Hengenvaaran Varjo


† 6.5.2018 †

Kuvat: kts. kuva

Virallinen nimi: Hengenvaaran Varjo Kutsumanimi: Varjo
Syntynyt, ikä: 12.05.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 158cm
Väri: ruunikko Merkit: tähdenaihe
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-1261
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotus

KTK-III, 09/17, 18 + 17 + 17 + 17 = 69p

KERJ-III, 10/17, 6 + 21,5 + 22,5 + 14,5 + 15 = 79,5p

KRJ-I, 11/17, 7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p

ERJ-I, 11/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

VVJ-I, 11/17, 5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106p

KERJ-I, 02/18, 5,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 105,5p

SLA-I, 04/18, 12 (3-4-3-2) + 23 + 25 + 20 + 20 = 100p

YLA1, AP4, 04/18, 33 (18+15) - 31 (19+12) - 17 - 14 - 5 = 100pLUONNE


Hengenvaaran Varjo on perusluonteeltaan hyvin helppo ja mutkaton. Se on vähän turhankin rauhallinen ja jopa vähän laiska, sellainen Muumimamma, äitihahmo ja luottohevonen. Varjo tulee hevosen kuin hevosen kanssa toimeen ja sillä on uskomaton auktoriteetti nuoriin. Se astelee lauman kuin lauman johtoon ja harva sitä uskaltaa kyseenalaistaa. Se on kaiken lisäksi erittäin oikeudenmukainen eikä siedä silmissään kenenkään kiusaamista. Välit saa selvittää, mutta ketään ei härkitä turhaan.

Varjo kuuluu niihin hevosiin, joita ei pommikonelaivuekkaan hätkäytä, jotka seisovat niille osoitetuilla paikoilla hamaan tappiin saakka, nauttien täysillä kaikesta saamastaan huomiosta. Varjo rakastaa kaikkea hoitamista: harjaamista, tukan laittamista, ylipäätään seurustelua. Kaikkein parasta kuitenkin on, kun hieroja tulee käymään! Ja hieroja Varjon luona käykin keskivertoa useammin, sillä rauhaksiin liikkuva tamma jumiuttaa helposti molemmat lapansa. Myös kengittäjän ja eläinlääkärin toimenpiteet sujuvat hyvin, niin myös kavioiden puhdistus, joskaan Varjo ei kyllä hirveän reippaana itse jalkojaan kannattele. Oikeastaan ainut Varjon huono puoli on sen pesupaikkainho - muuten vesi on ihan ok, mutta pesupaikalle tamma ei tule kuin korvat tiukasti niskaan vedettynä ja se seisoo aivan hakatun näköisenä koko toimenpiteen ajan. Esimerkiksi ulkona letkuttelu ei sen sijaan haittaa sitä ollenkaan. Varustettaessa Varjo vähän saattaa pullistella, mutta vastapainoksi se muun maussa laskee aina päänsä suitsimista helpottaakseen. Taluttaessa, kuten arvata saattaa, Varjo muistuttaa enemmän hyvin koulutettua koiraa kuin hevosta, joskaan kiire sillä ei ole mihinkään.

Ratsuna Varjosta ei ensinäkemältä uskoisi, että se on suomenhevoselle ihan kohtalaisen korkeasti koulutettu. Tamma lämpeää hitaasti ja kysyy joka kerta, että ollaanko nyt oikeasti töissä, vai saako vaan hölkätä menemään. Tammalla on helposti ratsastettavat askellajit, ne ovat tasaiset istua ja helposti säädeltävissä. Vaikeinta on vain saada se puolitehoinen possuhölkkä pois ja tilalle reippaan kouluratsun ravi. Laukassa tamma on parempi ja sitä kannattaakin verrytellä enne ravityöskentelyä reippaassa laukassa, jotta lavat vähän aukeavat ja mieli virkistyy. Kunnon verryttelyn jälkeen tamman alkutahmeus on poissa ja siitä tulee uskomattoman kevyt ja kiva ratsastaa. Se on herkkä ja kuuliainen ja pohjimmiltaan sillä on erinomainen työmotivaatio. Maastossa tamma on virkeämpi, se lähtee mielellään metsäpoluille eikä koskaan kieltäydy reippaasta laukkapätkästä. Se ei kuumu kilpalaukoissa, mutta pistää kyllä parastaan. Tammalla voi maastoilla yksinkin, mutta silloin sen kotiinsaaminen voi olla joskus vaikeaa. Vastoin valtaosaa hevosista, Varjon vauhti ei tosiaan kiihdy kotiin päin vaan ennemminkin hidastuu, jos sen mielestä lenkki on ollut liian lyhyt.

Esteillä vauhtia alkaa löytyä jo ensimmäisten verkkahyppyjen jälkeen. Alkuun Varjoa joutuu vähän patistamaan, mutta kun moottori käynnistyy, joutuu sitä enemmänkin pidättelemään. Varjoa on välillä vaikea saada mahtumaan pieneimpiin väleihin, sillä vaikka sen laukka on hyvin säädeltävissä, ei se välttämättä vauhtiin päästyään kuuntele enää niin täsmällisesti. Varjo tykkää hypätä vähän turhan kaukaa ja ratsastajan pitää varsinkin estekorkeuden noustessa muistaa ratsastaa tamma hyvin avuille ja tuoda se esteille hyvin. Tarkka jaloistaan Varjo kyllä on, eikä tamma juuri tiputtele hankalistakaan paikoista hypätessään. Ja sehän hyppää, sillä kieltäminen ei kuulu sen repertuaariin. Maastoesteillä tamma onneksi kieltää ennemmin kuin yrittää väkisin yli, muutaman kerran nuoruusvuosinaan se ehti kaatua maastoesteillä ennen kuin se otti opikseen. Vauhtia siltä ei silti puutu eikä se ihan aloittelijoiden ratsastettavissa ole. Mikään mahdoton tapaus se ei ole ja kuuntelee kyllä ratsastajaansa myös maastoesteillä kuumuessaan.

Valjakkoajo sopii Varjolle kuin nenä päähän. Kun sen saa verryteltyä ja lietsottua kunnon vauhtiin, on tamma erittäin vahva tarkkuus- ja kestävyyskokeessa. Koulukoe sen sijaan antaa oikeutta tamman hienoille liikkeille ja taitava kuski saa kaivettua tammasta sellaisen ryhdin, jota ei kouluradalla nähdä ikinä. Parivaljakossa Varjo on erinomainen tasapainottaja vähän aremmalle tai liian vauhdikkalle kaverille, sillä on rauhoittava vaikutus, vaikka se liikkuisikin reippaasti eteen.

Vierailla paikoilla Varjon kanssa on helppo olla. Sitä ei muiden stressi haittaa ja verryttelyssäkin se tuntuu olevan sitä rauhallisempi, mitä enemmän ratsastaja jännittää. Tämä tosin ei aina ole toivottua, sillä täysin hermoraunion ratsastajan kanssa Varjo menee siihen varmistelu-moodiin, johon se menee kun selkään laitetaan lapsi tai aloittelija. Tamma liikkuu hitaammin ja tasaisemmin kuin täi tervassa. Pieni rauhallisuus on hyvästä, mutta liikaa on aina liikaa. Tamma on mutkaton matkustaja ja kulkee välineessä kuin välineessä, seurassa kuin seurassa.


SUKUTAULU


Isä: Mörkövaaran Jumpperi
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-III
sh, rt, sk 163cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ii: Pähkinävaras
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, prt, sk 158cm
Iii: Taskuvaras evm
sh, rt, sk 162cm
Iie: Pihka evm
sh, prt, sk 156cm
Ie: Lampilan Hilla
YLA3, SLA-II, ERJ-III, KERJ-II
sh, rt, sk 158cm
Iei: Lampilan Tosi Talentti evm
sh, rnvkk, sk 160cm
Iee: Talismaani evm
sh, vkk, sk 161cm
Emä: Mörkövaaran Viima
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rn, sk 155 cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ei: Kuningaskettu

sh, prt, sk 163cm
Eii: Kunkkunumero evm
sh, prt, sk 161cm
Eie: Talviturkki evm
sh, rt, sk 159cm
Ee: Vinhapolkka
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prn, sk 155cm
Eei: Semijenkka evm
sh, rn, sk 159cm
Eee: Valmiira evm
sh, prn, sk 154cm


SUKUSELVITYS


iii. Taskuvaras oli hieno suomenhevosori, joka loisti aikoinaan este- ja kenttäratsastusradoilla. Orilla riitti kapasiteettia 110cm luokkiin, vastaavasti koulun parissa se oli helppo A tasoinen. Taskuvaras kilpaili aktiivisesti yli kymmenen vuoden ajan, jonka vuoksi siltä löytyi melkoinen läjä palkintoja sekä mestaruusvoittoja. Luonteeltaan ori oli hyvin tarmokas ja vaativa hevonen, joka ei soveltunut kaikkien käsiteltäväksi. Sen luonne sopi kuitenkin äärettömän hyvin haastaville kilparadoille, joka on ehkä yksi syy sen menestykseen. Väritykseltään Taskuvaras oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 162cm. Hyvärakenteista oria käytettiin erityisesti nuoruusvuosinaan paljon jalostukseen, saaden lähes toistakymmentä jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tasku periytti erityisesti reipasta liikettään kilparadoille ja osalle myös haastavaa luonnettaan. Taskuvaras jouduttiin lopettamaan kirjaimellisesti tilanpuutteen vuoksi 21 vuoden ikäisenä.

iie. Pihka on ollut koko elämänsä ajan perinteinen harrasteratsu, joka nytemmin viettelee eläkepäiviään 22 vuoden ikäisenä. Syntymänsä jälkeen tamma vaihtoi useasti kotiaan, sillä monet maatilan omistajat halusivat siitä itselleen työhevosen. Siihen virkaan Pihkasta ei kuitenkaan ollut, joten sen piti käydä kolmessa eri osoitteessa kunnes löysi oman kotinsa. Uudessa kodissa Pihka toimi ensisijaisesti maastoratsuna, mutta käytiin sillä muutamaan kertaan myös pienissä koulu- ja estekisoissa. Luonteeltaan tamma on aina ollut todella rauhallinen ja hyväsydäminen hevonen, joka on ongelmaton käsiteltävä kaikissa tilanteissa. Väritykseltään Pihka on kaunis punarautias kera 156cm säkäkorkeuden. Rakenteeltaan Pihka ei tosin ole kovinkaan kaunis, sillä se omaa raskaan ruumiin ja on hyvinkin takakorkea. Myöhemmällä iällä Pihkaa käytettiin jalostukseen kahden varsan verran, saaden yhden tamma- ja yhden orivarsan. Pihka periytti jälkeläisilleen punarautiasta väritystään sekä kilttiä käsiteltävyyttään.

eii. Kunkkunumero oli aikanaan todellinen sensaatiohevonen kilparadoille päästessään, sillä orista ei etukäteen odotettu tulevan yhtään mitään. Kunkkunumerolla oli todella raskas ja epäsuhtainen rakenne, joka ei ollut missään nimessä estehevoselle tyypillinen. Kuitenkin heti neljä vuotiaana kilpauransa aloittaessa ori oli lyömätön 110cm radoilla asti, se voitti ensimmäisen starttaamansa kilpailun ja siitä unelmatarina sen kuin jatkui. Kahden vuoden kuluessa Kunkkunumero oli voittanut lähes jokaisen kilpailunsa ja useita arvostettuja kilpailuja kerta toisensa jälkeen. Esteiden lisäksi sillä kilpailtiin silloin tällöin kohtuullisen hyvällä menestyksellä kouluratsastuksessa helppo B luokissa. Kunkkunumeron tarina päättyi kuitenkin lyhyeen, sillä kuusi vuotiaana, juurikin kilpailussa, se tuli esteeltä huonosti alas ja katkaisi molemmat etujalkansa. Surun murtaman omistajan tuli tehdä tällöin raskas päätös ja antaa luvan hevosen lopettamiseksi tuolle kentälle kesken kilpailujen. Luonteeltaan Kunkkunumero oli hyvin energinen ja tahdikas ori, mutta toisaalta taas ihmisten käsiteltäessä varsin mutkaton. Väritykseltään se oli punarautias kera jokaisen jalan lyhyiden sukkien ja säkä sillä ylsi aina 161cm korkeuteen asti. Kunkkunumero ennätti saamaan elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, Kunigasketun sekä toisen orivarsan, joka menehtyi isänsä tavoin yllättäen hyvin nuorena.

eie. Talviturkki on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevostamma, jota ei ikä paina vaikka mittarissa onkin jo 26 vuotta. Nuorempana Talviturkki eli lapsiperheen hoivissa, jossa siitä yritettiin parhaan mukaan kouluttaa kiva ratsu lapsille. Menevän ja aavistuksen arvaamattoman luonteensa vuoksi siitä ei kuitenkaan siihen virkaan ollut, joten se myytiin osaavampiin käsiin. Uudessa kodissa Talviturkki pääsi todella hyvään koulutukseen, eikä aikaakaan kun sillä startattiin vaativa B luokissa koulukilpailuissa. Upealiikkeinen tamma ennätti niittämään paljon menestystä kilpauransa aikana, kunnes lopulta 13 vuoden ikäisenä se jätti kisaradat taakseen ja muutti taas uuteen kotiin, tällä kertaa toimivaksi harrasteratsuksi. Nytemmin se asuu edelleen tämän omistajan omistuksessa. Talviturkki omaa erittäin hienon rakenteen, jota nuoruusvuosina käytiin näyttämässä useita kertoja vuosissa näyttelykehissäkin. Tamma kantakirjattiin tällöin KTK-II palkinnolle, jääden vain yhden harmittavan pisteen päähän ensimmäisestä palkinnosta. Väritykseltään Talviturkki on rautias, joskin nyt jo enemmän harmaansävyinen sellainen, ja säkäkorkeutta on noin 159cm tietämillä. Kisauransa ohessa tamma sai yhden jälkeläisen, Kuningasketun, jolle se periytti hienot liikkeensä. Vanhemmalla iällä Talviturkki sai vielä toisen jälkeläisen, josta ei tiedetä muuta kuin se, että se on ollut tamma.

eei. Semijenkasta odotettiin menestyneiden vanhempien kautta yhden jos toisenkin lajin taitajaa ja seuraavaa kilparatojen valloittajaa. Ori antoi olettaa ratsukoulutuksessa paljon, sillä oli todella hieno ja lennokas liike ja se hyppäsi rataesteitä jopa 110cm tasoisesti. Näin ollen Semijenkalla suunnattiin kilpailuihin heti sen ollessa siihen valmis ja muutamien starttien jälkeen se alkoikin lunastaa odotuksiaan. Etenkin kouluratsastuksessa helppo A tasoinen ori oli vahvoilla, suorittaen ratoja huimin prosentein kerta toisensa jälkeen. Vain reilun vuoden kuluttua ensimmäisistä kisoistaan, Semijenkan ollessa viiden vuoden ikäinen, laskeutui se kilpailuissa esteeltä huonosti alas ja katkaisi epäonnisesti jalkansa. Hevonen päätettiin lopettaa kilpapaikalle, sillä jalka oli katkennut ikävästä paikasta, ettei sitä olisi voinut enää toimivaksi saada. Omistaja oli tietenkin tilanteesta murheen murtama, hyvin alkanut kilpaura sai ikävän päätöksen ja omistaja menetti kerrassaan sympaattisen ystävän. Semijenkka kun oli luonteeltaan todellinen nallekarhu, hyvin kiltti ja tasapainoinen ori, joskin ajoittain vähän laiskan sorttinen. Ruunikko, 159cm korkea ori ennätti astumaan ennen menehtymistään kaksi tammaa, saaden terveet ori- ja tammavarsat pian kuolemansa jälkeen. Semijenkan omistajan suureksi iloksi molempia näistä jälkeläisistä on nähty menestyksekkäästi kilparadoilla isänsä tavoin.

eee. Valmiira asui koko elämänsä saman perheen hoivissa, jonne se muutti kahden vuoden iässä kasvattikodistaan. Tamma ratsukoulutettiin kolmivuotiaana, se taittoi kouluratsastuksessa helpot luokat ja esteitä hyppäsi kivasti 90cm korkeudella. Lisäksi Valmiiralle opetettiin valjakkoajojen alkeet, joskaan sillä ei kyseisen lajin parissa ikinä kilpailtu vaikka taitoa olikin. Perheen nuorisopuoli kävi Valmiiralla seura- ja aluetason kilpailuissa, vanhempi tytär hoiti estepuolen, kun nuorempi taas painottui kouluun. Erityisesti esteillä tamma menestyi, se omasi todella näppärän hyppytyylin ja oli muutoinkin tarkka jaloistaan, mutta koulussa sen yhteistyökyky tuli puolestaan paremmin esille. Luonteeltaan Valmiira oli juurikin perhehevonen, se käyttäytyi aina tilanteessa kuin tilanteessa asiallisesti ja oli niin sanotusti pomminvarma ratsu. Rakenteellisesti 154cm korkea tamma ei ollut mikään huippu, mutta söpön siitä teki sen kaunis väritys; se oli punaruunikko kera pitkän piirron, joten ei lainkaan perinteisen suomenhevosen näköinen. Perhe kiinnostui Valmiiran myötä suomenhevosten kasvattamisesta, joten tamma sai elämänsä aikana yhteensä kolme jälkeläistä. Jokainen näistä varsoista oli tammoja, myöskin väritykseltään punarautiaita ja luonteiltaan melko helppoja. Valmiira menehtyi talvisena pakkasyönä jonkin sortin sairaskohtaukseen 24 vuoden iässä.

Sukuselvityksestä kiitos vanhempien kasvattajalle!


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Mörkövaaran Vallaton // 25.06.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Verraton
Viisikon Hajamieli // 30.07.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Haamu
Mörkövaaran Taikajuoma // 14.02.2018 // Hazel (VRL-14333) // o. Hengenvaaran Kaamostaika
Kadon Hunninko // 03.03.2018 // Pierre (VRL-10531) // o. Kadon Kasakka
Viisikon Hajamieli // 22.04.2018 // RHN10138 (VRL-10138 ) // o. Hajavarjo HV


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

06.08.2017 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 4/30 //
08.08.2017 // KRJ/Helppo B // Wyat Shetlands // 5/40 //
09.08.2017 // KRJ/Helppo A // Ketola // 4/40 //
09.08.2017 // KRJ/Helppo B // Wyat Shetlands // 1/40 //
10.08.2017 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 2/30 //
13.08.2017 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 3/30 //
13.08.2017 // KRJ/Helppo A // Ketola // 1/40 //
17.08.2017 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 5/30 //
18.08.2017 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 3/30 //
14.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 3/30 //
15.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 4/30 //
16.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 3/30 //
20.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 1/30 //
26.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 2/30 //
29.08.2017 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 2/30 //
12.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
12.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/40 //
14.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
14.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
14.08.2017 // KRJ/Helppo A // Raatteen Suomenhevoset // 2/30 //
15.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
16.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
17.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
17.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
18.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
19.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
20.08.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
20.08.2017 // KRJ/Helppo A // Raatteen Suomenhevoset // 1/30 //
01.09.2017 // KRJ/Helppo A // Ketola // 3/30 //
03.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 3/30 //
05.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 2/30 //
09.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 2/30 //
10.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 1/30 //
14.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 4/30 //
15.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 4/30 //
15.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 4/30 //
18.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 4/30 //
26.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 5/30 //
26.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 3/30 //
28.09.2017 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 5/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 45 kpl.

01.08.2017 // ERJ/100cm // Kärmeniemi // 3/30 //
05.08.2017 // ERJ/100cm // Kärmeniemi // 5/30 //
13.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 3/30 //
14.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
15.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 2/30 //
16.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 1/30 //
17.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 5/30 //
19.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 2/30 //
20.08.2017 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
01.08.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
04.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 1/30 //
05.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 3/30 //
08.08.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
09.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 1/30 //
10.08.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
11.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
11.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
13.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
16.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 5/30 //
20.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
20.08.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 3/30 //
28.07.2017 // ERJ/100cm // Sagavik // 2/25 //
22.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 1/30 //
26.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 4/30 //
27.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 4/30 //
28.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 3/30 //
15.08.2017 // ERJ/110cm // Raatteen Suomenhevoset // 3/21 //
16.08.2017 // ERJ/110cm // Raatteen Suomenhevoset // 1/21 //
19.08.2017 // ERJ/110cm // Raatteen Suomenhevoset // 2/21 //
01.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 1/30 //
01.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 5/30 //
03.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 5/30 //
06.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 3/30 //
08.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 2/30 //
08.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 4/30 //
09.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 4/30 //
13.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 5/30 //
13.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 2/30 //
17.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 4/30 //
19.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 1/30 //
19.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 2/30 //
20.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 2/30 //
29.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 3/30 //
29.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 3/30 //
30.09.2017 // ERJ/110cm // Zurück // 5/30 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

23.07.2017 // KERJ/CIC1 // Kärmeniemi // 4/30 //
11.08.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 3/30 //
12.08.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 4/30 //
13.08.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 5/30 //
19.08.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/30 //
26.08.2017 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 5/30 //
26.08.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/30 //
30.08.2017 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/30 //
11.08.2017 // KERJ/CIC1 // Raatteen Suomenhevoset // 1/26 //
17.08.2017 // KERJ/CIC1 // Raatteen Suomenhevoset // 2/26 //
18.08.2017 // KERJ/CIC1 // Raatteen Suomenhevoset // 3/26 //
01.09.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 4/30 //
04.09.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 2/30 //
13.09.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 3/30 //
06.09.2017 // KERJ/CIC1 // Kilpailukeskus Chermia // 5/30 //
07.09.2017 // KERJ/CIC1 // Kilpailukeskus Chermia // 3/30 //
02.10.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/16 //
05.10.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/16 //
06.10.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/16 //
07.10.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/16 //
09.10.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/16 //
22.10.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
27.10.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/30 //
03.11.2017 // KERJ/CIC1 // Kaihovaara // 4/30 //
08.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 1/30 //
09.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 5/30 //
12.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 4/30 //
17.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 3/30 //
18.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 4/30 //
20.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 4/30 //
22.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 3/30 //
25.11.2017 // KERJ/CIC1 // Vaalama // 3/30 //
08.12.2017 // KERJ/CIC1 // Team J&K // 3/34 //
11.12.2017 // KERJ/CIC1 // Team J&K // 2/34 //
02.01.2018 // KERJ/CIC1 // Gealán // 6/50 //
03.01.2018 // KERJ/CIC1 // Gealán // 3/50 //
04.01.2018 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 2/76 //
07.01.2018 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 6/76 //
14.01.2018 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 7/53 //
20.01.2018 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/53 //
28.02.2018 // KERJ-cup/CIC1 // Mörkövaara // 5/44 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

12.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
12.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
13.08.2017 // VVJ/Vaativa // Escorant Trakehners // 5/30 //
13.08.2017 // VVJ/Vaativa // Escorant Trakehners // 2/30 //
19.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/30 //
19.08.2017 // VVJ/Vaativa // Escorant Trakehners // 1/30 //
20.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
23.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
25.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
26.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
29.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
29.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
28.07.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/20 //
01.08.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 2/20 //
03.08.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/26 //
05.08.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 2/26 //
06.08.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/26 //
13.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/30 //
14.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
15.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
18.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
21.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/30 //
24.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
26.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
28.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
29.08.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
01.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 2/30 //
02.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 5/30 //
03.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 5/30 //
03.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 1/30 //
04.09.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/24 //
06.09.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
07.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 5/30 //
09.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 4/30 //
09.09.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
09.09.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/24 //
10.09.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 2/30 //
12.09.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/23 //
17.09.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/23 //
25.09.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 1/23 //
27.09.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 4/23 //
30.09.2017 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 2/23 //
30.09.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Tuiskula // 3/24 //


NJ, 1xirtoSERT - 1xRCH = 10p.

26.07.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 6/12 // 34p
07.08.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Jannica
11.10.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 6/12 // t. Zafiro
26.12.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38p


PÄIVÄKIRJA


02.04.2018, kirjoittanut eepu
Tulin ensimmäistä kertaa ikinä Hengenvaaraan ratsuttamaan ja ratsunani olisi Varjo. Joka on kuuleman mukaan helppo ja mutkaton hevonen, mutta ratsuna hitaasti syttyvä ellei suoraan sanottuna laiska. Tallityttö oli jo suorittanut alkuverryttelyt, joten eikun ratsastaja vaihtoon ja minä töihin. Varjo oli jo saatu työskentelemään omalla moottorilla, vaikkakin hyvin puolitehoisesti. Päätin tehdä ihan perusasioita, olinhan hevosen selässä josta en tiennyt muuta kuin muutaman adjektiivin. Aloitin volteilla, ympyröillä ja suunnanvaihdoksilla, jotta Varjo alkaisi taipumaan ja rentoutumaan, jolloin askelkin pitenisi. Ahkeran asettamisen ja verryttelyn tuloksena Varjosta paljastui kevyt, kuuliainen ratsu joka työskenteli mielellään. Teimme edelleen samoja tehtäviä, ja ne menivät todella kauniisti ja tamma selkeästi suoritti kaiken täydellä motivaatiolla. Tein loppuverryttelyt huolella, kunnes tallityttö tuli hakemaan Varjon minulta ja Hapero saapui samalla kyselemään miten ratsutus oli sujunut.

12.01.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Saavuimme tänään kahden hevosen voimin estevalmennukseen naapuritallille. Hevoset olivat kuin yö ja päivä: helppo ja mutkaton Varjo ja vastapainona sille uskomatonta älämölöä pitävä Simo, joka ei malttanut hetkeäkään pysyä aloillaan. Varjo oli heti verkasta lähtien kuuma kuin hella kutosella, Simo sentään rauhoittui vähän ja kuunteli ratsastajaansa paremmin. Verkkahyppynä hypättiin ihan vain muutama yksittäistä pystyä, ei varsinaisesti valitettavaa kummankaan kohdalla - ei sen enempää kuin yleensäkään. Päivän tehtävänä oli hypätä ihan vain lyhykäistä rataa: kaksi pystyä, kaksoissarja, okseri ja vielä yksi pysty. Korkeudet eivät päätä huimanneet, mutta työn joutui tekemään tarkoissa lähestymisissä ja tiukoissa kurveissa. Varjon kanssa oli enemmän ongelmia, kun se olisi mielellään painanut hurjaa tahtia eteenpäin, Simo parani paranemistaan ja teki loppuvalmennuksesta ehkä elämänsä parhaat hypyt!

12.12.2017 Meillekin satoi vihdoin kunnon metrihanki ja sen kunniaksi päätin varustaa Varjon ja suunnata sen kanssa vetämään oikein reippaat treenit lumeen. Varjo vaikutti ihan yhtä innostuneelta maahan sataneesta lumivaipasta ja kävellessämme alkukäyntejä tien reunaa pitkin, nousi tamman kavio vähän liiankin kepeästi. Pellolla lähinnä ravailimme ja laukkasimme ihan rennosti isoilla ympyröillä ja suorilla, mutta annoin Varjon myös päästellä vähän höyryjä ja kiihdytellä laukassakin - sain tosin kärsiä melkoisista pukkihyppykoikkeloista, mutta hyvä vaan, että vanhempikin jaksaa vielä riekkua eikä ole kokonaan vakavoitunut. Ja varmasti avasi kivasti lapoja ja selkää sellainen pikku riekkuminen. Kävelimme pitkätpitkät loppukäynnit metsäteillä enkä onnellisempi voisi olla, että on talvi.

28.09.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Sää ei todellakaan suosinut meitä tänään. Maneesissa pyöri estevalmennus, joten me jouduimme tuplabuukkauksen vuoksi pitämään valmennuksen kentällä - totta kai kaatosateessa ja luihin ja ytimiin asti menevän tuulen kanssa. Varjokin, yleensä kuitenkin kohtalaisen yhteistyöhaluinen, pisti stopin kentän keskelle ja jäkitti vain takamuksen kohti tuulta ja sadetta, painoi korvat luimuun ja näytti tympeältä. Ajatus totisesta treenistä tulevan viikonlopun koulukisoja varten karisi kaikkien mielestä varsin äkkiä ja päädyimme jumppailemaan ihan vain käynnissä. Turha sitä oli kurassa juosta. Varjokin saatiin liikkeelle ja ryhdyin taivuttelemaan sitä ympyrällä sekä sisään että ulos valmentajan ohjeistaessa joustavampiin ohjasotteisiin ja ulkolavan hallintaan. Pohkeenväistöllä saatiin Varjoon vähän liikkuvuutta ja lopputunnista, tai siis puolituntisesta, enempää ei huvittanut ketään, alkoi Varjolta löytyä ihan oikea käynti.

16.09.2017, kirjoittanut Saana (Break)
Vettä alkoi tipahdella taivaalta yksittäisinä pisaroina harmaiden pilvilauttojen purjehtiessa ylitsemme ja nykäisinkin sadetakkini huppua paremmin pääni suojaksi ennen kuin taputin vieressäni seisovaa suomenhevostammaa, Hengenvaaran Varjoa, kaulalle. Jykevää ruunikkoa ei kuitenkaan kevyt sade hätkäyttänyt sen enempää kuin ympärillä vallitsevien syysmarkkinoiden hälinäkään. Hengenvaarasta oli pyydetty paikalle hevosta kärryineen ajeluttamaan paikalle eksyneitä halukkaita ympäri markkina-aluetta ja kukas sen parempi valinta olikaan kyseiseen hommaan kuin pomminvarma Varjo-tamma. Ja siinä missä läheisellä aukiolla oli lapsia jonottamassa pääsyä shetlanninponien selkään talutusratsastuksen muodossa, myös kärryjen kyytiin oli tunkua perheiden ja pariskuntien muodossa. ”Joko mennään?”, varmistin Varjon omistajalta Haperolta, joka autettuaan asiakkaat kyytiin istuutui ohjastajan paikalle tottunein elein. Vastaukseksi saamani nyökkäyksen myötä irrotin otteeni Varjon ohjaksista tammaa vielä kerran kaulalle taputtaen ennen kuin kiipesin Haperon vierelle kärryille luoden ystävällisen hymyn nuorelle pariskunnalle, jotka istuivat vauva sylissään kärryjen kyydissä jännittyneet ilmeet kasvoillaan. Syytä huoleen ei kuitenkaan ollut, sillä heti lähtökäskyn saatuaan kärryt nytkähtivät tasaisesti liikkeelle Varjon lähtiessä askeltamaan kaikessa rauhassa eteenpäin. Ympärillä liikuskelevat ihmiset väistivät hevoskärryjä, vaikka moni pysähtyikin myös ottamaan kuvia nähdessään meidän lähestyvän … perinteisiä vossikka-ajeluja kun ei enää ihan joka paikassa päässytkään enää näkemään saatikka kokemaan! Ympäriltä kuului puheensorinaa ja naurua, jota säesti Varjon tasainen kavioiden kopse ja satunnaiset pärskähtelyt meidän suunnatessamme jälleen kerran kierrokselle, joka johdatti ympäri markkina-alueen.

14.-15.08.2017 Tänään suuntanamme oli ensimmäistä kertaa isot koulutsempalot. Tarkoituksenamme oli startata kaksi luokkaa kouluratsastuksen parissa: molempina päivinä helppo A-luokka. Varjo oli viime aikoina ollut treeneissä ihan superhyvä ja lähdinkin matkaan erittäin odottavin ja positiivisin mielin. Varjo käyttäytyi kisapaikalla erinomaisen hyvin isosta paikasta ja valtavasta hälinästä huolimatta. Verkassa se kyttäili ensimmäisenä päivänä vähän valtavaa katsomoa ja ihmismassaa, mutta rauhoittui todella nopeasti ja oli kuulolla siitä hetkestä lähtien. Itse radoilla tamma oli, jälleen tai oikeastaan edelleen, ihan superhyvä ja arvostelun haettuani olin kyllä tyytyväinen. Tavallaan olin odottanutkin hyvää tulosta, toisaalta kyllä yllätyinkin vähän, miten hyvät tulokset saimme. Ja kuinka ollakaan, sijoituimme molemmissa luokissa, kolmanneksi ja neljänneksi, kaikkien niiden kymmenien osallistujien joukosta!

12.08.2017, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
Varjo oli tänään erittäin mukavalla päällä - ja mikäs sen parempaa, sillä tänään valmentauduttaisiin valjakkoajon parissa. Hengenvaaraan tuli arvostettu valmentaja etelästä kahdeksi päiväksi ja tänään ensimmäisenä päivänä treenattaisiin koulukoetta varten. Varjo oli jo verryttelystä lähtien mukavan reaktiivinen ja kevyt ajaa ja saimmekin heti kehuja tamman muodosta ja liikkeistä. Treenasimme aika perusjuttuja: erilaisia teitä ja siirtymiä. Valmentaja oli erittäin tarkka varsinkin siirtymien täsmällisyydestä ja puhtaudesta ja vähän jouduimme tekemään molemmat Varjon kanssa töitä, että pääsimme riittävälle tasolle. Mutta toisaalta hyväähän se vain teki, ja aina pitäisi kyllä ajaa yhtä tarkasti ja huolellisesti - ei ikinä voi tulla paremmaksi jos tyytyy keskinkertaiseen suoritukseen. Saimme paljon hyviä eväitä tulevaisuutta ajatellen.

29.07.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän valmennuksen aiheena oli pohkeenväistö - sekä käynnissä että ravissa. Sen lisäksi pääsisimme toivottavasti tekemään vähän vastalaukkaa. Lämmittelin Varjoa omatoimisesti kaikissa askellajeissa ennen varsinaisen valmennuksen alkua. Se oli vähän tahmealla tuulella kuten yleensäkin, mutta muutamalla reippaammalla laukkakierroksella kevyessä istunnassa sain tamman heräämään kivasti ennen meidän valmennusvuoroamme. Olin vähän kokeillut omatoimisesti pohkeenväistöä, mutta ei se mitenkään loisteliasta ollut: jotenkin väänsin itseäni mutkalle ja samalla puskin liikettä vastaan - Varjo kyllä liikkui sivuttain, mutta ei kauniissa pohkeenväistössä. Valmennuksessa sitten keskityimme tähän. Minun piti muistaa avata liikeen suuntainen polvi irti satulasta ja olla yrittämättä niin paljon: Varjo kyllä osasi väistää, joten miksi puskea väkisin. Ravissa pohkeenväistö oli huomattavasti helpompaa, ehkä siksi, että Varjo liikkui paremmin omalla moottorilla. Ihan lopuksi nostimme muutaman vastalaukan - se sujui hyvin!

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 18-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse