Hengenvaaran Hukkapätkä


† 28.2.2018 †

Kuva: VRL-00884


Virallinen nimi: Hengenvaaran Hukkapätkä Kutsumanimi: Hukka
Syntynyt, ikä: 28.02.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 154cm
Väri: punarautias Merkit: piirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-0463
Koulutustaso: HeB / 90cm / tutustumisluokka / noviisi Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 08/17, 5,5 + 39,5 + 22 + 20 + 15 = 102p

KRJ-I, 09/17, 4 + 40 + 22 + 20 + 15 = 101p

ERJ-I, 09/17, 5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 102p

VVJ-I, 10/17, 4,5 + 41 + 22,75 + 20 + 15 = 103,25p

SLA-I, 01/18, 12 (3-3-3-3) + 19 + 25 + 20 + 20 = 96p

YLA2, 02/18, 33 (18+15) - 27 (21+6) - 17 - 10 - 5 = 92pLUONNE


Hengenvaaran Hukkapätkä eli Hukka on pitkälti isänsä kopio, se on energinen, loputtoman iloinen ja positiivinen. Se on isänsä tavoin kuitenkin herkkä, mutta kuitenkin anteeksiantavainen ja hyväsydäminen. Muiden hevosten kanssa Hukka tulee erinomaisesti toimeen lähes jokaisen hevosen kanssa ja se on hyvää seuraa esimerkiksi nuorille hevosille, joiden kanssa se jaksaa kärsivällisesti painia.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Hukan voi sitoa vain löyhästi kiinni - sillä ei varsinaisesti ole mihinkään kiire, mutta huomaamattaan se lähtee kyllä vaeltamaan. Pääasiassa se kuitenkin käyttäytyy hyvin ja on varsin ongelmaton hoitaa. Se on pienempienkin hoidettavissa ja varoo hienosti esimerkiksi lapsia. Kavioiden puhdistus tosin vaatii vähän kikkailua, kun Hukka ei malttaisi pitää jalkaansa tarpeeksi pitkään ylhäällä. Kengittäjältäkin vaaditaan rutkasti kärsivällisyyttä. Sen sijaan eläinlääkärille ja hierojalle Hukka on helppo ja vaivaton tapaus. Erityisesti Hukka nauttii kumisualla jynssäämisestä ja ylipäätään sitä kannattaa harjata reippaammin ottein - Hukkaa kutittaa herkästi turhan heppoinen hipsuttelu. Varustaessa Hukan kierrokset tuppaavat nousemaan ja paikallaan oleminen voi olla vaikeaa, lähinnä siksi, että ori haluisi jo päästä liikkeelle. Taluttaessa sen kanssa ei ole ongelmia, vaan Hukka seuraa taluttajaa kuin taluttajaa löysälläkin narulla.

Ratsastaessa alku on tärkein. Hukka toimii erinomaisesti paino- ja ääniavuilla eikä ohjaa tarvitse käyttää kuin nimeksi. Liian voimakkaalla kädellä sen saa vain painumaan kuolaimen taakse ja liikkumaan haluttomasti ja selättömästi. Kerran kun orin on pilannut, on sen takaisin hyvään työskentelymuotoon ja -motivaatioon saaminen lähes mahdotonta sillä ratsastuskerralla. Vaikka ori on herkkä, on se kuitenkin anteeksiantavainen ja sietää esimerkiksi ratsastajan tasapaino-ongelmat yllättävän hyvin, suusta repiminen on se suurin kirous. Askellajeiltaan Hukka on aika vaatimaton, mutta se paikkaa hienosti teknisellä osaamisellaan. Parhaimmillaan Hukka onkin pientä piiperrystä vaativissa liikkeissä, kuten etu- ja takaosankäännöksissä, pohkeenväistöissä ja vaikka peruutuksessa. Laukka sillä on heikoin askellaji ja se vaatii hyvän lämmittelyn ennen kuin laukka lähtee kunnolla rullaamaan. Maastossa Hukka on mitä mukavin: se ei ole yhtään niin herkkä ja on sen lisäksi varmajalkainen ja peloton. Se toimii hyvin sekä yksin että seurassa eikä kuumu turhan paljon kilpalaukastakaan. Hukka ei hetkauta möröt metsässä eikä ohi suhahtelevat autot. Isot roskikset ovat sille tosin kammottavia...

Esteillä malttia kaivataan, sillä Hukka lähtee helposti korvaamaan keskittymistä ja tarkkuutta vauhdilla. Se hyppää mielellään ja kerää kierroksia jo pienilläkin esteillä, mutta on pohjimmiltaan helppo ja vaivaton ratsu. Se ei arastele erikoisesteitä ja yrittää aina parhaansa. Kun ratsastaja hallitsee vauhdin ja näyttää esteet, sujuu hyppääminen hyvin. Ponnistusvoimaahan Hukalta ei liiaksi löydy, mutta alle metrin esteet sujuvat siltä hyvällä rutiinilla, yksittäisistä esteistä se räpiköi korkeammistakin yli. Maastoesteillä Hukka on vielä vauhdikkaampi ja vaatiikin selkäänsä jo vähän kokeneemman kuskin. Ori ei ole enää niin varma hyppääjä kuin rataesteillä ja kieltää herkästi, jos ratsastajaa epäilyttää. Vesieste on orin lemppari ja sinne se hyppää mielellään - mitä korkeammalle vesi lentää, sitä parempi!

Valjakkoajo on Hukalle isänsä tavoin vahva laji! Sen herkkyys on vain plussaa ja moitteeton ääniapujen kuuntelu auttaa hurjasti - ori hidastaa ja kiihdyttää pienestäkin pyynnöstä. Hukka pärjää tasaisesti kaikilla osa-alueilla, mutta jos yksi vahvuus pitää valita, on se koulukoe. Vaikka se ei askellajeillaan loista, tekninen suorittaminen on jälleen erinomaista. Hukka sopii myös parivaljakkoon, kunhan kanssahevonen on kohtalaisen varma suorittaja sekin. Hukan kanssa erittäin suosittu liikkuttamismuoto on ohjasajo, jossa pääsee tekemään juuri sitä pientä piiperrystä, joka sille hyvin sopii.

Vierailla paikoilla Hukka on ihan kuin kotonaan. Se on pienestä pitäen reissannut pisin maita ja mantuja eikä kisatilanteen hälinäkään saa sitä hermostumaan. Hukka lähtee aina innoissaan töihin ja verkassa sen voi ratsastaa ihan kuin kotioloissakin. Esiintyäkin ori tykkää ja radalla se pistää parastaan. Traileriin meno ei aina suju ensimmäisellä yrittämällä, mutta yleensä tässäkin on ongelmana lähinnä taluttajan epävarmuus - ajatus koppiin ja sinnehän se ori menee jos ihminenkin menee. Matkustaminen sujuu hyvin sekä yksin että kaksin.


SUKUTAULU


Isä: Vilunkivoitto
KRJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 156cm
HeB / 80cm / harrasteluokka / vaativa
Ii: Kiusankolttu evm
sh, tprt, sk 156cm
Iii: Antiikki evm
sh, prt, sk 157cm
Iie: Mannamoinen evm
sh, prt, sk 157cm
Ie: Hupihuomen evm
sh, vrt, sk 160cm
Iei: Hurjakuru evm
sh, klrt, sk 155cm
Iee: Nurkusurku evm
sh, rn, sk 155cm
Emä: Sudensielu
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, trt, sk 155cm
HeB / 80cm / harrasteluokka / noviisi
Ei: Korpisoturi evm
sh, m, sk 156
Eii: Eversti evm
sh, rn, sk 164cm
Eie: Korpinlaulu evm
sh, m, sk 157cm
Ee: Susanka evm
sh, trt, sk 155cm
Eei: Ville Vonka evm
sh, rt, sk 155cm
Eee: Sulenna evm
sh, rn, sk 158cm


SUKUSELVITYS


Emänisä Korpisoturi oli pikkuisen erakkoluonteinen ja rähjäisen oloinen musta suomenhevosori. Korpisoturin elämä alkoi Sunnan tavoin syksyllä jo illan pimetessä eikä orin syntymäkään ollut helppo - siitä nimi Korpisoturi. 156-senttinen ori oli tosiaan luonteeltaan vähän yhden ihmisen hevonen ja sen luottamuksen saamiseen kesti pitkään. Ori oli kyllä hyväkäytöksinen ja oikeastaan kaikkien käsiteltävissä, mutta mitään tunnetta siitä eivät vieraat saaneet irti. Ratsuna ori oli oman ihmisensä kanssa uskomaton: se suoritti kevyesti helpon A:n radat, teknisesti jopa vaativan asioita, valjakkoajo oli sille helppoa kuin heinän teko eikä ori huono ollut esteradoillakaan. Korpisoturi ei näyttelyissä loistanut, mutta sitä käytettiin muutamille tammoille kisauransa jälkeen. Valitettavasti Korpisoturin oma ihminen menehtyi orin ollessa 17-vuotias ja siitä vuoden päästä se lopetettiin: ori ei sopeutunut muille talleille eikä muiden ihmisten käsiteltäväksi.

Emänisänisä Eversti sen sijaan oli aikamoinen jokapaikan höylä. Sen lisäksi, että ori tosiaan taisi kaikki neljä lajia poikansa tavoin, oli se komea kuin mikä ja kaiken lisäksi erittäin hyväluontoinen ja hyväkäytöksinen. Eversti oli huimat 164 senttiä korkea syvän ruunikko ori, jonka pitkät, mustat jouhet kihartuivat laineille. Parhaimmillaan Eversti oli ehdottomasti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, jossa sen upeaakin upeammat liikkeet pääsivät oikeuksiinsa. Orilla ratsastettiin aktiivisesti kilpaa varsinkin vaativissa koululuokissa, mutta onpa se startannut ihan kenttäkisojakin myöten. Esteillä ori oli vauhdikas ja kuumuva, mutta osaavan ratsastajan käsissä lyömätön. Ori eli nuoruusvuotensa pienemmällä yksityistallilla, mutta siirtyi lopulta oriasemalle. Se on saanut liki neljäkymmentä jälkeläistä, jotka niittävät menestystä lajissa kuin lajissa ympäri Suomen. Eversti lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi kotitallillaan 26-vuotiaana.

Emänisänemä Korpinlaulu oli maailman kiltein, aina. Tamma ei tehnyt ikinä mitään pahaa kenellekään ja se yritti aina kaikkien kanssa parhaansa. Musta, 157-senttinen tamma oli neljän lajin kilpailija, jota jännittävät tilanteet eivät hirivittäneet ja joka rauhoitti epävarmemmankin ihmisen. Se vaihtoi useammankin kerran omistajaa, raskain mielin tosin, kilpauransa aikana - se oli erinomainen ensimmäinen kilparatsu, mutta kapasiteetti siltä loppui helposti kesken. Lopulta tamma päätyi pienelle ratsastuskoululle viettämään eläkevuosiaan, opettamaan pieniä tyttöjä ja poikia ratsastuksen saloihin. Varsoja Korpinlaulu ehti saada kolme: yhden nuorena, yhden kesken kilpauransa ja yhden vielä ratsastuskoululla. Korpinlaulu nukkui pois äkillisesti, vielä edellisenä päivänä kaksi ratsastustuntia tehneenä ja hyvävointisena, eräänä syyskuisena iltana 24-vuotiaana.

Emänemä Susanka on ulkonäkönsä puolesta ihan Sunnan kaksoisolento: sentilleen saman kokoinen, tummanrautias, vähän rotevampirakenteinen kuin keskiverto suomenhevonen ja niin ikään merkitön. Luonteeltaan tammat ovat tosin aika eri maata, siinä missä Sunna on kaikkien kaveri ja aina itse rauhallisuus, on Susanka kipakka ja reipasluontoinen kilpatamma, joka ei juuri tule muiden hevosten kanssa toimeen. Susankan kanssa kilpailtiin pääasiassa valjakkoajon parissa, mutta pärjäsipä tamma myös koulu-, este- ja matalan tason kenttäratsastuskilpailuissakin. Nykyään Susanka viettää eläkepäiviään pienellä yksityistallilla Itä-Suomessa ja humputtelee kohtalaisen rauhallista tahtia lähimetsissä. Vähän Susankan terveys on alkanut reistailla, mutta takapolvien piikityksen jälkeen tamma on puksutellut menemään ihan entiseen tahtiinsa. Jälkeläisiä Susanka ehti saada kolme.

Emänemänisä Ville Vonka on mielenkiintoinen tapaus. Orin ensimmäisten vuosien olinpaikka tiedetään, ori syntyi 1980-luvulla lähellä itärajaa, mutta kolmivuotiaana se myytiin toisaalle harrastehevoseksi. Sen jälkeen on pitkä pimeys orin historiassa eikä olla saatu selvyyttä missä ori oli kahdeksan vuotta. 11-vuotiaana se palasi ihmisten ilmoille ja vuotta myöhemmin vähän huonoon kuntoon päässyt ori oli kuntoutettu ja se starttasi ensimmäiset koulukilpailunsa. Orilla oli uskomattomat liikeet eikä raudikko liinaharja korkeine sukkineen ja läseineen ollut lainkaan hassumman näköinenkään. Ville Vonka saavutti melkoista menestystä näyttelyissä ja olikin lopulta hyvin suosittu siitosori. Se sai yhteensä 24 jälkeläistä: kahdeksan oria ja loput tammoja. Ville Vonka lopetettiin selkävaivojen vuoksi 22-vuotiaana.

Emänemänemä Sulenna oli sielultaan estehevonen. Vain 158-senttinen tamma hyppäsi kepeästi 120-senttiset radat ja yksittäin jopa 135 senttiä. Koulupuolelle sen kärsivällisyys ei riittänyt, mutta ne kansallisen tason esteradat sujuivat. Luonteeltaankin Sulenna oli aika vauhdiaks tapaus eikä sen kanssa ollut päivääkään tylsää. Noin arkielämän kannalta olisi toki ollut suotavaa, että tamma olisi malttanut mielensä edes hetkeksi... Ruunikko kilpaili pitkään saaden ensimmäisen varsansa vasta 10-vuotiaana ja sen jälkeen vielä kaksi varsaa. Tamma lopetettiin pahenevien vanhuuden vaivojen vuoksi 25-vuotiaana.


Isänisä Kiusankolttu on Etelä-Suomessa majaileva tummanpunarautias suomenhevosori. 156-senttiseltä komistukselta löytyy taitoa erityisesti kouluun ja valjakkoon, joita se taitaa huikeilla tasoilla. Jonna Hiiden kasvattama temperamenttinen ori on sijoittunut useita kertoja kaikissa taitamassaan neljässä lajissa. Nuoresta iästään huolimatta se onkin hyvin menestynyt, ja kisareissujen lisääntyessä varmasti myös maine ja sijoitusten määrä kasvaa. Näyttelyissä Kiusankolttu on ansainnut tähän mennessä muutaman sertin ja jalostussuosituksen. Kiusankolttu on kantakirjattu kolmospalkinnolla. Luonteeltaan Kiusankolttu on oriksi pohijimmiltaan varsin kiltti, vaikka omaakin omat pikku metkunsa. Kovin ahne tämä suokki kuitenkin on. Ratsastaessa Kiusankolttu on vähän reippaamman puoleinen, eikä oikein jaksa keskittyä koululiikkeisiin. Helpon A:n tasoiselta Kaapolta ei aina jarrutkaan löydy. Kuitenkin, kun orin saa hyvin viritettyä asemiin, luonnistuvat liikkeet siltä kuin vanhalta tekijältä. Esteillä Kiusankolttu on innokas ja vauhdikas, hyppää mistä ja milloin vain. Maastovarmalla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, jotka ovat menestyneet usealla taholla.

Isänisäisä Antiikki on hurmaava suomenhevosori. Punarautias ori asuu harrastehevosena yksityisellä tallilla Etelä-Suomessa, Anna Kallisen omistuksessa, seuranaan kaksi muuta suomenhevosta. 157-senttinen Antiikki on todella lahjakas esteratsu ja se onkin menestynyt omistajansa kanssa suuremmissakin kilpailuissa. Antiikki on vauhdikas ratsu, joka ei vauhtia ja vaaratilanteita pelkää. Tästä on suurta hyötyä esteradoilla, kunhan Antiikki malttaisi kuunnella ratsastajaansa innoltaan. Maasta käsin ja erityisesti hoidettaessa Antiikki on itse tyyneyden perikuva ja sitä voivat pienemmätkin hoitaa huoletta. Komea punaraudikko on pärjännyt myös näyttelyissä, minkä estekisojen palkintojen kalastelulta vain ehtii. Antiikki on jo varsin menestyneiden kolmen ori- ja kahden tammavarsan isukki. Antiikki jo valmiiksi täyttä palkintokaappia täytetään vielä täysin voimin ja jälkikasvuakin tullaan varmasti näkemään menestyen kisakentillä.

Isänisännemä Mannamoinen, tämä kiltti ja sympaattinen tamma viihtyi pienten shetlanninponien laumassa varsin hyvin, vaikka olikin noin puolet isompi. Ratsastaessa Mannamoinen oli laiskahko, sen omistaja sai todella tehdä töitä, jotta tamma liikkuisi kauniisti, saati ylittäisi esteitä. Ennen kuolemaansa kunnioitettavassa 29 vuoden iässä Mannamoinen ehti kiertää muutamia koulukisoja, kisailla pikkuponien kanssa laitumella ja jättää maailmaan kolme upeaa orivarsaa, joista Hukan isänisä Kiusankolttu on viimeisin ja ehdottomasti menestynein. Shetlanninponit jäivät kaipaamaan seurallista suokkineitiä, eikä sen tilalle hankittu, lähes yhtä hieno yksilö tule koskaan korvaamaan sitä.

Isänemä, Hupihuomen, suurella kilpatallilla asuva vaaleanrautias suomenhevosneiti. 160 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Hupihuomen saa pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Hupihuomen on yleispainotteinen, mutta silti paremmin menestynyt kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Yhteensä sijoituksia on päälle sata, eri lajeissa, ja tamman kisaura sen kun vain jatkuu! Tamma onkin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Hupihuomen on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja maastoesteillekin olisi tarkoitus tamman kanssa lähteä kokeilemaan onnea. Hupihuomenella on jälkeläisiä kaksi kappaletta, mutta emmeköhän näe Hupihuomenen pyöräyttävän vielä muutaman varsan.

Isänemänisä Hurjakuru oli hyvin komea, kulorautias oripoika, jota nähtiin silloin tällöin este- ja koulukentillä, vaikkei se mikään himokisaajan kisapolle ollutkaan. Enemmän Hurjakurun kanssa käytiin näyttelyissä ja siellä herra menestyikin hyvin. Luonteeltaan Hurjakuru oli rohkea, vähän veitikkamainen tapaus, keksi jekkuja omistajansa pään menoksi. Joskus pojasta vilkahteli myös ne orimaiset piirteet. Ratsastaessa se oli reipas ja eteenpäin pyrkivä, mutta malttoi keskittyä tehtäviinsä. Hurjakuru siirtyi jalostuskäyttöön 18-vuotiaana ja nyt sen kymmenet jälkeläiset ihastuttavat ihmisiä ympäri Suomea. Hurjakuru laukkasi vihreämmille niityille 26-vuotiaana, harmaahapsisena komistuksena.

Emänemä Keimastus oli vaaleanrautias, pitkäjouhinen koulukenttien kuningatar. Säkäkorkeutta tammalta löytyi huimat 164 senttiä. Keimastus oli oikein tammamainen, ja melkoinen diiva. Tälle neitokaiselle ei kelvannut kuin paras. Joskin tammamaisia oikkujaan lukuun ottamatta se oli oikein miellyttävä tapaus. Ratsuna se oli herkkä, mutta pirteä ja omasi todella näyttävät askeleet. Reipasmielinen Keimastus jaksoi hyvän ratsastajan kanssa vääntää koulua jopa Vaativan B:n tasolla, esteitä polle hyppäsi silloin tällöin vain vaihtelun vuoksi. Jälkeläisiä putkahti maailmaan useampiakin ja suurin osa niistä on löytänyt tiensä koulukentille. Keimastus menehtyi 22-vuotiaana, onneksi kivuttomana ja omalla kotitallillaan.


JÄLKELÄISET


emä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hengenvaaran Talvikki // 04.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Tuomas
Mörkövaaran Viima // 18.04.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Huima
Taikakuun Taruttu // 18.04.2017 // Reprobate (VRL-01333) // o. Tarun Priori


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

21.03.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 2/40 //
22.03.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 5/40 //
05.04.2017 // KRJ/Helppo B // Viisikko // 1/50 //
06.04.2017 // KRJ/Helppo B // Viisikko // 7/50 //
07.04.2017 // KRJ/Helppo B // Viisikko // 6/50 //
06.04.2017 // KRJ/Helppo B // Walcott Shetlands // 6/50 //
11.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/40 //
12.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/40 //
15.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/40 //
17.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/40 //
18.04.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 7/50 //
03.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 6/50 //
04.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/50 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/50 //
11.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/50 //
18.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 7/50 //
21.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/50 //
24.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 7/50 //
28.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/50 //
29.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/50 //
07.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 7/78 //
08.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 1/40 //
11.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 8/78 //
19.05.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/78 //
28.05.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 4/40 //
26.05.2017 // KRJ/Helppo C // Kilpailukeskus Stewart // 9/83 //
30.05.2017 // KRJ/Helppo C // Kilpailukeskus Stewart // 7/83 //
30.05.2017 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Stewart // 6/100 //
14.06.2017 // KRJ/Helppo C // Kärmeniemi // 4/38 //
09.07.2017 // KRJ/Helppo C // Bellgrove // 4/30 //
10.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
10.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 3/30 //
12.07.2017 // KRJ/Helppo C // Bellgrove // 3/30 //
13.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 4/30 //
14.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 3/30 //
14.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 1/30 //
17.07.2017 // KRJ/Helppo B // Koistila // 3/30 //
19.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 1/30 //
21.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 3/30 //
23.07.2017 // KRJ/Helppo C // Härdelli // 3/30 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

22.03.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
22.03.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
24.03.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 2/30 //
27.03.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
26.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
12.04.2017 // ERJ/80cm // Bellgrove // 1/50 //
16.04.2017 // ERJ/80cm // Bellgrove // 2/50 //
11.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 1/30 //
11.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 1/30 //
12.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 1/30 //
13.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 5/30 //
13.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 4/30 //
16.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 5/30 //
16.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 3/30 //
17.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 3/30 //
18.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 4/30 //
21.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 5/30 //
21.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 5/30 //
26.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 2/30 //
26.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 2/30 //
27.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 4/30 //
27.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 5/30 //
28.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 3/30 //
30.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 2/30 //
01.05.2017 // ERJ/90cm // Kärmeniemi // 3/54 //
02.05.2017 // ERJ/90cm // Kärmeniemi // 7/54 //
03.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 1/30 //
03.05.2017 // ERJ/90cm // Kärmeniemi // 2/54 //
04.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 5/30 //
04.05.2017 // ERJ/90cm // Kärmeniemi // 3/54 //
04.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 5/30 //
05.05.2017 // ERJ/90cm // Kärmeniemi // 4/54 //
07.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 1/30 //
07.05.2017 // ERJ/70cm // Koistila // 5/30 //
10.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 2/30 //
11.05.2017 // ERJ/70cm // Koistila // 3/30 //
14.05.2017 // ERJ/70cm // Koistila // 2/30 //
20.05.2017 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/50 //
23.05.2017 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/50 //
24.05.2017 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/50 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 36 kpl.

04.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
23.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Myyränkolo // 4/22 //
07.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 4/34 //
12.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 4/30 //
13.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 3/30 //
14.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/30 //
17.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/30 //
22.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 3/30 //
25.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 2/30 //
30.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 3/30 //
02.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/27 //
06.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/27 //
09.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/27 //
14.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/27 //
29.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/27 //
02.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
20.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hervannan Oriasema // 5/30 //
21.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hervannan Oriasema // 2/30 //
21.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 3/30 //
24.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 4/30 //
27.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hukkapuro // 5/30 //
06.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Zurück // 3/30 //
07.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Zurück // 3/30 //
13.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Zurück // 2/30 //
19.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Zurück // 2/30 //
04.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/29 //
13.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Zemniak Stud // 4/20 //
16.05.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Brokeback // 2/12 //
31.05.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Kilpailukeskus Bailador // 6/52 //
07.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 2/23 //
08.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 3/23 //
11.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 4/23 //
25.07.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Kärmeniemi // 2/30 //
02.08.2017 // KERJ/Aloittelijaluokka // Mörkövaara // 3/16 //
12.08.2017 // KERJ/Aloittelijaluokka // Mörkövaara // 2/22 //
17.08.2017 // KERJ/Aloittelijaluokka // Mörkövaara // 2/30 //
22.08.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 3/30 //
01.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 2/30 //
11.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 3/30 //
14.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 1/30 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

03.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 5/30 //
06.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
10.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 5/30 //
12.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
18.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 2/30 //
27.03.2017 // VVJ/Noviisi // Wild Side Cobs // 5/40 //
28.03.2017 // VVJ/Noviisi // Wild Side Cobs // 6/40 //
21.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
24.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
30.04.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
13.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
14.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 3/30 //
15.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 3/30 //
16.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 1/30 //
16.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 1/30 //
17.04.2017 // VVJ/Noviisi // Tuiskula // 4/30 //
18.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 3/30 //
19.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 5/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Kisakeskus Lapland // 4/30 //
19.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wild Side Cobs // 3/40 //
04.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
06.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
21.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 5/30 //
22.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
23.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 4/30 //
23.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
24.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 5/30 //
25.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
26.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 1/30 //
28.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 3/30 //
28.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 4/30 //
29.04.2017 // VVJ/Noviisi // Wolf Sporthorses // 4/30 //
29.04.2017 // VVJ/Noviisi // Hukkapuro // 3/30 //
23.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
24.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
25.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
26.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
29.05.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
31.08.2017 // VVJ-cup/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/56 //

Näyttelyt, arvonimet


PÄIVÄKIRJA


10.02.2018 Hukalla on ollut viime viikkoina ihan uskomattoman huono tuuri. Alkuun huomasimme orin ontuvan toista etujalkaansa lievästi, seuraavana päivänä kun kengittäjä saapui paikalle, oli Hukka jo ihan kolmijalkainen. Paisettahan sieltä sitten lähdettiin hautomaan - mutta eikös ori liukastunut jäisellä pihalla kengättömän jalan luistaessa jäällä holtittomasti. Onneksi taluttaja ei jäänyt alle, mutta nyt ori on sitten karsinalevossa paiseineen ja revähtäneine lihaksineen.

06.08.2017 Sunnuntaina sää ei suosinut, joten Elli ja Hukka suuntasivat kentän sijaan maneesiin, jonne oli valitettavasti ahtautunut muutama muukin ratsukko. Ratsastuskoulun ryhmiin tottuneella Ellillä ei tosin ollut ollenkaan mahtumisongelmia, enemmän tallin omalla porukalla tuntui olevan sukset ristissä. Ellin omien sanojen mukana ratsastus sujui kaiken kaikkiaan hyvin, laukkaa hän ei ollut saanut nostettua ensimmäisillä yrittämillä kunnolla. Hukka oli kyllä nostanut, mutta kun tyttö ei ollut heti päässyt laukkaan mukaan, oli Hukka pudottanut saman tien raville. Onneksi Elli oli saanut vähän neuvoja muilta ratsastajilta ja tyttö sai laukankin pyörimään hyvin. Ei silloin kun minä olin nuori, uskallettu todellakaan kysyä niin reippaasti apua kuin Elli uskalsi! Minun nuoruudessa piti selvitä yksin ja apua ei pyydetty ikinä!

05.08.2017 Olin luvannut Hukan lainaksi naapurin Ellille täksi viikonlopuksi, tyttö saisi pitää Hukkaa kuin omanaan ja ratsastaa sillä tänään ja huomenna. Tänään pitäisin vähän tunnin tapaista ratsukolle, huomenna saisivat mennä ihan keskenään. Tai kyllähän joku aina katsoo perään, mutta itsenäisesti ilman ohjausta. Hukka ei ollut mikään helpoin ratsu, mutta toisaalta se on todella opettavainen ja sitä kautta varmasti hyvä ratsu jo pienesti omasta hevosesta haaveilevalle Ellille.
Olin jättänyt orin aamulla sisälle odottamaan, Elli tulisi jo aamupäivästä - ja tulikin täsmällisesti juuri kello kymmenen, kuten olimme puhuneet. Pienten esittelyiden ja tavaroiden paikkojen näyttämisen jälkeen jäin itse talliin puuhastelemaan, siivoilemaan karsinoita, kun Elli alkoi laittamaan Hukkaa kuntoon ratsastusta varten. Parivaljakolla näytti näin sivusilmällä vilkuillen menevän oikein hyvin: totta kai Hukka vähän kyseli, että kukas tämä tyttö on olevinaan, mutta Elli sai Hukalta kaviotkin puhdistettua ilman ongelmia ja varustettua sen hienosti.
Hukka oli heti ratsastuksen alusta mukavan rauhallisella ja kuuliaisella tuulella, aloitimme koko homman ihan vain hakemalla tuntumaa volteilla ja pysähdyksillä. Pääasiassa ratsastuskoulun hevosilla ratsastaneella Ellillä oli alkuun vaikeuksia löytää tarpeeksi kevyet avut, muutaman kerran Hukka ampaisi vähän vauhdilla eteen ja kapinoi ohjastuntumaa, mutta pikku hiljaa homma tasoittui ja siirryttiin reippaampiin askellajeihin. Sen suurempia ongelmia ratsukolla ei sitten enää ollutkaan, Hukka tuntuu olevan nuorempia ratsastajia kohtaan paljon anteeksiantavaisempi kuin meitä vanhoja tuttuja kohtaan. Mutta parempi niin ja kohti huomista!

02.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään valmennauduttaisiin oikein urakalla. Olin buukannut kaikki kynnelle kykenevät tallilaiset hommiin, jotta kaikki saataisiin rullaamaan jouhevasti ja etelästä Hengenvaaraan raahautuvan arvostetun valmentajan ei tarvitsisi epäröidä, lähteäkö tänne toista kertaa! Ratsastaisin itse kolme hevosta, tallin oma valmentajamme Ed kaksi ja Emilia oman tämän hetkisen kisaratsunsa. Kenttä oli lanattu viimeisen päälle, jopa ylipitkäksi kasvanut ruoho oltiin ajettu ja tallipihalta ylimääräinen roina siivottu pois näköpiiristä. Tallissa tosin vallitsi edelleen sellainen hallittu kaaos, mutta toisaalta kaikkien ratsujen vermeet oltiin katsottu jo valmiiksi, tallityöntekijät tiesivät milloin varustaa ja kävelyttää mikin hevonen ja kaikki oli muutenkin tarkkaan suunniteltu.
Itse olin vasta saanut luovutettua hevosen tallityöntekijälle ja palattua kentän laidalle, kun Ed jo oli toisen oman tallin kasvatin, Hengenvaaran Hukkapätkän, kanssa täydessä työn touhussa. Oli hienoa seurata ison miehen, ja kohtalaisen pienen hevosen työskentelyä. Vaikka Ed oli Hukalle ainakin 20 senttiä liian pitkä, hallitsi mies kroppansa täysin ja painoavuille herkkä Hukka mennä laukkasi niin kevyenä ja kuuliaisena, hetkeäkään miehen hienovaraisia apuja kyseenalaistamatta. Siinä missä itse olin hyvä saamaan laiskemman puoleisetkin hevoset villiintymään, oli Edillä uskomaton kyky rauhallisuuteen ja herkempien hevosten kohdalla niiden riittävän hienovaraisten apujen löytämiseen. Ratsukko teki tänään lähinnä laukkaa, ihan vain koska se on orille kaikkein haastavinta. Yhdistämällä esimerkiksi pohkeenväistö laukannostoon, saatiin laukalle hyvä startti ja laukka rullaamaan alusta asti. Kovin kauaa Hukka ei tällaista aktiivista työskentelyä jaksanut: itsensä kantaminen laukassa on totta kai rankkaa. Treeni loppui vähän etuajassa, mutta ehdittiinpä siinä sitten valmistautua seuraavaan.

12.07.2017, estevalmennus Varjolinnassa
Haperolla ja rautiaalla suomenhevosorilla oli hyvin vauhdikasta menoa alusta loppuun. Alkuverryttelyssä Hukka liikkui isosti eteenpäin, että pienillä volteilla oli vaikea taivuttaa ja asettaa. Alussa tehtävät siirtymiset auttoivat vauhdin hallinnassa ja hillitsivat oria samalla. Hapero sai kunnolla pitää vatsalihakset tiukkana ja ratsastaa kevyesti oria eteenpäin. Kuumuaminen näköi puomeilla ja laukassa, kun ori alkoi hypätä liian kaukaa ja loikkimaan yksittäisten puomien ylitse. Rohkea se oli, kun ei esteitä kytännyt, mutta puomit kolisi ja kavaletit meni nurin. Ori onnistui kompastumaan pahannäköisesti, mutta säikähdyksellä selvittiin!
Radalla kuumui ja oria sai kokoajan pidättää sekä hillitä vauhdin kanssa selkeiden pidätteiden kanssa. Välillä joutui ottamaan siirtymisiä raviin ja tekemään ympyröitä, että vauhti saatii kasaan. Itse radat sujuivat tasapainoisesti muutamasta pudotuksesta huolimatta, mutta Hapero myönsi virheensä, että virhe pidätteet johtivat puomin tippuamiseen. Seuraavalla kerralla sarja sujui onnistuneesti, että annoin luvan loppuverrytellä ravissa.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.

17.05.2017 Hyppäsin tänään Hukalla vähän, ihan vain silmällä pitäen seuraavan viikonlopun kilpailuja. Hyppäisin silloin orilla kaksi luokkaa Huvitutin estekilpailuissa, sekä kasikympin että ysikympin. Hukka ei ollut viime aikoina hypännyt kovin kaksisesti: oli se siis hypännyt ja ihan hyvin, mutta jotenkin tekemisestä puuttui sellainen sataprosenttinen into, joka Hukalla ennen oli ollut. Toisaalta Hukka alkaa mutuenkin olla jo kilpauransa päässä ja siirtyä pikku hiljaa täyspäiväisesti siitokseen. Tämän päivän hyppytreenit olivat kuitenkin ihan hyvä menestys! Ei parasta Hukkaa, mutta hyvää.
Ja näin jälkikäteen (20.05.2017) on lisättävä, että hyvinhän ne kisat loppujen lopuksi menivät! Kasikympissä nappasimme Hukan kanssa nelossijan ja ysikympin radallakin tulos oli puhdas rata, tosin liian hidas sijoituksille.

17.04.2017, valjakkovalmennus
Poikkeuksellisen vapaamaanantain (kiitos pääsiäinen!) kunniaksi Hengenvaaran kentälle oltiin koottu melkoinen joukko tiukkoja kurveja, pysähdyksiä ja peruutuksia - tänään treenattaisiin tarkkuuskoetta! Olin valjastanut ja verrytellyt Hukan jo ihan hyvin, kun valmentaja saapui paikalle ja pääsimme aloittamaan itse treenin. Hukka oli tänään tuntunut vähän turhankin reaktiiviselta, joten olin verkassa tehnyt paljon kontrolliharjoituksia ja saanutkin Hukan aika kivaan kuosiin. Aloitimme radan käynnissä ja se sujui pysähdyksiä lukuunottamatta ihan moitteetta, paikallaan ori ei kyllä malttanut seistä sekunttiakaan kauemmin. Ravissa jouduin tosissani tekemään töitä, että sain orin malttamaan ja kuuntelemaan, mutta toistojen myötä homma sujui ja pääsimme ottamaan pätkiä laukkaakin. Laukassa Hukka oli yllättäen hyvin hallinnassa ja se tuntui tyytyväiseltä - loppui se hissuttelu, ja päästiin asiaan!

10.03.2017, kouluvalmennus
Matti myöhäsenä mukaan napattiin vielä ihan omalle yksityistunnilleen Hapero ja Hengenvaaran Hukkapätkä, joka olikin jo tuttu kaveri kisakentiltä - olinpahan nähnyt Haperon ja Hukan jo koulu- ja estekilpailuissa. Verkka sujui ratsukolta oikein hyvin, vieras paikka ja vähän kiireinen aikataulu ei haitannut Hukkaa lainkaan ja se liikkui rehellisesti eteen, kun verkassa keskityttiin enemmän siihen, että ori liikkuu reippaasti ja mielellään eteen, ei niinkään siihen missä muodossa se kulkee. Ajattelin, että tänään olisi hyvä päivä työstää laukkaa, kun kentällä oli tilaa ja jossa Hukka helposti painui kuolaimen alle. Tärkeää oli ratsastaa hevosta reippaasti eteen ja välttää ohjalla turhaan nypläämistä. Istunnalla hidastamalla ja sitä kautta temponvaihteluilla saatiin Hukkaan tosi kivasti voimaa takapäähän ja turpakin pysyi oikealla kohdalla. Pidimme treenin kohtuu lyhyenä, koska homma sujui.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 18 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse