Vain Väliaikainen


† 15.9.2017 †

Kuva: VRL-10352


Virallinen nimi: Vain Väliaikainen Kutsumanimi: Kina
Syntynyt, ikä: 18.02.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 160cm
Väri: tummanrautias Merkit: kuonopiirto, otj mvsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Jalon Suomenhevoset, Suomi (evm) Rekisterinumero: VH16-018-1388
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotus

KRJ-I, 12/16, 6,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101,5p

VVJ-II, 02/17, 6,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 99,5p

KERJ-I, 04/17, 7 + 41 + 18 + 20 + 15 = 101p

ERJ-I, 04/17, 7 + 41 + 18 + 20 + 15 = 101p

YLA1 - AP4, 06/17, 36 (19+17) - 30 (20+10) - 17 - 14 - 4 = 101p

SLA-I, 07/17, 13 (3+3+4+3) + 24 + 20 + 20 + 20 = 97pHISTORIA


Vain Väliaikainen eli Kina on kotoisin suurehkolta suomenhevosia kasvattavalta tallilta Pohjois-Suomesta. Jalon Suomenhevosten kasvatustavoitteet ovat aikalailla samanlaiset kuin Hengenvaarankin: menestyneitä, tasapainoisia suomenhevosia, jotka pystyvät suorittamaan erinomaisesti niin lajissa kuin lajissa. Kina onkin yhdistelmä kahta erinomaisesti niin koulussa, esteillä, kenttässä kuin valjakossakin menestynyttä hevosta ja odotukset sen suhteen ovat korkealla. Kina on oikeastaan tilausvarsa, sillä se on ollut alustavasti varattuna Hengenvaaraan jo ennen syntymää. Olen henkilökohtaisesti hyvin rakastunut Kinan molempiin vanhempiin ja alustava varaus oli oikeastaan kaikkiin niiden sopivan oloisiin jälkeläisiin. Ja mikä parasta, nyt sain molemmat yhdessä paketissa.


LUONNE


Kina on luonteeltaan aika perushelppo, mutta silläkin on omat tammamaiset piirteensä ja ripaus kipakkaa kilpahevosta. Kina ei siedä kukkoilua muilta hevosilta eikä epäreilua kohtelua ihmiseltä. Kina ei kuitenkaan ole missään nimessä vaarallinen, vaikka se osoittaakin harmituksensa aika kipakasti. Kuten arvata saattaa, muiden hevosten kanssa se tulee vähän heikosti toimeen, mutta sopivassa porukassa se on kyllä oikeudenmukainen johtajatamma.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Kinan voisi jättää vaikka vapaaksi, sillä se jaksaisi olla puunattavana vaikka loppuelämänsä. Mikään ei ole tammasta niin mukavaa kuin kunnon käsittely kumisualla hinkuttaen. Välillä tuntuu, että se käy tahallaan piehtaroimassa kurassa saadakseen pitkän hoitotuokion - tai mikä parempaa, pesun! Kina rakastaa vettä ja viihtyisi tuntikausia uimassa tai loiskuttelemassa lätäköissä ja kun muut hevoset haraavat tallin ovella vastaan, Kina lähtee reippaasti höristen kaatosateeseen. Ainoastaan kavioiden puhdistus ja sitä kautta myös kengitys on Kinasta vähän mälsiä juttuja eikä se malttaisi pitää jalkojaan itse ylhäällä. Sen sijaan eläinlääkäri ja erityisesti hieroja kuuluvat sen lemppari-ihmisiin. Varustaessa Kina on helppo, mutta vähän levoton tietäessään pääsevänsä hommiin. Taluttaessa se tulee perässä löysälläkin narulla eikä hötkyile omiaan.

Ratsuna Kina on uskomaton. Se on herkkä, reipas ja sillä on loppumaton työmotivaatio. Kina on aina valmiina hommiin ja se tekee ihan mitä tahansa ratsastaja pyytää tai joskus jopa pyytämättäkin. Suurin ongelma Kinan kanssa onkin, ettei se malta rauhoittua ja olla tekemättä mitään. Rennot käyntimaastot ovat olleet neidin kanssa lähes sula mahdottomuus, kun sen täytyy kokoajan kysyä, että mitä nyt tehdään. Mitään tyhmyyksiä tamma ei keksi, mutta voi tulla ensimmäisillä kerroilla yllätyksenä, kun tamma tulkitsee horjahduksen pyyntönä laukkaan tai muuta vastaavaa. Pikku hiljaa olemme kuitenkin saaneet opetettua tamman rentoutumaan pitkin ohjin ja se malttaa välillä jopa ravata rennosti pitkin ohjin ilman muuta ohjelmaa. Muuten voisi sanoa, että Kinan bravuureihin kuuluu oikeastaan kaikki. Maastoiluunkin se sopii sekä yksin että porukassa, kunhan muistaa pitää riittävän turvavälin muihin hevosiin.

Esteillä Kinaan tulee vähän vauhtia ja säpäkkyyttää. Se on peloton ja varma hyppääjä ja sen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti helposti säädeltävissä oleva laukka. Kina hyppää mitä vain ja mistä vain eikä kyttäile kyllä mitään erikoisesteitä. Tärkeintä sen kanssa on pitää vauhti ja ylipäätään koko tilanne omassa hallinnassa, ettei tamman tarvitse tehdä omia ratkaisujaan. Kina kieltää hyvin harvoin, sillä se yrittää aina parhaansa, vaikka ratsastaja vähän tyrisikin. Omat mokat saattavat tosin kostautua esteen jälkeen - Kinalla on tapana pukittaa aika kipakasti vaikeiden hyppyjen jälkeen. Maastoesteillä Kina on vähän rauhallisempi ja hallitumpi sen keskittyessä enemmän esteisiin.

Kina on hyvä ratsuna, mutta ehdottomasti parhaimmillaan se on, kun se saa vaunut peräänsä. Tamma on luonnostaan hyväryhtinen ja herkkä ja löydettyään oikeat narut, ehdottoman helppo ja miellyttävä ajaa. Kina on tasaisen hyvä kaikissa valjakon osakokeissa, mutta jos pitäisi nostaa yksi ylitse muiden, olisi se kouluosuus. Kina sopii myös pienin varauksin parivaljakkoon, toisten hevosten kanssa homma toimii, toisten ei.

Kisapaikalla ja ylipäätään vierailla paikoilla Kina voi olla alkuun vähän levoton ja verkassakin vielä turhan herkkä. Taitava ja tuttu ratsastaja saa sen kuitenkin suhteellisen helposti keskittymään taas sataprosenttisesti työntekoon ja loistamaan radalla. Traileriin Kina menee myös helposti, mutta sillä palaa helposti käpy, jos se joutuu seisoskelemaan siellä turhan panttina pitempään. Liikkeelle kun päästään, rauhoittuu tamma syömään.


SUKUTAULU


Isä: Rajavartija evm
sh, tprt, sk 157cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Murhamies evm
sh, prt, sk 162cm
Iii: Liitovarjo evm
sh, trn, sk 155cm
Iie: Hiukan Pähee evm
sh, rt, sk 158cm
Ie: Riimiina evm
sh, trt, sk 152cm
Iei: Puhakan Isak evm
sh, m, sk 155cm
Iee: Aikamoinen evm
sh, trt, sk 154cm
Emä: Keskinkertainen evm
sh, trt, sk 160cm
VaB / 100cm / helppo / vaikea
Ei: Hurmaava Hirmu evm
sh, trt, sk 156cm
Eii: Riitapukari evm
sh, vrt, sk 152cm
Eie: Hipsuhapsu evm
sh, vrt, sk 150cm
Ee: Häivän Pätevä evm
sh, vprt, sk 155cm
Eei: Ahomaan Veitikka evm
sh, prt, sk 156cm
Eee: Mystiikka evm
sh, m, sk 165cm


SUKUSELVITYS


Kinan isä Rajavartija on melko kookas, mutta erityisesti massiivinen, 157-senttinen ori. Tummanpunarautias on jopa henkeäsalpaavan ilmestys tuuheine jouhineen ja maskuliinisine olemuksineen. Orin päätä korostaa pienen pieni tähti, mutta muuten se on tummanpuhuva punanuttu. Luonteeltaan Rajavartija on mitä lempein, mutta ratsuna siitä kuoriutui aivan uudenlainen ilmestys. Ori rakasti esiintymistä ja viihtyikin siksi sekä koulukentillä että vaunujen edessä. Ei se huono ollut esteilläkään ja pärjäsi erinomaisen hyvin myös kenttäratsatuksessa. Ominaisuuksiensa myötä Rajavartija oli suosittu jalostusori ja sitä käytettiin yli kahdelle kymmenelle tammalle. Nykyään Rajavartija viettää eläkepäiviään yksityishevosena pienehköllä tallilla, toimien lähinnä parempana harrastehevosena ja ystävänä - Rajavartija sopii siihenkin tehtävään hyvin.

Isänisä Murhamies oli niin ikään isokokoinen punaraudikko, jopa 162 senttiä korkea. Rajavartija on perinyt ulkonäkönsä pitkälti isältään: Murhamies oli muhkea pitkätukka, jolla oli epäsäännöllinen piirto ja takasissa korkeat sukat. Luonteiltaan isä ja poika olivat kuin vastakohtia. Murhamies oli isoegoinen temppuilija, joka kunnioitti vain hyvin harvaa ihmistä, mutta niitä joita se kunnioitti, se totteli moitteetta. Murhamies oli painottunut kouluratsastukseen, mutta nuorempana se on kilpaillut myös työhevosluokissa kohtalaisesti menestyen. Kouluradalla se sai kiitosta hienoista askellajeista ja erinomaisesta kokoamiskyvystä, joka riitti jopa Vaativan Been luokkiin. Murhamiestä käytettiin niin ikään jalostukseen runsaasti, ennen kuin se lopetettiin vakavan tapaturman vuoksi.

Isänisänisä Liitovarjo oli 155-senttinen tummanruunikk ori, jonka elämästä ei ole erityistä kerrottavaa. Liitovarjo oli pikkutallin kasvatteja ja suurimpia koitoksia sen elämässä oli lähialueen mätsärit ja seuratason este- ja koulukilpailut. Luonteeltaan ori oli kuitenkin täysi kymppi ja sen myötä sitä päädyttiin käyttämään jalostukseen kahdelle tammalle ennen ruunausta. Elämä pienellä tallilla oli huomattavasti helpompaa, kun kaikki pystyivät tarhaamaan yhdessä. Liitovarjo lopetettiin vasta kunniotettavassa 29 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isänisänemä Hiukan Pähee oli loistava opetusmestari ja sitä ennen junnujen ensimmäinen kisakaveri. Hiukan Pähee oli rautais, 158-senttinen tamma, jolta ei taitoa puuttunut. Tamma pystyi suorittamaan käytännössä mitä vain ratsastaja siltä osasi pyytää ja paikkaili tosipaikan tullen myös paikkailla ratsastajan virheitä. Arjessa "Hiukkis" oli niin ikään mitä helpoin. Jalkavaivan myötä Hiukkis siirtyi siitostammaksi ennen kuin se lopulta lopetettiin pahenevan vaivan myötä.

Isänemä Riimiina oli menestynyt valjakkopainotteinen tamma. Tummanrautias tamma oli melko pienikokoinen: vain 152 senttiä korkea ja ruumiinrakenteeltaanki enemmän sporttinen kuin jytky. Riimiina kilpaili valjakkoa jopa vaikealla tasolla sekä yksilö- että parivaljakossa. Perusluonteeltaan Riimiina oli kiltti, mutta melko herkkä hienohelma eikä sen kanssa arki ollut aina niin helppoa. Varsinkin nuorempana Riimiinan kanssa jouduttiin vääntämään ihan arkielämän asioistakin. Tamma menestyi erinomaisesti myös näyttelyissä ja sitä käytettiin jalostukseen muutamia kertoja. Se sai elämänsä aikana kolme tamma- ja kolme orivarsaa, joista kaikki ovat menestyneet valjakkoajon parissa hyvin. Riimiina menehtyi vanhuuden vaivoihin 27-vuotiaana.

Isänemänisä Puhakan Isak oli komea, mutta pahaluontoinen oriherra. 155-senttinen Isak kilpaili kuitenkin niin menestyen neljässä eri lajissa, ettei sitä raaskittu edes ruunata. Parhaiten ori menestyi kenttäratsastuksessa, jossa se päästi monipuolisesti esittelemään taitojaan. Ratsastaessa se olikin huomattavasti helpompi tapaus kuin muuten käsitellessä. Kaikkien onneksi ori periytti kiltteihin tammoihin yhdistettynö kuudelle jäklkeläiselleen lähinnä sitä hyvää ratsastettavuutta ja erinomaisia liikkeitään. Puhakan Isak lopetettiin 26-vuotiaana.

Isänemänemä Aikamoinen oli tummanrautias 154 senttiä korkea symppistamma. Aikamoinen oli mitä hyväsydämisin ja kiltein tamma, joka ei koskaan tahtonut pahaa kenellekään. Se kilpaili nuoruusvuosinaan alueluokissa sekä koulussa että esteillä, startaten myös muutaman helpon kenttäluokan. Myöhemmin tamma siirtyi pienelle ratsastuskoululle erinomaiseksi opetusratsuksi ja muutaman varsan mammaksi. Kaikki kolme tammavarsaa peri Aikamoiselta kiltin luonteen ja tasaisen suorituskyvyn. Aikamoinen lopetettiin jalkavaivojen vuoksi jo 20-vuotiaana.

Kinan emä Keskinkertainen on niitä tapauksia, jossa nimi ei todellakaan ole enne. Keskinkertainen oli erittäin hyvä kaikessa, mihin se ikinä ryhtyikään: se oli herkkä ja taitava, muttei mikään yliherkkä hermoraunio. Se oli sopivan säpäkkä lajiin kuin lajiin, mutta sillä oli täydellinen tilannetaju. Osaavien kanssa se vaati enemmän kuin täysin aloittelijoiden. Kookas, 160-senttinen tamma oli kaunis tummanrautias sporttimalli, jonka kaikkia jalkoja koristi symmetriset sukat ja päätä piirto. Jalostukseen Keskinkertaista käytettiin kohtalaisesti yleisen sukunsa vuoksi, mutta se sai silti elämänsä aikana viisi hienoa tammavarsaa. Tamma lopetettiin laidunonnettomuuden vuoksi 22-vuotis kesänään.

Emänisä Hurmaava Hirmu sen sijaan oli kaikkea muuta kuin hurmaava, enemmän sitä hirmua. Niin ikään tummanrautias ori oli 156 senttiä korkea, kevytrakenteinen ori, joka kilpaili sekä koulussa, esteillä ja kentässä että valjakkoajossa. Monipuolisesti menestynyt ori oli erinomaisen sukunsa ja periyttämiskykynsä myötä hyvin suosittu jalostuksessa, vaikka luonteeltaan se ei ollut erityisen miellyttävä. Hirmu oli todella omapäinen ja komentelusta se otti vain nokkiinsa - ori piti aina huijata tekemään haluamansa asiat. Hirmu sai elämänsä aikana 22 varsaa, jotka perivät siltä erinomaiset liikkeet, tasapainoisen rakenteen ja potentiaalia lajiin kuin lajiin. Hirmu eli koko 25 vuoden mittaisen elämänsä suurella oriasemalla.

Emänisänisä Riitapukari oli hyvin pärjännyt kenttäpeli. Ori ei ollut mikään komistus: hieman hassun rakenteen omaava vaalearaudikko oli vain 152 senttiä korkea ja näytti sitäkin pienemmältä seistessään aina miten sattuu. Varusteet päällä Riitapukari oli kuin eri hevonen eikä sitä meinannut edes samaksi tunnistaa. Orin vahvin osuus oli ehdottomasti maastoesteet, haastavinta sen kanssa oli koulukoe. Ulkonäköpuutteistaan huolimatta Riitapukari oli suosittu jalostusori ja se periyttikin kymmenille varsoilleen vireää luonnettaan ja rohkeaa suorittamistaan esteillä.

Emänisänemä Hipsuhapsu on Kinan suvun näyttelymenestyjä. Pienikokoinen vaaleanrautias tamma kiersi tsempaloita kotipaikkakunnan match show'sta aina arvostettuihin kutsunäyttelyihin kaapien kasaan kymmeniä ja kymmeniä ykköspalkintoja, ruusukkeita ja pokaaleja. Myöhempinä vuosina se kilpaili myös satunnaisesti aluetason kouluratsastuskilpailuissa. Pääasiassa Hipsuhapsu oli kuitenkin siitostammana saaden huimat kahdeksan jälkeläistä. Perusluonteeltaan Hipsuhapsu oli kiltti ja rauhallinen tamma, jonka menehtyminen traagisen onnettomuuden myötä oli suuri surun hetki kaikille sen ihailijoille.

Emänemä Häivän Pätevä toimi koko pitkän ikänsä siitostammana. Kotioloissa tammaa kutsuttiin Pälliksi sen vähän yksinkertaisen luonteen vuoksi: tamma rakasti rauhaa ja rutiineja ja mitä tylsempiä päiviä sillä oli, sen parempi päivä. Vaaleanpunarautias tamma oli erinomainen äitihahmo niin omille varsoilleen kuin nuorikoillekin, joiden kanssa se tarhasti opettaean junnuja tavoille. 155-senttinen tamma oli ihan keskivertorakenteinen, sillä oli täysin tavalliset askellajit eikä erityistä potentiaalia mihinkään lajiin, mutta erinomaisen luonteensa myötä sitä käytettiin paljon jalostukseen. Kaikki Pällin varsat perivät sen vaalean värin ja tasaisen luonteen. Tamma nukkui pois hyväkuntoisena vanhuksena omassa karsinassaan vasta 30-vuotiaana.

Emänemänsiä Ahomaan Veitikka oli persoonallinen tapaus, jolla oli sekä ihailijoita että inhoajia. Punarautias, 156-senttinen ori oli kunnon velmuilija eikä sen päähänpistoissa meinannut kukaan pysyä perässä. Ori oli vilkas kuin mikä ja haastavinta sen kanssa oli saada sen kaikki energia kohdistettua työntekoon eikä pelleilyyn. Parhaimmillaan Ahomaan Veitikka pärjäsi hyvin niin koulu-, este- kuin kenttäkisoissakin. Toisilla hevosilla on tuuheat jouhet, mutta Veitikalla oli tuuhea karvapeite ja varsinkin talvisin ori muistuti enemmän mammuttia kuin kilpahevosta. Sitä käytettiin maltillisesti jalostukseen, mutta pitkän ikänsä aikana se ehti kuitenkin saada yli kymmenen jälkeläistä.

Emänemänemä Mystiikka oli valjakkohevonen parhaasta päästä. Se oli ryhdikäs janäyttävä, herkkä ja kevyt ajettava ja muita hyvin motivoiva myös parivaljakossa. Arjessa Mystiikka oli helppo tapaus ja eläkepäivinään se opetti useita nuoria valjakkoajon saloihin omistajansa kanssa. Vaativaa valjakkoa kilpaillut Mystiikka menestyi ulkomaita myöten ja oli suosittu jalostuksessa. Se jätti jälkeensä kaksi ori- ja kaksitammavarsaa, joista suurin osa peri siltä ainakin mustan värin. Tamma oli hyvin pitkäikäinen ja se lopetettiin vasta kolmikymppisenä, kun hampaat olivat jo niin huonossa kunnossa, ettei tamma saanut syötyä enää kunnolla.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Aatteenkätkijä // 16.07.2016 // tvisha (VRL-01671) // t. Hengenvaaran Ajankätkijä
Kiertolainen // 30.08.2016 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Muukalainen
Ekoteko // 01.11.2016 // Daniel (VRL-12209) // o. Hengenvaaran Valinta
Vilunkivoitto // 18.01.2017 // Pinja (VRL-13811) // o. Hengenvaaran Voittaja


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

13.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/40 //
15.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 2/40 //
17.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 5/40 //
19.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
24.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/40 //
25.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/40 //
21.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
24.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/40 //
26.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/40 //
26.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
30.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
03.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 4/40 //
06.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 2/40 //
08.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 3/40 //
05.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
07.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
08.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
16.08.2016 // KRJ/Helppo A // Edelsten Ponies // 2/30 //
21.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 5/40 //
24.08.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 3/40 //
21.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/30 //
21.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/30 //
23.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/30 //
23.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/30 //
25.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/30 //
26.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/30 //
30.08.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/30 //
01.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 6/40 //
03.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 2/40 //
03.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/30 //
04.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 6/40 //
05.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 1/40 //
06.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 1/40 //
07.09.2016 // KRJ/Helppo A // Pikkupellon talli // 1/40 //
08.09.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 1/40 //
09.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 5/30 //
13.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 2/30 //
14.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 3/30 //
16.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 1/30 //
20.09.2016 // KRJ/Helppo A // Ros Cirein // 4/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

01.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/34 //
04.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/34 //
05.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 5/34 //
06.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 3/34 //
06.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 1/34 //
07.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 3/34 //
10.09.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 4/34 //
12.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 3/30 //
17.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/30 //
17.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 6/30 //
18.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 5/30 //
20.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 2/30 //
23.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 3/30 //
29.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/30 //
01.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/40 //
05.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 4/40 //
06.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 1/40 //
12.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 3/40 //
13.09.2016 // ERJ/110cm // Varismäen tila // 1/30 //
14.09.2016 // ERJ/110cm // Varismäen tila // 2/30 //
14.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 2/40 //
15.09.2016 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 2/50 //
16.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 3/40 //
16.09.2016 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 2/50 //
20.09.2016 // ERJ/110cm // Ros Cirein // 2/40 //
20.09.2016 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 1/50 //
25.09.2016 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 4/50 //
28.09.2016 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 7/50 //
11.09.2016 // ERJ/100cm // Wyrda Horses // 2/30 //
11.09.2016 // ERJ/100cm // Wayward Dressage // 4/30 //
11.09.2016 // ERJ/100cm // Wayward Dressage // 5/30 //
13.09.2016 // ERJ/100cm // Wyrda Horses // 3/30 //
16.09.2016 // ERJ/100cm // Wyrda Horses // 4/30 //
17.09.2016 // ERJ/100cm // Wayward Dressage // 4/30 //
18.09.2016 // ERJ/100cm // Wayward Dressage // 2/30 //
20.09.2016 // ERJ/100cm // Untuvapilvi // 3/27 //
29.09.2016 // ERJ/100cm // Wayward Dressage // 4/30 //
05.10.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 1/40 //
06.10.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 1/40 //
07.10.2016 // ERJ/100cm // Ros Cirein // 3/40 //
12.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 6/40 //
13.10.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
31.10.2016 // ERJ-cup/110cm // Hortensia // 1/228 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

06.10.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 5/40 //
09.10.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/40 //
12.10.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 1/40 //
11.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/40 //
16.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 6/40 //
24.10.2016 // KERJ/CIC1 // Virtuaalitalli Overload // 2/30 //
24.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 1/30 //
30.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 5/30 //
05.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
06.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
10.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 1/30 //
18.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/30 //
19.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpellon ratsutila // 4/30 //
20.11.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpellon ratsutila // 1/30 //
25.11.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 2/24 //
30.11.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 4/24 //
30.09.2016 // KERJ-cup/CIC1 // Satulinna // 2/77 //
01.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 2/30 //
04.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 5/30 //
04.11.2016 // KERJ/CIC1 // Tuiskula // 4/16 //
06.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 4/30 //
09.11.2016 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 3/23 //
10.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 2/30 //
17.11.2016 // KERJ/CIC1 // Tuiskula // 2/16 //
19.11.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/23 //
19.11.2016 // KERJ/CIC1 // Tuiskula // 1/16 //
20.11.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/23 //
20.11.2016 // KERJ/CIC1 // Tuiskula // 1/16 //
23.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 3/30 //
29.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 5/30 //
29.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 1/30 //
25.11.2016 // KERJ/CIC1 // Kultahuisku // 4/23 //
28.11.2016 // KERJ/CIC1 // Kultahuisku // 1/23 //
01.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/21 //
05.12.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 2/21 //
18.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
26.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/27 //
27.12.2016 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/27 //
30.12.2016 // KERJ/CIC1 // Tuulenpesän Kartano // 2/28 //
08.01.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 6/39 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

03.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/30 //
11.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/30 //
15.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/30 //
16.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 1/30 //
25.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/40 //
25.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 6/40 //
27.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 4/40 //
27.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
29.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
29.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/40 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/20 //
06.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/20 //
01.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 1/12 //
02.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 6/40 //
02.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 1/12 //
03.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/12 //
03.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
04.08.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/12 //
06.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
06.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/36 //
07.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
07.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/36 //
07.08.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 1/40 //
10.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/36 //
10.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
11.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 5/40 //
12.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
13.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
13.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/13 //
15.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
20.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
27.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
30.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
13.09.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
16.09.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 5/40 //
17.09.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
18.09.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
18.09.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
11.08.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //

Näyttelyt, arvonimet

01.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 9/12 //
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 5/12 // 37,5p


PÄIVÄKIRJA


11.06.2017 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!

08.06.2017, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
No ei kyllä mennyt tänään valmennuspäivä putkeen. Olimme matkalla pitemmän matkan päähän valjakkoajovalmennukseen, kouluosakoejuttuja treenaamaan. Yleensä traileriin niin kivasti menevä Kina kapinoi jo tarhasta haettaessa ja puunatessakin se näytti varsin nyrpeää naamaa - saati kun talutin sen kohti traileria. Jouduin pyytämään tallitytöt apuun, kun Kina vain kinnasi lastaussillalla eikä suostunut tulemaan sisälle. Avustajien kanssa päästiin koppiin asti ja lähdimme huristelemaan.
Onneksi toinen tallitytöistä lähti extempore matkaan mukaan, sillä myös paikalla apua kaivattiin. En meinannut saada Kinaa vaunujen eteen ollenkaan, vaikka normaalisti tein sen ihan yksinkin vaikka vieraissa paikoissa. Itse valmennus meni ihan kohtalaisesti: Kina oli aikalailla oma itsensä, vähän turhankin säpäkkä ja reaktiivinen, mutta saatiin hyviä neuvoja näiden mahdollisten känkkäränkkäpäivien varalle!

04.06.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjottama)
Valmennuspäivälle ei olisi saattanut osua parempaa säätä: puolipilvistä, kevyt tuulenvire ja siten ainoastaan lämmin eikä tukahduttavan kuuma. Edellisen päivän sade oli imeytynyt hyvin kentän pintaan eikä se siis pölissyt juuri lainkaan. Hevoset olivat päässeet maistelemaan lähilaitumille päivittäin muutamaksi tunniksi vihreää ja kaikilla tuntui olevan mieli korkealla. Kouluratsastuksen aiheena olivat tänään lisäykset ja kokoamiset sekä niiden avulla tehdyt erinäiset kontrolliharjoitukset. Treeni aloitettiin jo verkasta lähtien ja hevosia ratsastettiin vaihdellen reippaammassa ja hitaammassa tempossa ja eri askelpituuksin, pitäen tärkeänä sitä, että ratsu liikkui pienistä avuista eteen ja toisaalta myös palautui nopeasti. Varsinkin laukassa oli tärkeä pitää ratsu ryhdissä ja kasassa, vaikka tempoa hidastaisikin tai askelta lyhentäisi: helposti laukka valahti etupainoiseksi ja hevosen saaminen takaisin takajaloilleen oli työn ja tuskan takana.
Kina pisteli tänään todellakin parastaan ja oli ehdottomasti valmennuksen paras ratsukko! Se oli sekä herkkä avuille että erinomaisen motivoitunut. Tamma liikkui ryhdikkäästi allani ja kuunteli pienintäkin apuani reagoiden siihen viipymättä. Varsinkin laukassa Kina loisti eikä se hermostunut, vaikka muut hevoset vähän ottivatkin kierroksia.

12.11.2016, kirjottanut Jannica
Nielaisin viimeisen palan eväsvoileivästä ja katsahdin lauantaina hoitajien huoneen kelloa. Se näytti puolta kahta, joten ehtisin hyvinkin liikuttaa Kinan ennen päiväheinien jakoa. Kävin katsomassa maneesilla, joka oli outoa kyllä tyhjänä tähän aikaan. Ehkä lähipäivien vesisateet olivat ajaneet omistajat tallilta, eikä ollut jaksamista liikuttaa. Aika moni oli myös syysflunssassa. Avasin rauhallisesti Kinan karsinanoven nähdäkseni mitä se puuhasi. Hevoset olivat tulleet jo sisään päiväruokintaa varten, koska ulkona oli niin kuraista syödä heiniä. Moikkasin Kinalle ja se hörisi minulle lempeästi astuessani karsinaan, tottahan se jo minut muisti, kun tämä oli kolmas kertani Hengenvaarassa.
Taputin tammaa vahvalle kaulalle ja nappasin käytävälle nostamastani pakista pölyharjan. Harjasin rauhallisesti ja rennosti koko hevosen läpi, tänään ei ollut minnekään kiire! Harjailin vielä usealla harjalla koko hevosen ja pään harjattuani otin vielä kaviot ja tarkastin hokit. Vasemman etujalan yksi hokki pyöri paikallaan ja sieltä näkyi puuttuvan myös yksi. Vilkaisin pakkiin, josta löysin varahokkeja, mutten avainta. Erään hoitajan avustuksella löysin hokkiavaimen ja kiristin ensin sen yhden hokin, jonka jälkeen kaivoin naulalla auki puuttuvasta reiän ja ruuvasin siihen sitten pussista uuden tilalle, joka kävikin yllättävän helposti. Yleensä niiden kanssa saa tapella vaikka ja kuinka.
Saatuani kengät ojennukseen hain suitset varustehuoneesta, olin päättänyt mennä tänään vaihtelun vuoksi ilman satulaa. Suitsin tamman ja laitoin riimun karsinan ulkopuolella olevaan koukkuun. Ulkona oli melko viileää astuessani ulos pimeään Kinan kanssa. Vedin takkini vetoketjun ylös asti ja painoimme läpi tuulen ja tuiskun (joskin lumi vain puuttui) maneesille. Kina oli mukavan pyöreärunkoinen ilman satulaa ratsastukseen, joskin selkään pääseminen tuotti sen vuoksi vaikeuksia. Muutaman kerran jakkaralla ähellettyäni pääsin kuitenkin selkään lopulta. Talvikarva oli vähän liukas yhdistelmä vuorettomilla ulkohousuilla, joten selässä pysyminen jo käynnissä tuotti lieviä vaikeuksia.
Kävelimme tehden erilaisia tehtäviä heti alusta asti, Kina vaikutti reippaalta, tykkäsi kai kun välillä mentiin ilman satulaa. Mentyämme kymmenisen minuuttia käyntijuttuja nostin ravin, jota jatkoimme hetkisen, Kina ravasi pää ja häntä pystyssä, sillä tuntui olevan tosi hauskaa! Toivoin vain että pysyisin mukana koko tunnin.. Ravissa oli erittäin vaikeaa pysyä, joten jonkun ajan päästä siirsin käyntiin ja vaihdoin suuntaa radan poikki. Menin hetken ravissa, kunnes nostin laukan. Kinaa ei tarvinnut kahdesti pyytää! Keikuin mukana reipastempoisessa laukassa ihmeen hyvin. Siirryin muutaman kierroksen jälkeen raville ja yritin parhaani mukaan pomppia mukana tamman edetessä melkoisen vauhdikkaasti laukan jälkeen innoissaan! Käveltyämme loppukäynnit tulin kaartoon ja liu'uin alas selästä.
Kina venytti itseään ennen lähtöä ja sai minut nauramaan hassuille ilmeilyilleen. Talliin saapuessamme muutkin olivat jo sisällä syömässä ja Kina hörisi tarhakaverilleen ohittaessamme tämän. Talutin tamman suoraan karsinaansa heittäen heinäsiivun perään ja otin suitset pois, jotta se pääsisi syömään heinänsä. Kävin pesemässä kuolaimet ja loimitin tamman valmiiksi, jotta sen saisi heittää ulos. Toisillakin oli loimet päällä, koska ne eivät kauaa viipyneet syömässä, pieni välipala vain ennen iltaruokaa.. Puhdistin suitset tottuneesti ja vein ne sitten omalle paikalleen. Kävin vielä moikkaamassa Haperoa ennen lähtöäni, olipas onnistunut päivä!

11.11.2016, kirjoittanut Jannica
Viikonloppuna pääsin taas pitkästä aikaa ratsastamaan Kinaa Hengenvaaraan. Viime kerta oli onnistunut aivan odotusten mukaan, joten ajattelin mennä tänään oikein kunnolla koulua tamman kanssa, ehkä harjoitella jotakin ohjelmaakin, jos oikein innostuisin. Vetäisin naulakosta uuden fleecetakin päälle, se oli onneksi vedenpitävällä päällisellä, koska ulkona tihutti vettä. On tässäkin varsinainen marraskuu, mietin polkiessani (keskellä marraskuuta) kohti Hengenvaaraa, joka sijaitsi sopivan matkan päässä. Ketään ei näkynyt missään päästessäni perille, joten laitoin pyöräni nojalleen tallin viereistä puuta vasten ja kävin hakemassa Kinan riimun ja narun tallista. Kaikki oli loimitettu vesisateen vuoksi, joten pääsisinkin helpolla harjaamisen suhteen! Talutin tamman talliin ja riisuin loimen vieden sen kuivumaan. Kina odotti nätisti käytävällä sen aikaa ja juttelin sille koko ajan, että se tietäisi missä liikuin.
Haettuani neidin harjat harjailin sen pikaisesti, eipä siinä juuri hommaa ollutkaan. Hain satulan ja suitset ja puettuani ne Kinalle lähdimme maneesiin. Kiristin vyön päästyäni kaartoon ja laskin jalustimet alas. Hypättyäni kyytiin Kina odotti kiltisti, kun säädin jalustimet lyhemmiksi ja kiristin vielä vyötä. Harjoittelimme tunnin verran helpon B:n ja A:n asioita. Muuten meni oikein hyvin, mutta väistöissä tammalla oli vielä paljon opittavaa, koska se alkoi vähän sähläämään aina kun pyysin ottamaan takaosaa mukaan. Lopeteltuamme loppukäynnit löysäsin vyön ja otin ohjat kaulalta. Talutin tamman sisälle, ulkona oli alkanut sataa oikein kunnolla ja oli tullut jo pimeääkin. Ilma ilmeisesti vaikutti siihen, koska kello oli kuitenkin vasta puoli viisi. Hoidettuani Kinan laitoin sille fleecen, koska se oli hieman hikinen. Sitten se jäi jäädä jo sisään, koska kaveritkin sieltä pian palaisivat ja tarhakaveri oli jo sisällä liikutuksen jälkeen.

15.11.2016 Kinan kanssa elämä on kantanut siihen asti, että hyllynreunat ovat täyttyneet ruusukkeista ja pokaaleista, varsoja on siunaantunut maailman kolme, joista jo kaksi ovat saavuttaneet hyvää menestystä kisakentillä! Tamma on nyt treenattu ja puunattu huippukuntoon ja suuntaamme kouluratsujen laatuarvostelun seuraavaan tilaisuuteen. Odotukset ovat Kinan kohdalla korkealla: sen pitäisi saada täydet pisteet ainakin kilpatuloksistaan ja jälkeläisistään! Ulkomuodoltaan Kina ei ole mikään rakennekehien kukkanen, mutta uskoisin hyvää menestystä tulevan myös luonteen ja vanhempien puolesta. Nyt vain hengitellään syvään ja yritetään olla stressaamatta turhia - hyvin se menee, niinhän äidit aina sanoo. Kina varmaan ehtii uittaa itsensä jossain kuralammikossa, mutta ainakin varusteet on kerätty kasaan ja puunattu jo valmiiksi...

14.10.2016, kirjoittanut Jannica
Saatuani Allin ratsastettua, oli Haperon listalla seuraavana suomenhevostamma Kina, jonka kohdalla ei varusteiden lisäksi lue mitään, joten ilmeisesti tamma on kiltti ratsuna. Menen reippaasti hakemaan Kinaa ulkoa kutsuen sitä portilta. Se ravaa heti luokseni joten nappaan tyytyväisenä tamman kiinni ja menemme talliin. Haen sen harjat ja varusteet jätettyäni hevosen hetkeksi käytävälle odottamaan. Harjasin koko hevosen läpi sen seisoessa nätisti paikallaan ja puhdistettuani kaviot laitoin satulan ja suitset. Suu ei ensin meinannut aueta kuolaimille, mutta odoteltuani hetkisen tamma muutti mielensä ja avasi sen. Talutin Kinan ulos ja ratsauduin. Sitten suuntasimme kohti tuttua maastopolkua sen kanssa. Hetkisen käveltyämme keräsin ohjia tiukemmalle ja annoin pohkeita.
Ravasimme pitkähkön pätkän ongelmitta, joten nostin samaisella suoralla kuin viimeksi laukan ja annoin tamman kiihdyttää täyteen vauhtiin luottaen siihen, että se kyllä osaisi hidastaa suoran päässä. Kina tuntui energiseltä, Hapero oli tainnut mainitakin että tamman viime ratsastuksesta oli kulunut tovi. Loppumatkan kotiin annoin sen kävellä, koska se puuskutti laukkaamisesta melkoisesti. Kun olimme päässeet pihalle asti otin siltä varusteet pois ja tein pikaharjauksen. Se ei ollut juuri hionnut, joten se pääsi ulos ilman loimea. Kina taisi olla niitä harvoja hevosia täällä, joita ei klipattu, ihmettelin katsellen tamman kiiltävää talvikarvaa. Kello näytti jo kolmea, joten annoin hevosille iltapäiväheinät ja menin siivoamaan Kinan tavarat paikoilleen. Hevosten ruokailua odottaessani puhdistin iltapäivällä ratsastamieni Kinan ja Allin varusteet ja vaihdoin niille puhtaat huovat. Kävin vielä ennen seuraavaa ratsastelua tarkistamassa kaikkien vedet, mutta ne oli ilmeisesti jo aamusta vaihdettu, koska saavit olivat miltei täynnä.

27.08.2016 estevalmennus, valmentajana Sussu
Seuraavana valmennettanani oli Haperon melko korkea suomenhevostamma Kina ja edessämme oli estevalmennus. Olin koonnut maneesiin yksittäisiä esteitä hieman haastavemmilla lähestymisillä ja tänään pyrkisimme keskittymään hyviin lähestymisiin. Alkuverryttelyksi ratsukko sai ottaa reipasta ravailua ja muutamat laukanvaihdot sileällä, ennen kuin siirryimme esteiden pariin. Hyppääminen aloitettiin kahdella esteellä, joista toinen oli 60cm korkea pysty ja toinen hieman matalampi okseri. Kinasta huomasi heti, että se alkoi käydä melko paljon kierroksilla ja neuvoinkin Haperoa hieman hillitsemään tamman menohaluja. Kaikki esteet tamma hyppäsi kyllä todella hienosti, mutta esteiden välissä vauhtia oli liikaa, mutta onneksi siihen oli helppo puuttua. Neuvoin Haperoa ottamaan tarvittaessa vaikka laukkavoltin esteiden väliin, jossa laukkaa olisi helpompi kontrolloida. Esteiden korkeus nousi vähitellen ja Kinan hyppytekniikka tuntui vain paranevan. Viimeinen rata sujui jo todella hyvin ja Kina jaksoi koko radan ajan keskittyä todella hienosti Haperon apuihin, eikä hyppääminen ollut enään yhtään kaahaamista.

25.08.2016 Mistä tietää syksyn lähestyvän? No ainakin hurjista ukkosmyrskyistä, jotka vievät sähköt koko lähitienoolta ainakin kahdeksi päiväksi. Sinäänsä sähkökatkos ei Hengenvaaran toimintaa näin kesäaikaan haittaa: aggregaatin avulla saadan sen verta sähköä, että vedet saadaan kaivosta ylös, kaikki muu sitten toimiikin lihasvoimin. Eniten myrskyn jälkeen ärsyttää hevosten vauhko käytös, jos ne ovat päässeet säikähtämään kunnolla ja tallipihalta ympäriinsä lennelleen rojun siivoaminen. Tämän myrskyn jäljiltä olimme vasta kymmenettä tuntia ilman sähköä, kun myrsky laantui ja päätin viedä hevoset takaisin ulos. Kina käyttäytyi itselleen tyypillisesti ihan mallikkaasti eikä viitsinyt sinkoilla edes takaisin kuin mikäkin säikähtänyt villikoni. Sain siis pidettyä ainakin vielä varpaani ehjinä, mutta tiedä sitä mitä muut hevoset keksisivät...

21.08.2016, kirjoittanut Cery
Tänään Kinan kanssa oli ajatus tehdä venyttelevä ja jumppaava treeni leppoisan sunnuntain kunniaksi. Kina oli tallissa puoliunessa, eikä pahemmin piitannut varusteiden solkien kilinästä kun kävelin sen karsinalle. Itsekin sain skarpata, että ylipäätään jaksaisin tehdä hevosen kanssa treenin - maastoreissu kavereiden kanssa houkutteli nyt paljon enemmän. Kun lopulta pääsimme maneesiin, olimme kumpikin vironneet tähän päivään ja aloitimme alkulämmittelyn. Halusin ratsastaa Kinan joustavaksi molemmilta puolilta ja hyvin avuille, joten teimme paljon ympyröitä ja siirtymisiä. Treeni itsessään sisälti paljon kaarevia kiemurauria, erikokoisia ympyröitä ja siirtymisiä, jotka saivat Kinan herkästi kuulolle. Oli ihana ratsastaa hevosta joka reagoi hyvin apuihin ja oli täysillä mukana. Loppuraveissa halusin Kinan pitkälle ohjalle ja muutenkin oikein venyvälle askeleelle. Mikään ei ole parempi kiitos kuin pitkällä kaulalla ja maata hipovalla turvalla varustettu tyytyväinen hevonen.

20.06.2016 kouluvalmennus, valmentajana Eepos
Tänään olisi vuorossa Kinan ja Haperon kouluvalmennus. Saavuin maneesiin sovittuna aikana, ja ratsukko oli jo kävelemässä. Aloitimme käynnissä pysähdyksillä, hakien pehmeää tasajalkapysähdystä. Ensimmäisillä kerroilla tamma hieman hiipi eteenpäin, mutta asia korjaantui toistojen lisääntyessä. Sitten jatkettiin raviverryttelyllä. Käskin tehdä pitkille sivuille avot ja päätyihin ympyrät. Kina meni oikein hienosti avot, ja pian lisäsimme käyntisiirtymän avon keskelle. Avo ei saisi muuttua, mutta muuttuihan se ensimmäisillä kerroilla, joka korjaantui ratsastajan keskittyessä säilyttämään taivutus. Puolivälissä vaihdoimme suuntaa, toiseen suuntaan avo oli vaikeampaa, mutta kuitenkin ihan ok. Tässä välissä ratsukko sai pienen kävelytauon kun selitin laukkatehtävää. Pitkän sivun alusta tullaan pohkeenväistössä keskihalkaisijalle, josta nostetaan laukka. Suuntaa on tarkoitus vaihtaa tasaisesti niin, että kumpaankin suuntaan tullaan saman verran tätä tehtävää.
Kinalle oli hieman vaikeaa väistää uralta pois, mutta kyllä se väisti kun sen laittoi töihin. Se väisti hienosti ja teki upeita laukannostoja suoraan raviväistöstä. Emme viitsineet hinkata samaa tehtävää kauaa, koska ratsuko suoritti sen hyvin. On hyvä lopettaa onnistumiseen. Koska tuntia oli vielä jäljellä, jatkoimme laukassa. Päätyihin ympyrät, joilla pyysin tekemään käyntisiirtymät. Pitkille sivuille loivat kiemuraurat vastalaukassa. Aluksi pienemmillä kiemuroilla ja pikkuhiljaa suurentaen. Ensimmäisissä siirtymissä tuli pari raviaskelta väliin, mutta pian ne jäivät pois kummankin päästessä asiaan. Vastalaukat menivät hienosti, eikä minulle oikeastaan jäänyt mitään korjattavaa. Päästin ratsukon loppuverkkaamaan ja lähdin kotiin.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 26 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse