Mörkövaaran Meripihka


† 2.4.2017 †

Kuvat: deadmarshes


Virallinen nimi:Mörkövaaran Meripihka Kutsumanimi: Pihla
Syntynyt, ikä: 31.07.2014, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 153cm
Väri: rautias Merkit: tähti
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Tvisha (VRL-01671), Mörkövaara Rekisterinumero: VH14-018-1390
Koulutustaso: HeA / 100cm / 100cm / noviisi Painotus: yleispainotus

KERJ-II, 03/16, 6 + 41 + 25 + 4,5 + 15 = 91,5p

KTK-III, 05/16, 16 + 18 + 17 + 15 = 66p

SLA-I, 05/16, 13 (4-3-3-3) + 21 + 25 + 20 + 12 = 91p

KRJ-I, u06/16, 7 + 41 + 25 + 17,5 + 15 = 105,5p

ERJ-I, u12/16, 6 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107p

YLA1, u12/16, 35 (18+17) - 33 (21+12) - 17 - 14 - 7 = 106p


HISTORIA


Pihlan kanssa kaikki on mennyt alusta asti juuri niin kuin oppikirjoissa sanotaan. Se muutti Mörkövaarasta Hengenvaaraan kolmivuotissyksynään kauniina elokuisena päivänä. Tamma meni Mörkövaarassa traileriin kuin vanha tekijä eikä edes huudellut muiden perään, vaikka matkustikin yksin. Pihlan selässä oltiin käyty muutaman kerran ennen Hengenvaaraan muuttoa, mutta se sai odottaa ratsuttamisen kanssa seuraavaan kevääseen. Maastakäsin Pihlan kanssa tehtiin paljon ja sitä ohjasajettiin muutaman kerran viikossa. Ääniavut oli hallinnassa ja tamma oli tottunut keskittymään, joten ratsutus sujui ongelmitta: tamma oli alusta asti täysin sujut ratsastajan kanssa ja oppi nopeasti. Mikään energinen liitokavio se ei ole koskaan ollut, mutta se teki mielellään töitä tutun ratsastajan kanssa ja liikkui kevyesti pienillä avuilla.


LUONNE


Pihla on ehdottomasti yksi kilteimmistä hevosista, joita tiedän, eikä se tekisi ihmiselle pahaa ikinä. Se tekee kaiken aina niinkuin parhaiten osaa, toimii kuin ihmisen mieli ja pelastaa ratsastajansa virheet kilparadalla, kunhan ihminenkin yrittää parhaansa, sillä mitään se ei anna ilmaiseksi. Pihla on voimakastahtoinen ja ylpeä tamma, jonka yli eivät muut edes yritä kävellä, mutta samalla se on oikeudenmukainen eikä ryöpytä muita turhan takia. Luonteeltaan se muistuttaa enemmän ratsastuskoulun ruunanrepsukkaa kuin kilpahevostammaa.

Hoitaessa Pihla on vähän mitään sanomaton, se kyllä seistä möllöttelee paikallaan ja tarkkailee ympäristöään, mutta siitä on erittäin vaikea sanoa onko sen olo mukava vai tukala. Se vain on. Sen vuoksi se on myös pienempien hoidettavissa - Pihla ei potki, ei pure, ei liiskaa, ei ole levoton. Sillä on vain hassu tapa mupeltaa suullaan kiinnitysketjuja tai -naruja. Komentamalla se lopettaa hetkeksi, mutta aloittaa taas heti kun katseensa kääntää. Kavioiden puhdistaminen on vähän vaikeampaa, sillä Pihlan jalat tuntuvat olevan aivan uskomattoman raskaat. Ensin se ei millään meinaisi nostaa niitä ylös ja sen onnistuttua ei muuten varmasti kannattele tippaakaan painoa omin voimin. Tästä syystä kengittäjällä meinaa välillä mennä hermot tammaan. Onneksi kuitenkin eläinlääkäri on kiva kaveri! Varustaessa Pihla on yhtä kiltti ja vaivaton: saattaa vähän pullistella tai muka-vastustella kuolaimia, mutta pääasiassa hyvin helppo.

Taluttaessa se on yhtälailla kiltti ja vaivaton: kulkee löysällä narulla vierellä eikä vihreinkään ruohotupsu tai kovinkaan pamahdus saa sitä hairahtamaan taluttajansa rinnalta. Ainoa vaikea paikka Pihlalle on kuljetuskoppi, johon se ei tunge itseään kovin mielellään. Hevosautoon se tulee vaivatta ja molemmissa matkustaa loppujen lopuksi hiljaa ja rauhallisesti. Muiden hevosten keskuudessa Pihla on usein johtohahmo ja se toimii riitapukarien välien selvittelijänä varsin tehokkaasti. Sen suuremmin se ei kuitenkaan rupea johtajan paikkaa ottamaan, jos sitä ei pelkällä voimakkaalla olemuksella saa, ei Pihla sitä rupea itselleen taistelemaan vaan tyytyy vähän alempaan. Se on siis kaiken kaikkiaan helppo tarhata hevosen kuin hevosen kanssa.

Ensisilmäyksellä ja -kokemuksella ei Pihlasta uskoisi sen olevan menestyvä kilparatsu. Alkukäyntien aikaan se vain laahustaa ympäri kenttää, hyvä kun ei joka askeleella hyydy. Sen herätteleminen on tuskan ja työn takana, sillä väkipakolla sitä ei liikkeelle saa. Pihlan kanssa on tehtävä kompromisseja ja se pitää saada itse haluamaan työntekoa. Harjoitusten on oltava mielenkiintoisia ja tammaa kehuttava kuin kolmivuotiasta ensimmäisellä kerralla. Pihla myös peilaa voimakkaasti ratsastjaansa: jos ratsastaja on löysä ja ryhditön, niin varmasti on myös Pihla. Turha kuvitellakaan saavansa näyttävää ja hienoa hevosta aikaiseksi ilman hikoilua. Toiset hevoset vaativat tilaa omalle päättelylleen, mutta Pihla on päinvastainen, sillä sille pitää kertoa ehdottoman tarkasti mitä tehdään ja milloin, silloin se toimii parhaiten. Kuitenkin, kun yhteinen tie on löydetty, on Pihla kuin ihmisen mieli - se toimii pienillä ja huomaamattomilla avuilla eikä jää turhaan jäkittämään vaan auttaa ratsastajaansa parhaansa mukaan.

Kouluratsastus on enemmän Pihlan alaa kuin mikään muu, vaikkei sitä ensisilmäykseltä uskoisikaan. Sillä on kuitenkin hienot, näyttävät askellajit ja se suorittaa tehtävän kuin tehtävän osaavan kuskin kanssa. Pihla on aikalailla tasaisen varma suorittaja, mutta se tuntuu pitävän eniten lisätyistä askellajeista ja ylipäätään temponvaihteluista. Sen sijaan taka- ja etuosakäännöksiin sillä ei aina tunnu riittävän kärsivällisyys.
Valjakossa Pihla toimii sekä yksin että parivaljakossa. Se ei ole muuten kovin taitava, mutta erinomaiset liikkeet ja hyvä ryhti pelastavat paljon. Tarkkuusosa on Pihlalle heikoin osuus, mutta maraton- ja koulukokeessa se pärjää paljon paremmin.

Esteillä Pihla on vähän reippaampi ja helpompi ratsastaa, mutta vaatii edelleen ratsastajaltaan todella paljon. Se löytäisi kyllä ponnistuspaikat ynnä muut omin neuvoinensakin, mutta ei todellakaan tee sitä yksin. Toisaalta jälleen kerran: kun ratsastaja yrittää, Pihla kyllä paikkaa virheet. Parhaimmillaan Pihla on isoilla kentillä ja pitkillä väleillä, sillä se kiihtyy tarpeen vaatiessa osaavan kuskin alla ja hyvin lämmiteltynä ja sen saa nopeasti myös takaisin kiinni. Sen sijaan tiukoilla teillä se ei pärjää niin hyvin vaan pakka hajoaa helposti.
Maastossa ja maastoesteillä Pihla on hidas, mutta varma. Se ei kiellä eikä kiukuttele, mutta jää vauhdissa ja vaaratilanteissa muiden hevosten varjoon. Toisaalta se suorittaa tasaisen varmasti tässäkin lajissa, jolloin se hyvällä tuurilla kiilaa sijoituksille häseltäjien eteen. Muuten Pihlan kanssa voi maastoilla joko yksin tai porukassa, se on varmajalkainen ja peloton kaveri, joka viihtyy niin rauhallisilla köpöttelylenkeillä kuin raisuilla rallittelureissuillakin!

Kisapaikalla Pihla on oma jähmeä itsensä, kunhan tarkkailee ympäristöään ja vähän huutelee muille hevosille. Se on helppo käsitellä paikassa kuin paikassa ja se suorittaa tasaisen varmasti. Ainoan vaikeuden tuottaa lyhyet verryttelyajat, sillä Pihla tarvitsisi ainakin tuplasti sen. Asiaa kuitenkin helpottaa pitkät alkukäynnit ennen verryttelyä. Traileriin Pihla on aina mennyt helposti ja matkustaa nätisti sekä yksin että kaverin kanssa.


SUKUTAULU


Isä: Mörkövaaran Jalomieli
YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SV-I
sh, rt, sk 154cm
HeA / 110cm
Ii: Aatu-Elmeri
YLA2, SLA-I*, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II
sh, prt, sk 165cm
Iii: L.N. Aatos evm
sh, prt, sk 161cm
Iie: Elwiiraevm
sh, rt, sk 159cm
Ie: Hovililja
YLA1, SLA-I*, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II
sh, prt, sk 157cm
Iei: Sisukas evm
sh, m, sk 162cm
Iee: Hovikukka evm
sh, rt, sk 155cm
Emä: Taikakuun Meriina
YLA2, SLA-I*, KERJ-I, KRJ-II, ERJ-III, SV-I
sh, rn, sk 155cm
HeA / 100cm
Ei: Ryhdikäs Ryökäle
SLA-I, KERJ-I
sh, prt, sk 157cm
Eii: Ryökäle evm
sh, rn, sk 158cm
Eie: Ryhti-Tytti evm
sh, vrt, sk 154cm
Ee: Melko Harmaja
SLA-II, KERJ-II
sh, prn, sk 154cm
Eei: Melko Huituli evm
she, tprn, sk 155cm
Eee: Melko Tahti evm
sh, mrn, sk 152cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä L.N. Aatos oli kookas punarautias suomenhevosori, huimat 161 senttiä. L.N. Aatos kilpaili aluetasolla kouluratsastuksen ja esteratsastuksen parissa ja oli jopa kohtalaisen menestynyt kilpaurallaan. Luonteeltaan ori oli hyvähermoinen, mutta omanarvon tunteva herrasmies, jonka kanssa kaikki meni hyvin niin kauan kun molemmin puoleinen kunnioitus säilyi. L.N. Aatosta käytettiin jonkin verran jalostukseen ja se periytti kaikille varsoilleen suurta kokoa ja hyvää kapasiteettia sekä sileään että estetyöskentelyyn. Ori lopetettiin 20-vuotiaana jalkavaivojen alkaessa vaivaamaan.

Isänisänemä Elwiira ei ollut mikään kilpakenttien kirkkain tähti, mutta toimitti erittäin hyvin harrasteratsuna taitaessaan riittävällä tasolla niin ratsastuksen eri lajit kuin kärryttelyn ja vaikka hevosagilityn. Elwiira oli melko suuresta koostaan, 159 senttiä, huolimatta ihan kaikkien käsiteltävissä ja harvemmin törmäsi niin hyvätapaiseen hevoseen. Rautiasta tammaa käytettiinkin erinomaisen luonteensa vuoksi jalostukseen ja se jätti jälkeensä kolme hienoa ja niin ikään hyväluonteista orivarsaa ennen menehtymistään vanhuuden vaivoihin.

Isänemänisä Sisukas on suvun musta lammas - niin värinsä kuin ominaisuuksiensakin puolesta. Sisukas on 162-senttinen ravuriori, joka päätyi Pihlan sukuun lähinnä vahingossa. Se yhdistettiin yleispainotteiseen Hovikukkaan tavoitteena saada jokaiselle vähän jotain: menestyvä ravuri isälle, laadukas harrasteratsu äidille ja turvallinen ensihevonen lapsille. Sisukkaan ainut ratsuvarsa Hovililja oli melkein kaikkea, vaikka eihän siitä sitten ravihevosta tullut. Sisukkaan muut kuusi jälkeläistä pärjäsivät kuitenkin isänsä tavoin juoksijoina. Luonteeltaan ori oli hyvätapainen ja tasainen.

Isänemänemä Hovikukka oli kohtalaisesti menestynyt yleisratsu. 155-senttinen raudikko kilpaili Helpon Been ja 80 sentin luokissa tasaisesti suorittaen, mutta parasta siinä oli kuitenkin luonne. Hovikukka oli kiltti ja yritteliäs tamma, joka suhtautui aina kaikkeen positiivisesti. Se eli pääasian elämästään yksityishevosena pienehköllä tallilla ihan vain harrasteratsuna, mutta sillä teetettiin kuitenkin kaksi varsaa, joista molemmat ovat päätyneet kisakentille.

Emänisänisä Ryökäle oli 158-senttinen ruunikko esteratsu, joka kilpaili menestyneesti jopa 120 sentin luokissa. Ryökäle oli peloton ja varma hyppääjä, joka ei kavahtanut kyllä mitään. Kotioloissa ori oli kaikkien kaveri nallekarhu. Ryökäle oli suosittu jalostusori ja se jätti jälkeensä yli 15 varsaa elämänsä aikana. Eläkevuosiaan ori vietti pienessä ratsastuskoulussa ja opetti useita nuoria hyppäämään.

Emänisänemä Ryhti-Tytti oli pitkään kahden nuoren tytön kenttäratsuna. Vaaleanrautias tamma oli varma, mutta herkkä ratsu. Myöhemmin sillä todettiin melko paha nivelrikko ja se siirtyi siitostammaksi. Ryhti-Tytti sai elämänsä aikana kaksi tamma- ja kolme orivarsaa, joista useimmat perivät sen rohkeuden ja herkkyyden. Tamma lopetettiin 18 vuoden iässä.

Emänemänisä Melko Huituli kilpaili nuorella iällään helpoissa koululuokissa ja astui muutaman tamman, jonka jälkeen se ruunattiin ja se siirtyi loppuiäkseen ratsastuskouluun opetusratsuksi. Vaikka Melko Huituli oli osaava, ei se sopinut kisaratsuksi. Tummanpunarautias herra oli hyväluonteinen, mutta melko vauhdikas tapaus. Se lopetettiin vasta 26-vuotiaana sen loukkaantuessa laitumella riehuessaan.

Emänemänemä Melko Tahti kilpaili niin ikään kouluratsastuksen parissa erittäin hyvin menestyen. Melko Tahti oli suhteellisen pienikokoinen, vain 152-senttinen mustanruunikko tamma. Se menestyi hyvin myös näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin. Luonteeltaan Melko Tahti oli säpäkkä ja tammamainen, mutta sitä käytettiin silti runsaasti jalostukseen. Sen varsat perivät emältään erinomaiset liikkeet.


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Peilikuva HV // 01.11.2014 // gona // t. Hengenvaaran Meriheinä
Lakean Rommikola // 14.10.2015 // Tuulia T. (VRL-00084) // t. Hengenvaaran Margarita
Kuuralehdon Jokkeri // 17.01.2016 // Hapero // o. Hengenvaaran Mokkeri
Mörkövaaran Uninuttu // 10.01.2016 // alaera (VRL-13283) // o. Hengenvaaran Tiedät-kai-kuka
Mörkövaaran Uninuttu // 10.05.2016 // Sylvester (VRL-00483) // t. Hengenvaaran Koralli
Hengenvaaran Vinkare // 24.06.2016 // Dimma (VRL-08204) // t. Hengenvaaran Vingahdus


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 65 kpl.

01.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/40 //
09.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
13.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/100 //
14.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
14.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/40 //
15.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/49 //
16.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
20.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/100 //
13.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
15.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
17.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
18.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
19.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
22.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/31 //
26.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/60 //
08.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/40 //
08.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 3/30 //
09.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/40 //
10.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
11.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //
13.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 3/40 //
14.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
14.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 2/40 //
16.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 1/50 //
17.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
17.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 1/40 //
18.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo A // 4/50 //
19.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 5/40 //
21.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
21.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 5/50 //
22.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
22.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // KRJ/Helppo A // 4/30 //
22.11.2014 // Bridgeroad // KRJ/Helppo A // 7/50 //
23.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 4/30 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
24.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // KRJ/Helppo A // 2/30 //
25.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 4/40 //
26.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
26.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
27.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
27.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
29.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
02.12.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 3/40 //
20.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo A // 4/30 //
21.12.2014 // Abgelegenheit // KRJ/Helppo A // 4/30 //
29.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo A // 5/51 //
30.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo A // 1/51 //
03.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 3/30 //
03.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 6/100 //
04.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 8/100 //
05.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 6/100 //
08.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 3/30 //
20.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 10/100 //
21.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo A // 3/40 //
31.01.2015 // Fiktio // KRJ-cup/Helppo A // 9/496 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 7/80 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo A // 1/75 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 4/80 //
27.08.2015 // Tarmon Tila // KRJ/Helppo A // 4/22 //
28.08.2015 // Tarmon Tila // KRJ/Helppo A // 2/22 //
10.09.2015 // Koskimäki // KRJ/Helppo A // 3/30 //
14.09.2015 // Koskimäki // KRJ/Helppo A // 2/30 //
20.10.2015 // Haavelaakso // KRJ/Helppo A // 2/30 //
21.10.2015 // Haavelaakso // KRJ/Helppo A // 1/30 //
31.01.2016 // KRJ-cup/Helppo A // Hukkapuro // 12/420 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 50 kpl.

10.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/40 //
11.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
11.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/40 //
12.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/40 //
15.10.2014 // Kutsu // ERJ/90cm // 4/40 //
18.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/30 //
19.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/60 //
20.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/60 //
27.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/50 //
06.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 5/30 //
07.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 3/30 //
08.11.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/30 //
08.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
11.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
13.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 4/30 //
14.11.2014 // Solutions // ERJ/100cm // 1/30 //
15.11.2014 // Solutions // ERJ/100cm // 2/30 //
15.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 1/30 //
22.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 1/30 //
21.12.2014 // Abgelegenheit // ERJ/100cm // 3/29 //
21.12.2014 // Abgelegenheit // ERJ/100cm // 4/29 //
31.12.2014 // Moondance // ERJ/90cm // 2/22 //
01.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
06.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/100cm // 5/50 //
09.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/100cm // 3/50 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/80cm // 4/25 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/80cm // 3/25 //
24.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/80cm // 1/25 //
04.10.2015 // Eddangård // ERJ/100cm // 6/40 //
11.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 6/40 //
12.10.2015 // Eddangård // ERJ/100cm // 4/40 //
14.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 1/40 //
16.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 1/30 //
16.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 2/30 //
18.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 4/30 //
19.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 5/30 //
22.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 5/30 //
16.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 3/40 //
18.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 6/40 //
22.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 4/40 //
22.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 4/40 //
25.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 5/40 //
25.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 4/40 //
26.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
29.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 1/30 //
30.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 5/30 //
01.12.2015 // Holmberg // ERJ/100cm // 4/30 //
01.12.2015 // ERJ/100cm // Peikkola // 4/60 //
30.06.2016 // ERJ-cup/100cm // Kuuralehdon hevostila // 20/308 //
31.12.2016 // ERJ-cup/100cm // Kuuralehdon hevostila // 14/165 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

16.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/40 //
17.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/40 //
19.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/44 //
30.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/30 //
22.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 2/40 //
26.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 7/50 //
27.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 1/50 //
28.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 1/50 //
01.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 6/39 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 3/11 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 1/11 //
04.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 2/27 //
09.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 5/27 //
20.11.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 3/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 4/30 //
08.12.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 2/30 //
09.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/40 //
20.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/40 //
26.01.2016 // KERJ/Helppo // Silkes // 3/27 //
02.02.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/17 //
26.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 6/40 //
15.02.2016 // KERJ/Helppo // Kevolehto // 5/40 //
24.02.2016 // KERJ/Helppo // Rhaegal Stud // 6/40 //
29.02.2016 // KERJ-cup/Helppo // Fiktio // 22/344 //
01.03.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
03.03.2016 // KERJ/Helppo // Heljävirta // 2/37 //
04.03.2016 // KERJ/Helppo // Heljävirta // 3/37 //
05.03.2016 // KERJ/Helppo // Heljävirta // 1/37 //
07.03.2016 // KERJ/Helppo // Heljävirta // 6/37 //
08.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/50 //
08.03.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
10.03.2016 // KERJ/Helppo // Heljävirta // 3/37 //
10.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/50 //
11.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
12.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
16.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
20.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
26.05.2016 // KERJ/Helppo // Vanima // 5/30 //
04.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/18 //
06.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/18 //
11.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 6/40 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

17.09.2014 // Kutsu // VVJ/Noviisi // 3/30 //
19.09.2014 // Kutsu // VVJ/Noviisi // 5/30 //
04.11.2014 // Kutsu // VVJ/Noviisi // 4/29 //
25.11.2014 // Fiktio // VVJ/Noviisi // 3/25 //
03.01.2015 // Kilpailukeskus Reiter // VVJ/Noviisi // 1/30 //
04.01.2015 // Kilpailukeskus Reiter // VVJ/Noviisi // 4/30 //
12.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 3/16 //
13.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 2/16 //
15.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 1/16 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Noviisi // 2/37 //
16.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 4/16 //
17.08.2015 // Villa Talvia // VVJ/Noviisi // 2/30 //
21.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 1/16 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Noviisi // 1/37 //
22.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 1/16 //
22.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 4/16 //
30.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 2/16 //
03.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Noviisi // 3/40 //
06.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Noviisi // 6/40 //
08.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Noviisi // 4/40 //
21.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 3/30 //
28.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 5/30 //
30.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 4/30 //
04.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 2/30 //
07.12.2015 // VVJ/Noviisi // Breandan // 5/40 //
12.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
15.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
15.12.2015 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 1/30 //
17.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
20.12.2015 // VVJ/Noviisi // Breandan // 4/40 //
21.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
26.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
28.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
02.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
13.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/40 //
17.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/40 //
20.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
15.01.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
18.01.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
03.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
30.10.2016 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/83 //

Näyttelyt, 1x irtoSERT - 1x RCH = 10p

15.12.2014 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 4/12 //
16.12.2014 // Kutsu // NJ/Suomen(pien)hevostammat // irtoSERT // pt. Welby
01.02.2016 // Kutsu // NJ/Hevostammat // 9/12 //
22.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 8/12 // 37p.
06.03.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RHC, 10p. // 38,5p.


PÄIVÄKIRJA


16.08.2016, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Koko viikon melko huonosti menneiden treenien takia en varsinaisesti odottanut kovin paljoa tämän päiväiseltä maastoestevalmennukseltamme. Pihla pelleili omiaan jo alkuverkan aikana ja näki pieniä vihreitä miehiä vähän joka puun juurella. Verryttelin tammaa omatoimisesti kaikissa askellajeissa tehden lähinnä tempon vaihteluja ja taivuttelin saadakseni tamman edes vähän keskittymään työntekoon. Ensimmäiset verkkahypyt olivat melko hurjia: Pihla imaisi kyllä esteelle hyvin, mutta hypyt olivat vastoin sen tapoja huolimattomia ja hetken jo mietin uskaltaisiko tammalla edes hypätä. Valmentaja huusi muutaman ruman sanan ja käski ratsastaa ja yllättäen alkoi meno muuttua hallitummaksi. Joka kerta sitä jaksaa hämmästyä miten hevonen alkaa kulkea paremmin, kun kuski selässä tekee osansa... Pääsimme kuin pääsimmekin treenaamaan meille haastavampia esteitä kuten vesiestettä ja Pihla vain parani loppua kohden!

03.05.2016 Tämän päiväiseen treenisuunnitelmaan kuului reipas maastoreissu sekä Ankalla että Pihalalla ja onneksi olin saanut kaverin matkaan niin saisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Itse matkustin Pihlan selässä, kaveri sai ratsukseen supervarman Ankan. Ylipäätään maastoilu sellaisten hevosten kanssa, jotka ovat varmajalkaisia, eivät pelkää mitään ja pysyvät tilanteessa kuin tilanteessa käsissä. Kävelimme ja jolkottelimme ensin ristiin rastiin pitkin metsäteitä (ei toki sen takia että itse eksyin alkuperäiseltä reitiltä..), mutta pian löysimme ihanan avaran metsätien uittopaikalle, jota karautimme kevään kunniaksi ihan edestakaisin muutaman kerran ennen kuin siirryimme rantaveteen roiskuttelemaan. Sen verta kylmää vesi oli ettei kumpikaan viitsinyt kauaa edes läiskytellä, joten lähdimme jolkottelemaan kerrankin oikeaa reittiä kohti kotia.

28.04.2016 Harjasin Pihlaa pihalla niin että karva vaan pölisi ja tamma nautti olostaan oikein painautumalla harjaa vasten. Vähän ajattelin kyllä omaakin parastani, sillä tänään Pihlalla olisi palauttava päivä ja olimme suuntaamassa maastoon ihan vain rauhalliselle käyntilenkille. Kivampi istua selässä kun piikikäs talvikarva ei tunge joka kohdasta housujen läpi. Suitsin tamman ja lähdimme metsän siimekseen valetelemaan. Yleensä käyttäisin metsäteitä ja isompia polkuja, mutta tänään lähimme köpsöttelemään pikkupoluille ja ihan umpimetsäänkin. Onni on toimiva navigaattorisovellus, jonka avulla pysyin edes vähän kartalla missä mennään - kummankaan meidän suuntavaisto ei loistanut erinomaisuudellaan. Suurinpiirtein puolisentoista tuntia nautimme vain metsän rauhasta ja keväisestä auringonpaisteesta ennen kuin samoilimme tiemme takaisin tallille ja Pihla pääsi nauttimaan päiväheinistään.

23.04.2016 Pihlalla oli tänään sekä eläinlääkärin tarkastus että kengitys. Se oli aikaisemmalla viikolla onnistunut potkaisemaan itseltään kengän jalasta ja telomaan itselleen siinä samalla toiseen etuseen aika inhottavan haavan, joka oli nyt tulehtunut. Pikkuisen Pihlaa kiukutti, kun yhteistuumin puhdistimme ja tutkimme haavaa, mutta kärvisteli kuitenkin hienosti taskusta löytyvien leipäpalojen voimalla. Antibioottikuurihan sieltä tuli, mutta ehkä tämä tästä. Sen sijaan kengittäjän nähdessään Pihla selvästi huokaisi syvään ja juursi kavionsa lattiaan tiukasti. Onni on kärsivällinen ja hevosmiestaitoinen kengittäjä, joka rauhallisin ottein kengitti tamman kyselemättä yhtään, että sopiko se arvon neidille.

24.01.2016, estevalmennus Mörkövaaran kasvateille, valmentajana tvisha
Hapero ja Pihla saapuivat tällä kertaa estevalmennukseen ja tietenkin kaavailin laittavani heidät erityisen koville tehtävien suhteen. Jälleen kerran ratsukko saapui Mörkövaaraan turhankin rauhallisissa tunnelmissa, joten eikuin samantien ravia ja laukkaa, kiitos! Hapero sai työstää siis reippaassa tahdissa alkuverkassa ratsuaan, tehden paljon taivutuksia sekä siirtymisiä eri askellajien välillä. Kun Pihla oli hyvin kuulolla ja apujen varassa, saivat he ottaa muutamat lämmittelyhypyt 70cm pystyesteille. Esteet nähdessään tamman vauhti kummallisesti kiihtyi, joten pidätteet tulivat ratsastajalle heti tarpeeseen.
Olin rakentanut Mörkövaaran maneesin kentälle esteradan, jossa oli erilaisia esteitä erilaisin lähestymisin 80-100cm korkeudella. Tänään treenasimme siis radan hyppäämistä ja kävimme läpi erilaisia lähestymisiä, aloittaen helpoista ja siitä hieman vaativampiin. Lämmittelyhyppyjen myötä Pihla heräsi todenteolla, joten nyt Hapero sai keskittyä siihen, että se löytää tasaisen ja rauhallisen laukan tammaltaan. Vasta kun Pihla oli takaisin avuilla, saivat se rueta itsenäisesti suorittamaan rataa ja ylittämään sen esteitä. Pidätteet, pidätteet, pidätteet. Pihla hyppäsi moitteitta jokaisen eteensä tulevan esteen, mutta lähestymisissä vauhti yltyi yltymistään, jolloin ponnistuspaikkojen tarkkuus oli vähän hukassa. Ratsastaja teki kovasti töitä selässä ja parin kierroksen jälkeen tamma hieman alkoi malttaa mieltänsä, ottaen ratsastajan avut paremmin huomioon. Liikkeen tasaantuessa lähestymiset paranivat huomattavasti, nyt Haperolla oli enemmän aikaa miettiä ja vaikuttaa hevoseensa. Ketterälle Pihlalle ei tiukat käännökset esteeltä esteelle olleet haaste eikä mikään, se oikeasti meni kuin kenguru eteenpäin. Myös valmennuksen haastavin este, 80-100cm trippeli, oli Pihlalle kuin helppoa kauraa, se ei kyttäillyt yhtään ja ylitti sen kerta toisensa jälkeen vain paremmin ja paremmin.
Kun jokainen este ylittyi vaivatta vaikka mihin suuntaan ja lähestymiset olivat hyvin paketissa, sai ratsukko lähteä siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Pihla oli jo kuin kaikkensa antanut, jonka vuoksi Hapero sai jäähdytellä tätä rauhallisessa tahdissa ja ollessaan tyytyväinen hevosensa työskentelyyn hidastaa käyntiin kera pitkin ohjin. No, tänään pääsi ainakin ratsukon molemmat osapuolet kunnolla hommiin! Hevonen otti ensimmäisen kierroksen jälkeen jo hien pintaan, eikä ratsastajallakaan ollut selässä yhtään sen helpompaa. Kun Hapero sai Pihlan malttamaan ja tasoittamaan vauhtinsa, oli hypyt todella hienoja ja ikään kuin tarkkaan harkittuja. Taitava ratsukko kokonaisuudessaan, ei voi muuta sanoa.

12.12.2015, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Pihlaa ei tänään tuntunut huvittavan työnteko ollenkaan: yleensä niin kuuliainen ja mielellään töitä tekevä tamma vetelehti alkukäynnit ja ottaessani ohjat tuntumalle, se hidastui entisestään. Komentamalla sai aikaan lähinnä hännän kiukkuisen sivalluksen ja muutaman reippaaman askeleen. Tottakai juuri sinä päivänä, kun Edward oli saapunut pitämään estevalmennusta. Yritin epätoivoisesti innostaa tammaa spurttailemaan laukassa, mutta lopulta tulimme siihen tulokseen, että parempi keskittyä enemmän tekniikkaan ja kivoihin juttuihin kuin todelliseen hyppäämiseen. Harjoittelimmekin siis pääasiassa ihan maahankaivetuilla esteillä erilaisia teitä ja lähestymisiä. Hiljaa hyvä tuli ja loppua kohden Pihla tuntui jo vähän paremmalta ja reippaammalta ja muutaman vähän isomman pystyn se hyppäsi jopa ihan korvat pystyssä kevyellä loikalla. Ensi kerralla parempi tuuri - tai ainakin mieliala.

12.11.2015 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa.
Esimerkiksi Pihlan päätin sijoittaa muutaman leikkisän ja vielä kovin riehakkaan nuoren tamman kanssa samaan laumaan. Se toimii hienosti lauman johtajana ja pitää jöötä, etteivät nuoret pääse liikaa riehumaan.

20.10.2015 Upean syksyisen ja aurinkoisen ilman kunniaksi päätin varustaa luottoratsuni Pihlan kärryjen eteen ja lähteä jolkottelemaan rennon lenkin lähialueella. Pihla tuli minua portille vastaan ja hörähti pehmeästi tunkiessaan turpansa kohti takkini taskua. Ylläripylläri, tottakai taskustani löytyi pieni porkkanan pala aina niin ihanalle neidilleni. Pihla seurasi löysällä narulla perässäni harjauspuomiin, johon sidoin sen löysästi kiinni. Normaalisti tähän aikaan vuodesta kaikki hevoset hoidetaan jo sisätiloissa, mutta aurinko lämmitti niin kivasti juuri harjauspuomille, niin mikäs sen parempaa. Pihlan kanssa on aina mukavaa, että sen voi jättää harjauspuomille pieneksi hetkeksi ihan yksinkin, kun piipahtaa hakemassa tavaroita tallista. Se on ominaisuus, jota hevosessa arvostan, sillä siihen ei kaikkien kanssa pysty.
Harjailin Pihlaa ihan rauhaksiin ja nautin raikkaasta syksystä ja Pihla mupelteli narun päätä. Kavioiden puhdistaminen sujui omaan pihlamaiseen tapaan - tamma roikkui kaikin voimin käsivoimillani, mutta en jaksanut edes komentaa sitä. Mitä turhaan pilaamaan hyvää päivää. Valjastin tamman ja räpelsin kärryt perään. Lähdimme löysähköin ohjin pientä peltotietä pitkin kohti avarampia teitä. Pihla oli alusta asti rennon letkeä ja siirtyessämme hiekkatiellä raviin se pärskähteli tyytyväisenä. Jolkottelimme pääasiassa lyhyehköjä pätkiä, mutta mukaan mahtui myös yksi reippaampi suora, jossa annoin tamman siirtyä rentoon laukkaan. Kummallakaan ei ollut sen suurempi kiire mihinkään, joten kiersimme vielä toisen pienemmän lenkin ihan kävellen noin niinkuin loppuverryttelyksi. Tallille päästyämme riisuin Pihlan ja päästin sen hevostovereidensa kanssa syömään päiväheiniään.

11.10.2015, kouluvalmennus Mörkövaaran kasvateille, valmentajana tvisha
Päivän mielenkiintoisin ratsukko oli Hapero ja Mörkövaaran Meripihka, joiden tapaamista odotinkin innolla. Pihla saapui kentälle vähän tahmean ja laiskan näköisenä, eikä ratsastaja ainakaan yhtään sen enempää selässä hereillä ollut. Alkuverkassa ratsukolla kesti hetken aikaa löytää yhteinen sävel, sitä ennen tamma mennä jolkotteli eteenpäin, Haperon antaessa tälle voimattomia apuja. Pyysin ratsastajaa ottamaan vähän napakampaa tuntumaa hevoseensa ja tekemään paljon ympyröitä sekä siirtymisiä - no johan hevosenkin vähitellen liike kohentui.
Haperon ja Pihlan työskennellä paremmin yhteen lähdimme suorittamaan tälle päivää suunnittelmiani tehtäviä. Ensimmäisenä pyysin ratsukkoa tekemään käynnissä ja ravissa keskihalkaisijalta molempiin suuntiin pohkeenväistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Pihla aloitti tehtävien suorittamisen oikein vakuuttavasti, se väisti Haperon avuista hienosti eikä taivutuksissakaan liiemmin ongelmia ollut. Ravissa sen meno kuitenkin aavistuksen lösähti ja Haperolla meni jälleen tovi saada se takaisin tuntumalle ja hyvään liikkeeseen. Muutamien toistojen jälkeen ratsukon meno näytti taas hieman paremmalta ja näin ollen siirryimme seuraavan tehtävän pariin. Tehtävässä päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas kentästä tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Ravissa Pihla liikkui hyvin eteen, taipuen ympyröillä kivasti, mutta laukkaa piti hetki työstää ennen kuin se lähti pyörimään hyvin. Nostoissa ratsastajan tuli olla hyvin topakkana, antaa huolellinen pidäte ja reipas jalka, jotta laukka nousi oikein. Toistojen jälkeen tämäkin tehtävä sujui hyvin.
Vajaan tunnin työstämisen jälkeen lähdimme hiljalleen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Pihla alkoi oikeastaan vasta loppuverkassa näyttämään siltä, että nyt sillä olisi voitu alkaa työstämään tehtäviä, niin kuuliaisena kauniissa raamissa se eteenpäin asteli. Välillä ratsukolla oli tunnin mittaan erimielisyyksiä, jolloin liikesarjat ikävästi kärsi, mutta aina kun ratsastaja otti napakampaa ohjaa oli tuloskin aivan toinen. Jos vain sekä Hapero että Pihla malttaa kunnolla keskittyä ja paneutua tehtäviin, niin hyvä tulee.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 26 vuoden iässä.KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse