Hengenvaaran Hitu


† 3.7.2018 †

Kuvat: kuvat käytössä yksinoikeudella


Virallinen nimi: Hengenvaaran Hitu Kutsumanimi: Iitu
Syntynyt, ikä: 30.10.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenpienhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 147cm
Väri: punarautias Merkit: tähti, oej vsk & vtj tkvsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH16-018-2663
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 08/17, 6,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 108,5p

ERJ-I, 10/17, 5,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

KRJ-I, 11/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106

VVJ-I, 12/17, 5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106p

SLA-I, 06/18, 10 (3-2-3-2) + 19 + 25 + 20 + 20 = 94p

YLA1, 06/18, 34 (17+17) - 30 (21+9) - 17 - 11 - 7 = 99pLUONNE


"Hiidellä on myös tytär nimeltä Hitu. Hidulla on käärmehiusrihmoja, jotka se sitoo palmikoille. Hitu on käärmepiika, raivotar. Hiiden tyttärillä on toisinaan tuliset, toisinaan hikiset hiukset. Tyttäret keittävät työkseen padoissa ruokaa, jauhavat ja seulovat jauhoja, leipovat leipää kantavat vettä ja tekevät muitakin taloustöitä."
Ei ole meidän Hitu raivotar. Ahkera se on niin kuin hiidenkin tytär ja tulitukkakin kiitäessään tasaisin askelin pitkin metsätietä! Perusluonteeltaan parempaa hevosta saisi hakea. Iitu on kiltti, motivoitunut ja aina kaikkien kaveri. Se lähtee aina mielellään töihin ja kenen vain matkaan. Vähän laiskanpulskea Iitu tulee kaikkien hevosten kanssa toimeen ollen ennemmin vähän epäsosiaalinen kuin lauman keskipiste. Ruokaa tamma rakastaa ja menisi vaikka häntä edellä puuhun sen eteen!

Hoitaessa tamma voisi olla vaikka vapaana - jos siis ruoka ei vetäisi sitä niin vahvasti puoleensa. Se käyttää kyllä kaikki tilaisuudet hyödyksi livahtaakseen rehuvarastoon tai lähimmälle ruohotupsulle, mutta muuta pahaa se ei koskaan tee. Se on kaikkien perushoitotoimenpiteiden aikana paikallaan kuin patsas ja nostaa kaviot nätisti pyydettäessä kannatellenkin niitä itse. Kengittäjälle ei voisi helpompaa tapausta kuvitella. Aina terve Iitu ei juuri eläinlääkärin vierailuja kaipaa, mutta nekin sujuvat ongelmitta. Hieroja sen sijaan käy säännöllisesti, sillä tammalla on tapana jumiutua aika herkästi varsinkin lavoistaan. Varustaessa Iitu saattaa vähän pullistella, mutta kunhan muistaa kiristää vyön vielä ennen selkään menoa tai liikkeelle lähtöä niin kaikki on hyvin. Taluttaessa sen kanssa saa olla vähän tarkempana, ettei tamma lähde omille teilleen - yllätys yllätys, ruuan perään.

Ratsastaessa Iitu on sellaista hitaasti lämpeävää, mutta yritteliästä tyyppiä. Se vaatii normaalia pitemmät alkukäynnit ja pitemmän verryttelyn virittyäkseen helpon A:n tasolle. Paras puoli Iitussa on sen tasaisuus ja varmuus: se ei ikinä hötkyile tai säiky ja tekee aina pyydetyt asiat. Pukittavankin sen on nähnyt hyvin harvoin ja silloinkin vain ilosta. Askeleiltaan tamma ei ole kummoinen, vaan sen kanssa pisteet pitää kerätä tarkasta suorittamisesta, mutta siinä Iitu onkin parhaimmillaan. Se rakastaa nyhertämistä ja pientä piipertämistä, tarkat siirtymät ovat ehdottomasti sen vahvuus. Voisi sanoa, että tamma on varsin tylsä, mutta toiset osaavat arvostaa sen ennalta-arvattavuutta ja rauhallisuutta. On kivampi pyytää eteen kuin pidättää jatkuvasti. Maastossa se on vähän reippaampi, mutta vain jos niin halutaan. Se jaksaa kyllä puksutella rauhallista vauhtia kilometrikaupalla, muttei koskaan kieltäydy reippaasta kilpalaukasta. Kuten arvata saattaa, Iitu ei säiky mitään, ei edes yksin. Varmajalkaisempaa ratsua saa tallista hakea.

Esteilläkään ei Iitun kierrokset nouse. Se on edelleen tasaisen varma suorittaja, joka täytyy lähinnä ohjata esteeltä toiselle. Tamma ei ikinä kiellä, vaan yrittää rehellisesti yli ja hyvän hyppytekniikkansa ansiosta useimmiten selvittääkin esteet kunnialla. Luonnollisesti hevosystävällistä on tuoda tamma hyvin esteelle, mutta esimerkiksi uusintaradoilla tamman kyvyistä on hyötyä. Nopeudellaan se ei pärjää kovimmille, mutta jälleen tekniset radat ja tiukat tiet ovat sen avaimet voittoon. Ponnistusvoimaa tammalta löytyy ulkonäköön nähden yllättävän paljon ja moni hämmästyykin nähdessään aikaisemmin tarhassa muulimaisesti möllöttäneen Iitun esteradalla! Maastoesteillä vauhtia on vähän enemmän, mutta sama, varma tatsi toimintaan löytyy.

Valjakkoajo kuuluu ehdottomasti Iitun vahvuuksiin. Se on rakastaa kouluosuuden piipertämistä ja tarkkuuskokeen vauhtia. Oikeastaan tarkkuuskoe, osittain myös kestävyyskoe, on ainut, joka saa Iitun kierrokset nousemaan. Tamma on kulkee korvat hörössä ryhdikkäänä, reagoiden pienimpiinkin ohjastajan apuihin. Toki tämän taustalla on kärsivällinen verryttely, mutta laiskanpulskeasta Iitusta ei ole tietoakaan! Parivaljakossa Iitu on parhaimmillaan vähän reippaamaan, muttei minkään viripään kaverina. Myös ohjasajo sujuu tamman kanssa vaihteluna viikko-ohjelmaan ja jumppailuna.

Vierailla paikoilla, vaikka kilpatilanteen hälinässäkin, Iitu on oma rauhallinen itsensä ja seisoo rauhallisena vaikka tuntikausia seuraamassa tapahtumia. Iitu on kuin kotonaan missä tahansa. Verryttelyssä sitä saa herätellä haaveiluistaan, mutta sen haastavampi se ei ole muualla kuin kotonakaan. Traileri on aina ollut Iitulle vähän jännä paikka, mutta kaverin perässä se tulee mielellään täyden heinäverkon luo ja siinä se seistä napottaa rauhallisena koko matkan.


SUKUTAULU


Isä: Hattuvaaran Hiidenpata
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sph, prt, sk 147cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ii: Hopeasulka
KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rnkm, sk 161cm
Iii: Kultasulka evm
sh, km, sk 163cm
Iie: Harmoona evm
sh, rn, sk 156cm
Ie: Kurpitsaprinsessa

sh, trt, sk 160cm
Iei: Vuoristoradankuningas evm
sh, m, sk 163cm
Iee: Vadelmavaunu evm
sh, prt, sk 156cm
Emä: Vähäpellon Metka
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 154 cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ei: Namiska
KTK-II, YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
VSN Champion, jälkeläisluokka C
sh, rt, sk 159cm
Eii: Kelmu-Welmeri evm
sh, prt, sk 159cm
Eie: Taipumus evm
sh, rt, sk 157cm
Ee: Mettänneito
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I
sh, rn, sk 155cm
Eei: Mehtäläinen evm
sh, tprt, sk 154cm
Eee: Tuulineito evm
sh, prn, sk 152cm


SUKUSELVITYS


Isänisänisä Kultasulka oli todella kuvankaunis suomenhevosori, se oli väritykseltään vitivalkoinen ja säkäkorkeutta se omasi noin 163cm. Väriä korosti vielä orin astetta raskaampi rakenne, joka johtui isänlinjan työhevospainotteisuudesta. Kultasulka oli kuitenkin itsessään yleispainotteinen hevonen, joka oli etevä koulu- ja esteratsastuksessa, mutta myös oiva peli valjakkoajossa. Korkeasi koulutettu se ei ollut, koulua sillä kisattiin helppo B tasolla ja esteitä se hyppäsi 60cm korkeudella, mutta näissä pikkuluokissa se menestyi kiitettävästi. Valjakossakin erityisesti helpot tarkkuuskokeet olivat sen ominta alaa, sillä vaikka ori oli melkoinen muhku, oli se silti yllättävän ketterä. Luonteeltaan Kultasulka oli käsiteltäessä hieman hankala ja oman arvonsa tunteva, mutta ratsastaessa ja ajaessa se toimi kuin unelma. Harvinaisen värityksensä vuoksi Kultasulka oli hyvin kysytty jalostusori sen lähikylillä, jonka myötä ori pääsi astumaan liki parikymmentä tammaa. Kultasulka periytti jälkeläisilleen erityisesti valkoista väriään, sillä reilusti yli puolet sen jälkeläisistä on jonkun sortin kimoja. Ori asui koko ikänsä kasvattajansa Hilla Tuovisen omistuksessa, kunnes se 24 vuoden iässä lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin ongelmiin.

Isänisänemä Harmoona on jo nytemmin eläkepäivään viettelevä suomenhevostamma, joka on aina ollut luonteeltaan melkoinen ilopilleri ja energiapakkaus. Nuorena tamman koulutus oli jo melko suuri haaste ja todella työn takana, sillä sen vauhdikkuus ja malttamattomuus toi oman lisänsä mukaan. Harmoona kuitenkin saatiin koulutettua peräti vaativa B tasolle saakka, menestyen myöhemmin kyseisellä tasolla kouluratsastuskilpailuissa upeasti. Myös esteillä tamma oli melkoinen tykki, se ylitti kevyesti rataesteitä 110cm tasolla, eikä se kaihtanut maasto-osuuksillakaan isompia esteitä. Harmoona menestyi täten hyvin useammankin lajin parissa nuoruusvuosinaan, mutta kova kisatahti alkoi vuosien kuluessa näkyä tamman terveydessä, jonka takia se myytiin siitostammaksi. Jalotuskäytössä ollessaan Harmoona pyöräytti maailmaan neljä suloista varsaa, joista yllätykseksi kaikki olivat oreja. Jälkeläisilleen Harmoona periytti reipasta luonnettaan ja kapasiteettia isommille esteradoille. Väritykseltään tamma on ruunikko, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 158cm. Rakenteellisesti Moona ei ole mikään kaunein mahdollinen, sillä se on hieman takakorkea ja omaa ison pään, mutta muutoin siron rakenteen.

Isänemänisä Vuoristoradankuningas oli huiman kokoinen, 163-senttinen, musta suomenhevosori, joka on ehdottomasti suvun ylpeys. Tiivistettynä Vuoristoradankuningas osasi kaiken, oli komea kuin mikä - palkittiin muun muassa kantakirjassa ykkösellä - ja toimi tilanteessa kuin tilanteessa kuin ihmisen mieli. Jos ori oli kaiken kaikkiaan upea, oli sen laukka vielä upeampi, sitä katsellessa moni haukkoi henkeään. Kuvittele musta, pitkäjouhinen, ryhdikäs ori laukkaamaan auringonlaskussa - Vuoristoradankuningas aiheutti saman efektin jo ihan kouluradallakin. Kuten arvata saattaa, on orin perintöä jakamassa satoja varsoja, toinen toistaan hienompia, mutta yksikään ei ole isänsä veroinen. Ori lopetettiin 25-vuotiaana pahenevien vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isänemänemä Vadelmavaunu oli itse rauhallisuus - vähän liiankin. Vadelmavaunu oli suoraan sanoen patalaiska ja sen työmoraali ei päätä huimannut. Ruuan eteen se tosin teki mitä vain. Mutta kyllä senkin kaltaisia hevosia tarvitaan: 156-senttinen Vadelmavaunu kuskasi koko ikänsä pieniä ratsastuskoululaisia, opettaen monelle ratsastuksen, ajamisen ja hevosen käsittelyn salat. Varsojakin Vadelmavaunulla tehtiin, suurin osa niistä päätyi ratsastuskouluihin tai esimerkiksi terapiahevoseksi, mutta sattuipa niinkin, että muutama päätyi ihan isoihinkin kisoihin. Kaikki varsat kuitenkin perivät siltä erinomaisen tasaisen luonteen. Vadelmavaunu lopetettiin ähkyn vuoksi 21-vuotiaana.


Emänisänisä Kelmu-Welmeri on evm-sukuinen suomenhevosori. Punarautias orhi asuu harrastehevosena yksityisellä tallilla Etelä-Suomessa, Anna Kallisen omistuksessa, seuranaan kaksi muuta suomenhevosta. 159-senttinen Kelmu-Welmeri on todella lahjakas esteratsu ja se onkin menestynyt omistajansa kanssa suuremmissakin kilpailuissa. Kelmu-Welmeri on vauhdikas ratsu, joka ei vauhtia ja vaaratilanteita pelkää. Tästä on suurta hyötyä esteradoilla, kunhan Kelmu-Welmeri malttaisi kuunnella ratsastajaansa innoltaan. Maasta käsin ja erityisesti hoidettaessa Kelmu-Welmeri on itse tyyneyden perikuva ja sitä voivat pienemmätkin hoitaa huoletta. Komea raudikko on pärjännyt myös näyttelyissä, minkä estekisojen palkintojen kalastelulta vain ehtii. Kelmu-Welmeri on jo varsin menestyneiden kolmen ori- ja kahden tammavarsan isukki. Kelmu-Welmerin jo valmiiksi täyttä palkintokaappia täytetään vielä täysin voimin ja jälkikasvuakin tullaan varmasti näkemään menestyen kisakentillä, vaikka kyllä se eläkeikäkin jo alkaa lähestyä.

Emänisänemä Taipumus on Lehdon tilan kasvattama ja omistama rautias, hyvä rakenteinen, 157-senttinen koulu- ja valjakkohevonen. Omistajan mukaan Taipumus oli luonteeltaan hyvin eloisa, mutta vivahteikas. Herkkyyttä ja kiltteyttäkin löytyi ja tamma tuli hyvin juttuun kaikkien kanssa. Kouluratsastuksessa tämä parivaljakko on edennyt aivan kansalliselle tasolle saakka, valjakossa menestys oli pienemmissä kisoissa, mutta varmaa tekemistä. Estepuoli ei aivan yhtä hyvin ollut hallussa, mutta pienet kilpailuluokat olivat tuoneet mukavasti vaihtelua arkeen. Jälkeläisiä varsoi yhteensä kolme.

Emänemänisä Mehtäläinen oli kohtalaisesti menestynyt yleisratsu. 154-senttinen tummanpunarautias tamma kilpaili Helppo A:n ja 100 sentin luokissa tasaisesti suorittaen, mutta parasta siinä oli kuitenkin luonne. Mehtäläinen oli kiltti ja yritteliäs tamma, joka suhtautui aina kaikkeen positiivisesti. Se eli pääasian elämästään yksityishevosena pienehköllä tallilla ihan vain niin sanottuna parempana harrasteratsuna, mutta sillä teetettiin kuitenkin kaksi varsaa, joista molemmat ovat päätyneet kisakentille ja menestyneet erinomaisesti. Mehtäläinen lopetettiin 18-vuotiaana ähkyn vuoksi.

Emänemänemä Tuulineito oli punarautias suomenhevosneiti. 152 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Tuulineito sai pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Tuulineito oli yleispainotteinen, mutta silti parhaimmin menestynyt kouluratsastuksessa. Yhteensä sijoituksia oli kymmeniä, eri lajeissa, ja sen kisaura oli pitkä! Tamma olikin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Tuulineito kilpaili kenttäratsastuksessa ja valjakossakin tamman kanssa kokeilemaan onnea. Tuulineidolla on jälkeläisiä kaksi kappaletta, ennen lopettamistaan 20-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Monsuuni // 12.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Siperia
Hengenvaaran Tuomas // 20.04.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Topias
Ketunkuje // 10.07.2017 // Crimis (VRL-10480) // o. Hengenvaaran Hukanhuuto


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

24.12.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Stewart // 3/100 //
25.12.2016 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Stewart // 4/100 //
16.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/50 //
17.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/50 //
18.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/50 //
20.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/50 //
21.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/50 //
25.01.2016 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 1/50 //
27.01.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/50 //
01.02.2017 // KRJ/Helppo A // Kilpailukeskus Reiter// 5/30 //
08.02.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 2/50 //
13.02.2017 // KRJ/Helppo A // Kievarikujan suomenhevoset // 5/50 //
17.02.2017 // KRJ/Helppo A // Vaaranmaan Suomenhevoset // 4/30 //
14.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/100 //
16.02.2017 // KRJ/Helppo A // Susiraja // 1/30 //
19.02.2017 // KRJ/Helppo A // Susiraja // 4/30 //
19.02.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/50 //
01.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
01.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/40 //
02.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
05.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
08.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
10.03.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/50 //
10.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
11.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
11.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/40 //
13.03.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/50 //
16.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
18.03.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 5/50 //
18.03.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/50 //
20.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/40 //
22.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 5/40 //
23.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 2/40 //
24.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/40 //
27.03.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 3/40 //
03.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 2/51 //
06.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 7/60 //
08.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 5/51 //
11.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 6/60 //
17.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 3/51 //
18.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 2/51 //
19.02.2017 // KRJ/Helppo A // Faodail Stud // 6/60 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

20.12.2016 // ERJ/110cm // Kilpailukeskus Stewart // 4/47 //
24.12.2016 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Stewart // 2/50 //
01.01.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 3/30 //
03.01.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
04.01.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 1/30 //
04.01.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 5/30 //
10.01.2017 // ERJ/110cm // Cadogan Ponies // 4/40 //
11.01.2017 // ERJ/110cm // Cadogan Ponies // 5/40 //
11.01.2017 // ERJ/110cm // Cadogan Ponies // 1/40 //
14.01.2017 // ERJ/110cm // Cadogan Ponies // 3/40 //
18.01.2017 // ERJ/110cm // Cadogan Ponies // 2/40 //
23.01.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 8/80 //
24.01.2017 // ERJ/110cm // Romilly // 4/56 //
26.01.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 2/80 //
28.01.2017 // ERJ/100cm // Romilly // 7/80 //
11.02.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 1/30 //
11.02.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 3/30 //
13.02.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 1/30 //
15.02.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 4/30 //
20.02.2017 // ERJ/110cm // Turmeltaja // 5/30 //
02.02.2017 // ERJ/110cm // Teilikorpi // 5/40 //
04.02.2017 // ERJ/110cm // Teilikorpi // 1/40 //
06.02.2017 // ERJ/110cm // Ventos // 4/30 //
07.02.2017 // ERJ/110cm // Ventos // 3/30 //
09.02.2017 // ERJ/110cm // Romilly // 1/60 //
11.02.2017 // ERJ/110cm // Kievarikujan suomenhevoset // 3/30 //
12.02.2017 // ERJ/110cm // Romilly // 2/60 //
13.02.2017 // ERJ/110cm // Romilly // 2/50 //
18.02.2017 // ERJ/110cm // Metsovaara // 5/40 //
18.02.2017 // ERJ/110cm // Zelos // 3/40 //
20.02.2017 // ERJ/110cm // Zelos // 3/40 //
15.03.2017 // ERJ/110cm // Teilikorpi // 3/40 //
16.03.2017 // ERJ/110cm // Teilikorpi // 2/40 //
22.02.2017 // ERJ/110cm // Kievarinkuja // 1/27 //
26.02.2017 // ERJ/110cm // Kievarinkuja // 4/27 //
03.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 1/30 //
03.03.2017 // ERJ/110cm // Hengenvaara // 3/50 //
05.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 2/30 //
06.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 3/30 //
08.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 2/30 //
12.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 2/30 //
13.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 4/30 //
15.03.2017 // ERJ/110cm // Hukkapuro // 4/30 //
31.08.2017 // ERJ-cup/100cm // Hukkapuro // / //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

03.01.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 2/30 //
08.01.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 2/30 //
29.01.2017 // KERJ/CIC1 // Kivevarinkujan suomenhevoset // 4/30 //
01.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 2/30 //
12.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 1/40 //
15.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 4/30 //
17.02.2017 // KERJ/CIC1 // Mörkövaara // 1/30 //
19.02.2017 // KERJ/CIC1 // Vähäpelto // 3/30 //
19.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan Ponies // 5/40 //
02.02.2017 // KERJ/CIC1 // Kevolehto // 4/38 //
02.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/30 //
05.02.2017 // KERJ/CIC1 // Kevolehto // 6/38 //
07.02.2017 // KERJ/CIC1 // Kevolehto // 2/38 //
03.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/30 //
06.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/30 //
07.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 5/30 //
10.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 1/30 //
11.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/30 //
13.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/30 //
14.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/30 //
14.02.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 5/31 //
15.02.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 1/31 //
20.02.2017 // KERJ/CIC1 // Romilly // 3/31 //
20.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan ponies // 2/40 //
28.02.2017 // KERJ/CIC1 // Cadogan ponies // 2/40 //
01.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 5/30 //
03.03.2017 // KERJ/CIC1 // Teilikorpi // 4/30 //
11.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 1/30 //
15.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
17.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
24.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
25.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 2/30 //
27.03.2017 // KERJ/CIC1 // Turmeltaja // 3/30 //
02.03.2017 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/27 //
08.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hukkapuro // 5/30 //
11.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 6/40 //
15.03.2017 // KERJ/CIC1 // Hukkapuro // 1/30 //
15.03.2017 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 1/27 //
16.03.2017 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 4/27 //
17.03.2017 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 2/27 //
18.03.2017 // KERJ/CIC1 // Erkinheimot // 5/27 //
31.03.2017 // KERJ-cup/CIC1 // Vähäpelto // 6/79 //
31.07.2017 // KERJ-cup/CIC1 // Kärmeniemi // 4/46 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

21.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 4/30 //
24.01.2017 // VVJ/Vaativa // Walcott Shetlands // 2/28 //
24.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
25.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 3/30 //
26.01.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 1/30 //
28.01.2017 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 2/30 //
03.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 3/30 //
04.02.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
06.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 3/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 2/30 //
07.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 4/30 //
10.02.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 4/30 //
11.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 3/30 //
13.02.2017 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/40 //
14.02.2017 // VVJ/Vaativa // Ventos // 3/30 //
16.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
17.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
18.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
19.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
21.12.2016 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 3/30 //
31.01.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Tuiskula // 2/131 //
16.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
20.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
22.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 1/30 //
24.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 2/30 //
27.02.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 5/30 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //
04.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 2/30 //
06.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
07.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
09.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
10.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
10.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 3/30 //
12.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 1/30 //
12.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
13.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 3/30 //
18.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 5/30 //
19.03.2017 // VVJ/Vaativa // Iowa // 4/30 //

Näyttelyt, arvonimet

01.01.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 11/12 // 36,5p


PÄIVÄKIRJA


06.05.2018 Mitä kuuluu Iitu? Sanoisin, että voisiko Iitulle muka kuulua enää parempaa? Se on pärjännyt erinomaisesti niin kisoissa kuin laatuarvosteluissakin, pyöräyttänyt maailmaan kolme mitä upeinta jälkeläistä ja nauttinut eläkepäivistään muiden vanhempien rouvien seurassa. Edessä on enää suomenhevosten oma laatuarvostelu ja viimeisenä koitoksena yleislaatuarvostelu, jonka jälkeen Iitu saa vetäytyä ihan täysin eläkkeelle. Pirteähän se vielä on, mutta takapolvet tuppaavat vähän vaivaamaan.

12.04.2018, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään perehdyttäisiin Iitun kanssa kouluratsastuksen saloihin, kun vieraileva valmentaja toiselta puolelta Suomea saapui pitämään kaksipäiväisen valmennusviikonlopun. Iitu oli hyvällä tuulella ja liikkui yllättävän reippaasti ja sujuvan oloisesti kentällä heti alkuverryttelyistä alkaen. Iitun nöyryys ja yritteliäisyys olivat kyllä sen parhaita puolia! Eipä siinä kauaa mennytkään, kun Iitu liikkui kauniin pyöreästi hyvässä muodossa ja kuunteli tarkasti ratsastajansa apuja. Päivän agendaan kuuluivat avo- ja sulkutaivutukset, jotka sujuivat erittäin hienosti hyvin verrytellyltä ratsukolta. Iitun rauhallisuus oli tässä plussaa ja se malttoi hyvin taipua ja keskittyä. Laukassa ei tehty sen kummempaa kuin lyhenneltiin ja pidenneltiin askelta ja haettiin siinäkin rauhallista ja tasaista suoritusta - hyvällä menestyksellä sekin. Kertakaikkiaan onnistunut valmennus.

30.11.2017 "Hyi olkoon miten kylmä tuolla on", hytisin tallimestarille, kun kirmasin tallin lämpöön. Lämpömittari oli yön aikana pudonnut ensimmäistä kertaa tänä talvena liki 30 miinusasteeseen ja minun oli pitänyt repiä itseni kukonpierun aikaan sängystä ylös ja talliin, sillä tänään lähdettäisiin valjakkojaoksen laatuarvosteluun viiden hevosen voimin. Ihan sama mitä pihalla teki, näpit jäätyivät sekunneissa, mutta saimme lastattua konit loimitettuna autoon ja pääsimme matkaan ajoissa. Ehkä hevosetkin ymmärsivät, että nyt ei parane pelleillä ja lastautuivat koko konkkaronkka ongelmitta. Iitu käyttäytyi laatuarvostelussa normaaliin tapaansa rauhassa ja varmasti ja pokasi itselleen erinomaiset pisteet. Ainoastaan rakennearvostelussa Iitu menestyi vähän heikommin, joka tosin ei ollut yllätys, mutta nappasipa se silti ykköspalkinnon mukaansa. Kannatti palella!

30.08.2017 Tänään oli Iitun kanssa ihan mahdottoman tavallinen päivä. Se sai aamulla synttäreidensä kunniaksi muutaman ylimääräisen porkkanan, mutta muuten päivä oli ihan tavallinen. Ei sitä nyt jokaista syntymäpäivää voi erikseen juhlistaa, meillähän olisi Hengenvaarassa pelkkää synttäriä toisen perään. Iltapäivällä hain Iitun tarhasta ja varustin sen ihan tavallista treeniä varten. Ratsastin sileällä vähän kaikissa askellajeissa, jumppailisin tammaa vähän pohkeenväistöllä ja avo- ja sulkutaivutuksilla. Välikäyntien aikana paketti vähän läsähti, mutta reippaalla laukkapätkällä sain Iitun heräteltyä takaisin työntekoon ja ratsastin vielä vähän siirtymiä loppuverryttelyn merkeissä. Sen jälkeen kävelimme lähimaastossa parisenkymmentä minuuttia loppukäyntejä ja Iitu pääsi tallin kautta tarhaan vielä muutamaksi tunniksi ennen sisäänhakua ja iltaheiniä.

02.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennauduttaisiin oikein urakalla. Olin buukannut kaikki kynnelle kykenevät tallilaiset hommiin, jotta kaikki saataisiin rullaamaan jouhevasti ja etelästä Hengenvaaraan raahautuvan arvostetun valmentajan ei tarvitsisi epäröidä, lähteäkö tänne toista kertaa! Ratsastaisin itse kolme hevosta, tallin oma valmentajamme Ed kaksi ja Emilia oman tämän hetkisen kisaratsunsa. Kenttä oli lanattu viimeisen päälle, jopa ylipitkäksi kasvanut ruoho oltiin ajettu ja tallipihalta ylimääräinen roina siivottu pois näköpiiristä. Tallissa tosin vallitsi edelleen sellainen hallittu kaaos, mutta toisaalta kaikkien ratsujen vermeet oltiin katsottu jo valmiiksi, tallityöntekijät tiesivät milloin varustaa ja kävelyttää mikin hevonen ja kaikki oli muutenkin tarkkaan suunniteltu.
Neljäntenä oli taas minun vuoroni. Hengenvaaran Hitu, symppis Iitumme, oli kävelytetty etukäteen ja niin ikään pääsin sen kanssa heti ravailemaan. Hyvän alkuköpöttelyn merkitys monesti unohtui arjessa, kun vain treenasi hevosta toisen perään. Varsinkin Iitu kuului niihin hevosiin, joille alkukäynnit oli kaikki kaikessa ja vielä ravissakin pitäisi muistaa, että se on hitaasti lämpeävää sorttia. Nyt kun se oli hyvin kävelytetty, oli tamma ihan eri tuntuinen ratsastaa kuin yleensä: se oli kuuliainen ja teki todella mielellään kanssani töitä. Kun tein tempon muutoksia ravissa askellajin sisällä, löytyi Iitulta ihan uudenlainen ravi: pitkä, letkeä ja hetken mietin, että olenkohan ihan oman pienhevoseni selässä. Valmennuksessa teimme Iitun kanssa pohkeenväistöä, sekä käynnissä että ravissa. Varsinkin käynnissä se oli todella hyvä, ravissa ongelmana oli, että tamma vain alkuun juoksi karkuun, ei malttanut astua ristiin. Huipun valmentajan avulla saatiin tähänkin ongelmaan ratkaisu: ylläri, vika oli taas satulan yläpuolella, ei saa puskea hevosta väkisin!

02.05.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Estevalmennuksen aiheena oli tänään sarjat ja erilaiset sarjavälit. Iitu tuntui alusta asti aika energiseltä ja verkkahyppyihin se lähti vähän liian kaukaa ja tyyli oli muutenkin mallia mitä korkeammalta ja kovempaa, sitä parempi. Valmentaja pisti kyllä molemmat hommiin siihen malliin, että aika nopeasti alkoi homma sujua ja Iitukin rauhoittui sen verran, että pystyi hyppäämään siististi ja hallitusti. Ratsastaja sai tänään palautetta lähinnä turhan hitaasta kädestä, jolloin Iitukin jäi välillä pohkeen taakse jäkittämään ja eteneminen ei ollut siistiä. Lähes koko tunnin hinkkattiin yksittäisiä sarjoja, mutta lopuksi päästiin hyppäämään kolmen sarjan "rataa", joka sujui yllättävän hyvin: sekä Iitu että ratsastaja olivat selvästi ottaneet opikseen ja meno oli rauhallista ja hallittua.

12.04.2017, valjakkoajovalmennus (omistajan kirjoittama)
Iitun ja minun oli tänään aika treenata vähän valvovan silmän alla valjakkoajon tarkkuusjuttuja. Iitu oli ollut viime aikoina treeneissä todella kivan tuntuinen ja olihan valjakkoajo sen suurimpia vahvuuksia, joten lähdin matkaan luottavaisin ja odottavin fiiliksin. Verryttelin Iitun kaikissa askellajeissa ennen valmentajna saapumista, joten pääsimme suoraan tositoimiin hänen saapuessaan. Iitu vastasi hyvin ohjasapuihin eikä valmentajan asettama kulmikas rata tuottanut meille ongelmia. Koska se sujui niin hienosti, lähdimme pian tekemään siksakkia, ensin muutaman kerran käynnissä hakien linjat ja pian ravissa ja jopa laukassa. Iitu kuumui haastavassa laukkatehtävässä jonkin verran ja jouduin sitä välillä tosissani pidättelemään, jotta sain laukan tempon pysymään riittävän rauhallisena ja tamman kuulolla.

20.03.2017 Harjasin Iitun karvaa, ja huomasin että tammasta olikin alkanut jo irrota melkoisina tuppoina viimetalvinen karva, tuuli oli alkanut jo tuomaan keväisempää ilmaa, aurinko sulatti lunta puista. Kevät oli tulossa! Iitu ravasi kauniisti esteiden välissä ja pärskähteli välillä. Nostin sujuvan laukan ja kannustin neidin ensimmäiselle pystylle. Aina niin upea tunne, kun hevonen hyppää tasapainoisesti yli metrisen esteen, epäröimättä hetkeäkään. Iitu ylitti seuraavan kolmen esteen sarjan aivan yhtä keveillä loikilla, itse sain vain selässä nauttia menosta, ohjasin vain tamman esteeltä toiselle. Viimeisenä ylittyi valtavalla loikalla 90 senttinen okseri, ilmavaraa ei ainakaan puuttunut! Hidastin Iitun raviin ja jäähdyttelin sen huolellisesti, tammalla olisi ollut vielä menohaluja, mutta en halunnut väsyttää sitä. Jälleen sellainen treeni, jonka jälkeen ei koskaan kaduta se, että tämän tamman olen itselläni pitänyt! Nyt sitten vain treenaus jatkuu, ja kisoista haetaan menestystä!

20.01.2017 Talutin Iitun lumiselle kentälle, tamma vaikutti innokkaalta ja korvat hörössä ja tuijottelemaan ympärilleen. Ponnistin satulaan ja kiristin vyötä vielä reiällä ennenkuin ohjasin Iitun uralle kävelemään. Muutaman kävelykierroksen jälkeen kokosin ohjat lyhyeksi ja rupesin lämmittelemään tammaa käynnissä tehden pitkille sivuille kaksi volttia, ja lyhyiden sivujen keskelle pysähdyksen. Iitu taipui yllättävän kivasti ja sama harjoitus onnistui myös ravissa. Ja molempiin suuntiin. Ratsastin vähän kiemurauraa keskihalkaisijalla ja sitten aloitin laukkaharjoitukset. Päätin ratsastaa ensin ihan peruslaukkaa ympäri kenttää ja tehdä muutamia pääty-ympyröitä, jonka jälkeen treenasin vähän vastalaukkaa lävistäjillä. Iitu tykkäsi nostaa ainoastaan oikeaa laukkaa, mutta vähän liioittelevilla avuilla saatiin vastalaukkakin nousemaan. Pian hidastin tamman raviin ja aloitin loppuverkan, eli voltit ja temponvaihtelut. Iitu pärskähteli tyytyväisenä ja itsekin olin siihen oikein tyytyväinen!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 23-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse