Huvitutin Punurmio† 6.5.2018 †

Kuvat: luvat on


Virallinen nimi: Huvitutin Punurmio Kutsumanimi: Pulla
Syntynyt, ikä: 20.06.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 148cm
Väri: rautias Merkit: lehmänläsi, mej vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Jenny (VRL-12948), Huvitutti Rekisterinumero: VH16-018-1479
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

VVJ-I, 04/17, 5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 100p

KRJ-II, 05/17, 4,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 99,5p

KERJ-II, 05/17, 3,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 98,5p

ERJ-I, 08/17, 5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 100p

SLA-II, 11/17, 8 (2-2-2-2) + 18 + 20 + 20 + 20 = 86p

KRJ-I, u12/17, 4 + 40 + 20 + 22 + 15 = 101p

YLA1, 04/18, 37 (18+19) - 28 (16+12) - 17 - 10 - 4 = 96p


HISTORIA

Huvitutin Punurmio tuli meille oikeastaan puoliksi vahingossa. Olin kyllä kuullut yhdistelmästä jo aiemmin, että kuvankaunis Prinsessa Ruusunen oli astutettu kapasiteetikkaalla Hunajaherttualla ja luvassa olisi neljän lajin moniosaaja, todennäköisesti vielä kivalla ulkomuodollakin varustettu suokkivarsa siinä juhannuksen korvilla. Totta kai olin kiinnostunut. Siksi tunsin oloni vähän huijatuksi, kun sitten myöhemmin kesällä kävin katsomassa tapausta ihan omin silmin - varsa oli kaikkea muuta kuin lupaavan oloinen. Olivathan kaikki parin kuukauden ikäiset varsat honkkeleita ja kömpelöitä ja vähän hassun näköisiä, mutta tämä varsa oli kyllä kaikkea sitä potenssiin kymmenen. Saati kun näin varsan seuraavan kerran seuraavana syksynä. Vuotias "Huvitutin Punurmio" oli kääpiökokoinen, epätasapainoinen kuin mikä. Kilttihän se oli kuin mikä, ja päädyin sen ostamaan loppujen lopuksi, tiedä häntä miksi. Mutta hei, hyvä siitäkin tuli, vuosien kuluessa! Ei tosin mitään rakennekukkasta silloinkaan.


LUONNE


Huvitutin Punurmio eli tutummin Pulla on isänsä tavoin oikein kiltti ja rauhallinen tapaus. Se mitä tapahtui, että kahdesta lähes 160-senttisestä hevosesta syntyi kirppukokoinen Pulla, on kaikille edelleen mysteeri. Onni on kuitenkin, että tamma peri myös erinomaisen kapasiteetin kaikkiin lajeihin. Jostain syystä Pulla ei kuitenkaan tule muiden hevosten kanssa juuri toimeen vaan viettää aikaa mielummin yksikseen. Toki lauma tuo turvaa, mutta mihinkään rapsuttelutuokioihin se ei kyllä lähde. Ja tottakai muut hevoset ehdottomasti rakastaisivat sitä...

Hoitotoimenpiteiden aikana Pullaa voi pitää vaikka käytävällä vapaana: sillä ei todellakaan ole kiire mihinkään ja se jaksaa kyllä seistä ihan niin kauan paikallaan, kun joku vaan viitsii sitä paijata. Se on hyvin huomionkipeä neiti ja on oppinut vähän pahojakin tapoja hakiessaan sitä. Varsinkin pitkään paikallaan seisoskelu saa sen helposti kuopimaan maata hyvinkin vaativasti, vaikka se normaalisti käyttäytyy moitteettomasti. Kavioiden puhdistus sujuu tamman kanssa helposti, samoin kaikki muutkin perustoimenpiteet. Ainoastaan harjan ja hännän selvittely on siitä vähän inhottavaa, mutta kunhan sen tekee hellävaraisesti, on tammalle sekin ok. Pulla on kengittäjän vakioasiakas, sillä se onnistuu uskomattoman usein polkaisemaan jonkin kengistään irti eikä sen kavioiden kasvukaan ole mistään hitaimmasta päästä. Se ei tosin Pullaa haittaa niinkuin ei haittaa eläinlääkärin tai hierojan käynnitkään. Vedestä se ei niin välitä, mutta on kyllä helposti pestävissä ja käyttäytyy moitteettomasti. Taluttaessa se on enemmän perässä vedettävää mallia kuin haastava talutettava.

Ratsuna se saa sentään vähän tulta kavioiden alle, mutta aika rauhallinen se on silloinkin. Se ennemmin ensin miettii ja tekee sitten kuin ryntää päätä pahkaa toimintaan. Tämä saattaa joitakin ratsastajia ärsyttää, mutta Pullaa pitää vain ratsastaa Pullan ehdoilla niin siitä saa parhaan liikkeen ja muodon esille. Se lämpeää aika hitaasti, mutta mitä pidemmin ja paremmin jaksaa verkata, sitä helpompaa ratsastus on jatkossa. Pullalla on kokoisekseen aika näppärän näköiset askeleet ja varsinkin laukka, jota se kyllä itsekin mielellään esittelee. Haastetta tuottaa oikeastaan ainoastaan peruutus, jota Pullan on välillä ihan mahdotonta esittää suoraan. Tätä on harjoiteltu ahkerasti ja parempaan päin mennään, mutta työtä on vielä. Maastossa Pulla vähän reipastuu ja välillä laukassa sitä saa jopa pidätellä. Onneksi se toimii hyvin ihan jo pelkällä istunnalla eikä tarvitse pelätä, että se lähtisi oikeasti käsistä. Tamma ei pelkää juuri mitään ja säikähtäessäänkin ottaa korkeintaan muutaman ripeämmän askeleen. Se sopii maastoiluun paremmin yksin, mutta toimii myös porukassa, kunhan turvavälit on kunnossa.

Esteillä sama rauhallinen, mutta ehdottoman tarkka linja jatkuu. Pulla hyppää erinomaisella tekniikalla eikä sitä voi ponnistusvoiman puutteestakaan syyttää. Askelpituutta pystyy säätelemään, mutta mihinkään huimiin vauhteihin ei Pulla repeä. Se kuitenkin kääntyy pennin päällä ja mahtuu pienistäkin väleistä hypäten mitä vain, mistä vain. Avainsanat Pullan kanssa voittoon on tarkat tiet ja riittävä tila hypyissä - se alkaa helposti tiputella puomeja, jos ratsastaja jää liikaa suuhun kiinni tai muuten jälkeen hypyissä. Pikkuesteet se ylittää moitteettomasti vaikka aloittelija selässään, mutta isommille vaaditaankin sitten jo vähän osaavampi kuski. Maastoesteillä Pulla on jälleen vähän reippaampi ja siksi ehkä helpompi ratsastettava, kun tilanteet rullaa reippaammin eteenpäin.

Valjakkohevosena Pullan kanssa pärjää hyvin, kunhan jälleen muistaa antaa sille tarpeeksi aikaa ja tilaa toimia. Se toimii erinomaisesti ääniavuilla, vaikka reagoikin varsinkin alkuun aika hitaasti. Se on vähän reippaampi ajaen kuin ratsain ja siksi miellyttävämpi kärryiltä. Varsinkin tarkkuusosuudella sen ketteryydestä ja tarkkuudesta on paljon hyötyä ja sillä ja kouluosuudella se on ehdottomasti vahvempi kuin kestävyydessä.

Kisapaikalla Pulla saattaa olla alkuun vähän levoton, jos ympärillä on paljon hälinää ja uusia hevosia. Sen saa yleensä aika nopeasti rauhoittumaan ihan kävelemällä - paikallaan seisominen on sille selvästi kaikkein vaikeinta, mutta heti kun tehdään jotain niin homma on ok. Verkka-aika on tamman kanssa välillä vähän ongelma, se nimittäin kaipaisi välillä jopa tuplat mahdollisesta ajasta. Hyvin viritettynä se kuitenkin tekee radalla jopa paremmin kuin kotioloissa ja jos menestystä tulee, niin sitä tosissaan tulee! Kilpatilanteet on vähän on-off mallilla, joko voitto tai jumbosija. Traileriin Pulla menee helposti, mutta sen on matkustettava yksin. Toisen hevosen kanssa homma menee vain nahisteluksi ja seinän potkimiseksi.


SUKUTAULU


Isä: Hunajaherttua

sh, rt, sk 159cm
HeA / 110cm / CIC1 / noviisi
Ii: Fiinin Valedro evm
sh, vrt, sk 161cm
Iii: Tylyahon Vernon evm
sh, vprt, sk 162cm
Iie: Romilda evm
sh, vrt, sk 158cm
Ie: Violetta evm
sh, rt, sk 157cm
Iei: Igor evm
sh, trt, sk 159cm
Iee: Kuhnurin Luna evm
sh, tprt, sk 154cm
Emä: Prinsessa Ruusunen
KTK-III,
sh, rt, sk 157cm
HeA / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Tossavainen evm
sh, trt, sk 152cm
Eii: Takapajulan Taavi evm
sh, tprt, sk 152cm
Eie: Hillavainen evm
sh, trt, sk 150cm
Ee: Tuhkimo evm
sh, prt, sk 152cm
Eei: Mäkelän Hopu evm
sh, prt, sk 157cm
Eee: Tuutikki evm
sh, rt, sk 151cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Fiinin Valedro oli komea, massiivinen ori. Vaaleanrautiaalla Valedrolla oli pitkät ja tuuheat jouhet, ori oli vallan upea näky laukatessaan tukka hulmuten! 161-senttinen Valedro menestyi myös näyttelyissä ja se kantakirjattiin kakkospalkinnolla. Muuten ori kiersi ympäri Suomen kilpaillen neljässä lajissa, nuoruudessaan enemmän valjakkoajon parissa, myöhemmin sitten koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Luonteeltaan Fiinin Valedro oli melko villi ja energinen, välillä isokokoinen ori oli hankala hallita, mutta osaavissa käsissä se esitteli taitojaan mielellään. Jälkeläisiä Valedrolle siunaantui kohtalaisen vähän, ottaen huomioon sen menestyksen kisakentillä, vain kahdeksan varsaa, neljä oria ja neljä tammaa. Fiinin Valedro lopetettiin 23-vuotiaana nivelrikon pahentuessa.

Isänisänisä Tylyahon Vernon ja isänisänemä Romilda olivat molemmat vaaleaverikköjä, isokokoisia suomenhevosia. Romilda ei juuri kisakentillä pyörähtänyt, joitakin seurakisoja koulu- ja esteratsastuksen parissa, mutta Tylyahon Vernon kierteli ahkerasti neljän lajin kilpailuja. Luonteeltaan molemmat olivat tasaisen energisiä ja hyvätapaisia.

Isänemä Violetta oli alusta loppuun täysiverinen esteratsu. Siro, 157-senttinen raudikko kilpaili jopa 120 sentin radoilla hyvällä menestyksellä, kansainvälisiäkin kisoja startattiin muutamia. Violetta oli luonteeltaan arjessa todella rauhallinen ja helppo tapaus, kisakentillä tamma sitten syttyi ja siinä oli todella pidättelemistä. Laukka Violetalla oli lennokas ja hyppytyyli erinomainen. Kohtalaisen nuorena Violetta jäi mammalomalle ja siirtyikin siitä oikeastaan suoraan pelkästään siitoskäyttöön. Varsoja Violetta ehti saada viisi, joista kaikki olivat raudikkoja oreja.

Isänemänisä Igorilla ja isänemänemä Kuhnurin Lunalla oli yhteistä ainoastaan tummanrautias väri. Muuten parivaljakko oli kuin yö ja päivä: Igor suuri ja massiivinen, itse rauhallisuus, kouluosaaja, siinä missä Luna oli siro ja kipakka ja kilpaili pääsääntöisesti kenttäratsastuksen parissa.


Emänisä Tossavainen oli hyvin komea, tummanrautias oripoika, jota nähtiin silloin tällöin este- ja koulukentillä, vaikkei se mikään himokisaajan kisapolle ollutkaan. Enemmän Tossavaisen kanssa käytiin näyttelyissä ja siellä herra menestyikin hyvin. Luonteeltaan Tossavainen oli rohkea, vähän veitikkamainen tapaus, keksi jekkuja omistajansa pään menoksi. Joskus siitä vilkahteli myös ne orimaiset piirteet. Ratsastaessa se oli reipas ja eteenpäin pyrkivä, mutta malttoi keskittyä tehtäviinsä. Tossavainen siirtyi jalostuskäyttöön jo nuorena ja nyt sen kymmenet jälkeläiset ihastuttavat ihmisiä ympäri Suomea. Tossavainen laukkasi vihreämmille niityille 26-vuotiaana, harmaahapsisena komistuksena.

Emänisänisä Takapajulan Taavi ja emänisänemä Hillavainen olivat molemmat tummanrautiaita, noin 150-senttisiä moniosaajia. Taavi oli punertavampi, kilpaili kolmessa lajissa, Hillavainen kilpaili jopa neljässä lajissa, kohtalaisen helpoissa luokissa, mutta hyvällä menestyksellä.

Emänemä Tuhkimo oli punarautias suomenhevostamma, jonka ominta alaa oli kouluratsastus. 152-senttisellä tammalla oli erittäin laadukkaat askeleet ja se esiintyi mielellään. Nätti se oli muutenkin ja pärjäsi kouluratsastuksen lisäksi näyttelyissä kohtalaisen hyvin. Perusluonteeltaan Tuhkimo oli virkeä ja meneväinen, mutta varsin ahne ja sitä kautta aiheutti pieniä ongelmia kotitallillaan. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuuliainen, oikeastaan ihan kaikkien ratsastettavissa. Tuhkimo sai kolme varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan 26-vuotiaana selkä- ja jalkavaivojen vuoksi.

Emänemänisä Mäkelän Hopua ja emänemänemä Tuutikkia yhdisti energinen ja vilkas luonne. Molemmat olivat vielä vanhuuden päivinään virkeitä ja lapsenmielisiä, elivät vielä pitkän ja terveen elämän, kumpikin kuoli luonnollisesti liki kolmikymppisenä. Tuutikki kilpaili koulu- ja valjakkoajossa, Mäkelän Hopu myös esteratsastuksen parissa.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hirttivaaran Perttipaavali // 11.11.2016 // Tinúvel (VRL-05594) // o. Hirttivaaran Permuuda
Vähäpellon Nuutti // 14.01.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Norberta
Hattuvaaran Hiidenpata // 20.03.2017 // miivi (VRL-13320) // o. Hengenvaaran Vesihiisi
Kaarnan Taifuuni // 01.03.2018 // nekota (VRL-09525) // o. Mutalan Tsunami
Räiskyvän Aslak // 02.04.2017 // Jenna (VRL-03515) // o. Hengenvaaran Kahlesalpa
Ponipalleron Räikkönen // 05.05.2018 // Veera R. (VRL-10735) // t. Hengenvaaran Sibylla


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

21.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
24.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
25.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
29.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
07.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
12.08.2016 // KRJ/Helppo A // Siclair Spotteds // 5/30 //
13.08.2016 // KRJ/Helppo A // Edelsten Ponies // 2/30 //
17.08.2016 // KRJ/Helppo A // Edelsten Ponies // 2/30 //
23.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 2/40 //
24.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 1/40 //
28.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 1/40 //
29.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 5/40 //
30.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 4/40 //
26.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/30 //
28.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/30 //
29.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/30 //
30.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/30 //
01.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/30 //
02.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 4/30 //
03.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 2/40 //
04.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 2/30 //
04.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/30 //
05.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 5/40 //
05.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 6/40 //
05.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/30 //
06.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 4/30 //
08.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 4/40 //
10.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 1/40 //
10.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/30 //
12.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 2/30 //
19.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 4/30 //
20.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/30 //
01.08.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 6/40 //
02.08.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 5/40 //
03.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/40 //
09.08.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 2/40 //
10.08.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 6/40 //
10.08.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 1/40 //
01.09.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 3/40 //
01.09.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 5/40 //
02.09.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 2/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

01.08.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 1/30 //
05.08.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 4/30 //
14.08.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
14.08.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 1/30 //
17.08.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
20.08.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 1/30 //
28.08.2016 // ERJ/100cm // Vähäpellon Ratsutila // 5/30 //
30.08.2016 // ERJ/100cm // Vähäpellon Ratsutila // 2/30 //
22.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
23.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
24.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
24.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
25.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/30 //
27.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
30.08.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
02.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 3/30 //
05.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
08.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 2/30 //
14.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
20.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 2/30 //
05.08.2016 // ERJ/100cm // Március // 3/40 //
08.08.2016 // ERJ/100cm // Március // 3/40 //
18.08.2016 // ERJ/100cm // Március // 5/40 //
22.08.2016 // ERJ/100cm // Eelinniemi // 1/30 //
22.08.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 3/29 //
23.08.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 5/29 //
23.08.2016 // ERJ/100cm // Eelinniemi // 5/30 //
12.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 5/30 //
13.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 1/30 //
15.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
16.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
18.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
18.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 2/30 //
19.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 2/30 //
19.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 5/30 //
20.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 2/30 //
23.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
23.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
30.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 1/30 //
30.09.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

10.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/40 //
13.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 1/40 //
14.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/40 //
07.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/40 //
09.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/40 //
21.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 3/39 //
04.10.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/40 //
13.10.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/40 //
12.10.2016 // KERJ/Helppo // Kevolehto // 4/40 //
15.10.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 1/15 //
18.10.2016 // KERJ/Helppo // Kevolehto // 5/40 //
20.10.2016 // KERJ/Helppo // Pirunkorpi // 6/40 //
21.10.2016 // KERJ/Helppo // Kultahuisku // 4/22 //
23.10.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/30 //
24.10.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
25.10.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
26.10.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/40 //
29.10.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/37 //
29.10.2016 // KERJ/Helppo // Pirunkorpi // 3/40 //
30.10.2016 // KERJ/Helppo // Pirunkorpi // 1/40 //
01.11.2016 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
02.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/30 //
03.11.2016 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
03.11.2016 // KERJ/Helppo // Iowa // 3/30 //
04.11.2016 // KERJ/Helppo // Iowa // 1/30 //
06.11.2016 // KERJ/Helppo // Iowa // 2/30 //
15.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/30 //
19.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/30 //
03.11.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 1/30 //
05.11.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/23 //
12.11.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 3/18 //
14.11.2016 // KERJ/Helppo // Tuiskula // 1/18 //
18.11.2016 // KERJ/Helppo // Tuiskula // 1/18 //
19.11.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 1/18 //
20.11.2016 // KERJ/Helppo // Tuiskula // 2/18 //
11.11.2016 // KERJ/Helppo // Zurück // 1/24 //
20.11.2016 // KERJ/Helppo // Zurück // 1/24 //
23.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/23 //
24.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/23 //
30.11.2016 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
02.12.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 5/25 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

23.08.2016 // VVJ/Noviisi // Virtuaalitalli Dei // 1/22 //
27.08.2016 // VVJ/Noviisi // Virtuaalitalli Dei // 1/22 //
29.08.2016 // VVJ/Noviisi // Virtuaalitalli Dei // 4/22 //
11.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //
12.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
14.09.2016 // VVJ/Noviisi // Virtuaalitalli Dei // 4/22 //
15.09.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 10/100 //
16.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 2/40 //
18.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
19.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 1/40 //
20.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //
20.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
20.09.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 9/100 //
21.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
22.09.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/100 //
25.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
02.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //
03.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 1/40 //
04.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/43 //
08.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/43 //
08.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
09.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
11.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 3/50 //
14.10.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/40 //
14.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 2/50 //
17.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/50 //
20.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 7/50 //
21.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/50 //
22.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 6/50 //
24.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/50 //
28.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/50 //
29.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/50 //
29.10.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/50 //
07.10.2016 // VVJ/Noviisi // Virtuaalitalli Dei // 4/18 //
22.10.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/15 //
25.10.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/15 //
02.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/39 //
03.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 1/36 //
06.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/36 //
07.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 1/36 //

Näyttelyt, arvonimet


PÄIVÄKIRJA


11.03.2018 Eihän Pullasta samanlaista supersuorittajaa tullut kuin keskiverto hengenvaaralaisesta, mutta kyllä näin vuosien kuluttua on pakko sanoa, että olen suunnattoman ylpeä pikkuisesta kirpusta. Se on saavuttanut kolme ykköspalkintoa ja kaksi kakkospalkintoa ja sormet salaa ihan sykkyrässä toivomme myös ensi kuun yleislaatuarvostelutilaisuudesta Pullalle sitä kiiltävää ja hienoa ykköstä - sen jälkeen en kyllä epäili tammaa enää ikinä, en koskaan, milloinkaan, enää arvostelisi sitä - mutta olemme kyllä täysin tyytyväisiä myös kakkospalkintoon. Liikaa ei saa toivoa, ettei pety, pessimistihän ei nimittäin koskaan pety. Mutta silti, on Pulla jossain onnistunut. Sillä on neljä upeaa jälkeläistä, jotka kaikki ovat menestyneet elämässään hyvin. Onhan Pullalla jo lapsenlapsenlapsenlapsikin, ja se on jo jotain se!

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

16.03.2017, kouluvalmennus, valmentajana Cery
Alkulämmittelyssä Pulla ei pitänyt minkään sortin kiirettä. Ei ollut hätä eikä hoppu ja asioita pystyi miettimään kaksi kertaa ennen toimimista. Toisin sanoen Pulla ei reagoinut ratsastajan apuihin erityisen nopeasti, vaan pohjetta sai näpäyttää parikin kertaa ennenkuin hevonen otti tuulta purjeisiinsa. Kehotin ratsastajaa vaatimaan enemmän, sillä Pulla osasi kyllä liikkua. Viitsiminen oli eri asia. Teimme paljon siirtymisiä, joilla saatiin tamma paremmin hereille. Sillä ei ollut mahdollisuuksia livistää velvollisuuksistaan kun uutta apua pukkasi toisensa perään. Pulla heräsi joihinkin siirtymisiin liian hitaasti, joka johti koko tehtävän venymiseen. Ratsukon oli määrä tulla lävistäjä lisättyä ravia ja nostaa sitten laukka pääty-ympyrälle jonka jälkeen pitkä sivu kootussa ravissa. Loppua kohden Pulla oli paremmin mukana ja siirtymiset olivat puhtaampia.

10.03.2017, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään nimittäin mentiin eikä vaan meinattu. Otimme Pullan ja Karin kanssa osaa naapuritallilla pidettävään valjakkoajovalmennukseen, parivaljakkona tarkkuustreeniä - se oli ehkä parasta mitä kaltaiseni vauhtihirmu saattoi toivoa. Naapuritallilla oli meidänkin tallia hulppeampi maneesi, jossa oli kyllä tilaa päästellä. Pulla ja Kari eivät kumpikaan ole kotioloissa erityisen säpäköitä, mutta nyt vieraassa paikassa ne lietsoivat toisensa melkoisen adrenaliinin valtaan ja koko valmennus meni ihan hurmoksessa ja fiilistellen upeita valjakkohevosia!

12.02.2017, estevalmennus, valmentajana Jannica
Tehosunnuntain treeniseura pysyi samana, kun päivän viimeisenä maneesiin talutettiin vielä Pulla-tamma hyppäämään. Pullan ratsuna toimikin tänään ratsuttaja, ilmeisesti kolmen tunnin tehotreeni oli jo vienyt omistajasta liiemmat energiat. Ratsuttaja oli varautunut turvaliiviin, joka nosti heti pointseja hänen osaltaan, mielestäni tuo varuste vain oli erottamaton osa estevalmennuksia. Tyttö talutti tamman kentälle ja nousi selkään lähtien uralle kävelemään. Pulla katseli kiinnostuneena esteitä. Olin laskenut niitä hieman, koska en ollut ihan perillä tytön taidoista, mutta pianpa tuo nähtäisiin.. He saivat alkaa verryttelemään tehden käynnissä ja ravissa isoja ympyröitä, siirtymisiä, pohkeenväistöjä ja muuta taivutusta. Sen jälkeen he saivat hetken kävellä samalla, kun haastattelin Helenaa hänen taidoistaan ja hyppykokemuksestaan. Arvaukseni osui oikeaan, kun sain kuulla, ettei tyttö ollut hirveästi hypännyt lähiaikoina kiireiden vuoksi. Aioin aloitella matalista esteistä ja katsoisimme sitten myöhemmin, jos niitä vähän saisi nostettua.
Tauon jälkeen he saivat nostaa laukan ja tehdä ympyröitä sekä ylittää muutamia kavaletteja laukassa suoralla uralla. Ne sujuivat hienosti, joten pari sai suunnata seuraavaksi 50-senttiselle pystyesteelle laukassa kavalettien jälkeen suoraan. Sekin sujui hienosti, vaikkakin tammalla tuntui olevan kiire. Otimme kavaletteja ja esteen vielä uudelleen, Pullakin alkoi kuunnella jo paremmin, kun Helena uskalsi vain kunnolla ottaa pidätteet läpi ajoissa ennen estettä. Hän jäi helposti roikkumaan kiinni ohjaan vielä ennen estettäkin, joka tuntui hermostuttavan tammaa. Vähitellen pari pääsi kuitenkin hajulle yhteistyöstä ja hyppy tuntui kulkevan varmemmin molempien osalta. Sen jälkeen lisäsin pystyesteen lisäksi rataan ensimmäiseksi ristikon, sitten tuli pysty ja lopuksi pieni sarja. Rata meni oikein kivasti ja Helenan pidätteet olivat huomaamattomat, mutta tarpeeksi lujat, jotta tamma uskoi ja pysyi rauhallisessa temmossa myös esteiden välillä.

11.02.2017, kirjoittanut Jannica
Naksautin riimunnarun kiinni Pullan riimuun ja talutin tamman tarhasta sisään. Tarkastin hevosen harjatessa ja otin kaviot. Sitten olikin varusteiden vuoro. Olin ajatellut mennä tamman kanssa pääasiassa koulua ja ottaa mukaan ehkä muutaman hypyn jos se vaikutti kivalta ja rennolta. Saatuani tamman kuntoon talutin sen maneesille ja tamman kävellessä omaan tahtiin alkukäyntejä maneesissa kokosin pari estettä keskemmälle, jotteivat ne olisi tiellä verrytellessä. Nousin selkään ja lähdimme työskentelemään heti käynnissä, tamma oli jo saanut rennot käyntinsä tehdä vapaana. Otin jalat hetkeksi pois jalustimista ristien jalustimet kaulalle. Venyttelin jalkoja ja hain hyvää ryhtiä satulassa. Sitten otin muutamien ravikierrosten jälkeen jalustimet jalkoihin ja ohjia enemmän tuntumalle. Keskityin tänään istuntaan, koska saadessani sen kohdilleen tiesin, ettei muusta tarvinnut huolehtia vaan tammakin rentoutuisi samalla. Keventelin ravissa ympyröitä, kiemurauria ja muuta vaihtelua tehden maneesissa, jonka jälkeen vaihdoin suuntaa ja teimme myös toiseen suuntaan erilaisia tehtäviä. Sitten otin muutamia pysähdyksiä ja siirtymisiä takaisin raville.
Ravailtuamme aikamme nostin laukan, Pulla olisi halunnut vähän pullailla, mutta komensin sitä tiukemmalla pohkeella pitämään tempon yllä. Saatuani laukkaan hyvän rytmin harjoittelimme ensin siirtymisiä raviin ja sitten käyntiin. Lopuksi otin muutamia pysähdyksiä, mutta piti siirtää käyntiin muutama askel, ennen kuin tamma ymmärsi nostaa uudelleen laukan. Ohjasin tamman pienelle ristikolle pitkällä sivulla uran sisäpuolella. Tamma ylitti pienen esteen tasaisesti, joten annoin sen hetken aikaa kävellä, ennen kuin ottaisin isompia hyppyjä. Käveltyään viitisen minuuttia otin raville ja sitten nostin laukan, jossa aloin hakemaan muotoa ympyrällä. Sen saatuani olin tyytyväinen ja annoin tamman laukata eteen, koska edessä olisi metrin hyppy. Tein vielä ravissa vastakaartoja ja vaihtelin suuntaa myös laukkaharjoituksissa yrittäen saada tamman mahdollisimman hyvin hereille. Sitten keventelin pari kierrosta rentouttaen tammaa ja taivuttelemaan ravissa pitkällä sivuilla sisään ja ulospäin. Tein voltit kulmiin ravissa, se vaati jo vähän kokoamistakin. Pulla hakeutui kuolaimelle ja istuin alas harjoitusraviin helpottaen sen työtä ja rytmiä. Nostin laukan ja jatkoimme reippaassa laukassa harjoituksia, lähinnä uralla eteen laukkaa ja lyhyelle sivulle hitaampaa laukkaa ympyrän tehden. Otimme muutaman hypyn, jotka sujuivat oikein hyvin, vaikka Pulla innostuikin melkoisesti päästessään esteille!

20.01.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Pullalla sattui olemaan pahimman luokan kiima, kun tallille saapui arvostettu kouluvalmentaja pitkän matkan takaa. Olin jo edellisenä päivänä harkinnut hevosen vaihtamista valmennukseen, mutta päädyin lopulta ottamaan Pullan ratsuksi kuten alun perin olin suunnitellutkin enkä valmennuksen jälkeen katunut päätöstä hetkeäkään. Pulla oli koko tunnin ajan mitä kauhein ja hirvein riiviöponi, mitä maa päällään kantaa, mutta saimme valmentajalta kullanarvoisia neuvoja miten toimia näissä tilanteissa - vaikka Pulla yleensä olikin mitä kultaisin kultapuppeli mussukka, en todellakaan haluaisi että tärkeät ja odotetut kisat menisivät pieleen sen takia, ettei pahimpaan oltu varauduttu. Tunnin lopuksi valmentaja käväisi itse tamman selässä ja pakko myöntää, että kiukkuisena Pullassakin oli ihan uudenlaista ryhtiä ja askeleissa voimaa kuin sen ollessa kiltti ja rauhallinen!

12.08.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään oli vuorossa oikein kunnon hikirääkki - sekä hevoselle että ratsastajalle. Tallille oli saapunut naapurimaassa ja jo Suomessakin melko tunnettu ruotsalainen kouluvalmentaja, joka oli pelottavan tunnettu terävästä kielestään, mutta toisalta ihailtu taitavista opeistaan. Olimme viimeisen viikon treenanneet ahkeasti kouluratsastuksen merkeissä ja jumppailleet ja venytelleet Pullaa ahkerasti, jotta se olisi varmasti parhaimmillaan tässä suuressa kunniassa. Pientä kielimuuria oli alkuun huomattavissa tai ainakin oma ruotsinkielen taito oli pikkuisen hakusessa. Aika nopeasti sitä kuitenkin tottui tilanteeseen eikä edes ajatellut opetuksen olevan vieraalla kielellä. Päivän agenda oli avo- ja sulkutaivutukset ja vaikka ne olivat normaalistikin Pullalle aika helppoja, niin tämän valmentajan neuvoilla niistä saatiin vielä parempia! Itse tosin sain aikamoista ruoskintaa keskivartalon löysäilystä ja levottomista jaloista. Pitäisi vihdoin aloittaa se kuntokuuri...

28.07.2016 Päätin tänään irtojuoksuttaa Pullan kera muutaman muun neitihevosen kentällä, sillä ne olivat olleet kovien rankkasateiden ja omien kiireiden takia monta päivää laittoman vähällä liikunnalla. Koko viikon sade oli pauhannut ja piiskannut maata, mutta nyt se oli vihdoin loppunut ja aurinkokin alkoi pilkotella jo vaalentuneiden pilvien takaa. Ja kivampi se olisi kavereiden kanssa kirmata kuin yksinään. Kunnon alkukävelyiden päälle vapautin lauman kirmailemaan ja kyllähän ne kirmata jaksoivatkin, painivat kuin keväiset varsat ja välillä mietin, että mahtaakohan neidit tulla kentän aidoista läpi... Onni on kuitenkin sen verran fiksut tytöt, että pysyivät nahoissaan! Pulla toimi aika hyvin porukan yllyttäjänä: kun muut muka jo olisivat rauhoittuneet, lauman nuorimmainen lähti härnäämään ja sai muut taas rallittelemaan mukaansa. Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että kaikkien hevosten pitää päästä välillä revittelemään porukassa!

25.06.2016 Pullan oli tarkoitus viettää ainakin kolmisen viikkoa pääasiassa laidunelämää, mutta eihän raukka ehtinyt olla laitumella kuin muutamia päiviä, kun päivittäisen tarkastuksen yhteydessä huomasin tammalta puuttuvan molemmat, vasta viime viikolla kiinni lyödyt etukengät. Hetken haaveilin löytäväni kengät laitumelta, mutta puoli tuntia pyöriskeltyäni tajusin etteivät ne tule kyllä kuin sattumalta vastaan. Ja eikun köpöttelemään Pullan kanssa takaisin tallille pitkin aurinkoista hiekkatien laitaa. Pulla ei kovin mielellään jättänyt vihreitä laitumia ja kavereita ja vastoin normaaleja tapojaan se yritti muutaman kerran jopa kääntyä takaisin päin. Onneksi kengittäjämme oli tänään muutenki tulossa kengittämään useamman kopukan, niin Pulla sopi hyvin sinne väliin. Sen kaviot eivät olleet kärsineet mitenkään pienestä kengättömyydestä, joten kengittäjä vain löi uudet kengät jalkoihin ja homma oli sillä selvä. Kun tallilla kerta oltiin, päätin juoksuttaa Pullan ihan pikaisesti ihan vain seuratakseni sen liikehtimistä ja yleistä vointia näin parin laidunpäivän jälkeen. Pienen kävelyn jälkeen kannustin orin raviin ja se tuntuikin siirtyvän aika tyytyväisesti reippaaseen hölkkään. Myös laukassa Pulla oli ok, mutta toiseen kierrokseen ravissa se tahditti pienesti sisäetusta. Suoralla se oli puhdas, mutta kaarteessa hieman ep. Tunnustellessa Pulla aristi ihan pienesti epäpuhtaan jalan lapaa, joten päätin jättää sen muutamaksi päiväksi vielä tarhaan seurailtavaksi ennen takaisin laidunlomalle vientiä. Mitään vakavaa en uskontu olevan vialla, kenties neidit ovat vain irroitelleet vähän liikaa laitumella.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 24-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse