Mörkövaaran Mysteeri† 24.6.2018 †

Kuvat: luvat on


Virallinen nimi: Mörkövaaran Mysteeri Kutsumanimi: Myy
Syntynyt, ikä: 10.08.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 160cm
Väri: punarautias Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Tvisha (VRL-01671), Mörkövaara Rekisterinumero: VH16-018-1909
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / noviisi Painotus: yleispainotteinen

KTK-III, 11/16, 17 + 16 + 16 + 15 = 64p

KERJ-II, 02/18, 6,5 + 40 + 25 + 10 + 15 = 96,5p

ERJ-I, 02/18, 6,5 + 42 + 25 + 20 + 13,5 = 107p

KRJ-I, 03/18, 7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p

VVJ-I, yksityistilaisuus, 5,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

YLA2, 05/18, 29 (15+14) - 26,5 (17,5+9) - 17 - 13 - 7 = 92,5p

SLA-I, 06/18, 9 (3-2-2-2) + 16 + 25 + 20 + 20 = 90pLUONNE


Mörkövaaran Mysteeri on sympaattinen, mutta auttamattoman häslä tamma. Myy on melko isokokoinen tamma, joskaan se ei tajua olevansa niin iso. Myy tahtoisi kovin mielellään jokaisen syliin ja se kuvittelee usein mahtuvansa ihan vain pujahtamaan pienistäkin raoista. Mitään pahaa se ei tarkoita, se vain ei ymmärrä kokoaan ja voimaansa. Muiden hevosten kanssa Myy tulee vaihtelevasti toimeen: tosikommilla menee siihen vain hermo, mutta raisuja leikkejä arvostavat viihtyvät tamman kanssa hyvin.

Hoitotoimenpiteiden ajan Myy kannattaa luonnollisesti sitoa tiukasti kiinni molemmin puolin, jotta se malttaisi edes vähän rauhoittua paikalleen. Kavioiden puhdistus on Myyn kanssa aina melkoinen operaatio, kun se ei malttaisi millään seisoa aloillaan saati jalka ilmassa. Kuten arvata saattaa, ei kengittäjänkään urakka ole kovin helppo. Muuten Myy on oikeastaan varsin helppo ja mutkaton hoitaa, kunhan osaa suhtautua kärsivällisesti sen hääräämiseen. Varustaessa tamman kierrokset tuplaantuvat eivätkä jalat meinaa pysyä enää ollenkaan paikallaan. Sitä saa kyllä komentaakin, mutta valitettavasti komentamisen vaikutus ei ole kovin pitkäaikainen. Taluttaessa Myyn kanssa saa olla tarkkana, ettei se lähde vaeltamaan omille teilleen.

Ratsastaessa kaiken a ja o on kanavoida ylitsepursuava energia hyötykäyttöön. Myyllä on kyllä taito ja osaamista, mutta se paljon mieluummin käyttäisi energiansa päättömään kirmailuun ja sen näkökulmasta ylipäätään mitä kovempaa mennään, sitä parempi. Käynti ja ravi tammalla on vähän kiireiset, mutta laukassa se on ehdottomasti parhaimmilaan. Siinä on hyvä säädeltävyys ja lennokuus. Myy on vähän jyrä ja sitä joutuu välillä muistuttamaan, että kuka päättää vauhdin ja kuka kannattelee pään, mutta vetokilpailuihin senkään kanssa ei kannata ryhtyä. Maastossa tammalla repeää riemu ja ainakin ensimmäiset viisitoista minuuttia se jaksaa kysyä, että joko laukataan. Vaikka Myy on vauhdikas ja menisi mielellään kovaa, on sillä kokoajan jarrut tallella. Myy sopii paremmin yksin maastoiluun pelottomuutensa ansiosta ja sillä on porukassa paha tapa kiihdytellä, jos se ei pääse kärkihevoseksi ja menemään haluamaansa vauhtia.

Esteitä Myy rakastaa. Varsinkin, jos saa mennä mahdollisimman kovaa ja korkealta. Myyllä on erinomainen hyppytekniikka, kunhan se malttaa keskittyä jalkoihinsa eikä vain kirmata päättömänä kanana esteeltä toiselle niiden yli räpiköiden. Parhaimmillaan ratsastaja saa hyvin hyödynnettyä Myyn laukan säädeltävyyden ja saa ison kohlon mahtumaan pienempiinkin väleihin ongelmitta. Erikoisesteet eivät tuota Myyn kanssa päänvaivaa. Maastoesteillä vaaditaan kuskilta entistäkin enemmän taitoa ihan molempien turvallisuuden kannalta. Myy kyllä hyppää hyvin, mutta ei aina malta keskittyä tarpeeksi.

Valjakkoajo on Myylle enemmän sivulaji koulun, esteiden ja kentän rinnalla, mutta ehdottoman hyvää vaihtelua. Se saisi olla kevyempi ja herkempi, mutta pelittää kohtlaisen hyvin vaunujen edessä. Koulukoe on se kanssa vaikein, mutta sen sijaan tarkkuuskoe tuntuu olevan Myyn mieleen vauhdin vuoksi. Erittäin hyvä liikutusmuoto Myylle on ohjasajo, jossa sitä on helpompi työstää.

Vieraissa paikoissa Myyllä kestää hetki tottua ja varsinkin kisatilanteen hälinä saa sen vielä levottomammaksi. Myy kannattaakin pitää mahdollisimman pitkään trailerissa tai ainakin poissa pahimmasta hälystä. Verkassa sen keskittyminen voi olla vaikea saada ratsastajaan, mutta radalla homma sujuu paremmin. Traileri on ollut tammalle aina oma pieni turvapaikka ja se viihtyy siellä mielellään, kunhan sen sinne on saanut. Myy ei ole se helpoin lastattava tai purettava, mutta tulee kyllä viimeistään takaa autettaessa nätisti.


SUKUTAULU


Isä: Kuuralehdon Muskari
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, rt, sk 153cm
VaB / 100cm / helppo
Ii: Sumuvuorten Malkin

sh, rt, sk 159cm
Iii: Morian evm
sh, rt, sk 162cm
Iie: Sumuvuorten Merilla evm
sh, rn, sk 156cm
Ie: Jokikunnan Raivi

sh, rt, sk 157cm
Iei: Heltilän Timjami evm
sh, km, sk 161cm
Iee: Mikla Neiti evm
sh, rt, sk 155cm
Emä: Mörkövaaran Mystiikka
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 156cm
HeA / 100cm / helppo
Ei: Tinjami
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, vrt, sk 156cm
Eii: Riitasointu evm
sh, rt, sk 160cm
Eie: Tinjamiini evm
sh, vrt, sk 154cm
Ee: Kesäsuon Milla
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 155cm
Eei: Loistokas evm
sh, trt, sk 159cm
Eee: Mäkisuon Maire evm
sh, prt, sk 152cm


SUKUSELVITYS


Emänisänisä Riitasointu on nytemmin jo eläköitynyt ja liki 30 ikävuoden hujakoilla oleva teräsvanhus, joka edelleen käyttäytyy kuin nuori pojan viikari. Luonteeltaan Riitasointu on aina ollut hyvin energinen ja lujatahtoinen hevonen, joka maasta käsiteltynä on aiheuttanut harmaita hiuksia yhdelle jos toisellekin hoitajatytölle. Hieman hankalasta luonteestaan huolimatta ori on tehnyt mittavan ja menestyksekkään kilpauran koulu- ja esteratsastuksen parissa, pääsääntöisesti helppo A ja 100cm tasoilla. Erityisesti nuorena Riitasointu oli hyvin etevä ja hienoliikkeinen kilparatsu, joka kahmi sijoituksia hurjia määriä lyhyessä ajassa. Ori starttasi myös muutamia kenttäkilpailuja kohtuu hyvällä menestyksellä. Rakenteeltaan tämä rautias, 160cm korkea hurjapää ei ole kovin hääppöinen, paksu kaula ja kevyt takaosa tekee siitä suorastaan kummallisen näköisen. Riitasointua käytettiin menestysvuosinaan jalostukseen melko paljon, jonka seurauksena orilta löytyy jälkikasvua yli parinkymmenen hevosen verran. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt hienoa liikettään ja jonkun verran myös huonohkoa käsiteltävyyttään.

Emänisänemä Tinjamiini oli melkoinen monitoimihevonen, jolta luonnistui laji kuin laji taidokkaasti. Nuorena hyvin koulutettu tamma kilpaili liki kymmenen vuoden ajan koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajoissa hyvällä menestyksellä. Ajoittain Tinjamiiniä nähtiin myös maastoestekilpailuissa, sekä muutaman kerran kokeilemassa westernluokkiakin. Kilpailujen ohessa hyvärakenteista tammaa nähtiin lisäksi näyttelyissä, joissa se oli muutaman kerran BIS-sijoilla saakka. Luonteeltaan vaaleanrautias, 154cm korkea Tinjamiini oli ihanan rehti ja todella yrittelijäs, joka rakasti ihmisten kanssa työskentelyä ja kunnioitti heitä viimeiseen hengen vetoon saakka. Hienon kilpauransa jälkeen tamma siirtyi siitoskäyttöön, saade viisi toistaan hienompaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tinjamiini periytti potentiaalia lajiin kuin lajiin, sillä neljä viidestä jälkeläisestä on menestynyt vähintään kahdessa eri lajissa. Tamman kuolema oli melkoinen shokki omistajilleen, ilmeisesti Tinjamiini sai viimeisen varsansa, Tinjamin, synnyttämisen jälkeen jonkin sortin kohtutulehduksen, johon tamma menehtyi nopeasti.

Emäemänisä Loistokas viettelee tällä hetkellä liki 20 vuoden iässä ansaittuja eläkepäiviään, sillä tällä hevosella jos jollakin on pitkä ura takanaan. Nuoremmiten Loistoa nähtiin ravi- ja valjakkoajokisoissa, joista erityisesti jälkimmäisissä se menestyi todella hyvin muutamien vuosien ajan. Ori joutui kuitenkin yllättäen kuuden vuoden ikäisenä vaihtamaan kotia, jossa se puolestaan käännytettiin ratsastuspuolelle ja kisaaminen aloitettiin koulu- ja esteratsastuksen parissa. Loistokkaalla ei ollut mikään maailman kaunein askellus ja sulavin liike, jonka vuoksi se ei menestynyt hirveän hyvin kouluratsastuksen parissa, mutta sitäkin paremmin puolestaan esteillä. Kapasiteettia orilla riitti 110cm rataesteillä, koulussa se puolestaan oli helppo B tasoa. Orin kilpaura kesti vajaasta kolmesta ikävuodesta 15 vuoden ikään saakka, jonka aikana se keräsi satoja sijoituksia. Luonteeltaan Loisto on aina ollut kipakka ja hyvin orimainen, itsepäisyyttä se omaa loputtomiin, eikä koskaan ole päästänyt omistajaansa helpolla. Värityksetään ori on komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 159cm. Kilpauransa ohella Loistokasta käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti eritoten hyvää hyppykykyä esteradoille.

Emänemänemä Mäkisuon Maire on jo edesmennyt suomenhevostamma, joka menestyi vanhemmalla iällä kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa saakka. Maire syntyi Kesäsuon tilalle, jossa sitä odotti siitostamman virka neljästä ikävuodesta alkaen. Kuuden vuoden iässä tamman hieno liike kuitenkin huomattiin, jonka myötä se pääsi melkeinpä kuin sattumien kautta ratsukoulutukseen ja kilpailemaan kouluratsastusluokissa. Mairella kilpailtiin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka aikana se keräsi monta voittoa ja muuta sijoitusta kotiinpäin. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään punarautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi vain reilut 150cm. Luonteeltaan Maire oli maatakäsiteltäessä kiltti ja varma, mutta puolestaan ratsastaessa se oli melko virtaviivainen, joka vaati vahvat pidätteet. Jälkeläisiä tamma saattoi tähän maailmaan viitisen kappaletta, joista kolme oli orivarsoja ja kaksi tammavarsoja. Varsoilleen Maire periytti selkeästi reipasta luonnettaan, sekä osalle myös kaunista liikettään koulun parissa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä.

Emän puolen sukuselvitys: tvisha, kiitos!


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Mörkövaaran Pasianssi // 29.05.2016 // Jaana K. (VRL-03669) // o. Ristiseiska HV
Hengenvaaran Huima // 30.06.2016 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Myrtti
Tuulenpesän Hulabaloo // 02.07.2017 // Isla (VRL-14577) // o. Hengenvaaran Mysti


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

05.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 6/40 //
09.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/40 //
11.09.2016 // KRJ/Helppo A // Vehkakorpi // 4/40 //
12.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/30 //
12.09.2016 // KRJ/Helppo A // Vehkakorpi // 1/40 //
15.09.2016 // KRJ/Helppo A // Vehkakorpi // 4/40 //
16.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/30 //
17.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/30 //
17.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/30 //
18.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/30 //
18.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 4/30 //
21.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 1/40 //
22.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 3/40 //
27.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 3/40 //
17.09.2016 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 5/40 //
19.09.2016 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 3/40 //
01.10.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 1/30 //
01.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 6/40 //
02.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/40 //
03.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/40 //
09.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/40 //
10.10.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 1/30 //
11.10.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 4/40 //
12.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 2/30 //
13.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 2/40 //
14.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 1/30 //
14.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/40 //
17.10.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 3/40 //
20.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 1/30 //
20.10.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 4/40 //
21.10.2016 // KRJ/Helppo A // Huhtalan Yksityistalli // 5/30 //
22.10.2016 // KRJ/Helppo A // Huhtalan Yksityistalli // 5/30 //
23.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 4/30 //
25.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 2/30 //
26.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 5/30 //
27.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 1/30 //
28.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 5/30 //
28.10.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 3/30 //
02.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 6/40 //
10.10.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 6/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

11.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 5/30 //
12.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 1/30 //
13.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 5/30 //
14.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 1/30 //
15.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 1/30 //
16.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 5/30 //
16.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 3/30 //
17.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 5/30 //
17.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 1/23 //
18.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 4/23 //
18.09.2016 // ERJ/110cm // Wyrda Horses // 2/30 //
19.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 2/23 //
19.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 2/23 //
21.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 4/30 //
22.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 4/23 //
24.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 4/30 //
24.09.2016 // ERJ/110cm // Untuvapilvi // 3/23 //
28.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 1/30 //
29.09.2016 // ERJ/110cm // Wayward Dressage // 2/30 //
01.10.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/40 //
02.10.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 4/40 //
03.10.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 3/40 //
05.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
06.10.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/40 //
07.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 4/40 //
07.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
08.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 1/40 //
10.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 3/40 //
15.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 5/40 //
16.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
18.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 1/40 //
20.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
21.10.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
23.10.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 2/30 //
23.10.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 3/40 //
25.10.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 5/30 //
28.10.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 1/40 //
30.10.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 2/30 //
16.10.2016 // ERJ/110cm // Micram Raceponies // 1/22 //
31.10.2016 // ERJ-cup/110cm // Hortensia // 16/228 //
02.11.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 1/40 //
03.11.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 1/40 //
31.08.2017 // ERJ-cup/100cm // Hukkapuro // 6/179 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

13.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/40 //
18.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/40 //
20.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 5/40 //
23.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
24.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 1/30 //
27.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
25.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/23 //
27.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/23 //
29.11.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 3/19 //
30.11.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 3/19 //
05.12.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/23 //
06.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 5/37 //
09.12.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 1/23 //
15.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/16 //
18.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 5/37 //
18.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/16 //
20.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/16 //
24.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/37 //
07.01.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 4/30 //
17.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 4/40 //
25.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/40 //
31.12.2016 // KERJ/CIC1 // Tuulenpesän Kartano // 3/24 //
03.01.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 2/39 //
25.01.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 5/30 //
27.01.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 4/30 //
08.02.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 4/30 //
22.01.2017 // KERJ/CIC1 // Brokeback // 4/30 //
01.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
03.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
08.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
09.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
13.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
14.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
19.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
23.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 1/30 //
28.01.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 4/40 //
30.01.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 2/40 //
31.01.2017 // KERJ/CIC1 // Kievarinkuja // 1/25 //
01.02.2017 // KERJ/CIC1 // Kievarinkuja // 1/25 //
03.02.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 1/40 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

19.10.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/13 //
20.10.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/13 //
03.11.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 1/18 //
05.11.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 2/18 //
06.11.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 4/18 //
08.11.2016 // VVJ/Noviisi // Yentel Ponies // 3/50 //
09.11.2016 // VVJ/Noviisi // Yentel Ponies // 4/50 //
09.11.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 4/18 //
13.11.2016 // VVJ/Noviisi // Yentel Ponies // 4/50 //
24.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/20 //
25.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/20 //
30.11.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 2/20 //
30.11.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 5/30 //
02.12.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/32 //
11.12.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/32 //
11.12.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/19 //
12.12.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 2/23 //
17.12.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/32 //
19.12.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/32 //
22.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/20 //
23.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/20 //
25.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/20 //
27.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/20 //
28.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/20 //
28.12.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/35 //
29.12.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/20 //
21.12.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 2/30 //
23.12.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 5/30 //
24.12.2016 // VVJ/Noviisi // Oakhill // 5/30 //
22.01.2016 // VVJ/Noviisi // Norton Hill Suffolks // 2/30 //
03.02.2017 // VVJ/Noviisi // Kilpailukeskus Reiter // 5/30 //
17.12.2016 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 1/30 //
13.02.2017 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 6/40 //
15.02.2017 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 6/40 //
16.02.2017 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/40 //
17.02.2017 // VVJ/Noviisi // Pirunkorpi // 3/30 //
20.02.2017 // VVJ/Noviisi // Pirunkorpi // 2/30 //
25.02.2017 // VVJ/Noviisi // Pirunkorpi // 4/30 //
05.03.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
09.03.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
31.12.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 7/60 //

Näyttelyt, arvonimet.


PÄIVÄKIRJA


10.05.2018 Aikapa menee niin nopeasti, kauhistelin taas, kun silittelin Myyn harmaantuvaa otsaa. Vastahan se oli tänne tullut, honkkelina kolmivuotiaana, napattu vain kesälaitumelta traileriin ja tuotu ihan uuteen ja hämmentävään paikkaan. Reipas Myy oli selvinnyt hienosti, se oli ratsutettu ongelmitta, kierretty kantakirjat ja laatuarvostelut ja putkautettu maailmaan kolme herttaista varsaa. Ja nyt Myy oli jo tuollainen vanha 21-vuotias kääpä, elämäniloinen ja energinen kuin nuorikko, mutta pahasti harmaantumassa.

06.05.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Myy oli heti alusta asti ihan liian energinen, eli siis ihan oma itsensä, ja jouduin teetättämään sillä roiman kasan siirtymiä, jotta se saatiin kuuntelemaan ratsastajan pidätteitä edes sinne päin. Alkuunhan se ei ollut kaunista katseltavaa, mutta pakkohan se hevonen on saatava kuuntelemaan - jos ei hyvällä niin pahalla! Myyssä tapahtui ihan huima muutos jo sillä, että se alkoi kuuntelemaan ratsastajan apuja: yht'äkkiä sen ylitsepursuava energia olikin valjastettu lennokkaisiin raviaskeliin ja saatoin vain monttu auki vieressä tuijottaa ratsukon menoa. Lähestyvän kisakauden myötä valmennus keskittyi lähinnä kouluratojen ominaiseen treeniin, jossa ratsastettiin rata ja sen jälkeen yhdessä puitiin mitä tehdä paremmin ensi kerralla. Pääasiassa ongelmia oli täsmällisyyden ja tasaisuuden kanssa, mutta pääasiassa valmennus meni todella hienosti.

05.04.2018, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
"Vielä jaksaa!" huusin selässä hikoilevalle ratsastajalle, joka kaikin voimin pidätteli innoissaan maastoesteillä eteenpäin puskevaa Myytä. "Se hyppää niin hienosti, kunhan saat sen pidettyä napakassa paketissa esteelle asti, annat tilaa ja muistat vielä ratsastaa sen kiinni heti esteen jälkeen, takaisin kuriin ja nuhteeseen." Ja ratsastaja teki työtä käskettyä! Myyn ylitsepursuavaa intoa sai kyllä ihmetellä, mutta toisaalta mieluummin hyvin eteenpäinpyrkivä ratsu kuin eteenpäin potkittava. Kuivahauta tuotti vähän päänvaivaa, kun Myy vastoin tapojaan vähän arasteli sitä. Pieni kyttäily ei kuitenkaan ratsastajaa haitannut, ja sekin ylittyi pian sujuvasti. Banketilla tamma sen sijaan loisti ja vaikka tämä oli ensimmäinen treeni ulkona talven jälkeen, ei se näkynyt tamman työskentelyssä lainkaan. Kohti kesää ja kisoja!

31.03.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään ajelimme Myyn kanssa parinkymmenen kilometrin päähän estevalmennukseen. Myy ei varsinaisesti arvostanut aikaista lähtöä, mutta koska olisimme päivän ensimmäinen ratsukko jo kello yhdeksän, niin mentävä oli. Myy oli alkuverryttelyssä vähän tahmean oloinen, vauhtia sillä kyllä oli, mutta apuihin se vastasi todella hitaasti. Lämmittelyhypyillä tilanne onneksi parani sen verran, että alkoi tuntua, että olemme sentään hevosen kanssa samassa maailmassa! Päivän agenda oli kolme pystyä pääty-ympyrällä, joita lähdettiin työstämään. Haastavinta oli saada ympyrän kaari pysymään pyöreänä, jotta askeleet sopivat esteiden väliin. Mitä suuremmiksi esteet nostettiin, sitä herkemmin pieni lipsahdus uralta tuotti vähän pään vaivaa. Toisaalta Myy kyllä tsemppasi hienosti yli esteiden vähän huonommistakin lähestymisistä, mutta sapsikaahan siitä tietyesti vähän tuli - ei pitäisi hevosen joutua paikkailemaan ratsastajan virheitä!

13.03.2018, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Aikataulusyistä olin joutunut yhdistämään kaksi viimeisintä valmennettavaa, mutta molemmat ratsukot olivat Hengenvaarasta, joten ne varmasti mahtuisivat samaan maneesiin ihan ongelmitta. Simo oli tällä kertaa mukavan kuuliainen ja se kuunteli alusta asti ratsastajaansa, mitä nyt vähän huuteli talliin päin. Myy sen sijaan ei kyllä esitellyt parasta puoltaan: ratsastaja joutui ihan hiki hatussa pidättelemään, kun tamma vain sinkoili menemään. Hauskaa sillä oli, mutta keskittyäkin olisi voinut! Teimme tänään harjoitusta, jossa suhteutetulla linjalla harjoiteltaisiin askeleen pidentämistä ja lyhentämistä. Simo toimi hyvin tässäkin: pidentäminen toimi vähän heikommanlaisesti, mutta vastapainona Myy ampaisi kyllä mielellään valtavin loikin eteenpäin, kun ratsastaja vain luvan antoi. Simo vaikutti sen verran väsyneeltä, että sen valmennus lopeteltiin jo ennen toista ratsukkoa - Myy sai jatkaa pidempään, jotta sillekin saatiin alle muutama rento ja edes joten kuten rauhallinen suoritus.

12.01.2018 Myy on kyllä joskus ihan suunnattoman ärsyttävä, ajattelin, kun tamma rynni taas pää kolmantena jalkana kohti estettä ja loikkasi sellaisella loikalla yli, että hyvä kun pysyin selässä ollenkaan. Tamma kyllä osasi hypätä, mutta hitto että se oli välillä voimakas suustaan ja päättäessään mennä, se kyllä meni eikä meinannut. Parin toiston jälkeen aloin saada jotain kontaktia Myyhyn ja se malttoi olla rynnimättä viimeisiä metrejä esteelle, hypyt tosin olivat vielä melkoisen holtittomia, mutta pikku hiljaa. Tein vähän temponvaihteluja ennen seuraavia hyppyjä, jotta sain tammaan enemmän kontrollia. Lopetin näihin muutamiin onnistuneisiin hyppyihin ja siirryin loppuverkkailemaan Myytä maneesin toiseen päähän, kun maneesiin saapui lisää ratsukoita.

25.12.2017 Olimme valjastaneet ja varustaneet kaikkien aikojen suurimmalla joukolla tallin hevosia valmiiksi maastoreissua varten - tai oikeastaan kahta reissua. Tämä joulumaasto oli organisoitu niin hienosti, että lähtisimme matkaan yhdessä, jakaisimme porukan kahdelle eri reitille, jossa toisella paineltaisiin menemään hippulat vinkuen ja toisella sitten taas edettäisiin rauhallisempaan tahtiin, lähinnä käyntiä maisemia ihaillen ja ehkä vähän hölkkää. Olin testannut molemmat reitit useammalla hevosella ja tiesin suunnilleen kuinka kovaa vauhtiryhmän pitäisi painella, jotta olisimme taas reittien yhdistymispisteessä samaan aikaan ja voisimme ratsastaa loppukäynnit koko porukan voimin takaisin tallille.
Myy pääsi juoksemaan ihan koko lenkin sydämensä kyllyydestä ja kyllä se juoksikin - tamma yritti jatkuvasti pyrkiä kärkeen ja ratsastajallakin meinasi siinä jo mennä hermo.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

03.04.2017 Mikäs sen parempaa kauniina kevätpäivänä, kuin valjastaa suokki kärryjen eteen ja lähteä päästelemään pisin maita ja mantuja! Niin tein tänään auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta ja lintujen alotitaessa konserttiaan metsässä. Myyllä oli kevättä rinnassa ja se tanssahteli vieressäni tarhasta pihan perälle harjauspuomiin, mutta pysyi kuitenkin yllättävän hyvin hallinnassa. Suurin osa hevosista oli jo alkanut vaihtaa talvikarvaa pois ja niin Myykin pölisi oikein kunnolla, kun rapsuttelin sitä harjakivellä ja kumisualla oikein kaksin käsin. Jotain omiaan Myy siinä sähelsi, mutta näin kauniina ja erinomaisena päivänä en kyllä jaksanut ruveta tappelemaan sen kanssa, joten annoin sen olla. Varustaessa jouduin jo vähän komentamaan arvon neitiä, että sain sille kärryt perään ja pääsin itse kyytiinkin, mutta hermoja kiristelemättä pääsimme matkaan!
Myy ei toki malttanut alkuunkaan kävellä vaan aina suoran auetessa edessä päin, se tarjosi ravia ja kun pidätin, jäi se töpöttämään nöpöhölkkää malttamatta kuitenkaan edelleenkään kävellä. Pian annoin kuitenkin periksi ja annoin tamman siirtyä raviin, kun pääsimme hiljaisemmille teille. Myy otti alkuun melkoisen raviräjähdyslähdön, mutta rauhoittui yllättävän nopeasti saatuaan vähän aikaa mennä omaa vauhtiaan. Itse vain nautiskelin kyydistä ja ihailin rivakkaan tahtiin vaihtuvia maisemia. Pysyttelimme tänään ainoastaan ravissa, mutta lenkki oli yli tunnin ja paikoitellen pehmeällä tiellä Myy joutui tekemään vähän töitäkin ja sille tuli ihan hiki. Takaisin tallilla päätinkin suihkutella sen hikiset kohdat ja jättää sen tarhaan maistelemaan päiväheiniään.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 22-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse