Lothario† 20.4.2018 †


Kuvat: Annan Arkisto


Virallinen nimi: Lothario Kutsumanimi: Lore
Syntynyt, ikä: 28.11. 2009, kts sivun alareuna Rotu: connemara
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 144cm
Väri: ruunivoikko Merkit: siima
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja maahantuoja: Samanta Pietri, Ruotsi / Hapero Rekisterinumero: VH11-035-0086
Koulutustaso: Ko: He A, Re: 120cm, Me: 100cm Painotus: yleispainotus

YLA2, 08/15, 26 (12+14) - 24 (21+3) - 17 - 14 - 4 = 85pLUONNE


Ruunikonvoikko poniori seisoo ylväänä pää pystyssä valkean kivitallin ovella ja tarkkailee tallipihaa, se korskuu vähän ja steppailee paikoillaan. Punainen loimi korostaa sen kaunista, silkkisen sileäksi puunattua karvaa. Aurinko on vasta nousemassa, mutta tallipihalla on vilinää. Traileri peruutetaan orin turvan eteen. Viimeisen kerran ori hirnahtaa kuuluvasti ja kopistelee ylväänä koppiin. Taas ollaan matkalla kisoihin, pokaalia haalimaan!

Lore on säpsäkkä oriherra eikä sitä todellakaan voi laskea aloittelijoiden käsiin. Siltä löytyy niin omaa tahtoa kuin voimaa ja energiaakin. Perusluonteeltaan, tai pikemminkin sisimmiltään, Lore on kuitenkin upea persoona, huomaavainen ja reipas kaveri. Oriin tottumaton näkee kuitenkin vain ylivilkkaan, ehkä hitusen liian raisun orin. Lore on kiinnostunut kaikista asioista ja kaikkea pitäisi päästä tutkimaan - heti, ei todellakaan hetken päästä. Välillä sitä miettii orin puuhia seuratessa, että onkohan kyseessä kuitenkin vasta varsa.
Lore on ehdottomasti sidottava kiinni hoitotoimien ajaksi ja vielä parempi, jos sen saa käytävälle kiinni. Karsinassa sillä on paha tapa pyöriä miten sattuu, jos sen erehtyy vapaaksi jättämään ja ryhtyy vain harjailemaan. Paikallaan sidottuna pysyy suht hyvin paikoillaan, mitä nyt saattaa päätään vähän viskoa tai steppailla. Herraa saa kuitenkin ihan reilusti komentaa, jos se käy turhan paljon pelleilemään. Huomionkipeä ori nauttii kyllä suuresti harjauksesta, olisi mielellään jynssättävänä vaikka ikuisuuden. Lore ei aristele mitään hoitotoimenpiteitä. Toki, kun mukaan lisätään vähän leikkimielisiä näykkäysyrityksiä ja harjakopan kaatoja, pyörimistä ja hyörimistä, ei kaikki olekaan enää niin helppoa. Kavioita puhdistaessa ori on muuten kiltisti, kannattelee jopa itse jalkaansa, mutta saattaa näykkäistä puhdistajaa takapuolesta.
Lore on helppo pestä, herra oikein nauttii pesusta. Varsinkin kesäisin se on vaikea saada pesukarsinasta pois, kun viileä vesi helpottaa tukahduttavan kuumuuden keskellä. Välillä Lore saattaa innostua pelleilemään veden kanssa, mutta yleensä tällaiset leikit jäävät uimareissuille.
Varusteet saa Lorelle helposti, avaa suunsa kuolaimille eikä turhia pullistele satulavyönkään kiristyksen aikana. Suojia tai pinteleitä kääriessä saa olla ripeä, jottei herra kyllästy pitämään jalkaansa paikoillaan.

Lore on ratsuna hyvin energinen, mutta kuitenkin oikeaan tilaan viritettynä erinomainen ratsastettava! Alkulämpöjä kerätessä saattaa herra painella lähes oman päänsä mukaan ja tuntuu, että menee ikuisuus ennen kuin sen saa kuolaimelle ja kuuntelemaan. Ahkera työ ja harjoittelu kuitenkin palkitaan ja loppujen lopuksi Lore tottelee pienintäkin apuasi ja toimii kuin unelma! Lore on enemmänkin siis yhden ihmisen hevonen. Kun molemmat tottuvat toisiinsa, löytyy yhteinen polku Loren kanssa kerta kerralta helpommin.
Kouluratsastus on sinänsä enemmän Loren laji, orilla on vallan näyttävät askeleet ja oikeassa mielentilassa se on kuin ajatus. Se on kuitenkin sen verran vauhdikas poni, että kaipaa kuitenkin menoa ja meininkiä, jota koulupuolelta ei kuitenkaan aina löydy. Kärsivällisyys saattaa Loren kanssa olla välillä koetuksella, kun se kyllästyy kouluharjoituksiin ja niistä tulee enemmänkin keskinkertaisia kuin orin tasoisia. Lorelta löytyy myös niitä hassuttelupäiviä, tai ainakin orilla itsellään on hauskaa, kun se käyttää kaikki keinonsa välttääkseen töihin joutumisen. Vuorossa on niin pysähtelyä, kiihdyttelyä, mörköjen näkemistä, pukittelua... Kaiken näköistä. Tätä tapahtuu varsinkin silloin, kun orilla on paljon ylimääräistä energiaa..
Esteillä Lore nauttii vauhdista ja vaarallisista tilanteista. Se ei pelkää käyttää omaa päättelykykyään, vaikkakin useimmiten kyllä kuuntelee ratsastajansa ohjeita. Lore hyppää lähes mistä tahansa, läheltä, kaukaa, korkealta tai puomia hipoen. Yleisesti pätee sääntö: mitä kovempi vauhti, sitä kauempaa ja kauempaa estettä hypätään. Rauhallisella vauhdilla ori hyppää lähempää ja hallitummin. Vauhtia ja riskejä lisätessä Lore tarvitsee paljon enemmän kuskin apuja ja tukea.
Maastossa Lore on reipas, mutta ehdottoman varmajalkainen. Herra rakastaa pitkiä laukkapätkiä niin pelloilla kuin poluillakin. Loren kanssa voi mennä lujaa tai hiljaa, aivan oman tahtosi mukaan, eikä herra ala ominpäin kiihdyttelemään tai kuumene kovassakaan vauhdissa. Kilpalaukat ovat orin mieleen. Jos Loren selästä sattuu maastossa tippumaan, niin saa olla varma, että kävelyreissu on tiedossa. Harvoin ori jää ratsastajaansa odottelemaan, jos vapaus koittaa, suuntaa ori suorinta tietä takaisin tallille!
Kisoissa Lore on viileä kuin viilipytty. Ori ei ehdi juuri edes kiinnostua tammoista, joiden perään se kotioloissa mielellään haikailee, kun kaikkialla on niin paljon nähtävää.

Lore on luonnollisesti hyvin kiinnostunut tammoista, naiset ovat ykkösiä. Muiden poikien kanssa se ei tule oikein juttuun, vain vetelimmät ruunat kelpaavat orin seuraksi. Nehän ovat niin mitättömiä, ettei niistä ole uhkaa Loren vetovoimaisuudelle.
Lore antautuu helposti kiinni laitumelta tai tarhasta, mutta taluttaminen onkin sitten vähän vaativampaa puuhaa. Herralla kun tahtoo vähän orimaisuus pukata päälle ja silloin ei taluttajaa kuunnella. Varsin tavanomainen näky tallipihalla on Lore vetämässä perässään taluttajaa. Sille saa ihan reilusti pistää narua turvan ympäri, jos tarve vaatii. Se on kyllä tottunut siihen, ja silloin käyttäytyy varsin enkelimäisesti - jotta ensikerralla taluttaja ei koe tarpeelliseksi laittaa narua turvan ympäri.
Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Lore saattaa pelleillä ihan loremaiseen tyyliin, mutta sen suurempia ei tällä ponilla ole niitä vastaan.


SUKUTAULU


Isä: Flying High evm
conn, km, sk 147cm
ko He A, re 110cm, me 110cm, irto 140cm
Ii: Leonardo SWE evm
conn, vkk, sk 148cm
Iii: Go-go-go evm
conn, sk 141cm
Iie: Katharine evm
conn, sk 147cm
Ie: Rembrant evm
conn, trn, sk 144cm
Iei: Reckless evm
conn, sk 146cm
Iee: Samantha evm
conn, sk 145cm
Emä: Natasha evm
conn, rn, sk 145cm
ko Va B, re 90cm, me 100cm, irto 120cm
Ei: Running Thunder evm
conn, trt, 148cm
Eii: My Dark Secret evm
conn, sk 136cm
Eie: Darkness evm
conn, sk 140cm
Ee: Color Of The Rainbow evm
conn, rnvkk, sk 144cm
Eei: Just Now evm
conn, sk 139cm
Eee: Jasmine evm
conn, sk 142cm


SUKUSELVITYS


Lotharion isä Flying High oli lähes hevoskokoinen, 147-senttinen connemaraori. Kimo ori oli oikea multitaitaja ja on viihtynyt sekä koulu-, este-, maastoeste- että kenttäkisoissa hyvällä menestyksellä. Kouluradalla se taitoi helpon A:n asiat, sekä maastoesteillä että esteillä se taisi 110cm radat ja sitä kautta kenttäkisoissa CIC1-tason. Kapasiteettia orilta ei puuttunut, sillä se ylitti irtohypytystilanteessa lähes oman korkeutensa. Luonteeltaan Flying High oli säpäkkä ja tulinen sekä käsitellessä että ratsuna. Se oli herkkä yhden ihmisen hevonen, mutta sen ihmisen kanssa se toimi loisteliaasti. Flying High oli arvostettu jalostushevonen ja se jätti jälkeensä useita kymmeniä menestyneitä varsoja.

Isänisä Leonardo SWE oli ruotsalaissyntyinen herrasmies. Voikko oriherra oli ponikoon ylärajoilla ollessaan 148cm korkea. Leonardo SWE oli luonteeltaan mitä mainioin kaveri: sympaattinen, miellyttämisenhaluinen ja rauhallinen. Tarpeen tullen se kuitenkin syttyi, erityisesti estekentillä, joilla se suoriutui jopa 120-senttisistä esteistä. Hyvän luonteensa ja menestyksensä vuoksi se oli suosittu siitosori.

Isänisänisä Go-go-go oli nimensä mukaisesti menevä musta orhi. Go-go-go oli erityisesti esteradoilla, mutta myös kenttäratsastuksessa menestynyt poni huolimatta pienestä, vain 141-senttisestä koostaan. Luonteeltaan se oli rehti ja reipas, se yritti aina parhaansa. Go-go-go menehtyi traagisesti kenttäratsastusonnettomuudessa jättäen jälkeensä vain yhden jälkeläisen.

Isänisänemä Katherine oli kuvankaunis voikko tamma, joka menestyikin hyvin näyttelyissä. Tamma viihtyi jonkin verran myös kouluradoilla, muttei ollut kovin kummoinen ratsu. Luonteeltaan se oli puhdasta kultaa ja sen useat jälkeläiset ovat jatkaneet samaa linjaa. Ruotsalaissyntyistä ja ikänsä Ruotsissa asuneella Katherinella käytettiin useita erimaalaisia oreja.

Isänemä Rembrant oli tummaruunikko kouluponi. Suomessa syntynyt ja elänyt tamma oli 144cm korkea, siro ja elegantti. Se oli hyvin lempeä ja hyväntahtoinen tamma, jolta ei liikettä puuttunut. Tamma vietti nuoruutensa kierrellen aluekouluratoja ja siirtyi sitten siitoskäyttöön pienelle tallille. Rembrant periytti varsoilleen pääasiassa erinomaista luonnetta ja näyttäviä askellajeja.

Isänemänisä Reckless oli ilkikurinen ja vauhdikas poniherra, jolta ei tosiaan luonnetta uupunut. 146-senttinen ruunikko viihtyi erinomaisesti kisakentillä tuoden sijoituksia lajista kuin lajista. Herra menestyi komean ulkonäkönsä ansiosta myös näyttelyissä, kunhan malttoi olla temppuilematta. Se jätti erikoisesta luonteestaan huolimatta kolme tasapainoista ja taitavaa tammavarsaa.

Isänemänemä Samantha toimi pienessä ratsastuskoulussa luotto-opetusponina. 145-senttinen ruunikko tamma oli kaikkien suosikki upean luonteensa ansiosta. Ratsuna se ei ollut tavallista tuntiponia kummoisempi eikä kilpaillut elämänsä aikana seurakisoja kummempaa. Se jätti kuitenkin eläkevuosinaan muutaman upean tammavarsan jatkamaan sukuaan.

Loren emä Natasha oli kuin ruma ankanpoikanen: kesken pahimman kasvun moni oli menettänyt jo toivonsa sen kanssa: tamma tuntui kasvavan vain takapäästään ja jalat olivat kierot kuin korkkiruuvit. Oikeanlaisen kengityksen ja ajan myötä se kuitenkin kasvoi tasapainoiseksi, upealiikkeiseksi kilparatsuksi. Sen bravuuri oli ehdottomasti koulukenttä, mutta se suoriutui erinomaisesti myös esteillä - sekä kentällä että maastossa. Luonteeltaan Natasha oli kilteistä kiltein, se toimi erinomaisesti myös lasten ja epävarmojen käsittelyssä, mutta toisaalta siitä sai esiin myös tulisen kisaponin. Monipuolinen ja sopeutuvainen. Natasha eleli koko elämänsä Etelä-Suomessa pienessä kilpatallissa toimien kisaeläkevuosinaan neljän hienon orivarsan emänä.

Emänisä Running Thunder oli kookas, lähes 148-senttinen, herrasmiesmäinen ori. Tummanrautias Running Thunder oli keskiverto suorittaja lajissa kuin lajissa. Ei erityisen hyvä, mutta keräsi aluetasolta ruusukkeita aina silloin tällöin. Aktiivisimman kisakautensa jälkeen sillä teetettiin muutama varsa ja se ruunattiin ja se siirtyi harrasteratsuksi junnuille miellyttävän luonteensa ja tasaisuutensa myötä. Se menehtyi kunnioitettavassa 27-vuoden iässä vanhuuden vaivoihin.

Emänemä Color Of The Rainbow oli ihana brittisyntyinen tamma. 144-senttinen tamma tuotiin Iso-Britanniasta kolmivuotiaana ja vain sisäänratsastettuna yksityiselle henkilölle Etelä-Suomeen. Siitä koulittiin osaava ja menestyvä kouluratsu jopa kansalliselle tasolle. Luonteeltaan voikko oli äkkipikainen ja kipakka, lähinnä yhden ihmisen hevonen. Tammaa yritettiin käyttää jalostukseen useita kertoja, mutta se tiineytyi vain kerran ja niin sen ainoaksi jälkeläiseksi jäi Loren emä.

Emänisänisä My Dark Secret oli vastoin nimeään mitä ystävällisin ja edustuskelpoisin voikko ori. My Dark Secret kilpaili kohtalaisesti menestyen kouluradoilla kotimaassaan Iso-Britanniassa, mutta sitä enemmän se loisti näyttelykentillä. Se oli pienikokoinen, vain 136-senttinen, mutta sitäkin komeampi ja käytökseltään näyttävämpi. Ori oli suosittu siitosori ja se jätti useita erittäin hyväluontoisia jälkeläisiä.

Emänisänemä Darkness oli harrasteratsu pienellä tallilla Brittein saarten eteläosissa. Darkness kilpaili lähinnä seuratasolla sekä kouluratsastuksessa että esteratsastuksessa ja muutaman aluetason esteluokan nissä kuitenkin enää menestymättä. Luonteeltaan Darkness oli tyypillinen poni: pohjimmiltaan kiltti ja helppo, mutta osasi olla myös itsepäinen ja ahne. Darknessin ainoaksi jälkeläiseksi jäi Loren emänemä.

Emänemänisä Just Now oli suomalaissyntyinen pikkuponi, joka kilpaili nuoruudessaan menestyneesti aluetasolla junnuluokissa esteitä. Se oli alunperin perhehevonen, mutta hienon sukunsa ja menestyksensä ansiosta se myytiin suuremmalle kilpatallille kilpailemaan esteitä kansallisella tasolle, kun perheen lasten junnuvuodet loppuivat. Luonteeltaan Just Now oli äkkipikainen, mutta pohjimmiltaan helppo ja kiltti käsitellä ja ratsastaa.

Emänemänemä Jasmine oli erittäin näyttävä, mutta vaikealuontoinen poni. Se oli todellinen yhden ihmisen poni, jolla oli päivästä päivään kummallisempia oikkuja. Jasmine kilpaili ahkerasti niin lajissa kuin lajissa, parhaiten menestyen kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Jasmine vieraili myös muutamissa isoissakin näyttelyissä ihan hyvällä menestyksellä. Se kuoli 20-vuotiaana ähkyyn jättäen kolme hienoa tammavarsaa.


JÄLKELÄISET


emä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Delilah // 27.10.2014 // Mette (VRL-13589) // t. Dottie
Faith of Castlemore // 01.08.2017 // JP (VRL-01948) // t. Hopewood Feith


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 58 kpl.

25.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/50 //
04.09. -10 // Kutsu // KRJ/KN Special // 4/60 //
03.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/60 //
12.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
13.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
13.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/50 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
15.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //
15.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/50 //
16.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
12.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
15.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
16.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
18.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/40 //
19.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
21.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/40 //
23.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
23.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/40 //
27.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
27.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
28.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
28.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/50 //
03.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/50 //
06.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/50 //
15.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
30.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/80 //
31.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/80 //
21.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
22.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
28.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
24.01. -12 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/40 //
09.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/40 //
10.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/40 //
13.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/40 //
14.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/40 //
16.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/40 //
17.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
21.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
24.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/40 //
25.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
26.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
26.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
08.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
12.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
12.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/40 //
12.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
13.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
15.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
15.06. 2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/100 //
16.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
16.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/60 //
19.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
21.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/40 //
21.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
22.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
23.06. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //

KR, vain sijoitukset merkitty, 24 kpl.

02.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 7/68 //
03.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 8/65 //
03.07. -10 // Kutsu // KR/ Kür Helppo B // 1/31 //
04.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/38 //
04.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 5/41 //
11.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/34 //
11.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 1/21 //
22.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/71 //
01.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 9/387 //
17.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 1/387 //
19.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 6/382 //
24.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 20/441 //
27.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 18/441 //
28.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 12/441 //
28.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 15/387 //
20.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 4/102 //
22.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 8/101 //
23.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 7/77 //
26.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 6/101 //
27.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 10/101 //
07.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 5/122 //
14.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 6/113 //
15.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 4/118 //
16.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 6/118 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 54 kpl.

04.03. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/100 //
30.04. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 4/50 //
30.06. -11 // Kutsu // ERJ/100-110cm // 6/88 //
07.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/40 //
11.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/30 //
12.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/30 //
20.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 7/50 //
21.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 6/50 //
23.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/50 //
23.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/40 //
25.07. -11 // Kutsu // ERJ/110-120cm // 5/50 //
27.07. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 5/30 //
27.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/40 //
28.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
29.07. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/30 //
29.07. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/30 //
09.09. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/100 //
20.09. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/50 //
26.09. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 3/60 //
27.09. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/60 //
02.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 2/30 //
11.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/30 //
14.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 4/30 //
22.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/60 //
26.10. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/50 //
26.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 6/50 //
27.10. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 5/50 //
31.10. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/50 //
01.11. -11 // Kutsu // ERJ/120cm // 4/50 //
13.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/40 //
13.05. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 6/40 //
15.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
18.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/40 //
18.05. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 5/40 //
18.05. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 5/30 //
28.05. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/40 //
30.05. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 6/40 //
02.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/50 //
04.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
07.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
06.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 9/96 //
06.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/100 //
12.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 3/30 //
12.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 1/30 //
13.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 2/30 //
14.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 4/30 //
15.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/50 //
26.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/40 //
28.06. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 2/40 //
01.07. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 3/30 //
11.07. -14 // Kutsu // ERJ/120cm // 2/40 //
31.10.2014 // Kutsu // ERJ-cup/120cm // 23/299 //
30.06.2016 // ERJ-cup/120cm // Kuuralehdon hevostila // 13/220 //
31.07.2016 // ERJ-cup/120cm // Satulinna // 13/173 //


ER, vain sijoitukset merkitty, 25 kpl.

10.07. -10 // Kutsu // ER/120cm // 5/34 //
25.07. -10 // Kutsu // VILLI-CUP/100-110cm // 5/42 //
27.07. -10 // Kutsu // ER/120cm // 7/50 //
30.07. -10 // Kutsu // ER/90cm // 6/50 //
31.07. -10 // Kutsu // ER/110cm // 5/52 //
02.08. -10 // Kutsu // ER/120cm // 4/36 //
03.08. -10 // Kutsu // ER/120cm // 1/39 //
05.08. -10 // Kutsu // ER/120cm // 4/38 //
12.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 1/41 //
17.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 1/41 //
23.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 2/41 //
24.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 6/41 //
03.05. -11 // Kutsu // ER/120cm // 8/78 //
11.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 5/87 //
13.05. -11 // Kutsu // ER/120cm // 4/78 //
15.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 5/87 //
25.05. -11 // Kutsu // ER/120cm // 4/78 //
30.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 2/87 //
01.07. -11 // Kutsu // ER/110cm // 7/110 //
05.07. -11 // Kutsu // ER/120cm // 5/90 //
08.07. -11 // Kutsu // ER/110cm // 3/110 //
19.05. -14 // Kutsu // ER/110cm // 1/43 //
21.05. -14 // Kutsu // ER/110cm // 5/43 //
22.05. -14 // Kutsu // ER/120cm // 5/55 //
25.05. -14 // Kutsu // ER/110cm // 5/43 //


MEJ, vain sijoitukset merkitty, 9 kpl.

31.08. -10 // Kutsu // MEJ/100cm // 5/42 //
09.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 2/19 //
09.03. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/17 //
10.03. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/17 //
21.04. -11 // Kutsu // MEJ/80cm // 1/13 //
22.04. -11 // Kutsu // MEJ/80cm // 2/13 //
23.04. -11 // Kutsu // MEJ/80cm // 3/14 //
24.04. -11 // Kutsu // MEJ/80cm // 3/13 //
28.05. -11 // Kutsu // MEJ/100cm // 4/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 48 kpl.

04.09. -10 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC1 // 2/39 //
05.09. -10 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC1 // 1/39 //
31.10. -10 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC1 // 3/36 //
13.03. -11 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC1 // 5/30 //
16.03. -11 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC1 // 5/30 //
20.01. -12 // Kutsu // KERJ/CCI/CIC2 // 6/50 //
20.05. -14 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 5/30 //
21.05. -14 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 2/30 //
07.06. -14 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 5/30 //
09.06. -14 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 6/50 //
14.07.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 4/50 //
15.07.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/50 //
15.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 4/30 //
16.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 1/30 //
22.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/30 //
24.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 4/30 //
26.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 2/30 //
26.08.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/50 //
08.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 2/40 //
10.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 5/30 //
14.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/30 //
17.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/40 //
29.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 5/40 //
30.09.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 3/40 //
12.10.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 5/50 //
16.10.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 7/50 //
19.10.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 2/30 //
29.10.2014 // Kutsu // KERJ/CIC1 // 2/30 //
03.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/CIC1 // 1/50 //
07.11.2014 // Vanima // KERJ/CIC1 // 5/30 //
24.11.2014 // Marike // KERJ/CIC1 // 6/40 //
24.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // 4/30
25.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/CIC1 // 3/50 //
09.01.2015 // Huvitutti // KERJ/CIC1 // 6/40 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/CIC1 // 2/32 //
21.08.2015 // Mörkövaara // KERJ/CIC1 // 4/40 //
04.09.2015 // Prime Sporthorses // KERJ/CIC1 // 2/30 //
07.09.2015 // Prime Sporthorses // KERJ/CIC1 // 5/30 //
08.09.2015 // Kilpailukeskus Reiter // KERJ/CIC1 // 1/30 //
09.09.2015 // Prime Sporthorses // KERJ/CIC1 // 4/30 //
06.10.2015 // Zurück // KERJ/CIC1 // 2/40 //
25.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 3/40 //
26.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 1/40 //
03.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 4/40 //
06.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/CIC1 // 5/40 //
31.05.2016 // KERJ-cup/CIC1 // Satulinna // 4/34 //
31.08.2016 // KERJ-cup/CIC1 // KK Bailador // 4/66 //
31.07.2016 // KERJ-cup/CIC1 // Satulinna // 1/52 //

Näyttelyt, arvonimet.

25.08.2014 // Kutsu // NJ/Connemaraorit // 9/10 // br> 17.11.2014 // Kutsu // NJ/Connemaraorit // 10/12 //
03.12.2014 // Kutsu // NJ/Poniorit // 9/12 //
16.12.2014 // Kutsu // NJ//Muut poniorit // 9/12 //
21.08.2015 // Kutsu // NJ/Connemaraorit // 9/11 //


PÄIVÄKIRJA


10.08.2015. Mistä tietää syksyn lähestyvän? No ainakin hurjista ukkosmyrskyistä, jotka vievät sähköt koko lähitienoolta ainakin kahdeksi päiväksi. Sinäänsä sähkökatkos ei Hengenvaaran toimintaa näin kesäaikaan haittaa: aggregaatin avulla saadan sen verta sähköä, että vedet saadaan kaivosta ylös, kaikki muu sitten toimiikin lihasvoimin. Eniten myrskyn jälkeen ärsyttää hevosten vauhko käytös, jos ne ovat päässeet säikähtämään kunnolla ja tallipihalta ympäriinsä lennelleen rojun siivoaminen. Tämän myrskyn jäljiltä olimme vasta kymmenettä tuntia ilman sähköä, kun myrsky laantui ja päätin viedä hevoset takaisin ulos. Lore käyttäytyi yllättävän mallikkaasti eikä viitsinyt sinkoilla edes takaisin kuin mikäkin säikähtänyt, sokea koni. Sain siis pidettyä ainakin vielä varpaani ehjinä, mutta tiedä sitä mitä muut hevoset keksisivät...

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!

22.05. 2014 Sijoituksia vaan pukkaa sijoituksien perään! Koulu- ja esterintamalla tilanne alkaa jo näyttää varsin mallikkaalta, maastoesteitä ja kenttää pitää vielä jonkin verran kisailla, jos saatais edes jonkin verran sijoituksia kasaan. Vain jälkeläiset, sukuselvitys ja niiden jälkeen laatuarvostelut puuttuvat. Pitäisi varmaan vaan ryhtyä toimeen eikä suunnitella, jalostustarjousta menemään ja sukuselvitystä kirjoittamaan. Hyvältä alkaa näyttää!
Herra oriherra on muutenkin käyttäytynyt varsin mallikkaasti eikä ole taluttaessakaan rynninyt menemään oman päänsä mukaan. Ratsastaessa se on ollut mukavan reipas ja yhteistyöhaluinen, yrittänyt selvästi tehdä aina parhaansa ja miellyttää ratsastajaa. Olemme viime aikoina tehneet paljon erilaisia jumppia, jotta saisimme Loren entistä notkeammaksi ja ryhdikkäämmäksi. Pikku hiljaa tulosta alkaa näkymään, mutta työtä on vielä edessä.

Estevalmennus 18.07. 2011, valmentajana Hilla
Pyysin heti alussa Haperon antamaan Lorelle enemmän ohjaa ja antaa sen rentoutua. "Tehdään asioista helppoja joten annat orin vain kävellä, mutta pidä se koko ajan tuntumalla." Rupesin kokoamaan erikokoisia esteitä jotka menivät suunnilleen 70-90 cm. Pyysin seuraavaksi Haperon nostamaan ravin ja pysäyttämään muutaman askeleen päästä orin. Lore pysähtyi kuin seinään ja siitä piti poikaa oikein taputtaa. Seuraavaksi laukan nosto ja esteelle. Este oli 70 cm korkea ettei rikottaisi ensimmäisellä hypyllä oria.
Kun oltiin hypätty muutaman kerran este pieniä virheitä korjaillen oli aika siirtyä isommille esteille. "Pidätä hiukan oria esteelle mennessä tai muuten se vain rymistelee esteen yli." Hapero teki työtä käskettyä ja hyvin saikin orin kulkemaan. Hiukan esteen välejä harjoiteltiin vielä kun Lore oli sitä mieltä, että esteet väistäköön minua. Loppu verryttelyt käynnissä voltteja ja pysähdyksiä tehden.

Estevalmennus, 17.07. 2011, valmentajana Pierre
Lore pärskähteli turhautuneena kävellessään uraa pitkin käynnissä. Ori taisi haluta nopeasti hyppäämään, eikä olisi millään jaksanut ottaa alkuverryttelyjä ennen laukkaa. Hapero sai pidettyä Loren kuitenkin hanskassa ja ori pysyi kuuliaisesti ratsastajan haluamassa askellajissa. Pystytin kentälle muutaman esteen, joista muodostui pieni rata. "Ohjaa Lore ensin tuolle pitkällä sivulla olevalle pienelle pystylle, josta suuntaat päädyn kautta toiselle pitkälle sivulle jossa odottaa sarja este" Sarjaeste koostuu kolmesta esteeestä, joista ensimmäinen ja toinen ovat metrin korkuisia pystyesteitä ja viimeinen on nousuokseri, jonka takapuomi on 110cm:n korkeudessa. Okserilta suunnataan jälleen päätyyn ja kulman kautta käännytään kohti vastakkaista pitkää sivua, jonka puolivälissä odottaa 110cm:n korkuinen sianselkä. Teoriassa tämä kuulosti varmasti melko helpolta, mutta käytännössä se ei ihan niin helppoa ole. Uskoin kuitenkin Haperon ja Loren suoriutuvan pienestä radasta hyvin. Kun ratsukko oli verrytellyt, hyppäsivät he verryttelyksi radan ensimmäisen esteen. Lore kiindytti hiukan ennen estettä, mutta puomit pysyivät paikoillaan eikä lähestyminenkään ollut huono. Verryttelyesteen jälkeen Hapero ohjasi Loren laukassa uudestaan samalle esteelle, jotta rata voitaisiin aloittaa. Lore hyppäsi pienen pystyesteen hyvin ja ylinmääräinen kiihdyttelykin oli jäänyt pois. Kun ori huomasi esteitä olevan lisää, suuntasi ori vauhdikkaasti sarjaesteelle. Ensimmäiselle esteelle ratsukko lähestyi huonosti ja ori kolautti ylimmän puomin alas. Koko sarjaeste meni orin kiihdyttelyjen takia hieman pläskiksi, onneksi Hapero sai orin ruotuun ennen sianselkää. Lähestyminen, ponnistys ja laskeutuminen sujuivat sianselällä ongelmitta ja ratsukko jatkoi laukkaansa suuntaa muuttaen. Hapero ohjasi Loren uudestaan radan alkuun, sarjaesteelle ori pitäisi saada menemään kunnolla. Pienellä pystyllä ei ollut taaskaan mitään vaikeuksia, vaan ori ylitti sen näyttävästi pienen ilmavaran kera. Päädyssä Hapero pidätti Lorea hiukan ja suuntasi tämän sarjaesteen ensimmäiselle esteelle. Nyt kun ori ei ryntäillyt miten sattuu, lähestymisetkin onnituivat paremmin. Sarjaeste mentiin nopeasti ja mallikkaasti, ja kaikki puomit pysyivät kannattimillaan. Sianselällä Lore ei epäröinyt yhtään, kuten ei edelliselläkään kerralla. Toinen suoritus oli onnistunut mielestäni hyvin, joten ratsukko aloitti loppuverryttelyt. Kehuin ratsukkoa hyvästä suorituksesta ja kehotin Haperoa ottamaan loppuverkkojen jälkeen pitkät loppukäynnit vapailla ohjilla.

Estevalmennus 26.03. 2011
Tässä tämä meidän toinen valmennettava ponimme. Joskus minusta totta puhuen tuntui siltä että sekoittaisin Loren Claraan. En sekoittanut. Kun ensimmäisen kerran annoin ratsukolle luvan lähestyä estettä, Lore suorastaan kiisi. Näki heti että connemara rakasti hyppäämistä yli kaiken. Eniten ihmettelin orin ikää. Ei voinut olla totta että pian 17-vuotias ori hyppäisi niin hyvin ja tyylikkäästi. Hyppäsimme vielä hetken korkeutta. Loppupeleissä Lore oli Claran kanssa ainoa joka ylsi hyppäämään 105cm. Radalla Lore oli vielä vahvempi. Minulla ei jäänyt tästä herrasta mitään negatiivistä sanottavaa.

Estevalmennus 09.08. 2010, Safir
Olin juuri pystyttänyt muutamia esteitä maneesiin, kun Lore tanssahteli talutuksessasi sisään. Tulin tervehtimään teitä ja autoin sinut selkään. Kehotin lämmittelemään ravailemalla pari kierrosta puoli pitkillä ohjilla, jonka jälkeen menisitte voltteja ja ympyröitä, sekä temponmuutoksia ja laukka-seis-peruutus-laukka-tehtävää. Seurasin sivusilmällä lämmittelyänne samalla kun pystytin loput esteet. Huomasin Loren olevan hyvin temperamentinen, sillä välillä sait tehdä ihan kunnolla töitä pitääksesi sen hallinnassasi. Huomasin sinun kuitenkin osaavan käsitellä sitä.
Lämmiteltyänne aloitimme matalalla neliosaisella innarilla. Kääntäessäsi Loren esteelle se ryntäsi hirveällä vauhdilla estettä kohti. Istuit tottuneesti syvälle satulaan ja pidätit tempon sopivaksi ennen hyppyä. Selvititte esteen useita kertoja ja kerta kerralta paremmin. Siirryimme hyppäämään lyhyttä rataa. Jälleen hyppäsitte täydellisesti, kunhan saitte mennä radan useampaan kertaan. Muutin rataa ja nyt onnistuitte kerralla menemään onnistuneesti. Niimpä päätimme lopettaa tähän. Korjasin esteet pois sillä aikaa kun loppuverkkasitte.
Valmennus meni erittäin hyvin, olette Loren kanssa hyvä pari ja huomaa selvästi että olette tehneet pitkään töitä yhdessä. Hienoa, jatkakaa samaan malliin!

21.06. 2010 Herra on ollut kovassa estetreenauksessa ja kohta olisi tarkoitus aloittaa herralla kunnon kisakausi. Ihan kesän alusta emme päässeet kisoja kiertämääm, mutta vielä heinä-elokuun ehtii kiertämään kisakenttiä. Estekisoja on jo ollut hakusessa reilumminkin, pian alkaa pokaalien kerääminen! Muutamat koulukisatkin olisi tarkoitus pyörähtää ennen talven treenejä.
Harjoituksissa Lore on toiminut yleiseen luonteeseensa nähden hyvin eikä ole turhia hötkyillyt ja riehunut, vaan on kuuliaisesti ylittänyt esteet vauhdilla, mutta tarpeeksi varovaisesti. Puomit eivät ole lennelleet yli metrinkään radoilla ja yhteinen sävel alkaa todella löytyä. Uusia maastojakin ollaan kouluttu ja viime viikolla pääsimme korkkaamaan Loren Suomen unitireissutkin. Lore oli varsin mielissään ja tykkäsi ihan uidakin rohkeasti. Odotan innolla, että pääsemme esittelemään tämän herran taitoja muillekin!

20.05. 2010 Lore on sopeutunut hyvin Suomen oloihin ja on jo päässyt tutustumaan laitumeensa sekä tallikavereihinsa. Ori ihastui erityisesti Tuomioon, jota kohti se mielellään puhaltelee ilmaa, saaden kissaraasun sinkoilemaan hämmästyneenä ympäri tallikäytävää. Kentällä ja maastossa Lore on toiminut omaan Loremaiseen tyyliinsä. Tähän asti on pysytelty lähinnä sileällä, mutta odotan innolla, josko sitä pian pääsisi oikein kunnolla hyppäämään pojan kanssa!
Ikimuistoisin hetki oli ehdottomasti orin saapuminen tallipihaan. Se oli toki orimaiseen tapaan erittäin pöheä ja machoileva uudessa paikassa, mutta aiheutti suurta huvittuneisuutta, kun herra päätti säikähtää pihaan uteliaana hipsivää Tuomiota. Sen jälkeen Lore oli varovainen ja säikky kuin pieni pupu enenn kuin pääsi tutustumaan Tuomioon tarkemmin. Taisi olla poniherralle ensimmäinen kohtaaminen kissan kanssa.

15.05. 2010 Ruotsin lomamatkallani törmäsin läheiseen hevostalliin, joka rahanpuutteen vuoksi myi osan hevosistaan. Ja kuten arvata saattaa, oli virhe, tai en nyt sanoisi sitä virheeksi, oli vain pakko käydä tutkailemassa antia. Tallin oma kasvatti Lothario, eli tämä meidän connemaraori Lore, osui silmiini sen hurmaavan ulkonäön ja syvän ruskeiden silmien vuoksi, ja odotas kun pääsin koeratsastamaan orin. Loren suku on hieno ja tasokas, joten ori itsekin oli. Kapasitettia löytyi esteille, ja rakastuin ensi-istumalta herran askeleisiin ja määrätietoiseen kulkemiseen. Pientä säätöä kotiinpaluun kanssa, kun en todellakaan ollut tarkoittanut hakea tältä reissulta hevosta - olinhan lomalla. Paluupäivän lykkäämisellä onnistuin kuitenkin järjestämään kyydin tutun ponien maahantuojan hevosautossa ja oma tallimestarini oli trailerin kanssa satamassa vastassa.
Näin Lore matkasi kanssani Suomeen.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 24 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse