Mörkövaaran Uninuttu


† 10.4.2017 †

Kuvat: VRL-04373


Virallinen nimi: Mörkövaaran Uninuttu Kutsumanimi: Nuttu
Syntynyt, ikä: 20.07.2015, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 152cm
Väri: rautias Merkit: läsi, vej&otj vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Tvisha (VRL-01671), Mörkövaara Rekisterinumero: VH15-018-1952
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotteinen

VAR-I, 09/15, 8 - 20 - 13 - 2 - 3 = 46p

KRJ-I, 10/16, 7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p

SLA-I, 11/16, 13 (3-3-3-4) + 20 + 25 + 20 + 16 = 94p

ERJ-I, u11/16, 6 + 40 + 25 + 22 + 15 = 108p

KERJ-I, u11/16, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

YLA1, 02/17, 33,5 (18+15,5) - 33 (21+12) - 17 - 18 - 6 = 107,5pLUONNE


Mörkövaaran Uninuttu eli tutummin Nuttu on jo toinen Mörkövaarasta Hengenvaaraan kotiutunut suomenhevoskasvatti. Nutusta kaavailtiin alusta asti tasaisen varmaa suorittajaa niin lajissa kuin lajissa, sukunsa puolesta orissa ei ainakaan ole moitittavaa eikä päivääkään olla jouduttu katumaan orin ostopäätöstä. Sen lisäksi että saatiin erinomainen kilparatsu, saatiin myös elinikäinen ystävä. Nuttu on ehkä koiramaisin hevonen, jonka olen eläissäni tavannut. Se tuntuu elävän miellyttääkseen muita ja onkin aikamoinen tossukka laumassakin. Se on myös hämmentävän ilmeikäs hevonen ja sillä on tapana ilmaista itseään myös äänin. Nuttu on ehdottoman hyvätapainen käytökseltään ja jos näin voi sanoa, sataprosenttisen luotettava. Sillä on lehmän hermot. Sen kanssa uskaltaa lähteä tilanteeseen kuin tilanteeseenkin avoimin mielin eikä ikinä tarvitse pettyä. Lyhyesti sanottuna - Nutussa ei ole huonoja puolia.

Hoitotoimenpiteiden aikana Nuttu voi seistä vaikka vapaana tallikäytävällä, sillä on tarve liikkua korkeintaan hoitajansa perässä aiheuttaen koomisia tilanteita satulahuoneen ovesta sisään kurkkiessaan. Nuttu nauttii harjauksesta täysin siemauksin alahuuli lerppuen ja silmät puoli ummessa. Ainoastaan harjan ja hännän selvittäminen on sen mielestä kovin inhottavaa, mutta tottakai Nuttu kestää kuten mies. Pesu ja vesi ylipäätään on sen sijaan herran lempipuuhaa ja orin voi nähdä sateisina päivinä roiskimassa lätäköissä. Nuttu on niitä harvoja hevosia, joita kurainen kenttä ei haittaa lainkaan: ennemminkin Nuttu lisää vauhtia ja antaa ravan roiskua.
Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat Nutulle tuttuja juttuja eikä sitä juuri liikauta näiden vierailut: ihmisiä muiden joukossa. Samoin taluttaminen on herran kanssa helppoa kuin heinänteko, sillä se seuraa nätisti perässä löysällä narusta ja sitä voi siirrellä pienempiä matkoja ihan riimusta kiinni pitäenkin. Nuttu osaa useita eri temppuja, kuten kumartamisen, tavaroiden nostamisen ja espanjalaisen käynnin.

Ratsuna Nuttu on energinen ja reipas, mutta edelleen hyvin miellyttämisenhaluinen. Se tykkää mennä kovaa ja korkealta, mutta taipuu kyllä pienempään ja keskittyneempäänkin nyhertämiseen. Nutulla ei ole maailman näyttävimmät askellajit, mutta se mikä lennokkuudessa menetetään, voitetaan istumismukavuudessa ja säätelyssä. Varsinkin lisäysten ja lyhennysten vuorottelu sujuu Nutulta hienosti ja niillä sen saa keskittymään ratsastajaansa täysin. Kouluradalla Nutun vahvuuksiin kuuluvat myös ylipäätään kaikki laukassa suoritettavat tehtävät. Orilla on laukassa niin hyvä tasapaino, etteivät vastalaukat ole tuottaneet sille ikinä ongelmia. Nuttu on helppo ja kevyt ratsastaa ja se pysyy aloittelevimpienkin hallinnassa hienosti hakeutuen kohti peräänantoa, kunhan ratsastaja hallitsee itsensä tarpeeksi hyvin ja on hienotunteinen. Potkimalla ja kovilla avuilla ei saa kuin Nutun hyvin hämmentyneeksi.
Vaunujen edessä Nuttu on tarkkaavainen ja rauhallinen. Välillä jopa hieman liiankin rauhallinen ja siitä saa oikein töitä tekemällä kaivaa ryhtiä ja liikettä. Koulukoe onkin haastavin osuus, jos Nuttuun ei saa riittävää energiaa. Kestävyys- ja tarkkuuskokeessa ori on reippaampi ja siksi helpompi. Nuttu sopii myös parivaljakkoon jonkin virkeämmän yksilön kanssa.

Esteillä ja maastossa, erityisesti siis maastoesteillä, Nuttu on vauhdikkaampi ja vaikeampi hallita. Esteradalla sillä on paha tapa kiihdyttää jatkuvasti vauhtia, jos ratsastaja ei pysy kärryillä. Pienillä esteillä jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla pärjää kyllä, mutta korkeammilla esteillä Nuttu on saatava hidastamaan ja keskittymään hyppyihinsä. Nutun vahvuus esteradoilla on sen hyvä hypptekniikka ja laukan säädeltävyys, jonka avulla sen kanssa voi kiriä sekuntin osia pois pienissäkin väleissä kiihdyttämällä. Tämä tosin vaatii ratsastajalta taitoa ja pelisilmää.
Maastossa ja maastoesteillä Nuttu on varovaisempi kuin esteillä, mutta vauhti kiihtyy entistä herkemmin, jolloin sopivaa ponnistuspaikkaa ei enää löydy ja kieltoja tulee. Ratsastajan hallinta on siis entistä tärkeämpää, rataesteillä kun Nuttu hyppää lähes mistä vain. Maastossa oriherra on hyvin varmajalkainen ja peloton. Sen lisäksi sille kelpaa niin vauhdikkaat juoksulenkit kuin rauhalliset sunnuntaiköpöttelytkin. Nuttu viihtyy metsässä ja lähteekin sinne aina mielellään.

Nuttu menee traileriin helposti, mutta on yksinään melko levoton matkustaja, joten se kaipaa mielummin kaverin rinnalleen. Kisapaikalla Nuttu on aina kisapaikan kovaäänisin, vaikkei se muuten esiinnykään, sen vain juttelee kaikille. Kisapäivän päätteeksi saattaa oriherran ääni olla melko käheänä, mutta eihän se siiitä mitään opi. Suoritukset ovat kisapaikalla aikalailla samaa kauraa kuin kotonakin, tasaisen varmaa suorittamista. Käytös on kisapaikalla ennallaan ja muutenkin Nuttu on miellyttävä kilpamatkakaveri.


SUKUTAULU


Isä: Kadotettu Unisieppari
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, vprt, sk 167cm
Ii: Kissun Hissun
ERJ-I, KRJ-II
sph, rt, sk 145cm
Iii: Hilperin Hessu evm
sh, rt, sk 166cm
Iie: Kassun Kanerva evm
sh, tprt, sk 158cm
Ie: Välkkeen Pirra
KRJ-I
sh, rt, sk 159cm
Iei: Vinhan Piiperi evm
sh, trt, sk 163cm
Iee: Saarenmaan Ronja evm
sh, vrt, sk 160cm
Emä: Mörkövaaran Unelma
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, rn, sk 150cm
Ei: Mustan Yön Legenda
KTK-II
sh, m, sk 154cm
Eii: Musta Yö evm
sh, m, sk 157cm
Eie: Tarun Myytti evm
sh, trt, sk 156cm
Ee: Ulpusenni
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I
sh, vrt, sk 157cm
Eei: Hiskikilpi evm
sh, vrt, sk 167 cm
Eee: Ulpumelja evm
sh, trt, sk 162cm


SUKUSELVITYS


Nutun isänisänisä Hilperin Hessu on ehkä Nutun sukupuun erikoisin hevonen. Kookas raudikko teki pääuransa ravihevosena ja siirtyi vasta vanhemmalla iällä kilpailemaan kouluratsastuksen parissa - lähinnä kuitenkin seurakisoissa, mutta Hyörinän Kaipuu starttasi myös muutaman alueluokan ihan hyvällä menestyksellä. Ori oli perusluonteeltaan stereotyyppinen suomenhevonen: kiltti, kaikkikäy-tyyppinen, mutta liikkuessaan reipas ja jopa kuumuva. Suuri osa orin jälkeläisistä kilpailee raveissa, mutta se on antanut hyvät eväät myös ratsunaluille. Hyörinän Kaipuu lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

Isänisänemä Kassun Kanerva oli 158 senttiä korkea tulevaisuuden lupaus, joka menehtyi traumaattisesti ähkyyn jo kymmenvuotiaana. Ennen sitä se ehti startata useissa koulu- ja estekisoissa aluetasolla, jopa muutaman kenttäkilpailunkin. Lennokas Tyttönen oli väriltään upea vaalea liinakko eikä sen luonteessakaan vikaa ollut - itsevarma, kiltti, hyvä työmotivaatio. Kissun Hissun jäi sen ainoaksi varsaksi.

Isänemänisä Vinhan Piiperi oli hurmaava ja sympaattinen, huimankorkea 163-senttinen tummanrautias suomenhevosori. Se kilpaili nuoruusvuosinaan menestyksekkäästi esteratsastuksessa sijoittuen lähes poikkeuksetta. Jalkavaivojen myötä se kuitenkin siirtyi pienelle tallille lähinnä harraste- ja siitoskäyttöön. Ori jätti jälkeensä kymmenkunta varsaa, joista suuri osa jäi ihan harrasteratsuksi, mutta muutama menestyi kilpakentilläkin. Vinhan Piiperi lopetettiin 22-vuotiaana pahenevien vaivojen vuoksi.

Isänemänemä Saarenmaan Ronja oli haastavaluonteinen suomenhevostamma, 160 senttiä ja hieno liinakko pitkällä harjalla. Tamma kilpaili aluetason kenttäkilpailuissa koko ikänsä. Luonteeltaan Ronja oli melko kipakka ja kuuma, mutta kun se yhdistettiin rauhallisiin oreihin, saatiin aikaan viisi hienoa varsaa. Tamma menehtyi vanhuuden vaivoihin 21-vuotiaana.


Emänisäisä Musta Yö, arvatenkin musta, kevytlinjainen ori. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa, vaikka potentiaalia riitti myös esteille ja kenttään. Mustista kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Ori astui ennen onnettomuuttaan kymmenkunta tammaa, mutta vain harva on Nutun emänisän, Mustan Yön Legendan, tavoin menestynyt, vaikka isänsä hyvän rakenteen ovatkin perineet.

Emänisänemä Tarun Myytti, hieman raskaamman rakenteen omaava tamma, joka on ollut aina kaikkien suosikkihevonen rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi. Lähinnä tuntikäytössä toiminut, mutta joskus nuoruusvuosinaan starttaili hyvinkin ahkeraan aluekisoissa valjakkoajon parissa, tosin sen kummemmin menestymättä. Varsonut neljä kertaa, joista kaikki perivät sen rauhallisen ja seurallisen luonteen. Mustan Yön Legendaa lukuunottamatta varsat ovat päätyneet harrastekäyttöön.

Emänemänisä Hiskikilpi oli hyvin komea ja jykevä vaaleanrautias ori, joka kiinnittää varmasti jokaisen huomion. Oria on kuvailtu känkkäränkäksi hevoseksi, jota ei kovin moni voi sietää komeasta ulkonäöstä huolimatta. Ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja omistajansa ykköshevonen. Kotikentällä oli mitä potentiaalisin ratsu, mutta ori ei ikinä tottunut kilpailupaikkojen meluun ja hälinään joten ura tyssäsi siihen. Näyttelyissä se kuitenkin kiersi melko ahkerasti. Orilla on muutamia jälkeläisiä, joista kaikkien odotetaan pärjäävän hienosti kisakentillä.

Emänemänemä Ulpumelja oli rautias ratsutamma, erityisesti menestynyt kansallisen tason koululuokissa, parhaillaan VaB-tasolla asti. Jalkavammansa vuoksi se ei lopulta kuitenkaan kestänyt rasitusta, joten sen kanssa vetäydyttiin kisaeläkkeelle 14-vuotiaana. Sen jälkeen tamma on ollut siitostammana pienehköllä tallilla. Se on toiminut loistavana emänä varsoilleen ja varsoikin kuusi varsaa. Jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin ratsukilpailuissa. Ulpumelja lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden pahentamien vaivojen vuoksi.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Mörkövaaran Leina // 01.12.2015 // Hapero // o. Hengenvaaran Luihu
Mörkövaaran Meripihka // 10.01.2016 // alaera (VRL-13283) // o. Hengenvaaran Tiedät-kai-kuka
Kuiskuri // 20.04.2016 // Pikkulinnun talli (VRL-00102 & VRL-00692) // t. Kuurakas
Mörkövaaran Meripihka // 10.05.2016 // Sylvester (VRL-00483) // t. Hengenvaaran Koralli
Tiilikan Vinku-Iita // 10.08.2016 // Janella (VRL-14236) // t. Savikon Vilma
Viehättävän Lumilla // 02.02.2017 // Tuulia T. (VRL-00084) // o. Huvin Nukkumatti


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 45 kpl.

17.10.2015 // Haavelaakso // KRJ/Helppo A // 2/30 //
20.10.2015 // Haavelaakso // KRJ/Helppo A // 4/30 //
21.10.2015 // Haavelaakso // KRJ/Helppo A // 5/30 //
31.10.2015 // Fiktio // KRJ-cup/Helppo A // 22/308 //
10.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 6/40 //
13.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 2/40 //
16.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 5/40 //
17.11.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 8/100 //
18.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 6/40 //
18.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 5/40 //
20.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 6/40 //
20.11.2015 // KRJ/Helppo A // Moondance // 6/40 //
21.11.2015 // KRJ/Helppo A // Moondance // 4/40 //
22.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo A // 1/50 //
22.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo A // 2/50 //
23.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 2/40 //
24.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo A // 6/50 //
25.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo A // 3/40 //
25.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo A // 3/50 //
01.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
02.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
02.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 2/40 //
02.12.2015 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 4/40 //
03.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 1/40 //
04.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo A // 4/40 //
04.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
04.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
04.12.2015 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 7/50 //
05.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
06.12.2015 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 6/40 //
06.12.2015 // KRJ/Helppo A // Vindemia // 1/30 //
06.12.2015 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 1/50 //
07.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
08.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 3/40 //
11.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 4/30 //
12.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 6/40 //
12.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
13.12.2015 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 7/50 //
14.12.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 4/30 //
16.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 3/40 //
17.12.2015 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 7/50 //
18.12.2015 // KRJ/Helppo A // Holmberg // 2/40 //
20.12.2015 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/50 //
23.12.2015 // KRJ/Helppo A // Vihkilä // 5/40 //
24.12.2015 // KRJ/Helppo A // Vihkilä // 6/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

16.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 4/26 //
17.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 2/26 //
18.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 1/26 //
19.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 3/26 //
20.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 3/26 //
14.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 2/40 //
15.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 5/40 //
16.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
17.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 3/40 //
18.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 5/50 //
20.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 6/50 //
21.11.2015 // Filmür // ERJ/100cm // 1/30 //
23.11.2015 // Filmür // ERJ/100cm // 2/30 //
24.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
25.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 1/40 //
27.11.2015 // Filmür // ERJ/100cm // 5/30 //
28.11.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
28.11.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
30.11.2015 // ERJ-CUP/100cm // Ventos // 16/295 //
03.12.2015 // ERJ/100cm // Tuiskula // 4/30 //
04.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 1/30 //
04.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
04.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
05.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 6/40 //
05.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 6/40 //
05.12.2015 // ERJ/100cm // Tuiskula // 3/30 //
06.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
06.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 3/30 //
07.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 2/40 //
08.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 4/30 //
17.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
23.12.2015 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
24.12.2015 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
24.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
26.12.2015 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
26.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
01.01.2016 // ERJ/110cm // Koskimäki // 3/30 //
04.01.2016 // ERJ/110cm // Koskimäki // 5/30 //
13.02.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 5/30 //
18.02.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 3/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 46 kpl.

05.10.2015 // Zurück // KERJ/CIC1 // 1/40 //
06.10.2015 // Zurück // KERJ/CIC1 // 3/40 //
24.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 5/40 //
25.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 6/40 //
30.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 2/40 //
31.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 1/40 //
01.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 1/40 //
19.11.2015 // Lamoca // KERJ/CIC1 // 2/30 //
06.12.2015 // Holmberg // KERJ/CIC1 // 1/30 //
10.12.2015 // Holmberg // KERJ/CIC1 // 3/30 //
18.11.2015 // Huvitutti // KERJ/CIC1 // 5/30 //
20.11.2015 // KERJ/CIC1 // Taikakuun Kartano // 3/40 //
21.11.2015 // KERJ/CIC1 // Taikakuun Kartano // 1/40 //
23.11.2015 // KERJ/CIC1 // Taikakuun Kartano // 3/40 //
23.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // 2/30 //
24.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // 1/30 //
25.11.2015 // Pirunkorpi // KERJ/CIC1 // 2/30 //
27.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // 4/30 //
27.11.2015 // Susiraja // KERJ/CIC1 // 3/30 //
01.12.2015 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // /30 //
08.12.2015 // Holmberg // KERJ/CIC1 // 2/30 //
09.12.2015 // KERJ/CIC1 // Huvitutti // 3/30 //
10.12.2015 // KERJ/CIC1 // Huvitutti // 4/30 //
12.12.2015 // KERJ/CIC1 // Holmberg // 1/40 //
20.12.2015 // KERJ/CIC1 // Holmberg // 3/40 //
20.12.2015 // KERJ/CIC1 // Huvitutti // 4/30 //
23.12.2015 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 4/30 //
23.01.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 5/40 //
27.01.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 1/40 //
08.02.2016 // KERJ/CIC1 // Március // 1/30 //
12.02.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 3/30 //
20.02.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 2/30 //
22.02.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 3/40 //
24.02.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 2/40 //
10.03.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/30 //
14.02.2016 // KERJ/CIC1 // Kevolehto // 1/40 //
19.02.2016 // KERJ/CIC1 // Marrasvaara // 3/30 //
21.02.2016 // KERJ/CIC1 // Delicate // 2/30 //
24.02.2016 // KERJ/CIC1 // Delicate // 3/30 //
26.02.2016 // KERJ/CIC1 // Delicate // 2/30 //
26.02.2016 // KERJ/CIC1 // Pirunportti // 5/30 //
01.03.2016 // KERJ/CIC1 // Heljävirta // 5/40 //
03.03.2016 // KERJ/CIC1 // Huvitutti // 1/30 //
06.03.2016 // KERJ/CIC1 // Huvitutti // 5/30 //
14.03.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 6/40 //
15.03.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 4/40 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

22.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 3/30 //
25.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 5/30 //
25.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 2/30 //
26.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 3/30 //
06.12.2015 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 6/40 //
14.12.2015 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
16.12.2015 // VVJ/Vaativa // Viisikko // 3/30 //
03.01.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
22.01.2016 // VVJ/Vaativa // Fiktio // 4/23 //
22.01.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 4/30 //
23.01.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 4/30 //
25.01.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 2/30 //
08.02.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
31.01.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Breandan // 3/38 //
18.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
19.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
01.03.2016 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 5/30 //
03.03.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
09.03.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 4/30 //
19.03.2016 // VVJ/Vaativa // Eucarya Warmbloods // 5/30 //
22.03.2016 // VVJ/Vaativa // Eucarya Warmbloods // 4/30 //
11.03.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 6/40 //
14.03.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
15.03.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
16.03.2016 // VVJ/Vaativa // Satulinna // 2/30 //
20.03.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
25.03.2016 // VVJ/Vaativa // Puzzle Rebellion // 5/30 //
27.03.2016 // VVJ/Vaativa // Satulinna // 1/30 //
28.03.2016 // VVJ/Vaativa // Puzzle Rebellion // 2/30 //
02.04.2016 // VVJ/Vaativa // Puzzle Rebellion // 5/30 //
02.04.2016 // VVJ/Vaativa // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
04.04.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 1/40 //
11.04.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/30 //
14.04.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
18.04.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
08.04.2016 // VVJ/Vaativa // Vindemia // 3/30 //
17.04.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 1/30 //
01.05.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/30 //
08.05.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/40 //
04.05.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
31.05.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Breandan // 4/47 //
31.12.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/45 //

Näyttelyt, arvonimet.

25.08.2015 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 9/12 //
23.11.2015 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 8/12 //
06.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 7/12 //


PÄIVÄKIRJA


03.11.2016 Valjastin Nutun kärryjen eteen tallipihalla navakan tuulen lupaillessa jo talvea ja pikkupakkasen nipistellessä poskipäitä. Nuttu oli kasvattanut jo pörheän talviturkiksen ja se kokisi seuraavalla viikolla klippauksen. Tämä lenkki hölköteltäisiin rauhassa, joten Nuttu pärjäisi kyllä. Ori lähti pihasta mielellään liikkeelle ja jouduin sitä alkuun vähän pidättelemäänkin, että sain sen pysymään käynnissä. Metsäteille päästyämme annoin sille luvan siirtyä rentoon raviin ja kyllä siinä ihmisen sielu lepäsi - kirpsakka ilma, upeat maisemat ja pikku hiljaa taivaalta leijaileva ensi lumi kruunasi koko kokonaisuuden. Kiersimme vajaan tunnin hölkkälenkin, jonka jäljiltä Nuttu ei ollut kuin vähän nihkeä, mutta jätin sen silti hetkeksi sisälle kuivumaan ja mutustelemaan heiniä ennen ulkoilun jatkumista. Ja madotin sen - siitähän ori ei pitänyt yhtään!

12.10.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Päivän viimeinen valmennusratsukko oli Hapero ja Mörkövaaran Uninuttu. Tarkoitus oli ihan vain ratsastaa ori läpi taivutellen ja samalla keskittyä myös ratsastajan istuntaan. Nuttu oli verryttelyssä reipas ja ratsastaja sai sen normaalia nopeammin kunnolla töihin. Aloitimme valmennuksen ihan vain työstämällä oria keskiympyrällä taivuttaen sitä nikama kerrallaan ensin sisäänpäin ja takaisin ja sitten asettaen ja taivuttaen ulospäin käynnissä. Nuttu ei ollut nokeimmillaan ja pyrki vastustamaan taivuttavia apuja vain kiihdyttämällä vauhtia ja painumalla kuolaimen alle. Kun ratsastaja muisti keskittyä rauhalliseen ja joustavaan käteen, alkoi homma sujua ja kun molemmat hokasivat jutun juonen, sujui sama myös ravissa ja molempien yllätykseksi jopa laukassa! Valmennus pysyi tänään aika lyhyenä, mutta koska molemmat toimivat hyvin, oli hyvä lopettaa.

12.09.2016 kestävyysharjoittelua (omistajan kirjoittama)
Kenttävalmennuksemme päivälle ei osunut mikään loistavin sää, kun jo viikon maata piiskannut sade ei vieläkään hellittänyt ja jo verryttelyhyppyjen aikana oli todettava, että tänään ei kyllä hypätä, ei tällä pohjalla. Siirryimme suosiolla kiipeilemään ja tekemään muutaman mäkivedon noin niinkuin kestävyystreenin merkeissä. Alkuun ori ei malttanu keskittyä haastaviin rinteisiin vaan pyrki vain kiihdyttelemään vauhtia, jolloin ihan muutaman kerran jouduin vetämään henkeä, kun olin varma että pian ollaan nurin. Molemmat kun sai vähän malttia, niin pärjättiin hienosti. Mäkivedot menivät paremmin, kun päästiin vähän vauhdin makuun. Loppuverryttelyksi kävimme vielä jumppaamassa vähän maneesissa eteen ja alas ennen pitkiä loppukäyntejä. Nuttu ei ollut tänään parhaimmillaan, mutta lopputulos oli selvästi plussan puolella.

20.08.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Nutun kouluvalmennuksen aihe oli tänään lisäykset. Varsinkin ravilisäykset vaativat Nutun kanssa työstämistä. Ori tuntui verkassa mukavan reippaalta, mutta melkoisen kankealta ja hitaalta reagoimaan. Verryttelyssä keskityimmekin taivuttelemaan oria huolellisesti ja varmistettiin ympyrää pienentämällä ja suurentamalla, että se kuunteli molempia pohkeita yhtä hyvin ja oli tasaisesti molemmilla ohjilla. Nuttu oli tottunein esittämään ravilisäyksiä lävistäjällä, joten niitä ruvettiin tekemään ensin siinä. Tavoitteena oli saada muutama hyvä askel alkuun, koko lävistäjää ei tarvinnut yrittää vauhdittaa. Nuttu alkoi helposti askeleen pidentämisen sijaan nopeuttamaan vain tahtia ja sitä halusimme nyt ehdottomasti välttää. Itse sain kritiikkiä lähinnä istunnalla puskemisesta ja turhan joustamattomasta kädestä ja näitä kun korjattiin, niin mystisesti alkoi Nuttukin toimia paremmin!

10.07.2016 estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään pääsimme tekemään Nutun kanssa oikeasti töitä. Orilla oli ollut viime viikkoina turhankin paljon ylimääräistä energiaa ja keskittymiskyky oli sitä kautta jäänyt pois, joten olin tilannut meille oikein kunnon luulot pois -valmennuksen. Lajiksi valikoituivat esteet, Nuttu kun oli viime aikoina keksinyt tehdä omia ratkaisujaan esteillä ja ollut muutenkin vaikein hallita. Valmentaja oli suunnitellut päämme menoksi haastavan, mutta maltillisen korkuisen radan, jossa päästäisiin sekä tekemään pientä ja teknistä, mutta myös muutamia vauhdikkaampia pätkiä. Valmennuksen jälkeen fiilis oli onnistunut, mutta jouduin kyllä tunnustamaan, että itse sitä oli joutunut enemmän töihin kuin hevonen: olin päästänyt Nutun aivan liian helpolla ja toisaalta jättänyt sen vähän yksin esteille, jolloin sillä oli ollut tilaa ja pakkokin tehdä omia ratkaisuja.

01.05.2016 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa. Esimerkiksi Nutun päätin sijoittaa pieneen ja rauhalliseen orilaumaan, jossa se saa rauhassa viettää päiviään eikä tarvitse kestää pompottelua tai ahdistelua. Nuttu vaikutti ainakin ensisilmäyksellä varsin tyytyväiseltä uusiin tarhakavereihinsa!

15.12.2015, Estevalmennus Mörkövaaran kasvateille
Hapero ja Nuttu saapuivat tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan, joten yhtään en osannut etukäteen odottaa, mitä tulevan piti. Ori saapui kentälle suurin askelin, korvat taivaissa innosta soikeana, samaan aikaan kun Hapero tuntui vielä hieman nukkuvan selässä. Alkuverkassa ratsukko sai läpiratsastaa kaikki askellajit ja hevosen ollessa kutakuinkin kuulolla, saivat he hypätä lämmittelyhypyt 70cm pystyille. Vauhtia Nutun jaloista riitti vaikka muille jakaa, se oli hyvin energinen ja sitä myöten sitä sai pidätellä aika napakasti.
Vähitellen jatkoimme päätehtävän pariin, joka tarkoitti siis esterataa, jossa oli erilaisia esteitä 90-110cm korkeudella. Esteitä oli sijoiteltuna kentälle jos jonkinmoista, oli niin perinteistä pystyä kuin myös erikoisestettä, joita vaikeutettiin erilaisin lähestymisin. Jälleen, ehkä hieman odotetustikin, Nuttu lähti melko reippaassa tahdissa ylittämään esteitä, jonka vuoksi syntyi myös melko paljon pudotuksia. Pyysin ratsastajaa ottamaan topakampaa asennetta ja tekemään hevoselle ronskisti selväksi sen, ettei kyseinen peli nyt vetele. Vauhdista huolimatta Nuttu kyllä toi loistavaa hyppytekniikkaansa esille, se ponnisti esteille todella vahvasti, eikä aristellut hyppäämistä vaikka olisi ollut huono lähestyminen takana. Valmennuksen edetessä ja orin hiljalleen tasoittuessa hypyt paranivat kerta toisensa jälkeen, eikä loppujen lopuksi ratsukon menossa ollut enää mitään moitittavaa. Pienelle orille trippeli oli kuitenkin hieman haastava asia, joten sitä hyppelimme melko paljonkin, ennen kuin se lähti sujumaan ongelmitta.
Reilun tunnin työstämisen jälkeen sai ratsukko siirtyä loppuverkan pariin ja lähteä vähitellen lopettamaan. Oli hauska nähdä, että vaikka takana oli melko rankka treeni, riitti Nutulla silti virtaa vetää vielä kiitoravia kaiken lopuksi. Täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tämän ratsukon tämänpäiväiseen työskentelyyn. Alku oli hieman vaikea, mutta pitkäjänteisellän työllä saimme Nutun lopulta ruotuun ja sitä myötä kaikki sujui upeasti. Haperolle erityiskehut huolellisesta ratsastuksesta!

30.11.2015 Vihdoin Hengenvaaran maillekin oli laskeutunut ohuen lumikerroksen sijaan paksu lumivaippa, joka tarkoitti, mitä muutakaan kuin kunnon hankitreenejä! Varustinkin Nutun ripeästi ja lähdimme kirpsakkaan pakkasaamupäivään treenaamaan. Jo kävellessämme alkukäyntejä auratulla tiellä, olivat orin askeleet vähän turhankin kevyet ja auta armias kun pääsimme ravailemaan ja laukkailemaan hankeen. Nuttu esitti sellaista laukkaa, että hyvä kun en kyydistä pudonnut jo hämmästystäni - saati sitten kun yllättäen herra päätti heittää järkyttävät riemupukkiloikkarodeot. Sain tosissani roikkua sen kyydissä, etten muksahtaisi hankeen ja onnekseni riekkuminen oli sen verta raskasta ettei Nuttukaan kauaa sitä jaksanut. Hassua, miten vähän vanhempi ja normaalisti ihan suht kiltti herra jaksaa vielä riehua kuin keväinen varsa ja vielä talvella! Kävelimme pitkät loppukäynnit vähälumisemmilla metsäpoluilla ja tallissa vielä venyttelin Nuttua herkkujen avulla ihan varmuuden vuoksi. Huomenna saisi olla kevyempi, palautteleva päivä.

10.08.2015 Mistä tietää syksyn lähestyvän? No ainakin hurjista ukkosmyrskyistä, jotka vievät sähköt koko lähitienoolta ainakin kahdeksi päiväksi. Sinäänsä sähkökatkos ei Hengenvaaran toimintaa näin kesäaikaan haittaa: aggregaatin avulla saadan sen verta sähköä, että vedet saadaan kaivosta ylös, kaikki muu sitten toimiikin lihasvoimin. Eniten myrskyn jälkeen ärsyttää hevosten vauhko käytös, jos ne ovat päässeet säikähtämään kunnolla ja tallipihalta ympäriinsä lennelleen rojun siivoaminen. Tämän myrskyn jäljiltä olimme vasta kymmenettä tuntia ilman sähköä, kun myrsky laantui ja päätin viedä hevoset takaisin ulos. Olin kuvitellut Nutun ottavan homman yhtä lunkisti kuin aina ennenkin, mutta herra yllätti minut sinkaisemalla heti tallin ovelta pari metriä sivulle, kun maassa oli vaaleanpunainen ämpäri. Ajatella, ihan väärässä paikassa.

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 27 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse