Mörrimöykky HV


Kuvat: ransu.kuvat.fi/


Virallinen nimi: Mörrimöykky HV Kutsumanimi: Möö / Mörri
Syntynyt, ikä: 10.10.2015, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 160cm
Väri: rautias Merkit: tähti, kuonopiirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero, Hengenvaara Rekisterinumero: VH15-018-2448
Koulutustaso: VaB / 90cm / tutustumisluokka / vaikea Painotus: yleispainotteinen

VVJ-I, 04/18, 5 + 48 + 25 + 20 + 14 = 112p

KERJ-I, 05/18, 6,5 + 44 + 23 + 20 + 15 = 108,5p

ERJ-I, 05/18, 4,5 + 40 + 23,25 + 20 + 13 = 100,75p

YLA1, 07/18, 35 (17+18) - 24 (21+3) - 17 - 13 - 7 = 96p

KRJ-I, 02/19, 6 + 45 + 25 + 10 + 15 = 101pHISTORIA


Mörrimöykky HV sai alkunsa tavallaan hetken mielijohteesta. Törmäsin Möön isän Haamumyrskyn jalostusilmoitukseen internetissä ja hetken sen sukua tutkailtuani päätin kysäistä oria käyttöön - ori oli silloin vielä Cannabian omistuksessa. En tosin siinä kohtaa edes tiennyt minkä tamman valitsisin, mutta yön yli mietittyäni aika vauhdikkaalle ja isoegoiselle orille valikoitui partneriksi tallin oma kasvatti, Hengenvaaran Sutsisatsi, Sissi, joka oli vähän rauhallisempi ja kiltimpi tapaus ja siten toivottavasti tasottaisi vähän isän luonnetta. Vajaa vuosi myöhemmin maailmaan putkahti punertavan rautias tähtipää, joka alusta asti oli energinen ja vauhdikas, mutta ihmistä kunnioittava ja fiksu kaveri. Mörrimöykkyä ei Möö ole nähnytkään, mutta silloiset naapurin lapset saivat sen nimet ja Mörrimöykky siitä tuli.


LUONNE


Mörrimöykky HV eli Mörri tai paljon useammin pelkkä Möö on hienosta, yleispainotteisesta suvusta, jonka tulevaisuudesta odotetaan suuria, kunhan ori pääsee näyttämään taitonsa. Luonteeltaan Möö on aika tasaisesti kumpaakin vanhempaansa: isän puolelta peritty malttamattomuus ja vauhdikkuus, emän puolelta iloisuus ja nöyryys - aika kaukana mörrimöykystä. Nämä ominaisuudet muodotavat orista ison rautiaan ADHD-lapsen. Möön mielestä kaikki on kivaa ja kokoajan pitäisi olla tekemässä jotain kivaa. Se on hyvin seurallinen ja kiltti ollakseen ori ja moni luuleekin sitä ruunanrepsukaksi. Möö seurustelee mielellään niin ihmisten kuin muiden hevostenkin kanssa ja tuleekin toimeen lähes kaikkien kanssa. Sillä on omasta vilkkaudestaan huolimatta jotenkin rauhoittava vaikutus ja muutkin tuntuvat pitävän siitä.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Möö on syytä sitoa ainakin löysästi kiinni, sillä vanhempiensa tavoin se on aika eläväinen - varsinkin jos tallissa tapahtuu muutakin. Siitä on vallan ihanaa seurata muiden hevosten ja ihmisten kulkua käytävällä ja hirnua iloisesti aina, kun uusi hevonen astuu talliin sisään. Omalla tavallaan Mörrin äänekkyys on hyvin ärsyttävää, mutta toisaalta siihen tottuu. Ja onhan se mukavaa, kun ori hörisee aina yhtä onnellisesti, kun sitä tarhasta tai karsinasta hakee. Möö elää paljon suunsa kautta ja sille on ominaista ensin maistaa ja sitten vasta haistaa tai katsoa. Taskujen ja muiden kanssa saa olla tarkkana, sillä ori ehtii sinne nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Muuten kaiken uteliaisuuden ja levottomuuden keskellä ori on helppo käsitellä, sillä se nostaa kaviot nätisti, kestää jouhien selvittelyt eikä laita vastaan varustaessakaan. Myös kengittäjä, eläinlääkäri, pesu tai vaikka uimakeikka on Mörrille mieluista puuha. Kaikki vaan on kivaa.

Ratsuna orin malttamattomuus ja vauhdikkuus tulee melkein yhtä hyvin esille kuin nöyryys. Välillä on jopa huvittavaa seurata orin taistelua sen oman pään sisällä: pitäisi jo päästä menemään, mutta samalla on tarve miellyttää ratsastajaa kiltisti. Varsinkin satulaan noustessa ja jalustimia ynnä muita säädeltäessä esiintyy pientä steppausta, kun ori ei osaa päättää mennäkö vaiko eikö mennä. Sillä on luonnostana vauhdikkaat ja lennokkaat askeleet eikä se todellakaan säästä niitä. Ratsastajalle liike on varsinkin ravissa vaikeaa ja epämiellyttävää istua, mutta hyvännäköisyyden eteen on kärsittävä. Möö suorittaa liikkeen kuin liikkeen tasaisen varmasti eikä sillä tunnu olevan koskaan huono päivä. Ja kuten arvata saattaa, sen bravuureihin kuuluvat erittäin näyttävät lisäykset kunhan ratsastaja osaa kanavoida energian askeleen pituuteen eikä tempon lisäykseen.

Esteillä rautias on vaikeampi hallita, joskin pääasiassa ongelmia tuottaa ainoastaan vauhdin määrä. Möö kuumenee herkästi varsinkin vähänkin isommilla esteillä ja sen mielestä mitä kovempaa, sen parempi -lausahdus pitää erinomaisesti paikkansa. Möö onneksi kääntyy kevyesti ja helposti ja on muutenkin miellyttävä ratsastaa, vaikka se meneekin kovaa. Hyppytekniikka sillä on kohtalainen, ponnistusvoimaa ei ole keskivertoa enemmän, mutta ainakin se hyppää mitä vain ja mistä vain ja jos perusrata selvitään puhtaasti niin uusinnassa on kyllä mahdollista kiihdytellä. Möön palautuminen kestää harmittavan kauan ja sille jää vauhti helposti päälle.

Myös maastossa on muistettava, että vauhti voi jäädä päälle. Varsinkin ryhmälaukoissa ori kuumuu nollasta sataan ja sitten mennään. Mörrin kanssa onkin vain helpointa ratsastaa suht kärjessä niin se ei koe niin suurta tarvetta kaasutella. Rennommissa maastoissa Möö on kuitenkin miellyttävä ja tasainen eikä pelkää juuri mitään. Se on varmajalkainen ja peloton, menee myös yksin missä vain. Maastoesteillä sen sijaan on enemmän vauhtia ja vaaratilanteita kuin laki sallii. Vaatii todella luonteenlujuutta ja taitoa saada pidettyä Mörri tasaisessa ja reippaassa tahdissa. Toki esteiden yli pääsee kovaakin, mutta turvallisempaa se on inan rauhallisemmassa vauhdissa.

Valjakkoajossa Möö on erittäin osaava ja erittäin miellyttävä ohjastaa. Sen näyttävät liikkeet pääsevät vielä paremmin oikeuksiinsa kuin ratsastaessa. Möö on kevyt ja herkkä ajaa eikä se kiihdyttele vauhtiaan niin herkästi kuin ratsastaessa. Parhaimmillaan se on kuitenkin maraton-osuudella, jossa sen rohkeus ja vauhti korostuvat entisestään. Mörriä voi myös ohjasajaa ja se toimii siinäkin erinomaisesti kunhan ohjastaja pysyy orin isojen liikkeiden perässä.

Kisapaikoilla Möö on oma utelias ja äänekäs itsensä. Malttamattomuus näkyy lähinnä siinä, että kun traileri pysähtyy, pitäisi herran päästä justnytheti ulos eikä vasta, kun auto on saatu kunnolla parkkiin ja lastaussilta alas. Ori sekä menee että tulee kopista ryminällä ja vauhdilla, mutta ainakin se kulkee siellä ongelmitta ja rauhassa kunhan ruokaa riittää. Kisapaikalla se huutelee kaikille ja korskuu kuin pahaisinkin ori, mutta rauhoittuu aika nopeasti ja siirtyy tarkkailulinjalle. Kisasuoritukset ovat sille kuin normaali treeni kotona eikä se arastele vieraita paikkoja tai hälinää.


SUKUTAULU


Isä: Haamumyrsky
KTK-III
sh, m, sk 161cm
VaB / 90cm / tuttari / vaikea
Ii: Fiktion Tyrsky
YLA2, SLA-I, KRJ-II, jlk C
sh, m, sk 163cm
Iii: Aavan Maininki
KTK-III, KRJ-II
sh, tprn, sk 164cm
Iie: Fiktion Aavi
KTK-III, KRJ-II
sh, rn, sk 161cm
Ie: Moon Aamutuima
KTK-III, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-III, VVJ-III
sh, rt, sk 150cm
Iei: Koston Varjoleikki
KTK-III, YLA2, KRJ-II
sh, rt, sk 154cm
Iee: Violan Amariina
YLA2, KRJ-II
sh, rt, sk 156cm
Emä: Hengenvaaran Sutsisatsi
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, vrt, sk 156cm
HeA / 80cm / harraste / vaikea
Ei: Juomamestari HV
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 159cm
Eii: Lakean Rommikaakao
KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-III, KERJ-III
sh, rt, sk 155cm
Eie: Joujanni ILO
KRJ-I, SLA-I
sh, vrt, sk 157cm
Ee: Hengenvaaran Fuskari
KTK-III, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, VVJ-I
sh, prn, sk 155cm
Eei: VIR MVA Ch Viehättävän Vuksari
KTK II, YLA2, SLA-I, KRJ-I
sh, m, sk 159cm
Eee: Henkimyytti
KTK-III, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, VVJ-I
sh, trn, sk 152cm

Sukutaulun ulkopuolelta:

iiii. VIR MVA Ch Metsäkartanon Manaus KTK-II, KRJ-I, SV-I
iiie. VIR MVA Ch Uniseili KTK-II
iiei. VIR MVA Ch Fiktion Kultipoju KTK-II, YLA2, SLA-I, KRJ-I, SV-I
iiee. Fiktion Ainia KTK-III, YLA2, KRJ-I

ieii. VIR MVA Ch Kajo-Varjo KTK-II, KRL-II
ieie. Koston Sametti
ieei. VIR MVA Ch Tammihaan Viljami YLA2, SLA-II, KRJ-II
ieee. Emilia 36 KTK-III, YLA2, KRJ-I

iiiii. VIR MVA Ch Haltiamieli KTK-II
iiiie. Ch Maanavilja KTK-III
iiiei. VIR MVA Ch Ikuisuuskehrääjä KTK-II
iiiee. Unen Tarina KTK-III

iieii. Kultimo YLA2, KRJ-II
iieie. Tulitikkutyttö SLA-II, KRJ-II
iieei. Laineen Kasperi (sivut kadonneet)
iieee. Aava YLA2, SLA-II, KRJ-II

ieiii. Ch Peltopyy KTK-III, YLA2
ieiie. Aino-Kaisa YLA2, KRJ-II
ieiei. Sammalharjun Tenho SLA-I
ieiee. VIR MVA Ch Ruuturouva KTK-III, YLA2, SLA-II, KRL-III

ieeii. Mootsartti (sivut kadonneet)
ieeie. Neitoperhonen (sivut kadonneet)
ieeei. Pitkämäen Puuhapete (sivut kadonneet)
ieeee. Vinhatar (sivut kadonneet)

eiii. Teljetty ILO KTK-III, SV-I
eiie. Ch Koistilan Lumiriia KTK-II, KRJ-II, SV-I
eiei. VIR MVA Ch Kajo-Varjo KTK-II
eiee. Tammihaan Terttu

eeii. VIR MVA Ch Koistilan Vompatti KTK II, KRJ II
eeie. Ch Rentun Lumimarja YLA1, KTK II, KRJ II
eeei. Hiprakan Miiku SLA-II, KTK-II, SV-I
eeee. Henkiriepu YLA1, KRJ-I, SLA-I, SV-II

eiiii. Torppari
eiiie. Ch Susamuru KTK-II, YLA2
eiiei. VIR MVA Ch Riimanni KTK-II, ERL-II
eiiee. Lumikeiju YLA1, KTK-II, KRL-II

eieii. Ch Peltopyy KTK-III, YLA2, ERJ III
eieie. Aino-Kaisa KRJ II, YLA2
eieei. Mootsartti SLA-I (sivut kadonneet)
eieee. Siruliina (sivut kadonneet)

eeiii. VIR MVA Ch Vili Vilperi KTK-III
eeiie. Virili KTK-II
eeiei. Konsti KRJ-I, YLA2, SLA-II
eeiee. Lumina (sivut kadonneet)

eeeii. Tukkilan Kosti KTK-III (sivut kadonneet)
eeeie. Ch Vilpertin Hile YLA3 (sivut kadonneet)
eeeei. Hiisirikko SLA-I, YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, KTK-III, VSHK-C
eeeee. Hallanvaara SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, YLA2SUKUSELVITYS


Mörrimöykky HV:n suku on oikeastaan alusta alkaen yleispainotteinen, joskin ehdottomasti palkituin se on koulupuolella, mikä näkyykin varsinkin orin liikkeissä. Sen suvussa on paljon 2000-luvun alkupuolella vaikuttaneiden tallien asukkaita: Lakean, Viehättävän ja Ilomantsin hevosia, mutta toisaalta myös vähän uudempaa verta, kuten Susirajasta kotoisin olevat, suvuissa hyvin tunnetut Hiisirikko ja Hallanvaara. Lähisuvussa Mööllä on muutamia omia henkilökohtaisia suosikkeja Hengenvaarasta: Juomamestari HV, Hengenvaaran Fuskari ja Henkimyytti. Suvusta löytyy rutkasti kantakirjattuja hevosia ja olemmekin vähän harmissamme, ettei ori itse ollut rakenteeltaan niin priimaa.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Fiktion Sirina // 22.08.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Aavekajo


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 61 kpl.

12.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Peikkola // 2/30 //
14.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Peikkola // 3/30 //
15.12.2015 // KRJ/Helppo A // Yentel Ponies // 6/50 //
16.12.2015 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 2/40 //
18.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Team Riekkujat // 3/30 //
22.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Rohkelikko // 2/40 //
24.12.2015 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 4/40 //
25.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Rohkelikko // 5/40 //
25.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Rohkelikko // 6/40 //
27.12.2015 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 6/40 //
28.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Rohkelikko // 3/40 //
29.12.2015 // KRJ/Vaativa B // Rohkelikko // 3/40 //
01.01.2016 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 3/40 //
02.01.2016 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 4/40 //
04.01.2016 // KRJ/Helppo A // Lamoca // 6/40 //
04.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 5/40 //
05.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 5/40 //
06.01.2016 // KRJ/Helppo A // Lamoca // /40 //
08.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 3/40 //
10.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 2/40 //
13.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 2/40 //
14.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Relven // 1/40 //
15.01.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 7/60 //
15.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 1/40 //
16.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Relven // 5/40 //
16.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 1/40 //
17.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 3/30 //
19.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Erkinheimot // 5/30 //
19.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Relven // 2/40 //
19.01.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 5/80 //
20.01.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 6/60 //
20.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Erkinheimot // 2/30 //
20.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 4/40 //
20.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 1/30 //
21.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 1/30 //
21.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Relven // 4/40 //
21.01.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/80 //
22.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 5/30 //
23.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 4/80 //
23.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Tuiskula // 5/30 //
24.01.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/40 //
24.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 4/30 //
24.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Mirrormere // 3/30 //
25.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 3/30 //
25.01.2016 // KRJ/Vaativa B// Rumour Ponies // 4/30 //
26.01.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 1/80 //
26.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Rumour Ponies // 4/30 //
27.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 6/40 //
28.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 1/30 //
29.01.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 4/40 //
29.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Villahaka // 5/40 //
31.01.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 1/30 //
02.02.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 2/30 //
11.02.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 4/30 //
24.02.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 5/30 //
25.02.2016 // KRJ/Vaativa B // Fiktio // 5/30 //
31.03.2016 // KRJ-cup/Vaativa B // Runoratsut // 25/324 //
31.10.2016 // KRJ-cup/Vaativa B // Hukkapuro // 22/260 //
31.03.2017 // KRJ-cup/Vaativa B // Hukkapuro // 4/272 //
30.06.2017 // KRJ-cup/Vaativa B // Fiktio // 16/216 //
31.08.2017 // KRJ-cup/Vaativa B // Kuuralehdon Hevostila // 8/140 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

08.12.2015 // ERJ/80cm // Petäjävaara // 2/30 //
22.01.2016 // ERJ/90cm // Marrasvaara // 4/30 //
26.01.2016 // ERJ/90cm // Marrasvaara // 4/30 //
01.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
02.02.2016 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 4/30 //
02.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 5/30 //
03.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 4/30 //
04.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
07.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 4/40 //
07.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 5/30 //
08.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
10.02.2016 // ERJ/80cm // Viehättävä // 7/50 //
11.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 2/30 //
16.02.2016 // ERJ/80cm // Viehättävä // 2/30 //
20.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
20.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 4/30 //
21.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
22.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
23.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
28.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
29.02.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
23.01.2016 // ERJ/90cm // Viisikko // 1/50 //
27.01.2016 // ERJ/90cm // Viisikko // 6/50 //
31.01.2016 // ERJ/90cm // Viisikko // 6/50 //
12.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 5/30 //
15.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 2/30 //
16.02.2016 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 5/30 //
18.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/30 //
18.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 2/30 //
19.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/30 //
19.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 3/30 //
20.02.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/30 //
02.03.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 2/40 //
02.03.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
06.03.2016 // ERJ/80cm // Viehättävä // 3/30 //
06.03.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 5/40 //
07.03.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 2/30 //
16.03.2016 // ERJ/80cm // Viehättävä // 1/30 //
16.03.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 4/40 //
17.03.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 3/40 //
18.03.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 1/40 //
19.03.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

01.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/30 //
02.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/30 //
05.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/30 //
08.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/30 //
22.01.2016 // KERJ/Tututstumisluokka // Taikakuun Kartano // 4/40 //
24.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/35 //
24.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 6/40 //
26.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 3/40 //
26.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/40 //
07.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Március // 2/30 //
08.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/36 //
11.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Március // 4/30 //
31.01.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Marrasvaara // 1/30 //
03.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 5/30 //
07.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 3/30 //
19.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Marrasvaara // 4/30 //
20.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Cair Paravel // 2/9 //
21.02.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Marrasvaara // 1/30 //
06.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/49 //
09.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hymni // 3/30 //
11.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hymni // 3/30 //
12.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hymni // 2/30 //
22.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
23.03.2016 // KERJ/Tustustumisluokka // Mörkövaara // 1/30 //
25.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/25 //
26.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Viisikko // 5/40 //
27.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Viisikko // 4/40 //
28.03.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Viisikko // 4/40 //
10.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
22.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
23.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 2/30 //
25.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
26.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
29.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
30.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
30.03.2016 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // KK Bailador // 6/42 //
01.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Satulinna // 3/30 //
15.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/20 //
18.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Satulinna // 3/30 //
20.04.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/20 //
30.03.2016 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // KK Bailador // 6/42 //
30.09.2016 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Satulinna // 2/84 //
28.02.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // KK Bailador // 5/44 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 48 kpl.

14.02.2016 // VVJ/Vaikea // Moana part breds // 1/23 //
01.03.2016 // VVJ/Vaikea // Mörkövaara // 3/19 //
07.03.2016 // VVJ/Vaikea // Mörkövaara // 3/19 //
24.03.2016 // VVJ/Vaikea // Viisikko // 1/9 //
25.03.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 3/30 //
27.03.2016 // VVJ/Vaikea // Fiktio // 1/12 //
06.04.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 5/30 //
22.04.2016 // VVJ/Vaikea // Ruuti // 2/17 //
27.04.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 2/21 //
29.04.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 1/21 //
17.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/10 //
18.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 3/10 //
19.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 3/10 //
30.04.2016 // VVJ-cup/Vaikea // Wyat Shetlands // 2/30 //
06.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 5/30 //
08.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 5/30 //
14.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/10 //
15.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 2/30 //
16.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 1/30 //
18.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/10 //
19.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 1/30 //
21.05.2016 // VVJ/Vaikea // Puzzle Rebellion // 2/30 //
24.05.2016 // VVJ/Vaikea // Tuiskula // 1/15 //
27.05.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 3/25 //
02.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 3/14 //
02.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/14 //
03.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/14 //
05.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 3/14 //
07.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/14 //
22.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/7 //
23.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/7 //
30.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 2/7 //
11.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
12.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
13.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
14.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
15.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
16.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
17.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
18.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
19.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
20.06.2016 // VVJ/Vaikea // Metsovaara // 1/1 //
30.10.2016 // VVJ-cup/Vaikea // Wyat Shetlands // 1/23 //
31.01.2017 // VVJ-cup/Vaikea // Tuiskula // 3/20 //
31.03.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Tuiskula // 2/12 //
30.09.2017 // VVJ-cup/Vaikea // Tuiskula // 1/1 //
31.12.2017 // VVJ-cup/Vaikea // Wyat Shetlands // 2/5 //
28.02.2018 // VVJ-cup/Vaikea // Wyat Shetlands // 1/4 //
31.03.2018 // VVJ-cup/Vaikea // Tuiskula // 2/5 //

Näyttelyt, arvonimet.

06.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 11/12 // 30,5p.
07.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 11/12 // 30,5p.


PÄIVÄKIRJA


02.07.2018 Ihan lyhyt tilannekatsaus Möön elämään näin heinäkuun alussa. Ori on kevään mittaan käynyt hakemassa kolme huikeaa ykköspalkintoa lajikohtaisista laatuarvosteluista, enää orin suurin vahvuus, kouluratsastus, on hakematta - joskin ykköstähän sieltäkin odotetaan, ja ihan ansaitusti. Erityisen ylpeä olen orin valjakkopalkinnosta, joka on saavutettu kaikkien aikojen korkeimmalla pistesaaliilla: huimat 112 pistettä. Olisimme pystyneet vielä parempaankin, mutta orin päiväkirjamerkinnät jäivät 6 pistettä vajaiksi - teoriassa sillä oli siis mahdollisuus 120 pisteeseen. Aika huimaa. Seuraavaksi vuorossa on krjl, yla ja sla. Slan ja krjl suhteen odotus on ykkönen, ylassa tyydymme myös kakkospalkintoon, mutta toki ykköspalkinto on se kirkkain ja parhain. Jälkeläisiä orilla pitäisi teettää muutamia, mutta pitkäsukuisten markkinat ovat vähän heikot.

10.06.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään saivat sekä valmentaja että ratsastaja nauttia huippuhyvästä mennosta läpi koko valmennuksen. Heti alusta alkaen Möö tuntui todella hyvältä ja liikkui hyvällä tempolla ryhdikkäässä muodossa. Ori venytti askelta ja ratsastaja istui halltiusti keskellä satulaa kantaen hyvin itsensä ja kätensä. Alkuvalmennuksen aikana tehtiin vähän pohkeenväistöharjoituksia, jotka sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin. Muistuttelin ratsastajaa lähinnä pohkeen paikasta, mutta muuten kaikki sujui hyvin. Möö osasi väistöt todella hyvin, mutta välillä sitä sai muistuttaa, että ori tekisi sataprosenttisesti hommia eikä yrittäisi vähän luistaa ja valua pohkeelta karkuun. Pohkeenväistön jälkeen ratsastettiin Möötä vähän eteen ja alas, jotta vähän turhankin tiiviiksi paketiksi napsahtanut ori saatiin rentoutumaan ja liikkumaan reippaasti myös eteen. Möö kulki jälleen kauniisti ja oikein rennon oloisesti.

11.03.2018, estevalmennus, valmentajana Dimma
Odotin Hengenvaaran kentällä Haperoa ja suomenhevosori Möötä saapuvaksi. Olin luvannut pitää heille estevalmennuksen ja päivän aiheena oli radan läpikäyminen. Kun ratsukko saapui kentälle, hevonen oli malttamaton, mutta kuuliainen. Varsinkin lämmittelyissä huomasi, miten ori olisi halunnut mennä hieman lujempaa ja toiseen suuntaan, mutta kuunteli silti nätisti. Kun hyppäsimme ensimmäiset esteet, ratsukko suoritti hieman hätäisesti ja vauhdikkaasti. Hevonen hyppäsi rohkeasti jokaisen esteen yli ja hyppytyyli oli suomenhevoseksi hyvä. Vaikeuksia tuotti sarjat, sillä kun Möö eteni liian vauhdilla, ei esteiden väliin jäänytkään tarvittavaa tilaa ja seuraavassa hypyssä oli ongelmia. Yleisesti ottaen valmennus meni kuitenkin hyvin ja Möökin osasi käyttäytyä kohtuullisen hyvin, pientä ylinopeutta lukuunottamatta.

03.02.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Möö oli jo ratsastajineen täydessä tohinassa, kun saavuin maneesiin valmentamaan ratsukkoa kouluratsastuksen parissa. Möö oli todella eteenpäinpyrkivä ja välillä se liikkui jopa turhan vauhdikkaasti, jolloin askeleista tuli enemmän kiireiset kuin pitkät ja tahdikkaat. Alkuverryttely hoidettiin ravissa volttien ja siirtymisten avulla: kehotin ratsastajaa taivuttelemaan Möötä vaihdellen, välillä vain vähän, välillä jopa ylitaivutuksen puolelle. Silloin hän hallitsisi orin huomattavasti tarkemmin kuin pelkästään "oikeassa" taivutuksessa ratsastaessa. Lyhyen käyntipätkän jälkeen otettiin laukkaa: samoja juttuja myös tässä eli laukkavoltteja ja nostoja. Ratsastaja joutui tekemään tosissaan töitä, jotta hän sai Möön ratsastettua niin tiiviiseen laukkaan, että he onnistuivat asettamassani 10 metrin tavoitteessa. Möö lähti helposti jo ensimmäisellä neljänneksellä valumaan ulos, mutta napakoilla ulkoavuilla ja toistoilla sekin saatiin sujumaan.

12.07.2017 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Möö palasi ensimmäisten joukossa ja tuntui säpsähtäneen enemmän muiden reaktiota kuin itse vesisuihkua. Siinä Möö seistä möllötti onnellisena ja uteliaisuuttaan sai jopa sähköiskun aidasta pyrkiessään tutkimaan veden lähdettä tarkemmin - hetken se näytti taas hämmentyneeltä, mutta palasi takaisin vesisuihkun alle.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Möö teki kaikkea sitä mitä muutkin tekivät: jos muut kirmailivat, juoksi Möökin, ja kun ne pysähtyivät syömään, raudikko ystävämme pysähtyi myös. Oma tahto tuntui puuttuvan kokonaan, mutta sellainenhan Mörri on: lauman mukana menijä. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

02.04.2017 Mikäs sen parempaa kauniina kevätpäivänä, kuin valjastaa orhi kärryjen eteen ja lähteä päästelemään pisin maita ja mantuja! Niin tein tänään auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta ja lintujen alotitaessa konserttiaan metsässä. Mööllä oli kevättä rinnassa eikä se toki malttanut alkuunkaan kävellä vaan aina suoran auetessa edessä päin, se tarjosi ravia ja kun pidätin, jäi se töpöttämään nöpöhölkkää malttamatta kuitenkaan edelleenkään kävellä. Pian annoin kuitenkin periksi ja annoin orin siirtyä raviin, kun pääsimme hiljaisemmille teille. Möö otti alkuun melkoisen raviräjähdyslähdön, mutta rauhoittui yllättävän nopeasti saatuaan vähän aikaa mennä omaa vauhtiaan. Itse vain nautiskelin kyydistä ja ihailin rivakkaan tahtiin vaihtuvia maisemia. Pysyttelimme tänään ainoastaan ravissa, mutta lenkki oli yli tunnin ja paikoitellen pehmeällä tiellä Möö joutui tekemään vähän töitäkin ja sille tuli ihan hiki. Takaisin tallilla päätinkin suihkutella sen hikiset kohdat ja jättää sen tarhaan maistelemaan päiväheiniään.

24.01.2016, kouluvalmennus, valmentajana Jane
Seurasin sivummalta ratsukon verryttelyä. Möö pyrki miellyttämään ratsastajaa oikein nätisti, mutta sen vauhdikkuuden huomasi erityisen hyvin askellajien vaihdoksissa. Ei tarvinnut kuin ajatella siirtymää käynnistä raviin tai ravista laukkaan, kun Mörri jo teki sen. Toisaalta taas hidastaminen olikin vaikeampaa eikä Möön olisi millään tehnyt mieli totella.
Pyysin ratsastajaa kokoamaan Mörriä ensin käynnissä. Möö kuunteli heti ja alkoi liikkua kauniissa muodossa. Tehtävä oli niin helppo että siirryimme miltein heti raviin. Jouduimme työstämään tätä osuutta pidempään, sillä Mörri ei saanut pidettyä muotoa yllä. Käskin ratsastajaa käyttämään enemmän istuntaa ja vähemmän ohjia, ja nyt Möö pääsi jo pidemmälle. Jatkoimme samaa tehtävää vielä hetken, kunnes olin tyytyväinen ja päästin heidät suorittamaan loppuverryttelyjä.

22.12.2015 Alkuperäinen tarkoitus oli ollut lähteä ystävättären kanssa maastoilemaan, mutta koska hän ei päässytkään paikalle ja yksin maastoilu ei juuri hotsittanut, päätin ohjasajaa Möön tänään kevyesti, koska muutenkin päivän oli tarkoitus palautella lähinnä edellisten päivien rankempia treenejä. Möö tuntui jo tarhasta haettaessa varsin miellyttävältä ja rennolta - tai siis niin rennolta kuin tuollainen ADHD-tapaus voi tuntua. Ori jaksoi seistä suhteellisen rauhassa varustuksen ajan eikä kaatanutkaan harjakopan kuin kerran ja senkin ehkä vahingossa. Kiristelin ohjasajovyön pikkuisen tiukemmalle ja suuntasimme sitten maneesiin, sillä kentällä näytti pyörivän reippaat estetreenit. Maneesissa ei ollut kuin yksi lopetteleva ratsukko, joten jo piiiitkien alkukäyntien jälkeen saimme jäädä omaan ylhäiseen yksinäisyyteemme. Työstin Mörriä ensin piparkakunmallisella uralla molempiin suuntiin varmistaen, että se varmasti on molemmilla ohjilla ja kuuntelee molempia ohjia tasaisesti. Jonkun verran käynnin kanssa sai tehdä töitä, sillä Möö tuppasi hyytymään ulospäin käännettäessä, mutta pikku hiljaa homma alkoi sujumaan. Teimme ihan muutaman pohkeenväistön molempiin suuntiin irroittelemaan vähän liikettä sivusuuntiinkin. Ravissa tein vain pääasiassa kulmia ja suoristuksia keskittyen siihen, että ohjastettavani kulki suorilla oikeasti suoraan ja kääntyi herkästi. Treenin lopuksi otin Mööltä vermeet pois ja annoin sen irrotella reipasta laukkaa yksinään paikkojen avaamiseksi. Herra intoutuikin vähän pukittelemaan, mutta rauhoittui aika nopeasti ja esitteli raisujen laukkaryntäyksien sijaan välillä myös erittäin hienoa ja letkeää ravia. Möö himmaili hienosti pyynnöstäni ja lähdimme pitkille loppukäynneille maastoon, jonka jälkeen suunnitelmissani olisi vähän venytellä ja ehkä hieroakin oria.


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 17.10.2015
2 vuotta - 24.10.2015
3 vuotta - 31.10.2015
4 vuotta - 07.11.2015

5 vuotta - 10.11.2015
6 vuotta - 10.12.2015
7 vuotta - 10.01.2016
8 vuotta - 10.02.2016
9 vuotta - 10.03.2016
10 vuotta - 10.04.2016
11 vuotta - 10.05.2016
12 vuotta - 10.06.2016
13 vuotta - 10.07.2016
14 vuotta - 10.08.2016
15 vuotta - 10.09.2016
16 vuotta - 10.10.2016
17 vuotta - 10.11.2016
18 vuotta - 10.12.2016KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse