Vähäpellon Nuutti


† 2.4.2018 †

Kuvat: Cherie, BY-NC 2.0.


Virallinen nimi: Vähäpellon Nuutti Kutsumanimi: Nuutti
Syntynyt, ikä: 13.11.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 156cm
Väri: vaaleanrautias Merkit: piirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: VP (VRL-14355), Vähäpelto Rekisterinumero: VH16-018-2592
Koulutustaso: Helppo A / 100cm / helppo / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 07/17, 7,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104,5p

VVJ-II, 08/17, 6,5 + 40 + 13,5 + 20 + 15 = 95p

ERJ-I, 09/17, 8 + 41 + 22 + 20 + 15 = 106p

KRJ-I, 10/17, 8 + 40 + 22 + 20 + 15 = 105p

SLA-I, 01/18, 12 (3-3-3-3) + 17 + 23 + 20 + 20 = 92p

KTK-III, 02/18, 16 + 16 + 16 + 16 = 64p

YLA1, 03/18, 38 (20+18) - 18 (9+9) - 17 - 19 - 4 = 96pHISTORIA


Toiset hevoset tarttuu ihan vahingossa matkaan. Olin muutaman hevosen kanssa osallistumassa Vähäpellon jouluriehaan, joiden jälkeen päädyin pyörimään myyntinuorten tarhan ulkopuolelle... Olisin tottakai voinut viedä vaikka kaikki mennessäni, vaikka tarkoitus ei todellakaan ollut ostaa hevosia ollenkaan. VP tavallaan puhui minut ympäri ja ikään kuin heräteostoksena palasin hevosrekka yhtä hevosta täydempänä Hengenvaaraan. Hupsista!
Elämä Vähäpellon Nuutin kanssa on alkanut hyvin, mutta melko vilkkaasti. Nuutti muistuttaa paljolti isäänsä ja on vähän levoton ja turhan energinen persoona. Ratsukoulutus sujui Nuutin kanssa kuitenkin hyvin, sopivan herkkänä orina sen energia oli helppo kanavoida oikeaan suuntaan. Arkikäytöksen kanssa ollaan jouduttu tekemään aika paljonkin töitä, mutta nykyään Nuuttia voisi sanoa jo kelpo hevoskansalaiseksi.


LUONNE


Kuten edellä on mainittu, Nuutti on vähän levoton ja ylienerginen, mutta pohjimmiltaan kuitenkin varsin kiltti herrasmies. Sen kanssa arki on helppoa, mutta normaalista poikkeavat asiat saavat herran kupin edelleen keikkumaan uhkaavasti. Jännittävissä ja uusissa tilanteissa Nuutti alkaa hermostuneena pyörimään ympyrää eikä silloin ihan hallitse kokoaan ja vahinkoja sattuu. Muiden hevosten kanssa Nuutti tulee hyvin toimeen, se on laumassa yleensä pahnanpohjimmainen, mutta sopii laumaan kuin laumaan.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Nuutti kannattaa sitoa löyhästi kiinni, ihan vain varmuuden vuoksi. Yleensä Nuutilla ei ole kiire mihinkään - vähän se pyörii paikoillaan ja on suunnattoman kiinnostunut ympäristön asioista, mutta pääasiassa se pysyy hienosti paikallaan. Joskus taas kaikki on järkyttävää eikä ori pysty mihinkään ilman suunnatonta stressiä ja steppaamista. Kavioiden puhdistus on aina ollut pieni ongelmakohta, mutta nykyään Nuutti selviää siitä jo kohtuuhyvin. Muuten perushoitotoimenpiteet, kuten peseminen, eläinlääkärin ja hierojan käynnit, taluttaminen ja vaikkapa madotus, sujuvat Nuutin kanssa ongelmitta. Varusteet nähdessään ori innostuu edelleen silmin nähden tietäessään pääsevänsä pian hommiin.

Nuutilla onkin vanhemmiten muotoutunut lähes ehtymätön työmotivaatio: se tekee aina täysillä ja yrittää parhaansa. Aina sen keskittymiskyky ei riitä, joten ratsastajan tehtävänä on huolehtia riittävistä aivojen lepuuttamishetkistä ja monipuolisista treeneistä. Parhaimmillaan Nuuttin onkin energinen, rehellisesti itseään käyttävä, herkkä ratsu, joka pystyy ihan mihin tahansa ratsastaja siltä vain pyytää. Pahimmillaan se on vähän hermostuneen oloinen, hätäinen ja keskittymiskyvytön. Askellajeiltaan Nuutti asettuu sinne keskiverron paremmalle puolelle: sillä on ok käynti, näyttävä ravi ja hyvin säädeltävissä oleva laukka. Sen bravuureihin kouluradalla kuuluvatkin ravilisäykset, mutta myös pohkeenväistöt sujuvat siltä jopa kaikissa askellajeissa. Maastossa Nuutti on vähän höpsö ja vaatii joko rauhallisen kaverin tai kuskin. Jos Nuutin hörhöilyyn lähtee mukaan, se lietsoo sitä entisestään. Harvemmin ori oikeasti mitään säikkyy ja varmoine jalkoineen se kantaa ratsastajan ongelmitta vaativassakin maastossa. Kilpalaukoissa sen sijaan saa olla tarkkana, että jarrut edelleen säilyvät.

Esteillä paketti leviää helposti. Nuutti tykkäisi mennä kovaa ja korkealta, viis siitä pysyykö puomit kannattimillaan tai edes tolpat pystyssä. Tiukassa kurissa ratsastettuna Nuutti on vauhdikas, mutta hallinnassa, hyppää moitteetta ja tarkasti. Säädeltävän laukkansa myötä se sopii väliin kuin väliin eikä se mikään kömpelö tiukoilla teilläkään ole. Kohtalaisen hyvä hyppytekniikka ja rautainen itsevarmuus saattelevat ratsukon yleensä ongelmitta esteiden yli. Erikoisimmat esteet voivat olla Nuutista vähän jännittäviä, mutta yleensä se rentoutuu, kun ne käy sille ennen rataa näyttämässä. Se ei myöskään kiellä jännälle esteelle, vaan ennemmin suorittaa sen "mitä kovempaa ja korkeammalta"-mentaliteetillä - toivottavasti ratsastaja pysyi kenguruhypyssä kyydissä! Maastoesteillä Nuutti on onneksi vähän rauhallisempi ja tarkempi ja sitä kautta helpompi. Se hyppää edelleen mitä vain ja lähes mistä vain, varsinkin vesieste on Nuutin mielestä huippu! Se rakastaa muutenkin vedellä läträämistä, joten roiskahtaen vesiesteeseen hyppääminen on parasta mitä ori tietää.

Valjakkoajossa korostuu Nuutin energisyys ja herkkyys. Se kulkee luonnostaan vaunujen edessä hyvässä ryhdissä ja sitä on helppo ohjastaa pienilläkin avuilla. Kestävyys- ja osittain tarkkuuskokeessakin Nuutti saattaa kierroksia kerätessään olla vähän turhankin herkkä ja etupää tuntuu liiankin kevyeltä ja lennokkaalta. Hermostua sen kanssa ei tässäkään tapauksessa kannata, vaan rauhoitella vaikka äänellä. Yleensä hermostuneisuutta ilmenee lähinnä ennen suoritusta, kun ori odottaa vuoroaan. Muutenkaan se ei ole maailman kärsivällisin odottelija, ei missään tilanteessa. Parivaljakossa Nuutti on ok, kunhan kaveri on rauhallinen.

Vieraat paikat ovat Nuutin heikkous. Sen kanssa kisapaikalle ei koskaan voi lähteä tiukalla aikataululla eikä muutenkaan hätiä. Ihmisten hermostuneisuus tarttuu siihen vieraissa paikoissa kotioloja enemmän ja helposti sitten molemmat lietsovat toisiaan ja ongelmat on valmiina. Aikansa rauhassa katseltuaan Nuutti rauhoittuu ja sen kanssa voi alkaa tekemäänkin jotain. Verkassa on parempi ottaa rauhallisesti ja säästellä paukut itse suoritukseen - helposti sitä ajattelee vähän vielä tekevänsä, ja sitten hyydytään radalle. Traileriin Nuutti menee joko hyvin tai hyvin huonosti. Toisina päivinä se tulee suosiolla perässä, toisena se liinataan sokkona sisään. Matkustaessa ori on kuitenkin nätisti.


SUKUTAULU


Isä: Umppalumppa
KTK-II
sh, m, sk 159cm
VaB / 120cm / CIC1
Ii: Ukkoskuuro evm
sh, m, sk 160cm
Iii: Uurastus evm
sh, m, sk 159cm
Iie: Melleriina evm
sh, prt, sk 151cm
Ie: Aurinkoinen evm
sh, rn, sk 155cm
Iei: Allevi evm
sh, prt, sk 155cm
Iee: Pelleriina evm
sh, rn, sk 154cm
Emä: Naavakko
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, jälkeläisluokka C
sh, prt, sk 154cm
HeA / 100cm / helppo/ vaativa
Ei: Kiehinen evm
sh, prt, sk 156cm
Eii: Pielinen evm
sh, vprt, sk 157cm
Eie: Kurjenpuola evm
sh, prt, sk 151cm
Ee: Kukkahainen evm
sh, vrt, sk 153cm
Eei: Nurjakainen evm
sh, vrt, sk 155cm
Eee: Kuulopuhe evm
sh, prn, sk 156cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Ukkoskuuro oli musta, 160-senttinen suomenhevosori. Se kilpaili kohtalaisen menestyen niin este- kuin kouluratsastuksessakin, mutta oli huomattavasti lahjakkaampi koulupuolella - esteillä orilla tuppasi olemana liikaa intoa ja turha häseltäminen haittasi suorituksia. Normaalissa arjessa reipas ja vähän liiankin säpäkkä ori omasi kuitenkin erinomaisen tilannetajun ja eläkepäivinään se ruunattiin ja se teki useamman vuoden töitä ratsastuskoulun opetushevosena. Sitä ennen Ukkoskuuro sai kuitenkin viisi hienoa varsaa, joista kolme peri sen mustan värityksen.

Isänemä Aurinkoinen oli ruunikko suomenhevostamma, jonka ominta alaa oli kouluratsastus. 155-senttisellä tammalla oli erittäin laadukkaat askeleet ja se esiintyi mielellään. Nätti se oli muutenkin ja pärjäsi kouluratsastuksen lisäksi näyttelyissä kohtalaisen hyvin. Perusluonteeltaan Aurinkoinen oli virkeä ja meneväinen, mutta varsin ahne ja sitä kautta aiheutti pieniä ongelmia kotitallillaan. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuuliainen, oikeastaan ihan kaikkien ratsastettavissa. Aurinkoinen sai kolme varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan 26-vuotiaana selkä- ja jalkavaivojen vuoksi.

Emänisä Kiehinen oli punarautias suomenhevosori, komea läsipää. Kiehisen parhaimpiin puoliin kuului sen taidot valjakkoajosaa, herkkyys, rehellisyys ja hyvä työmotivaatio. Haastavaa Kiehisen kanssa elosta teki sen turhankin suuri herkkyys ja säpäkkyys. Vaikka orin pääura oli valjakkoajossa, vieraili se silloin tällöin myös koulukentillä ja näyttelyissä ihan hyvälläkin menestyksellä. Varsoja Kiehinen sai kymmenen, joista kaikki ovat menestyneet hienosti. Ori lopetettiin 23-vuotiaana pahan ähkyn kourissa.

Emänemä Kukkahainen oli 153-senttinen, vaaleanpunarautias tamma. Se oli luonteeltaan niin ikään kiltti, mutta erittäin itsepäinen. Sitä ei kannattanut käskyttää, vaan sen kanssa kaikki toiminta lähti neuvottelusta. Parhaimmillaan tamma oli kyllä moniosaaja ja menestyi erinomaisesti jopa neljässä lajissa: koulussa, esteillä, kentässä ja valjakkoajossa. Tammaa käytettiin säästeliäästi jalostukseen ja se sai ainoastaan kolme varsaa elinaikanaan. Kukkahainen kuoli luonnollisesti huimassa 34 vuoden iässä.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Huvitutin Punurmio // 14.01.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Norberta
Mörkövaaran Savanni // 07.01.2017 // Enni (VRL-09601) // t. Hengenvaaran Tundra
Seppäjärven Riimiuni // 18.03.2017 // Aleksandra (VRL-14598) // o. Seppäjärven Nuotti


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

14.12.2016 // KRJ/Helppo A // Encore // 2/30 //
15.12.2016 // KRJ/Helppo A // Encore // 1/30 //
15.12.2016 // KRJ/Helppo A // Encore // 1/30 //
14.12.2016 // KRJ/Helppo A // Romilly // 6/50 //
15.12.2016 // KRJ/Helppo B // Romilly // 3/50 //
16.12.2016 // KRJ/Helppo A // Romilly // 5/50 //
17.12.2016 // KRJ/Helppo B // Romilly // 5/50 //
19.12.2016 // KRJ/Helppo B // Micram Raceponies // 6/44 //
21.12.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Stewart // 9/100 //
11.01.2017 // KRJ/Helppo A // Oakhill // 2/30 //
13.01.2017 // KRJ/Helppo A // Oakhill // 5/30 //
14.01.2017 // KRJ/Helppo A // Oakhill // 5/30 //
15.01.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkujan suomenhevoset // 2/50 //
17.01.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkujan suomenhevoset // 6/50 //
27.12.2016 // KRJ/Helppo B // Romilly // 8/80 //
01.01.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 3/40 //
03.01.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/40 //
07.01.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 3/40 //
15.01.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 2/40 //
18.01.2017 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 6/40 //
11.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/50 //
15.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/50 //
18.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/50 //
25.01.2016 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 2/50 //
26.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/50 //
28.01.2016 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 6/50 //
29.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/50 //
23.01.2016 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 7/50 //
27.01.2017 // KRJ/Helppo A // Kivevarinkujan suomenhevoset // 6/60 //
29.01.2017 // KRJ/Helppo B // Kivevarinkujan suomenhevoset // 7/60 //
09.02.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/50 //
12.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/100 //
17.02.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/50 //
18.02.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/50 //
20.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/100 //
04.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 7/51 //
14.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 2/51 //
15.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/50 //
16.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 2/60 //
17.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/50 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

02.12.2016 // ERJ/100cm // Ventos // 1/30 //
05.12.2016 // ERJ/100cm // Ventos // 4/30 //
07.12.2016 // ERJ/100cm // Ventos // 2/30 //
13.12.2016 // ERJ/90cm // Ventos // 3/30 //
16.12.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
16.12.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 3/30 //
17.12.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/30 //
18.12.2016 // ERJ/90cm // Ventos // 1/30 //
19.12.2016 // ERJ/90cm // Ventos // 1/30 //
17.12.2016 // ERJ/90cm // Romilly // 1/50 //
12.12.2016 // ERJ/100cm // Micram Raceponies // 3/29 //
13.12.2016 // ERJ/90cm // Micram Raceponies // 2/26 //
13.12.2016 // ERJ/100cm // Micram Raceponies // 1/29 //
17.12.2016 // ERJ/90cm // Micram Raceponies // 4/26 //
19.12.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 4/32 //
21.12.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 3/32 //
24.12.2016 // ERJ/90cm // Romilly // 4/60 //
26.12.2016 // ERJ/90cm // Romilly // 4/60 //
04.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 3/40 //
05.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 4/40 //
06.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 1/40 //
07.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 6/40 //
09.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 5/40 //
14.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 1/40 //
16.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 6/40 //
18.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 4/40 //
20.01.2017 // ERJ/100cm // Cadogan Ponies // 1/40 //
05.01.2017 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 1/30 //
05.01.2017 // ERJ/90cm // Romilly // 5/56 //
09.01.2017 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 3/30 //
10.01.2017 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 5/30 //
23.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/24 //
25.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 2/24 //
26.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 2/24 //
26.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/24 //
29.01.2017 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/24 //
21.01.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 3/30 //
25.01.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 4/30 //
26.01.2017 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 5/30 //
29.01.2017 // ERJ/90cm // Romilly // 2/60 //
31.03.2017 // ERJ-cup/90cm // KK Bailador // 2/166 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

23.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/24 //
25.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/24 //
26.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/24 //
29.11.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/24 //
11.12.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/18 //
14.12.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/19 //
16.12.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/19 //
18.12.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/19 //
04.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
05.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
06.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 1/30 //
17.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
16.12.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/40 //
18.12.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/40 //
19.12.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/40 //
14.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
20.01.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
28.12.2016 // KERJ/Helppo // Tuulenpesän Kartano // 3/20 //
29.12.2016 // KERJ/Helppo // Tuulenpesän Kartano // 3/20 //
01.01.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
02.01.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
28.01.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 1/30 //
31.01.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 1/30 //
02.02.2016 // KERJ/Helppo // Littleness // 3/30 //
20.01.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 3/30 //
24.01.2017 // KERJ/Helppo // Kevolehto // 2/60 //
27.01.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 1/30 //
29.01.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 1/30 //
30.01.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 4/30 //
31.01.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 4/30 //
01.02.2017 // KERJ/Helppo // Brokeback // 5/30 //
03.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
05.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
06.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 1/30 //
07.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 1/30 //
10.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 5/30 //
14.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
15.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 4/30 //
28.01.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 5/30 //
07.02.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/27 //
11.02.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 1/30 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

01.12.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/24 //
03.12.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 4/24 //
04.12.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 1/24 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/20 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/20 //
22.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/26 //
26.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/20 //
27.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/26 //
28.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/20 //
28.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/20 //
28.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/23 //
01.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
06.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/30 //
17.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/30 //
01.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 2/30 //
03.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
05.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 4/30 //
06.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 3/30 //
06.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 3/30 //
07.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 1/30 //
07.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
08.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 3/30 //
08.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 2/30 //
08.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
09.01.2017 // VVJ/Vaativa // Koistila // 3/30 //
12.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/30 //
14.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
15.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
17.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
18.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 2/30 //
20.01.2017 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
30.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 5/30 //
04.02.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 4/30 //
08.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 2/30 //
09.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
11.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
12.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 3/30 //
31.08.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/44 //

Näyttelyt, arvonimet

26.07.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 7/12 // 34,5p
15.09.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 9/12 // 37,5p


PÄIVÄKIRJA


28.12.2017 "Jiiiihaa!" teki mieleni huutaa, kun kannustimme ratsumme raisuun peltolaukkaan, lumi vain pöllysi ja pikkupakkanen nipisteli poskia, kun Metka ja Nuutti mennä painelivat hurjaa kyytiä. Kisa oli kyllä erittäin tiukka, mutta loppujen lopuksi Metka oli nopeampi - tai ei edes välttämättä nopeampi, mutta lapsenmielisellä Nuutilla meni vähän turhan paljon energiaa ylimääräiseen säätämiseen, ratsastajan avuille pullikoimiseen ja muuten vaan kummalliseen säätämiseen. Metka sen sijaan oli painellut tasaisen kovaa koko matkan, vaikka oli senkin peräpää tuntunut hämmentävän kevyeltä aina Nuutin ohi päästessään. Laukkasimme vielä rennommassa tahdissa takaisin päin, vaikka Nuutti kyllä parhaansa yritti ehdottaa uusintakisaa ja siirryimme sitten auratulle tielle hölkälle ja loppukäynneille. Ei ole kyllä kunnon laukkapätkän voittanutta.

01.10.2017 Nuutti kyllä käyttäytyi joskus kuin pikkulapsi, aina siitä ei olisi uskonut, että se on jo 16-vuotias, kun ori karautti taas vaihteeksi tarhan portista laukalla eikä nätisti käynnissä, riuhtaisten minut mukanaan. Tajusin onneksi päästää orista irti ennen kuin porttilangat napsahtelivat poikki, niin sain tarhan muun porukan teljettyä paikalleen ennen kuin lähdin Nuutin perään. Olihan se kiltti, mutta välillä tuli kirottua sen aivoituksia, mistäköhän tämäkin oli taas lähtenyt, kun yht'äkkiä herra vain päätti ottaa ja lähteä. "Perkeleen koni", mutisin, vaikka eihän Nuutti ollut edes mennyt kauas, siinä se möllötti keskellä pihaa rallateltuaan pukkilaukkaa ympäriinsä, ja antoi vielä ongelmitta kiinnikin, kiitos luojalle, tai ties ja mille taholle. Ori pääsisikin tänään astetta reipastempoisempaan treeniin, loppuisi tuollainen pelleily.

01.08.2017 Hipsin hiljaa aamusella tallin, siellä nukuttiin vielä. Siinä oli sitä tunnelmaa, rauhallista, tyytyväistä. Toki illuusio särkyi nopeasti, kun aloin jakamaan aamusapuskoita: yksi jos toinenkin paukutti kiireesään karsinansa etuovea, mutta kyllä Nuutti vei taas voiton. Se aloitti hurjan hirnumis- ja korskumiskorsentin ja ravasi karsinaansa ympäri, ihan kuin nälkään pian kuollen. Järkyttävä elämä, kun ei ruokaa saa! Eipä tuon komentaminenkaan mitään auttanut ja pian vain luovutin, lykkäsin Herra Kärsimättömälle ruuat kippoon ja jatkoin hommia. Kyllä sitten oltiin tyytyväistä poikaa ja aamutallin jatko - hevosten ulos vieminen - sujui täysin ongelmitta myös Nuutin kohdalla! Ja mikäs sen parempaa, kun tarhassa odotti vielä edelliseltä päivältä muutama heinänkorsi, jota jäädä sinne mutustelemaan.

28.07.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän valmennus meni hyvin. Nuutti oli toki omaan tapaansa ihan liian energinen, mutta pysyi kuitenkin esteiden välissä kohtalaisen hyvin hallinnassa. Hyppyjä tuli tänään todella paljon, sillä estekorkeudet olivat maltillisia eikä Nuutti tuntunut olevan toistoista millänsäkään ja energiaa piisasi. Sarjoilla oli tänään vähän mahtumisongelmia, mutta muuten Nuutti kuunteli ihan kivasti ja sen laukkaa pystyi säätelemään jonkin verran.

12.07.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maneesissa pyöri hieno suomenhevosori Nuutti ratsastajineen. Ori vaikutti pirteältä ja hyväntuuliselta seuratessaan radan pystytystä kiinnostuneena. Hapero aloitteli Nuutin lämmittelyn omatoimisesti käynnissä ja ravissa tehden paljon voltteja ja temponvaihteluja. Nuutti vähän testaili, josko saisi hyytyä tai vaihtoehtoisesti karata muka-säikähtäen esteelle, mutta Hapero oli tiukkana ja ori myöntyi kohtaloonsa alkaen taipua hienosti. Muutaman laukkaympyrän jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen. Aluksi tutustuttiin kuusiesteisen radan jokaiseen esteeseen erikseen, ylitettiin ne puhtaasti joko ensimmäisellä yrittämällä tai parin harjoituskerran jälkeen. Sen jälkeen rata ratsastettiin kokonaisuudessaan. Nuutin laukka rullasi hyvin, vähän turhan vauhdikkaasti, mutta tasaantuen loppua kohden ja esteet ylittyivät itsevarmasti pehmeillä hypyillä. Viimeisellä esteellä ratsukko laski askeleet väärin ja puomi kolahti alas. Mutta seuraavalla kierroksella rata oli puhdas ja korotin sen metriin. Ratsukko suoritti puhtaan radan jo toisella yrittämällä, ja siihen olikin hyvä lopettaa! Hyppyjä ei tänään tullut montaa, mutta koska fiilis oli molemmilla hyvä ja homma sujui, niin mitä turhaan hinkaamaan.

20.06.2017 Nuuttipa oli tänään melkoinen tapaus. Onhan se aina ollut vähän liiankin innokas ja energinen, mutta tänään tilanne tuntui olevan vielä tuplasti pahempi. Alkuperäinen tarkoitus oli ollut ratsastaa ori vain kevyesti läpi huomisen koulukisoja varten, mutta suunnitelmat muuttuivat nopeasti, kun ei ori meinannut pysyä tarhasta haettaessa edes neljällä jalalla. Pienikin hetki paikoillaan sai sen pyörimään ja hyörimään kuin väkkärä ja siitä komennettaessa alkoi sitten vuorotellen etu- ja sitten taas takapää olla vähän turhankin keveä. Muutaman kierroksen Nuutti ehti siinä sitten ottaa ennen talliin pääsyä, jonka suhteen nopeasti luovutin. Riimunaru vaihtui nopeasti juoksutusliinaan ja herra pääsi kentälle ottamaan pikkuisen kierroksia ennen varsinaisia hoitotoimenpiteitä.
Kymmenen minuuttia pukkilaukkaa esiteltyään Nuutti malttoi laskea raville ja muutaman hölkkäkierroksen jälkeen sain sen kävelemään nätisti ympyrällä. Ja eikun takaisin talliin ja orille pikaharjaus, -varustus ja takaisin kentälle. Juoksutus oli hyvä päätös, sillä ori malttoi yllättäen seistä jopa selkään nousemisen ajan paikallaan - joka muuten oli sille aika vaikeaa jo ihan tavallisinakin viiropäivinä - ja lähti liikkeelle vasta kun pyysin. Itse ratsastus menikin sitten kohtalaisen kivasti: Nuutti oli kuulolla yllättävän hyvin, se liikkui toki reippaasti, mutta kun pyysin tarpeeksi pienissä pätkissä, sain orin tekemään oikeastaan mitä halusin. En kuitenkaan halunnut väsyttää sitä kokonaan ennen tärkeää päivää, joten kolmen vartin suorituksen jälkeen ori oli valmis pesulle ja puunattavaksi - helpompi tehdä se nyt kuin huomenna, kun Nuutti on todennäköisesti jo ehtinyt keräämään uudet energiapuuskat.

06.06.2017, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
"Tarkuutta, ei sen nimi huvikseen ole tarkkuuskoe!" kaikui kentän keskeltä, kun parhaani mukaan yritin ohjata hevoskaksikkoa keilojen välissä. Hevosista inan vaaleampi, Ville, teki kyllä kaikkensa, mutta vieressä oleva Nuutti häsläsi senkin edestä ja sai normaalisti niin fiksun ja osaavan Villenkin vähän hermostumaan. Ei Villeä Nuutin häslääminen muuten olisi haitannut, mutta kun toinen ori yritti koko ajan kiilata sitä ja muutenkin heilui mihin sattuu. "Uudestaan, ei kelpaa tuollainen sinne päin yrittäminen, keskity, hengitä ja ohjaa, äläkä itse ala häseltää niin kuin Nuutti." Ja kas kummaa, kun itse ihan tosissaan keskittyy siihen mitä tekee, eikä vain panikoi sitä, mikä voisi mennä pieleen, alkoivat pallotkin pysyä tötsien nokassa. Kyllä me kaikki osattiin, kun vaan yritettiin täysillä.

12.05.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Nuutin kanssa treenattiin tänään avoja ja sulkuja. Ne sujuivat kaiken kaikkiaan ihan hyvin, vaikka alussa oli ongelmia sekä ratsastajalla että hevosella. Nuutti tuntui olevan notkea kuin rautakanki ja itse jäin väkisin puskemaan sitä, jolloin jännityin itsekin ja olimme molemmat yhtä rautakankea, yleensä vielä eri suuntiin menossa. Valmentajan neuvoilla saimme kuitenkin rentoutta molempiin ja Nuuttikin alkoi taas tuntua mukavan letkeältä.

08.04.2017, estevalmennus, valmentajan yaren
Tämän päivän päämääränä olikin Hengenvaara, mutta pakko myöntää, ettei sää ollut mikään ihanteellisin ja samaa mieltä oli myös Hapero hetkeä myöhemmin noustuaan komean hevosensa Nuutin selkään. Taivaalta ei tullut vettä, mutta paksu sumukerros oli peittänyt koko lähitienoon, joten tälle kerralle ehdottomasti paras valinta oli maneesi. Nuuttikin vaikutti olevan samaa mieltä tai ainakin sen katse vaelteli hämmentyneenä ympäriinsä, liekö etsi katseellaan hevostovereitaan, jotka olivat kadonneet usvaverhon taakse…
Nuutti vaikutti vireältä tapaukselta ja Hapero saikin alkuun olla aika paljon työstämässä sitä, että sai hevosestaan rennon ja herkän avuille. Varsinkin siinä vaiheessa alkoi vauhti kiihtymään ja innokas pärskähtely kaikumaan maneesissa, kun aloin saada ensimmäiset esteet pystyyn. Ori katseli selkeästi rakennelmiani tohkeissaan, mutta joutui vielä hetkisen tyytymään pelkkään sileälle työskentelyyn. Kun Hapero kuitenkin lopulta alkoi olemaan loppusuoralla alkuverryttelyiden kanssa, annoin kaksikolle vihdoin luvan tulla ensimmäisen pikkupystyn harjoitusmielessä. Vaaleanrautias tuli sen melkoisella rytinällä ja hyvä ettei yksi puomeista lentänyt suoraan minun päälleni. Minulla oli kieltämättä hymy hitusen herkässä pelkästään hevosen ehtymättömästä innosta, mutta Haperon ilmeestä päätellen nyt oli parempi pitää suunsa kiinni, ainakin typeriä kommentteja ajatellen.
Ensihyppyjen humoristisuus jäi kuitenkin pian taakse, kun päästiin kunnolla vauhtiin. Nuutin tilanteessa se tarkoitti tosin sitä, että nopeus oli valttia ja hiljainen eteneminen oli vain etanoita varten. Suorituksen kuitenkin koko ajan paranivat siinä määrin, että ratsastaja sai hevosensa paremmin kuulolle ja orikin taisi hiljalleen alkaa muistamaan, että selässä tosiaankin istui se ihminen, joka ei antaisi piiruakaan periksi. Hypyistä tuli koko ajan hallitumpia ja korkeudet eivät olleet enää niin liioiteltuja, joita ne vielä hetki sitten olivat olleet. Laukkakin esteiden välillä oli hallitumpaa, vaikka kyllähän Nuutti aina välillä muisti ottaa pienet spurtit ja loikata satunnaisten esteiden yli sellaisilla pompuilla, että Hapero aina toisinaan heilahti melkein tantereeseen asti. Hatun noston arvoinen suoritus kokonaisuudessaan kumminkin, kaikki selvisivät ehjin nahoin!

11.02.2017, kirjoittanut Jannica
Sidoin Nuutin kiinni karsinan kalteriin ja otin käytävältä harjapakin lähemmäs. Aloin harjata, karvanlähtö oli ihmeekseni jo alkanut, vaikka elettiin vasta helmikuun puoltaväliä. Otin lopuksi kaviot saatuani harjauksen lopuilleen ja sekin sujui kohtuullisen hyvin. Selvitin jouhet ja laitoin sitten satulan selkään. Sitten lämmitin kuolaimet ja suitsin orin. Tarkastin varusteet ja suuntasimme ensin maneesille, sen jälkeen olin ajatellut käydä hieman lähimaastossa, kun pahimmat energiat oli purettu ja näkisin millä päällä ori tänään oli. Maneesiin oli jäänyt estetunnilta neljä pientä estettä, joita ajattelin hyödyntää Nuutin kanssa vaikka tiesinkin sen hätäiseksi kaveriksi, mitä hyppäämiseen tuli. Siihen saisi kuitenkin purettua piilevää energiaa hyvin, mikä ei välttämättä koulunväännössä esiin pääsisi. Nuutti tuntui olevan esteistä innoissaan, eikä malttanut seisoa edes selkään pääsemisen aikana.
Sain kuitenkin keploteltua itseni kyytiin tavalla tai toisella ja säädettyäni jalustimet alkukäyntien aikana pysäytin orin siksi aikaa, että juuri ja juuri sain vyötä kiristetyksi. Sitten annoin orin kävellä pitkällä ohjalla jonkun kierroksen, kunnes keräsin ohjat käteeni tasaiselle tuntumalle ja aloimme tehdä voltteja, ympyröitä, pysähdyksiä ja askeleen pidennyksiä ensin käynnillä ja sitten ravisssa. Ensin alkuun Nuutti vaikutti vähät välittävän pidätteistäni, mutta vähitellen siitä sukeutui yhteistyöhaluisempi, kun se huomasi että halusin pidättää sitä vain ajoittain. Tein ravissa vielä enemmän ympyröitä asettaen oria sisään ja ulos vuorotellen pitkät sivut. Siinäkin kohtaa ori olisi halunnut vain kaahailla, mutta tasoittui pian ravailemaan tasaisemmin kun jaksoin toistaa pieniä pidätteitä.
Teimme vielä kolmikaarista jonkun aikaa ravissa ja päätyihin lisäksi isot ympyrät. Nuutti vaikutti edelleen jännittyneeltä, joten en odottanut siltä mitään sen suurempia, kuin että ori alkaisi vähitellen rentoutumaan. Pikkuhiljaa ori alkoi asettumaan ja taipumaan, samalla vauhtikin hidastui hetkittäin. Seuraavaksi nostin laukan ja tein edelleen päätyihin ympyrät hidastaakseni vähän vauhtia, äärettömyyksiin asti en sitä kuitenkaan tehnyt, koska ori laukkasi muutoin nätisti ja olisi vain hermostunut liiallisesta pidättelystä. Vaihdoin suuntaa ja tehtyämme laukkaharjoitukset toiseenkin suuntaan otin orin käyntiin ja teimme välillä käyntityöskentelyä avotaivutusten parissa. Sen verran kauan oli Nuutin kanssa touhuamiseen kouluosuudella mennyt, että päätimme harjoittelun tältä osin jo tämän jälkeen.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 20-vuotiaana.KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse