Mörkövaaran Makeanhimo


† 15.9.2017 †

Kuvat: KKJ


Virallinen nimi: Mörkövaaran Makeanhimo Kutsumanimi: Malla
Syntynyt, ikä: 13.03.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 151cm
Väri: vaaleanrautias Merkit: piirto, mej tkpsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Tvisha (VRL-01671), Mörkövaara Rekisterinumero: VH16-018-0801
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

KTK-II, 07/16, 19 + 17 + 19 + 16 = 71p

Champion, myönnetty 09/16

KERJ-II, 09/16, 6 + 41 + 22 + 10 + 15 = 94p

ERJ-I, 10/16, 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

SLA-I, 11/16, 14 (4-4-3-3) + 22 + 24 + 20 + 17 = 97p

VVJ-I, 11/16, 7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p

YLA1, 04/17, 33 (18+15) - 25,5 (17,5+8) - 17 - 18 - 5 = 98,5p

Virtuaalinen muotovalio, myönnetty 06/17

KRJ-I, 09/17, 8 + 41 + 25 + 20 + 15 = 109pLUONNE


Mörkövaaran Makeanhimo on mitä sympaattisin ja kiltein hevoseläin, jota maa päällään kantaa. Malla on uskomattoman seurallinen ja viihtyisi rapsuteltavana vaikka koko päivän. Sille sopii seuraksi niin ihmiset, muut hevoset kuin ihan kaikki muutkin eläimet. Se tulee hyvin toimeen kaikkien hevosten kanssa ja viihtyy lauman pohjimmaisenakin, kunhan ruokaa on on tarpeeksi. Nimensä tavoin Malla on aikamoinen herkkusuu ja ainoat tuhmuudet, joita se tekee on ruuan perään karkaaminen tai taluttaessa määrätietoisesti ruohotupsulle vetäminen.

Hoitotoimenpiteiden aikana Mallan voisi pitää vaikka vapaana käytävällä, sillä se seistä napottaa visusti paikallaan vaikka ikuisuuden. Sitä voivat hoitaa pienimmät ja arimmatkin lapset ja Malla onkin sitä onnellisempi, mitä enemmän sen ympärillä hyöritään ja pyöritään, lääpitään ja hössötetään. Ja mikä parasta, jos pikkuihmisten taskusta löytyy porkkananpala tai kaksi palkaksi hyvästä käytöksestä. Lasten kanssa Malla on hurjan varovainen ja poimii herkut kämmeneltä nätisti, kokeneempien ihmisten kanssa se on vähän ahneempi eikä kannata syöttää ehdoin tahdoin sormiaan sille. Kaviot Malla osaa nostaa käskystä ja kannattaakin niitä huomaavaisesti puhdistusoperaation ajan. Ylipäätään kaikki toimenpiteet aina jouhien letittämisestä pesun kautta varustamiseen sujuu Mallan kanssa leikiten. Eläinlääkäri on tammalle vähän jännä paikka, liekö jotain inhottavia kokemuksia, mutta hieroja ja kengittäjä sen sijaan kuuluvat tamman lemppari-ihmisiin.

Ratsastaessa Malla on miellyttävä ja tasainen, mutta ei sovi herkkyytensä takia ihan kenelle tahansa. Mallasta huomaa myös selvästi, että se tulee paremmin toisten ihmisten kanssa juttuun kuin toisten ja näiden tykättyjen ihmisten kanssa menoa on upea seurata, vaikkei se huono muidenkaan kanssa ole. Mallan bravuureihin kuuluu ehdottomasti pohkeenväistö ja avo- sekä sulkutaivutus. Täsmällisyyttä ja tarkkuutta se sen sijaan vaatii ratsastajaltaan siirtymissä, joista tulee helpostti rumat ja töksähtävät jos ratsastaja ei pysty myötäämään tarpeeksi. Askeleiltaan Malla on yhtälailla tasainen ja miellyttävä istua - mikään liitokavio se ei ole, mutta perushyvät ja säädeltävät askellajit löytyy. Maastossa Malla on jopa vähän liiankin reipas ja meneväinen, toki edelleen kuuliainen kuin mikä ja pysyy kyllä karvoissaan, jos ei lupaa kovempaan vauhtiin saa. Se kuitenkin rakastaa pitkiä, reippaita laukkapätkiä ja muutenkin päästellä menemään niin kovaa kuin jaloistaan pääsee. Malla ei kuitenkaan kuumu kilpalaukoissakaan ja sen saa helposti hidasteltua takaisin rauhalliseen vauhtiin.

Myös esteillä Malla on mukavan eteenpäinpyrkivä ja varma hyppääjä. Se kieltää ainoastaan täysin mahdottomissa paikoissa, mutten se korjailee ratsastajankin virheitä parhaansa mukaan ja sille pääasia on päästä esteestä puhtaasti yli. Muuten niin tasainen ja kuuliainen tamma saattaa jopa pukittaa muutaman kerran kiukkuisesti puomien kolahdellessa. Tammalla on hyvä hyppytekniikka ja laukan säädeltävyyskin on kohtalaista. Vauhdissa se ei pärjää nopeimmille, mutta pienikokoinen siro tamma taittuu tiukkoihin kaarteisiin isompiaan paremmin. Maastoesteillä Mallan kanssa saa olla tarkempi, että vauhti pysyy hallussa, mutta sielläkin se hyppää hyvällä tekniikalla ja parhaansa tehden.

Valjakkoajossa Malla on ehdottomasti parhaimmillaan ja tyytyväisimmillään. Se ei ole erityisen taitava, mutta tekee mielellään ja on kevyt ja herkkä ajaa. Se keskittyy aina sataprosenttisesti ja tekee parhaansa - välillä tuntuu että tamman ryhdistyessä ajovermeet nähdessään se kasvaa muutaman sentin ja muuttuu tavallisesta suomiputesta hienoksi kilpahevoseksi. Tamma on tasaisen varma suorittaja kaikilla osa-alueilla ja toimii myös hyvin ohjasajettaessa.

Vieraissa paikoissa ja erityisesti stressaavissa kisatilanteissa Malla voi olla aluksi vähän rauhaton, mutta tottuu nopeasti hälinään ja tyytyy pääasiassa möllöttelemään. Jonkin verran ratsastajan jännittyneisyys tarttuu siihen, muttei se huono silloinkaan ole, vain tavallista jännittyneempi ja herkempi eikä se herkkyyskään aina niin huono juttu ole. Traileriin Malla menee ongelmitta ja matkustaa myös rauhallisesti sekä yksin että levottomankin kaverin kanssa - kunhan ruokaa riittää.


SUKUTAULU


Isä: Tervalan Leonart
YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 156cm
HeA / 90cm / tutustumisluokka / noviisi
Ii: Lanselot evm
sh, rt, sk 158cm
Iii: Viikari-Poika evm
sh, rt, sk 159cm
Iie: Kekrin Leonia evm
sh, rt, sk 160cm
Ie: Tervalan Viia evm
sh, rt, sk 149cm
Iei: Timitrius evm
sh, rn, sk 152cm
Iee: Tervalan Viljakukka evm
sh, rt, sk 150cm
Emä: Kesäsuon Milla
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 155cm
HeA / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Loistokas evm
sh, trt, sk 159cm
Eii: Tiemukas evm
sh, prt, sk 158cm
Eie: Valon Loiste evm
sh, trt, sk 154cm
Ee: Mäkisuon Maire evm
sh, prt, sk 152cm
Eei: Liian Ahne evm
sh, prt, sk 157cm
Eee: Mäkisuon Maarit evm
sh, rt, sk 151cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Lanselot on näyttelyitä ja kilpakenttiä ahkerasti, kaiken lisäksi hyvällä menestyksellä, kiertänyt rautias suomenhevosori. Nykyään Lanselot viettää eläkepäiviään Etelä-Suomessa suurehkolla yksityistallilla. Ori on kilpaillut pääasiassa sekä este- että kouluratsastuksessa, mutta onpahan se piipahtanut muutamissa kenttäkilpailuissakin. Näyttelysijoituksia kahminut ori ei kuitenkaan koskaan tuntemattomasta syystä päätynyt kantakirjaan. Lanselot on ehtinyt astua jo kaksikymmentä tammaa ja sen varsat ovat perineet siltä erinomaista hyppytyyliä ja rautiasta väriä.

Isänisänisä Viikari-Poika on nimensä kaltainen luonnonlapsi, jonka kanssa ei puutu vauhtia eikä vaaratilanteita. 159-senttinen ori on varsin komea ja hyvärakenteinen rakenteinen raudikko, jonka päätä koristaa pieni tähti ja jalkoja valkeat sukat. Ori syntyi suomenhevossiittolassa ja astui nuorempana useita tammoja. Myöhemmin se myytiin ratsastuskoulukäyttöön, jossa se ruunattiin ja se pääsi kilpailemaan kouluratsastuksen parissa, menestyen varsin mukavasti Helpon A:n luokissa. Viikari-Poika jouduttiin lopettamaan jalkavaivojen vuoksi 18-vuotiaana.

Isänisänemä Kekrin Leonia ei juuri esittelyjä kaipaa. Rautias, 160-senttinen tamma oli kerrassaan hyväsydäminen ja rauhallinen tamma - lehmänhermoiseksikin kutsuttu. Se syntyi perheen omasta tammasta jääden kotiinsa ratsukoulutettavaksi. Myöhemmällä iällä se kuitenkin myytiin kisakäyttöön nuorelle kilparatsastajalle, jonka kanssa Leonia pääsi kiertämään sekä koulu- että estekilpailuja. Tamma lopetettiin vanhuuden vaivojen myötä kunnioitettavassa 26 vuoden iässä kahden varsan emänä.

Isänemä Tervalan Viia on Tervalan tilan kasvattama suomenhevostamma, joka vietti lähes koko elämänsä siitostammana. Nuorempana sitä nähtiin aktiivisesti jopa neljän lajin kilpailuissa ja tamma olikin keskivertosuorittaja ihan joka alalla. Parhainta antia Viiassa oli kuitenkin sen luonne: se oli kiltti ja miellyttämisenhaluinen, mutta sillä oli sopiva kilpahevosen kipakkuus ja herkkyys. Viian siirryttyä jalostuskäyttöön se olikin suosittu jalostustamma. Vain 149-senttinen Viia sai kuusi orivarsaa ennen menehtymistään 18-vuotiaana.

Isänemänisä Timitrius on Mallan suvun musta lammas. Sen elämässä on pitkiä pätkiä, jolloin sen oloista ei tiedetä juuri mitään. Varsinkin nuorempana se oli kipakka tapaus ja haastava käsitellä. Iän myötä se rauhoittui ja vanhemmalla iällään se kiersikin ahkerasti kenttäkisoja pitkäaikaisimman omistajansa kanssa. Erinäisten seikkojen myötä ruunikkoa oria käytettiin jalostukseen kahdelle hyvin kiltille ja rauhalliselle tammalle saaden aikaan sekä hyvän että huonon tuloksen - Mallan isänemä Viia näistä se hyvä tulos. Timitrius lopetettiin vatsaongelmien myötä 21 vuoden iässä.

Isänemänemä Tervalan Viljakukka oli sympaattinen ja upealiikkeinen ratsu. Se kilpaili erinomaisella menestyksellä helpohkoissa koulu- ja esteluokissa, mutta sen päätoimi oli kuitenkin jalostuspuolella. Vilja oli hienosta suvusta ja sillä itselläänkin oli hyvää näyttelymenestystä ja kantakirjapalkinto, joten se oli erittäin suosittu tamma. Vilja sai kahdeksan jälkeläistä, jotka perivät siltä hyvää luonnetta, rakennetta ja erityisesti hyviä liikkeitä.


Emänisä Loistokas oli monipuolinen harrastehevonen: nuoruusvuosinaan se ehti kilpailla ravi- ja valjakkoajossa, joista varsinkin jälkimmäisessä se menestyi erinomaisesti. Myöhemmin se käännytettin ratsupuolelle ja tamma kilpaili koulu- ja esteratsastuksen parissa ihan kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Enemmän se sopi kipakan orimaisen ja itsepäisen luonteensa puolesta esteille. Komeaa tummanrautiasta piirtopäätä käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti erityisesti hyvää hyppykykä. Loistokas lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen myötä.

Emänisänisä Riemukas loi niin ikään uraansa nuorempana raviradoilla, juosten ihan hyviäkin aikoja. Vauhti alkoi kuitenkin nuoruusvuosien jälkeen hyytyä ja ori uudelleenkoulutettiin ratsuksi ja myytiin harrastekäyttöön yksityiselle henkilölle. Luonteeltaan Riemukas oli niin lempeä ja helposti käsiteltävissä, että se pysyi orina loppuun asti ja käytettiin sitä muutamalle tammallekin. Riemukas lopetettiin jo 17-vuoden iässä, sillä sen omistajan menehdyttyä ei haluttu laittaa jo pikkuvikaista hevosta enää uuteen kotiin.

Emänisänemä Valon Loiste oli haastavampi tapaus, joka ei oikein tullut toimeen ihmisten eikä muiden hevostenkaan kanssa. Tamma vaihtoi kotia tiuhaan tahtiin ja vasta päästyään pienehkölle tallille viettämään pihattoelämää, se rauhoittui ja siitä kuoriutui yllättävän taitava kouluratsu. Vierailipa tamma muutamissa estekisoissakin napaten mukaansa ruusukkeitakin. Lyhyehkön kilpauransa jälkeen Valon Loiste astutettiin kahdesti ja se sai kaksi kaunista oripoikaa. Valon loiste lopetettiin vanhuuden vaivojen myötä 25-vuotiaana.

Emänemä Kesäsuon Maire syntyi alunperin ihan vain siitostamman tehtäviin, mutta kuusivuotiskesänään sen hieno liike huomattiin ja tamma valjastettiin vaunujen eteen valjakkoajoa varten ja ratsukoulutettiin eteenpäin, ihan Helpon B:n ratoja vääntämään. Luonteeltaan Maire oli kiltti, mutta varsin reipas ja määrätietoinen - periyttäen tätä myös kolmelle varsalleen. Punarautias tamma menestyi hyvin myös lähialueen näyttelyissä, vaikkei se erityisen näyttävä otus ollutkaan. Se lopetettiin ähkyn vuoksi 23-vuotiaana.

Emänemänisä Liian Ahne oli hienosukuinen ja itsekin varsin näyttävä suomenhevosori, niin ikään punarautias. Ori kantakirjattiin kakkospalkinnolle jo seitsemän vuoden iässä, eikä ykköspalkintokaan ollut kovin kaukana. Koulupainotteista raudikkoa nähtiin kilpailuissa jopa vaativan B:n tasolla, jossa se menestyi vaihtelevasti. Ori oli melko voimakastahtoinen luonteeltaan eikä sitä vain aina voinut huvittaa - mutta silloin kun sitä huvitti, se oli loistelias. Ori lopetettiin jalkavaivojen vuoksi jo 19 vuoden iässä.

Emänemänemä Kesäsuon Maarit on Kesäsuon tilan kasvattama suomenhevostamma. Se ei ollut erityisen hyvä millään osa-alueella, mutta menestyi kohtalaisen hyvin jopa neljässä lajissa: koulussa, esteillä, kenttässä ja jopa valjakkoajossa. Luotneeltaan se oli erittäin pomminvarma, maailman kiltein, ihmisrakas ja sympaattinen tamma. Ratsuna se olisi saanut olla reippaampikin, mutta hyvin verryteltynä se oli varsin mukava. Aika nopeasti Maarit siirtyi jalostuskäyttöön ja se sai huimat seitsemän varsaa ennen luonnollista menehtymistään 25 vuoden iässä.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Tuiskulan Mukelo // 14.04.2016 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Merkkari
Marrasvaaran Kahvi Mustana // 23.05.2016 // Pierre (VRL-10531) // t. Hengenvaaran Kahviina
Marrasvaaran Kahvi Mustana // 12.07.2016 // Dimma (VRL-08204) // t. Hengenvaaran Tummapaahto
Runon Armas // 22.09.2016 // Dimma (VRL-08204) // t. Vähäpellon Mystinen


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

03.04.2016 // KRJ/Helppo A // Vindemia // 2/30 //
03.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 5/40 //
04.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 1/40 //
05.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 1/40 //
06.04.2016 // KRJ/Helppo B // Kaunovaara // 2/30 //
07.04.2016 // KRJ/Helppo B // Härdelli // 2/30 //
08.04.2016 // KRJ/Helppo B // Kaunovaara // 4/30 //
08.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
08.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kettula // 5/30 //
09.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
10.04.2016 // KRJ/Helppo B // Kettula // 2/30 //
10.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kettula // 2/30 //
12.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kettula // 3/30 //
13.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kettula // 2/30 //
15.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 4/40 //
19.04.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 1/40 //
16.05.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/30 //
22.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 5/30 //
23.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 1/30 //
03.05.2016 // KRJ/Helppo A // Vanima // 4/30 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo A // Vanima // 4/30 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 2/30 //
10.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 3/30 //
11.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 1/40 //
12.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 1/40 //
12.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 5/40 //
12.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 10/100 //
13.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
13.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 5/40 //
14.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 3/40 //
15.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 6/40 //
15.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 3/40 //
15.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 1/40 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/100 //
18.05.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 2/40 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 8/100 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 4/40 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Villahaka // 2/40 //
21.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 8/100 //
31.03.2017 // KRJ-cup/Helppo A // Hukkapuro // 8/349 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

17.04.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 4/30 //
18.04.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 4/30 //
23.04.2016 // ERJ/80cm // Runoratsut // 3/30 //
12.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
13.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
15.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 4/30 //
17.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 2/30 //
18.04.2016 // ERJ/100cm // Hengenvaara // 3/30 //
02.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
04.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 1/30 //
05.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
06.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //
09.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 5/30 //
15.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 1/30 //
25.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
30.04.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 4/30 //
02.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
06.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 5/40 //
09.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
01.05.2016 // ERJ/90cm // Vanima // 5/30 //
05.05.2016 // ERJ/90cm // Vanima // 3/30 //
08.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 5/30 //
09.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 4/30 //
10.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 4/30 //
11.05.2016 // ERJ/100cm // Hortensia // 2/40 //
14.05.2016 // ERJ/100cm // Hortensia // 6/40 //
17.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 4/30 //
19.05.2016 // ERJ/100cm // Satulinna // 3/30 //
15.05.2016 // ERJ/100cm // Kultahuisku // 4/19 //
21.05.2016 // ERJ/100cm // Kultahuisku // 1/19 //
21.05.2016 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 3/30 //
24.05.2016 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 5/30 //
29.05.2016 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 4/30 //
01.06.2016 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 5/30 //
01.06.2016 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 3/30 //
19.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 6/40 //
20.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 2/40 //
13.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
16.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 4/30 //
17.05.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

11.06.2016 // KERJ/Helppo // Március // 1/25 //
19.06.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 5/34 //
23.06.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 1/34 //
11.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 4/30 //
17.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 1/30 //
21.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 2/30 //
23.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 4/30 //
27.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
30.07.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 5/30 //
11.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/40 //
13.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/26 //
14.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/40 //
17.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 5/40 //
21.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 5/40 //
21.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
22.08.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
23.08.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 1/40 //
18.08.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/50 //
23.08.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 2/50 //
04.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 1/28 //
07.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 1/28 //
09.08.2016 // KERJ/Helppo // Március // 3/28 //
25.08.2016 // KERJ/Helppo // Breawa // 4/30 //
28.08.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/28 //
12.09.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 4/30 //
09.09.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/40 //
24.09.2016 // KERJ/Helppo // Hortensia // 2/30 //
06.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 5/26 //
07.09.2016 // KERJ/Helppo // Kuuralehdon Hevostila // 2/26 //
17.09.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 6/38 //
20.09.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 3/38 //
22.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 6/36 //
24.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 5/36 //
27.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 1/39 //
27.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 2/36 //
30.09.2016 // KERJ/Helppo // Ros Cirein // 5/39 //
15.10.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/40 //
23.10.2016 // KERJ/Helppo // Virtuaalitalli Overload // 3/30 //
24.10.2016 // KERJ/Helppo // Virtuaalitalli Overload // 4/30 //
24.10.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/40 //
31.12.2016 // KERJ-cup/Helppo // Kisakeskus Bailador // 7/90 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

17.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/31 //
25.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/40 //
26.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/40 //
01.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
04.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/44 //
07.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/44 //
11.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
12.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
14.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/40 //
15.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
16.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
18.06.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
01.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/40 //
25.06.2016 // VVJ/Noviisi // Március // 4/21 //
06.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 8/85 //
07.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/81 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/81 //
13.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/35 //
15.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/35 //
18.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/35 //
20.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/30 //
25.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 3/30 //
26.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 3/30 //
27.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/30 //
02.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 1/30 //
06.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 1/30 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 5/30 //
14.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 1/30 //
16.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 2/30 //
18.07.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 3/30 //
22.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
25.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/50 //
25.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 6/50 //
26.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/50 //
27.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/50 //
05.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 3/29 //
11.08.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
17.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/40 //
18.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 5/40 //
22.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //

Näyttelyt, 2x MVA-SERT, 2x irtoSERT - 3x RCH = 30p

20.05.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p.
23.07.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p
02.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // MVA-SERT // pt. Siiri K.
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p
15.09.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Zafiro
18.09.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Zafiro
25.05.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // MVA-SERT // pt. Jannica


PÄIVÄKIRJA


13.11.2016 Viikon sairaslomaa vietelleen Mallankin rauhallisuus alkaa pikku hiljaa rapista enkä kyllä ensimmäisenä varsinaisena liikutuspäivänä uskaltanut lähteä selkään kokeilemaan, että mitenköhän tamma purkaa energiansa. Se oli jo pistänyt tarhansa aitalangat kertaalleen vaihtoon ja repinyt ruokakupin karsinansa seinästä irti, joten päätin juoksuttaa tamman ihan lyhyesti. Se oli kävellyt jo muutaman päivän kävelytyskoneessa, mutta ravi on aina eri asia. Malla tuntui riemastuvan silmin nähden, kun ilmestyin sen karsinan ovelle suitsien kera. Hyvä kun sain tamman edes suitsittua, kun se innoissaan alkoi häärätä ympäriinsä. Kuten arvata saattaa, rauhalliset pyynnöt raviin aiheuttivat useamman kierroksen iloisen laukkapukkipukki-shown, mutta yllättävän nopeasti Mallan rauhoittui ja saatoimme harjoitella jopa siirtymisiä ihan hallitusti! Ehkä tämä tästä.

06.11.2016 Kaikki oli mennyt viime aikoina ihan liian hyvin ja olin vain odotellut milloin joku hevosista (tai ihmisistä) teloisi itsensä. Olin kyllä suuresti yllättynyt, kun se oli meidän pikku Mallamme! Sattuuhan sitä toki paremmissakin piireissä, mutta Malla oli aina niin fiksu ja tasainen. Yhtenä iltapäivänä se vain odotti tarhan portilla täysin kolmijalkaisena ja ehdin jo kuvitella kaikki pahimmat skenaariot katkenneesta jalasta lähtien. Onneksi kyseessä oli vain melko harmiton naarmu, mutta kutsuin silti eläinlääkärin seuraavalle päivälle tarkistamaan haavan. Se ilta menikin sitten Mallan kanssa keskustellessa, että saako sitä haavaa putsata ja hoitaa vai ei. Onneksi lahjominen auttaa ja kilttinä tammana Mallakin alistui pian kohtaloonsa ja haava saatiin puhdistettua! Syy haaveriin jäi mysteeriksi...

02.11.2016 Joskus on vain niin vaikea raahata itsensä tallille ja olla hyödyllinen. Tänäänkin lähdin kyllä ajoissa ja selvät suunnitelmatkin oli, mutta jostain syystä huomasin parin tunnin kuluttua haahuilevani edelleen pitkin poikin tallialuetta, enkä ollut tehnyt vielä mitään järkevää...tai oikeastaan suunniteltua. Järkeviä asioita olin ehtinyt tehdä paljonkin: siivoilin tarhoja, putsailin juomakuppeja, niputin kaikki suitset siististi, palluttelin hevosia tarhoissa, vaihdoin kahteen traileriin viimeinkin talvirenkaat ja kaiken välissä jaoin päiväheinätkin hevosille. Tarkoitukseni oli ollut hypätä Mallan kanssa vähän, mutta päädyin sittenkin vain hakemaan hevosen tarhasta, pyyhkäisemään pahimmat roskat pois ja suitsimaan tamman - rento maastokävely ajaisi kyllä ihan saman asian. Malla tosin oli eri mieltä ja lopulta päädyimmekin karauttelemaan täyttä laukkaa pisin lumiharsoisia metsäteitä, joskin ihan kivaa sekin oli!

16.09.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Suuntasimme Mallan kanssa pitkästä aikaa kouluvalmennukseen tallin ulkopuolelle. Olimme auttamattomasti myöhässä, sillä vastoin normaaleja tapojaan Malla ei ollut mennyt kovin suosiolla koppiin ja niin alkuverkkamme jäi vähän lyhyeksi ennen varsinaisen valmennuksen alkua. Malla olikin aika jännittynyt ja teimme pitkään töitä saadaksemme sen rentoutumaan ja antamaan rehellisesti periksi ja tekemään töitä läpi selän. Sitkeällä taivuttelulla ja jumppailulla Mallakin alkoi väläytellä varsin hienoja askelia ja päivän tehtävämme eli pohkeenväistöt ja avo- ja sulkutaivutukset sujuivat hyvin. Malla oli rennon letkeä eikä vastustellut apuja lainkaan, varsinkin ravipohkeenväistöistä sai olla ylpeä, kun tamma selvästi pisti parastaan! Pidimme työnteon suht lyhyenä, jotta hyvä fiilis säilyi ja loppuverkkasin tamman eteen-alas lyhyesti.

01.09.2016 estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Estevalmennuksen aiheena oli tänään sarjat ja erilaiset sarjavälit. Malla tuntui alusta asti aika energiseltä ja verkkahyppyihin se lähti vähän liian kaukaa ja tyyli oli muutenkin mallia mitä korkeammalta ja kovempaa, sitä parempi. Valmentaja pisti kyllä molemmat hommiin siihen malliin, että aika nopeasti alkoi homma sujua ja Mallakin rauhoittui sen verran, että pystyi hyppäämään siististi ja hallitusti. Ratsastaja sai tänään palautetta lähinnä turhan hitaasta kädestä, jolloin Mallakin jäi välillä pohkeen taakse jäkittämään ja eteneminen ei ollut siistiä. Lähes koko tunnin hinkkattiin yksittäisiä sarjoja, mutta lopuksi päästiin hyppäämään kolmen sarjan "rataa", joka sujui yllättävän hyvin: sekä Malla että ratsastaja olivat selvästi ottaneet opikseen ja meno oli rauhallista ja hallittua.

08.08.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään oli vuorossa oikein kunnon hikirääkki - sekä hevoselle että ratsastajalle. Tallille oli saapunut naapurimaassa ja jo Suomessakin melko tunnettu ruotsalainen kouluvalmentaja, joka oli pelottavan tunnettu terävästä kielestään, mutta toisalta ihailtu taitavista opeistaan. Olimme viimeisen viikon treenanneet ahkeasti kouluratsastuksen merkeissä ja jumppailleet ja venytelleet Mallaa ahkerasti, jotta se olisi varmasti parhaimmillaan tässä suuressa kunniassa. Pientä kielimuuria oli alkuun huomattavissa tai ainakin oma ruotsinkielen taito oli pikkuisen hakusessa. Aika nopeasti sitä kuitenkin tottui tilanteeseen eikä edes ajatellut opetuksen olevan vieraalla kielellä. Päivän agenda oli avo- ja sulkutaivutukset ja vaikka ne olivat normaalistikin Mallalle aika helppoja, niin tämän valmentajan neuvoilla niistä saatiin vielä parempia! Itse tosin sain aikamoista ruoskintaa keskivartalon löysäilystä ja levottomista jaloista. Pitäisi vihdoin aloittaa se kuntokuuri...

30.07.2016 Jännityksellä odotettu lauantaipäivä saapui kovan rankkasateen saattelemana, mutta onneksi tallipihaan päästyäni alkoi sade laantua ja pilviverho rakoilla. Tänään oli siitä merkittävä päivä, että muutama Hengenvaaran hevonen lähtisi tänään kantakirjatilaisuuteen - yhtenä näistä Malla ja jos totta puhutaan, niin Mallan suhteen minulla ainakin henkilökohtaisesti oli suurimmat odotukset. Tamma oli viettänyt sievästi yönsä sisällä ja oli eilisen pesun jäljiltä siis edelleen puhdas. Ehdin harjata sen vielä pikaisesti läpi ja selvittää harjan ja hännän priimakuntoon ennen lähtöä. Itse tilaisuus meni varsin hyvin: Malla käyttäytyi esimerkillisesti ja hurmasti sekä tuomarit että yleisön. Liikkeiltään se ei vakuuttanut kaikkia tuomareita ja saikin aika vaihtelevan pisterivin: 19 - 17 - 19 - 16, mutta kuten ollakaan, se riitti reilusti kakkospalkintoon. Hienoa Malla!

21.07.2016, estevalmennus Mörkövaaran kasvateille, valmentajana tvisha
Hapero saapui tänään valmennettavakseni vuorostaan ihastuttavan Malla-tammansa kanssa, jota en muistaakseni vielä ollutkaan ennen valmentanut. Alkuverkassa tamma oli selvästi innokas ja ehkä jopa hieman pyörällä päästään, se ihmetteli silmät suurina ympärillä pyöriviä ratsukoita ja kävi katsellaan läpi varmasti joka ikisen asian kentältä. Tämän vuoksi Hapero ei aivan heti saanut hevostaan kuulolle, sitä täytyi jonkin aikaa taivutella ja tehdä paljon siirtymisiä, jotta se vähitellen malttoi keskittyä asiaan. Napakalla työstämisellä Malla alkoi hiljattain muotoutua kivaan raamiin, mutta vauhtia siitä huolimatta lähti jaloista vähän turhankin paljon. Täten ratsastaja sai rueta keskittymään pidätteisiin ja siihen, että ne pidätteet varmasti menevätkin läpi.
Kun hevonen oli jo asteen verran malttavaisempi, lähdimme suorittamaan kentälle rakentamaani esterataa. Päivän pääpaino oli sarjaesteissä, joten olin pystyttänyt kentälle kaksi kolmen esteen sarjaa ja yhden kahden esteen sarjan. Korkeutta näillä pystyillä oli noin 80-100cm. Hapero sai työstää pyörivän ja tahdikkaan laukan ratsullaan ja tämän jälkeen he saivat aloittaa esteiden hyppäämisen omaan tahtiin. Heti ensimmäiselle sarjalle Malla kiri voimakkaasti, eikä Hapero ennättänyt täysin hyppyihin mukaan, joten ei ollut ihme, että jokaiselta esteeltä puomitkin helisivät alas. Malttia, malttia! Jo seuraavalla sarjalla ratsastaja oli paremmin mukana, joten nyt Malla hyppäsi jo vähän paremmin, ilman pudotuksia. Koska tamma selvästi osasi hypätä, eikä hypyissä itsessään ollut mitään suurempia ongelmia, tuli ratsastajan kiinnittä huomiota nyt vain lähinnä siihen, että askeleet mahtuivat hyvin esteiden väliin. Ajoittain Malla selvästi vähän haki ponnistuspaikkaa, jonka myötä ponnistus esteelle tapahtui vähän turhan läheltä, tai puolestaan liian kaukaa. Ratsastaja sai laskea ääneen askeleet esteiden välillä ja näin ollen tarvittaessa lyhentää tai pidentää hieman askelta tilanteen mukaan. Optimi oli kuitenkin esteiden välillä kaksi laukka-askelta, joka alkoi vähitellen toistojen myötä löytyä. Loppua kohden suoritukset paranivat tämän ratsukon osalta huomattavasti, eikä viimeisillä kierroksilla liiemmin askelvirheitäkään esteillä tullut. Aika huima parannus siis tunnin alusta, niin ratsukon yhteistyön kuin myös hevosen hyppyjen ja radalla etenemisen osalta.
Reippaan tunnin työskentelyn lähdimme hiljalleen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Malla alkoi olemaan jo kaikkensa antaneen oloinen, jonka vuoksi loppuverkka tapahtui melko rauhallisissa tunnelmissa. Loppukäynneiksi Hapero sai siten tulla vielä selästä alas ja jäähdytellä ratsunsa taluttaen. Alku oli tämän ratsukon osalta hieman haastava, koska hevonen oli energisellä tuulella, eikä sarjaesteet ole kuitenkaan helpoimmasta päästä. Ratsastaja ratsasti kuitenkin hienosti ja päättäväisesti ratsuaan, saaden Mallan hyvin hallintaansa ja sitä myöten homman rullaamaan. Olipa kiva nähdä, että tästä tammasta on kehittynyt superhieno hyppääjä!

13.05.2016, kouluvalmennus, valmentajana Satu
Loppuviikon valmennusryppään toinen hevonen oli kaunis Malla, joka juuri käveli ympäri kenttää ratsastajansa Hapero satulassaan. Kun alkukäyntejä oli körötelty riittämiin, Hapero keräsi ohjat ja ryhtyi ratsastamaan pohkeenväistöjä. Malla kulki lähes alusta alkaen oikein päin mutta silloin tällöin muistutteli ratsastajaansa käsien keveydestä. Väistöt sujuivat molempiin suuntiin sulavasti, joten seuraavaksi harjoitus toistettiin ravissa. Tammaa tuli hieman patistaa eteenpäin näin kuumana kesäpäivänä, jottei liike jäänyt junnaamaan paikoilleen.
Hetken ravitehtävien jälkeen ratsastaja siirsi tammansa laukkaan. Nosto oli hieman kömpelö, mutta itse laukka näytti pyörivän heti hyvin. Ratsukko teki ensin suurta pääty-ympyrää, mutta alkoi pikkuhiljaa pienentämään sitä. Ensalkuun Malla oli lähellä rikkoa taas raville, joten jälleen ratsastajan tuli tehdä satulassa tärkeää pohjetyötä. Laukkaympyrätehtävä tehtiin myös toiseen suuntaan ravipätkän kautta. Rautias löysi koko ajan parempaa tahtia liikkeeseen joka teki ratsastajan työstä hieman helpompaa.
Välikäyntien kautta ratsukko keskittyi vielä ravi-käynti siirtymisiin lopputunniksi. Ne kuulemma tuottivat ratsukolle ongelmia kouluradalla. Muistutin Haperoa istunluidensa löytämisestä ja käyttämisestä oikein, sillä Malla on herkkä myös istunnalle. Ensimmäiset siirtymiset näyttivät hieman haastavilta, mutta ratsastajan muistaessa käyttää enemmän painoapuja kuin ohjaa, Mallasta muokkautui heti tyytyväisempi ratsu. Pian suorittaminen näytti siistiltä ja ennen kaikkea hallitulta, jota olimmekin lähteneet harjoituksessa hakemaan. Hyvien siirtymisien jälkeen ratsukko sai vielä kevyesti ravailla ympäri kenttää pitkin ohjin, jonka jälkeen siirtyä loppukäynteihin. Olimme kaikki kolme tyytyväisiä päivän tulokseen, ja Malla ansaitsikin muutaman porkkananpalan suuhunsa ennen lähtöäni!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 25 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse