Vähäpellon Metka


† 18.2.2018 †

Kuvat: VRL-03518


Virallinen nimi: Vähäpellon Metka Kutsumanimi: Metka
Syntynyt, ikä: 01.10.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 154cm
Väri: punarautias Merkit: kuonopiirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: VP (VRL-14355), Vähäpelto Rekisterinumero: VH16-018-2358
Koulutustaso: Helppo A / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 06/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

KRJ-I, 07/17, 5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 105p

ERJ-I, 07/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

VVJ-I, 07/17, 5,5 + 41 + 25 + 20 + 14,5 = 106p

SLA-I, 12/17, 12 (3-3-3-3) + 24 + 25 + 20 + 20 = 101p

YLA1 (AP2), 01/18, 36 (18+18) - 33 (21+12) - 17 - 12 - 6 = 104pHISTORIA


Tuore suomenhevostalli Vähäpelto ei ollut minulle kovin tuttu, tottakai olin sivusta seuraillut sen toimintaa ja kuten hevosihmisille tyypilliseen tapaan kuuluu, olin ahkerasti stalkannut tallin hevosia kisoissa, kun vain samoihin tsempaloihin oltiin osuttu. Huomasin pian, että Vähäpellon hevoset olivat vähintään yhtä monipuolisia osaajia kuin hengenvaaralaisetkin ja erityisesti olin iskenyt silmäni upeaan punarautiaaseen, liinaharjaiseen suomenhevosori Namiskaan. Sen kapasiteetti ja erityisesti loistava luonne säväyttivät - eikä se kyllä rumakaan ollut. Tunnustan väsänneeni ostotarjousta intopiukeana, kun huomasin myynnissä Namiskan varsan. Vasta jälkikäteen tarkistin vähän emänkin tietoja, mutta ei sekään huonommalta vaikuttanut! Kerrankin kaikki meni just eikä melkein niinkuin ptii ja viikon päästä kärräsin Vähäpellon Metkan Hengenvaaran pihaan!


LUONNE


Vähäpellon Metka on kerännyt kaikki parhaat puolet kummaltakin vanhemmaltaan: se on positiivinen, helppo arjessa, erittäin osaava, rohkea, nöyrä ja miellyttävä ratsastaa. Metkalla ei ole ikinä huono päivä eikä se ikinä hangoittele vastaan, on aina lähdössä mielellään töihin ja tulee kaikkien hevosten ja ihmisten kanssa toimeen. Tamma oli ehtinyt olla tallissa vasta vähän aikaa, kun se oli jo ehtinyt viedä kaikkien sydämen. Metka on juuri niin ihana ja sympaattinen kuin miltä se näyttää, Metka on unelmahevonen.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Metkan voi jättää vaikka käytävälle vapaaksi eikä se mene minnekään. Se on kaikissa tilanteissa jokaisen käsiteltävissä ja toimii pitkälti kuin ihmisen mieli. Pikkuisen ahne ja herkästi lihoava se on, mutta osaa käyttäytyä myös ruuan läheisyydessä. Metkasta on vaikea kertoa mitään negatiivista, helpompi olisi listata kaikki maailman asiat "mikä Metkan kanssa sujuu helposti"-otsikon alle. Kengityksestä tamma ei välitä, mutta itseäni toistaakseni, ongelma se ei ole. Metkan tekee hurjan onnelliseksi sen ympärillä pyörivä hälinä ja se rakastaakin olla huomion keskipisteenä. Sosiaalisena hevosena se on aina ensimmäisenä vastassa tarhan tai laitumen portilla ja hörisee kaikille vastaantulijoille sydäntä lämmittävästi.

Ratsuna Metka on erittäin miellyttävä. Se lähtee aina tekemään parhaansa ja on uskomattoman kärsivällinen myös taitamattomampien ratsastajien kanssa. Metkalla onkin hyvä äly ratsastajien suhteen: aloittelijalle se on kärsivällinen ja rauhallinen, osaavammille reippaampi, mutta edelleen ihan yhtä kuuliainen. Metkalla on ihailtava kyky olla töissä satakymmenen prosenttisesti, kun töissä ollaan ja palata sieltä rentoon säästöliekkiin, kun ollaan lomalla. Toiset motivoituneet ja hyvän työmoraalin omaavat hevoset ovat töissä vähän koko ajan, mutta Metka osaa myös nauttia maastoreissuista ilman jatkuvaa tekemistä. Askellajeiltaan Metka on kohtuunäyttävä, ei mikään superliitokavio, mutta selvästi keskivertoa laadukkaammat askeleet. Erityisesti se saa kiitosta laukastaan, joka on miellyttävä sekä katsoa että istua. Isältään se on perinyt myös lennokkaat laukanvaihdot, joita se esittääkin mielellään. Maastoiluun Metka sopii sekä yksin että porukassa eikä sen mieltä hetkauta tässä maailmassa mikään niin paljon, että se kokisi tarpeelliseksi tehdä muuta kuin vähän säpsähtää.

Esteillä Metka on vähän enemmän emänsä kuin isänsä ja kasvattajaa lainaten kuvailisin myös Metkaa seuraavilla sanoilla: ratkaisee kaikki ongelmatilanteet mieluummin laukkaa pidentämällä kuin sitä lyhentämällä. Vaikka Metka on osaava ja varma hyppypeli, tiukkoihin paikkoihin se ottaa mielummin yhden askeleen vähemmän kuin enemmän. Tamma tykkää mennä kovaa, mutta jälleen sillä on pelisilmää ratsastajan suhteen. Erikoisesteet eivät sitä hetkauta. Maastoesteillä Metka on aikalailla samanlainen kuin rataesteilläkin ja hurjapää ratsastajan kanssa sitä ei kyllä pysäytä mikään. Rohkeutensa ja erinomaisen hyppytyylinsä ansiosta Metkaa voi lähinnä kuljetella esteeltä toiselle ja se kyllä hoitaa loput.

Valjakkoajossa eniten hyötyöä on Metkan näppäristä askellajeista, mutta myös nöyryydestä ja helppoudesta. Tamma on herkkä ja kuulaiinen ajaa, mutta toisaalta antaa jälleen ohjastajankin virheitä anteeksi eikä vedä herneitä nenään. Vaikka Metka on tasaisen varma kaikilla valjakkoajon osa-alueilla, se itse viihtyy selvästi parhaiten kestävyyskokeessa, jossa se pääsee esittelemään laukkaansa. Metka sopii hyvin myös parivaljakkoon ja tuo rohkeutta aremmallekin hevoskaverille. Metkaa liikutetaan paljon myös ohjasajaen, joka on hyvää vaihtelua kaiken muun treenaamisen rinnalla.

Kisapaikalla Metka on oma rento itsensä, ehkä jopa normaalia tyytyväisempi saadessaan olla hälinän keskellä. Sitä ei stressaa muiden hevosten tai ihmisten vaihtelevat tunnetilat. Verryttelyssä Metka on kuin kotonaan, mutta itse kisasuoritukseen se tuntuu skarppaavan vielä entisestään. Traileriin tamma menee ongelmitta ja matkustaa nätisti sekä yksin että kaverin kanssa.


SUKUTAULU


Isä: Namiska
KTK-II, YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
VSN Champion, jälkeläisluokka C
sh, rt, sk 159cm
VaB / 120cm / CIC1 / vaativa
Ii: Kelmu-Welmeri evm
sh, prt, sk 159cm
Iii: Honkainen evm
sh, rt, sk 158cm
Iie: Noen Sireeni evm
sh, rn, sk 151cm
Ie: Taipumus evm
sh, rt, sk 157cm
Iei: Tossavainen evm
sh, prt, sk 157cm
Iee: Naimaani evm
sh, km, sk 153cm
Emä: Mettänneito
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I,
jälkeläisluokka C
sh, rn, sk 155cm
VaB / 120cm / CIC1 / vaativa
Ei: Mehtäläinen evm
sh, tprt, sk 154cm
Eii: Mettänpeikko evm
sh, rt, sk 154cm
Eie: Hippunen evm
sh, vrt, sk 154cm
Ee: Tuulineito evm
sh, prn, sk 152cm
Eei: Tuulen Tuiske evm
sh, rt, sk 158cm
Eee: Suvineito evm
sh, prn, sk 151cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Kelmu-Welmeri on evm-sukuinen suomenhevosori. Punarautias orhi asuu harrastehevosena yksityisellä tallilla Etelä-Suomessa, Anna Kallisen omistuksessa, seuranaan kaksi muuta suomenhevosta. 159-senttinen Kelmu-Welmeri on todella lahjakas esteratsu ja se onkin menestynyt omistajansa kanssa suuremmissakin kilpailuissa. Kelmu-Welmeri on vauhdikas ratsu, joka ei vauhtia ja vaaratilanteita pelkää. Tästä on suurta hyötyä esteradoilla, kunhan Kelmu-Welmeri malttaisi kuunnella ratsastajaansa innoltaan. Maasta käsin ja erityisesti hoidettaessa Kelmu-Welmeri on itse tyyneyden perikuva ja sitä voivat pienemmätkin hoitaa huoletta. Komea raudikko on pärjännyt myös näyttelyissä, minkä estekisojen palkintojen kalastelulta vain ehtii. Kelmu-Welmeri on jo varsin menestyneiden kolmen ori- ja kahden tammavarsan isukki. Kelmu-Welmerin jo valmiiksi täyttä palkintokaappia täytetään vielä täysin voimin ja jälkikasvuakin tullaan varmasti näkemään menestyen kisakentillä, vaikka kyllä se eläkeikäkin jo alkaa lähestyä.

Isänisänisä Honkainen oli 158cm korkea rautias, raskaamman tyypin edustajan. Nimi ei ihan korvia hivele, mutta vanhan sanonnan mukaan: ei nimi miestä pahenna. Tämän orin on kasvattanut Marita Leppänen ja ratsuttamisen jälkeen se myytiin pienehkölle tallille kisa- ja jalostuskäyttöön. Ori asusti koko ikänsä samalla tallilla. Honkainen, tuttujen kesken "Hönö", oli koulupainotteinen ja koulutettu jopa Vaativa B:n tasolle. Kilpailuja kerkesi kiertämään pitkälle päälle toistasataa ja sijoituksia kertynyt myös mukava määrä. Ulkonäköäkin löytyi ja Hönö onkin palkittu näyttelyissä kahdesti sertillä. Palkintokaapista löytyy myös laatuarvostelupalkinto. Jälkeläisiä orille jäi seitsemän. Hönö menehtyi 21-vuotiaana luonnollisin syin.

Isänisänemä Noen Sireeni ei kovin pitkää elämää saanut vietellä, kuin jo kaksitoistavuotiaana sairaus vei mukanaan. Yhden ihmisen ujo ja energinen pientyttö, hallitsi taitavasti kouluratsastuksen kiemurat, aina vaativiin liikkeisiin saakka, mutta pärjäsi hyvin myös estekentillä, jopa muutamissa kenttäkisoissa. Nuoresta iästä huolimattaan Noen Sireeni ehti täyttämään palkintokaappia huimin tuloksin. Luonne ei aivan parhaimmasta päästä ollut, mutta kaunis ulkokuori löytyi ja tuomareilta sateli näyttelyissä rutkasti kehuja rakenteessa.

Isänemä Taipumus on Lehdon tilan kasvattama ja omistama rautias, hyvä rakenteinen, 157-senttinen koulu- ja valjakkohevonen. Omistajan mukaan Taipumus oli luonteeltaan hyvin eloisa, mutta vivahteikas. Herkkyyttä ja kiltteyttäkin löytyi ja tamma tuli hyvin juttuun kaikkien kanssa. Kouluratsastuksessa tämä parivaljakko on edennyt aivan kansalliselle tasolle saakka, valjakossa menestys oli pienemmissä kisoissa, mutta varmaa tekemistä. Estepuoli ei aivan yhtä hyvin ollut hallussa, mutta pienet kilpailuluokat olivat tuoneet mukavasti vaihtelua arkeen. Jälkeläisiä varsoi yhteensä kolme.

Isänemänisä Tossavainen oli hurmaava ja sympaattinen, 157-senttinen tummanrautias suomenhevosori. Se kilpaili nuoruusvuosinaan menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa sijoittuen lähes poikkeuksetta. Jalkavaivojen myötä se kuitenkin siirtyi pienelle tallille lähinnä harraste- ja siitoskäyttöön. Ori jätti jälkeensä kymmenkunta varsaa, joista suuri osa jäi ihan harrasteratsuksi, mutta muutama menestyi kilpakentilläkin. Tossavainen lopetettiin 22-vuotiaana pahenevien vaivojen vuoksi.

Isänemänemä Naimaani oli haastavaluonteinen suomenhevostamma, 153 senttiä ja hieno kimo pitkällä harjalla. Tamma kilpaili aluetason valjakko- ja koulukilpailuissa koko ikänsä. Luonteeltaan Naimaani oli melko kipakka ja kuuma, mutta kun se yhdistettiin rauhallisiin oreihin, saatiin aikaan viisi hienoa varsaa. Tamma menehtyi vanhuuden vaivoihin 21-vuotiaana.


Emänisä Mehtäläinen oli kohtalaisesti menestynyt yleisratsu. 154-senttinen tummanpunarautias tamma kilpaili Helppo A:n ja 100 sentin luokissa tasaisesti suorittaen, mutta parasta siinä oli kuitenkin luonne. Mehtäläinen oli kiltti ja yritteliäs tamma, joka suhtautui aina kaikkeen positiivisesti. Se eli pääasian elämästään yksityishevosena pienehköllä tallilla ihan vain niin sanottuna parempana harrasteratsuna, mutta sillä teetettiin kuitenkin kaksi varsaa, joista molemmat ovat päätyneet kisakentille ja menestyneet erinomaisesti. Mehtäläinen lopetettiin 18-vuotiaana ähkyn vuoksi.

Emänisänisä Mettänpeikko kilpaili nuorella iällään helpoissa koululuokissa ja astui muutaman tamman, jonka jälkeen se ruunattiin ja se siirtyi loppuiäkseen ratsastuskouluun opetusratsuksi. Vaikka Mettänpeikko oli osaava, ei se sopinut kisaratsuksi. Tähtipäinen rautias herra oli hyväluonteinen, mutta melko vauhdikas tapaus. Se lopetettiin vasta 26-vuotiaana sen loukkaantuessa laitumella riehuessaan.

Emänisänemä Hippunen oli estekentillä hurmannut, maailmaa nähnyt ja kokenut tamma. Hippunen on asunut niin Ruotsissa kuin muutaman vuoden Norjassakin. Kahdeksanvuotiaana se myytiin kuitenkin takaisin Suomeen, ja Suomessa sen kilpailuttaminen jatkui. Vaaleanrautias, 154-senttinen tamma kilpaili esteillä 100 ja 110 sentin luokissa ja koulussa Helppo A:ta. Tähtipää oli hyvin kiltti ja pirteä tapaus, omasi tosin ratsastaessa melkoisesti itsepäisyyttä, jos selässä oli ratsastaja joka ei osannut tammaa komentaa. Hippunen sai kisauransa jälkeen yhden jos toisenkin jälkeläisen, josta kaikki ovat päätyneet kisakentille. Valitettavasti Sissi menehtyi ähkyyn jo 18-vuotiaana.

Emänemä Tuulineito oli punarautias suomenhevosneiti. 152 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Tuulineito sai pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Tuulineito oli yleispainotteinen, mutta silti parhaimmin menestynyt kouluratsastuksessa. Yhteensä sijoituksia oli kymmeniä, eri lajeissa, ja sen kisaura oli pitkä! Tamma olikin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Tuulineito kilpaili kenttäratsastuksessa ja valjakossakin tamman kanssa kokeilemaan onnea. Tuulineidolla on jälkeläisiä kaksi kappaletta, ennen lopettamistaan 20-vuotiaana.

Emänemänisä Tuulen Tuiske oli mitä tavallisin suomalainen suomenhevonen: se syntyi pienelle kasvattajalle Itä-Suomessa, myytiin varsana harrastekäyttöön. Isokokoinen, 158-senttinen, raudikko päätyi kiertämään lähiseudun kisoja, hyvällä menestyksellä kyllä, opetettiin ajolle ja myöhemmin vanhentuessaan ja viisastuessaan se myytiin ratsastuskoululle opetushevoseksi. Siellä se ruunattiin, mutta sitä ennen se oli ehtinyt saada kaksi varsaa. Tuulen Tuiske lopetettiin 26-vuotiaana, jalkavaivojen vuoksi.

Emänemänemä Suvineito kilpaili niin ikään kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa erittäin hyvin menestyen. Suvineito oli suhteellisen pienikokoinen, vain 151-senttinen punaruunikko tamma. Se menestyi hyvin myös näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin. Luonteeltaan Suvineito oli säpäkkä ja tammamainen, mutta sitä käytettiin silti runsaasti jalostukseen. Sen varsat perivät emältään erinomaiset liikkeet.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hattuvaaran Hiidenpata // 30.10.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Hitu
Hengenvaaran Muukalainen // 16.02.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Muikee
Huvitutin Tohelo // 12.08.2017 // Sartza (VRL-11260) // t. Katanevan Meitikka
Hengenvaaran Hottentotti // 02.11.2017 // Eenu (VRL-13600) // t. Hengenvaaran Muikku


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 51 kpl.

04.11.2016 // KRJ/Helppo B // Yentel Ponies // 2/30 //
08.11.2016 // KRJ/Helppo B // Yentel Ponies // 4/30 //
09.11.2016 // KRJ/Helppo B // Yentel Ponies // 2/30 //
12.11.2016 // KRJ/Helppo B // Yentel Ponies // 1/30 //
13.11.2016 // KRJ/Helppo B // Yentel Ponies // 1/30 //
14.11.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 4/30 //
15.11.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 5/30 //
24.11.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 1/40 //
24.11.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 4/40 //
25.11.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 1/40 //
26.11.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 4/40 //
24.11.2016 // KRJ/Helppo A // Satumaja // 4/30 //
20.11.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/30 //
24.11.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
27.11.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/30 //
28.11.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 5/30 //
25.12.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 1/30 //
26.12.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 5/30 //
29.12.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 5/30 //
21.11.2016 // KRJ/Helppo A // Rüütel Tall // 2/30 //
23.11.2016 // KRJ/Helppo A // Rüütel Tall // 3/30 //
29.11.2016 // KRJ/Helppo A // Rüütel Tall // 3/30 //
01.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 3/30 //
07.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 4/30 //
30.12.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
01.12.2016 // KRJ/Helppo C // Wyat Shetlands // 2/30 //
04.12.2016 // KRJ/Helppo C // Wyat Shetlands // 4/30 //
05.12.2016 // KRJ/Helppo A // Moonrise // 4/30 //
05.12.2016 // KRJ/Helppo C // Wyat Shetlands // 2/30 //
08.12.2016 // KRJ/Helppo A // Moonrise // 5/30 //
09.12.2016 // KRJ/Helppo C // Wyat Shetlands // 5/30 //
10.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 1/40 //
11.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 6/40 //
12.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 2/40 //
13.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 1/40 //
15.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/40 //
16.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 3/40 //
18.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 3/40 //
20.12.2016 // KRJ/Helppo A // Ventos // 6/40 //
20.12.2016 // KRJ/Helppo A // Vähäpelto // 4/30 //
21.12.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
21.12.2016 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan Suomenhevoset // 4/30 //
21.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 5/40 //
22.12.2016 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/30 //
22.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 6/40 //
23.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 2/40 //
23.12.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
24.12.2016 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan Suomenhevoset // 2/30 //
27.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/40 //
29.12.2016 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 6/40 //
10.01.2017 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

01.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 1/40 //
02.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 6/40 //
02.11.2016 // ERJ/110cm // Noise // 2/31 //
04.11.2016 // ERJ/110cm // Noise // 4/31 //
04.11.2016 // ERJ/110cm // Noise // 4/31 //
06.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 2/40 //
11.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 3/40 //
12.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 2/40 //
13.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 5/40 //
20.11.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 3/40 //
18.11.2016 // ERJ/110cm // Haavelaakso // 4/30 //
27.11.2016 // ERJ/110cm // Haavelaakso // 1/30 //
07.12.2016 // ERJ/110cm // Haavelaakso // 4/30 //
22.11.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 4/30 //
29.11.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 2/30 //
03.12.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 5/30 //
06.12.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 5/30 //
30.11.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 2/30 //
07.12.2016 // ERJ/100cm // Ventos // 1/30 //
24.12.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/30 //
25.12.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 1/30 //
26.12.2016 // ERJ/100cm // Vähäpelto // 3/30 //
11.12.2016 // ERJ/110cm // Romilly // 2/56 //
12.12.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
13.12.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 1/30 //
13.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 5/69 //
13.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 8/69 //
15.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 2/69 //
16.12.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 5/30 //
17.12.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 2/30 //
24.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 3/50 //
25.12.2016 // ERJ/100cm // Romilly // 4/50 //
25.12.2016 // ERJ/110cm // Romilly // 4/50 //
02.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 5/30 //
04.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 1/30 //
05.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 3/30 //
09.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 3/30 //
16.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 3/30 //
17.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 2/30 //
18.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 2/30 //
19.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 4/30 //
20.01.2017 // ERJ/110cm // Vähäpelto // 1/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

21.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/23 //
22.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/23 //
28.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/23 //
29.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 1/23 //
30.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/23 //
03.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 5/37 //
05.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 4/37 //
10.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/37 //
11.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/37 //
16.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/37 //
17.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 1/37 //
21.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 1/22 //
21.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 4/37 //
26.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/22 //
30.12.2016 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 6/37 //
30.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 1/22 //
11.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/16 //
13.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 3/16 //
07.01.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
11.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/40 //
12.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/40 //
13.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/40 //
30.12.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/40 //
11.01.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
12.01.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 4/30 //
17.01.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 5/30 //
31.12.2016 // KERJ/CIC1 // Tuulenpesän Kartano // 2/24 //
20.01.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 3/30 //
21.01.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 1/30 //
22.01.2016 // KERJ/CIC1 // Littleness // 2/30 //
19.01.2017 // KERJ/CIC1 // Brokeback // 1/30 //
20.01.2017 // KERJ/CIC1 // Brokeback // 4/30 //
06.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
07.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
28.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
27.01.2017 // KERJ/CIC1 // Moondance // 3/30 //
29.01.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 3/40 //
31.01.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 5/40 //
10.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 1/40 //
19.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 4/40 //
31.05.2017 // KERJ-cup/CIC1 // Kilpailukeskus Bailador // 1/57 //
30.06.2017 // KERJ-cup/CIC1 // Kisakeskus Bailador // 2/71 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

03.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
05.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 2/30 //
09.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
10.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
12.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/30 //
14.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
15.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/30 //
17.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
21.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
22.11.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/30 //
11.11.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/36 //
12.11.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/36 //
14.11.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/36 //
15.11.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/36 //
20.11.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/36 //
24.11.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/24 //
26.11.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/24 //
08.11.2016 // VVJ/Vaativa // Koistila // 3/30 //
09.11.2016 // VVJ/Vaativa // Koistila // 5/30 //
22.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/30 //
22.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
23.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 5/30 //
23.11.2016 // VVJ/Vaativa // Kirottujen // 1/30 //
24.11.2016 // VVJ/Vaativa // Kirottujen // 2/30 //
12.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/26 //
20.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/26 //
22.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/17 //
23.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 1/17 //
24.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 3/17 //
24.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/20 //
25.12.2016 // VVJ/Vaativa // Vähäpelto // 4/17 //
29.12.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/20 //
03.12.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/24 //
06.12.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 4/24 //
06.12.2016 // VVJ/Vaativa // Swildie Highlanders // 4/19 //
06.12.2016 // VVJ/Vaativa // Swildie Highlanders // 3/19 //
11.12.2016 // VVJ/Vaativa // Koistila // 1/25 //
11.12.2016 // VVJ/Vaativa // Koistila // 2/25 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/23 //
27.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/23 //
28.12.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/23 //
31.01.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Tuiskula // 9/131 //

Näyttelyt, arvonimet


PÄIVÄKIRJA


28.12.2017 "Jiiiihaa!" teki mieleni huutaa, kun kannustimme ratsumme raisuun peltolaukkaan, lumi vain pöllysi ja pikkupakkanen nipisteli poskia, kun Metka ja Nuutti mennä painelivat hurjaa kyytiä. Kisa oli kyllä erittäin tiukka, mutta loppujen lopuksi Metka oli nopeampi - tai ei edes välttämättä nopeampi, mutta lapsenmielisellä Nuutilla meni vähän turhan paljon energiaa ylimääräiseen säätämiseen, ratsastajan avuille pullikoimiseen ja muuten vaan kummalliseen säätämiseen. Metka sen sijaan oli painellut tasaisen kovaa koko matkan, vaikka oli senkin peräpää tuntunut hämmentävän kevyeltä aina Nuutin ohi päästessään. Laukkasimme vielä rennommassa tahdissa takaisin päin, vaikka Nuutti kyllä parhaansa yritti ehdottaa uusintakisaa ja siirryimme sitten auratulle tielle hölkälle ja loppukäynneille. Ei ole kyllä kunnon laukkapätkän voittanutta.

20.12.2017 Lähdimme tänään läheisen koulun jouluriehaan vetämään rekeä ja muutenkin tuomaan hevosta paijattavaksi. Mikäs sen parempi tähän puuhaan kuin ihana Metka, joka hörisi tarhan portilla onnellisena ja tulisi varmasti kaikkien, pienien ja isojen ihmisten kanssa toimeen eikä säikkyisi koiria, ei autoja eikä muutakaan hälinää. Metka asettui puunauksen jälkeen reen eteen täysin ongelmitta ja malttoi seistä hyvin aloillaan kun somistimme sen kulkusilla ja punaisin nauhoin, kannoimme rekeen pehmusteet ja tarvikkeet ja kipusimme kyytiin. Turha sitä oli autolla mennä, kun matkaa oli vaivaiset muutama kilometri. Kevyellä hölkällä olimme pian perillä ja lähdimme ajeluttamaan ihmisiä. Ensimmäiset kierrokset olivat Metkalle vähän raskaampia, mutta sen jälkeen valmista uraa oli mukava tallustaa ja ihmiset syöttivät tammalle mielellään herkkuja. Metka oli oikein elementissään, kun lapset parveilivat sen ympärillä silittelemässä.

12.11.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Metkaa ei tarvinnut kahdesti käskeä, kun pyysin sen siirtymään laukaan ja muutaman ympyrän jälkeen kohti ensimmäistä estettä. Metka hyppäsi vain kahdeksankymmentä senttisen esteen vähän turhankin suurella ilmavaralla, mutta se sallittakoon. Seuraavalle esteelle lähestyminen oli jo rauhallisempi ja hyppykin oli erittäin hyvä. Viimeisenä tehtävän esteenä oli jo lähemmäs metrin korkuinen kapea pysty, joka oli vain hieman irti kulmasta lävistäjällä, erittäin vaikeasti lähestyttävissä siis. Pelasin ensin ihan liian varman päälle ja ratsastin Metkaa liikaa kiinni, jolloin se kielsi pystylle. Seuraavalla kierroksella jouduin niin ikään pidättämään sitä reilusti, sillä Metka päätti yrittää ratkaista ongelman omalla tavallaan, vauhtia lisäämällä, jolloin se joutui hyppäämään todella läheltä ja puomit lentelivät. Vasta useita yrityksiä myöhemmin löysimme yhteisymmärryksen, ja riittävän reippaan, mutta lyhyen laukan, josta pääsimme ylittämään haastavan pystynkin kauniisti.

30.07.2017 Koitti heinäkuun kolmaskymmenes, se päivä, jolloin olisi kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus, johon tällä kertaa Hengenvaarasta lähtisi neljä hevosta: Unikuva HV, Vähäpellon Metka, Hengenvaaran Talvikki ja Ketunkuje. Kukon laulun aikaan herääminen oli totta kai kurjaa, mutta heti aamulla mahan pohjalla leijailemaan alkaneet perhoset saivat kyllä vipinää kinttuihin. Olin luottavainen ihan kaikkien hevosten suhteen - niillä kaikilla oli ehdottomasti mahdollisuudet ykköspalkintoon enkä odottanutkaan yhtään sen vähempää. Meitä oli onneksi lähdössä iso joukko, joten apukädetkään eivät loppuisi kesken. Hevoset lastautuivat kukin hyvin - ainakin omalla tasollaan - ja matkaan päästiin hyvissä ajoin. Ja mitäpä sitä kiertelemään ja kaartelemaan, kun kaikki meni juuri niinkuin Strömsössä ja iltapäivällä meillä oli samaisessa autossa neljä ykkösellä palkittua hevosta. Kaikki tasaisesti kärkipäässä, ihan muutaman pisteen sisällä koko sakki.

21.06.2017 Tämän päivän agenda oli ratsastaa Metkan kanssa ihan perinteinen koulutreeni: lähinnä läpiratsastusta erinäisten kouluratsastusteiden avulla. Metka oli alkukäynneistä asti todella halukas liikkumaan ja jouduin sitä jopa vähän toppuuttelemaan, että se malttoi kävellä rauhaksiin alkukäyntejä. Treeni aloitettiin ihan vain taivuttelemalla Metkaa sekä sisään että ulos, eri kokoisilla ympyröillä ja teinpä siinä muutaman etu- ja takaosankäännöksenkin. Ravissa tamma esitteli parastaan ja oli huikean hyvän tuntuinen jo ensiaskeleista lähtien: se liikkui kevyesti ohjan ja pohkeen välissä ja kuunteli apujani mukisematta. Pääsin vain nautiskelemaan raviväistöissä! Laukassa emme tehneet tänään sen erityisepää, vähän nostoja ja muuten annoin tamman laukata kohtalaisen vapaassa muodossa ympäri kenttää. Aika pian lopettelimmekin jo ja kävimme vielä loppukäynneillä metsätiellä.

04.06.2017 kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Valmennuspäivälle ei olisi saattanut osua parempaa säätä: puolipilvistä, kevyt tuulenvire ja siten ainoastaan lämmin eikä tukahduttavan kuuma. Edellisen päivän sade oli imeytynyt hyvin kentän pintaan eikä se siis pölissyt juuri lainkaan. Hevoset olivat päässeet maistelemaan lähilaitumille päivittäin muutamaksi tunniksi vihreää ja kaikilla tuntui olevan mieli korkealla. Kouluratsastuksen aiheena olivat tänään lisäykset ja kokoamiset sekä niiden avulla tehdyt erinäiset kontrolliharjoitukset. Treeni aloitettiin jo verkasta lähtien ja hevosia ratsastettiin vaihdellen reippaammassa ja hitaammassa tempossa ja eri askelpituuksin, pitäen tärkeänä sitä, että ratsu liikkui pienistä avuista eteen ja toisaalta myös palautui nopeasti. Varsinkin laukassa oli tärkeä pitää ratsu ryhdissä ja kasassa, vaikka tempoa hidastaisikin tai askelta lyhentäisi: helposti laukka valahti etupainoiseksi ja hevosen saaminen takaisin takajaloilleen oli työn ja tuskan takana.
Metka tuntui allani mukavan vastaanottavaiselta ja sain sen erittäin hyvin ratsastettua ohjan ja pohkeen väliin. Itse sain valmentajalta ruoskintaa lähinnä levottomuudestani: en antanut Metkan tehdä rauhassa, vaan olin koko ajan vähän tuuppaamassa sieltä tai nypeltämässä täältä, kun todellisuudessa Metka olisi tehnyt vieläkin paremmin, jos vain itse olisin malttanut mieleni. Laukassa Metka otti yllättäen vähän kierroksia muista ympärillä pyörivistä hevosista ja sen kanssa laukan hidastaminen ja kokoaminen olikin yllättävän haastavaa. Tai haastavaa oli lähinnä ratsastajan muistaa, että niitä omiakin vatsalihaksia voi käyttää! Kaiken kaikkiaan meillä meni Metkan kanssa todella kivasti, vaikken sillä ollutkaan ennen paljon treenaillut.

25.04.2017, kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Valmennettuani ensin Haperoa ja Tikiä, oli aika pienelle kahvipaussille. Hapero kävi hoitamassa Tikin pois ja hakemassa itselleen uuden ratsun. Seuraava valmennettavani olisi suomenhevostamma Vähäpellon Metka, jonka kanssa myös keskittyisimme kouluratsastukseen. Annoin Haperon kävelyttää Metkaa ensin kunnon alkukäynnit, jonka jälkeen aloitimme valmennuksen samoin kuin Tikinkin valmennuksen, pohkeenväistöjä ja volteilla taivuttelua. Metka keskittyi heti alusta alkaen todella hyvin ja se vaikutti kaiken kaikkiaan todella motivoituneelta ratsulta.
Ravissa Metka oli hitusen tahmeahko ja jäykähkö, joten kehotin Haperoa antamaan Metkan ravata mahdollisimman suurta ja reipasta ravia suurilla ympyröillä ja loivilla kiemuroilla. Tamma alkoi nopeasti vertyä ja Hapero sai istua alas harjoitusraviin. Päätimme aloittaa työskentelyn suurella keskiympyrällä, jossa tehtävänä oli ottaa selkeitä temponvaihteluita ja välillä siirtyminen käyntiin, jolloin Haperon tulisi väistättää Metkan takaosaa ympyrällä ulospäin pienen matkan ajan. Metka oli selvästi parhaimmillaan ravissa, eikä se aluksi tajunnut väistötehtävämme ideaa, mutta muutaman yrityksen jälkeen tamma tajusi jutun jujun ja väisti takaosaansa melko liioitellustikkin.
Ravissa otimme myös avotaivutuksia ja paljon siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Laukassa päätimme panostaa aluksi vastalaukkaan, sillä Haperon mukaan Metka vaihtaa laukan itsestäänkin välillä turhan helposti. Aluksi tamma yritti liitävillä laukanvaihdoillaan vaihtaa vastalaukasta pois, mutta kunhan Hapero pysyi riittävän jämptinä, pysyi tamma vastalaukalla ja suoritti tehtävää oikein hienosti. Loppuun ratsukko sai ottaa muutamat myötälaukat, jonka jälkeen oli aika loppuverryttelylle. Loppuverryttelyssä Hapero sai hakea Metkan kanssa mahdollisimman hidasta ja rentoa ravia pidemmällä ohjalla. Metka tajusi nopeasti mitä siltä odotetaan ja loppuraveissa tamma suorastaan loisti hienolla ravillaan.

11.02.2016 valjakkovalmennus, valmentajana Jannica
Kestävyyslajin ehdottomalle kuningattarelle oli tänään luvassa vaihtelevaa treeniä, kun oli vuorossa välillä koulukokeen ja tarkkuuskokeen harjoittelua ohjastajana kukas muukaan kuin Hapero? Aloittelimme kevyesti ravailemalla, voltteja ja ympyröitä tehden sekä tutuksi käynyttä kiemurauraa. Sen jälkeen he saivat esittää vaativan tason koulukokeen, jota he olivat harjoitelleet kevään kilpailuja silmällä pitäen. Se meni jo kuin vettä vaan, eikä minun osakseni jäänyt muuta kuin ihastella valjakon tasaisen varmaa kulkua ja sulavaa suorittamista. Saatuaan radan loppuun tarjosin raikuvat aplodit katsomosta ja siirryin sitten opastamaan ja ohjaamaan heitä radan puolelle. Aloittelimme varsinaiset työt käyntiharjoituksilla, otettiin mukaan pysähdyksiä, voltteja ja muuta mukavaa. Sitten he saivat hidastaa käyntiä ja nopeuttaa sitä, josta siirryttiin tekemään sopuisasti ravisiirtymisiä. Tamma tuntui yhteistyöhaluiselta ja nautti saamastaan vaihtelusta.
Olin koonnut pujotteluradan, jota valjakko sai alkuun mennä käynnissä ja vähän ottaa tuntumaa rataan ja tekniikkaan. Kun homma alkoi sujumaan vauhtia lisättiin ja siirsin merkkejä hieman kauemmaksi toisistaan, että he pääsivät ravaamaan niiden välistä leveillä valjakkokärryillä. Tämän jälkeen siirsin vielä niitä kauemmaksi toisistaan ja Hapero sai ohjata Metkan välistä laukassa. Se olikin yllättävän vaikea haaste, muutama kerta tarvittiin, ennen kuin he pääsivät jutun juonesta kiinni. Seuraavaksi alettiin hakemaan oikeaa muotoa ensin käynnissä ja sitten vähitellen ravissa. Laukassa valjakko sai tulla pääty-ympyrälle, isolle sellaiselle, jossa koottiin vähitellen laukkaa enemmän ja enemmän. Loppujen lopuski Metkalla olikin jo ihan mukiinmenevä muoto ja peräänanto laukassa, vaikka takaosa olisi saanutkin työskennellä enemmän. Syvempään muotoon päästäkseen sen kuitenkin piti vielä kehittää takaosan lihaksia, johon annoin heille kotitehtäväksi paljon maastoilua ja etenkin mäkien kiipeämistä. Lisäksi he saisivat harjoitella estetunneilla takaosaa vahvistavia jumppasarjoja.

18.12.2016 estevalmennus, valmentajana VP
Vaikka olin buukannut päiväni hyvin pitkälle täyteen, en voinut olla vastaanottamatta Haperoa ja kasvattiani Metkaa Vähäpeltoon vielä myöhään illalla. Viime aikoina olin nähnyt ja auttanut ratsukkoa lähinnä kilpailuissa omien starttien välissä, joten oli varsin hyvä päästä paneutumaan ongelmakohtiin varsinaisessa valmennuksessa. Koska Metka on emänsä tavoin hevonen, joka etenee esteillä oikeastaan vain yksi vaihde silmässä laukkaansa ennemmin venyttäen kuin lyhentäen, aloitettiin verryttely ravissa ja laukassa temponmuutoksia tehden. Halusin Haperon ratsastavan alusta alkaen tammaa aktiivisesti, jotta hän saisi askellajeihin ratsastettua selkeää eroa - “kun pyydät sitä eteen, huolehdi kuitenkin että se ei venähdä nälkävuoden mittaiseksi ja ala kyntämään aavistuksen etupainoisena. Sen on kannettava myös lisätyssä askellajissa itseään ja tasapainon säilyttäminen on helpompaa, kun annat sille hieman aikaa. Älä siis pyydä heti kaikkea, vaan pienin avuin lisäät boostia. Vastavuoroisesti kun haluat koota askellajia, istu mahdollisimman lähelle satulaa, pidä jalat lähellä kylkiä jotta voit huolehtia takapään aktiivisuudesta ja ihan oikeasti vaadi, että se lyhenee ja hidastaa, se ei voi rynnätä sun apuja vasten loputtomasti.” opastin taukoamatta ratsastajaa, joka näytti jo alkuverryttelyiden aikana lähinnä katuvalta. Kun Metka saatiin rehellisesti kahden pohkeen ja ohjan väliin, oli jo perustyöskentely paljon paremman näköistä ja lähdimme hyppäämään ensimmäisiä tehtäviä hyvissä mielin. Koska ratsukon suurimpana ongelmana on laukansäätely, teetin ratsukolle tänään paljon tehtäviä joissa oli kääntämisen lisäksi suhteutettuja estevälejä jotta kumpikin osapuoli joutuu miettimään miten esteiden välissä tulisi edetä. Jo heti ensimmäisten linjojen jälkeen hymähdin mielessäni, sillä armottoman tarkka alkuverryttely oli saanut Haperonkin teräväksi ja näin ensikertaa ratsastajan oikeasti vaikuttavan hevoseen sen sijaan, että hän antaisi hevosen mennä vähän sinne päin. Sekä yksittäiset linjat sekä pidemmät radanosat sujuivat tänään varsin hyvällä menestyksellä, sillä puomit pysyivät pääsääntöisesti paikoillaan ja kaikilla osapuolilla oli sellainen tunne että tekeminen oli helppoa ja mikä parasta, ratsastajalla oli tunne että hänen ja hevosen yhteistyö kulki valmennuksen aikana yhden valovuoden eteenpäin.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 22 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse