Hengenvaaran Tuomas


† 5.6.2018 †

Kuvat: Cherie, BY-NC 2.0.

Virallinen nimi: Hengenvaaran Tuomas Kutsumanimi: Topi
Syntynyt, ikä: 04.03.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 158cm
Väri: punarautias Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-0465
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 08/17, 8 + 41 + 22,5 + 20 + 15 = 106,5p

KTK-II, 09/17, 18 + 18 + 18 + 17 = 71p

ERJ-I, 10/17, 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

KRJ-I, 11/17, 8 + 41 + 25 + 20 + 15 = 109p

VVJ-I, 12/17, 7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p

SLA-I, 04/18, 14 (5-3-4-2) + 21 + 25 + 20 + 20 = 100p

YLA1, 05/18, 36 (19+17) - 33 (21+12) - 17 - 14 - 7 = 107pLUONNE


Hengenvaaran Tuomas eli Topi on räväkkä ja suurieleinen ori, jonka kanssa arjessakin saa olla tarkkana. Se on erinomainen kilpahevonen, mutta välillä turhankin suuriegoinen ja kilpailuhaluinen normaaliolosuhteissa. Topi on aina valmis haastamaan toisen orin kaksintaisteluun ja muutenkin vie kyllä mielellään johtajan paikan, jos ihminen ei ole ajantasalla. Topi tarhataan turvallisuussyistä yksin, vaikka esimerkiksi isolle laitumelle se kyllä sopii poikaporukkaan, kunhan naiset ovat kaukana.

Hoitaessa Topi on parempi ottaa käytävälle ja sitoa molemmin puolin kiinni, sillä karsinassaan se on kovin puolustuskannalla ja kokee vieraammat ihmiset uhkaksi. Sillä on myös tapana pyöriä ja hyöriä, jotta se näkisi kaiken ympärillään olevan. Topia saa ihan reippaasti komentaakin, mutta kannattaa aina muistaa orin iso ego ja miettiä siis kahdesti, että sanonko napakasti asiasta vai räyhäänkö turhasta. Turhalla nalkuttamisella saa vain tympeän hevosen ja kyseenalaistetun auktoriteetin. Kavioiden puhdistus voi Topin kanssa olla melkoista akrobatiaa, kun ori mielellänä keikkuu puhdistajan käsien varassa sen sijaan että seisoisi tukevasti kolmella muulla jalallaan. Kengittäjällämme on kuitenkin onneksi niin varma auktoriteetti ja vuosien kokemus, ettei Topi hänen kanssaan viitsi enää pelleillä. Sen sijaan eläinlääkäriä Topi kammoaa ja siirtyy välittömästi puolustuskannalle, vaikkei sille ikinä mitään pahaa ollakaan tehty - onneksi ori kuitenkin ajan kanssa rauhoittuu ja se saadaan hyvin hoidettua. Pesukarsinaan Topi sen sijaan tulee mielellään ja tykkää muutenkin vedestä, toisia hevosia voi vesisade ja kuralätäköt haitata, Topi vain roiskuttelee mielellään ihan lapsen innolla. Varustaminen sujuu muuten hyvin, mutta satuloidessa Topi voi vähän osoittaa mieltään ja tärkeää on muistaa kiristää vyö tarpeeksi rauhallisesti. Taluttaessakin on parempi kietaista naru turvan ympäri, sillä Topi käyttää mielellään suuremman etuaan ja lähtee epävarmaa taluttajaa kuskaamaan.

Ratsain Topi on varsinkin alkuun todella haastava. Sillä on isot askeleet, se on äkkipikainen, muttei siedä ratsastajaltaan huonoa tasapainoa. Topi reagoi heiluvaan tai kovakätiseen ratsastajaan tulisella pukkisarjalla ja aremman ratsastajan kanssa keksii kaiken näköisiä mörköjä. Tuttu ratsastaja, joka on jo löytänyt oikeat niksit orin kanssa ja jonka kanssa luotto on molemminpuolinen, saa Topista kohtuuhelposti kaivettua esiin sen parhaat puolet: ne askellajit hallittuna, erinomaisen kokoamiskyvyn ja vahvan teknisen osaamisen. Topin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti laukkatyöskentely ja se onkin sen vahvin askellaji - ei sillä että muutkaan huonoja olisi. Eniten haastetta tuottaa pientä piiperrystä ja tarkkaa keskittymistä ja malttia vaativat tehtävät, kuten erityisesti riittävän pitkä pysähdys. Maastossa Topilla on vauhtia vaikka muille jakaa eikä se oikeastaan tunne käsitettä "rento maastolenkki". Maastossa mennään Topin mielestä reippaasti ja mitä enemmän sitä yrittää himmailla, sitä varmemmin se kuumuu ja hermostuu. Ori kyllä pysyy oikeassa askellajissa, se vain harppoo menemään miljoonaa. Kilpalaukka on arvatenkin huono idea, palautuminen voi kestää koko loppumatkan. Mitäänhän Topi ei pelkää eikä se koskaan kompuroi. Se sopii kilpailuviettinsä puolesta paremmin yksin kuin kavereiden kanssa maastoiluun.

Esteillä Topi, kuten arvata jo saattaa, kiihtyy nollasta sataan alta aikayksikön. Sillä on erinomainen hyppytekniikka ja se pärjää varsinkin pidempien välien esteradoilla hyvin, mutta se on todella tarkka hyppypaikoista ja ratsastajan mukana olemisesta ja kieltää hyvin herkästi, jos kaikki ei loksahda kohdalleen. Erikoisesteitä se ei arista ja sietää paremmin kuskin virheitä kuin sileällä työskennellessä, mutta epävarma ei missään tapauksessa saa olla. Erityisesti teknisemmillä radoilla, toki muutenkin, Topi on alusta asti pidettävä tiukasti kurissa, sillä kerran kun paketti levähtää, on se hyvin hankala saada enää tiiviiksi ja sataprosenttiseen hallintaan. Maastoesteillä Topi on niin ikään varma hyppääjä, jos ratsastajakin on itsevarma. Sillä on riittävästi vauhtia ja se osuu hyvin ponnistuspaikoille kunhan ratsastaja ei häiritse sitä liikaa. Vesieste kuuluu Topin suosikkeihin!

Valjakkoajossa Topi on pitkälti samanlainen kuin sileän työskentelyssäkin: isoliikkeinen ja vähän räjähdysherkkä, mutta toisaalta osaavissa käsissä hyvin näyttävä ja helposti ohjailtavissa. Topi on kaikilla kolmella osa-alueella tasaisen hyvä, joskin tarkkuuskokeen vauhti ja vaaratilanteet ovat selvästi eniten sen mieleen. Parivaljakkoon ori ei sovi, se ei pysty työskentelemään toisen hevosen ollessa ihan iholla. Toisaalta esimerkiksi ohjasajo on Topin kanssa hyvä liikuntamuoto, kunhan on arvoasteikolla orin yläpuolella ja tuntee sen tavat.

Vierailla paikalla, kuten jälleen oletettua, Topi on kunnon isoegoinen machoilija, joka kyllä mielellään lähtee uhittelemaan muille, jos ihminen ei ole tarkkana. Tuttuja ihmisiä se onneksi kunnioittaa ja kunhan saadaan kuski selkään tai vaunuille, on Topi taas helpommin hallittavissa. Verkassa se vaatii kyllä omaa tilaa. Se kannattaa ylipäätään verkata maltillisesti, sillä ori riekkuu helposti energiansa jo verkassa pois, jolloin itse suoritukseen ei riitä paukkuja ja yleensä se pysyy rauhallisemmassa mielentilassa vähän rauhallisemalla ja lyhyemmällä verkalla. Traileriin tai hevosautoon Topi menee vauhdilla, mutta muita hevosia se ei oikein siedä sielläkään. Muuten se matkustaa siivosti.


SUKUTAULU


Isä: Hengenvaaran Hukkapätkä
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 156cm
HeB / 90cm / tutustumisluokka / noviisi
Ii: Vilunkivoitto
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 156cm
Iii: Kiusankolttu evm
sh, tprt, sk 156cm
Iie: Hupihuomen evm
sh, vrt, sk 160cm
Ie: Sudensielu
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, trt, sk 155cm
Iei: Korpisoturi evm
sh, m, sk 156cm
Iee: Susanka evm
sh, trt, sk 155cm
Emä: Hengenvaaran Talvikki
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, rt, sk 150 cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ei: Surumurros
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, jälkeläisluokka C
sh, m, sk 159cm
Eii: Huimallus evm
sh, klm, sk 159cm
Eie: Helmisydän evm
sh, m, sk 157cm
Ee: Talvitaru
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 157cm
Eei: Vailan Eepos evm
sh, vkk, sk 153cm
Eee: Talventaika evm
sh, rt, sk 151cm


SUKUSELVITYS


Isänisäisä Kiusankolttu on Etelä-Suomessa majaileva tummanpunarautias suomenhevosori. 156-senttiseltä komistukselta löytyy taitoa erityisesti kouluun ja valjakkoon, joita se taitaa huikeilla tasoilla. Jonna Hiiden kasvattama temperamenttinen ori on sijoittunut useita kertoja kaikissa taitamassaan neljässä lajissa. Nuoresta iästään huolimatta se onkin hyvin menestynyt, ja kisareissujen lisääntyessä varmasti myös maine ja sijoitusten määrä kasvaa. Näyttelyissä Kiusankolttu on ansainnut tähän mennessä muutaman sertin ja jalostussuosituksen. Kiusankolttu on kantakirjattu kolmospalkinnolla. Luonteeltaan Kiusankolttu on oriksi pohijimmiltaan varsin kiltti, vaikka omaakin omat pikku metkunsa. Kovin ahne tämä suokki kuitenkin on. Ratsastaessa Kiusankolttu on vähän reippaamman puoleinen, eikä oikein jaksa keskittyä koululiikkeisiin. Helpon A:n tasoiselta Kaapolta ei aina jarrutkaan löydy. Kuitenkin, kun orin saa hyvin viritettyä asemiin, luonnistuvat liikkeet siltä kuin vanhalta tekijältä. Esteillä Kiusankolttu on innokas ja vauhdikas, hyppää mistä ja milloin vain. Maastovarmalla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, jotka ovat menestyneet usealla taholla.

Isänisänemä, Hupihuomen, suurella kilpatallilla asuva vaaleanrautias suomenhevosneiti. 160 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Hupihuomen saa pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Hupihuomen on yleispainotteinen, mutta silti paremmin menestynyt kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Yhteensä sijoituksia on päälle sata, eri lajeissa, ja tamman kisaura sen kun vain jatkuu! Tamma onkin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Hupihuomen on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja maastoesteillekin olisi tarkoitus tamman kanssa lähteä kokeilemaan onnea. Hupihuomenella on jälkeläisiä kaksi kappaletta, mutta emmeköhän näe Hupihuomenen pyöräyttävän vielä muutaman varsan.

Isänemänisä Korpisoturi oli pikkuisen erakkoluonteinen ja rähjäisen oloinen musta suomenhevosori. Korpisoturin elämä alkoi Sunnan tavoin syksyllä jo illan pimetessä eikä orin syntymäkään ollut helppo - siitä nimi Korpisoturi. 156-senttinen ori oli tosiaan luonteeltaan vähän yhden ihmisen hevonen ja sen luottamuksen saamiseen kesti pitkään. Ori oli kyllä hyväkäytöksinen ja oikeastaan kaikkien käsiteltävissä, mutta mitään tunnetta siitä eivät vieraat saaneet irti. Ratsuna ori oli oman ihmisensä kanssa uskomaton: se suoritti kevyesti helpon A:n radat, teknisesti jopa vaativan asioita, valjakkoajo oli sille helppoa kuin heinän teko eikä ori huono ollut esteradoillakaan. Korpisoturi ei näyttelyissä loistanut, mutta sitä käytettiin muutamille tammoille kisauransa jälkeen. Valitettavasti Korpisoturin oma ihminen menehtyi orin ollessa 17-vuotias ja siitä vuoden päästä se lopetettiin: ori ei sopeutunut muille talleille eikä muiden ihmisten käsiteltäväksi.

Isänemänemä Susanka on ulkonäkönsä puolesta ihan Sunnan kaksoisolento: sentilleen saman kokoinen, tummanrautias, vähän rotevampirakenteinen kuin keskiverto suomenhevonen ja niin ikään merkitön. Luonteeltaan tammat ovat tosin aika eri maata, siinä missä Sunna on kaikkien kaveri ja aina itse rauhallisuus, on Susanka kipakka ja reipasluontoinen kilpatamma, joka ei juuri tule muiden hevosten kanssa toimeen. Susankan kanssa kilpailtiin pääasiassa valjakkoajon parissa, mutta pärjäsipä tamma myös koulu-, este- ja matalan tason kenttäratsastuskilpailuissakin. Nykyään Susanka viettää eläkepäiviään pienellä yksityistallilla Itä-Suomessa ja humputtelee kohtalaisen rauhallista tahtia lähimetsissä. Vähän Susankan terveys on alkanut reistailla, mutta takapolvien piikityksen jälkeen tamma on puksutellut menemään ihan entiseen tahtiinsa. Jälkeläisiä Susanka ehti saada kolme.

Emänisänisä Huimallus on mukavan kulomustan värityksen omaava 159-senttinen ori, joka on kilpaillut mittavan uran kotimaassa yleispainotteisena ja startannut niin ratsuna kuin valjakossakin. Orilla on useita sijoituksia ja voittoja vaativista koululuokista, jonka lisäksi se on kilpaillut myös esteillä kahdeksaankymmeneen senttiin asti. Yleispainotteinen ori on tienannut urallaan useita tuhansia euroja ja se on siirtynyt myös siitoskäyttöön suhteellisen nuorena, jonka vuoksi orilla on jo useita sukupolvia kilpakentillä ja nimeä ehditty tehdä tutuksi kotimaassa myös sukupolvien päästä. Huimallus on ollut myös aktiivisessa näyttelykäytössä etenkin kilpauransa päätettyään ja kantakirjattu toiselle palkinnolle. Kantakirjalausunnon ohessa ratsastuskoetta kehutaan onnistuneeksi ja ravia laadukkaaksi, jonka ansiosta ori on kerännyt hyviä pisteitä myös valjakkoajon kouluosuuksilta. Huimallukselta on jäänyt suomenhevoskasvatukseen viisitoista jälkeläistä, joista monitaituri Surumurros on ehdottomasti kuuluisimpia.

Emänisänemä Helmisydän on musta tamma, jolta löytyy korkeutta 157 senttimetrin verran. Helmi polveutuu kenttäpainottesista hevosista, mutta on itse lisäksi ratsastuksen kuninkuuslajin lisäksi kilpaillut yksittäisiä ratsastuksen lajeja sekä valjakkoajoa sijoittuen. Koulupuolella tamma on sijoittunut helppo A-tasolla asti ja esteillä sekä maastoesteillä 90 senttimetrin luokissa jääden vanhempiaan hieman vaatimattomammaksi kilpailijaksi. Kestävän suorittajan jälkeläisissä näkyy myös kilpailijoita sekä siitoshevosia ja ne ovat perineet emältään reippaan olemuksen ja energisen luonteen. Käsitellessä ne ovat kuitenkin olleet Helmin tavoin rauhallisia ja helppoja. Helmi on saanut siitosurallaan peräti yhdeksän varsaa, joista laatuarvostelupalkittu Surumurros on tunnetuimpia.

Emänemänisä Vailan Eepos on edelleen Etelä-Suomessa aktiivisesti vaikuttava ori. Eepokseksi kutsuttu, komea voikko ori viettää eläkepäiviään lähinnä jalostuspuuhissa ja oloneuvoksena. Sillä ei korkean ikänsä (24 vuotta) ja pienien jalkavaivojen vuoksi ratsasteta enää kovin rankasti, mutta sitäkin säännöllisemmin, jotta herra pysyy virkeänä. Komean ulkomuotonsa ja näyttelymenestyksensä lisäksi Eepos on saanut paljon kiitosta esteradalla. Huonosti se ei ole pärjännyt koulukilpailuissakaan, mutta orilla on puhdas estehevosen sydän. Se oli haastava ratsastettava, mutta teki sen erinomaisesti ja nautti siitä. Kouluradalla Eepos pärjäsi herkkyytensä ja hienon ravinsa myötä. Arjessa 153-senttinen tukkajumala ei aiheuttanut ongelmia ja oli jokaisen määrätietoisen ihmisen käsiteltävissä. Tähän päivään mennessä ori on saanut kaksikymmentä jälkeläistä: 12 tammaa ja 8 oria.

Emänemänemä Talventaika on niitä edellä mainittuja monitoimihevosia. Taikana tunnettu tamma kilpailee kaikissa neljässä lajissa eikä edes erityisen matalalla tasolla. Nyt vanhemmalla iällä se ei kierrä kilpailuja enää niin aktiivisesti, mutta aina mammalomiensa välillä se saattaa käydä nappaamassa muutaman ruusukkeen helpommista luokista. Näyttelymenestystä raudikolle ei suotu, vaikka se onkin varsin herttainen ilmestys liinajouhineen, tähtineen ja korkeine sukkineen. Luonteeltaan Taika on aika stereotyyppinen suomenhevonen: se on kiltti, mutta vähän jääräpäinen ja yksinkertainen, ratsastaessa se on reipas ja herkkä, varsinkin esteillä hyvin kuumuvainen. Taru on Taikan ensimmäinen jälkeläinen, jonka se sai jo ennen kilpauraansa, sen jälkeen Taikalle on suotu kolme muutakin varsaa. Tällä hetkellä maailmaa matkannut ja omistajia vaihtanut tamma ihastuttaa kasvattajaansa keskisuurella yksityistallilla Etelä-Suomessa eikä vanhuuskaan vielä paina!


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Muikee // 15.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Utu
Hengenvaaran Hitu // 20.04.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Topias
Mörkövaaran Rosanna // 19.10.2017 // reibili (VRL-10965 ) // o. Duanin Poppamies
Huvitutin Katala // 11.03.2018 // reibili (VRL-10965 ) // t. Duanin Katalampi


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

18.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/60 //
21.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 7/60 //
22.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 4/30 //
23.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 3/60 //
24.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/60 //
25.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 1/30 //
27.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 2/30 //
28.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 3/30 //
29.03.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 1/40 //
29.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 2/30 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/40 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // /30 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 6/60 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 3/30 //
01.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 6/60 //
01.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 1/40 //
02.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
02.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
04.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 1/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
06.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 1/40 //
07.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
07.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
09.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
10.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 4/40 //
04.04.2017 // KRJ/Helppo A // Viisikko // 5/50 //
04.04.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 4/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 1/40 //
10.04.2017 // KRJ/Helppo A // Viisikko // 3/50 //
11.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
12.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/40 //
13.04.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 4/40 //
23.04.2017 // KRJ/Helppo A // Elfengård // 2/40 //
23.04.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 1/30 //
26.04.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
26.04.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 3/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

02.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
06.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
07.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //
08.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 1/30 //
11.04.2017 // ERJ/100cm // Viisikko // 4/50 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Viisikko // 3/50 //
01.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
01.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
06.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
12.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
15.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
17.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
20.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
27.04.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
02.04.2017 // ERJ/100cm // Daelwyn // 6/40 //
05.04.2017 // ERJ/100cm // Daelwyn // 2/40 //
08.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 3/30 //
10.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
12.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 1/30 //
14.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
14.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 2/30 //
15.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 2/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 5/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 2/40 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 3/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 6/40 //
19.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 2/30 //
20.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 5/30 //
20.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 1/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

03.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 5/30 //
06.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
17.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
20.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
02.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
05.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
07.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
08.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
10.04.2017 // KERJ/Helppo // Teilikorpi // 4/30 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Teilikorpi // 3/30 //
12.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
15.04.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 2/30 //
16.04.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 5/30 //
24.04.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
29.04.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
26.03.2017 // KERJ/Helppo // Myyränkolo // 1/30 //
28.03.2017 // KERJ/Helppo // Myyränkolo // 2/30 //
02.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 6/40 //
03.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
05.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
07.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/30 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 5/30 //
12.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 2/30 //
12.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
13.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 5/30 //
15.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
17.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
17.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/30 //
17.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 5/30 //
18.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 3/30 //
22.04.2017 // KERJ/Helppo // Teilikorpi // 2/30 //
23.04.2017 // KERJ/Helppo // Teilikorpi // 4/30 //
23.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/30 //
26.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 1/30 //
26.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 5/30 //
27.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 1/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 4/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Wolf Sporthorses // 3/30 //
31.07.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 2/88 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

05.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 1/30 //
06.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 3/30 //
09.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 2/30 //
10.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 5/30 //
10.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 4/30 //
11.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 5/30 //
21.03.2017 // VVJ/Vaativa // Wild Side Cobs // 1/40 //
23.03.2017 // VVJ/Vaativa // Myyränkolo // 6/40 //
24.03.2017 // VVJ/Vaativa // Myyränkolo // 3/40 //
25.03.2017 // VVJ/Vaativa // Wild Side Cobs // 2/40 //
27.03.2017 // VVJ/Vaativa // Myyränkolo // 1/40 //
01.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
03.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
04.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
05.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
06.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
08.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
09.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
10.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
11.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
13.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 4/30 //
14.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
15.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
15.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
15.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
16.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
18.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
18.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
19.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
19.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
20.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
21.04.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
11.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
14.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
14.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
16.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
17.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
24.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
25.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
27.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
28.04.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
31.07.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/45 //


NJ, 1x RCH = 10p.

12.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 3/12 //
21.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 7/12 //
14.07.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p


PÄIVÄKIRJA


05.05.2018 Voi veteraania. Topi on jo päässyt ihan harmaantumaan ja sen syvän punaruskea karvapeite on saanut kirjavuutta harmaista karvoista. Varsinkin orin otsa on nykyään enemmän harmaa kuin punainen. Ego sen sijaan ei ole pienentynyt tippaakaan - viimeksi tänään Topi oli haastamassa naapuritarhan oria kaksintaisteluun, ihan vain siksi, että ohi kulki muutama sievä tamma. Mahdoton tapaus. Ja vielä kevättä rinnassa.

12.04.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Haperolla ja punaraudikolla Topilla oli tänään kyllä hyvin vauhdikasta menoa ihan alusta loppuun asti. Alkuverryttelyistä asti Topi liikkui erittäin isosti eteenpäin, niinkin vauhdikkaasti että ratsastajan oli sitä välillä vaikea taivuttaa. Laitoin ratsastajan tekemään paljon siirtymiä verryttelyssä, jotta hän sai Topiin edes vähän kontaktia, mutta kielsin ehdottomasti ohjissa roikkumisen. Pidätteet tuli tehdä ensisijaisesti istunnalla ja omilla vatsalihaksilla. Sama vauhti jatkui verryttelyesteillä, mutta ainakin Haperolla tuntui olevan jokin kontakti vauhtihirmuun. Itse hyppääminen sujui Haperolta ja Topilta yllättävän hyvin, Hapero sai orin ratsastettua ennen esteitä riittävästi kiinni ja Topi pelasti ratsastajansakin virheet taitavasti hurjassakin vauhdissa. Mitään teknisiä harjoitteita oli mahdotonta ruveta tekemään, mutt kohtalaisen tiukoissakin kurveissa ja ahtaissa väleissä ratsukko pärjäsi hyvin.

02.04.2018, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
Poikkeuksellisen vapaamaanantain (kiitos pääsiäinen!) kunniaksi Hengenvaaran kentälle oltiin koottu melkoinen joukko tiukkoja kurveja, pysähdyksiä ja peruutuksia - tänään treenattaisiin tarkkuuskoetta! Olin valjastanut ja verrytellyt Topin jo ihan hyvin, kun valmentaja saapui paikalle ja pääsimme aloittamaan itse treenin. Topi oli tänään tuntunut vähän turhankin reaktiiviselta, joten olin verkassa tehnyt paljon kontrolliharjoituksia ja saanutkin Topin aika kivaan kuosiin. Aloitimme radan käynnissä ja se sujui pysähdyksiä lukuunottamatta ihan moitteetta, paikallaan ori ei kyllä malttanut seistä sekunttiakaan kauemmin. Ravissa jouduin tosissani tekemään töitä, että sain orin malttamaan ja kuuntelemaan, mutta toistojen myötä homma sujui ja pääsimme ottamaan pätkiä laukkaakin. Laukassa Topi oli yllättäen hyvin hallinnassa ja se tuntui tyytyväiseltä - loppui se hissuttelu, ja päästiin asiaan!

30.11.2017 "Hyi olkoon miten kylmä tuolla on", hytisin tallimestarille, kun kirmasin tallin lämpöön. Lämpömittari oli yön aikana pudonnut ensimmäistä kertaa tänä talvena liki 30 miinusasteeseen ja minun oli pitänyt repiä itseni kukonpierun aikaan sängystä ylös ja talliin, sillä tänään lähdettäisiin valjakkojaoksen laatuarvosteluun viiden hevosen voimin. Ihan sama mitä pihalla teki, näpit jäätyivät sekunneissa, mutta saimme lastattua konit loimitettuna autoon ja pääsimme matkaan ajoissa. Ehkä hevosetkin ymmärsivät, että nyt ei parane pelleillä ja lastautuivat koko konkkaronkka ongelmitta. Topi oli vähän känkkäränkkä tuulella, kun pääsimme paikan päälle, mutta esiintyi sekin kuitenkin sen verran edukseen, ettei jäänyt muiden hevosten varjoon: hyvät pisteet kaikista osa-alueista mukaan kerännyt Topi palkittiin sekin ykköspalkinnolla!

02.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennauduttaisiin oikein urakalla. Olin buukannut kaikki kynnelle kykenevät tallilaiset hommiin, jotta kaikki saataisiin rullaamaan jouhevasti ja etelästä Hengenvaaraan raahautuvan arvostetun valmentajan ei tarvitsisi epäröidä, lähteäkö tänne toista kertaa! Ratsastaisin itse kolme hevosta, tallin oma valmentajamme Ed kaksi ja Emilia oman tämän hetkisen kisaratsunsa. Kenttä oli lanattu viimeisen päälle, jopa ylipitkäksi kasvanut ruoho oltiin ajettu ja tallipihalta ylimääräinen roina siivottu pois näköpiiristä. Tallissa tosin vallitsi edelleen sellainen hallittu kaaos, mutta toisaalta kaikkien ratsujen vermeet oltiin katsottu jo valmiiksi, tallityöntekijät tiesivät milloin varustaa ja kävelyttää mikin hevonen ja kaikki oli muutenkin tarkkaan suunniteltu.
Ensimmäisenä menisin itse näyttävällä suomenhevosorillani Hengenvaaran Tuomaksella. Omalla kasvatilla oli aina hyvä aloittaa, esitellä omaa työtään. Toisaalta Topi ei ollut mikään varma valinta, vaan sen kanssa pääsisi oikeasti tekemään töitä ja haastamaan itseään. Kohtalaisen jännittävä tilanne sai Topin vähän liiankin räjähdysherkäksi, mutta verrytellessäni sitä ravissa ja laukassa, isoilla ympyröillä taivutellen, talttui senkin suurin energia ja päästiin valmentajan saavuttua ihan oikeisiin töihin. Tunnetusti tiukkana pidetty valmentaja antoi heti noottia omasta istunnastani: olin liian kireä, hidas ja roimasti vasemmalle kallellaan. Toisaalta, Topi sai kehuja liikkeistään ja teknisestä osaamisestaan. "Hyvin hevonen paikkaa ratsastajan puutteet" on samaan aikaan kehu, samaan aikaan pahaa ruoskintaa. Valmennus koostui pääasiassa perusratsastuksesta ja istunnan hiomisesta. Nopeasti sitä löysi paremman tatsin hevoseen, kun muisti käyttää itseään oikeasti tehokkaasti eikä vain sinne päin.

26.07.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maneesissa pyöri hieno suomenhevosori Topi ratsastajineen. Ori vaikutti pirteältä ja yllättävän kuuliaiselta seuratessaan radan pystytystä kiinnostuneena. Hapero aloitteli Topin lämmittelyn omatoimisesti käynnissä ja ravissa tehden paljon voltteja ja temponvaihteluja. Topi vähän testaili, josko voisi ensin vähän hyytyä ja sitten ampaista pohkeesta hurjaan laukkaan tai vaihtoehtoisesti karata muka-säikähtäen esteelle, mutta Hapero oli tiukkana ja ori myöntyi kohtaloonsa alkaen taipua hienosti ja kuunnella jopa tempon muuttelua laukassa. Kyllähän me kaikki tiesimme, että Topi osaa, mutta alkuun on aina vähän vaikeuksia, kun yhteinen sävel ei löydy.
Muutaman laukkaympyrän jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen. Aluksi tutustuttiin kuusiesteisen radan jokaiseen esteeseen erikseen, ylitettiin ne puhtaasti joko ensimmäisellä yrittämällä tai viimeistään parin harjoituskerran jälkeen. Sen jälkeen rata ratsastettiin kokonaisuudessaan. Topin laukka rullasi hyvin, välillä jopa vähän turhan vauhdikkaasti, mutta tasaantuen loppua kohden ja esteet ylittyivät itsevarmasti pehmeillä hypyillä. Viimeisellä esteellä ratsukko laski askeleet väärin ja puomi kolahti alas - mutta seuraavalla kierroksella rata oli puhdas ja korotin sen metriin. Ratsukko suoritti puhtaan radan jälleen jo toisella yrittämällä, ja siihen olikin hyvä lopettaa! Hyppyjä ei tänään tullut montaa, mutta koska fiilis oli molemmilla hyvä ja homma sujui, niin mitä turhaan hinkaamaan. Topilla on selvästi erinomainen hyppytekniikka ja se ei oikeastaan säästele kapasiteettiaan: ori hyppää aina täydellä teholla, vaikka esteiden välillä oltaisiinkin taisteltu yhdestä jos toisesta asiasta.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

27.06.2017 Olin saanut vasta valokuvausliikkeen perustaneen ystäväni lupautumaan ottamaan Hengenvaaran uusimmista jalostukseen siirtyvistä oireista edustuskuvat - olihan se hienoa, kun kaikkialla saattoi käyttää ammattilaisen ottamaa, niin sanottua virallista kuvaa, eikä vain niitä itse puolikiireessä otettuja räpsyjä. Topi oli luonnollisesti ihan eri mieltä siitä, että mitähän tänään tehtäisiin, mutta sain kuin sainkin sen tarhasta kiinni ja talliin. Olin pessyt Topin eilen, ja tottakai heittänyt sille ohuen loimen päälle sen jälkeen, mutta sitähän oriherra ei ollut arvostanut ja oli riisunut loimen tarhaan. Onneksi se oli kuitenkin edelleen liki puhdas ja sain sen aikataulussa puunattua kuntoon. Ja yllättävää kyllä, saimme orista ihan tyylikkäitä kuviakin, Topi esiintyi kerrankin ihan edukseen! Tilannetta tosin ehkä hieman edesauttoi näköpiiriin tuotu tamma...

20.05.2017 Ratsastin tänään päivän viimeisenä hurjan Topi-orin. Topissa oli viime viikkoina ollut uskomattoman paljon miellyttämisenhalua, mutta nyt tuntui tilanne kääntyvän jo takaisin kohti sen normaalia olotilaa. Topi antoi tarhasta kiinni helposti, mutta jo taluttaessa se kyseenalaisti arvojärjestyksen ja yritti ryysätä ohitseni talliin. Pienet sulkeiset tallipihalla tosin palauttivat orin ruotuun ja harjatessa ja varustaessa kaikki sujui kohtalaisen hyvin. Suuntasin tänään kentälle, ihan vain tarkoituksena ratsastaa kaikki askellajit läpi. Verkkasin oria pääty-ympyröillä ja tein paljon siirtymiä. Harmittelin sitä, miten se ei ollut enää niin hyvä kuin viime viikkoina, mutta jossain kohtaa tajusin alkaa ratsastaa ihan oikeasti - ja kas kummaa, alkoi Topikin tehdä taas oikeasti töitä, kun kuski selässäkin teki.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 19-vuotiaana.Virtuaalihevonen / A sim game horse