Erkinheimon Rautarouva


† 30.8.2018 †

Kuvat: Cherie, BY-NC 2.0.

Virallinen nimi: Erkinheimon Rautarouva Kutsumanimi: Ralli
Syntynyt, ikä: 27.03.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 151cm
Väri: rautias Merkit: tähti
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Oresama (VRL-02753), Erkinheimot Rekisterinumero: VH17-018-0702
Koulutustaso: HeB / 110cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 10/17, 6 + 40 + 22,5 + 20 + 13 = 101,5p

ERJ-I, 11/17, 5 + 40 + 25 + 25 + 15 = 110p

KRJ-I, 01/18, 5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106p

SLA-I, 07/18, 13 (4-3-3-3) + 22 + 25 + 20 + 20 = 100p

YLA1 (AP2), 07/18, 35,5 (18+17,5) - 33 (21+12) - 17 - 11 - 7 = 103,5p

VVJ-I, 08/18, 5 + 40 + 22 + 22 + 15 = 104pHISTORIA


On olemassa kliseisiä tarinoita siitä, miten hevonen tuli, vaikkei yhtään ollut tarkoitus ja on olemassa liki yhtä kliseisiä tarinoita siitä, miten kyseistä hevosta on haluttu, valittu ja suunniteltu pitkään ja hartaasti. Ja sitten on Erkinheimon Rautarouvan kaltaisia hevosia, jotka vaan tuli. Se ei tullut yllätyksenä, se ei ollut ennalta suunniteltu ostos. Tutkin ahkerasti suomenhevosmarkkinoita, sillä Hengenvaaraan tarvittiin uutta verta, sellaista verta, joka ei olisi sukua muille tallin hevosille. Ja Erkinheimon Rautarouva oli se, joka sopi myös muihin kriteereihin, kuten yleispainotteisuuteen ja... no siihen yleispainotteisuuteen. Ei sillä tulevalla hevosella ollut oikeastaan muita kriteereitä, mutta Ralli on kyllä kiva. Se on alusta asti ollut kiltti ja motivoituntu ja tehnyt osansa mukisematta. Erinomainen perusputte!


LUONNE


Erkinheimon Rautarouva eli Ralli on osoittautunut posiitiivseksi yllätykseksi: sen lisäksi että se on suvultaan ja kapasiteetiltaan talliin sopiva, on se luonteeltaankin ollut varsin helppo ja mutkaton tapaus. Ralli on rauhallinen tamma, jonka maailmaa eivät hetkauta äkilliset liikkeet eivätkä kovat äänet, eivät uudet eivätkä kummalliset asiat. Rallilla on loputon luotto ihmiseen kuin ihmiseen ja se tekee aina parhaansa. Muiden hevosten kanssa raudikko tulee erinomaisesti toimeen ja sillä on jopa rauhoittava vaikutus laumaan.

Hoitotoimenpiteet voi suorittaa missä vain. Ralli pysyy karsinassaan kiinni sitomattakin eikä se käytävälläkään tänttää omiaan. Tamma juurruttaa jalkansa juuri siihen mihin ihminen ne asettaa ja seistä pönöttää paikallaan nauttien vain saamastaan huomiosta. Kavioita puhdistettaessa olisi tosin mukavaa, jos tamma ei olisi niin tukevasti paikallaan, mutta kyllä se sieltä nopeasti heräilee ja nostaa jalat nätisti. Kuten arvata saattaa, Ralli kuuluu eläinlääkärin, kengittäjän ja hierojan suosikkiasiakkaisiin. Hierojaa tamma tarvitseekin säännöllisesti, se kun on hyvin herkkä venähdyksille ja jumeille ja niin ikään myös kylmälle. Tamma ei arvosta vettä, mutta kilttinä tyttönä se alistuu kohtaloonsa esimerkiksi pesulla tai sateisena aamuna. Taluttaessa Ralli on kuin tottelevainen koira eikä se harkitsekaan temppuilua. Oikeastaan ainut Rallin paha tapa on pullistelu - muutenhan se on varustaessakin helppo tapaus.

Ratsastaessa Rallia saa toden teolla herätellä, jotta siitä saa kaivettua esiin kouluratsun. Tamma mielummin mennä hölkkäisi puoliteholla ympäriinsä sen suuremmin vaivaamatta itseään. Ralli sopii oikeastaan kenen ratsuksi tahansa, mutta vain ahkera ja määrätietoinen ratsastaja saa siitä kaivettua parhaat puolet esiin. Rallilla ei ole mitkään erityisen näyttävät tai spesiaalit askellajit, mutta niissä on mukava istua ja sitä kautta tammaa on helppo lähteä työstämään. Sillä on vankka tekninen osaaminen ja se kyllä tekee aina parhaansa, tamma ei juuri epäröi eikä ota nokkiinsa epäselvistäkään avuista. Maastossa tamma on vähän reippaampi - tyypilliseen tapaan toki vain kotiin päin, mutta ainakin se on varma maastoratsu, jonka kanssa ei tarvitse pelätä säpsyilyjä tai kompurointeja.

Esteillä Rallistakin löytyy vähän vauhtia ja oikein innostuessaan jopa pikkupukkeja. Tamma hyppää esteet ihan pienistä asti tosissaan ja sen kanssa on kokemattomammankin helppo harjoitella hyppäämistä. Parhaimmillaan tamma tosin alkaa olemaan vasta siellä lähempänä metriä. Rallilla on isältään peritty erinomainen hyppytekniikka ja rutkasti ponnistusvoimaa ja varman luonteensa ansiosta se hyppää erikoisesteetkin ihan mukisematta. Sitä ei haittaa ratsastajan epäröinti vaan tamma ylittää esteen kuin esteen, kunhan sille sellainen näytetään. Tamma hyppäisi varmaan omaa rataansa ihan ilman kuskiakin. Maastoesteillä Ralli on mukavan tarkka ja siisti hyppääjä: se ei epäröi, löytää itsekin ponnistuspaikat ja taiteilee yli esteestä kuin esteestä. Ainoastaan vesieste voi koitua kohtaloksi, mutta silläkin riittää ratsastajan kannustus.

Valjakkoajo ei niin sanotusti ole kulkeutunut Rallille suvussa, mutta kaikki käy -tyyppinen Ralli hyväksyi oitis vaunut peräänsä ja oli alusta asti ihan sujut perässä roikkuvan painon ja uusien apujen kanssa. Ralli kaipaisi vähän lisää säpäkkyyttä varsinkin tarkkuus- ja kestävyyskokeeseen, mutta toisaalta kolmella tasaisen varmalla osakokeella päästään usein palkintosijoille. Parhaimmillaan Ralli on kuitenkin parivaljakossa, jolloin se saa reippautta ja ryhtiä toiselta hevoselta ja se yrittää entistäkin enemmän.

Vieraat paikat, edes kisapäivän hälinässä, eivät hetkauta Rallia mihinkään suuntaan. Se saattaa vähän huudella muille, mutta rauhoittuu todella nopeasti ja lähinnä tuntuu pohtivan, että mistä pieni rautias poni voisi saada ruokaa. Verryttelyssä kaiken A ja O on herättää Ralli koomastaan ja saada se rehellisesti töihin. Verryttely täytyy aloittaa tarpeeksi aikaisin, jotta tammasta saataisiin itse suorituksessa kaikkein paras irti. Traileriin tai hevoskuljetusautoon Ralli tulee mielellään, ihan löysälläkin narulla eikä sen matkustustottumuksissa ole mitään moitittavaa.


SUKUTAULU


Isä: Erkinheimon Mösiöö Seppo
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, prt, sk 155cm
HeC / 110cm / tutustumisluokka
Ii: Monsieur Koivuniemi
YLA2, SLA-I, KRJ-III, ERJ-III, KERJ-III
sh, prt, sk 152cm
Iii: Söör Jaska evm
sh, rt, sk 152cm
Iie: Varjon Pilke evm
sh, rt, sk 148cm
Ie: Äipän Anarkisti
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III
sh, vrt, sk 159cm
Iei: Kaaos evm
sh, m, sk 158cm
Iee: Äipän Kulta evm
sh, prt, sk 158cm
Emä: Erkinheimon Krokotiilinkyynel
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III
sh, rn, sk 151cm
HeB / 100cm / helppo
Ei: Henkisoturi
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-III, KERJ-III
sh, m, sk 162cm
Eii: Helemias evm
sh, m, sk 161cm
Eie: Sotavaimo evm
sh, prt, sk 163cm
Ee: Mielikuvituksen Tuote
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III
sh, vprt, sk 149cm
Eei: Mielikuvittelu evm
sh, vprn, sk 150cm
Eee: Emergenssi Eleganssi evm
sh, rt, sk 154cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Söör Jaska aloitteli uraansa Lapin Kemissä 5-vuotiaana. Se oli estepainotteinen harrasteratsu, mutta orin taidot olivatkin sitä luokkaa, että se myytiin ensimmäisen kilpailuvuoden jälkeen etelän suuntaan, pääkaupunkiseudulle aktiivisempaan kisaukseen. Mestaria ei Söör Jaskasta tullut, mutta sen verran menestystä se niitti, että ansaitsee ehdottomasti paikkansa arvostettuna siitosorina. Luonteestakaan ei Jaska-orille ainakaan miinusta tule: se oli kyllä voimakastahtoinen, mutta samalla myös kovin elämänmyönteinen ja herkkä oppimaan uutta. Nykyään rautias Jaska-herra viettää vanhuuspäiviään lähellä Espoota ja on yhteensä yhdeksäntoista menestyneen varsan ylpeä isä.

Isänisänemä Varjon Pilke, melkein ponikokoinen tamma, kilpaili koulua ja esteitä nuorella iällä. Se oli rohkea ja reipas tamma aina pikkuvarsasta vanhuuteensa harmaisiin hapsiin asti. Siitostamman urakin oli Pilkkeelle menestys: sen kaikki viisi varsaa ovat täydellisiä, menestyneitä ja mukavan luonteisia. Viimeisen varsan, Monsieur Koivuniemen jälkeen, alkoivat Pilkkeen vanhat, urheilusta johtuneet jalkaviat taas vaivata, ja kivulias tamma muuttui kultaisesta äkäiseksi, vihaiseksi ja vaaralliseksi. Vasta 20 täyttänyt Pilke päätettiin päästää vihreämmille niityille, uuteen, kivuttomaan elämään.

Isänemänisä Kaaos oli 158cm korkea musta suomenhevonen. Se oli aikoinaan menestynyt kouluratsu. 10-vuotiskaudellaan ori kilpaili jonkin verran myös esteillä, mutta kouluratsastus on aina ollut orin ykköslaji. Kilpailuista eläköidyttyään Kaaos ryhtyi siitosoriksi. Sillä astutetaan pitkään kymmenisen tammaa vuodessa, mutta nyt Kaaos on kuitenkin jäänyt pois siitospuuhista kokonaan eläkkeelle, onhan ori jo pian kolmissakymmenissä. Ikä ei juuri mieltä paina, mutta kroppa alkaa jo kränäämään.

Isänemänemä Äipän Kulta eli tutummin vain Kulta oli 158cm korkea komean punarautias harrastetamma. Kulta oli kilpaillut jonkin verran ja toiminut omistajansa ensimmäisenä kilpahevosena. Siihen nähden, että kisaus oli vain harrastelua ja tamma tosiaan omistajansa ensimmäinen kilparatsu, ratsukko menestyi ihan mukavasti. Kun Kulta oli kahdeksanvuotias, sen emäntä teetti siitä varsan, jotta voisi kouluttaa varsasta itselleen oikean kilparatsun. Varsa oli Äipän Anarkisti, jonka kasvattaja päätyikin myymään Erkinheimoihin ostaakseen kilparatsukseen sittenkin puoliverisen. Kulta voi kuitenkin pitkään hyvin saman omistajan huomassa, ja siitä tuli hemmoteltu eläkeläistamma. Valitettavasti Äipän Kulta jouduttiin lopettamaan viime syksynä hampaiden huonon kunnon ja sitä kautta laskeneen yleiskunnon vuoksi.


Emänisänisä Helemias on ulkonäöltään täsmälleen kuin poikansa Henkisoturi, vain sentin matalampi, eli 161-senttinen, ja päässä on suuri tähti. Muuten rakenne, väri ja suuret, lempeät silmät ovat samat. Kilparadoillakin menestynyt ori sai elämänsä aikana vain viisi varsaa, joista Henkisoturi on kaikkein nuorin. Varsoista jokainen on yleispainotteinen kuten isänsäkin ja kilpailuissa hienosti menestynyt. Henkisoturi on ainoa mustan värin perinyt, mutta muutkin saivat isänsä upean rakenteen.

Emänisänemä Sotavaimo periytti Henkisoturille muutakin kuin nimen. Tämä on se suurin loistavaa luonnetta tuova linkki orin suvussa. 163cm korkea "Sonja" oli myös yleispainotteinen kilpahevonen, kuten poikansa Henkisoturikin, ja pelkällä avoimella luonteellaan se menestyi, koska sitä todella huvitti oppia uutta. Tamma olisi saanut laatuarvostelupalkintojakin, mutta omistaja ei niitä arvostanut, joten ne jäivät anomatta. Pitkään Sonja puksutti tyytyväisenä menemään, ulkoiluttaen lapsenlapsia kesäisin pisin poikin lähimetsiä ja talvella auttaen pihatöissä. 25-vuotiaana vanhuus kuitenkin alkoi painaa ja tamma jouduttiin lopettamaan.

Emänemänisä Mielikuvittelu, estepainotteinen 150cm korkea ruunikko, hyppäsi kansan sydämeen ihan ensimmäisenä luonteensa vuoksi. Ori oli hämmästyttävän säyseä ja elämänmyönteinen kaverus, ja sen kaikki neljä varsaa ovat perineet saman ominaisuuden. Hyppysuorituksiakaan ei voi haukkua: tämä vaalea punaruunikko on kiitänyt estekenttää ristiin rastiin paljon enemmän, kuin keskiverto suomenhevospoika. Mielikuvittelua oli aina sanottu kevyeksi ratsastettavaksi ja nopeaksi oppimaan - joskin se kuulemma oppi myös pahoja tapoja erittäin herkästi. Hevonen vietti eläkepäiviään pohjoisessa Lapissa, mutta muutamaa kuukautta ennen kolmikymppisiään se nukkui luonnollisesti pois.

Emänemänemä Emergenssi Eleganssi oli oikea monitaituri ja oli vähintään yhtä hieno, kuin fiksu nimensä. Se ei töitä pelännyt, ja olikin oppinut kunnon yleispainotteiseksi suomineidoksi. Aina metrinkorkuisetkin esteet ylittyvät, ja koulua tämä 151cm korkea tyttö tanssii komeasti kuin mikäkin balleriina. Hieman hienohelmahan tuo neiti oli luonteeltaan, mutta mikäs sen oli ollessa. Tällä raudikolla on kaksi varsaa, eikä se ehtinyt enempää saada menehdyttyään tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa 16-vuotiaana.


Sukuselvitys alunperin kasvattajan kirjoittama, muokkaukset on tehnyt omistaja.


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Himalaja // 20.06.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Kaukasus
Hengenvaaran Huima // 08.07.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Ruuti
Fiktion Mokka // 31.08.2017 // Melina (VRL-11408) // t. Hengenvaaran Tina
Rappadanin Merlin // 01.01.2018 // Serena (VRL-09334) // t. Jeilin Taikahinen
Ponipalleron Huttunen // 12.02.2018 // Veera R. (VRL-10735) // o. Hengenvaaran Rautanen


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

11.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 6/40 //
12.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/40 //
13.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 6/40 //
19.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/40 //
04.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/50 //
06.05.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 5/40 //
06.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/50 //
17.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/50 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/50 //
01.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kärmeniemi // 5/66 //
05.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kärmeniemi // 2/66 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 7/78 //
28.05.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 6/40 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Stewart // 5/100 //
11.06.2017 // KRJ/Helppo B // Kärmeniemi // 2/49 //
22.06.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/40 //
30.06.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 6/40 //
05.07.2017 // KRJ/Helppo C // Bellgrove // 5/30 //
07.07.2017 // KRJ/Helppo C // Bellgrove // 4/30 //
09.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 5/30 //
12.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
13.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 3/30 //
13.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 2/30 //
14.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 4/30 //
15.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/30 //
16.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 2/30 //
16.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/30 //
17.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
17.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 4/30 //
18.07.2017 // KRJ/Helppo C // Bellgrove // 4/30 //
18.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 3/30 //
20.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 4/30 //
21.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 3/30 //
22.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
22.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 1/30 //
22.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 2/30 //
22.07.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/30 //
23.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
24.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 2/30 //
26.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 2/30 //
26.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 4/30 //
28.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 1/30 //
28.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 5/30 //
31.10.2017 // KRJ-cup/Helppo D // Hukkapuro // 5/124 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

21.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 6/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 5/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Karhumetsä // 6/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 4/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Gateaway // 5/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 3/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 5/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Cranleigh Equestrian Centre // 6/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 4/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 2/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Mustasuo // 1/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Mustasuo // 4/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 1/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 2/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 2/40 //
23.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 5/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 1/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 1/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 4/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Zelos // 2/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 6/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Karhumetsä // 5/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Old Lane // 4/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Bellgrove // 4/40 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Cranleigh Equestrian Centre // 3/40 //
27.04.2017 // ERJ/100cm // Cranleigh Equestrian Centre // 4/40 //
27.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 1/40 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Delicate Warmbloods // 1/40 //
28.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/40 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Karhumetsä // 5/40 //
29.04.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 2/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 1/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 1/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Elfengård // 6/40 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Karhumetsä // 6/40 //
03.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
05.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
08.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
10.05.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
30.11.2017 // ERJ-cup/100cm // Ventos // 8/148 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

21.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
22.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 3/30 //
24.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 5/30 //
25.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
29.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 3/30 //
04.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
10.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 5/30 //
19.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 3/30 //
20.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 2/30 //
03.05.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 1/42 //
05.05.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 6/42 //
07.05.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
09.05.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/40 //
12.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
13.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
14.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
26.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
27.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
12.05.2017 // KERJ/Helppo // Zemniak Stud // 6/50 //
14.06.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
15.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 4/39 //
16.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 6/39 //
22.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 4/39 //
23.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/39 //
18.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
19.06.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
24.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
07.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
09.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 1/30 //
11.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
13.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 3/30 //
20.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 3/30 //
08.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/23 //
12.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 3/23 //
23.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/28 //
27.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 1/28 //
28.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 1/28 //
02.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //
06.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //
30.09.2017 // KERJ-cup/Helppo // Kärmeniemi // 4/94 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

27.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 2/30 //
27.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 3/30 //
25.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
29.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
02.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
06.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
08.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
10.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
11.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
11.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 6/40 //
13.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
14.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 6/40 //
15.05.2017 // VVJ/Noviisi // Swildie Highlanders // 4/30 //
16.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 1/30 //
16.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
16.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
17.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
17.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/40 //
18.05.2017 // VVJ/Noviisi // Swildie Highlanders // 3/30 //
19.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
20.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 4/40 //
21.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
24.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
26.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
27.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 3/40 //
28.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
28.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 4/40 //
30.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 1/30 //
19.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 2/29 //
21.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 3/29 //
23.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 2/29 //
27.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 5/29 //
01.06.2017 // VVJ/Noviisi // Walcott Shetlands // 4/28 //
04.06.2017 // VVJ/Noviisi // Walcott Shetlands // 1/22 //
05.06.2017 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/30 //
01.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 5/30 //
05.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 3/30 //
05.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 1/30 //
06.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 4/30 //
08.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 2/30 //


Näyttelyt, arvonimet.

15.09.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 12/12 // 35p


PÄIVÄKIRJA


12.05.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään piipahdimme ihan nopeasti kouluvalmennuksessa, kun peruutuspaikka sattui ilmenemään. Tai nopeaa tuntui olevan lähinnä valmennukseen kiirehteminen, itse treenissä Ralli oli tahmea kuin täi tervassa ja jouduin sitä alussa vauhdittamaan kovastikin. Valmennuksessa tehtiin vähän väistöjä ja ympyröitä - ei mitään sen erityisempää. Perustreeni tekee kuitenkin kaikille hyvää ja itsekin sain paljon noottia vinossa puskemisesta. Vaikka väistöstä onkin kyse, pitäisi itse muistaa olla jäntevä ja suorassa.

04.04.2018, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Olimme matkanneet Rallin kanssa tallin ulkopuolelle valmennukseen, itseasiassa tamman kotitallille Erkinheimoihin, jonne oli saapunut vieraileva maastoestevalmentaja. Alkuverryttleyissä Ralli oli aikalailla oma itsensä: vähän tahmea alkuun mutta verkkahyppyjen myötä se kyllä heräili tähän päivään aika vauhdilla. Tavallisilla tukeilla ja risuesteillä Ralli oli vähän rauhaksiin, mutta kun estekorkeus nousi niin johan alkoi Rallistakin löytyä vauhtia. Valmentaja kuitenkin kehotti pitämään tamman lyhyessä ja rauhallisessa tahdissa, jotta pysyisimme pystyssä nurmikentällä myös tiukemmissa kurveissa, joita tänään oli tarjolla. Varsinkin yksi tiukka kaarre kapealle risuesteelle oli todella haastava, ja monesti hyvin esteille imevä Rallikin päätyi menemään ohi ihan olosuhteiden pakosta. Oli vaikea saada ratsastettua Ralli niin tiiviiseen pakettiin, mutta saada se silti räjähtämään esteen yli riittävällä voimalla.

02.01.2018, Jeilin Taikahisen omistajan, serenan, kirjoittama, varsan syntymästä
"Jos joku olisi joskus sanonut, että Jeilin ensimmäinen varsa syntyy liisatusta tammasta, en olisi uskonut korviani – asia ei yksinkertaisesti ollut koskaan edes käynyt mielessäni. Tilaisuus oli kuitenkin tehnyt varkaan, niin sanotusti, ja nyt löysin itseni rapsuttelemasta toisella kädellä rautiaan Ralli-tamman tähdellä merkittyä otsaa samalla kun toinen käsi ojentautui päivän ikäisen orivarsan nuuhkittavaksi. Vaikka olikin erinomainen emä, suhtautui Ralli minuun, vieraaseen ihmiseen, kokemuksen kartuttamalla tyyneydellä eikä varsakaan jännittänyt ollenkaan – päinvastoin se tuuppasi pienen turpansa kämmeneeni ja pärskähti sitten kuuluvasti.
Pieni rautias oli vielä nimetön, vaikka erilaisia virityksiä aina Rautaruhtinaasta Dumbledoreen (isä on Merlin) oltiin pyöritelty. Ei ollut kuitenkaan ihan helppoa nimetä ensimmäistä kasvattiaan – itse asiassa se oli ihan hemmetin hankalaa! Katselin varsaa samalla kun aloin harjata sen emän karvaa pitkin, rauhallisin vedoin – en niinkään siksi, että se olisi ollut tarpeellista, mutta halusin kaksikon tottuvan läsnäolooni ja hajuuni. Olimme Rallin kotitallin Hengenvaaran tiloissa (olisihan ollut typerää lähteä stressaamaan tammaa muutolla pelkän varsomisen tähden) enkä pääsisi käymään täällä niin usein kuin toivoisin, joten olin päättänyt ottaa näistä hetkistä kaiken irti. Varsa tutki minua ronskin uteliaasti hetkisen, mutta lopultakin oma emä oli mielenkiintoisempi, kuten tässä vaiheessa kuului ollakin. Pian karsinan äänimaailmaan liittyi ahnas maiskutus – ilmeisesti pieni velhomies oli pahimman luokan mässyttäjä. Ralli liikutteli korviaan hetken sen näköisenä, etteivät varsan ronskinpuoleiset otteet olleet aivan sen mieleen, mutta ei se käynyt lapsoselle vastaankaan sanomaan. Evästyksensä päätteeksi napero painoi maaten, joten rapsutin vielä niin kasvatustyöni hedelmälle kuin ylpeälle emollekin hyvästit ennen kuin poistuin karsinasta. Vierailu ei ollut tehnyt nimipäätäni juurikaan viisaammaksi, joten täyden vatsansa uuvuttama velhomies saisi odottaa ristiäisiään vielä tovin."

12.10.2017, kouluvalmennus (omsitajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta.
Rallin kanssa se ripeästi kuulolle ratsastainen oli vähän hankalaa: tamma oli tahmeampi kuin täi tervassa ja jouduin tosissani villitsemään sitä, että sain siihen edes vähän eteenpäinpyrkimystä. Tamma kyllä teki kaiken hyvin, mutta ei todellakaan sellaisella reippaalla kouluratsun säpäkkyydellä. Valmennus ei ollut menestys, mutta ei katastrofikaan.

01.09.2017, kirjoittanut Saana (Break)
Tallikäytävällä kaikuivat kavioiden kolahdukset kenkien paukahdellessa sementtilattiaan kun kasa sateessa läpimäriksi kastuneita maastoilijoita hevosineen saapui talliin. ”Yhh … taisitte pahimoilleen saada sen rankimman vesikuuron niskaanne?”, kysyin Haperolta hänen taluttaessaan kastuneen ratsunsa sen omaan karsinaan. ”Älä sano mitään, koko paluumatkan satoi vettä! Ja säätiedotus lupasi olevinaan aurinkoista, uskomatonta …”, hän mutisi kiskoessaan märkiä sormikkaita käsistään. Pudistin päätäni osaa ottaen. ”Minä voin riisua kyllä Rallin, jos haluat mennä vaihtamaan kuivempaa päälle?”, ehdotin. Olin juuri putsaamassa karsinoita, mutta voisin jatkaa kyllä sitä hommaa vähän myöhemminkin. ”Voisitko millään? Kiitos, olet oikea pelastus!”, tallinomistaja ilahtui kun minä nyökyttelin vakuuttavasti, tottakai auttaisin mielelläni. ”Joo, ei kannata vilustuttaa itseä suotta.”, lisäsin ja pujahdin sitten Rallin karsinaan. Tähtipäinen raudikko pärskähti minut nähdessään, mutta muutoin se ei reagoinut hoitajan vaihdokseen, roikotti vaan päätään harja kaulalle liiskaantuneena. ”Voi tyttöraukka, kastuitko sinä ihan kokonaan?”, jutustelin riisuessani tammalta sen varusteet ja vaihtaessani suitsien tilalle päitset. Seuraavana suuntasimmekin Rallin kanssa pesukarsinaan, sillä tamman kuraiset jalat olivat huuhtomista vailla ja voisin samalla kuivata sitä hieman hikiviilalla. Ralli ei näyttänyt olevan kovin mielissään joutuessaan pesukarsinaan, mutta ehkä tamma oli vain saanut vedestä tarpeekseen yhdelle päivälle … Jalkojen suihkuttelu ei kuitenkaan onneksi kestänyt kauaa ja hetken päästä pääsimmekin palaamaan karsinalle, missä loimitin Rallin kunnolla, sillä siinä missä ratsastajille ei kaivattu flunssaa, ei sitä kaivattu myöskään hevosillekaan.

12.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Ralli yllätti tänään positiivisesti. Olimme lähdössä sen kanssa naapuritallille kouluvalmennukseen - matkaa oli viitisen kilometriä, joten päätin ratsastaa sen ihan vain alkuverryttelynä. Pitkät alkuverryttelyt tuntuivat sopivan Rallille hyvin ja loppupuolella ottamamme reipas laukkapätkä herätteli sitä vielä niin, että paikan päälle päästessämme minulla oli alla hyvin pohkeeseen reagoiva, kuuliainen tamma, jonka kanssa oli ilo astella melkein suoraan aitojen sisäpuolelle meidän vuorollamme! Treenasimme tänään valmentajan johdolla ihan vain perinteisiä kouluratsastuksen teitä, mutta keskityimme täsmällisyyteen ja kuuliaiseen hevoseen. Volttien ja ympyröiden oli oltava symmetrisiä ja siirtymien ehdottoman täsmällisiä. Siirtymät eivät tuottaneet meille ollenkaan ongelmia, mutta ympyröillä Rallilla on tapana valahtaa viimeisellä neljänneksellä. Ei huomattavasti, mutta sen verran, että saimme tarkkasilmäiseltä valmentajalta noottia. Jatkossa keskitymme siis täydellisiin ympyröihin.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Rallia tosin tuntui kiinnostavan ruoka enemmän kuin muiden riehuminen. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

20.06.2017 Kaunon syntymä vei kyllä melkein hermoraunion partaalle. Se oli jo useamman viikon yliajalla eikä Ralli osoittanut vielä yhtään merkkejä varsomiselle. Heräilin öisin tarkistamaan tamman tilanteen kaikesta huolimatta, mutta se vaikutti lähinnä närkästyneeltä, kun ei saanut olla öisinkään rauhassa. Asensin kamerankin Rallin karsinaan, mutta ei mitään. Eläinlääkäri kävi tarkistamassa tamman, mutta se oli ihan ok, varsa nyt vain odotutti meitä, ihan oltiin vielä normaaleissa varsomisajoissa. Lähdin naapurikaupunkiin hakemaan laitumen korjauskamppeita eikä Ralli varsonut sinäkään aikana, ihme tapaus, sehän olisi ollut ihan otollinen hetki, kun silmä vältti! Koitti 20. päivä kesäkuuta, olin jakamassa päiväheiniä, kun Rallin tarhassa pönötti yhden hevosen sijaan kaksi. Mitä helvettiä, livahti suustani, tammapa oli päättänyt varsoa vailla mitään ennakkovaroitusta, ihan omin toimin siinä näppärästi aamu- ja päiväheinien välissä.

28.04.2017 Harjasin Rallia pihalla niin että karva vaan pölisi ja tamma nautti olostaan oikein painautumalla harjaa vasten. Vähän ajattelin kyllä omaakin parastani, sillä tänään Rallilla olisi rento, palautteleva päivä ja olimme suuntaamassa maastoon ihan vain rauhalliselle käyntilenkille. Kivampi istua selässä kun piikikäs talvikarva ei tunge joka kohdasta housujen läpi. Suitsin tamman ja lähdimme metsän siimekseen valetelemaan. Yleensä käyttäisin metsäteitä ja isompia polkuja, mutta tänään lähimme köpsöttelemään pikkupoluille ja ihan umpimetsäänkin. Onni on toimiva navigaattorisovellus, jonka avulla pysyin edes vähän kartalla missä mennään - kummankaan meidän suuntavaisto ei loistanut erinomaisuudellaan. Suurinpiirtein puolisentoista tuntia nautimme vain metsän rauhasta ja keväisestä auringonpaisteesta ennen kuin samoilimme tiemme takaisin tallille ja Ralli pääsi nauttimaan päiväheinistään. Ihana, että nuorikin hevonen voi olla näin fiksu ja kypsä!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 22-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse