (VRL-10138 ) // o. Hajavarjo HV


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

06.04.2017 // KRJ/Helppo B // Walcott Shetlands // 3/52 //
10.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
17.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
20.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
22.04.2017 // KRJ/Helppo A // Chelmsford // 4/40 //
23.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
24.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
25.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
01.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 4/30 //
01.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
04.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
04.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 1/30 //
07.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
07.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 1/30 //
09.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
13.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
13.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
19.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
19.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
20.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
25.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
28.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
30.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
04.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 6/40 //
05.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 2/40 //
09.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 1/40 //
27.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/40 //
29.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/40 //
01.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 1/40 //
01.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/78 //
05.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 8/78 //
07.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 6/40 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/78 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/78 //
09.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 3/40 //
09.05.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 3/40 //
13.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 4/40 //
18.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 4/40 //
19.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 1/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 48 kpl.

12.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 3/30 //
12.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 2/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //
15.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 5/30 //
17.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 3/30 //
20.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 1/30 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 2/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 2/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 1/30 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 3/30 //
27.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 5/30 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 2/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 4/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
04.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
05.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
06.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
06.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
09.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Ricota // 3/30 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 1/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 4/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 1/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 2/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 3/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 3/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 2/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 5/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 2/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 2/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 3/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 3/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 6/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Mustasuo // 5/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 4/40 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 3/40 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Mustasuo // 6/40 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 2/40 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 4/40 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 6/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 2/40 //
30.06.2017 // ERJ-cup/100cm // Kuuralehto // 7/137 //
30.09.2017 // ERJ-cup/100cm // KK Bailador // 12/137 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

18.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
23.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 4/30 //
21.04.2017 // KERJ/Helppo // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
22.04.2017 // KERJ/Helppo // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
26.04.2017 // KERJ/Helppo // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
24.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 2/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 2/30 //
02.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 4/30 //
03.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 5/30 //
09.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 3/30 //
10.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 2/30 //
18.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 4/30 //
02.05.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
06.05.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/40 //
09.05.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/40 //
11.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
16.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
11.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
12.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
17.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
21.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
09.07.2017 // KERJ/Helppo // Virtuaalitalli Overload // 5/30 //
10.07.2017 // KERJ/Helppo // Virtuaalitalli Overload // 1/30 //
10.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 4/30 //
13.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
14.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 3/30 //
03.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/23 //
06.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 3/23 //
08.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 1/23 //
10.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/23 //
13.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 1/23 //
20.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/23 //
22.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 3/28 //
07.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //
11.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
13.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
15.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
17.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
31.07.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 7/88 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

11.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 1/30 //
11.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 3/30 //
12.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 4/30 //
14.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 3/30 //
19.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 1/30 //
19.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 1/30 //
20.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 5/30 //
21.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 3/30 //
25.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 4/30 //
27.04.2017 // VVJ/Vaativa // Wolf Sporthorses // 1/30 //
28.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 3/30 //
21.04.2017 // VVJ/Vaativa // Elfengård // 3/30 //
21.04.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 5/30 //
23.04.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 1/30 //
24.04.2017 // VVJ/Vaativa // Cranleigh Equestrian Centre // 2/30 //
24.04.2017 // VVJ/Vaativa // Cranleigh Equestrian Centre // 3/30 //
25.04.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 3/30 //
25.04.2017 // VVJ/Vaativa // Cranleigh Equestrian Centre // 2/30 //
26.04.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 4/30 //
28.04.2017 // VVJ/Vaativa // Zelos // 5/30 //
29.04.2017 // VVJ/Vaativa // Cranleigh Equestrian Centre // 5/30 //
30.04.2017 // VVJ/Vaativa // Cranleigh Equestrian Centre // 5/30 //
01.05.2017 // VVJ/Vaativa // Rebellion // 5/30 //
01.05.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
04.05.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 3/30 //
04.05.2017 // VVJ/Vaativa // Rebellion // 2/30 //
05.05.2017 // VVJ/Vaativa // Rebellion // 2/30 //
06.05.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
06.05.2017 // VVJ/Vaativa // Rebellion // 3/30 //
06.05.2017 // VVJ/Vaativa // Rebellion // 5/30 //
08.05.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
08.05.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 1/30 //
08.05.2017 // VVJ/Vaativa // Kultahuisku // 5/30 //
10.05.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
22.05.2017 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/15 //
04.06.2017 // VVJ/Vaativa // Fiktio // 1/30 //
04.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
04.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
05.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
08.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //


NJ, 3x irtoSERT - 3x RCH = 30p.

14.05.2017 // Kutsu // VSN // RCH // 39,5p
03.10.2017 // Kutsu // NJ // 8/11 // t. Jannica
19.02.2018 // Kutsu // NJ // irtoSERT // pt. Sorel
20.02.2018 // Kutsu // NJ // irtoSERT // pt. Lissu T.
10.03.2018 // Kutsu // NJ // irtoSERT // pt. Lissu T.
08.04.2018 // Kutsu // VSN // RCH // 38,5p
31.05.2018 // Kutsu // VSN // RCH // 36,5p // t. taffel


PÄIVÄKIRJA


12.05.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Villin kanssa valmennus alkoi omatoimisella verryttelyllä, sillä tämän päivän valmennustehtävät tehtäisiin pääasiassa laukassa. Haettaisiin erityisesti hyvää tasapainoa kummallekin, mutta sitä ennen seurasin ratsukon alkuverkkaa sivusta. Kesäpäivän kuumuus vähän rauhoitti Villiä ja paikoitellen se tuntui jopa vähän tahmealta ja hitaalta reagoimaan pohjeapuun. Laukassa Villikin onneksi vähän heräsi, niin ratsastaja saattoi keskittyä paremmin itse tehtävään. Ihan alkuun laukattiin vain erikokoisia ympyröitä ja sen jälkeisiä suoristuksia, joissa helposti näkyi Villin vinous toiseen suuntaan. Oikeassa laukassa Villillä ei ollut mitään ongelmia, mutta vasemmassa se tipahti suoristuksissa helposti raviin. Tärkeintä oli, että ratsastaja pystyi kääntämään omia istuinluitaan haluttuun suuntaan ja pysymään jäntevästi tasapainossa. Loppua kohden ympyröitä pienennettiin ja laukkaa koottiin lisää.

06.05.2018 "Voi v*tun Kelju ja p*rkeleen Villi", rähisi tallimestari pihamaalla, kun lampsin paikalle. Kohotin kysyvästi kulmiani ja kuuntelin sen jälkeen useamman minuutin ärsyyntynyttä paasaamista siitä, miten Kelju oli paininut naapuritarhan Villin kanssa, ilmeisesti kevättä rinnassa molemmilla, ja lopulta herrasmiehet olivat päättäneet pistää välillään olevan aidan säpäleiksi, joko tarkoituksella tai vahingossa, ja siellä oli nyt kaksi laumaa sekaisin. Eihän tilanne niin paha ollut kuin mitä tallimestarin puheista sai alkuun käsityksen: siellä toki oli rikkinäinen väliaita ja Kelju ja Villi nahistelivat edelleen, mutta pääasiassa hevoset olivat kyllä omissa tarhoissaan ja lähinnä seurasivat sivusta kahden suuren orin taistoa. Herratkin lopettivat, kun saavuimme väliin piiskan kanssa ja pian aita ja hevoset olivat taas entisellään.

03.05.2018, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Suunta oli tänään kohti maastoesteitä kahden hevosen voimin! Paita ja peppu, Hissu ja Villi, musta ja vaalea, nahistelivat koko matkan, jonka kävelimme nurmikentälle. Pojilla oli kevättä rinnassa vähän liiankin kanssa ja ensimmäinen kunnon treeni maastoesteiden parissa sai kummallakin kierrokset nousemaan vielä vähän korkeammalle - niin korkealle että Hissu täysin vastoin parempia tapojaan riistäytyi ratsastajansa hallinnasta ja pukitteli kuin rodeoratsu! Ratsastaja roikkui epätoivoisesti satulassa, mutta ei onneksi tipahtanut kyydistä. Villi siinä samalla sitten oli kevyt sekä etu- että takapäästä, mutta onneksi pojat rauhoittuivat vähän kun pääsivät tosi toimiin ja hyppyihin saatiin rutiinia. Molemmat hyppäsivät korkealta ja kovaa, mutta pääasiassa harkitusti ja hyvällä tekniikalla. Villi pisti oikein parastaan ja ylitti jopa metrin kokoisen risuesteen! Valmentaja oli alkuun ihan helisemässä, mutta saattoi loppua kohden jo vähän huokaista helpotuksesta.

04.04.2018 No Villipä yllätti. Orilla on tuo näyttelymenestys olltu vähän heikohkoa, vaikka rakenteensa puolesta se onkin ihan kelpo tapaus ja kantakirjasta se nappasi helposti kakkosen. Toisaalta nyt helmi- ja maaliskuussa ori yhtäkkiä repäisi, ja nappasi itselleen kolmesta peräkkäisestä näyttelystä kolme irtosertiä ja samaa tahtia ansaitsikin itselleen Champion-arvonimen, joka sille myönnettiin huhtikuun alussa.

27.03.2018, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Olin jo etukäteen suunnitellut mitä Villi ratsastajineen kokisi tänään päidensä menoksi. Saavuin toki itse tyylikkäästi muutaman minuutin myöhässä, mutta onneksi maastoesteet oli toiveideni mukaan pykätty nurmikentälle jo valmiiksi. Villi näytti tänään vähän rauhallisemmalta kuin viime viikkoisessa estevalmennuksessa, mutta aika kovaa se tuntui silti menevän ja painavan kädelle. "Ota muutaman kerran ihan täys stoppi, kyllä ne jarrut sieltä löytyy!" Aloitimme kohtalaisen matalilla esteillä, jotta kontrolli saatiin kuntoon ennen suurempia pomppuja. Luottamuspulaa ratsukolla ei ainakaan ollut, sillä vaikka siirryttiin korkeammille ja haastavimmille esteille, ei Villin ilmekään värähtänyt - se tykitti yli esteestä kuin esteestä ihan ongelmitta. Vesiesteelle Villi kielsi ensimmäisen kerran, mutta taisi olla vain ohimenevä päähänpisto, sillä sen jälkeen se hyppäsi senkin ongelmitta.

20.03.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Villi on kyllä ihan ansainnut lempinimensä, ajattelin, kun ori kuskasi minua pitkin kenttää villisti pukitellen. Eihän se tokikaan minua tahallaan yrittänyt tipauttaa, mutta kevään ensimmäinen estevalmennus ulkokentällä oli Villillekin vähän liikaa. "No niin, jokohan jatkettaisiin, onko pahimmat villienergiat jo kukistettu?" valmentaja huhuili kentän laidalta ja siitä se sitten taas lähti. Päivän agenda oli treenata erilaisia sarjaesteitä erilaisilla väleillä. Valmentaja oli rakentanut jopa kolmoissarjan meitä kiusaamaan ja sepä osoittautuikin yllättävän haasteelliseksi, kun vauhtia oli ihan liikaa. Miten monta kertaa päädyimmekään viimeisen sarjan osan keskelle puomit lennellen, jopa niin monta kertaa että yleensä niin rehellisesti hyppäävä Villikin kielsi muutaman kerran. Valmentajan kannustuksella ja raivokkailla vatsalihaksilla selvisimme kuitenkin lopulta kunnialla.

16.10.2017, kirjoittanut Saana (Break)
Yskänkohtaukseni sai tarhan pohjalta viimeisiä heinänrippeitä hamuilevan mustan suomenhevosorin kohottamaan päätään. ”Moi Villi.”, rykäisin selvittääkseni ääntäni astuessani portista sisään. ”Ei ole oikeasti todellista, että mie olen taas kipeänä.”, jutustelin orille mumistessani takkini kaulukseen ja Villikin luopui heinänkorsien etsinnästä tullen minua vastaan rennoin askelin. ”Noniin, hei vaan sullekin.”, hymyilin kun ori tyrkkäsi minua turvallaan, hengittäen heinäntuoksuista ilmaa kasvoilleni. ”Ei ole nyt mitään herkkuja mukana.”, hymähdin kun Villi yritti seuraavaksi tönkää taskuni läpi. Napsautin riimunnarun orin päitsiin ja Villi lähti tapansa mukaan kiltisti mukaani, seuraten minua talliin asti ympärilleen vain korvat hörössä katsellen. Vilkaisin orin jalkoja astuessani talliin ja totesin ne niin mutaisiksi, kiitos ihanien syyskelien, että päätin taluttaa orin saman tien pesukarsinaan. Villi yritti vähän hangoitella vastaan, hidastaen ja melkein pysähtyen, kun se olisi selkeästikin mieluummin suunnannut suoraan karsinalleen, mutta lopulta sain sen pyöräytettyä pesupaikalle. Nappasin vesiletkun ja säädin veden kädenlämpöiseksi ennen kuin aloin huuhtoa orin jalkoja. Villi luimisti ja nosteli ensin etujalkaansa, mutta asettui kun komensin sitä napakasti. Takajalkojen huuhtomista puolestaan seurasi väistöliike sivulle, mutta sain kun sainkin Villin jalat huuhdottua enimmästä mudasta, vaikka pari kertaa jouduinkin kohottamaan hieman ääntäni orille. ”Noniin, ei kai se niin kamalaa ollut?”, totesin laskiessani vesiletkun kädestäni ja sulkiessani hanan ennen kuin taputin Villiä kaulalle, ohjaten orin sitten lopultakin omaa karsinaansa kohti. Villinkin korvat höristyivät saman tien eikä se hermostunut, vaikka jouduin taas pysähtymään hetkeksi yskänkohtauksen iskiessä. ”Samperi.”, huokaisin ja päästin lopulta Villin karsinaansa. Näinkö sitä joutuisi taas pyytämään sairaslomaa…

15.10.2017, kirjoittanut Saana (Break)
Yritin turhaan kiskoa takkini kauluksia paremmin kasvojeni suojaksi painautuessani hieman kasaan suomenhevosori Viisikon Hajamielen satulassa. Taivaalta putoilevat, jättimäisen oloiset sadepisarat tuntuivat tipahtelevan yhä kiihtyvässä tahdissa päällemme. Tallille ei olisi paluumatkaa jäljellä enää paljoakaan, mutta tällä menolla kastuisimme kyllä vielä läpikotaisin. ”Laukataanko?”, ehdotin edelläni ratsastavalle Haperolle ja seuraavaksi sainkin keskittyä taistelemaan Villin kanssa siitä, pysyisimmekö kiltisti edellämme kulkevan ratsukon takana vai pyyhältäisimmekö heistä ohi, kuten Villi itse selkeästikin halusi. Ainakin laukka oli lennokasta ja erotin vain ympärillämme sateen kohinan sekä pehmenneestä maaperästä ja vesilätäköistä kantautuvat läiskähdykset hevosten kavioiden osuessa niihin. Näkyvyys ei ollut kovin kummoinen ja sain pidättää Villiä aika reilusti, jotta ori ei olisi innostunut laukkapätkällä liikaa, saatikka sitten ravissa johon hetken päästä siirryimme ja jossa myös saavuimme lopulta Hengenvaaran tallipihaan. ”Huh, sepäs oli … inhottavaa.”, en voinut muuta kuin todeta rehellisesti valuessani alas Villin satulasta takki vettä valuen ja housut märkinä. Saappaatkin läsähtivät kuuluvasti mutaiseen maanpintaan. Villi sen kun viskoi vain päätään, sillä tuntui vieläkin riittävän energiaa vaikka muille jakaa. ”Joo, parempi varmaan riisua varusteet ja heittää loimet niskaan, voidaan jäähdytellä hevosia kävelyttämällä sitten maneesissa.”, Hapero selitti, kun talutimme kiireellä ratsumme ihanan lämpimän tallin suojiin. Nyökyttelin, vaikka mielessäni irvistelinkin märille, inhottavasti ihoon liimautuville vaatteilleni. Mutta niin se vain eläinten kanssa meni, hevoset oli huolehdittava kuntoon ensin ennen kuin itse voisi ruveta vaihtamaan vaatteita ynnä muuta.

08.10.2017, estevalmennus, valmentajana Break
Pidin silmällä kentällä lämmittelevää ratsukkoa samalla kun rakensin tämän päiväistä harjoitusesterataa valmennettavanani oleville Haperolle ja tämän mustalle suomenhevosratsulle Viisikon Hajamielelle. Villi liikkui hyvin voltilla letkeässä ja tahdikkaassa ravissa, mutta orin satunnainen päänviskominen oli kuitenkin merkki siitä, että energiaakin tuntui löytyvän … Toivottavasti ei liikaa kuitenkaan, ajattelin kun sain viimeisenkin pystyesteen kasaan ja saatoin aloittaa tunninpidon. Ensimmäisenä tehtävänä oli tulla puomien yli ravissa niin, että puomien välissä ratsukko ottaisi aina tasan kaksi askelta. Tehtävä sujui muuten hyvin, mutta alkuun Villi otti sekä kahta että kolme askelta puomien välissä touhottaessaan innoissaan eteenpäin ja Hapero saikin tehdä töitä pitääkseen Villin ravin rauhallisena ja tasatahtisena. Kun tehtävä sujui niin kuin pitikin, siirryimme esteiden pariin. Olin pystyttänyt kentälle pari pystyestettä, joista toiselle oli hivenen kaareva lähestyminen tehtävää vaikeuttamaan. Kiinnitin erityistä huomiota juurikin siihen, miten ratsukko lähestyi esteitä ja alkuun sainkin huomautella siitä, että laukka tulisi pitää paremmin hallittuna ja kasassa, sillä Villillä oli hieman taipumusta rynnätä esteille. Ponnistusvoimaa löytyi sen sijaan senkin edestä ja kun Hapero sai Villin keskittymään kunnolla tekemiseen, ratsukon työskentelyä olikin vain ilo seurata! Hypyt paranivat myös sitä mukaa, mitä korkeammalle puomeja korotin ja viimeisillä metrin esteillä Villi hyppäsikin puhtaasti ja näyttävästi esteiden yli ja vieläpä tyylivirheittä! Kaiken kaikkiaan hienonnäköistä menoa, tosin vielä kun etenemiseen saisi rauhan myös matalammilla esteillä, niin hyvä.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 21-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse