Hengenvaaran Muikee


Kuvat: VRL-03518


Virallinen nimi: Hengenvaaran Muikee Kutsumanimi: Muidu
Syntynyt, ikä: 16.02.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 154cm
Väri: tummanrautias Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-0468
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 08/17, 7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p

ERJ-I, 10/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

KTK-III, 11/17, 16 + 16 + 17 + 14 = 63p

KRJ-I, 12/17, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

VVJ-I, 02/18, 6,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107,5pLUONNE


Hengenvaaran Muikee eli Muidu on hurjan sympaattinen ja yritteliäs tamma, mutta sen lisäksi tammalla on ihan vähän liikaa intoa ja se tuppaa korvaamaan kaikki ajatustyötä vaativat voimalla ja nopeudella - se kaipaakin malttia ja määrätietoista käsittelijää, jotta kaikesta arkisestakin selvitään kunnialla. Muiden hevosten kanssa Muidu tulee vaihtelevasti toimeen: raisumpien kavereiden kanssa se tykkää painia, mutta aremmat karttavat sen raisuja otteita. Toisaalta tammalla on ihan hyvä pelisilmä muiden kanssa ja harvemmin se päätyy väärään seuraan.

Jo tarhasta haettaessa Muidun kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei se ryysää omin voimin talliin, se kun ei aina malttaisi odottaa portin avaamista ja sulkemista. Sama pätee hoitamiseen: mitä nopeammin, sitä nopeammin, ajattelee Muidu ja pyörii ja hyörii paikallaan. Tamma kyllä tykkää saamastaan huomiosta, mutta paikallaan seisoskelu on aivan liian tylsää ja yleensä kestääkin liian kauan. Kavioiden puhdistuskin sujuu ensimmäisten kavioiden kohdalla yleensä hyvin, mutta sitten loppuu maltti. Kengityskin pitää hoitaa lyhyissä pätkissä ja antaa tamman välillä heilua ja huojua ja tänttäröidä edes takaisin. Hieroja saa alkuun käydä vähän keskusteluja Muidun kanssa, mutta hämmästyttävän nopeasti se rauhoittuu rentouttavaan hierontaan. Eläinlääkärin kanssa Muidu on ok. Varustaessa tammaa saa todella komentaa, sillä se innostuu silmin nähden jo varusteet nähdessään.

Ratsastaessa Muidun kanssa tarvitaan vielä enemmän malttia kuin sitä maasta käsitellessä. Muidu, hyvä kun malttaa selkään nousun aikana paikallaan seistä, ampaisee kyllä viimeistään ensimmäisistä pohjeavuista eteenpäin. Tamma ei viitsisi kävellä ollenkaan, mutta raviin siirtymisen jälkeen homma alkaa sujua pikku hiljaa paremmin. Muidu rentoutuu huomattavasti, kun se pääsee liikkumaan reippaasti eteen eikä sen aivojen nollaaminen onnistu mitenkään muuten paremmin kuin reipas laukkapätkä vailla muuta tekemistä. Muidu on muutenkin sitä mallia, että harjoitukset on syytä pitää lyhyinä ja vaihtelevina, ettei tammalla mene kuppi nurin. Sen hermostuttua se ei pysty enää mihinkään vaan tikittää vaan menemään pää ylhäällä ja selkä alhaalla. Parhaimmillaan Muidu on kuitenkin hyvinkin taitava ja potentiaalinen kouluratsu, joka yrittää parhaansa ja osaakin vaikka millä mitalla. Tammalla on näyttävät ja lennokkaat askeleet, joissa on hyvä säädeltävyys - kunhan se malttaa. Maastossa tamma on reipas ja meneväinen, mutta toisaalta se ei säiky mitään ja on uskomattoman varmajalkainen vaikeakulkuisessakin maastossa.

Esteillä Muidun vauhdista ja varmajalkaisuudesta on hyötyä - se pystyy hyppäämään liki millaisesta paikasta vain ja selvitä siitä silti kunnialla. Tammalla on siisti ja täsmällinen hyppy, se on erittäin huolellinen jalkojensa kanssa ja hyppää pyöreästi läpi selän jo pienemmilläkin esteillä. Se ei arastele erikoisempiakaan esteitä vaan mennä leiskauttaa yli kaikista kummastuksistakin. Parhaimmillaan Muidu on pitkien linjojen radoilla, mutta pärjää se ahtaammissakin paikoissa. Maastoesteillä Muidu on niin ikään vähän kuumuvainen ja reipastahtinen, mutta edelleen satavarma hyppääjä, joka ei taatusti kolauttele kavioitaan esteisiin. Maastoesteet ovat sille rataesteitä vahvempia juurikin pitkien laukkaväliensä vuoksi. Toisille hevosille pitkät lähestymiset ovat haastavia, mutta meidän Muidulla on erinomainen silmä lähestymisille.

Valjakkoajossa Muidu saisi olla huomattavasti rauhallisempi ja maltillisempi. Se ryysää helposti vain menemään vailla rattia ja jarrua, kaasu kyllä löytyy aina. Muidu onkin parhaimmillaan tarkkus- ja kestävyyskokeessa, koulukoe on aina ollut sen heikoin osuus. Muissa osakokeissa se toki kuumuu ja on välillä vaikeasti hallittava, mutta silloin kun se sujuu, on Muidu lyömätön. Tamma sopii hyvin myös parivaljakkoon, jos sen valjakkopari on vähän rauhallisempaa sorttia.

Vieraat paikat saavat Muidun jopa vielä levottomammaksi, varsinkin jos ympärillä pyörii koko kisapäivän porukka. Se on parempi pitää pahimman hälinän keskeltä mahdollisimman pitkään poissa, sillä kun se kerran nostaa kierrokset, on niiden laskeminen työn ja tuskan takana. Trailerissa seisomista tamma ei kestä yhtään vaan aloittaa ryskäämisen liki samantien kun ollaan pysähdytty. Se kuitenkin matkustaa nätisti ja menee sekä traileriin että hevosautoon ongelmitta. Verryttely kannattaa Muidun kanssa pitää suht lyhyenä, ettei se kiehahda ja kuluta kaikkia voimiaan ennen itse suoritusta.


SUKUTAULU


Isä: Hengenvaaran Muukalainen
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 153cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Ch Kiertolainen
KTK-III, YLA1, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, VVJ-II
sph, prt, sk 148cm
Iii: Saaren Suutari evm
sh, rt, sk 155cm
Iie: Kirmakka evm
sh, prt, sk 155cm
Ie: Vain Väliaikainen
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, trt, sk 160cm
Iei: Rajavartija evm
sh, tprt, sk 157cm
Iee: Keskinkertainen evm
sh, trt, sk 160cm
Emä: Vähäpellon Metka
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 154 cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ei: Namiska
KTK-II, YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
VSN Champion, jälkeläisluokka C
sh, rt, sk 159cm
Eii: Kelmu-Welmeri evm
sh, prt, sk 159cm
Eie: Taipumus evm
sh, rt, sk 157cm
Ee: Mettänneito
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I
sh, rn, sk 155cm
Eei: Mehtäläinen evm
sh, tprt, sk 154cm
Eee: Tuulineito evm
sh, prn, sk 152cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Saaren Suutari on komea rautias ori, joka varmasti kiinnittää huomion niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Se on rakenteeltaan jykevä raudikko, mutta kuitenkin erittäin sulava liikkeissään. 155-senttisellä orilla kisataan tällä hetkellä kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa, joten monipuolisuuttakin löytyy. Luonteeltaan Suutari on kuuliainen ja tarkkaavainen hevonen, joka ei turhia säiky. Se toimii yleensä kuin ajatus, jonka takia sitä on mukava ratsataa ja ajaa. Kuudelle jälkeläiselleen ori on periyttänyt herkkyyttään ja nopeuttaan, sekä erinomaista rakennettaan, tosin ei yhtä jykevänä. Saaren Suutari on elänyt koko elämänsä pienehköllä tallilla yksityishenkilöllä ja viettääkin siellä nyt ansaittuja eläkepäiviä.

Isänisänemä Kirmakka oli erittäin lupaava tamma, joka kuitenkin valitettavasti menehtyi ratsastusonnettomuudessa kenttäkisojen aikana. Ratsukko oli maasto-osuudella, kun joku säikäytti Kirmakan ja se väisti vauhdilla sivulle ojaan, jolloin tammalta katkesi toinen etujalka pahasti ja se jouduttiin lopettamaan kisapaikalle. Jälkeläisiä se ehti saada yhden ainoan, Kieron, joka peri emänsä itsevarmuuden ja oikein mukavan työmoraalin. Rakenteeltaan punarautias tamma oli siro ja jäntevä, sen päässä oli kaunis, symmetrinen läsi.

Isänemänisä Rajavartija on melko kookas, mutta erityisesti massiivinen, 157-senttinen ori. Tummanpunarautias on jopa henkeäsalpaavan ilmestys tuuheine jouhineen ja maskuliinisine olemuksineen. Orin päätä korostaa pienen pieni tähti, mutta muuten se on tummanpuhuva punanuttu. Luonteeltaan Rajavartija on mitä lempein, mutta ratsuna siitä kuoriutui aivan uudenlainen ilmestys. Ori rakasti esiintymistä ja viihtyikin siksi sekä koulukentillä että vaunujen edessä. Ei se huono ollut esteilläkään ja pärjäsi erinomaisen hyvin myös kenttäratsatuksessa. Ominaisuuksiensa myötä Rajavartija oli suosittu jalostusori ja sitä käytettiin yli kahdelle kymmenelle tammalle. Nykyään Rajavartija viettää eläkepäiviään yksityishevosena pienehköllä tallilla, toimien lähinnä parempana harrastehevosena ja ystävänä - Rajavartija sopii siihenkin tehtävään hyvin.

Isänemänemä Keskinkertainen on niitä tapauksia, jossa nimi ei todellakaan ole enne. Keskinkertainen oli erittäin hyvä kaikessa, mihin se ikinä ryhtyikään: se oli herkkä ja taitava, muttei mikään yliherkkä hermoraunio. Se oli sopivan säpäkkä lajiin kuin lajiin, mutta sillä oli täydellinen tilannetaju. Osaavien kanssa se vaati enemmän kuin täysin aloittelijoiden. Kookas, 160-senttinen tamma oli kaunis tummanrautias sporttimalli, jonka kaikkia jalkoja koristi symmetriset sukat ja päätä piirto. Jalostukseen Keskinkertaista käytettiin kohtalaisesti yleisen sukunsa vuoksi, mutta se sai silti elämänsä aikana viisi hienoa tammavarsaa. Tamma lopetettiin laidunonnettomuuden vuoksi 22-vuotis kesänään.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Tuomas // 15.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Utu
Ketunkuje // 12.04.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Sudensielu
Hengenvaaran Huima // 20.04.2017 // Jenna (VRL-03515) // t. Hengenvaaran Muusa


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

14.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/60 //
22.03.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 1/40 //
23.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 5/30 //
25.03.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 1/40 //
26.03.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/60 //
26.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 2/30 //
27.03.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 3/40 //
28.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 5/30 //
29.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 4/30 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hukkapuro // 3/30 //
02.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
02.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/60 //
02.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 1/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
04.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
04.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 1/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/40 //
06.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
07.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
01.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
03.04.2017 // KRJ/Helppo A // Viisikko // 1/50 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 4/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/40 //
06.04.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarinkuja // 3/40 //
08.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
09.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/30 //
09.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
10.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/40 //
13.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
14.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/40 //
14.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
15.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
16.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
19.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
19.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
20.04.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 3/30 //
20.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/40 //
21.04.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 4/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

05.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 5/30 //
13.04.2017 // ERJ/100cm // Viisikko // 6/50 //
17.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Viisikko // 5/50 //
03.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
03.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
05.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
09.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
10.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
14.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 5/30 //
19.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 1/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 1/30 //
08.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 5/30 //
12.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 4/30 //
14.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 1/30 //
15.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 3/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 2/40 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Kievarinkuja // 2/30 //
16.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 4/30 //
17.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 5/40 //
17.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 3/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 2/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 1/30 //
18.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 5/30 //
19.04.2017 // ERJ/100cm // Abgelegenheit // 3/30 //
20.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 3/40 //
21.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 1/40 //
22.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 6/40 //
24.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 1/30 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Teilikorpi // 3/40 //
25.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 4/30 //
26.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //
27.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 2/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Wolf Sporthorses // 3/30 //
30.04.2017 // ERJ/100cm // Hukkapuro // 3/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

04.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
05.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
14.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
15.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
15.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 5/30 //
16.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 5/30 //
20.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 3/30 //
16.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
24.04.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
25.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 3/30 //
26.04.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Vähäpelto // 2/30 //
30.03.2017 // KERJ/Helppo // Myyränkolo // 1/30 //
02.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
08.04.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
08.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/40 //
10.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/40 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 4/30 //
15.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/30 //
18.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/30 //
20.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 1/30 //
21.04.2017 // KERJ/Helppo // Teilikorpi // 2/30 //
22.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/30 //
25.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 2/30 //
27.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/30 //
11.04.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 4/30 //
17.04.2017 // KERJ/Helppo // Kievarinkuja // 2/30 //
23.04.2017 // KERJ/Helppo // Hukkapuro // 4/30 //
24.04.2017 // KERJ/Helppo // Hervannan Oriasema // 3/30 //
26.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 4/30 //
28.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 5/30 //
30.04.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 1/30 //
01.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 4/30 //
02.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 5/30 //
02.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
03.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 1/30 //
07.05.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
09.05.2017 // KERJ/Helppo // Zurück // 4/30 //
31.07.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 6/88 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

25.03.2017 // VVJ/Noviisi // Wild Side Cobs // 2/40 //
27.03.2017 // VVJ/Noviisi // Wild Side Cobs // 2/40 //
21.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
21.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
26.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
10.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
11.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
11.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
12.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 2/30 //
12.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
13.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
14.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
18.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 1/30 //
19.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
20.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
20.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 2/30 //
21.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
23.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
23.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
24.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
24.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 2/30 //
23.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
25.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 1/30 //
26.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 3/30 //
27.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 1/30 //
29.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 3/30 //
04.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
05.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
06.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
21.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
22.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
22.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
23.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
24.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
04.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
07.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
08.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
08.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
31.08.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/56 //

Näyttelyt, 1x RCh = 10p.

06.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 9/12 //
12.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 9/12 //
14.05.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 5/9 // 38p
21.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 6/12 //
15.09.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38p


PÄIVÄKIRJA


02.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennauduttaisiin oikein urakalla. Olin buukannut kaikki kynnelle kykenevät tallilaiset hommiin, jotta kaikki saataisiin rullaamaan jouhevasti ja etelästä Hengenvaaraan raahautuvan arvostetun valmentajan ei tarvitsisi epäröidä, lähteäkö tänne toista kertaa! Ratsastaisin itse kolme hevosta, tallin oma valmentajamme Ed kaksi ja Emilia oman tämän hetkisen kisaratsunsa. Kenttä oli lanattu viimeisen päälle, jopa ylipitkäksi kasvanut ruoho oltiin ajettu ja tallipihalta ylimääräinen roina siivottu pois näköpiiristä. Tallissa tosin vallitsi edelleen sellainen hallittu kaaos, mutta toisaalta kaikkien ratsujen vermeet oltiin katsottu jo valmiiksi, tallityöntekijät tiesivät milloin varustaa ja kävelyttää mikin hevonen ja kaikki oli muutenkin tarkkaan suunniteltu.
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, oli vuorossa taas minä itse ja oma, superlempparini, Hengenvaaran Muikee. Yhdistelmä kahta osaavaa hevostani, pienestä asti kasvatettu ja itse ratsutettu. Muidu kaipaa paljon malttia eikä se kuulu stereotyyppisiin suosikkiratsuihini, mutta siihen nähden meillä on sujunut oikein kivasti. Muidu oli jälleen energisellä tuulella eikä olisi malttanut kävellä ollenkaan - emmekä me sitä siihen pakottaneet, se oli alkukäyntinsä kävellyt. Reipas laukkapätkä sai tamman pärskimään tyytyväisenä ja pukittamaankin vähän - hassu hevonen. Teimme töitä melko lyhyissä pätkissä, sillä vaikka Muidu tuntui hyvältä, se herkästi hermostui uusien ja vaativien asioiden pitkäaikaisesta hinkkaamisesta. Sen kanssa tehtiin lähinnä ympyrällä töitä: tehden avotaivutusta, sulkutaivutusta, vasta-avotaivutusta. Taivutellen sekä sisälle että ulos, hakien tammaa tasaisesti molemmille ohjille. Muidu teki koko valmennuksen ajan huippuhienosti töitä, enkä voisi olla tyytyväisempi siihen, valmentajaan tai koko päivään!

12.07.2017 Muidu ravasti pehmeästi kaula kaarella auringon paahtaessa. Kärpäset surisivat ympärillä ja linnut lauloivat läheisissä puissa. Ei kateeksi käynyt hevosta, joka siinä helteessä juosta hölkytti. Vaikka päivä oli jo kääntynyt iltaan, lämmitti aurinko todellakin vielä täydellä teholla. Maiskautin yllättäen ihan tottelevaisen tamman laukkaan ja se siirtyikin letkeään laukkaan. Muidu ei jaksanut sen suurempia remuta ja laukkakin rullasi hyvään tahtiin. Laukautin tammaa vielä muutaman kierroksen toiseenkin suuntaan ja sallin sen sitten siirtyä ravin kautta käyntiin. Sain loistavan idean: hyppäsin tamman paljaaseen hikiseen selkään ja köpöttelin sen kanssa uittokuopalle. Muidu ravasi tyytyväisenä veteen ja kahlasi ripeästi uintisyvyyksiin. Siellä se sitten tyytyväisenä pärskytteli vettä, ja itsekin sain mukavan viilennyksen, ennen kuin palasimme käymäjalkaa takaisin tallin viileyteen.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

02.05.2017 Muidu jumitti kevyesti jo tarhan portilla ja aavistelin pahaa ja niinhän siinä kävi - tamma jäi tallin ovelle jalat tukevasti harallaan eikä todellakaan ottanut enää askeltakaan. Vastoin parempaa tietoani kokeilin muutaman kerran uutta lähestymistä ja lopulta jopa vähän väkisin narulla vauhdittamalla, mutta sain aikaiseksi vain entistä pahemmin jumittavan ja kiukkuisesti pukittavan hevosen. Yritin jopa valojen päälle laittamista, mutta Muidu nyt ei vaan halunnut. Ja minä en halunnut todellakaan harjata tammaa toukokuun sateisimpana iltana pihalla, varsinkaan kun ilta pimeni kovaa vauhtia ja tallin edustan valo ei ihan hurjan hyvä ole. Lopulta sen keksin ja ihmettelen kyllä ettei aikaisemmin mieleeni juolahtanut peruututtaa tammaa sisään. Se oli Muidulle ihan ok ja maastakäsittelyyn tottuneena se peruutti kuin vanha tekijä koko matkan omaan karsinaansa, johon sitaisin sen löysästi kiinni. Harjailin Muidun päälisin puolin ja putsasin kaviot. Tarkoitukseni oli vähän ohjasajaa tammaa maneesissa. Varustin tamman ja talutin sen maneesiin. Muidu tuntui rennolta ja tyytyväiseltä ja oli jopa normaalitilaansa vähän rauhallisempi. Teimme töitä lähinnä käynnissä: piparkakkuympyröitä pyrkien kuuliaiseen hevoseen, joka lähtee sekä sisälle että ulos rehellisesti ja pienestä pyynnöstä ja tämän jälkeen vielä vähän väistöjä. Muidu väisti tänään melko haluttomasti ja se vaikutti varsinkin alkuun todella kankealta. Se vetreytyi kuitenkin ihan kohtalaisesti ja ennen loppuverryttelyä laskin sen vapaana rallittelemaan tyhjään maneesiin. Muidu päästelikin kunnon köyrypukkilaukkakiihdyttelyt ja sen jälkeen kävelimme pitkät pitkät pitkät piiitkät loppukäynnit.


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 17.02.2017
2 vuotta - 18.02.2017
3 vuotta - 19.02.2017
4 vuotta - 20.02.2017

5 vuotta - 16.03.2017
6 vuotta - 16.04.2017
7 vuotta - 16.05.2017
8 vuotta - 16.06.2017
9 vuotta - 16.07.2017
10 vuotta - 16.08.2017
11 vuotta - 16.09.2017
12 vuotta - 16.10.2017
13 vuotta - 16.11.2017
14 vuotta - 16.12.2017
15 vuotta - 16.01.2018
16 vuotta - 16.02.2018
17 vuotta - 16.03.2018


Virtuaalihevonen / A sim game horse