Hengenvaaran Huima

Kuvat: VRL-00884

Virallinen nimi: Hengenvaaran Huima Kutsumanimi: Huima
Syntynyt, ikä: 18.04.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 152cm
Väri: punarautias Merkit: vtj vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-0823
Koulutustaso: HeA / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 11/17, 5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 105p

ERJ-I, 12/17, 4 + 40 + 25 + 20 + 15 = 104p

KRJ-I, 01/18, 5,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

VVJ-I, yksityistilaisuus, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

SLA-I, 04/18, 11 (3-2-3-3) + 24 + 25 + 20 + 20 = 100pLUONNE


Ei ole kyllä Huiman voittanutta. Se on herttainen ja helppo käsitellä, mutta tosi paikan tullessa rohkea ja reipas menijä. Huima kysyy aina ensin ihmiseltä, että mitä tehdään ja tekee vasta sitten. Ehkä jotakuta muuta saattaisi ärsyttää tuollainen varmistelu, mutta omaan makuun on hevonen, joka odottaa myös ihmistä eikä häsää sinne tänne. Muiden hevosten kanssa ori tulee niin hyvin toimeen kuin orit nyt yleensä tulee: poikaporukassa kaikki hyvin, naisia näkyvissä - no, ne voisivat Huiman mielestä kaikki kuulua sille.

Hoitotoimenpiteissä ei Huiman kanssa ole niinkään mitään ongelmaa. Se on mutkaton ja rauhallinen, malttaa seistä paikallaan löyhästikin kiinni sidottuna eikä hermostu vaikka asiat eivät tapahtuisi just nyt ja heti. Kavioiden puhdistus on aina vähän oma show'nsa, kun rautiaan kaviot tuntuvat painavan tonnin eikä se kyllä itse auta asiassa yhtään. Tosin kengittäjän kanssa Huima on hyvää pataa, se tykkää äijjien jutuista ja kengitys on juuri sitä. Tai nurmikon leikkuu tai heinäpaalien siirto. Tai kaivinkoneet ja traktorit! Eläinlääkärin ja hierojan kanssa niin ikään kaikki on ok. Vedestä Huima ei välitä, mutta antaa kyllä pestä itsensä pesupaikalla ihan nätisti, ulkona kuralätäköt tosin kierretään, jos vain mahdollista. Taluttaessa sen kanssa saa muutenkin olla vähän tarkkana, sillä orille kyllä maistuu, erityisesti kevään ensimmäiset, vihreät, vaikka sitten vähän taluttajaa mukana vieden. Varusteet nähdessään Huimalla nousee kierrokset ja siinä kohtaa senkin kanssa on parempi toimia ripeästi kuin hissutellen.

Ratsuna ori onkin sitten jo reipas. Se liikkuu rehdisti omalla moottorillaan eteen ja on joskus vähän turhankin säpäkkänä siirtymässä reippaampiin askellajeihin. Se on ratsastajalleen juuri niin kevyt kuin ratsastaja on sille: ohjilla venkslaaja saa kannatella koko pään painon, kevyt istunnalla ratsastaja liikkuu orin kanssa sulavasti kuin yhtenä, suorittaen helpon A:n radat kuin vettä vain. Huima ei ole mikään liitokavio, mutta sillä on kolme tasaisen hyvää ja miellyttävää askellajia, joissa on kohtalaisen hyvä säädeltävyys. Sen sijaan tekninen osaaminen sillä on huipussaan! Haastavinta Huiman kanssa on antaa sille riittävästi aikaa: vaikka ori on kevyt ja miellyttävä ratsastaa, se on vähän hidas ja hermostuu jos jatkuvasti pyydetään lisää ja lisää eikä anneta aikaa toteuttaa. Maastossa herra on arvatenkin juuri niin helppo kuin voi kuvitella. Se menee mielellään kovaa, muttei koskaan ilman lupaa. Mikään maailmassa tapahtuva ei saa sitä reagoimaan säpsähdystä pahemmin, joskin panikoiva ratsastaja antaa sillekin luvan panikoida.

Esteillä Huima on kuumuvainen, mutta toisaalta yllättävän tasaisen varma suorittaja. Vaikka se menisi kovaa ja jarrut ovat hukassa, se hyppää silti hyvin ja ratti toimii kaikissa tilanteissa. Sillä on pienehköstä koostaan ja rakenteestaan huolimatta hyvin ponnistusvoimaa ja se hyppää yksittäin jopa 120-senttisiä esteitä. Ratana metri menee vielä helposti, varsinkin aikaa vastaan Huima on lyömätön. Erikoisesteet eivät oria jännitä ja se kieltää muutenkin erittäin harvoin, joskin jälleen epävarma ratsastaja voi saada Huimankin epäröimään. Maastoesteillä tahti on onneksi vähän rauhallisempi, mutta muuten Huima on oma itsensä: vauhdikas, mutta tarkka, varma hyppääjä. Vesiesteet eivät tosin kuulu sen suosikkeihin, vaikka muuten voisi sanoa maastoesteiden olevan sen ykköslaji.

Valjakkoajoon Huima koulittiin ensimmäisenä ja sen huomaa: ori on vaunujen edessä kuin kala vedessä ja sen herkkyydestä on paljon hyötyä. Edelleen pitää tosin muistaa, että mitä kovempaa oria käskee, sitä kovempaa se pistää takaisin. Se pärjää oikeastaan kaikissa osakokeissa yhtä hyvin, mutta selvästi koulukoe on sille itselleen eniten mieleen. Tarkkana saa olla, ettei Huima painu kuolaimen taakse ja valahda siitä helposti etupainoiseksi, mutta muuten Huima on liki kaikkien ohjastettavissa. Myös ohjasajo on tullut raudikon kanssa tutuksi.

Vieraat paikat eivät Huimaa jännitä. Se on kuin kotonaan, vaikka muiden stressi voi saada senkin vähän hermoilemaan. Luotto-ori ei kuitenkaan temppuile, vaan lähinnä on vähän normaalia herkempi esimerkiksi paineelle. Verryttelyssä ja töihin päästessään se rauhoittuu ja keskittyy paremmin, radalla se on vieläkin parempi, kun muut hevoset eivät häiritse tekemistä. Traileriin Huima menee vähän vastustellen ja se kulkeekin paremmin rekassa, jonne se menee mielellään. Matkustamisessa itsessään ei ole ongelmaa kummassakaan, mutta paikallaan olevassa kopissa se ei malttaisi seistä.


SUKUTAULU


Isä: Hengenvaaran Hukkapätkä
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prt, sk 156cm
HeB / 90cm / tutustumisluokka / noviisi
Ii: Vilunkivoitto
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rt, sk 156cm
Iii: Kiusankolttu evm
sh, tprt, sk 156cm
Iie: Hupihuomen evm
sh, vrt, sk 160cm
Ie: Sudensielu
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
sh, trt, sk 155cm
Iei: Korpisoturi evm
sh, m, sk 156cm
Iee: Susanka evm
sh, trt, sk 155cm
Emä: Ch Mörkövaaran Viima
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, rn, sk 155 cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ei: Kuningaskettu
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, prt, sk 163cm
Eii: Kunkkunumero evm
sh, prt, sk 161cm
Eie: Talviturkki evm
sh, rt, sk 159cm
Ee: Vinhapolkka
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, prn, sk 155cm
Eei: Semijenkka evm
sh, rn, sk 159cm
Eee: Valmiira evm
sh, prn, sk 154cm


SUKUSELVITYS


Isänisäisä Kiusankolttu on Etelä-Suomessa majaileva tummanpunarautias suomenhevosori. 156-senttiseltä komistukselta löytyy taitoa erityisesti kouluun ja valjakkoon, joita se taitaa huikeilla tasoilla. Jonna Hiiden kasvattama temperamenttinen ori on sijoittunut useita kertoja kaikissa taitamassaan neljässä lajissa. Nuoresta iästään huolimatta se onkin hyvin menestynyt, ja kisareissujen lisääntyessä varmasti myös maine ja sijoitusten määrä kasvaa. Näyttelyissä Kiusankolttu on ansainnut tähän mennessä muutaman sertin ja jalostussuosituksen. Kiusankolttu on kantakirjattu kolmospalkinnolla. Luonteeltaan Kiusankolttu on oriksi pohijimmiltaan varsin kiltti, vaikka omaakin omat pikku metkunsa. Kovin ahne tämä suokki kuitenkin on. Ratsastaessa Kiusankolttu on vähän reippaamman puoleinen, eikä oikein jaksa keskittyä koululiikkeisiin. Helpon A:n tasoiselta Kaapolta ei aina jarrutkaan löydy. Kuitenkin, kun orin saa hyvin viritettyä asemiin, luonnistuvat liikkeet siltä kuin vanhalta tekijältä. Esteillä Kiusankolttu on innokas ja vauhdikas, hyppää mistä ja milloin vain. Maastovarmalla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, jotka ovat menestyneet usealla taholla.

Isänisänemä, Hupihuomen, suurella kilpatallilla asuva vaaleanrautias suomenhevosneiti. 160 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Hupihuomen saa pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Hupihuomen on yleispainotteinen, mutta silti paremmin menestynyt kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Yhteensä sijoituksia on päälle sata, eri lajeissa, ja tamman kisaura sen kun vain jatkuu! Tamma onkin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Hupihuomen on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja maastoesteillekin olisi tarkoitus tamman kanssa lähteä kokeilemaan onnea. Hupihuomenella on jälkeläisiä kaksi kappaletta, mutta emmeköhän näe Hupihuomenen pyöräyttävän vielä muutaman varsan.

Isänemänisä Korpisoturi oli pikkuisen erakkoluonteinen ja rähjäisen oloinen musta suomenhevosori. Korpisoturin elämä alkoi Sunnan tavoin syksyllä jo illan pimetessä eikä orin syntymäkään ollut helppo - siitä nimi Korpisoturi. 156-senttinen ori oli tosiaan luonteeltaan vähän yhden ihmisen hevonen ja sen luottamuksen saamiseen kesti pitkään. Ori oli kyllä hyväkäytöksinen ja oikeastaan kaikkien käsiteltävissä, mutta mitään tunnetta siitä eivät vieraat saaneet irti. Ratsuna ori oli oman ihmisensä kanssa uskomaton: se suoritti kevyesti helpon A:n radat, teknisesti jopa vaativan asioita, valjakkoajo oli sille helppoa kuin heinän teko eikä ori huono ollut esteradoillakaan. Korpisoturi ei näyttelyissä loistanut, mutta sitä käytettiin muutamille tammoille kisauransa jälkeen. Valitettavasti Korpisoturin oma ihminen menehtyi orin ollessa 17-vuotias ja siitä vuoden päästä se lopetettiin: ori ei sopeutunut muille talleille eikä muiden ihmisten käsiteltäväksi.

Isänemänemä Susanka on ulkonäkönsä puolesta ihan Sunnan kaksoisolento: sentilleen saman kokoinen, tummanrautias, vähän rotevampirakenteinen kuin keskiverto suomenhevonen ja niin ikään merkitön. Luonteeltaan tammat ovat tosin aika eri maata, siinä missä Sunna on kaikkien kaveri ja aina itse rauhallisuus, on Susanka kipakka ja reipasluontoinen kilpatamma, joka ei juuri tule muiden hevosten kanssa toimeen. Susankan kanssa kilpailtiin pääasiassa valjakkoajon parissa, mutta pärjäsipä tamma myös koulu-, este- ja matalan tason kenttäratsastuskilpailuissakin. Nykyään Susanka viettää eläkepäiviään pienellä yksityistallilla Itä-Suomessa ja humputtelee kohtalaisen rauhallista tahtia lähimetsissä. Vähän Susankan terveys on alkanut reistailla, mutta takapolvien piikityksen jälkeen tamma on puksutellut menemään ihan entiseen tahtiinsa. Jälkeläisiä Susanka ehti saada kolme.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Erkinheimon Rautarouva // 08.07.2017 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Ruuti
Mörkövaaran Mysteeri // 30.06.2016 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Myrtti
Hengenvaaran Norberta // 04.04.2018 // Näkinräme (VRL-14618) // o. Hengenvaaran Lupin
Hengenvaaran Muikee // 20.04.2017 // Jenna (VRL-03515) // t. Hengenvaaran Muusa


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

10.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 7/78 //
12.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 5/40 //
12.05.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
12.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/30 //
12.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 3/30 //
13.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 2/30 //
14.05.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 6/40 //
14.05.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 2/40 //
14.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 5/30 //
15.05.2017 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 6/78 //
15.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 2/40 //
15.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 4/30 //
17.05.2017 // KRJ/Helppo A // Teilikorpi // 3/40 //
19.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 3/30 //
20.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 3/40 //
20.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/30 //
21.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mustasuo // 3/30 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 1/30 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 4/30 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 2/30 //
22.05.2017 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 4/30 //
23.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 2/30 //
24.05.2017 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 5/30 //
24.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 4/30 //
24.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mustasuo // 2/30 //
24.05.2017 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 2/30 //
26.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 5/30 //
26.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mustasuo // 1/30 //
27.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 1/30 //
27.05.2017 // KRJ/Helppo A // Tuiskula // 2/30 //
29.05.2017 // KRJ/Helppo A // Fiktio // 1/40 //
29.05.2017 // KRJ/Helppo A // Rebellion // 2/30 //
29.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mustasuo // 5/30 //
30.05.2017 // KRJ/Helppo A // Mustasuo // 4/30 //
12.05.2017 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 4/50 //
16.05.2017 // KRJ/Helppo A // Claridge Stud // 3/30 //
18.05.2017 // KRJ/Helppo A // Claridge Stud // 2/30 //
20.05.2017 // KRJ/Helppo A // Claridge Stud // 1/30 //
20.05.2017 // KRJ/Helppo A // Claridge Stud // 1/30 //
27.05.2017 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/50 //
31.07.2017 // KRJ-cup/Helppo A // Runoratsut // 20/262 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

01.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 1/30 //
02.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 1/30 //
02.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 4/30 //
02.05.2017 // ERJ/80cm // Koistila // 3/30 //
03.05.2017 // ERJ/80cm // Koistila // 1/30 //
04.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 2/30 //
04.05.2017 // ERJ/80cm // Koistila // 2/30 //
05.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 4/30 //
05.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 2/30 //
06.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 2/30 //
07.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 3/30 //
08.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 4/30 //
09.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 5/30 //
10.05.2017 // ERJ/80cm // Koistila // 4/30 //
11.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 5/30 //
12.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 1/30 //
12.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 2/30 //
12.05.2017 // ERJ/80cm // Koistila // 1/30 //
13.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 5/30 //
13.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 1/30 //
15.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 1/30 //
16.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 5/30 //
17.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 3/30 //
17.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 5/30 //
18.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 3/30 //
19.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 3/30 //
20.05.2017 // ERJ/100cm // Hillhouse Farm // 1/30 //
20.05.2017 // ERJ/100cm // Kingsfall // 4/30 //
20.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 2/30 //
22.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 2/30 //
23.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 3/30 //
24.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 4/30 //
28.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 5/30 //
29.05.2017 // ERJ/100cm // Kisakeskus Laplands // 2/30 //
31.05.2017 // ERJ/100cm // Kettula // 3/30 //
02.06.2017 // ERJ/100cm // Kettula // 5/30 //
20.05.2017 // ERJ/100cm // Huvitutti // 6/50 //
22.05.2017 // ERJ/100cm // Huvitutti // 2/50 //
24.05.2017 // ERJ/100cm // Huvitutti // 3/50 //
25.05.2017 // ERJ/100cm // Huvitutti // 6/50 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

15.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
16.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
24.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 3/30 //
26.05.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
03.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
04.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
06.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
13.06.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 4/30 //
09.05.2017 // KERJ/Helppo // Zemniak Stud // 2/50 //
14.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 2/34 //
15.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/34 //
25.05.2017 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 2/34 //
18.06.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 1/30 //
04.07.2017 // KERJ/Helppo // Cadogan Ponies // 5/30 //
04.07.2017 // KERJ/Helppo // Hortensia // 3/30 //
04.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 1/24 //
05.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 2/24 //
08.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 2/24 //
11.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 1/24 //
12.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 3/24 //
13.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 3/24 //
26.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 5/30 //
29.07.2017 // KERJ/Helppo // Kärmeniemi // 3/30 //
19.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
20.08.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
03.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/40 //
04.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/40 //
12.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
14.08.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
14.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/40 //
24.08.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
30.08.2017 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 2/30 //
13.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 4/30 //
19.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 3/30 //
20.08.2017 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 5/30 //
01.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 1/30 //
06.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 1/30 //
11.09.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 2/30 //
12.09.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/30 //
20.09.2017 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/30 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

02.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
02.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
08.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
11.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 1/30 //
11.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 3/40 //
14.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
14.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
15.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 2/40 //
16.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
16.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
17.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
17.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
17.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
18.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 5/30 //
18.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
18.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 2/30 //
19.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
19.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
20.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 1/30 //
23.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
23.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 6/40 //
24.05.2017 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 5/40 //
26.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 3/30 //
26.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
30.05.2017 // VVJ/Noviisi // Teilikorpi // 4/30 //
18.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 1/29 //
20.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 1/29 //
24.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 4/29 //
27.05.2017 // VVJ/Noviisi // Breandan // 4/29 //
02.06.2017 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 2/30 //
05.06.2017 // VVJ/Noviisi // Walcott Shetlands // 3/22 //
07.06.2017 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 5/30 //
07.06.2017 // VVJ/Noviisi // Fiktio // 3/30 //
08.06.2017 // VVJ/Noviisi // Walcott Shetlands // 4/22 //
07.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 1/30 //
18.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 4/30 //
20.07.2017 // VVJ/Noviisi // Koistila // 3/30 //
01.08.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
03.08.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
03.08.2017 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //


Näyttelyt, arvonimet.

15.09.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 11/12 // 35,5p


PÄIVÄKIRJA


01.04.2018, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänäänpä valmentauduttaisiin taas maastoesteiden parissa. Huima oli kevään kunniaksi vähän vauhdikkaalla tuulella, ja alkuun valmentaja kehoittikin ottamaan ihan maltillisia hyppyjä matalille tukkiesteille, mutta Huima oli kyllä vähän eri mieltä. Jouduin pidättelemään sitä aika paljon, mutta en halunnut lähteä mihinkään hulluun vetokisaan, joten aika kovaahan sitä mentiin. Huima kuitenkin tasaantui alkuverryttelyiden myötä ja ensimmäiseksi varsinaiseksi tehtäväksi valmentaja osoitti banketin, jolla sitten työskenneltäisiinkin loppupäivä. Yhden kaahotetun suorituksen jälkeen valmentaja ohjasi meidät uuteen lähestymiseen kerta toisensa jälkeen, kunnes Huimakin malttoi taas kuunnella pidätteitä. Alastulon kanssa oli alkuun vähän vaikeuksia, kun ori hätäili, mutta toistojen ja sitkeän pidättelyn myötä se parani koko ajan. Ihan lopuksi pääsimme hyppäämään vielä muutaman vähän isomman tukin, mutta sen jälkeen oli loppuverryttelyn vuoro.

10.11.2017 Vihdoin Hengenvaaran maillekin oli laskeutunut ohuen lumikerroksen sijaan paksu lumivaippa, joka tarkoitti, mitä muutakaan kuin kunnon hankitreenejä! Varustinkin Huiman ripeästi ja lähdimme kirpsakkaan pakkasaamupäivään treenaamaan. Jo kävellessämme alkukäyntejä auratulla tiellä, olivat orin askeleet vähän turhankin kevyet ja auta armias kun pääsimme ravailemaan ja laukkailemaan hankeen. Huima esitti sellaista laukkaa, että hyvä kun en kyydistä pudonnut jo hämmästystäni - saati sitten kun yllättäen herra päätti heittää järkyttävät riemupukkiloikkarodeot. Sain tosissani roikkua sen kyydissä, etten muksahtaisi hankeen ja onnekseni riekkuminen oli sen verta raskasta ettei Huimakaan kauaa sitä jaksanut. Hassua, miten vähän vanhempi ja normaalisti ihan suht kiltti herra jaksaa vielä riehua kuin keväinen varsa ja vielä talvella! Kävelimme pitkät loppukäynnit vähälumisemmilla metsäpoluilla ja tallissa vielä venyttelin Huima herkkujen avulla ihan varmuuden vuoksi. Huomenna saisi olla kevyempi, palautteleva päivä.

02.10.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Päivän viimeinen valmennusratsukko oli Hapero ja Hengenvaaran Huima. Tarkoitus oli ihan vain ratsastaa ori läpi taivutellen ja samalla keskittyä myös ratsastajan istuntaan. Huima oli verryttelyssä reipas ja ratsastaja sai sen normaalia nopeammin kunnolla töihin. Aloitimme valmennuksen ihan vain työstämällä oria keskiympyrällä taivuttaen sitä nikama kerrallaan ensin sisäänpäin ja takaisin ja sitten asettaen ja taivuttaen ulospäin käynnissä. Huima ei ollut notkeimmillaan ja pyrki vastustamaan taivuttavia apuja vain kiihdyttämällä vauhtia ja painumalla kuolaimen alle. Kun ratsastaja muisti keskittyä rauhalliseen ja joustavaan käteen, alkoi homma sujua ja kun molemmat hokasivat jutun juonen, sujui sama myös ravissa ja molempien yllätykseksi jopa laukassa! Valmennus pysyi tänään aika lyhyenä, mutta koska molemmat toimivat hyvin, oli hyvä lopettaa.

12.09.2016, kenttä kestävyysharjoittelua (omistajan kirjoittama)
Kenttävalmennuksemme päivälle ei osunut mikään loistavin sää, kun jo viikon maata piiskannut sade ei vieläkään hellittänyt ja jo verryttelyhyppyjen aikana oli todettava, että tänään ei kyllä hypätä, ei tällä pohjalla. Siirryimme suosiolla kiipeilemään ja tekemään muutaman mäkivedon noin niinkuin kestävyystreenin merkeissä. Alkuun ori ei malttanu keskittyä haastaviin rinteisiin vaan pyrki vain kiihdyttelemään vauhtia, jolloin ihan muutaman kerran jouduin vetämään henkeä, kun olin varma että pian ollaan nurin. Molemmat kun sai vähän malttia, niin pärjättiin hienosti. Mäkivedot menivät paremmin, kun päästiin vähän vauhdin makuun. Loppuverryttelyksi kävimme vielä jumppaamassa vähän maneesissa eteen ja alas ennen pitkiä loppukäyntejä. Huima ei ollut tänään parhaimmillaan, mutta lopputulos oli selvästi plussan puolella.

18.08.2017 Mistä tietää syksyn lähestyvän? No ainakin hurjista ukkosmyrskyistä, jotka vievät sähköt koko lähitienoolta ainakin kahdeksi päiväksi. Sinäänsä sähkökatkos ei Hengenvaaran toimintaa näin kesäaikaan haittaa: aggregaatin avulla saadan sen verta sähköä, että vedet saadaan kaivosta ylös, kaikki muu sitten toimiikin lihasvoimin. Eniten myrskyn jälkeen ärsyttää hevosten vauhko käytös, jos ne ovat päässeet säikähtämään kunnolla ja tallipihalta ympäriinsä lennelleen rojun siivoaminen. Tämän myrskyn jäljiltä olimme vasta kymmenettä tuntia ilman sähköä, kun myrsky laantui ja päätin viedä hevoset takaisin ulos. Olin kuvitellut Huiman ottavan homman yhtä lunkisti kuin aina ennenkin, mutta herra yllätti minut sinkaisemalla heti tallin ovelta pari metriä sivulle, kun maassa oli punainen ämpäri. Ajatella, ihan väärässä paikassa.

12.07.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään pääsimme tekemään Huiman kanssa oikeasti töitä. Orilla oli ollut viime viikkoina turhankin paljon ylimääräistä energiaa ja keskittymiskyky oli sitä kautta jäänyt pois, joten olin tilannut meille oikein kunnon luulot pois -valmennuksen. Lajiksi valikoituivat esteet, Huima kun oli viime aikoina keksinyt tehdä omia ratkaisujaan esteillä ja ollut muutenkin vaikein hallita. Valmentaja oli suunnitellut päämme menoksi haastavan, mutta maltillisen korkuisen radan, jossa päästäisiin sekä tekemään pientä ja teknistä, mutta myös muutamia vauhdikkaampia pätkiä. Valmennuksen jälkeen fiilis oli onnistunut, mutta jouduin kyllä tunnustamaan, että itse sitä oli joutunut enemmän töihin kuin hevonen: olin päästänyt Huiman aivan liian helpolla ja toisaalta jättänyt sen vähän yksin esteille, jolloin sillä oli ollut tilaa ja pakkokin tehdä omia ratkaisuja.

30.06.2017 Laidunkauden avajaiset! Kesän parhaita päiviä, kun kaikki kynnelle kykenevät tulivat viemään hevosia laitumelle ja nauttimaan perinteisistä grillijuhlista illalla. Päiväksi oli tänä vuonna valikoitunut perjantai, kesäkuun viimeinen päivä, jolloin kaikki hevoset vietäisiin laitumelle - toiset laiduntaisivat pidempään kuin toiset, mutta ainakin tämän viikonlopun saisivat kaikki hevoset syödä mahan täydeltä vehreää ruohoa. Totta kai hevosia oli totuteltu vihreään ahkerasti jo ihan koko kesän ajan, mutta vihdoin suurin osa kesän tärkeimmistä kisoista oli takana päin ja valtaosalla tallin hevoskannasta alkaisi kesäloma. Hevoset olivat villejä, mutta kaikki saatiin turvallisesti laitumelle. Ja kyllähän se oli ilo seurata raisuja hevoslaumoja, jotka painelivat hurjaa neliä ympäri laidunta ennen kuin raaskivat asettua ahmimaan ruohoa kukin tarpeeksi riehuttuaan. Ja sitten ihmiset vetivät mahan täydeltä grillin antimia pitkälle yöhön.


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 19.04.2017
2 vuotta - 20.04.2017
3 vuotta - 21.04.2017
4 vuotta - 22.04.2017

5 vuotta - 18.05.2017
6 vuotta - 18.06.2017
7 vuotta - 18.07.2017
8 vuotta - 18.08.2017
9 vuotta - 18.09.2017
10 vuotta - 18.10.2017
11 vuotta - 18.11.2017
12 vuotta - 18.12.2017
13 vuotta - 18.01.2018
14 vuotta - 18.02.2018
15 vuotta - 18.03.2018
16 vuotta - 18.04.2018
17 vuotta - 18.05.2018
18 vuotta - 18.06.2018
19 vuotta - 18.07.2018
20 vuotta - 18.08.2018


Virtuaalihevonen / A sim game horse