Fiktion Mokka


† 2.4.2018 †

Kuvat: kasvattaja


Virallinen nimi: Fiktion Mokka Kutsumanimi: Mokka
Syntynyt, ikä: 09.11.2015, kts sivun alareuna Rotu: suomenpienhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 144cm
Väri: musta Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Milja (VRL-00692), Fiktio Rekisterinumero: VH16-018-0766
Koulutustaso: HeB / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotteinen

KTK-III, 05/16, 16 + 17 + 17 + 17 = 67p

VVJ-I, 01/17, 6,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

ERJ-II, 09/17, 8 + 42 + 12,25 + 20 + 15 = 97,25p

KRJ-II, 01/18, 8 + 43 + 12,25 + 20 + 15 = 98,25p

SLA-I, 02/18, 13 (4-3-3-3) + 22 + 25 + 20 + 20 = 100p

KERJ-I, 02/18, 6 + 40 + 22 + 20 + 15 = 103p

YLA1, 03/18, 38 (20+18) - 33 (21+12) - 17 - 15 - 6 = 109pHISTORIA


Klassinen tarina, mutta näitä sattuu.
Selailin taas vaihteeksi kahvitauolla myytäviä hevosia. En niinkään ostotarkoituksessa, mutta ihan uteliaisuudesta mitä tällä hetkellä on tarjolla tai kenties joku tuttu tai tutun tuttu myymässä omaansa pois. Ja niinhän sieltä silmiin napsahti ilmoitus mustasta, nelivuotiaaksi kääntyneestä suomenpienhevosorista. Enhän minä sellaisella mitään tehnyt, oreja löytyy tallista pilvin pimein, mutta koska varsa oli huippuhienon suomenhevosorin Fridan Maitokahvin viimeinen jälkeläinen, en voinut olla sopimatta seuraavalle päivälle koeratsastusta. Seuraavana päivänä minua odotti karsinassa levoton ori, josta kyllä tunnisti isänsä. Oikeastaan jo ensivilkaisulla päätin, että jos orista ei löydy mitään vikaa eläinlääkärin tarkastuksessa tai se ei ole aivan hirviö koeratsastuksessa, se voisi lähteä mukaan vaikka heti. Ratsuna se oli tottakai raaka, sillä oli ratsastettu ikäisekseen kovin vähän, sillä ori oli painottunut emänsä tavoin enemmän valjakkoajoon. Pieni musta häseltäjä vaikutti kuitenkin potentiaaliselta tapaukselta ja hyvin motivoituneelta, joten muutaman mietintäpäivän jälkeen ilmoitin olevani edelleen kiinnostunut siitä ja jo seuraavalla viikolla Fiktion Mokka muutti Hengenvaaraan aiheuttamaan pientä sekasortoa, mutta ehdottomasti piristämään tallin arkea.


LUONNE


Fiktion Mokka, tutummin ihan vain Mokka, on aikalailla isänsä kopio: pieni, musta ja hurja häseltäjä. Sen on vaikea seistä sekunttiakaan paikallaan, kunnon ikiliikkuja, jolla tarvitsisi olla kokoajan jotain tekemistä. Toisaalta Mokalle uusien asioiden opettaminen on hyvin helppoa: se oppii mielellään ja nopeasti, sekä hyvässä että pahassa. Malttamattomuutensa takia se ei ole ihan kaikkien käsiteltävissä ja vaatii tietynlaista napakkuutta, mutta myös kärsivällisyyttä. Pohjimmiltaan se on kuitenkin vain hyvin kiltti ja viaton, utelias oripoika. Muiden hevosten kanssa se tulee hyvin juttuun, kunhan sen kanssa leikitään tarpeeksi. Tosikkohevosilla menee siihen hermo hyvin nopeasti, mutta toisaalta se uskoo kyllä jos ei ensimmäiselllä, niin viimeistään toisella kerralla, ettei sitä hevosta kannata telmimään haastaa.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Mokka on parempi sitoa hyvin napakasti molemmin puolin käytävälle kiinni. Ori häseltää joka tapauksessa, mutta kiinnisidottuna se on huomattavasti vaikeampaa ja joskus jossain mielenhäiriössä se voi malttaa jopa seistä vähän aikaa paikallaan. Mokan bravuureihin kuuluu ehdottomasti kaiken tavaran levittely ja paikkojen sotkeminen: jopa sen karsina muistutaa aina sikolättiä, vaikka sen olisi juuri tunti sitten siivonnut. Jostain syystä kaikki tuntuu olevan kaikkein eniten levällään juuri silloin, kun olisi kiire. Kavioiden puhdistus on aina Mokan kanssa pieni operaatio, kun se yrittää samaan aikaan tehdä kaikkea: auttaa puhdistuksessa, tutkia ihmisen läpikotaisin ja kuikuilla vielä pihallekin, että mitä siellä tapahtuu. Varustaessa ori yleensä vähän skarppaa, sillä se tietää pääsevänsä kohta töihin ja tekemään. Pintelit on toki herralle haastavat, mutta parhaansa se aina yrittää. Taluttaessa saa olla tarkkana ettei löydä itseään hinautumassa orin perässä. Kengittämiseen tulee varata rutkasti aikaa, mutta sen sijaan hierottavana Mokka malttaa vähän rauhoittua. Pesukarsinaan sitä ei saa kuin väkisin ja siellä se seisoo nyrpeänä ja nolostuneena vaikka muuten vedestä ja esimerkiksi uimisesta tykkääkin - seisoopahan kuitenkin paikoillaan.

Ratsastaessa Mokka on omalla tavallaan erittäin miellyttävä. Sillä on korkea työmotivaatio ja se yrittää aina parhaansa. Kärsivällisyyttä se kaipaisi hitusen lisää ja kyvyn kanavoida turhautumisensa paremmin. Se nimittäin alkaa herkästi hyppimään pystyyn, jos se ei saa tarpeeksi tekemistä tai jos harjoitus on sille aivan liian vaikea ja sitä vaan hinkataan ja hinkataan uudestaan ja jatkuvasti eikä pienen orin aivoissa vaan ne kaksi tarvittavaa aivosolua kohtaa. Pystyyn hyppiminen on tapa, jota en todellakaan hevoselta toivoisi, mutta Mokalta sitä ei olla kokonaan saatu karsittua pois - vähennettyä, muttei karsittua kokonaan. Askeleiltaan ori on hyvä ja tasainen ja selässä olijallakin on varsin mukavat oltavat. Mikään liitokavio se ei ole eikä muutenkaan erityisen lahjakas, mutta Helpon B:n tasolla se suorittaa erinomaisesti, joitakin asioita myös Helppoa A:ta. Maastossa Mokka on meneväinen ja säpäkkä, mutta pysyy kohtalaisen hyvin käsissä. Säikkyy jonkin verran äkkinäisiä liikkeitä ja kovia ääniä, muttei mene paniikkiin tai lähde hallitsemattomasti ryntäilemään, se lähinnä säpsähtelee rasittavasti. Se sopii sekä yksin että porukassa maastoiluun, muiden kanssa tosin paljonpaljon rauhallisempi ja rennompi.

Esteillä Mokka yllätti ihan tosissaan. Hengenvaaraan muuttaessaan se oli hypännyt lähinnä mielenvirkistykseksi pikkuesteitä olleessaan pääasiallisesti valjakkohevonen, mutta ratsukoulutuksen edetessä siitä paljastui oikein kunnon estetykki. Ori hyppää hyvällä tekniikalla ja osaa itsekin katsoa hyppypaikat hyvin. Parasta herrassa on kuitenkin sen into, se palo mikä syttyy silmiin, kun Mokka näkee esteet kentällä ja riemukas riekkuminen onnistuneen suorituksen jälkeen, kun se saa kiitokseksi vähän taputuksia ja pidempää ohjaa. Mokka hyppää erikoisesteetkin ongelmitta ja onkin kaiken kaikkiaan erinomainen estehevonen. Maastoesteillä se viihtyy vähintään yhtä hyvin, mutta tarvitsee enemmän ratsastajan tukea haastaviin hyppyihin. Maastoesteillä se onneksi keskittyy niin hyvin, ettei sillä ole aikaa säpsyillä mitään.

Mokan ykköslaji on ehdottomasti valjakkoajo, siihen se on perinyt taidot sekä isältään että emältään. Mokka työskentelee mielummin kärryjen edessä kuin ratsastaja selässään ja se nauttii selvästi kaikkein eniten tarkkuusosuudesta, jossa se pääsee esittelemään säpäkkyyttään. Joskus tosin orilla menee kuppi nurin ja koko touhu menee säheltämiseksi, mutta taitava kuski osaa pitää homman hallussa. Kouluosuus on Mokasta tylsä, kestävyys menettelee. Mokka on miellyttävä ja herkkä ajaa, mutta vaatii kuskiltakin tietynlaista herkkyyttä ja pelisilmää, ettei mene ihan virkkuukoukuksi ja jännittyneeksi.

Kilpatilanteissa Mokan häsellys moninkertaistuu ja välillä sitä miettii, kehtaako oria viedä oman tallin ulkopuolelle ollenkaan. Ihmisen rauhallisuus ja jämäkkyys onneksi helpottaa orin häsellystä ja olisikin ideaalitilanne, jos kilpailuja muuten jännittävä ei villitsisi orin oloa entisestään vaan sitä käsittelisi joku rauhallinen. Verkassa on aika usein jännittynyt virkkuukoukku, mutta ajan kanssa verryttelyllä Mokan saa rentoutumaan ja näyttämään parhaat puolensa. Traileriin meno ja pois tulo on Mokan kanssa aina yksi show, mutta kun se pääsee traileriin, matkustaa se varsin nätisti sekä yksin että kaverin kanssa.


SUKUTAULU


Isä: Fridan Maitokahvi
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-III, VVJ-II
sph, m, sk 144cm
HeB / 80cm / harraste / noviisi
Ii: Tjefred
KTK-II, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
sph, m, sk 144cm
Iii: Pilvekkeen Sotka evm
sph, m, sk 144cm
Iie: Sitruksen Lemonia evm
sph, trn, sk 141cm
Ie: Mollamaija

sh, vprt, sk 159cm
Iei: Pojun Motti evm
sh, prt, sk 161cm
Iee: Vinskin Ella-Iina evm
sh, vrt, sk 155cm
Emä: Fiktion Vanella
KTK-II, YLA2, SLA-I, VVJ-I, jlk C
sph, prt, sk 143cm
vaativa
Ei: Iitan Askur
VVJ-I
sph, vprt, sk 143cm
Eii: Askeetti evm
sph, vprt, sk 144cm
Eie: Iita evm
sph, prt, sk 143cm
Ee: Ch Viretta
KTK-II, SLA-I, VVJ-I, jlk C
sph, m, sk 144cm
Eei: Virratta evm
sph, m, sk 147cm
Eee: Ahokallion Viivi evm
sph, rt, sk 145cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Pilvekkeen Sotka oli 144cm korkea, tyypilliseen tapaan musta, raskaamman tyypin edustajan. Tämän orin on kasvattanut Marita Leppänen ja ratsuttamisen jälkeen se myytiin pienehkölle tallille kisa- ja jalostuskäyttöön. Ori asusti koko ikänsä samalla tallilla. Pilvekkeen Sotka, tuttujen kesken "Soni", oli koulupainotteinen ja koulutettu Helpon A:n tasolle. Kilpailuja se ehti kiertää pitkälle päälle toistasataa ja sijoituksia kertynyt myös mukava määrä. Ulkonäköäkin löytyi ja Soni onkin palkittu näyttelyissä kahdesti sertillä. Palkintokaapista löytyy myös kouluratsastuksen laatuarvostelupalkinto. Jälkeläisiä orille jäi seitsemän. Soni menehtyi 21-vuotiaana luonnollisin syin.

Isänisänemä Sitruksen Lemonia oli haastavaluonteinen suomenhevostamma, pienet ja pippuriset 141 senttiä ja hienolla mustalla, pitkällä harjalla. Tamma kilpaili aluetason valjakko- ja koulukilpailuissa koko ikänsä. Luonteeltaan Sitruksen Lemonia oli melko kipakka ja kuuma, mutta kun se yhdistettiin rauhallisiin oreihin, saatiin aikaan viisi hienoa varsaa. Tamma menehtyi vanhuuden vaivoihin 21-vuotiaana.

Isänemänisä Pojun Motti on yllättäen vähän, tai aika paljonkin, kookkaampi kaveri: 161-senttinen ori oli kuitenkin niin ikään musta, mutta myös todella raskasrakenteinen ja jykevä. Se oli kiltistä ulkomuodostaan huolimatta melkoinen tapaus, rivakka liikkeissään eikä paljoa jäänyt paikoilleen miettimään - sen kanssa mentiin eikä meinattu! Ori oli parhaimmillaan upeiden liikkeidensä vuoksi niin kouluratsastuksen kuin valjakkoajonkin parissa, mutta kylläpä se ulkomuotoonsa nähden hyppäsikin paremmin kuin kukaan koskaan ensinäkemältä uskoi! Pojun Motti sai 14 varsaa, joista jopa 12 oli tammoja ja vain kaksi oria. Se lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 22-vuotiaana.

Isänemänemä Vinskin Ella-Iina oli ravisukuinen, mutta raviuransa jälkeen ratsukoulutettu tamma. Se juoksi kohtalaisen hyvin kilpaa, mutta kärkikahinoihin se ei juuri päässyt. Sen potentiaali kuitenkin huomattiin ja se pääsi käyttöön, kun tamma pääsi kiertämään lähialueen koulukisoja, kun naapurin nuori neiti alkoi sitä ensin ihan vain silloin tällöin hoidella ja sen jälkeen aktiivisemmin ratsastaa. Muutamaa vuotta myöhemmin startattiin ensimmäiset kilpailut ja siitä pari vuotta myöhemmin vielä ihan oikeat aluetason koulukisat. Tammaa on käytetty pääasiassa ravipuolen jalostukseen, mutta sillä on myös kaksi ratsastuspuolella menestynyttä jälkeläistä. 27-vuotiaana Ella-Iina alkoi oireilla selkäänsä ja vuotta myöhemmin se päädyttiin lopettamaan.


Emänisänisä Askeetti sopi kokonsa puolesta sukuun: olihan se vain 144-senttiä korkea, mutta väriltään ori oli hämmentävä. Vaaleanpunarautias Askeetti oli todella vaalea ja pörröjouhinen, vastapainona suvun mustille tukkajumalille. Muuten Askeetti oli mitä tavallisin suomalainen suomenhevonen: se syntyi pienelle kasvattajalle Itä-Suomessa, myytiin varsana harrastekäyttöön. Ori päätyi kiertämään lähiseudun kisoja, hyvällä menestyksellä kyllä, opetettiin ajolle ja myöhemmin vanhentuessaan ja viisastuessaan se myytiin ratsastuskoululle opetushevoseksi. Siellä se ruunattiin, mutta sitä ennen se oli ehtinyt saada kaksi varsaa. Askeetti lopetettiin 26-vuotiaana, jalkavaivojen vuoksi.

Emänisänemä Iita sai alkunsa valjakkohevosten yhdistelmästä, mutta on itse kilpaillut myös ratsastuslajeja sijoittuen. Punarautias 143-senttinen tamma on syntynyt isossa siittolassa. Etenkin kouluratsun uraa luonut tamma ehti saada viisi varsaa, ennen kuin se menehtyi ähkyleikkauksen komplikaatioihin 19-vuotiaana. Myös Iitan varsoista kaksi on jouduttu lopettamaan jo nuorena vakavan ähkyn vuoksi. Muualta suvusta ei kuitenkaan tiettävästi mitään terveysongelmia löydy ja muut jälkeläiset ovat eläneet pitkän ja hyvän elämän.

Emänemänisä Virratta oli jälleen, yllätysyllätys, musta suomenpienhevosori, jolta korkeutta löytyi 147 senttiä. Virratta kilpaili monipuolisesti niin kenttäkilpailuissa kuin yksittäisissä este- ja koulukilpailuissakin. Se menestyi erinomaisesti tasapainoisuutensa vuoksi: se ei ollut erinomaisen hyvä missään, mutta keskiverto hyvä suorittaja kaikilla osa-alueilla. Komean ulkomuotonsa, menestyksensä ja mahtavan luonteensa myötä Virratta oli suosittu jalostusori ja sai aikanaan yli kolmekymmentä jälkeläistä, joista useimmat perivät sen hyvät puolet. Virratta nimittäin oli oikea herrasmies, joka arjessa oli helppo ja vaivaton, mutta tosi tilanteessa siitä löytyi kilpahevosen säpäkkyyttä. Se lopetettiin kunnioitettavassa 25 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

Emänemänemä Ahokallion Viivi oli itse rauhallisuus - vähän liiankin. Viivi oli suoraan sanoen patalaiska ja sen työmoraali ei päätä huimannut. Ruuan eteen se tosin teki mitä vain. Mutta kyllä senkin kaltaisia hevosia tarvitaan: 145-senttinen Viivi kuskasi koko ikänsä pieniä ratsastuskoululaisia, opettaen monelle ratsastuksen, ajamisen ja hevosen käsittelyn salat. Varsojakin Viivillä tehtiin, suurin osa niistä päätyi ratsastuskouluihin tai esimerkiksi terapiahevoseksi - mutta sattuipa niinkin, että muutama päätyi ihan isoihinkin kisoihin. Kaikki varsat kuitenkin perivät siltä erinomaisen tasaisen luonteen. Viivi lopetettiin ähkyn vuoksi 21-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Mörkövaaran Suoruusu // 22.04.2016 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Sumppi
Fiktion Melodia // 01.05.2016 // Cirus (VRL-12925) // o. Fiktion Murukahvi
Henkimyytti // 07.08.2016 // Sylvester (VRL-00483) // t. Hengenvaaran Mokkapala
Erkinheimon Rautarouva // 31.08.2017 // Melina (VRL-11408) // t. Hengenvaaran Tina


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

01.05.2016 // KRJ/Helppo C // Metsovaara // 3/40 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 6/40 //
05.05.2016 // KRJ/Helppo C // Metsovaara // 1/40 //
08.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 4/40 //
10.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 5/40 //
01.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 3/30 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 3/30 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 3/30 //
06.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 3/30 //
06.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 5/30 //
07.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 3/30 //
07.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 1/30 //
07.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 5/30 //
07.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 3/30 //
08.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 2/30 //
08.05.2016 // KRJ/Helppo C // Vanima // 3/30 //
09.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 3/30 //
09.05.2016 // KRJ/Helppo B // Turmeltaja // 1/30 //
11.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 2/30 //
16.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 3/40 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo C // Metsovaara // 5/40 //
19.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 1/30 //
21.05.2016 // KRJ/Helppo B // Villahaka // 2/40 //
18.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 3/30 //
19.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 2/30 //
23.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 4/30 //
25.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 3/30 //
26.05.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 4/30 //
29.05.2016 // KRJ/Helppo B // Ruuti // 5/40 //
03.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 1/40 //
04.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 1/40 //
09.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 3/40 //
09.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mooncruiser Racehorses // 3/30 //
10.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 4/40 //
10.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 2/40 //
15.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
17.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mooncruiser Racehorses // 4/30 //
29.05.2016 // KRJ/Helppo C // Vanima // 3/30 //
01.06.2016 // KRJ/Helppo B // Vanima // 1/30 //
15.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 4/35 //
30.04.2017 // KRJ-cup/Helppo B // Oldfinion Dressage // 13/176
31.05.2017 // KRJ-cup/Helppo D // Savage // 1/101 //
31.08.2017 // KRJ-cup/Helppo C // Savage // 4/137 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

24.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
04.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 5/40 //
05.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
06.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
10.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
01.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 3/30 //
03.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 2/30 //
04.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 4/30 //
05.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
07.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 1/30 //
08.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 2/30 //
09.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 5/30 //
11.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 2/30 //
11.05.2016 // ERJ/90cm // Hortensia // 4/40 //
17.05.2016 // ERJ/100cm // Hortensia // 3/40 //
17.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 2/30 //
19.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 5/30 //
20.05.2016 // ERJ/100cm // Shangri La // 2/30 //
23.05.2016 // ERJ/100cm // Shangri La // 3/30 //
26.05.2016 // ERJ/100cm // Shangri La // 5/30 //
07.06.2016 // ERJ/100cm // Shangri La // 1/30 //
11.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 6/40 //
12.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 3/40 //
13.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
12.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
13.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
13.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
16.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
17.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
19.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
20.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
24.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 1/40 //
25.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 6/40 //
25.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 4/40 //
09.06.2016 // ERJ/90cm // Huvitus // 2/40 //
09.06.2016 // ERJ/90cm // Huvitus // 1/40 //
10.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 3/37 //
14.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 6/37 //
14.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 2/37 //
15.06.2016 // ERJ/100cm // Kultahuisku // 5/30 //
30.11.2016 // ERJ-cup/100cm // Ventos // 1/198 //
30.06.2017 // ERJ-cup/90cm // Kuuralehto // 7/126 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

01.06.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/44 //
24.06.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 5/34 //
26.06.2016 // KERJ/Helppo // Március // 3/38 //
27.06.2016 // KERJ/Helppo // Március // 2/38 //
17.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/30 //
23.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
08.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
12.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/26 //
13.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/40 //
15.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/26 //
18.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/26 //
17.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 1/40 //
21.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/40 //
23.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 3/40 //
02.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 3/35 //
05.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 5/35 //
08.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 1/35 //
20.08.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/50 //
21.08.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/50 //
21.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/28 //
22.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/28 //
23.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 1/30 //
24.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 5/30 //
27.08.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/40 //
28.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 5/30 //
29.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/28 //
30.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 5/30 //
31.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 5/30 //
07.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 4/40 //
03.09.2016 // KERJ/Helppo // Turmelataja // 4/40 //
06.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
07.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 6/40 //
08.09.2016 // KERJ/Helppo // Turmelataja // 1/40 //
08.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/40 //
10.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/40 //
21.09.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 1/30 //
09.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 1/26 //
12.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 2/26 //
13.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 3/26 //
15.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 3/26 //
18.09.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 6/38 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

28.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
26.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
24.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
24.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
23.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
22.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
20.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
19.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
19.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
18.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mooncruiser Racehorses // 4/30 //
18.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
16.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
14.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
12.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
10.04.2016 // VVJ/Noviisi // Puzzle Rebellion // 1/30 //
09.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
09.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
06.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
04.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
03.04.2016 // VVJ/Noviisi // Puzzle Rebellion // 4/30 //
31.03.2016 // VVJ/Noviisi // Puzzle Rebellion // 1/30 //
21.03.2016 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 4/30 //
12.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/31 //
14.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/31 //
19.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/31 //
22.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/40 //
26.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 6/40 //
06.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/44 //
07.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/36 //
12.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/44 //
23.06.2016 // VVJ/Noviisi // Március // 1/21 //
03.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/85 //
04.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 9/85 //
05.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 8/85 //
06.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 7/85 //
08.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/85 //
09.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 9/81 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/85 //
24.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/30 //
28.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 2/30 //
30.10.2016 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/83 //
31.01.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Tuiskula // 3/78 //

Näyttelyt, 1x irtoSERT.

18.04.2016 // Kutsu // NJ/Suomenpienhevosoritt // irtoSERT // pt. Vibaja
30.04.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 7/12 // 34,5p.
07.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 8/12 //
05.11.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 8/12 //


PÄIVÄKIRJA


03.03.2018 "Aika menee niin nopeasti", tuskailin eläinlääkärille, joka oli tullu taas raspaamaan tallin veteraanien hampaita. Ketjuissa käytävillä seisoi Mokka, ennen niin pikimusta pikkukaveri muistutti tällä hetkellä enemmän kimoutuvaa, kun harmaata karvaa pukkasi varsinkin otsaan ihan hurjaa tahtia. "Musta tuntuu, että Mokka vasta tuli meille, oli ihan kakara ja nyt se on tollanen kohta kolmikymppinen pappahevonen!" Ei siitä kyllä ikää aina huomaa, edelleen hyväkuntoinen Mokka jaksaa painaa menemään nuorempien kanssa. On se vähän rauhoittunut ja mukavuudenhaluinen se on nykyään. "Sääli ettei hampaat kestä ikuisuutta", huokaisin, kun vilkaisin Mokan suuhun. Vielä kesän pappa saisi painella, mutta syksyllä olisi jo varmaan pakko päästää ori vihreämmille niityille. Laidunruoho piti sen hyvässä lihassa, mutta joka kevät se oli jo laihassa kunnossa. Voi Mokka...

07.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta. Mokka oli alkuun todella vauhdikkaalla tuulella, mutta kyllä sekin siitä sitten rauhoittui ja malttoi paremmin. Askellajien sisällä Mokka kuitenkin esitteli kauniita siirtymiä, varsinkin lisäykset olivat pienestä koosta huolimatta melkoisen vauhdikkaita ja lennokkaita.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

19.11.2016, kirjoittanut Jannica
Lauantai illan viimeiseksi ratsuksi ajattelin valita Haperon listalta Mokan, jossa riitti haastetta, mutta olihan ori kyllä kaikessa sympaattisuudessaan kiva ratsastettava, jos vain omat hermot riittivät. Ajattelin niiden riittävät rennon maastolenkin jälleen hyvin, joten suuntasin Pasin ratsastuksen jälkeen hakemaan Mokkaa tarhasta. Pienhevosori kokeili jälleen taluttaessa rajojaan, mutta pysyi kyllä käsissä kiitos ketjunarun, jonka olin tajunnut ottaa tallista. Ajattelin hypätä orin kanssa vähäsen, mutta ei kuitenkaan mitään turhan isoa, kun en ollut sillä koskaan mennyt aiemmin. Hapero oli kuitenkin vakuuttanut orin olevan ihan mukava hypättävä ja sen olevan ehkä jopa ainoa asia, mistä ori tosissaan syttyi eikä muistanut sählätäkään ollenkaan. Tuumasta toimeen sitten vain! Ajattelin taluttaessani oria maneesille varustuksen tehtyäni.
Siellä oli valmiina muutamia pieniä esteitä, maksimissaan 60-senttisiä ja ajattelin niiden riittävän vallan hyvin, saisihan niitä sitten nostaa jos sattui hyppy kulkemaan tänään tarpeeksi hyvin.. Kävelimme ensin ja lähdin sitten ravissa verryttelemään. Otimme myös laukkaa, jossa ori tuntui kuuntelevan hyvin ja keskittyvänkin jopa ihan! Se oli rauhallinen ja tasainen, hoitovihon mukaan se oli eilen juoksutettu vapaana, mikä oli kyllä ehdottomasti hyvä asia, koska muutos orissa oli tosi iso sähläämisen suhteen, tai sitten se johtui esteistä.. Verryteltyämme tarpeeksi ohjasin orin pienelle sarjalle laukassa, jonka hyppäsimme kolmeen kertaan. Sarjan korkeus oli vain noin 60cm, joten ori selvitti sen leikiten. Kehoitin ponia jatkamaan pystylle, joka sujui hyvin. Annoin orin kävellä hetkisen ja sitten vaihdoimme suuntaa tullen muutamia in-and-out esteitä, jotka ori hyppäsi rauhallisesti ja tottuneesti. Tulimme esteet vielä pari kertaa ja sitten annoin Mokan kävellä loppukäynnit pitkin ohjin. Tallille palatessa pyyhkäsin hikiset kohdat sienellä ja loimitin kevyesti. Sitten se jäi jäädä sisään, koska toisetkin tulisivat pian syömään iltaruokiaan. Ja olihan siellä jo Pasi sekä Jummi kavereina..

13.11.2016, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maneesissa pyöri hieno pikkuori Mokkaratsastajineen. Ori vaikutti pirteältä ja hyväntuuliselta seuratessaan radan pystytystä kiinnostuneena. Hapero aloitteli Mokan lämmittelyn omatoimisesti käynnissä ja ravissa tehden paljon voltteja ja temponvaihteluja. Hönö vähän testaili, mutta Hapero oli tiukkana ja ori myöntyi kohtaloonsa alkaen taipua hienosti. Muutaman laukkaympyrän jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen. Aluksi tutustuttiin kuusiesteisen radan jokaiseen esteeseen erikseen, ylitettiin ne puhtaasti joko ensimmäisellä yrittämällä tai parin harjoituskerran jälkeen. Sen jälkeen rata ratsastettiin kokonaisuudessaan. Mokan laukka rullasi hyvin, vähän turhan vauhdikkaasti, mutta tasaantuen loppua kohden ja esteet ylittyivät itsevarmasti pehmeillä hypyillä. Viimeisellä esteellä ratsukko laski askeleet väärin ja puomi kolahti alas. Mutta seuraavalla kierroksella rata oli puhdas ja korotin sen ysikymppiin. Ratsukko suoritti puhtaan radan jo ensimmäisellä yrittämällä, ja siihen olikin hyvä lopettaa! Hyppyjä ei tänään tullut montaa, mutta koska fiilis oli molemmilla hyvä ja homma sujui, niin mitäpä sitä turhaan hinkaamaan.

12.11.2016 Mokalla tuntui olevan ihan yhtä hyvä päivä kuin minullakin. Se tuli tarhan portille vastaan ja arvosti suuresti sille tuomaani porkkanan palaa. Pikkuisen sitä epäilytti uusi kahiseva tuulitakki, joka varmasti haisi oudolta, mutta se kykeni silti seuraamaan minua omaan rauhalliseen tahtiinsa talliin, jossa kiinnitin sen käytävälle ketjuihin. Harjailin orin rauhassa ja huolella, sillä tänään ei ollut mikään kiire. Putsasin orin kaviot ja varustin sen, ori käyttäytyi kavioiden puhdistuksen ajankin lähes moitteettomasti. Kiskaisin itselleni varusteet niskaan ja nappasin vielä kannukset ja koulupiiskankin mukaan. Ajattelin, että tänään voisimme harjoitella väistöjä ja jos niiden jälkeen vielä energiaa on niin vähän vastalaukkoja. Ponnistin itseni tallipihalla satulaan ja suuntasimme tutulle peltotielle kävelemään alkukäynnit. Olin todennut maastoalkukäynnit Mokallekin erittäin hyviksi - se jaksaa nimittäin huomattavasti paremmin toistoj, kun mieli on sopivassa zen-tilassa. Mokka käveli rennon letkeästi, mutta pyynnöistäni hidasti ja lisäsi tahtia hienosti. Kentälle päästyämme aloitin työskentelyn rennoilla taivutteluilla. Varmistin, että ori toimi tasaisesti molemmilla pohkeilla taivuttamalla sitä ympyrällä vuorotellen sisälle ja ulos. Mokka tuntui varsin miellyttävältä ja pienen ravailun jälkeen aloitimme pohkeenväistöt keskihalkaisijalta uralle päin. Pikkumusta oli toimiva, mutta sillä oli paha tapa luistaa viimeisillä metreillä vyöryen uralle. Ongelma oli kuitenkin korjattu kevyellä huomautuksella ja vaati lähinnä tarkkuutta ratsastajalta. Tein pienissä erissä väistöjä myös ravissa ja loppujen lopuksi päädyin lopettamaan treenin aika lyhyeen - ori tuntui miellyttävältä ja helpolta ratsastaa, suoritukset oli hyviä, joten mitä sitä turhaan hinkaamaan!

20.10.2016, kouluvalmennus, valmentajana VP
Hengenvaaraan saapuessani minua vastassa oli jo entuudestaan tuttu tallinomistaja sekä kuvankaunis musta pienhevosori. Haperon valmistautuessa ratsaille nousuun hän kertoi hevosen historiaa sekä toiveita valmennukselle ja jonka pohjalta päätimme pitää tämän päiväisen valmennuksen melko perusasioihin painottuneena. Ratsukon käveltyä pieniä alkulämpöjä päälle kehotin Haperoa ottamaan ohjat käteen ja siirtymään kentän keskiöön pienehkölle neliölle, jonka avulla oli tarkoitus ratsastaa ori alusta alkaen tehokkaasti kahden pohkeen ja ohjan väliin ja päästä kulmissa ratsastamaan muutaman askeleen verran takaosakäännöstä. Alkuun Mokka vaikutti vähän kärsimättömältä ja nyppi raivostuttavasti päätään, mutta Hapero sai pidettyä pakan kasassa melko kärsivällisesti. "Jos se nyppii sen pään kanssa, ratsasta pohkeella aktiivisesti ja työnnä kättä aavistuksen eteen. Ei haittaa, vaikka se siirtyisi raviin - kunhan se lopettaa pään viskomisen ja reagoi eteenpäin pyytävään apuun" ohjeistin ratsastajaa. Kun Hapero hiljalleen sai orinsa tasaisemmalle tuntumalle, yhdistimme samaan tehtävään myös pysähdys - peruutus - käynti siirtymiset, joiden tarkoituksena oli saada hevosta kuuliaisemmaksi sekä aktiivisemmaksi takaa. Nyt suorittaminen alkoi jo näyttämään varsin kivalle; ratsukko kykeni suorittamaan tehtävää pitkiäkin aikoja tasapainoisesti ja Mokka tuntui asettuvan hiljalleen pehmeälle, tasaiselle kuolaintuntumalle.
Pienten välikäyntien jälkeen jatkoimme valmennusta ravissa kolmikaarisella kiemurauralla niin, että pääsimme asettamaan ja taivuttamaan hevosta kaarteilla ja niiden aikana tehdyillä volteilla sekä jälleen suoristamaan hevosen uutta asetusta varten. Tässä tehtävässä korostin rauhallisuutta ja tasaisuutta; halusin Haperon löytävän samanlaisen fiiliksen ratsastukseen myös ravissa mitä käyntityöskentelyn loppuun löydettiin. Alkuun Mokan ravi oli aavistuksen tikittävää ja se olisi mielellään rynnännyt alakaula pullistuneena tehtävän läpi, mutta kun Hapero ohjeiden mukaisesti rauhoitti omaa kevennyksen tahtiaan, pysyi hevosta lähempänä ja lähti houkuttelemaan hevosta enemmin eteen-alas kuin ylös taivaaseen ravin tahti ja liikelaajuus parani huimasti. "Voltilla työskennellessä muista huomioida omat ulkoavut, sillä nyt käy herkästi niin että ratsastat vain sisältä ja sen orin ulkolapa pääsee aavistuksen karkuun" neuvoin ratsukkoa, joka juuri viipotti ravivoltin sisällä ja jatkoin, "Näin juuri, tuhannesti parempi. Nyt vain siirrät jo katseen pidemmälle ratsastettavaa tietä ja suoristat sen rauhassa kahden pohkeen ja ohjan väliin. Näin, hienoa! Ja sitten lähdet ratsastamaan uutta kaarretta huolellisesti ajatuksen kanssa."
Hengähdystauon jälkeen ohjasin ratsukon tulemaan vuoron perään kummastakin suunnasta keskihalkaisijalle, lähtevän takaisin uralle muutaman askeleen pohkeenväistössä, suoristavan, nostavan laukan ja ennen lyhyttä sivua siirtävän takaisin raviin. Ja jottei pitkä sivu takaisin keskihalkaisijalle sujuisi täysin toimettomana, halusin ratsukon tekevän pitkän sivun aikana pieniä temponmuutoksia ensin lyhyeen ja sittemmin lisättyyn raviin. Koska Mokka oli ratsastettu edeltävien tehtävien aikana hyvin apujen väliin ja se vaikutti jo melko kuuliaiselta, uskalsin odottaa tehtävän onnistumista melko sujuvasti. Alkuun ratsukolle tuli muutamia tasapainottomia laukannostoja pohkeenväistön jälkeen, mutta Haperon muistaessa pienet puolipidätteet ennen laukka-apuja, saatiin myös laukannostoista tasapainoisia. Tehtävä itsessään sujui hyvin tasapainoisesti ja hyvässä tahdissa, jonka johdosta tänään päästiin lopettamaan jokaisen osapuolen hyvään mieleen.

12.10.2016, kouluvalmennus, valmentajana miivi
Päivän toinen valmennettavani oli Fiktion Mokka. Musta piensuokki ihastutti minut ulkonäöllään ratsukon löytäessä tiensä vihdoin kentälle viisi minuuttia myöhässä. Ainakin olisi mukava valmennettava, vaikka jäätyisinkin kylmän sään vuoksi hengiltä valmennuksen aikana. Puristin kylmilläni käsillä kahvitermariani ja aloitin valmennuksen. "Kävele vaa hetki, sit ku ootte valmiit alotteleen kunnol nii otetaa niit kaikkie inhokkei, iha perus pohkeenväistöi", kerroin.
Hapero käveli Mokan kanssa tovin ennen kuin aloitimme tehtävät. Mokka eteni oikein mukavan näköisesti, vaikka väistöissä olikin vielä vähän hiomista. Orin takapää väisti oikein nätisti, mutta huolehtiessaan takapäästä Hapero jätti etupään vähemmälle huomiolle. Vaikka kaikki liike lähtikin takapään oikeaoppisesta työskentelystä, kaipasi Mokka silti apua myös etupäänsä kanssa. Ravissa väistöt olivat selvästi ratsukolle helpompia, etu- ja takapäät liikkuivat siinä paremmin yhteen. Kokonaisuudessa valmennusta voisi kutsua hyvinkin onnistuneeksi - pohkeenväistöt eivät olleet menneet hullummin. Eivätkä ne sujuneet keneltäkään yhtään sen paremmin. Myös ne vaativia kilpailevat ratsukot kaipasivat selvästi treeniä pohkeenväistöihin, joten vain Helppo B -tasoisia ratoja kilpailevalla orilla ei olisi huolta kisaratojenkaan puolella.

09.09.2016 kouluvalmennus, valmentajana _Larza
Valmennukseeni saapui Hapero ja suomenpienhevosensa Fiktion Mokka. Musta ori on aina upean näköinen, vaikka pienikokoinen olisikin. Ja Mokalla kun on tapana, huonona sellaisena, hyppiä pystyyn, niin aivan muistuu lapsuudesta elokuva jos toinenkin mieleen. Tämän päivän kouluvalmennuksessa käytiin läpi kaikki askellajit ja hiottiin laukannostoja, taivutuksia ja asetuksia. Ratsukko lämmitteli itsenäisesti ravailemalla ja tehden voltteja sillä välin kun asettelin oransseja kartioita itse harjoituksia varten.
Harjoituksessa ratsukko ravaa keskihalkaisijaa pitkin tehden ensin vasemmalle voltin, aloittaen ja lopettaen kartioiden väliin, jonka jälkeen ravataan halkaisijaa hieman eteenpäin ja tehdään oikealle voltti, jälleen aloittaen ja lopettaen kartioiden väliin. Keskihalkaisijalta matka jatkuu vuorotellen molempiin suuntiin ja pitkillä sivuilla nostetaan laukka. Volteilla hevosta taivutetaan ja asetetaan reilusti sisälle päin. Hapero ja Mokka suoriutuivat tehtävästä hyvin joten muutimme tehtävän antoa niin, että ravaamisen sijaan kartioiden välissä nostettiin laukka, laukattiin voltti ja siirryttiin takaisin raviin kartioiden välissä. Tämäkin sujui ratsukolta hyvin ensi kankeuden jälkeen, kun Mokalle oli jäänyt edellinen tehtävä muistiin ja laukan nostoon tarvittiin enemmän apuja.
Loppuvalmennuksen ajan ratsukko teki siirtymisiä pääty-ympyrällä harjoitusravista keskiraviin ja takaisin harjoitusraviin. Tämän jälkeen samaa harjoitusta tehtiin laukassa. Laukkaharjoitusten jälkeen ratsukko siirtyi käyntiin harjoittelemaan sujuvaa pysähtymistä, peruutusta ja suoraa peruutuksesta raviin siirtymistä. Ratsukko teki oikein mallikelpoisesti tänään töitä ja juurikaan paranneltavia kohtia ei löytynyt. Palautteen annon jälkeen jätin ratsukon tekemään loppuverryttelyt ja -käynnit omaan tahtiinsa.

08.07.2016 Mokan oli tarkoitus viettää ainakin kolmisen viikkoa pääasiassa laidunelämää, mutta eihän raukka ehtinyt olla laitumella kuin muutamia päiviä, kun päivittäisen tarkastuksen yhteydessä huomasin orilta puuttuvan molemmat, vasta viime viikolla kiinni lyödyt etukengät. Hetken haaveilin löytäväni kengät laitumelta, mutta puoli tuntia pyöriskeltyäni tajusin etteivät ne tule kyllä kuin sattumalta vastaan. Ja eikun köpöttelemään Mokan kanssa takaisin tallille pitkin aurinkoista hiekkatien laitaa. Mokka ei kovin mielellään jättänyt vihreitä laitumia ja kavereita ja vastoin normaaleja tapojaan se yritti muutaman kerran jopa kääntyä takaisin päin. Onneksi kengittäjämme oli tänään muutenki tulossa kengittämään useamman kopukan, niin Mokka sopi hyvin sinne väliin. Sen kaviot eivät olleet kärsineet mitenkään pienestä kengättömyydestä, joten kengittäjä vain löi uudet kengät jalkoihin ja homma oli sillä selvä. Kun tallilla kerta oltiin, päätin juoksuttaa orin ihan pikaisesti ihan vain seuratakseni sen liikehtimistä ja yleistä vointia näin parin laidunpäivän jälkeen. Pienen kävelyn jälkeen kannustin orin raviin ja se tuntuikin siirtyvän aika tyytyväisesti reippaaseen hölkkään. Myös laukassa Mokka oli ok, mutta toiseen kierrokseen ravissa se tahditti pienesti sisäetusta. Suoralla se oli puhdas, mutta kaarteessa hieman epäpuhdas. Tunnustellessa Mokka aristi ihan pienesti epäpuhtaan jalan lapaa, joten päätin jättää sen muutamaksi päiväksi vielä tarhaan seurailtavaksi ennen takaisin laidunlomalle vientiä. Mitään vakavaa en uskontu olevan vialla, kenties herrat ovat vain irroitelleet vähän liikaa laitumella.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 29-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse