Mörkövaaran Suoruusu


† 7.10.2017 †

Kuvat: ransu.kuvat.fi


Virallinen nimi: Mörkövaaran Suoruusu Kutsumanimi: Sirpa
Syntynyt, ikä: 10.03.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenpienhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 146cm
Väri: punarautias Merkit: piirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Tvisha (VRL-01671), Mörkövaara Rekisterinumero: VH16-018-0534
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotteinen

ERJ-I, 09/16, 6,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

KERJ-I, 10/16, 6,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 102,5p

KRJ-I, 11/16, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

SLA-I, 04/17, 11 (3-3-3-2) + 17 + 24 + 20 + 20 = 92p

YLA1, AP1, 09/17, 34,5 (18+16,5) - 33 (21+12) - 17 - 16 - 7 = 107,5pLUONNE


Sirpa on kärttyinen pikku tamma, jonka kanssa saa olla tarkkana ettei joudu alakynteen. Se tarvitsee elämäänsä auktoriteetin, joka ei kysele vaan pitää homman tiukasti hanskassaan. Muiden hevosten keskuudessa se on vähän päällepäsmäri ja aiheuttaa kränää ja turhaa taistelua. Aika usein se kuitenkin jää alakynteen ja milloin saa olla paikkaamassa pikkuhaavereita tai levittämässä useampia heinäkasoja, kun rouvat ja neidit ei mahdu vierekkäin. Välillä taas ollaan kuin ylimpiä ystävyksiä ja Sirpa on niin onneton yksinään ettei sitä viitsi yksin tarhata.

Hoitaessa Sirpa on syytä sitoa napakasti kiinni, mielummin molemmin puolin ja käytävälle. Karsinassa se on levoton ja se kokee sen omaksi alueekseen, jota se puolustaa varsinkin epävarmemmilta ihmisiltä aika ärhäkästikin. Sirpa on niitä hevosia, joita ei mennä lääppimään karsinan kaltereiden välistä, vaan jos sitä halutaan käsitellä, se otetaan suosiolla puolueettomalle alueelle. Tamma ei muutenkaan juuri välitä hellyydenosoituksista ja jos haluat sitä hemmotella, tuo ruokaa. Sirpa on ahne kuin mikä ja se on helppo lahjoa vaikeissa tilanteissa mukaan. Esimerkiksi kengitys tai ylipäätään jalkojen nostaminen ei ole koskaan tuottanut ongelmaa, kunhan sitä muistaa lahjoa säännöllisesti toimenpiteiden jälkeen. Eläinlääkäristä Sirpa ei tykkää, mutta tässäkin ruoka auttaa. Varusteassa se on suhteellisen helppo: ei pullistele, avaa suunsa nätisti eikä muutenkaan hötkyile. Tamma on oikea hienohelma ja inhoaa vettä, pesemistä ja erityisesti sadetta. Koiranilmoilla sen saa lähes väkisin kiskoa tarhaan ja se kääntyy välittömästi portille odottamaan sisäänpääsyä.

Ratsastettavuus pelastaa paljon, muutenhan Sirpa olisi aivan kauhukavio. Ei se helppo ole, mutta hyvin viritettynä erittäin oiva peli. Alkuun Sirpa pistää aikalailla kaikkensa vastaan ja yrittää luistaa työnteosta, mutta sitkeä ratsastaja saa sen näyttämään parhaat puolensa. Sirpa on loppujen lopuksi aika herkkä ja tulinen ja kuumuu kovista otteista. Sirpalla on kokoisekseen hienot ja lennokkaat liikkeet, jotka tosin valitettavasti myös tuntuvat siltä selässä. Olisi mukavampi vain mennä jolkotella possuravia, mutta jos haluaa oikeasti treenata, ei auta kuin kärsiä. Sirpan bravuureihin kuuluu lentävät laukkalähdöt vihreitä miehiä nähdessään, mutta toisaalta myös hallitut laukkatehtävät onnistuvat erinomaisesti. Maastossa Sirpa on jostain syystä paljon rennompi ja leppoisampi kuin kentällä eikä säiky juuri mitään. Isoja rekkoja ja traktoreita se saattaa vähän väistää, mutta pysyy käsissä tilanteessa kuin tilanteessa - myös kilpalaukoissa.

Esteillä Sirpa on tavallaan helpompi, tavallaan vaikeampi kuin sileällä työskennellessä. Se välttelee työntekoa vähemmän ja on alusta asti innoissaan ja menossa. Toisaalta se on vähän liiankin innokas ja vaatii osaavan kuskin selkäänsä hallitsemaan sen menoa. Ratsastajan tulee olla kokoajan ainakin askel, mielummin kaksi edellä ja ennakoida tilanteet hyvin. Sirpa ei sovi ohjaanpas esteeltä toiselle -tyyliseen hyppäämiseen vaan se täytyy ehdottomasti ratsastaa esteeltä toiselle. Tärkeintä on nimenomaan ratsastaa esteiden välit, ei niinkään itse esteitä - Sirpa hoitaa kyllä hyppäämisen erinomaisella tekniikalla. Maastoesteillä Sirpa on aikalailla samanlainen kuin rataesteilläkin.

Valjakkoajoon Sirpa koulittiin keskivertoponia myöhemmin: vasta ratsukoulutuksen jälkeen. Tammasta ei pitänyt valjakkohevosta tulla aluksi ollenkaan, kumpikaan sen vanhemmista ei ole kilpaillut. Halusin kuitenkin tamman päiviin ja liikutukseen vaihtelua ja Sirpasta kuoriutuikin yllättäen varsin tasapainoinen ja miellyttävä ajettava. Se toimii erittäin hyvin sekä kärryjen edessä että ohjasajaen - liikkuu kokoajan kevyesti ja helposti, tekee töitä alusta alkaen mielellään. Mikään superosaava se ei ole, mutta näppäristä askellajeista on hyötyä.

Kisapaikalla Sirpa on oma kärtty itsensä, tahtoen vain omaan rauhaan. Verkassa se on usein normaalia hankalampi ratsastaa, kun se ei viitsisi keskittyä työntekoon ollenkaan vaan osoittaa mieltään muille hevosille. Radalla se on yleensä parempi, kun saa olla omassa rauhassaan. Sirpa on pääasiassa helppo kuljettaa: se menee traileriin helposti ja matkustaa nätisti kunhan ruokaa riittää ja mahdollinen kaveri miellyttää.


SUKUTAULU


Isä: Runon Aamurusko
KTK-II, YLA1, KRJ-I, ERJ-I
sh, vkk, sk 151cm
VaB / 100cm / helppo
Ii: Amoriinin Ruska
KRJ-II, ERJ-II, jälkeläisluokka B
sph, prt, sk 145cm
Iii: Aamori evm
sph, prt, sk 143cm
Iie: Mimma-Maarit evm
sh, trn, sk 154cm
Ie: Jäätanssin Kaiku
KRJ-I, ERJ-I
sh, rnvkk, sk 155cm
Iei: Jääkaiku evm
sh, km, sk 160cm
Iee: Taian Sini evm
sh, rnvkk, sk 152cm
Emä: Ventoksen Sirpale
YLA1, KRJ-I, ERJ-I
sph, vrt, sk 146cm
HeA / 90cm / tutustumisluokka
Ei: Ch Lakean Tuusannuuska
KTK-II, YLA1, KRJ-I
sph, prt, sk 139cm
Eii: Nastorikka evm
sph, prt, sk 139cm
Eie: Sirpaleija evm
sph, rn, sk 147cm
Ee: Mikälie Kesäheila

sph, rt, sk 146cm
Eei: Aika Joutopoika evm
sh, rt, sk 151cm
Eee: Mikälie Morsian evm
sph, rt, sk 143cm


SUKUSELVITYS


iii. Aamori oli luonteeltaan oikein varma ja tasapainoinen hevonen, hyvin helppohoitoinen ja sympaattinen persoona. Varsa- ja nuoruusiällään Aamori vaihtoi muutamaan otteeseen kotia, sillä kukaan ei saanut sitä oikein muovattua mieleisekseen. Viiden vuoden ikäisenä ori lopulta löysi omistajansa ja sai aloittaa virallisesti harrasteratsun viran, ollen koskaan käymättä kilpailuissa. Aamori kuitenkin toimi mutkitta niin koulu- ja esteratsastuksenkin parissa, mutta parhaimmillaan se oli rauhallisena maastoratsuna. Harrastetaustastaan huolimatta hyvärakenteinen Aamori oli pienessä piirissä kysytty ori jalostukseen, joka pääsi lopulta astumaan kolme tammaa. Varsoilleen Aamori periytti mukavaa luonnettaan sekä ulkonäköään: Aamori oli väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta se omasi vain 143cm, jättäen kaikki jälkeläisetkin siten pienhevosen mittoihin. Ori lopetettiin vanhuuden tuomiin vaivoihin, sen päästessä kunnioitettavaan 22 vuoden ikään.

iie. Mimma-Maarit oli ratsastuskoulusta peräisin oleva tamma, joka tienasi kauransa nuoresta pitäen tuntiratsun virassa. Nuorena Mimma oli oikein menevä ja mukava ratsu, mutta vähitellen ratsastajien vaihtuessa siitä tuli pahapäinen ja äärettömän laiska hevonen. Tällöin myös omistaja ymmärsi, ettei tamma kestänyt vaihtelevia ratsastajia ja näin ollen antoi yhdelle aikuisratsastajalle tämän ylläpitoon. Ylläpidossa ollessaan Mimmalla käytiin muutamat koulu- ja estekisat kiertämässä seuratasolla, ihan hyvällä menestyksellä peräti. Väritykseltään tamma oli tummanruunikko, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta siltä löytyi 154cm. Kun ikää alkoi kertyä, halusi ratsastuskoulun omistaja teettää tällä yhden jälkeläisen, saaden itselleen suloisen pienorin, Amoriinin Ruska. Eräänä yönä Mimma menehtyi äkillisesti omassa karsinassaan, joten syyksi epäiltiin sydänkohtausta, joka vein tamman nopeasti mennessään.

iei. Jääkaiku ei ollut luonteeltaan mikään helpoin ja kiltein mahdollinen, jonka vuoksi se vaihtoi nuorena tiuhaan tahtiin kotia. Kaikki pitivät tätä hevosta hulluna ja täysin mahdottomana, kunnes se liki kahdeksan vuoden iässä löysi oman omistajansa, joka vaikeuksien kautta kouli siitä loistokkaan yleisratsun. Tällöin Jääkaikua alettiin nähdä aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa, pääosin helppo B ja 100cm luokissa. Vanhemmiten ori menestyi molempien lajien parissa lukuisten sijoitusten verran, jonka myötä siitä tuli myös kysytty ori jalostukseen. Jääkaiku pääsi siten astumaan kymmenkunta tammaa, periyttäen jälkeläisilleen erityisesti hyvää kilpakykyään ja kaunista liikettään. Väritykseltään ori komea kimo, joka oli myöhemmin yksi syy sen suureen ihailijalaumaan, ja säkäkorkeutta tämä omasi 160cm. Orin jalat alkoivat oireilemaan 18 vuoden iässä rankan kilpauran päätteeksi, jonka vuoksi se lopetettiin pari vuotta myöhemmin.

iee. Taian Sini oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka oli väritykseltään ruunivoikko kera 152cm säkäkorkeuden. Hyvän rakenteensa ansiosta Sini menestyi nuoresta pitäen näyttelykehissä, joka mahdollisti sen kantakirjauksen vanhemmiten KTK-II palkinnolle. Näyttelykehien ohella tammaa nähtiin lähinnä kouluratsastuskilpailuissa helppo A tasolla saakka, jossa se keräsi sijoituksia hyvän läjän. Myös muutamat sijoitukset Sini keräsi esteillä, mutta niiden parissa sillä ei riittänyt kapasiteetti kuin 60cm luokkiin. Luonteeltaan tamma oli oikein rauhallinen ja sympaattinen persoona, jonka vuoksi se toimikin kymmenestä ikävuodesta eteenpäin nuoren tytön ensihevosena. Sinin ollessa viiden vuoden ikäinen se astutettiin upealla suomenhevosorilla, jonka tuloksena syntyi Jäätanssin Kaiku, joka olikin kuin ilmetty emänsä. Sini eli hyvän ja pitkän elämän, se lopetettiin omalle kotilaitumelleen peräti 26 vuoden ikäisenä vanhuuden vaivojen pahentuessa.


eii. Nastorikka oli varsinainen hurmuripoika, joka miellytti niin ulkonäöllisesti kuin luonteeltaankin. Vaikka pilkettä silmäkulmasta tuppasikin löytymään varsin kiitettävästi, ei se ikinä aiheuttanut omistajalleen harmia - ainakaan tahattomasti. II-palkinnolla kantakirjaan kirjattu punarautias vääntyi koulu- ja esteradoilla kiitettävästi, joskaan sen taidot eivät yltäneet helppoja luokkia parempaan, eivätkä hyppytaidotkaan yltäneet metriä korkeampiin luokkiin. Joka tapauksessa sijoituksia ropisi ja omistaja sai olla ylpeä omasta suomiratsustaan. Hyvin tavanomaista elämää elänyt Nastorikka siirtyi kokonaan siitoskäyttöön lopulta ja sai 15 jälkeläistä, joista valtaosa päättyi valitettavasti puskaratsun hommiin. Ori itse eli pitkän elämän, ennen kuin vanhuus vei voiton ja Nastorikka menehtyi 25-vuotiaana.

eie. Sirpaleijalle riitti vauhtia koko sen elämän ajan. Oltiinpa kävelemässä tarhaan, maastoilemassa, treenaamassa tulevaa kisapäivää varten tai itse kisoissa, aina tuntui siltä, ettei Sirpalla ollut koskaan aikaa keskittyä oikeasti siihen, mitä se teki. Kilttihän se oli kuin mikä, mutta vaati vain aika paljon työtä, jotta siitä olisi saanut jotain haluttua irtikin. Parhaimpina päivinä tamma kuitenkin hyppäsi 90cm ratoja ja suoriutui Helppo A –tasoisista koululiikkeistä, mutta aina niissä oli mukana pieni ripaus läpijuoksua. Sijoituksia kuitenkin tuli, tosin ei mistään kovin suurista kilpailuista. Sirpa oli loppuen lopuksi aikalailla perusputte, joka sai yhden varsan jatkamaan omia jalanjälkijään ennen kuin kuoli suolikiertymään.

eei. Aika Joutopoika sai viettää elämänsä enemmänkin nautiskellen harrasteratsun urasta. Orin kasvattaja ja omistaja koulutti hevosensa kyllä hyvin, mutta ei ikinä nähnyt kovinkaan suurta intoa lähteä kiikuttamaan Joutopoikaa mihinkään kilpailuihin. Sen sijaan ori oli melkoisen komea tapaus ja tämän seurauksena 150cm korkea rautias pääsikin näyttämään kyntensä enemmänkin näyttelykehissä, joista se niitti mainetta varsin kiitettävästi. Kakkospalkinnolle kantakirjattu ori soveltui lempeän luonteensa vuoksi hyvin jalostusoriksi ja astuikin tammoja varsin kiitettävästi leppoisan harrastusratsun viran lomassa. Jälkeläisiä syntyi maailmaan jopa parikymmentä, joista osa on menestynyt kisakentilläkin niin este- kuin kouluradoilla.

eee. Mikälie Morsian oli enemmänkin harrastekäytössä, mutta pääsi myös käymään useammissa harjoituskisoissa niin este- kuin kouluradoilla. Helppo B:tä taituroiva ja 80cm hyppäävä tamma oli hyvinkin suomenhevosmainen; energiaa kyllä riitti, mutta myös lempeys oli suuressa asemassa. Lähinnä nuorten ratsuna toiminut Morsian toimi melko hyvin epämääräisemmilläkin avuilla, mutta ei kuitenkaan koskaan varsinaisesti loistanut. Taidot olisivat todennäköisesti riittänyt kovempiinkin suorituksiin, mutta ainakin pienkokoinen rautias sai nauttia monipuolisesta ja astetta rennommasta elämästä. Näyttelyihin sitä ei koskaan viety melko vaatimattoman ulkonäkönsä vuoksi, eikä varsojakaan syntynyt kuin yksi ennen kuin Morsian lopetettiin jänteessä ilmenneen vaurion takia.

sukuselvityksestä kiitos kasvattajalle!


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Sulo // 20.03.2016 // Sanna P. (VRL-01124) // o. Hengenvaaran Sisu
Fiktion Mokka // 22.04.2016 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Sumppi
Mörkövaaran Pasianssi // 06.06.2016 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Patarouva
Hengenvaaran Merkkari // 29.10.2016 // Satu (VRL-12808) // t. Hengenvaaran Hilla
Runo-Roope // 01.12.2016 // Tuulia T. (VRL-00084) // t. Hengenvaaran Kaino-Vieno


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

02.03.2016 // KRJ/Helppo A // Marrasvaara // 2/30 //
04.03.2016 // KRJ/Helppo A // Marrasvaara // 4/30 //
05.03.2016 // KRJ/Helppo A // Marrasvaara // 5/30 //
08.03.2016 // KRJ/Helppo A // Marrasvaara // 5/30 //
09.03.2016 // KRJ/Helppo A // Marrasvaara // 2/30 //
11.03.2016 // KRJ/Helppo A // Härdelli // 2/30 //
14.03.2016 // KRJ/Helppo A // Härdelli // 3/30 //
16.03.2016 // KRJ/Helppo A // Härdelli // 2/30 //
17.03.2016 // KRJ/Helppo A // Härdelli // 4/30 //
18.03.2016 // KRJ/Helppo A // Härdelli // 5/30 //
01.03.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 2/30 //
02.03.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 4/30 //
07.03.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 5/30 //
12.03.2016 // KRJ/Helppo A // Claridge Stud // 4/19 //
13.03.2016 // KRJ/Helppo A // Bellgrove // 7/50 //
14.03.2016 // KRJ/Helppo A // Satulinna // 3/30 //
16.03.2016 // KRJ/Helppo A // Satumaja // 2/40 //
19.03.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 2/40 //
20.03.2016 // KRJ/Helppo A // Satulinna // 3/30 //
22.03.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 3/40 //
01.04.2016 // KRJ/Helppo B // Vindemia // 3/30 //
02.04.2016 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 4/30 //
03.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
04.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
05.04.2016 // KRJ/Helppo B // Vindemia // 1/30 //
05.04.2016 // KRJ/Helppo B // Kaunovaara // 5/30 //
07.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 5/40 //
09.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 4/40 //
13.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 2/40 //
14.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
15.04.2016 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 1/30 //
16.04.2016 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 1/30 //
18.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 5/40 //
18.04.2016 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 3/30 //
20.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 6/40 //
16.05.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 2/30 //
03.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 4/30 //
07.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
10.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 1/30 //
13.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 5/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

08.03.2016 // ERJ/100cm // Hymni // 3/30 //
09.03.2016 // ERJ/100cm // Hymni // 4/30 //
13.03.2016 // ERJ/100cm // Hymni // 5/30 //
14.03.2016 // ERJ/100cm // Hymni // 1/30 //
15.03.2016 // ERJ/100cm // Hymni // 4/30 //
10.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
12.03.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon Hevostila // 6/30 //
12.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 5/30 //
13.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
14.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
18.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 1/30 //
18.03.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon Hevostila // 4/30 //
23.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 2/30 //
26.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 2/30 //
26.03.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 5/30 //
13.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 5/40 //
15.04.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
16.04.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
19.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 4/40 //
20.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 2/40 //
21.04.2016 // ERJ/80cm // Runoratsut // 4/30 //
22.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 1/40 //
23.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 4/40 //
25.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 3/40 //
26.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 4/40 //
30.04.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 2/40 //
14.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
18.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/30 //
19.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
22.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
23.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
24.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 4/30 //
01.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
02.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 4/30 //
02.05.2016 // ERJ/100cm // Kultahuisku // 1/30 //
07.05.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 1/40 //
10.05.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 2/40 //
10.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
15.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
15.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
16.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
17.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 2/30 //
31.05.2016 // ERJ-cup/100cm // Ventos // 20/243 //
30.09.2016 // ERJ-cup/100cm // KK Bailador // 9/161 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

13.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
18.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
21.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
11.04.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/27 //
03.05.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 1/30 //
29.05.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
04.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/60 //
06.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/60 //
03.05.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 1/30 //
05.05.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 3/30 //
10.05.2016 // KERJ/Helppo // Satulinna // 5/30 //
21.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/27 //
23.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/27 //
24.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/27 //
28.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 6/38 //
01.07.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/40 //
04.07.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 1/30 //
08.07.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 2/30 //
09.07.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 6/40 //
10.07.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
22.06.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 3/30 //
24.06.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 2/40 //
24.06.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 3/30 //
30.06.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 4/30 //
01.07.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
08.07.2016 // KERJ/Helppo // Mandelbacke // 4/32 //
10.07.2016 // KERJ/Helppo // Mandelbacke // 4/32 //
12.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
16.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 2/30 //
16.07.2016 // KERJ/Helppo // Oakhill // 3/30 //
17.07.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/40 //
19.07.2016 // KERJ/Helppo // Koskimäki // 2/30 //
20.07.2016 // KERJ/Helppo // Koskimäki // 5/30 //
30.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 1/30 //
02.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/29 //
04.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
04.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/29 //
09.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/29 //
11.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
14.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
19.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/40 //
31.08.2016 // KERJ-cup/Helppo // KK Bailador // 9/125 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

13.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/31 //
14.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/31 //
16.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/31 //
26.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/40 //
28.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/40 //
29.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/40 //
30.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/40 //
01.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
01.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/44 //
01.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/36 //
03.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 6/36 //
07.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/44 //
09.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/36 //
10.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
11.06.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/23 //
12.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 6/36 //
13.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
14.06.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/23 //
16.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/44 //
17.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/40 //
17.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
18.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
27.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
28.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
16.06.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitus // 1/40 //
19.06.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitus // 1/40 //
03.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitus // 5/40 //
07.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 7/81 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitus // 2/40 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Bridgeroad // 6/40 //
15.07.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 5/30 //
15.07.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 4/30 //
16.07.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 1/30 //
18.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/36 //
19.07.2016 // VVJ/Noviisi // Bridgeroad // 4/40 //
23.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/40 //
26.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
11.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
14.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 2/40 //
16.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
31.01.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Tuiskula // 3/78 //

Näyttelyt, arvonimet.

30.04.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 7/12 // 32p.


PÄIVÄKIRJA


03.09.2017 Sirpa on viime aikoina ollut vähän vähemmällä huomiolla, kun talliin on tupsahdellut hevosta toisen perään, varsoja on syntynyt hurjasti ja puuhaa on ollut enemmän kuin laki sallii. Sirpa on kuitenkin viettänyt leppoisaa lähes-eläke-elämää ja toiminut maastokaverina hermostuneille ja kokemattomille junnuille. Siihen Sirpa onkin sopinut todella hyvin ja moni hevoslapsi on saanut maastoista hyviä kokemuksia. Tänään otin kuitenkin Sirpan käsittelyyn ihan ajan kanssa: hain sen tarhasta päiväheinien jälkeen ja jätin käytävälle puunattavaksi. Harjasin sen oikein antaumuksella kumisualla, hinkutin viimeisenkin kurahipun irti. Sen jälkeen varustin tamman ja lähdimme kentälle vähän hommiin. Ei mitään kamalan vaikeaa, taivuttelin Sirpan läpi kaikissa askellajeissa, jonka jälkeen ratsastin sen rennosti eteen-alas ja venyttelinkin sitä vähän vielä porkkananpaloilla tallissa.

24.07.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Toisessa kunnon kohotus -ohjelman valmennuksessa työstäisimme Sirpaa puomeilla ja kavaleteilla. Olin raahannut valtaisan määrän puomeja kentän lävistäjälle, mutta myöhemmin ne tultaisiin siirtämään molempiin päätyihin ympyröille, jolloin niitä voitaisiin ratsastaa myös kahdeksikkona. Sirpa näytti aivan toiselta kuin viime viikolla saapuessaan kentälle: laidunmaha oli kutistunut merkittävästi, mutta niin oli Sirpan motivaatiokin. Puomit pongattuaan se kuitenkin piristyi ja alkuverryttely sujui hyvin. Ensimmäiset lävistäjät olivat vaikeita ratsastajalle - Sirpa kyllä mennä paineli kuin vanha tekijä, mutta huomattavasti vähemmällä askelmäärällä kuin sekä minä että ratsastaja olimme suunnitelleet. Muutaman toiston jälkeen Sirpakin malttoi keskittyä ja siirryimme kahdeksikolle. Tarkoitus oli ratsastaa ihan vain laukassa kahdeksikkoa, keskellä luonnollisesti laukanvaihto. Tehtävä vaati tarkkuutta sekä ratsastajalta että hevoselta, mutta molemmat hallitsivat homman hyvin!

17.07.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Mörkövaaran Suoruusulla tulisi olemaan seuraavan kuukauden aikana hyvin tarkka ruokavalio ja sitäkin tarkempi liikutusohjelma. Tarkoitus oli saattaa tamma mahdollisimman hyvään kuntoon ennen loppusyksyn yleislaatuarvostelua. Tätä tukivat kahdesti viikossa tapahtuvat valmennukset, joista ensimmäinen olisi tänään. Päivän ohjelma oli testailla vähän tamman jaksamista, miten se liikkuu ja taipuu laidunloman jäljiltä ja kehittää sen perusteella seuraavan neljän viikon ohjelma.
Alusta asti Sirpa tuntui hyvin halukkaalta ja motivoituneelta liikkumaan, mutta samalla se tuntui olevan tavallistakin herkempi. Neuvoin ratsastajaa ratsastamaan tammaa ihan niin kuin aina ennenkin: turhalla varomisella sen ylimääräinen herkkyys ei ikinä karsiudu pois. Alkuun Sirpa sitten sinkoilikin ympäriinsä aika holtittoman näköisenä, mutta yllättävän nopeasti työmoodi löytyi taas ja pystyimme tekemään ihan oikeitakin juttuja. Sirpa ei vaikuttanut ollenkaan huonolta: se oli selvästi liikkunut myös omatoimisesti ja pientä alkukankeutta lukuunottamatta notkeuskin löytyi. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikolla.

10.11.2016, kirjoittanut Jannica
Saavuin Hengenvaaraan heti Adinassa hommat lopeteltuani, koska olimme sopineet Haperon kanssa tapaavamme kolmen maissa ja saisin tänäänkin liikutella jonkun hevosen. Pakkasin eväät mukaan, koska en ehtinyt taaskaan syödä mitään koko päivänä ja suuntasin Hengenvaaraan, jonne ei onneksi ollut kovinkaan pitkälti matkaa. Kävelin ajatuksissani lehmusten sivuamaa kujaa pitkin tallille. Mietin niitä kaikkia muistoja, joita oli kertynyt näiden vuosien aikana. Huokasin syvään, pian olisi joulukin ja tulisi kaikki kiireet, plääh.. Kun vihdoin etenin tallille saakka oli Hapero jo täydessä touhussa juottamassa hevosia. Hommassa olisi mennyt ikuisuus, joten päätin auttaa naista, että pääsimme ratsastamaankin joskus.
Sitten menimme laittamaan hevosia ratsastuskuntoon. Ratsunani toimisi tänäänkin suomenpienhevonen, tällä kertaa tamma Sirpa, jonka kanssa saisi hoitaessa kuulemma olla todella tarkkana, koska se ei ollut mikään itse ystävällisyys. Sain kuitenkin suuritta ongelmitta tamman kuntoon kiinnisidottuna ja suuntasimme ensin kentälle. Hapero sulki portin ja talutin Sirpan kaartoon kiristäen vyön ja laskien jalustimet alas. Hyppäsin selkään ja säädin jalustimia vähän lyhemmäksi, minua ei varsinaisesti ollut pituudella pilattu, mutta mikäs sen parempi kun sai ratsastaa pikkuponejakin koko ikänsä! Kiristin vyön vielä ja päästin Sirpan sitten kävelemään uralle pitkin ohjin. Ratsain se ilmeisesti oli ihan kelvollinen, joskin vähän tykkäsi luistaa hommista. Hapero sai oman ratsunsa valmiiksi ja siirtyi seurakseni kävelemään. Juttelimme niitä näitä ja vartin käveltyämme siinä rinnakkain aloin verrytellä ravissa tammaa.
Teimme temponvaihteluja, niillä sai laiskan tamman sopivasti työmoodiin. Laukatessa se sentään hieman piristyi, mutta enemmän sitä sai kyllä eteen pyytää kuin pidätellä.. Tammaa eivät selvästikään kouluratsastuksen ihmeet jaksaneet kiinnostaa yhtään, mutta kyllä se näkyi helppo A:n asiat tekevän, ettei se mikään ihan turha peli ollutkaan! Mentyämme vielä pikkuisen ravissa erilaisia tehtäviä päätimme yksissä tuumin lähteä Haperon kanssa kävelemään loppukäynnit lähimaastoon. Tulin alas selästä ja avasin portin, sitten nousin naisen odotellessa takaisin selkään ja jatkoimme tallipihan läpi kohti pientä lenkkiä, joka oli lähellä. Sirpa ei tosin olisi halunnut yhtään jatkaa, vaan jäi jumittamaan keskelle pihaa. Sain kuitenkin sen kanssa neuvoteltua ratkaisun ja jatkoimme Haperon perään.
Suuntasimme pienelle polulle, josta olin edellispäivänä lähtenyt pidemmälle maastoon Allin kanssa. Eteenpäin käveltyämme polku alkoi kaartaa kotia kohti ja puolen tunnin kuluttua olimme jälleen lähtöpisteessä. Tulin alas selästä päästyämme tallipihalle ja nostin jalustimet löysäten vyön. Talutimme hevoset talliin otettuani ohjat kaulalta ja vein tamman suoraan pesukarsinaan, koska se oli hieman hikinen ja oli sitä paitsi paljon helpompi hoidettava siellä kuin karsinassa.. Riisuin satulan ja vein sen paikalleen ottaen huovan kuivumaan. Pyyhin sienellä pahimmat hiet pois hevosesta. Sitten huuhtelin kuolaimet ja vein ne pois. Tein pikaisen harjauksen ennen loimitusta ja vein Sirpan sitten tarhakaverin kanssa syömään päiväheiniä, nainen palasi toimistoon tekemään rästihommia, joita kuulemma riitti pinoksi asti! Jäin vielä seuraksi jutustelemaan ja suuntasin sitten kotiin syömään, koska eväätkin oli jo nautittu siinä keskustelun lomassa ennen ratsastusta.

12.10.2016 Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, mutta eihän se näin lokakuussa enää lämmittänyt. Hevoset olivat kasvattaneet jo pörröistä talvikarvaa ja aamuisin oli maa kuurasta valkeana. Vapaapäivän kunniaksi olin ajatellut viedä tulevan viikonlopun synttärisankarikaverin kunnon maastoreissulle oikein eväiden ja kaikkien kanssa. Kaveri sai allensa piskuisen kiukkuperse Sirpan, joka valikoitui mukaan lähinnä siksi, että se kerrankin tarjosi itseään tarhan portilta mukaan. Itse varustin jaloksi ratsukseni Kieron, joka kaipaisikin pientä palauttavaa hölkkää edellisen päivän rankkojen estetreenien jäljiltä.
Sirpa oli oma rauhallinen ja rento itsensä koko reissun ajan saadessaan kulkea Kieron perässä tyytyväisenä jopa melko vähän ratsastaneen kaverini kanssa. Evästauolla jouduin vähän ojentamaan pikkurouvaa, kun se ei olisi millään malttanut odottaa rauhassa, mutta muuten reissu meni hienosti!

20.09.2016 Sirpaa kiukutti aika rankasti heti aamusta ja aika nopeasti vaihdoin suunnitelmat kunnon koulutreenistä ihan vain leppoisaan maastoreissuun. Harjasin tamman pikaisesti käytävällä ja varustin sen vältellen kiukkuisia hampaan napsahduksia. Ilma oli ulkona vilpoinen, mutta kaunis. Syysihmisenä ehdottomasti vuoden parasta aikaa! Sirpakin tuntui piristyvän, kun ohjasin sen kentän tai maneesin sijaan pois päin tallista ja kohti metsää. Menisimme tänään seikkailemaan ihan vain lähimetsiin tarkoituksena tutkia uusia polkuja. Sirpa oli tosin alkuun vähän eri mieltä ja olisi mielellään kävellyt vain isoja ja tasaisia teitä, mutta loppujen lopuksi siitäkin oli ihan mukava rämpiä metsikösä. Menimme pääasiassa käyntiä, mutta muutamalla isommalla polulla päästiin ottamaan ravipätkiä. Mutta ainakin molemmilla oli mukavaa.

02.09.2016 Tänään mikään ei voisi pysäyttää meitä. Olin valinnut normaalin autokyydin sijaan alleni polkupyörän ihan vain hurjan kauniin syysaamun kunniaksi. Matka hurahti nopeasti ja tallilla suuntasin ensimmäisenä hakemaan herttaisen ratsuni tarhasta harjauspuomiin. Tamma oli pyörinyt oikein antaumuksella mudassa eilisen hikitreenin jäljiltä, joten harjattavaa riitti. Sirpallakin tuntui kuitenkin olevan ihan kohtalainen päivä ja se malttoi seistä pitkät pätkät puunattavana, vaikka yleensä sen sai hoitaa mahdollisimman ripeästi. En viitsinyt tänään laittaa tammalle kuin suitset päähän, sillä tarkoituksena olisi kiertää rento maastolenkki palauttavana treeninä ihan vain lähimetsissä. Kypärä itsellekin päähän ja eikun matkaan!
Pikkutamma asteli rennosti metsäpolkuja pitkin ja riipi suuhunsa syksyn viimeisiä vihreitä lehtiä aina kuin vain ylsi. Muutaman kerran se jopa yritti jäädä paikoilleen syömään, mutta kerrankin uskoi nätisti sanomista ja pääsimme joka kerta suosiolla jatkamaan matkaa. Päästyämme pois metsäpoluilta vähän metsätienlaitaan, siirsin tamman rentoon hölkkään ja jolkottelimme tien laitaa. Sirpa tosin oli täysin eri mieltä ja päätti säikähtää pikkulintuparvea ja siirtyä iloiseen pukkilaukkaan. Tilanne tuli aivan yllättäen ja laskeuduin komean voltin seurauksena onneksi suurinpiirtein jaloilleni ja sain pidettyä ohjat käsissäni. Tamma yritti hetken pyristellä vapaaksi, mutta rauhoittui sitten ja jyräsi itsensä tien reunaan repimään lehtiä suuhunsa. Hetken itseäni keräiltyäni kiipesin takaisin tamman selkään ja jatkoimme hölkkää - tällä kertaa pidin ohjat paremmin tuntumalla ja keskityin vähän muuhunkin kuin haaveiluun!

12.08.2016 kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennettavaksi saapui Mörkövaaran Suoruusu eli Sirpa, joka ratsastajan mukaan alkuun olisi varsin vastentahtoinen ja loistava luistamaan työnteosta, mutta hyvin viritettynä erittäin näppärä peli. Pahimmassa kiimassa oleva Sirpa ei kieltämättä näyttänyt ihan yhteistyöhaluisimmalta ratsulta sen jäkittäessä kentän portilla ja viuhtoessa vain vuorotellen hännällään ja kaikilla jaloillaan. Lopulta ulkopuolisella avustuksella tamma saatiin hätistettyä kentän puolelle ja kun kerta liikkeelle oltiin päästy niin päätimme pitää tamman suosiolla liikkeessä. Lyhykäisten alkukäyntien jälkeen siirryimme suoraan ravityöskentelyyn, jossa tammaa taivutettiin ja asetettiin keskiympyrällä vuorotellen molempiin suuntiin, tarkoituksena vähän jumppailla sitä. Tärkeää oli myös muistaa suoristaa tamma välillä, vaikka ympyrällä mentiinkin. Tänään ei keskitytty niinkään siihen miten hevonen liikkuu vaan ainoastaan taipumiseen. Alkuun Sirpa oli luonnollisesti vastahakoinen ja se tuntui jäkittävän ihan vain periaatteesta vastaan, yritti sitä taivuttaa tai asettaa tai edes suoristaa. Aika nopeasti oli pakko siirtyä ensin käyntityöskentelyyn, jotta tammaan saatiin edes jotain kontrollia. Käynnissä ratsastaja sai sitä työstettyä oikeastaan aika kivastikin juuri eikä melkei vaatimusten mukaan ja takaisin raviin siirryttäessä alkoi homma sujua siinäkin askellajissa. Laukassa Sirpa päätti ottaa alkuun kunnon lentävät lähdöt ja kuskasi ratsastajaa muutaman kierroksen ympäri kenttää ennen kuin kuski sai sen takaisin hallintaan. Tämän jälkeen Sirpa oli kuin muuttunut hevonen ja työskenteli kiltisti myös laukassa. Loppuraveissa olikin varsin rennonletkeä tamma, joka venytti mielellään eteen ja alas tasaisesti.

23.03.2016, estevalmennus Mörkövaaran kasvateille, valmentajana tvisha
Hapero otti tänään osaa Mörkövaaran ryhmävalmennukseen nuoren Sirpa-tammansa kanssa, lajina esteratsastus. Sirpa oli heti kentälle saavuttuaan innosta soikeana, se hörähteli muille ratsukoille kiivaasti ja liikkui reippaasti pää taivaissa eteenpäin. Alkuverkassa ratsastajalla oli pientä ongelmaa saada tamma keskittymään ja kuuntelemaan apuja, sillä se olisi halunnut tehdä kaikkea muuta kuin työskennellä. Vähitellen taivuttelut ja siirtymiset eri askellajien välillä tuottivat tulosta, jolloin Sirpa alkoi hieman malttaa jo mieltään. Näin ollen ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt, jotka ylittyivät hyvinnkin vauhdikkaasti.
Hevosen liikkuessa vetreästi ja ajatuksen kanssa eteen, siirryimme kentälle rakentamani esteradan pariin, jossa oli seitsemän erilaista estettä 80-100cm korkeuksilla. Tänään kävimme läpi siis esteradan hyppäämistä, pitäen silmällä erityisesti huolellisia lähestymisiä ja tasaista radalla etenemistä. Ennen esteille siirtymistä Hapero sai etsiä Sirpalta todella tasaisen ja rauhallisen laukan, ja sen löydyttä he saivat alkaa itsenäisesti suorittamaan rataa. Hapero oli hyvin perillä tammansa liikkeistä alusta saakka, edelleen Sirpalla nimittäin virtaa riitti, mutta ratsastaja ennakoi sen hyvin pidätteiden kanssa. Näin ollen tamma ei päässyt rynnimään esteitä kohti, jota se olisi aluksi kovasti halunnut tehdä, ja siten hypyt olivat kohtuullisen hyviä. Muutaman kierroksen jälkeen Sirpa rauhoittui enemmänkin, jolloin ratsukko sai hyppyihin mukaan lisää huolellisuutta, ja ratsastajakin pystyi keskittymään paremmin esimerkiksi istuntaansa. Pari kertaa tunnin aikana kävi niin, että tamma laskeutui edelliseltä esteeltä huonosti, jolloin seuraavalle esteelle tultiin mutkan kautta, joka puolestaan johti kieltäytymiseen.Hapero kuitenkin jaksoi hyvin työstää tammaansa, eikä lannistunut muutamasta takapakista hyvien suoritusten ohessa. Kokonaisuudessaan esteet ylittyivät ratsukolta hyvin koko tunnin ajan.
Kun esterata oli hiottu molempiin suuntiin useita kertoja, lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Sirpa oli jo aika naatti tunnin laukkailun vuoksi, joten jäähdyttely tapahtui rauhallisessa tahdissa pitkien ohjien kanssa. Nuoreksi hevoseksi Sirpa oli yllättävänkin taitava, vaikka sillä aluksi menohaluja olikin, malttoi se yllättävän nätisti kuunnella selästä tulevia apuja. Hapero tuttuun tapaan tsemppasi hevostaan hienosti koko tunnin ja teki huolellista jälkeä selässä. Kylläpä on kasvattajatädillä sellaiset tuntemukset, että Sirpa tulee menestymään esteradoilla!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 24 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse