Hengenvaaran Monsuuni† 6.5.2018 †

Kuvat: kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Virallinen nimi: Hengenvaaran Monsuuni Kutsumanimi: Simo
Syntynyt, ikä: 30.11.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 149cm
Väri: tummanrautias Merkit: vtj vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH16-018-2662
Koulutustaso: HeB / 100cm / helppo / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 08/17, 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

ERJ-I, 09/17, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

KRJ-I, 10/17, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

VVJ-I, 12/17, 6 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107p

SLA-I, 03/18, 12 (3-3-3-3) + 18 + 25 + 20 + 20 = 95p

YLA1, AP2, 04/18, 35 (19+16) - 30 (21+9) - 17 - 16 - 7 = 105pLUONNE


Hengenvaaran Monsuuni eli Simo ei kuulu tallin helpoimpiin hevosiin, mutta toisaalta sen jekut tuntiessaan se on kohtuu helppo arjessa. Simon paheisiin kuuluu aikamoinen egoilua, toisaalta lusmuilu ja ehdottomasti nirsous. Siinä missä muut hevoset vetävät leipää ja omenaa kupu paukkuen, käy Simo nuuhkaisemassa ja poistuu takavasemmalle. Tuntuu joskus hyvin kummalliselta, ettei oria ruoka kiinnosta, kun on tottunut keskivertohevoseen joka lähes elää syödäkseen. Simoa ei siis lahjota mihinkään vaan kaiken toiminnan pitää lähteä kunnioituksesta. Muiden hevosten kanssa Simo tulee kohtalaisen hyvin toimeen: se on vähän päällepäsmäri, mutta sopeutuu tasapainoisen johtajan laumaan helposti.

Hoitaessa Simo saattaa alkuun testailla, että mikäs kaveri tämä ihminen on miehiään. Arkojen on parempi pysytellä muissa hevosissa, sillä Simo käyttää kyllä häikäilemättömästi tilaisuuden kiivetä niskan päälle. Napakan ja auktoriteettisen ihmisen kanssa Simo on kunnon kultapoika ja esittelee vain parhaita puoliaan. Se ei arastele mitään ja sitä saa käsitellä ronskimminkin ilman, että ori ottaa siitä nokkiinsa. Sen kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia perushoitotoimenpiteissä. Ei kengityksessä, ei suihkepulloissa, pesemisessä, eläinlääkärin tai hierojan käsittelyssä eikä vaikka haavojen hoidossa. Simo on sellainen kaikki käy -tyyppinen hevonen, kunhan kaikki vain tehdään eikä kysytä että tehdäänkö. Varustaessa ori voi olla vähän vastahakoinen ja on oppinut pahaksi tavakseen pullistelun. Taluttaessa sen kanssa saa olla vähän tarkempana, sillä vaikka ruoka ei kiinnosta, niin vieraammille hevosille voi uhitella tai tammoille esiintyä.

Ratsastaessa Simoa kuvastaa hyvin yksi sana: lusmu. Se kyllä osaa, kykenee ja pystyy, mutta ei se tee, jos ei ole pakko. Matkustaja löytää itsensä herkästi jumittamasta keskeltä kenttää, hötkyilevä ja heiluva ratsastaja sen sijaan maan tasalta. Simo on tarkka ratsastajan istunnasta ja tasapainosta ja se reagoi hyvinkin herkästi epämieluisiin asioihin lähinnä pukittelemalla. Sen kanssa ei myöskään tarvitse kahdesti miettiä, että sopiiko satula vai ei. Parhaimmillaan se on kuitenkin kuuliainen ja tekee parhaansa. Sillä on kohtalaisen hienot askellajit, varsinkin ravi, mutta kokoamisasteeltaan se ei ole parasta mahdollista kastia. Sen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti pohkeenväistöt ja siirtymät, enemmän treeniä se kaipaa lisäyksiin, jotka helposti vain kiihdyttävät vauhtia eivätkä niinkään pidennä askelta. Maastossa Simo on vähän rennompi ja kestää jopa jonkin verran ihan vain hölkkäämistä. Mitään se ei pelkää eikä säiky - pois lukien ratsastajan epävarmuus, sitä se kyllä jaksaa säpsyä ihan viimeiseen asti. Simon kanssa voikin maastoilla sekä yksin että porukassa, mutta reippaammilla laukkapätkillä on hyvä varmistella, että ratti ja jarru on edelleen itsellä.

Esteillä Simo on aikalailla samanlainen kuin sileälläkin työskennellessä: mitään ei saa ilmaiseksi eikä ori mikään supertaitava ole. Se on perusvahva suorittaja metrin radoilla, jota ei erikoisesteet haittaa, mutta joka kyllä kieltäytyy hyppäämästä huonoista paikoista. Ori osaa kyllä katsoa hyvät paikat itse, kunhan ratsastaja tuo sen edes jotenkuten suoraan esteelle ja on itse menossa mukana. Ja jos Simo hyppää, voisi jopa sanoa, ettei se koskaan pudota. Maastoesteillä Simo jopa vähän innostuu ja kuumuu, mutta hyppää edelleen moitteetta kaiken mitä eteen tulee.

Valjakkoajo on Simon vahvinta alaa. Se tekee huomattavasti paremmin ja mieluummin töitä vaunujen edessä kuin ratsastaja selässään. Se liikkuukin ryhdikkäämmin ja reippaammin ihan oma-aloitteisesti. Se kaipaisi vähän herkkyyttä ja vähän enemmän kuuliaisuuttakin, mutta tuttu kuski löytää oikeat niksit ja saa Simon toimimaan hyvin. Simo pärjää tasaisen hyvin kaikilla osa-alueilla, mutta jos pitää valita, niin koulukoe on helpoin ja tarkkuuskoe vaativin. Orilla nimittäin menee edelleen tunteisiin, jos sitä komentaa turhan reippaasti.

Vieraat paikat ovat Simon heikkous: sen on esiinnyttävä, huudeltava ja käyttäydyttävä muutenkin kuin paikan kuningas. Varsinkin alkuun Simon on vaikea kuunnella ihmisen ohjeita ja sen kanssa ei kannatakaan lähteä kisapaikalle kiireessä. Pahimmissa pörhentelyissään olevan Simon kanssa ei tule verkasta mitään vaan sen on annettava tottua ympäristöön ensin. Se on vieraissa paikoissa ja varsinkin jännitävässä hälinässä normaalia säpäkämpi, mutta aina siitä ei ole edes haittaa! Traileriin ori menee hyvin ja matkustaakin nätisti. Vaikeinta sille on seistä paikallaan olevassa kopissa rauhassa.


SUKUTAULU


Isä: Hengenvaaran Muukalainen
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 153cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Ch Kiertolainen
KTK-III, YLA1, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, VVJ-II
sph, prt, sk 148cm
Iii: Saaren Suutari evm
sh, rt, sk 155cm
Iie: Kirmakka evm
sh, prt, sk 155cm
Ie: Vain Väliaikainen
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, trt, sk 160cm
Iei: Rajavartija evm
sh, tprt, sk 157cm
Iee: Keskinkertainen evm
sh, trt, sk 160cm
Emä: Mörkövaaran Savanni
KTK-II, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, VSN Champion
sh, trt, sk 154 cm
HeB / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Ruunappa
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sph, vprt, sk 144cm
Eii: Ruupertti evm
sh, rn, sk 149cm
Eie: Kaislakka evm
sh, rt, sk 155cm
Ee: Sinitian Taiga
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 158cm
Eei: Talviaika evm
sh, rt, sk 160cm
Eee: Sinitian Halla evm
sh, vrt, sk 157cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Saaren Suutari on komea rautias ori, joka varmasti kiinnittää huomion niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Se on rakenteeltaan jykevä raudikko, mutta kuitenkin erittäin sulava liikkeissään. 155-senttisellä orilla kisataan tällä hetkellä kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa, joten monipuolisuuttakin löytyy. Luonteeltaan Suutari on kuuliainen ja tarkkaavainen hevonen, joka ei turhia säiky. Se toimii yleensä kuin ajatus, jonka takia sitä on mukava ratsataa ja ajaa. Kuudelle jälkeläiselleen ori on periyttänyt herkkyyttään ja nopeuttaan, sekä erinomaista rakennettaan, tosin ei yhtä jykevänä. Saaren Suutari on elänyt koko elämänsä pienehköllä tallilla yksityishenkilöllä ja viettääkin siellä nyt ansaittuja eläkepäiviä.

Isänisänemä Kirmakka oli erittäin lupaava tamma, joka kuitenkin valitettavasti menehtyi ratsastusonnettomuudessa kenttäkisojen aikana. Ratsukko oli maasto-osuudella, kun joku säikäytti Kirmakan ja se väisti vauhdilla sivulle ojaan, jolloin tammalta katkesi toinen etujalka pahasti ja se jouduttiin lopettamaan kisapaikalle. Jälkeläisiä se ehti saada yhden ainoan, Kieron, joka peri emänsä itsevarmuuden ja oikein mukavan työmoraalin. Rakenteeltaan punarautias tamma oli siro ja jäntevä, sen päässä oli kaunis, symmetrinen läsi.

Isänemänisä Rajavartija on melko kookas, mutta erityisesti massiivinen, 157-senttinen ori. Tummanpunarautias on jopa henkeäsalpaavan ilmestys tuuheine jouhineen ja maskuliinisine olemuksineen. Orin päätä korostaa pienen pieni tähti, mutta muuten se on tummanpuhuva punanuttu. Luonteeltaan Rajavartija on mitä lempein, mutta ratsuna siitä kuoriutui aivan uudenlainen ilmestys. Ori rakasti esiintymistä ja viihtyikin siksi sekä koulukentillä että vaunujen edessä. Ei se huono ollut esteilläkään ja pärjäsi erinomaisen hyvin myös kenttäratsatuksessa. Ominaisuuksiensa myötä Rajavartija oli suosittu jalostusori ja sitä käytettiin yli kahdelle kymmenelle tammalle. Nykyään Rajavartija viettää eläkepäiviään yksityishevosena pienehköllä tallilla, toimien lähinnä parempana harrastehevosena ja ystävänä - Rajavartija sopii siihenkin tehtävään hyvin.

Isänemänemä Keskinkertainen on niitä tapauksia, jossa nimi ei todellakaan ole enne. Keskinkertainen oli erittäin hyvä kaikessa, mihin se ikinä ryhtyikään: se oli herkkä ja taitava, muttei mikään yliherkkä hermoraunio. Se oli sopivan säpäkkä lajiin kuin lajiin, mutta sillä oli täydellinen tilannetaju. Osaavien kanssa se vaati enemmän kuin täysin aloittelijoiden. Kookas, 160-senttinen tamma oli kaunis tummanrautias sporttimalli, jonka kaikkia jalkoja koristi symmetriset sukat ja päätä piirto. Jalostukseen Keskinkertaista käytettiin kohtalaisesti yleisen sukunsa vuoksi, mutta se sai silti elämänsä aikana viisi hienoa tammavarsaa. Tamma lopetettiin laidunonnettomuuden vuoksi 22-vuotis kesänään.

Emänisänisä Ruupertti on reipas ruunikko, jonka elämässä sattuu ja tapahtuu. Vauhtia on aina puolet liikaa ja itsepäisyyttäkin löytyy. Toisaalta vauhdista on kilpapuolella ollut hyötyä ja varsinkin kenttäkilpailuissa nippanappa hevoskokoinen Ruupertti on niittänyt mainetta ja mammonaa. Sen lisäksi ori on kilpaillut yksittäisissä koulu- ja estekisoissa ja onpahan se kiertänyt noviisi-tasoisia valjakkokisojakin. Kilpauransa ohella Ruupertti on astunut kymmenkunta tammaa, jälkeläiset viilettävät isänsä tavoin useamman lajin kilpailuissa. Komea oriherra on pikku hiljaa jäämässä pois kisakentiltä ja siirtymässä vielä mahdollisesti muutamaksi vuodeksi siitokseen.

Emänisänemä Kaislakka hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain, että Kaislakka ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Kaislasta ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Myöhemmin tamma ehti kilpailla vielä valjakkoajonkin parissa, ennen neljää varsakesää. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana.

Emänemänisä Talviaika oli hyvin komea oripoika, jota nähtiin silloin tällöin este- ja koulukentillä, vaikkei se mikään himokisaajan kisapolle ollutkaan. Enemmän orin kanssa käytiin näyttelyissä ja siellä se menestyikin hyvin. Luonteeltaan kookas raudikko oli rohkea, vähän veitikkamainen tapaus, keksi jekkuja omistajansa pään menoksi. Joskus pojasta vilkahteli myös ne orimaiset piirteet. Ratsastaessa se oli reipas ja eteenpäinpyrkivä, mutta malttoi keskittyä tehtäviinsä. Talvaiaika siirtyi jalostuskäyttöön 18-vuotiaana ja nyt sen kymmenet jälkeläiset ihastuttavat ihmisiä ympäri Suomea. Ori laukkasi vihreämmille niityille 26-vuotiaana, harmaahapsisena komistuksena.

Emänemänemä Sinitian Halla oli 157-senttinen, varsin hellyttävän näköinen hevonen. Vaaleanrautias tamma omasi tuuhean harjan ja hännän, suuren läsin ja sukat kolmessa jalassaan. Lisäksi tammalla oli varsinkin talvisin todella pörheä karva. Luonteeltaan Sinitian Halla oli erittäin lempeä ja hyvätapainen tamma eikä ratsastettavuudessakaan ollut mitään vikaa. Pappanen kilpaili elämänsä aikana vain muutamissa ratsukilpailuissa, mutta valjakkoajossa se kilpaili jopa Suomenmestaruuksista, useampana vuonna! Sinitian Halla kuoli vanhuuteen kunnioitettavassa 29 vuoden iässä, neljän varsaa maailmaan saatettuaan.


JÄLKELÄISET


emä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Norberta // 10.02.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Norriska
Hengenvaaran Hitu // 12.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Siperia
Huvin Marianne // 01.01.2018 // Penelopeia (VRL-10625) // t. Syrjän Marmeladi
Liekin Janella // 20.05.2018 // AnneL (VRL-06858) // t. Saariston Sadepiiska


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

24.12.2016 // KRJ/Helppo C // Kilpailukeskus Stewart // 8/91 //
26.12.2016 // KRJ/Helppo B // Romilly // 4/80 //
28.12.2016 // KRJ/Helppo C // Kilpailukeskus Stewart // 5/91 //
30.12.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Stewart // 9/100 //
11.01.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/50 //
17.01.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/50 //
27.01.2016 // KRJ/Helppo B // Shinevalley // 3/40 //
29.01.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 7/50 //
30.01.2016 // KRJ/Helppo B // Shinevalley // 6/40 //
15.01.2017 // KRJ/Helppo C // Mandelbacke // 3/23 //
19.01.2017 // KRJ/Helppo B // Kivevarinkujan suomenhevoset // 5/60 //
24.01.2017 // KRJ/Helppo B // Kivevarinkujan suomenhevoset // 3/60 //
04.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Reiter// 1/30 //
05.02.2017 // KRJ/Helppo C // Kilpailukeskus Reiter// 4/30 //
07.02.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 5/50 //
09.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarikujan suomenhevoset // 3/50 //
09.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarikujan suomenhevoset // 6/50 //
11.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarikujan suomenhevoset // 7/50 //
01.02.2017 // KRJ/Helppo C // Chermia // 3/50 //
03.02.2017 // KRJ/Helppo B // Chermia // 1/50 //
05.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 5/50 //
14.02.2017 // KRJ/Helppo C // Metsovaara // 3/40 //
16.02.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 4/50 //
20.02.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 6/50 //
20.02.2017 // KRJ/Helppo C // Metsovaara // 1/40 //
23.02.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 4/50 //
26.02.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 7/50 //
18.02.2017 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 4/30 //
20.02.2017 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 1/30 //
20.02.2017 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 4/30 //
21.02.2017 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 4/30 //
01.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 6/40 //
05.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 6/40 //
06.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 3/40 //
08.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 6/40 //
10.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 5/40 //
11.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 3/40 //
12.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 6/40 //
15.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 1/40 //
16.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 4/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

19.12.2016 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Stewart // 6/50 //
21.12.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 5/32 //
23.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 7/60 //
23.12.2016 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Stewart // 5/50 //
28.12.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 2/32 //
01.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 6/40 //
02.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 6/40 //
07.01.2017 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 3/30 //
08.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 1/40 //
11.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 4/40 //
12.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/50 //
13.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 2/40 //
13.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 6/50 //
14.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/50 //
15.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/50 //
16.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/50 //
17.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 7/50 //
19.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/50 //
20.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 2/40 //
21.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/24 //
22.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/50 //
22.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/24 //
23.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/24 //
25.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/24 //
29.01.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 6/50 //
30.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 2/24 //
22.01.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
24.01.2017 // ERJ/90cm // Romilly // 1/60 //
25.01.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 1/30 //
25.01.2017 // ERJ/90cm // Romilly // 2/60 //
01.02.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 5/30 //
02.02.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 3/30 //
03.02.2017 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Reiter// 1/30 //
05.02.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
08.02.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 2/30 //
09.02.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 1/30 //
09.02.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 6/60 //
10.02.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 1/60 //
11.02.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 4/60 //
18.02.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 4/60 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

27.12.2016 // KERJ/Helppo // Tuulenpesän Kartano // 3/24 //
01.01.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
03.01.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 1/20 //
24.01.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 4/30 //
28.01.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 3/30 //
01.02.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 4/30 //
07.02.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 5/30 //
01.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
02.02.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
04.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
06.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
15.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 1/30 //
18.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
20.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
28.01.2017 // KERJ/Helppo // Mandelbacke // 1/21 //
05.02.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
09.02.2017 // KERJ/Helppo // Ventos // 1/30 //
16.02.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 1/40 //
18.02.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/40 //
11.02.2017 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/40 //
15.02.2017 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/40 //
18.02.2017 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/40 //
18.02.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 3/30 //
21.02.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 2/30 //
23.02.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 5/30 //
03.03.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
02.03.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/30 //
03.03.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/30 //
06.03.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/30 //
07.03.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
09.03.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/30 //
10.03.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/30 //
12.02.2017 // KERJ/Helppo // Dainty // 3/30 //
14.02.2017 // KERJ/Helppo // Dainty // 4/30 //
21.02.2017 // KERJ/Helppo // Erkinheimot // 2/50 //
21.02.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan ponies // 2/40 //
04.03.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
06.03.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
16.03.2017 // KERJ/Helppo // Erkinheimot // 5/50 //
20.03.2017 // KERJ/Helppo // Erkinheimot // 1/50 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

21.01.2017 // VVJ/Vaativa // Walcott Shetlands // 4/28 //
24.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
24.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 3/30 //
25.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 5/30 //
25.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
28.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 1/30 //
29.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 2/30 //
04.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 3/30 //
04.02.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
05.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 1/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 5/30 //
08.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
08.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
12.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
11.02.2017 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/40 //
12.02.2017 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/40 //
12.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 4/30 //
15.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 5/30 //
16.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
18.02.2017 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 6/40 //
19.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
19.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
23.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
23.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
16.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
18.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
20.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 2/30 //
23.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
25.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 2/30 //
28.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //
06.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
10.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 3/30 //
12.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 1/30 //
18.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 5/30 //
19.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //
31.08.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/44 //

Näyttelyt, arvonimet

26.07.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 10/12 // 33p
30.08.2017 // Kutsu // VSN/Ratsastusluokka // 10/12 // 17p


PÄIVÄKIRJA


13.03.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Aikataulusyistä olin joutunut yhdistämään kaksi viimeisintä valmennettavaa, mutta molemmat ratsukot olivat Hengenvaarasta, joten ne varmasti mahtuisivat samaan maneesiin ihan ongelmitta. Simo oli tällä kertaa mukavan kuuliainen ja se kuunteli alusta asti ratsastajaansa, mitä nyt vähän huuteli talliin päin. Myy sen sijaan ei kyllä esitellyt parasta puoltaan: ratsastaja joutui ihan hiki hatussa pidättelemään, kun tamma vain sinkoili menemään. Hauskaa sillä oli, mutta keskittyäkin olisi voinut! Teimme tänään harjoitusta, jossa suhteutetulla linjalla harjoiteltaisiin askeleen pidentämistä ja lyhentämistä. Simo toimi hyvin tässäkin: pidentäminen toimi vähän heikommanlaisesti, mutta vastapainona Myy ampaisi kyllä mielellään valtavin loikin eteenpäin, kun ratsastaja vain luvan antoi. Simo vaikutti sen verran väsyneeltä, että sen valmennus lopeteltiin jo ennen toista ratsukkoa - Myy sai jatkaa pidempään, jotta sillekin saatiin alle muutama rento ja edes joten kuten rauhallinen suoritus.

18.02.2018 Kisapäivissä on sekä hyvät että huonot puolet. Tokihan on todella palkitsevaa nähdä ja kokea niin oma työ kuin hevosen kehittyminenkin, mutta toisaalta kisapäiviin ja varsinkin pidempiin kisaviikonloppuihin liittyy aina ihan liikaa stressiä, kiirettä, vilinää ja vilskettä. Varsinkin, kun mukaan lähtee kerralla useampi kopu, on ihan mahdoton ajatus, että kaikki voisi mennä niin sanotusti niin kuin Strömssöössä. Toisaalta Simolle sellainen pieni stressi ja hälinä kyllä tekee hyvää, ori kun tuppaa olemaan vähän hitaasti lämpeävää sorttia, mutta kisoissa se on välillä jopa vähän kuuman tuntuinen. Varsinkin tänään, kun huristelimme isolla porukalla Romillyn estekisoihin - hetken mietin jo verkassa, että kumpi tänään vie, ratsu vai ratsastaja.

12.01.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Saavuimme tänään kahden hevosen voimin estevalmennukseen naapuritallille. Hevoset olivat kuin yö ja päivä: helppo ja mutkaton Varjo ja vastapainona sille uskomatonta älämölöä pitävä Simo, joka ei malttanut hetkeäkään pysyä aloillaan. Varjo oli heti verkasta lähtien kuuma kuin hella kutosella, Simo sentään rauhoittui vähän ja kuunteli ratsastajaansa paremmin. Verkkahyppynä hypättiin ihan vain muutama yksittäistä pystyä, ei varsinaisesti valitettavaa kummankaan kohdalla - ei sen enempää kuin yleensäkään. Päivän tehtävänä oli hypätä ihan vain lyhykäistä rataa: kaksi pystyä, kaksoissarja, okseri ja vielä yksi pysty. Korkeudet eivät päätä huimanneet, mutta työn joutui tekemään tarkoissa lähestymisissä ja tiukoissa kurveissa. Varjon kanssa oli enemmän ongelmia, kun se olisi mielellään painanut hurjaa tahtia eteenpäin, Simo parani paranemistaan ja teki loppuvalmennuksesta ehkä elämänsä parhaat hypyt!

07.08.2017 Hengenvaaran Monsuuni alkaa olla elämässään aika valmis. Se on kilpaillut ihan hurjalla menestyksellä kaikissa neljässä painotuslajissaan itselleen yli 40 sijoitusta. Sen kisaura oli omalla tavallaan jo seitsemän vuotiaana valmis ja harva edes Hengenvaaran huipputreenissä olleista hevosista on päässyt tähän samaan tulokseen. Simo on osoittanut vanhemmilleen erinomaista jälkeläisnäyttöä ja sen molemmat vanhemmat ovat saaneet hyviä pisteitä laatuarvosteluiden jälkeläispisteistä - pitkälti Simon ansiosta. Simo itse on ehtinyt saada vasta kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat jääneet Hengenvaaraan kilpailemaan isänsä tavoin neljässä lajissa. Ja hienostipa ne ovatkin kisanneet, erittäin hyvällä menestyksellä - tammavarsa on sen lisäksi pärjännyt näyttelyissä. Nyt Simo alkaa siirtymään aktiivisemmin jalostuspuolelle ja kiertämään erinäisiä laatuarvosteluja - aloittaen jo tässä kuussa kenttäratsastuksen laatuarvostelusta!

02.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennauduttaisiin oikein urakalla. Olin buukannut kaikki kynnelle kykenevät tallilaiset hommiin, jotta kaikki saataisiin rullaamaan jouhevasti ja etelästä Hengenvaaraan raahautuvan arvostetun valmentajan ei tarvitsisi epäröidä, lähteäkö tänne toista kertaa! Ratsastaisin itse kolme hevosta, tallin oma valmentajamme Ed kaksi ja Emilia oman tämän hetkisen kisaratsunsa. Kenttä oli lanattu viimeisen päälle, jopa ylipitkäksi kasvanut ruoho oltiin ajettu ja tallipihalta ylimääräinen roina siivottu pois näköpiiristä. Tallissa tosin vallitsi edelleen sellainen hallittu kaaos, mutta toisaalta kaikkien ratsujen vermeet oltiin katsottu jo valmiiksi, tallityöntekijät tiesivät milloin varustaa ja kävelyttää mikin hevonen ja kaikki oli muutenkin tarkkaan suunniteltu.
Kolmantena valmennusvuorossa oli tänään Emilia ja Hengenvaaran Monsuuni. Simo on sellainen työtä välttelevä lusmu, jonka kanssa Emilia oli nyt kisannut pääasiassa esteillä, mutta nyt tarkoitus oli suunnata ihan koulukentillekin. Tällä valmennuksella haettaisiin apuja kisaverkkoihin, joissa on rajallinen aika saada ori verryteltyä, ja paukkuja pitäisi vielä saada riittämään radallekin. Valmentajan ohjeiden mukaan ratsukko aloitti verryttelyn suoraan laukasta riittävän pitkien alkukäyntien jälkeen. Laukalla saatiin sekä ratsastaja että erityisesti ratsu hereille ja takapää aktiivisesti töihin. Alkuun Simo tietenkin yritti tavanomaisia "no entäs jos nyt en kuitenkaan tekis mitään"-jumituksia ja pukkeja, mutta määrätietoisella pyytämisellä ori vähän nöyrtyi ja laukka alkoi pyöriä. Sen jälkeen lähdettiin tekemään pienempää hienosäätöä: pohkeenväistöä, jolla saatiin testattua onko hevonen oikeasti apujen välissä, ja etu- ja takaosankäännös neliötä, jolla niin ikään haettiin tuntumaa ja sitä takapäätä vieläkin paremmin alle. Simo vertyi yllättävän vauhdikkaasti ja valmennuksesta on varmasti hyötyä syksyn kisakaudella!

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

26.06.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta. Simolla oli tänään alusta asti hyvä päivä: se kulki rennosti mutta riittävällä tahdilla eteenpäin eikä hermostunut vaikka välillä omaa vuoroa joutui odottelemaankin. Siirtymiset askellajien välillä olivat aivan Simon normaalia tasoa, mutta kun päästiin siirtymiin askellajien sisällä, syttyi Simolla ihan uudenlainen moottori. Se esitti ehkä parhaat ravipätkänsä koskaan!

12.05.2017 Simolla tuntui olevan ainakin sen normaalitilaan verrattuna aikalailla virtaa, sillä jo leppoisten alkukäyntien aikana se yritti välillä siirtyä ripeämpiin askeliin. Aika pian otin ohjat paremmalle tuntumalle ja siirryin keventelemään hiekkatien reunaa eteenpäin. Muutaman kerran Simo yritti kauheasti säikähtää jotain rasahdusta pusikossa ja yritti lisätä vauhtia. Kerran se onnistui siirtymään laukan puolelle, mutta hidasti onneksi ihan nätistä pyynnöstä. Ravailimme pitkät pätkät, sillä halusin edes vähän kuluttaa herran ylimääräistä energiaa ennen laukkoihin siirtymistä. Ei ole kovin miellyttävä tunne tajuta menettäneensä ratsunsa hallinnan. Lopulta Simo tuntui varsin letkeältä ja rennolta, joten päätin nostaa ihan vain rennon laukan. Noh, yllättäen pyyntöäni rennosta laukasta ei kuunneltu vaan Simo päätti sinkaista kunnon kiitoon. Totesin siinä sitten, että jos herra villiponi haluaa laukata niin laukatkoon sitten kunnolla ja potkin oriin vähän lisää vauhtia. Kunnon ravailut ennen laukkoja olivat selvästi tehneet tehtävänsä ja aika nopeasti ori alkoi hyytyä, mutta silloin pistin siihen vielä lisää vauhtia. Hidastin pian Simon takaisin raviin ja jolkottelimme vähän matkaa ennen kuin pyysin uudestaan laukkaa. Tällä kertaa minuakin kuunneltiin ja saimme aikaan kivaa, letkeää laukkaa ilman säpsyilyä ja kiihdyttelyä. Kiitin Simoa reilusti ja hidastin sen jälleen pienen ravipätkän jälkeen käyntiin. Kävelimme loppumatkan ihanan leppoisasti tallille, jossa laitoin hikisen orin pesun jälkeen karsinaan kuivumaan ja nauttimaan päiväheinistään ennen kuin se pääsisi takaisin tarhaan nauttimaan kevätpäivästä.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 22-vuotiaana.KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse