Marrasvaaran Kahvi Mustana


† 10.1.2018 †

Kuvat: VRL-11983


Virallinen nimi: Marrasvaaran Kahvi Mustana Kutsumanimi: Kake
Syntynyt, ikä: 16.03.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 159cm
Väri: musta Merkit: tähti
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Cirus (VRL-12925), Marrasvaara Rekisterinumero: VH16-018-0879
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / noviisi Painotus: yleispainotus

KTK-III, 06/16, 18 + 17 + 17 + 15 = 67p

KRJ-I, 11/17, 7 + 42 + 22 + 20 + 15 = 106p

ERJ-II, 11/17, 7 + 40 + 12 + 25 + 15 = 99p

YLA1, 11/17, 35,5 (18+17,5) - 33 (21+12) - 17 - 12 - 4 = 101,5p

KERJ-I, 11/17, 7,5 + 40 + 22 + 18,5 + 15 = 103p

SLA-I, 12/17, 14 (5-3-3-3) + 22 + 23 + 20 + 20 = 99pHISTORIA


Marrasvaaran Kahvi Mustana on ensimmäinen ja todennäköisesti myös viimeinen Marrasvaaran kasvatti Hengenvaarassa - ei sen takia ettäkö orissa tai sen menneisyydessä olisi mitään vikaa, puhtaasti sen takia, että Marrasvaara hiljeni pian Kaken muutettua meille. Hetkeäkään ei ole kuitenkaan tarvinnut katua orin ostoa - tai ehkä satunnaisesti, mutta pääasiassa Kake on kuitenkin ollut hyvä päätös. Ori muutti meille kolmevuotiaana, juuri ennen varsinaista ratsutusta, eräänä maaliskuisena aamuna. Kake oli totutettu satulaan ja sitä oltiin muutenkin käsitelty runsaasti - honkkeli takkutukka meni traileriin yksin ihan ongelmitta ja käyttäytyi niin moitteettomasti tilanteessa kuin tilanteessa, kuin kaken kaltaiselta äijältä nyt voi odottaa. Ori kotiutui meille todella nopeasti ja löysi paikkansa sekä omassa laumassa että tallilaisten sydämessä.


LUONNE


Marrasvaaran Kahvi Mustana eli tutummin ihan vaan Kake on oikea äijä. Äijien jutut, kuten kentän lanaaminen, traktorit, kurassa kirmailu ja tytöt on Kakesta huippujuttuja, kun taas kaiken maailman piipertäminen ja kouluräpeltäminen ja puunaaminen on typerää ämmien touhua. Kake on se, joka tuijottaa korvat tötteröllä melkein aitaan nojaten, kun lantavarastoa tyhjennetään tai vaikka tehdään klapeja ja kun pitäisi illalla palata sisälle, se kirmailee viimeiseen asti hakijaansa karkuun. Se ei turhaan hellyyttä arvosta, ennemmin kannattaa lahjoa ruualla. Arjessa se on suht helppo, lähinnä saa olla tiukkana ettei herra rupea esiintymään liikaa tammoille tai uhittelemaan muille oreille.

Hoitotoimenpiteiden ajan Kake on aika nyrpeän näköisenä ja sen puolesta homma voitaisiin hoitaa vain mahdollisimman nopeasti pois alta. Kavioiden puhdistus sujuu ongelmitta, samoin varustaminen. Välillä ori voi olla vähän kärsimätön, varsinkin jos hoitajana on joku vähän hitaamman puoleinen. Se alkaa herkästi pyöriskelemään ja kuopimaan, mutta uskoo suhteellisen hyvin kun komennetaan. Komennuksen teho ei tosin ole yleensä kovin pitkäaikainen... Eläinlääkärin Kake juuri ja juuri kestää, samoin kengityksen kunhan se saa seurata kaikkea vierestä ja mielellään osallistuakin, mutta hierominen on siitä ihan turhaa puuhaa. Pesusta Kake tykkää ja se on muutenkin kunnon vesipeto, jolle käy ihan kaikki: vesiletku, kuralätäköt, kunnon uimapaikat.

Ratsastaessa Kake on aika kärsimätön eikä sen keskittymiskyky riitä kovin pitkäksi aikaa mihinkään pikkutarkkaan. Sen kanssa on tärkeä pitää treenit lyhyinä ja monipuolisina. Toisilla hevosilla pidetään välikäyntejä, Kakella toimii välilaukat paremmin. Siitä huomaa ulkopuolinenkin miten sen mieli lepää, kun se pääsee laukkaamaan rennosti omaa tahtiaan tekemättä sen kummempaa. Muutaman kierroksen jälkeen se jaksaa taas vähän aikaa tehdä töitä tosissaan. Kake on pääosin aika helppo ratsastettava: se ei ole räjähdysherkkä, vaikka reagoikin pieniin apuihin. Kake on luonnostaan ihan hyvin eteenpäinpyrkivä ja enemmän haastetta tuottaakin askellajien kokoaminen kuin lisääminen. Sillä on erittäin miellyttävät askeleet ja varsinkin laukatessa lepää myös ratsastajan mieli. Maastossa Kake on ehdottomasti parhaimmillaan. Se on tyytyväinen, tutkailee maisemiaan eikä koskaan pahastu reippaasta laukkapätkästä. Se sopii maastoiluun sekä yksin että kaverin kanssa eikä se kuumu kovimmissakaan kilpalaukoissa. Valjakkoajoonkin Kakea on epätoivoisesti koulittu: tarkkuusosiossa ja kestävyydessä se pärjäisi erinomaisesti, kun vauhtia on tarpeeksi, mutta kouluosuudella homma on Kaken mielestä tylsää ja ikävää.

Esteillä Kake on vähän haastavampi tapaus, vaikka se viihtyykin paremmin siellä kuin sileän treeneissä. Se on vähän turhankin vauhdikas ja reaktiivinen, tehden omia ratkaisuja jos ratsastaja ei ole kokoajan tilanteen tasalla. Ei riitä kerta eikä kaksi, kun Kake on imaissut itsensä väärälle esteelle, kun kuski on vielä ajatellut edellistä puomin kolahdusta. Kaken kanssa pitää mennä nykyhetkessä tai mielummin tulevaisuudessa, suoritusta ehtii miettiä sitten sen jälkeenkin! Orilla on erinomainen hyppytekniikka, joskin pikkuesteillä sillä on tapana vähän liioitella ja esittää melkoisia kenguruloikkia. Maastoesteillä Kake on jälleen parempi kuin aitojen sisäpuolella: se on entistä tarkempi hyppääjä ja ehkä jopa malttaa paremmin mielensä.

Kisatilanteessa ja ylipäätään vierailla paikoilla Kaken on ensin oltava kunnon idiootti ja mölistävä ja meuhkattava viimeistä päivää, jotta kaikki varmasti huomaavat hänen suuruutensa. Sitä saa ihan reippaastikin komentaa, mielummin niin päin kuin että käy oikeasti huonosti. Rauhoituttuaan Kake on kelpo kisakaveri, verkassa sillä on keskittyminen vähän muissa ratsukoissa, mutta radalla se malttaa keskittyä - jopa koulukisoissa! Traileriin se menee suhteellisen helposti, viimeistään ruualla lahjomalla, mutta sen on parempi matkustaa yksin niin kaikkialla on rauhallisempaa.


SUKUTAULU


Isä: Murhayön Kirkastus
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-I, jälkeläisluokka C
sh, trn, sk 162cm
VaB / 120cm / CIC1
Ii: Murhattu Hukka evm
sh, trn, sk 156cm
Iii: Pikku-Pauli evm
sh, rn, sk 160cm
Iie: Suden Hilkka evm
sh, klm, sk 149cm
Ie: Kristallin Kirkas evm
sh, rt, sk 164cm
Iei: Kirkastettu evm
sh, rt, sk 160cm
Iee: Kristalli Tähti evm
sh, rtkm, sk 154cm
Emä: Kahvintaika

sh, prt, sk 163cm
HeA / 100cm / helppo
Ei: Kahviritari evm
sh, m, sk 165cm
Eii: Turhantoivo evm
sh, m, sk 163cm
Eie: Kahviina evm
sh, vrt, sk 155cm
Ee: Tarutaika evm
sh, vprt, sk 160cm
Eei: Portaali evm
sh, m, sk 159cm
Eee: Taikatuisku evm
sh, vrt, sk 153cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Murhattu Hukka oli 156-senttinen tummanruunikko ori, jonka elämästä ei ole erityistä kerrottavaa. Murhattu Hukka oli pikkutallin kasvatteja ja suurimpia koitoksia sen elämässä oli lähialueen mätsärit ja seuratason este- ja koulukilpailut. Luonteeltaan ori oli kuitenkin täysi kymppi ja sen myötä sitä päädyttiin käyttämään jalostukseen kahdelle tammalle ennen ruunausta. Elämä pienellä tallilla oli huomattavasti helpompaa, kun kaikki pystyivät tarhaamaan yhdessä. Murhattu Hukka lopetettiin vasta kunniotettavassa 29 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isänisänisä Pikku-Pauli oli niin ikään monitoimihevonen, joka valloitti kisakenttiä kaikkien neljän lajin parissa, mutta sen lisäksi se oli juossut kilpaa nuoruusvuosinaan - huonosti tosin. Yllättäen Pauliksi kutsuttu ori oli ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, jossa sen näyttävät liikkeet pääsivät oikeuksiinsa. Turhan herkkis se ei ollut, vaan ennemmin väkisin vaikka läpi harmaan kiven -tyyppinen ruunikko. Oria käytettiin maltillisesti jalostukseen ja se jätti jälkeensä kolme ori- ja kolme tammavarsaa. Pauli lopettettiin kotitallillaan vanhuuden vaivojen vuoksi 20-vuotissyksynään.

Isänisänemä Suden Hilkka oli loistava opetusmestari ja sitä ennen junnujen ensimmäinen kisakaveri. Suden Hilkka oli kulomusta, 149-senttinen tamma, jolta ei taitoa puuttunut. Tamma pystyi suorittamaan käytännössä mitä vain ratsastaja siltä osasi pyytää ja paikkaili tosipaikan tullen myös paikkailla ratsastajan virheitä. Arjessa "Hilkka" oli niin ikään mitä helpoin. Jalkavaivan myötä Hilkka siirtyi siitostammaksi ennen kuin se lopulta lopetettiin pahenevan vaivan myötä.

Isänemä Kristallin Kirkas oli rautias, huimat 164 senttiä korkea symppistamma. Kristallin Kirkas oli mitä hyväsydämisin ja kiltein tamma, joka ei koskaan tahtonut pahaa kenellekään. Se kilpaili nuoruusvuosinaan alueluokissa sekä koulussa että esteillä, startaten myös muutaman helpon kenttäluokan. Myöhemmin tamma siirtyi pienelle ratsastuskoululle erinomaiseksi opetusratsuksi ja muutaman varsan mammaksi. Kaikki kolme tammavarsaa peri Aikamoiselta kiltin luonteen ja tasaisen suorituskyvyn. Kristallin Kirkas lopetettiin jalkavaivojen vuoksi jo 20-vuotiaana.

Isänemänisä Kirkastettu oli hyvin simppeli oriherra, jonka kanssa arki sujui moitteetta niin kauan kuin rutiinit säilyivät. Uudet tilanteet stressasivat sitä, mutta vanhemmiten ja ruunauksen myötä se rauhoittui ja alkoi väläytellä erinomaista kapasiteettia kenttäkisoissa. Hulppean menestyneen sukunsa vuoksi siitä oltiin otettu pakasteita talteen ja Kirkastettu onkin kymmenen varsan isä: kahdeksan oria ja kaksi tammaa. Ori lopetettiin pahan ähkyn myötä parikymppisenä.

Isänemänemä Kristalli Tähti oli rento ja reipas tamma, jonka kanssa on myös kierretty siellä täällä kisoissa. Kantakirjatilaisuudessakin tamma kävi nappaamassa ihan ansaitun kolmospalkinnon - rautiaankimolla tammalla on hyvät ja huonot puolensa. Jälkeläisiä tammalla on kolme kappaletta, jotka ovat onnekseen perineet enemmän rakennetta isiltään, mutta luonne tullut suurimmaksi osaksi tammalta. Kristalli Tähti oli käsitellessä helppo, mutta ratsuna se vaati taitavan ratsastajan, jotta se käytti itseään tehokkaasti eikä vain kaahottanut eteenpäin.


Emänisä Kahviritari on niitä Kaken suvun tuntemattomampia nimiä. Se oli lähes koko elämänsä yksityishenkilön kouluratsu Etelä-Suomessa, se kilpaili aluetasolla kohtalaisen hyvin menestyen. Kahviritari oli erittäin hyväluonteinen - se oli sopivan reipas, kuuliainen, rehellinen ja sillä oli hyvä työmotiivi. Sen lisäksi sillä oli tasapainoinen ja hyvä rakenne ja erinomaiset liikkeet. Kahviritari astuikin kolme tammaa ennen ruunaustaan ja muuttoa tälle yksityishenkilölle. Musta herra lopetettiin pitkän ja antoisan elämän päätteeksi kotitallillaan vanhuuden vaivojen vuoksi.

Emänisänisä Turhatoivo oli 163-senttinen musta esteratsu, joka kilpaili menestyneesti jopa 120 sentin luokissa. Turhatoivo oli peloton ja varma hyppääjä, joka ei kavahtanut kyllä mitään. Kotioloissa ori oli kaikkien kaveri, oikea nallekarhu. Turhatoivo oli suosittu jalostusori ja se jätti jälkeensä yli 15 varsaa elämänsä aikana. Eläkevuosiaan ori vietti pienessä ratsastuskoulussa ja opetti useita nuoria hyppäämään.

Emänisänemä Kahviina ei ollut mikään kilpakenttien kirkkain tähti, mutta toimitti erittäin hyvin harrasteratsuna taitaessaan riittävällä tasolla niin ratsastuksen eri lajit kuin kärryttelyn ja vaikka hevosagilityn. Kahviina oli melko massiivisesta rakenteestaan, vaikkakin vain 155-senttisestä säästään huolimatta ihan kaikkien käsiteltävissä ja harvemmin törmäsi niin hyvätapaiseen hevoseen. Vaaleanrautiasta tammaa käytettiinkin erinomaisen luonteensa vuoksi jalostukseen ja se jätti jälkeensä kolme hienoa ja niin ikään hyväluonteista orivarsaa ennen menehtymistään vanhuuden vaivoihin.

Emänemä Tarutaika oli suuri, reipasmielinen suomenhevostamma. Vaaleanpunarautias tähtipää oli kouluratsastuksen ja valjakkoajon asiantuntija, jolta olisi löytynyt potentiaalia myös esteille, mutta omistaja painottui lähinnä kouluratsastukseen. Tarutaika oli säpäkkä ja reipas, mutta kuitenkin hallinnassa pysyvä ratsu. Se keksi jekkuja, mutta oli pääasiassa hyvin harmiton tapaus. Tamma sai kolme varsaa, jotka niin ikään nekin ovat pärjänneet erinomaisesti kilpakentillä. Tarutaika lopetettiin ähkyn vuoksi jo 17-vuotiaana.

Emänemänisä Portaali oli kipakka ori, jota ei ollut alunperinkään tarkoitus käyttää jalostukseen. Neljävuotiskesänään se kuitenkin karkasi tarhastaan ja vahinkovarsa Taikatuiskun kanssa sai alkunsa. Pienellä harrastetallilla ikänsä elänyt Portaali ruunattiin pian tämän jälkeen ja sen jälkeen sen luonne vähän tasoittui. Musta ori oli lahjakkaasta suvusta ja varsin taitava itsekin, ja sen kanssa kilpailtiin estekilpailuissa ja satunnaisesti myös paikallisissa kenttäkilpailuissa. Ruuna lopetettiin 18-vuotiaana nivelrikon vuoksi.

Emänemänemä Taikatuisku, vaaleanrautias tamma oli mitä kiltein ja herttaisin hevoseläin, jonka kanssa elämä oli tasaista ruusuilla tanssimista. Tamma oli oikea pikkuluokkien rusettihai - se kuljetti ratsastajansa maaliin aina ja sataprosenttisen täysillä. Isompiin luokkiin sillä ei riittänyt kapasiteetti, mutta näyttelyissä se menestyi isoissakin kinkereissä. Taikatusiku astutettiin nuoruusvuosinaan kerran, se sai yhden vahinkovarsan, ja vanhemmalla iällä astutettiin vielä kahdesti, ja maailmaan putkahti neljä tammavarsaa. Yhden niistä kohtalo on jo edellä, kaksi muuta päätyivät emänsä tavoin kilpailemaan pikkuluokkiin, yksi harrastehevoseksi. Taikatuisku lopetettiin 28-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


emä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Rätvänän Kuuhullu // 27.03.2016 // Dora (VRL-13090) // t. Huvitutin Kahvikuppineuroosi
Räiskyvän Huiskaus // // 12.05.2016 // SV (VRL-14617) // o. Hengenvaaran Mokka
Mörkövaaran Makeanhimo // 23.05.2016 // Pierre (VRL-10531) // t. Hengenvaaran Kahviina
Mörkövaaran Makeanhimo // 12.07.2016 // Dimma (VRL-08204) // t. Hengenvaaran Tummapaahto
Huvin Tukkasekaisin // 19.08.2016 // navi (VRL-03378) // t. Vatupassittaja LO
Viisikon Metkuliisa // 29.11.2016 // Meiju K. (VRL-12530) // o. Fiktion Kahvinkuje


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

21.04.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 1/30 //
06.05.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 2/40 //
09.05.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 4/40 //
03.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 4/30 //
04.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 4/30 //
11.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/100 //
11.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 5/30 //
12.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 1/30 //
12.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 6/40 //
13.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/100 //
16.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 6/40 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 2/40 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 5/30 //
18.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 5/40 //
18.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 9/100 //
19.05.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 6/40 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo B // Hortensia // 3/40 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/100 //
21.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/100 //
22.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Ginger // 3/30 //
30.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/100 //
30.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/100 //
22.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kauniston Tila // 1/30 //
24.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kauniston Tila // 1/30 //
27.05.2016 // KRJ/Helppo A // Ruuti // 5/40 //
27.05.2016 // KRJ/Helppo A // Kauniston Tila // 2/30 //
28.05.2016 // KRJ/Helppo A // Ruuti // 6/40 //
01.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
02.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 5/30 //
05.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 4/30 //
09.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 2/40 //
09.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mörkövaara // 5/40 //
11.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
12.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 4/30 //
20.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mooncruiser Racehorses // 1/30 //
12.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 5/39 //
16.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 1/39 //
18.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 1/39 //
18.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 3/39 //
20.06.2016 // KRJ/Helppo B // Metsovaara // 3/39 //
30.04.2017 // KRJ-cup/Helppo A // Oldfinion Dressage // 1/182
31.08.2017 // KRJ-cup/Helppo B // Savage // 5/189 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

21.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 2/30 //
22.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 3/30 //
23.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 2/30 //
24.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 5/30 //
25.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 5/30 //
28.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 3/30 //
29.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 1/30 //
29.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 2/30 //
30.04.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 1/30 //
05.05.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 3/40 //
08.05.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 6/40 //
10.05.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 1/40 //
15.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 3/30 //
03.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 4/30 //
06.05.2016 // ERJ/110cm // Vanima // 4/30 //
13.05.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 5/40 //
15.05.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 2/40 //
17.05.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 3/40 //
23.05.2016 // ERJ/110cm // Vanima // 5/30 //
18.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 2/40 //
12.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 1/30 //
16.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
18.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
20.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 3/30 //
25.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 1/35 //
25.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 4/35 //
28.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 1/35 //
29.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 2/35 //
08.06.2016 // ERJ/100cm // Március // 3/40 //
12.06.2016 // ERJ/100cm // Március // 4/40 //
14.06.2016 // ERJ/100cm // Március // 5/40 //
23.06.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 6/40 //
24.06.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 5/40 //
29.06.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 1/30 //
30.06.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
03.07.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 4/40 //
06.07.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 3/30 //
16.07.2016 // ERJ/110cm // Koskimäki // 2/30 //
03.07.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 5/40 //
04.07.2016 // ERJ/110cm // Hortensia // 5/40 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

02.06.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/60 //
04.06.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 1/60 //
09.06.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 5/60 //
01.06.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 6/38 //
04.06.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/38 //
05.06.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/38 //
06.07.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 3/30 //
08.07.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 5/30 //
12.07.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 7/50 //
01.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/30 //
04.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 1/28 //
05.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 4/30 //
10.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 3/28 //
11.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 3/25 //
12.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
12.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/25 //
14.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 3/25 //
15.08.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/40 //
17.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/30 //
18.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 4/30 //
19.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/25 //
19.08.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/40 //
20.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/25 //
20.08.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 5/40 //
22.08.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/40 //
26.08.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 1/40 //
28.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 4/30 //
30.08.2016 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/30 //
02.08.2016 // KERJ/CIC1 // Március // 5/40 //
23.08.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/50 //
23.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/33 //
02.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 5/40 //
03.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/40 //
05.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 6/40 //
14.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/40 //
15.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 3/40 //
16.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 2/40 //
02.09.2016 // KERJ/CIC1 // Turmelataja // 4/40 //
09.09.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 6/50 //
10.09.2016 // KERJ/CIC1 // Turmelataja // 6/40 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

13.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/31 //
19.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/31 //
22.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/40 //
23.05.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/40 //
01.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
04.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 4/44 //
07.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 2/44 //
11.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
12.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
16.06.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/36 //
03.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/40 //
25.06.2016 // VVJ/Noviisi // Március // 4/21 //
02.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 8/81 //
08.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/81 //
10.07.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 3/81 //
16.07.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/35 //
24.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 3/30 //
26.07.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 1/30 //
29.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 3/50 //
02.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 1/40 //
05.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/41 //
07.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
07.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/41 //
07.08.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
08.08.2016 // VVJ/Noviisi // Breandan // 3/14 //
09.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 5/41 //
09.08.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
10.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //
11.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
12.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 3/40 //
13.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/17 //
14.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 4/17 //
15.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 1/17 //
16.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 6/40 //
16.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 2/17 //
19.08.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 2/40 //
20.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 2/17 //
21.08.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 3/22 //
02.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/40 //
03.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/40 //
04.09.2016 // VVJ/Noviisi // Ros Cirein // 4/40 //
30.10.2016 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 13/135 //
30.11.2016 // VVJ-cup/Noviisi// Breandan // 1/75 //
31.10.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/95 //

Näyttelyt, 1x RCH = 10p

30.04.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 5/12 // 35p.
20.05.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // RCH // 39,5p.
29.06.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 6/12 // 39p.
21.07.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 9/12 //
23.07.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 6/12 // 38,5p
01.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 8/12 //
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 9/12 // 38p


PÄIVÄKIRJA


12.10.2017 Kake on odottanut omia laatuarvostelujaan aivan liian pitkään. Jostain syystä sen varsat eivät päätyneet niin nopeasti kisakentille, jolloin jälkeläisnäyttöjä odoteltiin todella pitkään. Itse olisin halunnut vielä Kakesta omaan talliin varsan, mutta koska sillä on ennestään jo kuusi jälkeläistä, olen arastellut vielä yhden lapsosen teettämistä. Täytyy vielä miettiä ja tutkailla tilannetta, kenties se seitsemäs varsa ei olisikaan liikaa, orin vanhempia on kuitenkin käytetty vain maltillisesti jalostukseen.

08.08.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Estevalmennuksen aiheena oli tänään sarjat ja erilaiset sarjavälit. Kake tuntui alusta asti aika energiseltä ja verkkahyppyihin se lähti vähän liian kaukaa ja tyyli oli muutenkin mallia mitä korkeammalta ja kovempaa, sitä parempi. Valmentaja pisti kyllä molemmat hommiin siihen malliin, että aika nopeasti alkoi homma sujua ja Kakekin rauhoittui sen verran, että pystyi hyppäämään siististi ja hallitusti. Ratsastaja sai tänään palautetta lähinnä turhan hitaasta kädestä, jolloin Kakekin jäi välillä pohkeen taakse jäkittämään ja eteneminen ei ollut siistiä. Lähes koko tunnin hinkkattiin yksittäisiä sarjoja, mutta lopuksi päästiin hyppäämään kolmen sarjan "rataa", joka sujui yllättävän hyvin: sekä Kake että ratsastaja olivat selvästi ottaneet opikseen ja meno oli rauhallista ja hallittua.

12.06.2017, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään meillä oli vuorossa Kaken kanssa pieni maastoestevalmennus, viime aikoina kun oltiin puuhailtu lähinnä rataesteillä ja sileällä. Kake tuntuikin vähän liiankin reippaalta ja irtonaiselta, kun verkkasimme peltopläntillä ennen esteille siirtymistä. Se yritti muutaman kerran jopa säikähtää jotain olematonta rapinaa ja sinkaista kiitolaukkaan. Selvästi liian vähän maastoilua viime aikoina... Vähän kontrolliharjoituksia tehtyämme pääsimme hyppäämään muutaman verkkahypyn tukkikasojen yli. Kake esittikin melkoiset leijonanloikat, vaikka esteet olivat hyvin pieniä. Pitempiä pätkiä tehdessämme se onneksi pysyi paremmin hallinnassa ja saatiin yllättävän kivojakin pätkiä aikaan, vaikka olin aivan varma, että homma menee ihan pelleilyksi. Kake hyppäsi tyypilliseen tapaan rehellisesti ja hyvillä kaarilla, ainoastaan lähestymiset vaativat vähän työtä: ori kun olisi mielellään rynninyt vain suoraan pohjille ja hypännyt aivan liian läheltä.

02.06.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään Kake hyppäsi erinomaisesti! Olimme lähteneet jo kukon laulun aikaan naapuritallille arvostetun ruotsalaisen estevalmentajan oppiin. Kake oli vähän jännittynyt vieraassa paikassa, vaikka se ei sille ihan uusi ollutkaan, ehkä sen takia että itse vähän jännitin ihkauutta valmentajaa. Kaikki alkoi kuitenkin sujua hurjan hyvin, kun pääsin Kaken selkään ja verkkailemaan sitä esteiden lomaan. Meillä synkkasi hyvin valmentajan kanssa, olimme samoilla kannoilla hevosten käsittelystä ja hän löysi juuri meille sopivat harjoitukset. Saimme vauhdin hyvin kontrolliin sarjaesteilläkin ja Kaken kierrokset pysyivät kurissa, kun se sai sopivan haastavaa tehtävää. Tehtävät eivät olleet korkeudeltaan päätä huimaavia, mutta teknisesti sellaisia, että sekä ratsastaja että hevonen joutui tosissaan keskittymään ja miettimään, että niistä selvittiin kunnialla.

03.03.2017 Kakella oli jotenkin hurjan huono päivä, vaikka koko muu maailma tuntui hymyilevän. Aurinko paistoi pitkästä aikaa oikein kunnolla ja ilma oli todella keväinen, muut hevoset möllöttelivät nauttien auringosta, mutta Kake juortti tarhan perällä eikä selvästikään ollut halukas lähtemään töihin. Muutin jonkin verran suunnitelmia ja harjausoperaatioiden jälkeen suuntasimme pellolle, jossa juoksuttaisin Kaken enkä suinkaan mennyt kentälle kunnon koulutreeneihin. Alkuraveissa Kake vähän osoitti mieltään ja yritti jopa uhitella ja juosta kohti, mutta napakalla huomautuksella asettui kyllä ja liikkuikin ihan kohtalaisen hyvin. Laukassa arvatenkin lumihanki lakkasi tuntumasta raskaalta ja orilla oli sekä etu- että takapää aikas kevyitä, mutta riekkukoot jos siltä tuntuu. Kakelle tuli ihan hiki ja teimme piiiitkät loppukäynnit tiellä ja lopuksi vielä venyttelin Kakea vähän. Riehuminen pellolla ja ylipäätään energian purkaminen selvästi paransi myös orin mielialaa ja se tuntui jäävän ihan tyytyväisenä odottamaan iltaheiniään.

21.11.2016, kouluvalmennus, valmentajana Sippe
Saavuin Hengenvaaralliselle vyöhykkeelle alkutalven kauniina pakkasaamuna. Yöllä oli satanut kiitettävästi lunta ja maa oli liukas, joten tämän päivän valmennukset pitäisin maneesissa. Kävellessäni kohti tallia tarhoista kurkki monenlaista suomenhevosta ja ponia, jokaisen turpakarvat olivat pakkasen jäljiltä aivan kuurassa. Tallissa huomasin heti Haperon, joka satuloi parhaillaan päivän ratsua Kakea. Tervehdin molempia, ja juttelin Haperon kanssa hetken. Tämä kertoi lähtevänsä aluksi pienille kymmenen minuutin alkukäynneille maastoon - sillä aikaa minä saisin käydä väliin jääneet aamukahvit satulahuoneen Röhnö-sohvalla tai käyskennellä tallilla ympäriinsä.
Kun Hapero ja Kake noin kymmenen minuutin kuluttua saapuivat maneesille, autoin ratsastajaa ensi töikseni ottamaan enkkukuvioisen viltin pois hevosen selästä. Viikkasin viltin maneesin katsomon reunapenkille, ja kävelin takaisin alueen keskelle seuraamaan Haperon ja Kaken alkuverkkaa. Kake oli vähän kärsimättömän ja sähläävän oloinen, ja heitteli turhautuneena päätään kun vauhti ei ollutkaan ravia kovempaa. Pienen työstämisen jälkeen Kake alkoi liikkua rennosti myös ravissa. Laukassa Kakea haettiin aluksi ihan vaan rennoksi ja pyöreäksi laukkailemalla maneesissa suuria ympyröitä ja kaaria, välillä kunnon reippaita kierroksia ottaen.
Valmennuksen keskipaikkeilla Haperon ja Kaken kanssa harjoiteltiin vielä vastalaukkoja sekä hieman avoja. Vastalaukoissa malttamaton Kake tarjosi helposti ristilaukkaa askeleissa seotessaan, mutta kun asian harjoitteluun keskityttiin hetki vähän tiiviimmin ja ratsukon kanssa haettiin sitä virheetöntä suoritusta, alkoivat vastalaukatkin luonnistua. Avoissa ei Haperolla tai Kakella kummallakaan ollut sen suurempia hankaluuksia. Valmennuksen lopuksi ratsukko sai vielä hieman päästellä maneesissa, ja käyntiin siirtyessään Kake oli silminnähden tyytyväinen.

14.11.2016, kirjoittanut Jannica
Aurinkoisen aamun kunniaksi olin ajatellut lähteä Kaken kanssa pikku maastolenkille, koska Hapero oli kaiken lisäksi sanonut orin olevan oikein kiva maastokaveri ja rauhallisempi kuin maneesissa jopa mitä kyllä hieman epäilin.. Kymmenen maissa saavuin tallille ja harjailin ensi töikseni hevoseni. Sitten laitoin varusteet ja talutin ratsuni pihalle. Kiristettyäni vyön nousin selkään ja lähdimme kävelemään kohti tuttua maastopolkua. Alkumatkan kävelimme ja ravailimme myös muutamia pieniä pätkiä. Alkuverryttelyt suoritettuani oli laukkaamisen vuoro, jota kokeilin ensin turvallisuussyistä ylämäkeen laukaten mäen ylös asti onnistuneesti.
Sen jälkeen jatkoimme ravissa ja koska tuo pikkupätkä laukkaa oli sujunut hyvin laukkasuoralle tullessamme annoin palaa! Ori käyttäytyi erittäin hyvin, vaikka pääsi viilettämään täyttä vauhtia koko suoran päästä päähän harja hulmuten, uskaltauduin jopa hieman nousemaan kevyempään istuntaan ja antamaan orille ohjaa pidentää kaulaansa nelissä sen temmeltäessä eteenpäin. Tallille palatessamme ori oli tietenkin hiestä märkä, joten talutin sen suoraan pesupaikalle napattuani riimun mukaan ja varusteet riisuttuani huuhtelin letkulla ensin muun ruumiin.
Kake tuntui nauttivan suihkuttelusta ja rentoutui pestessäni jalat lopuksi, niihin oli tarttunut hieman hiekkaa metsäpolulta. Sitten loimitin orin fleeceloimella kuivattuani sen hikiviilalla ja talutin karsinaan syömään, kohta tulisivat muutkin ruokailemaan. Heitin sille siivun heinää valmiiksi. Hetken kuluttua olin saanut kaikki Kaken varusteet putsailtua ja minulla oli vielä kosolti aikaa, joten päätin auttaa hevosten sisäänotossa tallityöntekijää, joka oli todella otettu halukkuudestani auttaa häntä! Kaken syötyä otin märän kuivatusloimen pois ja harjasin orin kumisualla pikaisesti koska en ollut sitä pesun jälkeen harjannut, jonka jälkeen Kake ja muut pääsivät loimitettuina takaisin pihalle seisomaan vesisateeseen. Siivoilin vielä muutamia karsinoita naisen apuna ja suuntasin sitten itsekin kotiin päivälliselle.

12.11.2016, kirjoittanut Jannica
Päätin iltapäivällä piipahtaa extempore Hengenvaarassa katsomassa kaipasiko Hapero apua hevosten liikutuksessa tänään. Ja olihan siellä hommaa kerrakseen minullekin. Ähisten ja puhisten nainen paiskoi toimistossa kansioita ja viittasi kintaalla tallin suuntaan. "Ota vaan kenet tahdot, en mä ehdi näiltä paperihommilta ratsastaa varmaan viikkoon!" Palasin talliin ja valitsin päivän liikutuslistalta Kaken, jonka kohdalla ei yllättäen ollut kenenkään nimeä hoitajista. En ollut ratsastanut Kakea aiemmin, mutta minulla oli sellainen käsitys, ettei ori mitenkään erityisen haastava ollut.. kaipasi vain tekemistä, että sen sähläämisen sai kanavoitua johonkin järkevään toimintaan.
Kävin rapsuttelemassa Kakea tarhassa hetken ja mietin mitä tekisimme tänään sen kanssa, kun maastoonkaan ei ekalla kerralla uskaltanut sentään lähteä. Hain hevosen sisään talutettuani harjat ja varusteet valmiiksi tuumiessani edelleen mitä tekisimme. Harjaamiseen meni luvattoman paljon aikaa, koska ori ei malttanut yhtään seisoa, vaikka oli sidottuna karsinaan kiinni. Varusteet sentään sai suhteellisen helposti laitettua Kakelle, vaikka ori olikin tallata varpaani useaan otteeseen stepatessaan edestakaisin levottomasti karsinassaan.
Laitoin suitset päähän ja talutin sen maneesiin vetäessäni samalla kypärää päähäni ja hihnaa kiinni. Huomasin heti alkukäynneissä, että se kyttäsi kaikkea ja säpsähti pienintäkin ääntä. Saadessaan tekemistä se alkoi kuitenkin ravissa unohtaa koko jutun, vaikka laukkaa nostaessani singahtikin kerran sivulle jättiloikan. Kerran se taisi yrittää toiseen suuntaan myös kuskata minua ympyrältä uralle lujempaa, mutta se leikki loppui lyhkäiseen komentaessani Kakea heti kunnolla äänitehostein. Lopetettuamme ori oli aivan hiestä märkä ja talutin sen tallissa suoraan pesupaikalle, missä riisuin varusteet ja suihkutin koko hevosen. Tarjosin myös vettä, mutta ei Kake sitä halunnut. Hoitamisen jälkeen vein orin karsinaansa syömään ja siivosin varusteet paikalleen.

11.09.2016 maastoestetreeni, kirjoittanut _Larza
Tänään pääsin treenaamaan Kakea, eli Marrasvaaran Kahvi Mustana. Sain kunnian lähteä maastoesteille tuolla upealla orilla Haperon kaveriksi, kun hän treenaa toista hevosta. Koska Kake on tosi äijä, joka ei turhista akkamaisista puunaamisista piittaa, teimme harjauksen mahdollisimman lyhyen kaavan kautta ja varustaminenkin hoidettiin niin nopeasti kuin suinkin pystyin. Kun Hapero oli saanut oman ratsunsa valmiiksi talutimme hevoset pihalle ja nousimme selkään.
Hapero ratsullaan lähti näyttämään tietä ja kiersimme maastoesteradan ensin käynnissä. Kävimme läpi radan mahdolliset huonot kohdat ja piilomontut, jotta osaisin ne väistää nopeammassakin vauhdissa. Kake vaikutti olevan erittäin energinen ja tylsistyneen pelkästä köpöttelystä, olimmehan sentään maastoesteiden keskellä. Lämmittelimme ja taivuttelimme hevoset ensin läheisellä sänkipellolla, jonka jälkeen lähdimme hyppäämään ensimmäisiä esteitä metsän reunaan. Ensimmäisenä esteenä oli pieni tukki pölkkyjen päällä, jonka Kake ylitti varmoin askelin. Toisella esteellä, joka oli oksista tehty pieni aita, itse laskin askeleet väärin mutta Kake paikkasi tilanteen ja hyppäsi hyvin vähän liian läheltäkin. Seuraavaksi vuorossa oli portaat joita hyppäsimme molempiin suuntiin. Kake hyppäsi erittäin tarkasti ja malttoi sovittaa askeleensa juuri niinkuin ohjasin.
Hypättyämme lähes koko radan, kävimme vielä läheisellä pienellä matalalla lammella kahlaamassa, joka selkeästi oli Kaken mielestä paras osuus. Ori nimittäin innostui kauhomaan ja roiskuttamaan vettä kuin pieni lapsi, ja kun piti lähteä takaisin tallia kohti, piti tehdä oikeasti töitä että sai sen lammesta pois. Kaiken kaikkiaan treeni oli oikein onnistunut ja Kake mahtava ratsu, ainakin näin maastoesteillä.

12.06.2016 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa. Kake aiheutti vähän ongelmia machoillessaan parille uudelle, nuoremmalle orille, vaikka se normaalisti olikin suhteellisen helppo tapaus. Iltaan mennessä tilanne onneksi rauhoittui eikä muutoksia tarvinnut enää tehdä.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 27-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse