Hengenvaaran Merkkari† 6.5.2018 †

Kuvat: eilwen


Virallinen nimi: Hengenvaaran Merkkari Kutsumanimi: Kari
Syntynyt, ikä: 14.04.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 152cm
Väri: punarautias Merkit: tähitpiirto + kpku, vtj vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH16-018-1067
Koulutustaso: HeA / 90cm / tutustumisluokka / vaativa Painotus: yleispainotus

KTK-III, 09/16, 14 + 17 + 15 + 16 = 62p

ERJ-I, 09/17, 6,25 + 40 + 22 + 20 + 15 = 103,25p

KERJ-I, 09/17, 6,5 + 41 + 22,5 + 20 + 15 = 105p

KRJ-I, 10/17, 5,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 105,5p

SLA-I, 02/18, 12 (3-3-3-3) + 21 + 25 + 20 + 20 = 98p

VVJ-I, 02/18, 5,5 + 43 + 25 + 20 + 15 = 108,5p

YLA1, 04/18, 36 (20+16) - 27,5 (19,5+8) - 17 - 11 - 7 = 98,5pLUONNE


Hengenvaaran Merkkari eli Kari on hyvin säpäkkä ja tulinen ori, joka kuvittelee olevansa ainakin tuplat isompi kuin mitä oikeasti on. Sen lisäksi Kari kuvittelee omistavansa kaikki tallin tammat ja on yleensä lähdössä muiden orien päälle kuin yleinen syyttäjä. Kuten arvata saattaa, Kari tarhailee yksin ja mahdollisimman kaukana tammoista. Ihmistä se onneksi kunnioittaa ja on pääasiassa ihan helposti ja leppoisasti käsiteltävissä. Kiitosta haluan antaa orille sen erinomaisesta keskittymiskyvystä ja työmotivaatiosta.

Hoitotoimenpiteet sujuvat kaikkein parhaiten ripeään tahtiin ja turhia läpsyttelemättä. Kari arvostaa ronskimpia otteita ja sitä saa varsinkin karvanlähtöaikaan hinkuttaa kumisualla ihan olan takaa. Pikku hipsuttelu saa sen lähinnä polkemaan kiukkuisesti jalkaa. Se on pääasiassa kiltti ja rauhallinen, mutta tammoille pitää luonnollisesti esiintyä kuin viimeistä päivää ja silloin Karia ei kyllä ensisijaisesti kiinnosta, jos joku yrittää vaikka kavioita puhdistaa. Se ei kuitenkaan ikinä pure tai potki, taluttaessa joskus yrittää rynniä, mutta uskoo kyllä kun sanotaan. Varustaessa sillä on paha tapa olla levoton ja pullistellakin jonkin verran. Kengittäjälle, eläinlääkärille ja hierojalle se on ihan peruskopu, joka ei välttämättä nauti olostaan, mutta käyttäytyy.

Ratsuna Kari on miellyttävän reipas ja kuten sanottu, sillä on erinomainen keskittymiskyky ja työmotivaatio. Se jaksaisi tehdä hommia vaikka aamusta iltaan ja onkin ehdottomasti parhaimmillaan säännöllisellä liikutuksella. Vapaapäivinä se kerää vain turhaa energiaa, joka sitten purkautuu ylimääräisenä pöllöilynä. Askeleiltaan Kari on aika keskiverto: kokoisekseen ihan kivan näköinen, mutta häviää kyllä liikkeissään isommille kavereille. Sen sijaan selästä käsin ne ovat varsin mukavat, varsinkin laukka on oikein teekutsutasainen. Kari toimii erinomaisesti pelkällä istunnalla ja ääniavuilla, ohjaa tarvitsee lähinnä antamaan vähän hienosäätöä. Turhalla nyppimisellä sen saa vain levottomaksi ja painumaan kuolaimen alle. Maastossa Karia saakin sitten jo pidätellä, orin mielestä pitäisi mennä kovaa tai vielä kovempaa. Porukassa se ottaa aikamoiset kierrokset ja laukoista kuumuu. Yksinkin se kuumuu, mutta on paljon helpommin hallittavissa. Se ei pelkää mitään ja on ehdottoman varmajalkainen.

Esteillä Kari on ehkä vieläkin innokkaampi kuin sileällä, mutta sen ponnistusvoima ei riitä kuin ysikymppisiin rataesteisiin. Ilman ratastajaa se hyppäisi vaikka ja mitä, mutta ratsastaessa sen tekniikka ei ole niin hyvä. Töitä sen eteen on kuitenkin tehty ja toivomme, että tulevaisuudessa pääsisimme starttaamaan metrin ratoja. Karin laukka on radalla mukavan säädeltävissä eikä sen kääntymiseenkään paljoa tilaa tarvita. Ori hyppää erikoisesteetkin kyttäämättä. Maastoesteillä se on hankala ratsastettava, vaikka perusasiat onkin kunnossa: se hyppää mitä vain mistä vain mielellään, ei kyttäile ja vauhtia riittää. Se kuitenkin vaatii ratsastajalta kokoajan tilanteen tasalla olemista, muuten vauhti kiihtyy liikaa ja hypyistä tulee hallitsemattomia.

Valjakkoajossa Kari on ehdottomasti parhaimmillaan. Se liikkuu mielellään ja tuntuu oikein korostavan ryhtiään. Se on oikeastaan kaikilla osa-alueilla tasaisen varma suorittaja kaikilla osa-alueilla. Karin vaunuilla istuessa voi vain nauttia elämästä ja ohjailla orin läpi osa-alueiden. Herra toimii erittäin hyvin myös ohjasajossa ja se onkin erinomaista vaihtelua liikuntaohjelmaan.

Kisapaikoilla Kari on aika rasittava. Sen on hirnuttava ja höristävä kuin mikäkin machomies ja hyvä kun ei saa paikan muita oreja kimppuunsa. Sen kanssa saa olla jatkuvasti silmät selässäkin, Kari nimittäin käy kyllä tappelemaan, jos sille tilaisuuden antaa. Radalla se on sitten jo huomattavasti mukavampi kaveri, kun on selvitty verkan ruuhkista omaan rauhaan ja kaiken lisäksi esiintymään. Kari pistää radalla aina parastaan ja onkin melkoinen ruusukehai. Traileriin se menee mielellään, mutta sen on matkustettava yksin - herrojen kanssa menee tappeluksi, rouvien kanssa muuten vain pelleilyksi.


SUKUTAULU


Isä: Tuiskulan Mukelo
KRJ-II, VVJ-I
sh, rt, sk 155cm
HeB / 60cm / vaativa
Ii: Ch Spontaani Vintiö
KTK-III, YLA2, KRJ-I, ERJ-I, VVJ_I
sh, prt, sk 160cm
Iii: Viihdyttävä Hevari evm
sh, prt, sk 165cm
Iie: Herttainen evm
sh, prt, sk 157cm
Ie: Meidän Fortuna

sh, hprn, sk 154 cm
Iei: Liigapeluri evm
sh, hpm, sk 160cm
Iee: Napatanssija evm
sh, tprt, sk 151cm
Emä: VIR MVA Ch Mörkövaaran Makeanhimo
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I
sh, vrt, sk 151 cm
HeA / 100cm / helppo / noviisi
Ei: Tervalan Leonart
YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 156cm
Eii: Lanselot evm
sh, rt, 156cm
Eie: Tervalan Viia evm
sh, rt, 149cm
Ee: Kesäsuon Milla
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 155cm
Eei: Loistokas evm
sh, trt, 159cm
Eee: Mäkisuon Maire evm
sh, prt, 152cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Viihdyttävä Hevari oli kevytlinjainen, punarautias ori, jolla korkeutta oli huimat 165 senttiä. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa, vaikka potentiaalia riitti myös esteille ja kenttään. Honkkelia Hevaria kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Se kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja näyttelymenestystä oli muutenkin. Ori astui ennen onnettomuuttaan kymmenkunta tammaa, varsat perivät hyvää luonnetta ja rakennetta ja ovat menestyneet upeasti kisakentillä.

Isänisänemä Herttainen oli sekin kohtalaisen kookas raudikko, 157 senttiä puhdasta rakkautta. Herttainen kilpaili valjakkoajossa vaativissa luokissa ja pärjäsikin hyvin aluetasolla. Herttainen oli suosittu siitostamma kilpauransa jälkeen ja se sai kaikkiaan huimat kahdeksan varsaa, joista suuri osa menestyi hienosti kilpakentillä ja peri tamman miellyttävän luonteen. Herttainen nukkui omassa karsinassaan pois 28 vuoden iässä.

Isänemänisä Liigapeluri oli erään kouluratsastajan kilpahevonen. Upean hopeanmustan orin menestys oli vaihtelevaa sen vaativan luonteen takia. Joka päivä tarhassa oli vastassa erilainen hevonen edelliseen päivään verrattuna eikä sen luonnetta voinut mitenkään aavistaa. Välillä Liigapeluri oli lauhkea kuin lammas ja välillä tuntui, että itse piru oli vallannut orin kehon itselleen. Jälkeläisiä ei orilla teetetty kuin yksi, koska omistaja pelkäsi varsojen perivän isänsä vaikean luonteen, mitä ei onneksi Meidän Fortunan kohdalla tapahtunutkaan. Liigapeluri ruunattiin ensimmäisen varsansa jälkeen ja sen jälkeen sen luonne vähän tasoittui. Liigapeluri jouduttiin lopettamaan pahojen ähkyoireiden myötä 18-vuotiaana.

Isänemänemä Napatanssija oli mielenkiintoinen tapaus. Tummanpunarautias tamma ehti lyhyehkön elämänsä, 16 vuoden, aikana olla ainakin kahdeksalla eri omistajalla ympäri Suomen. Tamma ei sen vuoksi ehtinyt näyttää kovinkaan pitkäjänteisesti osaamistaan kisakentillä, mutta kyllä sen kanssa on kilpailtu lajissa kuin lajissa. Niin koulussa, esteillä, kenttäratsastuksen parissa kuin näyttelyissä, valjakkoajossa ja lännenratsastuksessakin! Vivahteikkaan elämänsä Napatanssija kesti selväpäisen ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Se sopeutui tilanteeseen kuin tilanteeseen ja tuli kaikkien kanssa toimeen. Varsoja Napatanssija ehti saada kaksi ennen menehtymistään liikenneonnettomuudessa.

Emänisänisä Lanselot on upean kilpa- ja näyttelyuran kolunnut hevonen, joka nytemmin viettelee jo ansaittuja eläkepäiviään. Nuoresta hevosesta lähtien Lanselot on kilpaillut menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuksen parissa, voittaen jos jonkinmoista cupia ja tapahtumaa. Helppo A, 100cm tasoinen ori on lisäksi ollut satunnainen näky kenttäratsastuskilpailuissakin helpoissa luokissa, jossa se ei tosin mitään mainittavaa saavuttanut. Mittavan kilpauran ohella hyvärakenteinen Lanselot on pärjännyt näyttelykehissä, ollen monen monta kertaa BIS-sijalla saakka. Tiettävästi oria ei tosin ole kantakirjattu, vaikka siihen varmasti mahdollisuus olisi ollut. Väritykseltään Lanselot on rautias, tosin nyt vanhemmiten jo ennemminkin harmaa, ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 158cm. Luonteeltaan Lanselot on aina ollut ratsastassa tasaisen varma ja taitava, mutta käsiteltäessä se omaa vahvaa tahtoa ja itsepäisyyttä, eikä siten sovellu kaikkien hoidokiksi. Hieno kilparatsu oli tietenkin myös kysytty jalostuskäyttöön, jonka vuoksi Lanselot pääsi astumaan liki 20 tammaa. Jälkeläisilleen Lanselot periytti erityisesti hienoa hyppytyyliään sekä rautiasta väritystään. 17 vuoden iässä ori loukkaantui, jonka myötä se jäi olohevoseksi.

Emänisänemä Tervalan Viia on Leonartin tapaan Tervalan tilan kasvattama suomenhevostamma, joka on ollut koko elämänsä ajan siitostammana. Nuorena Viiaa nähtiin aktiivisesti kilpailemassa monien eri lajien parissa, niin koulu- ja esteratsastuksen merkeissä, kuin myös kentäratsastuksen ja valjakkoajojen. Jokaisessa lajissa tamma pärjäsi kohtuullisen hyvin, keräten sijoituksia erityisesti valjakkoajojen parissa vaativissa luokissa. Luonteeltaan Viia on nuoresta pitäen ollut hieman itsepäinen, tai pikemminkin vain tammamainen, joka tuntee oman arvonsa. Siksi sen kanssa työskentely on aina vaatinut paljon töitä, eikä takapakeilta ole missään vaiheessa vältytty. Muutamia vuosia kestäneen kilpauran jälkeen tarvittavat näytöt oli kasassa, jonka myötä Viia jäi täysipäiväiseen jalostuskäyttöön. Se teki ennen eläkeikää seitsemän jälkeläistä, joille kaikille se periytti vauhdikasta luonnettaan. Väritykseltään Viia on rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 149cm, hipoen siis pienhevosen mittoja. Rakenteellisesti tamma ei ole kaunein mahdollinen koska sillä on todella lyhyet jalat ja rakenteeseen verrattuna pieni pää. Nytemmin 22-vuotias Viia viettelee siis rauhallisia eläkepäiviään Tervalan tilalla muiden eläketammojen kanssa.

Emänemänisä Loistokas viettelee tällä hetkellä liki 20 vuoden iässä ansaittuja eläkepäiviään, sillä tällä hevosella jos jollakin on pitkä ura takanaan. Nuoremmiten Loistoa nähtiin ravi- ja valjakkoajokisoissa, joista erityisesti jälkimmäisissä se menestyi todella hyvin muutamien vuosien ajan. Ori joutui kuitenkin yllättäen kuuden vuoden ikäisenä vaihtamaan kotia, jossa se puolestaan käännytettiin ratsastuspuolelle ja kisaaminen aloitettiin koulu- ja esteratsastuksen parissa. Loistokkaalla ei ollut mikään maailman kaunein askellus ja sulavin liike, jonka vuoksi se ei menestynyt hirveän hyvin kouluratsastuksen parissa, mutta sitäkin paremmin puolestaan esteillä. Kapasiteettia orilla riitti 110cm rataesteillä, koulussa se puolestaan oli helppo B tasoa. Orin kilpaura kesti vajaasta kolmesta ikävuodesta 15 vuoden ikään saakka, jonka aikana se keräsi satoja sijoituksia. Luonteeltaan Loisto on aina ollut kipakka ja hyvin orimainen, itsepäisyyttä se omaa loputtomiin, eikä koskaan ole päästänyt omistajaansa helpolla. Värityksetään ori on komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 159cm. Kilpauransa ohella Loistokasta käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti eritoten hyvää hyppykykyä esteradoille.

Emänemänemä Kesäsuon Maire on jo edesmennyt suomenhevostamma, joka menestyi vanhemmalla iällä kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa saakka. Maire syntyi Kesäsuon tilalle, jossa sitä odotti siitostamman virka neljästä ikävuodesta alkaen. Kuuden vuoden iässä tamman hieno liike kuitenkin huomattiin, jonka myötä se pääsi melkeinpä kuin sattumien kautta ratsukoulutukseen ja kilpailemaan kouluratsastusluokissa. Mairella kilpailtiin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka aikana se keräsi monta voittoa ja muuta sijoitusta kotiinpäin. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään punarautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi vain reilut 150cm. Luonteeltaan Maire oli maatakäsiteltäessä kiltti ja varma, mutta puolestaan ratsastaessa se oli melko virtaviivainen, joka vaati vahvat pidätteet. Jälkeläisiä tamma saattoi tähän maailmaan viitisen kappaletta, joista kolme oli orivarsoja ja kaksi tammavarsoja. Varsoilleen Maire periytti selkeästi reipasta luonnettaan, sekä osalle myös kaunista liikettään koulun parissa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä.

Emän puolen sukuselvityksestä kiitos tvisha!


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Mörkövaaran Suoruusu // 29.10.2016 // Satu (VRL-12808) // t. Hengenvaaran Hilla
Koistilan Arna // 04.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Fiktion Salmiakkitassu
Mörkövaaran Runoruusu // 08.02.2018 // Riella (VRL-01744) // o. Hengenvaaran Salmiakki
Seppäjärven Pähkinöinä // 05.03.2018 // Desmi (VRL-14548) // t. Seppäjärven Peurankello


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

12.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/100 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/100 //
21.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/100 //
28.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/100 //
03.06.2016 // KRJ/Helppo A // Storywoods // 2/30 //
07.06.2016 // KRJ/Helppo A // Storywoods // 1/30 //
08.06.2016 // KRJ/Helppo A // Storywoods // 2/30 //
13.06.2016 // KRJ/Helppo A // Vanima // 1/30 //
20.06.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 3/30 //
21.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //
22.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
23.06.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 6/40 //
24.06.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
24.06.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 2/30 //
27.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //
29.06.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 3/40 //
02.07.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
02.07.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 5/40 //
04.07.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
05.07.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
08.07.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
02.07.2016 // KRJ/Helppo A // Cadogan Ponies // 2/40 //
02.07.2016 // KRJ/Helppo A // Cadogan Ponies // 4/40 //
05.07.2016 // KRJ/Helppo A // Cadogan Ponies // 3/40 //
13.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
15.07.2016 // KRJ/Helppo A // Oakhill // 5/30 //
18.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 5/40 //
20.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 2/40 //
22.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 1/40 //
22.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
22.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 3/40 //
24.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 1/40 //
26.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
27.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
27.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 1/40 //
28.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 2/40 //
29.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 3/40 //
30.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/40 //
30.07.2016 // KRJ/Helppo A // Hortensia // 4/40 //
11.08.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
15.08.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
20.08.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

18.05.2016 // ERJ/90cm // Vanima // 3/30 //
22.05.2016 // ERJ/90cm // Vanima // 2/30 //
11.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 4/40 //
16.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 6/40 //
18.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 2/40 //
18.05.2016 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
23.05.2016 // ERJ/80cm // Mandelbacke // 2/29 //
21.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 3/40 //
22.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 1/40 //
23.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 5/40 //
26.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 5/40 //
27.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 2/40 //
29.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 4/40 //
30.06.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 1/40 //
08.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 5/40 //
10.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 5/40 //
10.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 6/37 //
12.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 3/37 //
12.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 3/40 //
13.06.2016 // ERJ/80cm // Breawa // 2/29 //
13.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 2/40 //
13.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 4/40 //
14.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 3/37 //
15.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 6/40 //
18.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 1/40 //
22.06.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 2/40 //
23.06.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 4/40 //
25.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 2/40 //
27.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 1/40 //
01.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
02.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
09.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
23.06.2016 // ERJ/80cm // Bridgeroad // 7/50 //
25.06.2016 // ERJ/80cm // Bridgeroad // 1/50 //
02.07.2016 // ERJ/90cm // Mandelbacke // 4/19 //
12.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/40 //
14.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/40 //
15.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 5/40 //
15.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/40 //
21.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
30.09.2017 // ERJ-cup/80cm // KK Bailador // 8/93 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

02.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 5/27 //
07.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 2/27 //
25.05.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Vanima // 5/26 //
28.05.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mandelbacke // 1/20 //
08.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 2/11 //
09.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 2/11 //
12.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/23 //
19.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/20 //
11.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Március // 2/24 //
13.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Március // 4/24 //
21.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/21 //
22.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/21 //
25.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/18 //
26.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 3/21 //
28.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 3/21 //
03.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 3/37 //
04.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/37 //
06.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/37 //
10.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 6/37 //
16.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 2/25 //
18.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 5/25 //
23.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kultahuisku // 3/27 //
26.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kultahuisku // 1/27 //
02.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/30 //
05.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 5/30 //
08.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mandelbacke // 3/15 //
12.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/29 //
13.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 3/29 //
19.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/29 //
05.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/23 //
06.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 3/23 //
07.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/23 //
07.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 1/30 //
09.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/30 //
12.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/30 //
12.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 4/32 //
22.08.2016 // KERJ/Tutustmisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
24.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 5/32 //
25.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 2/32 //
29.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 5/32 //
30.06.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Kisakeskus Bailador // 4/64 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

08.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/33 //
09.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/33 //
20.05.2016 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
01.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
09.06.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/17 //
10.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/34 //
12.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
13.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 1/40 //
11.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/20 //
16.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/20 //
17.06.2016 // VVJ/Vaativa // Oakhill // 4/30 //
28.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/40 //
01.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
03.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/40 //
04.06.2016 // VVJ/Vaativa // Zonjiet Stud // 4/30 //
06.06.2016 // VVJ/Vaativa // Zonjiet Stud // 3/30 //
08.06.2016 // VVJ/Vaativa // Zonjiet Stud // 3/30 //
02.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 6/40 //
04.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 4/40 //
06.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 6/40 //
12.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 1/40 //
14.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 5/40 //
14.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 6/38 //
15.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
15.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 2/30 //
17.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 3/30 //
20.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 5/30 //
26.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 1/30 //
29.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 2/30 //
26.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
28.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 6/40 //
30.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
03.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/20 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/20 //
15.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 5/40 //
16.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
18.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 2/40 //
20.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
26.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
28.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
30.11.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Breandan // 5/39 //
30.06.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/46 //
31.12.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/40 //
28.02.2018 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/48 //

Näyttelyt, arvonimet

05.06.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 12/12 // 33,5p


PÄIVÄKIRJA


02.04.2018 Karihan alkaa olla jo vanha käppänä, mutta niin se vain yllätti meidät tänäänkin. Itse heräsin kukonlaulun aikaan vapaapäivänäni, kun puhelimeni soi raivokkaasti: aamutallin tekijä soitti ja pienessä paniikissa kertoi, että Karin karsina on tyhjä. Saatoin siinä unenpöpperössä kysyä useammankin kerran, että mitä, ennen kuin havahduin tilanteeseen. Juuri, kun pahimmat kauhuskenaariot olivat jo pulpunneet mieleeni, huudahti tallityöntekijä Karin löytyneen - siellä herrasmies hengaili pesukarsinassa. Saatoin vähän kipakasti tiuskaista tallityöntekijälle, että ensi kerralla sopii tutkia talli ennen soittoa, mutta saanen sen anteeksi epämukavan aamuherätyksen vuoksi.

11.03.2018 Kari on kyllä antanut odottaa. Onhan se jo vanha pappa, pääsi kantakirjaan kohtalaisen nuorena, mutta sen jälkeen edistys tyssäsi kokonaan. Oria käytettiin jalostukseen runsaasti, mutta tammat eivät tiinehtyneet. Omaan talliin syntyi yksi varsa, sitä ennen lähti yksi varsa maailmalle, mutta se niin sanotusti kypsyi hitaasti ja pääsi kisakentille kovin myöhään. Sitten alkoi lyyti kirjoittaa ja ykköspalkintoa on kahmittu toisen perään - kohti yleislaatuarvostelua sitten!

12.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Karin kouluvalmennuksen aihe oli tänään lisäykset. Varsinkin ravilisäykset vaativat Karin kanssa työstämistä. Ori tuntui verkassa mukavan reippaalta, mutta melkoisen kankealta ja hitaalta reagoimaan. Verryttelyssä keskityimmekin taivuttelemaan oria huolellisesti ja varmistettiin ympyrää pienentämällä ja suurentamalla, että se kuunteli molempia pohkeita yhtä hyvin ja oli tasaisesti molemmilla ohjilla. Kari oli tottunein esittämään ravilisäyksiä lävistäjällä, joten niitä ruvettiin tekemään ensin siinä. Tavoitteena oli saada muutama hyvä askel alkuun, koko lävistäjää ei tarvinnut yrittää vauhdittaa. Kari alkoi helposti askeleen pidentämisen sijaan nopeuttamaan vain tahtia ja sitä halusimme nyt ehdottomasti välttää. Itse sain kritiikkiä lähinnä istunnalla puskemisesta ja turhan joustamattomasta kädestä ja näitä kun korjattiin, niin mystisesti alkoi Karikin toimia paremmin!

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

12.05.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Ei siinä ollut oikein mitään lisättävää. Koko päivä oli mennyt ihan aamusta asti pieleen. Olin nimittäin nukkunut pahasti pommiin, kamalassa kiireessä lähtenyt kaahaamaan tallille, palannut puolimatkasta takaisin hakemaan Karin suitset, jotka olin tuonut kotiin puunattavaksi, kahta kauheammin tallille. Kari ei vastoin normaaleja tapojaan antanut tarhasta suosiolla kiinni - ei sillä, en olisi itsekään lähtenyt kaltaiseni stressaavan pyörremyrskyn matkaan - ja hoitotoimenpiteetkin olivat itse säätämistä. Itse valmennus meni oikeastaan ihan kivasti, kun valmentaja huusi jo vähän vihaisestikin rauhoittumaan. Kari teki parhaansa ja kesti hermoiluani, hyppäsi käytännössä mitä vain ja mistä vain, vaikka itse ratsastin koko alkuvalmennuksen ihan todella huonosti. Välikäyntien aikana, valmentajan läksyttäessä, onnistuin skarppaamaan ja muistin taas miten sitä ratsastettiin ja valmennuksen lopuksi pääsimme hyppäämään ihan maksimikorkuisia esteitä. Ei aina voi olla hyvä päivä.

10.03.2017, valjakkovalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään nimittäin mentiin eikä vaan meinattu. Otimme Pullan ja Karin kanssa osaa naapuritallilla pidettävään valjakkoajovalmennukseen, parivaljakkona tarkkuustreeniä - se oli ehkä parasta mitä kaltaiseni vauhtihirmu saattoi toivoa. Naapuritallilla oli meidänkin tallia hulppeampi maneesi, jossa oli kyllä tilaa päästellä. Pulla ja Kari eivät kumpikaan ole kotioloissa erityisen säpäköitä, mutta nyt vieraassa paikassa ne lietsoivat toisensa melkoisen adrenaliinin valtaan ja koko valmennus meni ihan hurmoksessa ja fiilistellen upeita valjakkohevosia!

12.02.2017, kirjoittanut Jannica
Haettuani Karin tarhasta harjasin sen huolellisesti. Olin sitonut Karin kiinni, koska en ollut ihan varma millä tuulella se oli tänään ja osasiko se alkujaankaan käyttäytyä karsinassa sitomatta. Ihan rauhalliselta ori kyllä vaikutti koko hoitotoimenpiteiden aikana. Lukuunottamatta sitä, kun tulin satulan kanssa karsinaan. Kuitenkaan itse satuloinnista ei ori mitään välittänyt, joten liekö vain joku epätoivoinen yritys ollut luistaa työnteosta tai kiukutella muuten vain. Saatuani satulan selkään oli suitsien vuoro ja sitten vielä napsautin kypärän lukon kiinni ja puin ratsastushanskat. Tänään olikin kiva keli, eikä tarvinnut enää pitää paksuja topparatsastushousuja ja -hanskoja. Viiden asteen pakkanen tarjosi myös kivat olosuhteet harrastaa niin maastossa kuin maneesissakin. Kentällä oli muutama yksityinen ratsukko treenaamassa, joten menimme maneesiin, kun se nyt kerran oli Haperon toimesta meille varoiksi varattu listassa.
Nuutin ratsastuksen jälkeen päätin jatkaa Karin kanssa siitä, mihin Nuutin kanssa oli jääty: avotaivutuksiin. Kari ei ihan ymmärtänyt ideaa, mutta teki kyllä parhaansa ja sai siitä kiitosta. Teimme käynnissä vielä pohkeenväistöä ennen raviin siirtymistä ja sitä hetken verryteltyämme ympyröillä siirryimme tekemään väistöjä myös ravissa. Noin reilun puolen tunnin verryttelyn jälkeen hyppäsimme muutaman matalan esteen ja sitten lähdimme maastoon. Maneesista poistuaksemme piti tietenkin tulla selästä alas, mutta nousin sinne takaisin laitettuani oven kiinni ja valot pois. Maasto näytti jäiseltä, joten siellä emme laukkaisi kyllä, ehkä Karille teki hyvääkin vähän kevyempi päivä.. Ravasimme hiekkatiellä, jossa pito näytti olevan kohdillaan ja jatkoimme kotitiellä käyntiin. Pihaan päästyäni talutin orin karsinaan hoidettavaksi.
Riisuin varusteet ja tarjosin Karille vettä. Sitten harjasin orin ja laitoin sille villaloimen, se sai jäädä sisään kuivumaan päiväheinien syömisen ajaksi. Heitin ruokakuppiin muutaman porkkananpalasen ja menin sitten puhdistamaan varusteita. Sen tehtyäni oli Karikin jo syönyt, joten loimitin sen ja vein tarhaan. Palatessani takaisin vein villaloimen kuivumaan ja tarkistin, ettei karsinaan ollut tullut siivottavaa. Laitoin Haperon ohjeiden mukaan Nuutin ja Karin iltaruoat valmiiksi turpoamaan ja mittasin aamuruoat toisiin. Siivoilin vielä poikien kaapit, koska niillä ei ollut hoitajia ja minulla sattui olemaan luppoaikaa.

10.10.2016 valjakkovalmennus, valmentajana VP
Tämän päiväinen valjakkoajovalmennus oli oikeastaan hyvin poikkeuksellinen, sillä kävimme valmennuksen aluksi ajamassa hiekkapohjaisilla maastoilureitistöillä, jonka jälkeen teimme pientä hienosäätöä maneesissa tarkkuusajon parissa. Punarautiaan suomenhevosorin kävellessä alkukäyntejä juttelimme Haperon kanssa niitä ja näitä, jonka jälkeen läpikävin hieman ohjastajan asentoa. Vaikka kyseessä oli nyt alkukäynnit, opastin Haperoa istumaan jatkuvasti hyvässä ryhdissä kärryjen kyydissä ja pitämään ohjista oikeaoppisesti kiinni - nyt Hapero nimittäin tuntui uppoutuvan enemmän seuraansa, kuin ajamiseen. Raviin siirtyessä opastin Haperoa asettamaan oria hitaasti vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle jonka lisäksi halusin, että Hapero käyttäisi raippaa Karin ristiselän päällä jotta ori ravaisi aavistuksen ponnekkaammin ja aktiivisemmin eteenpäin. Alkuun Kari tuntui olevan vähän sitä mieltä, että hänen ei tarvitse vieraassa maastossa ravata kovinkaan aktiivisesti saati myödätä rennosti ohjalle, mutta Haperon sitkeän työskentelyn tuloksena Karikin alkoi aktivoitumaan ja motivoitumaan työntekoon. Jatkoimme samankaltaista työskentelyä myös laukassa, jonka jälkeen teimme muutamia laukkavetoja ylämäkiin. Laukkavetojen yhteydessä halusin Haperon kannustavan oriansa enemmän äänellä ja halusin, että hevonen reagoi ohjastansa antamiin apuihin nyt eikä ensikuun viidestoista päivä.
Maneesiin päästyämme työskentelimme paljon siirtymien parissa, jonka lisäksi halusin nähdä huomattavasti selkeämpää asettamista ja taivuttamista kaarevilla urilla. Nyt valjakko nimittäin paineli tehtävien läpi suorana pötkönä, eikä turhia työskennellyt. Kun Hapero lähti työstämään oria aikuisten oikeasti, valjakon yhteistyö oli erittäin kaunista katsottavaa - ori toimi kuin ajatuksen voimalla ja se kantoi itseään kaikissa askellajeissa kauniissa, pyöreässä muodossa takaosansa päällä. Myös varsinkin pysähdys - käynti, käynti - ravi ja ravi - laukka siirtymiin saatiin paljon rauhallisuutta ja Kari lähti vetämään kärryjä liikkeelle nätisti ilman valtavaa rykäisyä. Valmennus lopetettiin tänään asioiden läpikäymiseen sekä muutaman kotiharjoitteen antamiseen.

10.08.2016 Syksyn ensimmäinen valmennus laidunloman jälkeen ei mennytkään ihan niin kuin piti. Tarkoitus oli hakea hevoset aamulla talliin - tarhata ne, jotka eivät vielä tänään joutuisi hommiin ja jättää talliin lepäämään ne, jotka tänään osallistuisivat valmennukseen. Toisin kuitenkin kävi, sillä laitumelle aamulla päästessämme, huomasimme vain maahan tallotun langan ja rutkasti kavionjälkiä. Laidun oli liki tyhjä, vain ahneimmat oriherrat olivat jääneet laiduntamaan aitojen sisäpuolelle - ei ollut niiden mielestä ruoho vihreämpää aidan toisella puolella, ajattelin sarkastisesti. Pikafiksaus langoille, jotta loput kaverit myös pysyisivät laitumella. Ehdin siinä lankoja solmiessani käymään kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi: karanneet kuusi hevosta olivat laukkanneet suoraan parin kilometrin päähän isolle autotielle ja aiheuttaneet onnettomuuden, katkoneet vähintään jalkansa ja pilanneet naapurin istutukset. Onni onnettomuudessa, sillä Uuno, Kari, Mosa, Riski, Kalle ja Sumppi olivat suunnanneet tallille päin metsikön läpi oikaistuaan ja pyöriskelivät tallipihassa siivoten omenoita puiden alta. Kiinnihän ne eivät heti antaneet eivätkä ihan vahingoittumattomiakaan olleet, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin ja pintanaarmuilla selvittiin. Valmennus jäi tosin väliin.

13.05.2016, kirjoittaja Satu
Iltasella juuri ennen hevosten sisälle ottoa, hain omassa tarhassaan mököttävän Merkkarin sisälle. Saapuessani orin luo, se näytti ensin pahaa naamaa mutta heltyi herkkua saadessaan. Talutin Karin ulos tarhasta kohti tallia, mutta matka ei sujunut niin yksinkertaisesti kuin ajattelin... Kari hyppeli eteenpäin aina puoliväliin saakka, kunnes näpäytin sitä ryntäille riimunnarulla muutamaan otteseen. Pienistä pyynnöistä välittämätön ori pysähtyi ja malttoi sitten kävellä talliin saakka. Sisällä sidoin orin karsinaansa, noudin harjakassin ja ryhdyin harjaamaan oria. Hapero oli suositellut hoitamaan Karin näppärään tahtiin turhia viivyttelemättä, ja niin teinkin. Tällöin Karia ei alkaisi kyllästyttää vaan pääsisin lenkille iloisen hevosen kera.
Ajatuksenani oli lähteä Karin kanssa pienelle maastolenkille. Hapero sanoi että voisin hypätä selkäänkin, mutta päätin laittaa orin päähän vain suitset ja niihin juoksutusnarun. Kari käveli vauhdikkaasti mutta pysyin kuitenkin sen tahdissa mukana. Päästyämme tallipihasta jonkin matkan päähän, ori viitsi lopettaa hiihtämisen ja siirtyi rauhallisempaan tahtiin. Muutama ohimenevä auto ei herraa hetkauttanut, mutta auta armias kun saavuimme pienenpienen "ojan" luokse. Hoputtelin Karia ylittämään ojan, mutta jonkin aikaa siinä kesti - ja senkin teki varmaan tahallaan. Lopulta rautias hyökkäsi toiselle puolelle ja jatkoi matkaansa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Ylittäessämme matkan puolivälin, alkoi Karin käynti jälleen suureta. Nyt orille tuli selkeästi kiire kotiin, joten jouduin hetkittäin pyytämään tätä kovemminkin hidastamaan. Mitään typerää se ei kuitenkaan tehnyt, köpötti van entistä vauhdikkaammin kohti määränpäätä. Tallin nähdessään se hirnahti kimeästi. Pääsimme kuitenkin turvallisesti kotiin, jolloin vein Karin jälleen karsinaansa ja riisuin tältä suitset. Nuori ori oli ehdottomasti ansainnut porkkanansa, jotka heitin sen ruokakuppiin. Kello oli jo sen verran paljon, että annoin Karille voimakkaat taputukset ja jätin sen odottamaan iltaruokia.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 24-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse