Hengenvaaran Hottentotti


† 10.1.2018 †

Kuvat: kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi: Hengenvaaran Hottentotti Kutsumanimi: Hönö
Syntynyt, ikä: 02.01.2017, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 150cm
Väri: musta Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH17-018-0164
Koulutustaso: HeB / 90cm / tutustumisluokka / vaativa Painotus: yleispainotus

KERJ-I, 09/17, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

KRJ-I, 10/17, 6,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

ERJ-I, 10/17, 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p

VVJ-I, 10/17, 5,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

SLA-I, 10/17, 12 (3-3-3-3) + 19 + 25 + 20 + 20 = 96p

YLA2, 12/17, 25,5 (16+9,5) - 26 (17+9) - 17 - 11 - 6 = 85,5pLUONNE


Hengenvaaran Hottentotti on vähän ressukka herrasmiesori, jolla intoa on vaikka muille jakaa. Ja se haluaisi ja yrittää osata, mutta jos ei osaa, niin ei vaan osaa. Se on pikkuisen kömpelö ja hömelö, sydän on kuitenkin ihan puhdasta kultaa. Kaikki muut hevoset eivät sitä ja sen ylitse pursuavaa sosiaalisuutta ymmärrä, mutta onneksi sopivassa laumassa se saa nauttia olostaan ja leikkikavereista. Tästä kaikesta juontaakin herran lempinimi - Hönö.

Hönö kannattaa sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi suhteellisen tiukasti kiinni, mieluummin vielä molemmin puolin, ettei se pääse hyörimään ja pyörimään. Ori on suunnattoman kiinnostunut kaikesta ympärillä tapahtuvasta, mutta se ei aina hallitse kroppaansa eikä välttämättä huomaa talloneensa hoitajan varpaille, kaataneensa harjakopan ja liki liiskanneensa ohikulkijan seinään. Kavioiden puhdistus on aina yksi operaatio, kun herra ei tajua ollenkaan pitää jalkaa itse ilmassa ja usein kengittäjäkin kiroaa tuota tyhjäpäätä. Jälleen, pahaahan Hönö ei tarkoita. Mutta jos on kuvitellut, että kengittäminen on haastavaa, niin kyllä on varustaminenkin. Hönö innostuu jo satulan nähdessään ja yrittää kovasti osallistua. Pääasiassa orin kanssa sujuvat kaikki hoitotoimenpiteet kohtalaisesti, kunhan aikaa ja malttia on tarpeeksi. Taluttaessa sen kanssa saa olla erityisen tarkkana, ihan vaan jos herra ei muista olevansa narun päässä.

Ratsastaessa vaaditaan malttia. Ja rauhallisuutta, ja vähän lisää malttia. Hätiköimällä ei saavuta mitään ja vauhti pitää pitää koko ajan omassa kontrollissa. Hönöllä ei ole erityisen hyvä keskittymiskyky ja se tarvitsee paljon taukoja treenin aikana, pitkään samoja, varsinkin vaikeita asioita hinkaamalla saa vain turhautuneen hevosen ja todennäköisesti myös turhautuneen ratsastajan. Muutaman kierroksen käyntitauko auttaa kummasti keskittymään. Hönö on vähän mallia "pää menee, kroppa ei pysy perässä" ja koska se on vielä vähän kömpelö, se kompuroi helposti ja valahtaa etupainoiseksi, jos ratsastaja ei ole tarkkana. Askellajeiltaan Hönö on peruskauraa, ei erityisen liitokavio, mutta pärjää helpon B:n tasolla. Maastossa Hönö on onneksi vähän rauhallisempi, varmajalkaiseksi kun sitä ei voi kutsua hyvällä tahdollakaan. Se ei kuitenkaan pelkää mitään vaan on välillä turhankin utelias. Porukassa se peilaa muita hevosia ja rohkeiden kanssa se onkin rohkea, arkojen kanssa säpsympi.

Esteillä voisi korostaa malttia vielä entisestään. Ja vauhdin hallintaa. Vaaratilanteet ovat hyvin lähellä, jos Hönön päästää rellestämään esteille ilman tarkkaa kontrollia. Rauhallisella tahdilla sillä on hyvä hyppytekniikka ja se selviytyy esteestä kuin esteestä, vauhdin kasvaessa keskittymiskyky ja hallinta pienenevät suorastaan eksponentiaalisesti. Hönö onkin parhaimmillaan teknisillä radoilla, jossa sen kanssa pääsee tekemään pikkutarkkaa työtä. Uusinnoissa maltti on valttia ja sekunnit pitää ottaa pois tievalinnoilla, ei kiihdyttämällä. Maastossa vauhti on vielä tärkeämpää pitää hallinnassa, järkikin sen sanoo, etteivät maastoesteet anna periksi niin kuin rataesteet.

Valjakkoajon parissa Hönö oikeastaan yllättää positiivisesti. Se on edelleen vähän kömpelö ja vauhdikas, mutta kuitenkin maltillisempi ja se kantaa itsensä paremmin valahtamatta etupainoiseksi. Tarkkuuskokeessa homma on vähän tuuripeliä: jos kaikki sujuu, niin voitto tulee, jos menee överiksi...noh, lopputuloksen voi arvata. Koulukokeessa Hönö on oikeastaan aina todella hyvä, eikä kestävyyskoekaan huonosti mene.

Vieraat paikat saavat Hönön aina ensin kierroksille, varsinkin kun kisapaikan vilskeessä on kaikkea kiinnostavaa katsottavaa ja tutkittavaa. Verkassa on tärkeä saada ori keskittymään ratsastajaansa eikä muihin, saada se ikään kuin pois ulkopuolisesta maailmasta. Radalla homma on yleensä helpompi, kun muita hevosia ei pyöri niin tiiviisti ympärillä. Traileriin meno on Hönölle jännä paikka, mutta yleensä se tulee sinnekin helposti toisen hevosen perässä. Matkustaessa se on vähän levoton.


SUKUTAULU


Isä: Ekoteko
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
sh, m, sk 159cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Eelin Tempo evm
sh, m, sk 160cm
Iii: Eskimoinen evm
sph, m, sk 147cm
Iie: Ei Oo Ei Tuu evm
sh, rt, sk 160cm
Ie: Haltian Huiskaus evm
sh, m, sk 150cm
Iei: Hissun Kissun evm
sh, m, sk 149cm
Iee: Helin Humpsusevm
sph, rt, sk 145cm
Emä: VIR MVA Ch Hallanarka
KTK-II, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
VSN National Champion
sph, vrt, sk 144cm
HeA / 110cm / CIC1 / vaativa
Ei: Hallakka evm
sh, vprt, sk 150cm
Eii: Hotin totti evm
sph, prt, sk 148cm
Eie: Hipsukka evm
sh, vrt, sk 149cm
Ee: Hassunkurinen evm
sph, trt, sk 145cm
Eei: Riihikuiva evm
sph, trt, sk 147cm
Eee: Mustavalkoinen evm
sph, vprt, sk 147cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Eelin Tempo on poikansa tavoin kookas, musta suomenhevosori, jopa 160-senttinen. Eelin Tempo kilpailee edelleen satunnaisesti kolmen lajin kilpailuissa, mutta sen aktiivisin kisaura on jo ohi. Se on napsinut mukaansa ruusukkeita ja pokaaleja erityisesti kenttäratsastuksen parissa, jossa sen monipuolinen osaaminen pääsee oikeuksiinsa. Eelin Tempo on astunut tähän mennessä 27 tammaa, joista kolmen varsa odottaa vielä ensi kesää, mutta tähän asti jälkeläisnäyttö on ollut erittäin vakuuttavaa: energisiä, hyväluonteisia ja uskomattoman potentiaalisia suorittajia lajiin kuin lajiin. Hyvän luonteen ja hurjan kapasiteetin lisäksi Eelin Tempolla on lennokkaat ja näyttävät liikkeet eikä ori mikään ruma ankanpoikanenkaan ole. Ori asustaa tällä hetkellä Etelä-Suomessa suurehkolla kilpa- ja siitostallilla.

Isänisänisä Eskimoinen oli kaikin puolin terävä, aktiivinen ja sataprosenttisesti täysillä elävä herrasmies, jonka kanssa sai olla tarkkana, mutta joka antoi ihan yhtä paljon kuin ottikin. Eskimoinen oli erityisesti kenttäratsastuksen ruusukehai, maastoesteillä orin vasta näki syttyvän oikeasti. Eskimoinen oli aina liikkeessä, ei koskaan säästellyt itseään, vaan teki aina ja kaiken täysillä. Se vaihtoi nuoruudessaan kotia siitä riippumattomista syistä useaan kertaan ja siirtyi jalostustehtäviin vasta kohtalaisen myöhään, ehtien saada vain 12 varsaa erinomaisesta perimästään huolimatta. Piskuinen, vain 147-senttinen, musta ori, jouduttiin lopettamaan jo 18-vuotiaana hoidosta huolimatta pahenevien vatsaongelmien vuoksi.

Isänisänemä Ei Oo Ei Tuu kyllä tuli ja vauhdilla - nimittäin aidoista läpi ja paineli samaa vauhtia karkuun. Kotitallillaan tammalla oli oikea kahlekuningattaren maine ja jos raudikko ei päässyt oveluudellaan livahtamaan karkuun, se kyllä käytti ihan koko 160-senttistä runkoaan ja tuli sitten voimalla. Tamma oli kuitenkin erittäin potentiaalinen valjakkohevonen ja koulittiimpa siitä myöhemmällä iällä vielä kouluratsukin, jolla startattiin vahvalla menestyksellä helppoja luokkia. Ei Oo Ei Tuu sai viisi varsaa, mutta yksi niistä syntyi kuolleena ja toinen menehtyi jo ensimmäisten viikkojen jälkeen. Tamma päätettiin jättää pois jalostuksesta ja pian se menehtyi itsekin tuntemattomasta syystä 18-vuotiaana.

Isänemä Haltian Huiskaus on poikansa tavoin musta, mutta siihen yhteneväisyydet sitten jäävätkin: Haltian Huiskaus on pienikokoinen ja siro, vain 150-senttinen, luonteeltaan rauhallinen ja ehkä jopa vähän laiskan oloinen. Töihin päästessään tamma tosin ei muistuta laiskaa enää ollenkaan: koulupiiperryksiin se kaipaa vähän enemmän motivointia, mutta esimerkiksi estekentillä se mennä painelee hippulat vinkuen ja kaiken lisäksi erinomaisella tekniikalla hypäten. Taitaapa Haltian Huiskaus vaativan valjakonkin, jälleen koulukokeen heikommin, mutta kaksi muuta osakoetta uskomattomalla draivilla. Viime vuosina Haltian Huiskaus on ollut lähinnä siitostehtävissä ja se on saanut yhteensä neljä varsaa, viidettä odotellaan ensi kesälle. Tamman terveys on vielä erittäin hyvällä mallilla, joten sille odotetaan vielä useita hyviä käyttövuosia.

Isänemänisä Hissun Kissun oli liki pienhevoskokoinen, 149-senttinen, musta suomenhevosori, joka on ehdottomasti suvun ylpeys. Tiivistettynä Hissun Kissun osasi kaiken, oli komea kuin mikä - palkittiin muun muassa kantakirjassa ykkösellä - ja toimi tilanteessa kuin tilanteessa kuin ihmisen mieli. Jos ori oli kaiken kaikkiaan upea, oli sen laukka vielä upeampi, sitä katsellessa moni haukkoi henkeään. Kuvittele musta, pitkäjouhinen, ryhdikäs ori laukkaamaan auringonlaskussa - Hissun Kissun aiheutti saman efektin jo ihan kouluradallakin. Kuten arvata saattaa, on Hissun Kissun perintöä jakamassa satoja varsoja, toinen toistaan hienompia, mutta yksikään ei ole isänsä veroinen. Ori lopetettiin 25-vuotiaana pahenevien vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isänemänemä Helin Humpsus oli laadukas, mutta niin sanotusti alempiin tehtäviin päätynyt tamma. Se ehti kilpailla muutaman vuoden ikäluokkakilpailuissa, erinomaisella menestyksellä tosin, mutta siitä riippumattomista syistä se joutui vaihtamaan kotia useamman kerran päätyen lopulta laadukkaalle ratsastuskoululle. Siellä se pääsi kilpailemaan lähiseudun kilpailuissa ja opettamaan monia nuoria kilpailujen saloihin. Mikään lasten ratsu se ei todellakaan ollut, kyllä sillä kilpahevosen sydän ja liikkeet oli, varsin reaktiivinen ja herkkä ratsastaa. Kiltti se kyllä oli ja periytti hyvää luonnettaan myös kolmelle varsalleen. Helin Humpsis nukkui luonnollisesti pois omassa karsinassaan 22-vuotiaana.


Emänisä Hallakka on pitkälti tyttärensä kanssa samaa maata. Sekin on vaaleanpunarautias, pienikokoinen suomenhevonen. 150-senttinen ori on perusluonteeltaan kiltti ja vaivaton eikä sen kanssa tarvitse arjessa koskaan taistella. Sen sijaan ratsuna Hallakka on herkkä ja reipas - se liikkuu vaivatta omalla moottorillaan ja menestyy monipuolisesti kaikissa lajeissa, kunhan ihminen osaa hommansa. Hallakka ei siedä kovia otteita ja on muutenkin vähän yhden ihmisen hevonen. Ori onkin kilpaillut sekä koulussa, esteillä, kentässä että valjakkoajossa erinomaisella menestyksellä ja ollut sitä kautta suosittu jalostusori. Tällä hetkellä sillä on kaksitoista jälkeläistä ja ensi kesälle odotetaan vielä kahta lisää. Pikku hiljaa ori alkaa siirtyä eläkkeelle ja se onkin jo siirretty pienehkölle maalaistallille.

Emänisänisä Hotin Totti on niin ikään rautias ori - tosin punertava sellainen. Sillä on hyvin tyypillinen suomenpienhevosmainen olemus ja sievä piirto päässään. Totti on rauhallinen ja rento herrasmies, jota ei maailman meno juuri hetkauta. Se viihtyy hyvin kisapaikkojen hälinässä ja herääkin eloon vasta päästessään yleisön eteen. Kotioloissa se on vähän mitäänsanomaton, mutta koulu- ja esteradoilla sen on nähty loistavan - menestyen jopa kansallisella tasolla. Hotin Tottia on käytetty maltillisesti jalostukseen sen yleistyneen suvun myötä ja sillä on kuusi orijälkeläistä. Hotin Totti viettää eläkepäiviään Itä-Suomessa, mutta valitettavasti vanhuus on jo alkanut painaa.

Emänisänemä Hipsukka on ehdottomasti oma lempihevoseni Allin suvusta. Tamma oli vaaleanrautias, massiivisen liinaharjan omaava tamma, joka oli erinomainen oikeastaan kaikessa mitä se teki. Tamma menestyi näyttelyissä ja kaikissa neljässä lajissa Allin tavoin. 149-senttinen tamma oli herkkä, mutta ehdottoman ihmisystävällinen ja rehellinen. Varsoja Hipsukka jätti maailmaan kuusi ennen menehtymistään 23-vuotiaana. Sen varsat perivät siltä erinomaiset liikkeet, vaalean värin ja sopivan herkkyyden.

Emänemä Hassunkurinen on monitaituri vähän tuntemattomammasta suvusta. Tummanrautias tamma ei ollut erityisen lahjakas, mutta se oli tasaisen varma suorittaja. Valjakkoajo oli sille muita lajeja vahvempi ja erityisesti parivaljakko emänsä kanssa sujui erinomaisesti. Luonteeltaan Hassunkurinen oli reipas ja vähän jääräpäinen. Se kyllä teki mielellään, mutta ei antanut mitään ilmaiseksi. Varsoja Hassunkurisella on tähän päivään mennessä kolme, mutta 16-vuotiaalla tammalla on vielä monta hyvää vuotta edessä päin ja siitä varmasti kuullaan vielä.

Emänemänisä Riihikuiva on niitä Allin suvun tuntemattomampia nimiä. Se oli lähes koko elämänsä yksityishenkilön kouluratsu Etelä-Suomessa, se kilpaili aluetasolla kohtalaisen hyvin menestyen. Riihikuiva oli erittäin hyväluonteinen - se oli sopivan reipas, kuuliainen, rehellinen ja sillä oli hyvä työmotiivi. Sen lisäksi sillä oli tasapainoinen ja hyvä rakenne ja erinomaiset liikkeet. Riihikuiva astuikin kolme tammaa ennen ruunaustaan ja muuttoa tälle yksityishenkilölle. Tummanrautias herra lopetettiin pitkän ja antoisan elämän päätteeksi kotitallillaan vanhuuden vaivojen vuoksi.

Emänisänemä Mustavalkoinen oli tyttärensä ja tyttärensä tyttären tavoin neljän lajin kilparatsu. Vaaleanpunarautias tamma oli reipas ja taitava, mutta luonteeltaan vähän kärttyinen. Sillä oli hyviä ja huonompia aikoja: hyvinä aikoina se oli mukava käsitellä ja se menestyi erinomaisesti, huonoina aikoina sen kanssa tehtiin vain pakollinen paha. Myöhemmin löytyi melko pitkällekin edennyt nivelrikko, jonka myötä tamma jäi pois kisakentiltä. Rauhallisella liikunnalla ja oikealla hoidolla Mustavalkoinen pysyi kuitenkin suhteellisen pitkään kivuttomana ja hyväntuulisena ja sillä teetettiin neljä varsaa ennen lopettamista 18-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Sadun Ilomieli // 07.03.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Viisikon Hajamieli
Mörkövaaran Veriapila // 05.05.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Tuulenpesän Hulabaloo
Vähäpellon Metka // 02.11.2017 // Eenu (VRL-13600) // t. Hengenvaaran Muikku


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

21.02.2017 // KRJ/Helppo B // Verner // 3/30 //
27.02.2017 // KRJ/Helppo B // Verner // 1/30 //
28.02.2017 // KRJ/Helppo B // Verner // 1/30 //
01.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 4/40 //
02.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/30 //
02.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 3/40 //
04.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/30 //
04.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 3/40 //
04.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/30 //
06.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/30 //
07.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/30 //
08.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/30 //
08.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/30 //
11.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/30 //
11.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 1/40 //
12.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 4/40 //
13.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/30 //
14.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/30 //
14.03.2017 // KRJ/Helppo B // Pirunkorpi // 4/40 //
15.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/30 //
16.03.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 5/40 //
18.03.2017 // KRJ/Helppo B // Teilikorpi // 6/40 //
18.03.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/40 //
18.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 1/30 //
20.03.2017 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 4/40 //
20.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/30 //
21.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/30 //
23.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/30 //
24.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 5/30 //
25.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/30 //
30.03.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/30 //
23.03.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 3/40 //
27.03.2017 // KRJ/Helppo B // Kievarinkuja // 5/40 //
28.03.2017 // KRJ/Helppo B // Tuiskula // 3/39 //
31.03.2017 // KRJ-cup/Helppo C // Hukkapuro // 1/217 //
11.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/40 //
15.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 2/40 //
16.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 6/40 //
16.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/40 //
17.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 3/40 //
18.04.2017 // KRJ/Helppo B // Hengenvaara // 4/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

01.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 6/50 //
02.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 6/50 //
03.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 4/50 //
04.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 3/50 //
08.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 3/50 //
12.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 3/50 //
15.03.2017 // ERJ/90cm // Ventos // 1/30 //
17.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 5/50 //
20.03.2017 // ERJ/90cm // Ventos // 1/30 //
20.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 1/50 //
26.03.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 5/50 //
23.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 4/30 //
23.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 5/30 //
28.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
30.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 3/30 //
30.04.2017 // ERJ/90cm // Mörkövaara // 1/30 //
15.04.2017 // ERJ/80cm // Bellgrove // 5/50 //
21.04.2017 // ERJ/80cm // Bellgrove // 2/50 //
12.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 5/30 //
16.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 1/30 //
19.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 4/30 //
21.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 1/30 //
24.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 5/30 //
25.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 2/30 //
25.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 4/30 //
26.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 5/30 //
27.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 4/30 //
28.04.2017 // ERJ/90cm // Vähäpelto // 1/30 //
28.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 4/30 //
29.04.2017 // ERJ/90cm // Kaunovaara // 1/30 //
16.04.2017 // ERJ/60cm // Ricota // 1/23 //
16.04.2017 // ERJ/60cm // Ricota // 1/23 //
18.04.2017 // ERJ/60cm // Ricota // 1/23 //
01.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 4/30 //
02.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 5/30 //
03.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 2/30 //
06.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 1/30 //
07.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 3/30 //
09.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 4/30 //
10.05.2017 // ERJ/90cm // Hengenvaara // 2/30 //

KERJ , vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

01.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Züruck // 5/30 //
01.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 6/37 //
02.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Erkinheimot // 3/27 //
03.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Züruck // 3/30 //
09.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Erkinheimot // 3/27 //
11.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Züruck // 3/30 //
11.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Erkinheimot // 1/27 //
13.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Züruck // 3/30 //
15.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Erkinheimot // 3/27 //
19.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Erkinheimot // 3/27 //
20.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 4/37 //
22.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/37 //
24.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/37 //
28.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 4/37 //
29.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 2/30 //
30.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 5/37 //
23.02.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Littleness // 2/29 //
01.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Littleness // 1/29 //
25.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/24 //
08.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
30.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
05.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 2/30 //
21.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/30 //
24.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 4/30 //
26.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 1/30 //
27.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 3/30 //
28.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Mörkövaara // 5/30 //
22.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Myyränkolo // 4/22 //
23.03.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Myyränkolo // 1/22 //
05.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/34 //
10.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/34 //
14.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 2/30 //
15.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/30 //
16.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 1/30 //
18.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/30 //
18.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Wolf Sporthorses // 4/30 //
19.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/30 //
22.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/30 //
26.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/30 //
28.04.2017 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 2/30 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

21.02.2017 // VVJ/Vaativa // Wild Side Cobs // 3/16 //
22.02.2017 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 4/40 //
23.02.2017 // VVJ/Vaativa // Wild Side Cobs // 1/16 //
26.02.2017 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 3/40 //
26.02.2017 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 1/40 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 1/30 //
01.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 5/30 //
02.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 4/30 //
02.03.2017 // VVJ/Vaativa // Wild Side Cobs // 2/16 //
02.03.2017 // VVJ/Vaativa // Swildie Highlanders // 3/15 //
03.03.2017 // VVJ/Vaativa // Teilikorpi // 2/30 //
04.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 4/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
07.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
09.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 5/30 //
10.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
13.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 4/30 //
15.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
17.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 4/30 //
18.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 5/30 //
19.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 5/30 //
20.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
21.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
25.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
27.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
28.03.2017 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 1/30 //
05.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
07.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 1/30 //
07.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 4/30 //
08.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 2/30 //
10.03.2017 // VVJ/Vaativa // Pirunkorpi // 5/30 //
05.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 2/30 //
06.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 5/30 //
07.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 1/30 //
07.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 4/30 //
09.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 2/30 //
09.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 1/30 //
20.04.2017 // VVJ/Vaativa // Hukkapuro // 4/30 //
23.04.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
25.04.2017 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/30 //
31.07.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/45 //
30.09.2017 // VVJ-cup/Vaativa // Tuiskula // 2/24 //


NJ, arvonimet.


PÄIVÄKIRJA


25.12.2017 Olimme valjastaneet ja varustaneet kaikkien aikojen suurimmalla joukolla tallin hevosia valmiiksi maastoreissua varten - tai oikeastaan kahta reissua. Tämä joulumaasto oli organisoitu niin hienosti, että lähtisimme matkaan yhdessä, jakaisimme porukan kahdelle eri reitille, jossa toisella paineltaisiin menemään hippulat vinkuen ja toisella sitten taas edettäisiin rauhallisempaan tahtiin, lähinnä käyntiä maisemia ihaillen ja ehkä vähän hölkkää. Olin testannut molemmat reitit useammalla hevosella ja tiesin suunnilleen kuinka kovaa vauhtiryhmän pitäisi painella, jotta olisimme taas reittien yhdistymispisteessä samaan aikaan ja voisimme ratsastaa loppukäynnit koko porukan voimin takaisin tallille.
Hönöpä oli niin ikään valjastettu reen eteen ja se sai pitää perää rauhallisemman porukan joukossa. Hönöä vähän kismitti viimeisenä kulkeminen, mutta hyvin reissusta selvittiin.

12.12.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
"Vielä hitaammin, ihan sama vaikka se pysähtyisi esteen eteen", huusi Ed maneesin laidalta, kun Hönö vei minua kuin märkää rättiä esteiden välillä. Hypyt olivat ihan kauheita loikkia, joihin ei päässyt ollenkaan mukaan ja hyvä kun selvittiin oikealle esteelle. "Nyt se homma seis, ei tossa oo mitään järkeä, et voi tuoda hevosta esteelle - saati antaa hevosen tuoda teitä esteille, kun et itse tee mitään!" En muista monettako kertaa pysäytin Hönön maneesin seinään, jossa se pärski vaahtopalloja metrien päähän ja hengitin jälleen kerran syvään. Malttia, uusia yritys, ei muistella menneitä. Ed laski esteet ihan polvenkorkuisiksi ristikoiksi, sen korkeampia emme pääsisi ylittämään ennen kuin homma olisi hanskassa. Tästä tulisi vielä pitkä valmennus...

16.09.2017, kirjoittanut Saana (Break)
”Haa .. haaaa … tsiiiuuh!”, aivastin astuessani tallin ovesta sisälle ja olin saada niskaani takanani tulla tömistelevän Hengenvaaran Hottentottin. ”Odota nyt hetki …”, tuhisin kaivellessani nenäliinaa taskustani samalla kun yritin ohjata mustaa suomenhevosoria oikeaan suuntaan. Syysflunssa teki tulojaan ja sen kyllä huomasi. ”Odota nyt.”, kivahdin uudemman kerran, kun Hönö jo toistamiseen oli tyrkätä minut kumoon turvallaan, kun en ilmeisesti liikkunut sen mielestä tarpeeksi vauhdikkaasti. Itsekseni mutisten ja niiskuttaen käänsinkin orin hetken päästä käytävällä ympäri laittaakseni sen ristikiinnitykseen. Siitäkös alkoi heti lattian kuoputus kera korvia särkevän hirnunnan. ”Oletkos siinä nyt hetken …”, toppuuttelin Hönöä ennen kuin kävin hakemassa sen harjakorin, jonka ori tosin yritti ensitöikseen tiputtaa sylistäni tunkemalla turpaansa vähän turhankin innokkaasti syliini, kun palasin takaisin. Lopulta kuitenkin pääsin harjaamaan Hönöä ja suomenhevosori malttoi jopa rauhoittua hetkeksi aloilleen, kun pääsin vauhtiin sen sukimisen kanssa. Hönöä oli tulossa ratsastamaan joku nainen myöhemmin ja tallinomistaja Hapero oli pyytänyt minua harjaamaan sen valmiiksi tuntia varten. Tässä sitä siis oltiin, onneksi Hönö oli helppo napata tarhastakin kiinni, se kun tuli heti tervehtimään ihmisen nähdessään. Ori olikin ihan mukava, kun se vain malttaisi ottaa aina vähän rauhallisemmin. ”Nii-in, kuulitkos, ei anna tarvitse höyrytä niin kovasti joka suuntaan.”, jutustelin Hönölle taputtaessani sitä kaulalle, mihin ori vain tosin pärskähti vastaukseksi. Itsekseni hymyillen aloin seuraavaksi puhdistaa Hönön kavioita, mutta hymyni vaihtui viimeisen kavion kohdalla irvistykseen, kun ori onnistui laskemaan kavionsa takaisin suoraan varpaideni päälle. ”Akhstss … siirry nyt, perhanan … johan on!”, huokaisin kun viimein sain Hönön väistämään sivuun puskettuani oria kaikin voimin kyljestä toiseen suuntaan. ”Ratsastajasi saa kyllä kunnian varustaa sinut, usko pois.”, totesin heristäessäni kaviokoukkua mustalle suomenhevosorille, joka tuskin korvaansa lopsautti, sillä sen huomio oli jo jossain aivan muualla. Tietysti.

12.09.2017 Harjasin Hönöä ihan kaikessa rauhassa, jopa Hönö oli unohtanut pahimman häsläämisensä ja seisoi kaikki kaviot aloillaan, vain edes takaisin heiluen ja huojuen, ympäristöään tutkien. Tilanne olikin jo liian harmoninen, mutta onneksi yhtäkkiä tallin ulkopuolelta kuului hurjaa ryskettä, huutoa ja kavioiden jyminää. Säikähdimme molemmat hevosen kanssa irti rauhallisista mielikuvistamme ja yritimme totta kai molemmat sännätä tallin ovelle tarkistamaan tilannetta - Hönö oli onneksi kaksin puolin kiinni ja vain toinen naruista petti ja orhi jäi paikalleen puhisemaan. Toisaalta onneksi en itsekään ehtinyt ovelle, sillä pian sieltä kirmasi sisään kolme shetlanninponia railakkaassa laukassa. Ja onneksi Hönökään ei pistänyt sen suuremmin pahakseen, kun ponit rynnivät ohi. Vauhdilla tuuppasin Hönön lähimpään karsinaan ja lähdin ponijahtiin - se on tosin toinen tarina se.

01.09.2017 Valjastin Hönön kärryjen eteen tallipihalla navakan tuulen lupaillessa jo syksyä ja kolean tuulen käydessä luihin ja ytimiin. Hönö oli jo alkanut kasvattmaan pörheän talviturkista ja se kokisi kyllä tänä talvena klippauksen, sellainen karvaturri sieltä oli tulossa. Tämä lenkki hölköteltäisiin rauhassa, joten Hönö pärjäisi kyllä. Ori lähti pihasta mielellään liikkeelle ja jouduin sitä alkuun vähän pidättelemäänkin, että sain sen pysymään käynnissä. Metsäteille päästyämme annoin sille luvan siirtyä rentoon raviin ja kyllä siinä ihmisen sielu lepäsi - syksyinen ilma, upeat maisemat ja puisto irtoilevat punertuvat vaahteranlehdet kruunasivat koko kokonaisuuden. Kiersimme vajaan tunnin hölkkälenkin, jonka jäljiltä Hönö ei ollut kuin vähän nihkeä, mutta jätin sen silti hetkeksi sisälle kuivumaan ja mutustelemaan heiniä ennen ulkoilun jatkumista. Ja madotin sen - siitähän ori ei pitänyt yhtään!

07.08.2017, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän maastoestevalmennusta ei voinut kyllä kehua. Hönöllä oli vapaa alla, itsellä edellisen toissapäivän epätoivotun jalkautumisen vuoksi paikat vielä hellänä - vauhtia oli arvatenkin paljon. Teimme ihan perustreeniä, mutta kyllä siinä silti meinasi välillä epätoivoitku päästä, kun hevonen ryysäsi kerta toisensa jälkeen esteelle läpi pidätteiden ja välillä joutui ihan tosissaan suuttumaan, ennen kuin hevonen kuunteli paremmin. On Hönö tosin huonomminkin hypännyt, jos jotain positiivista pitää mainita.

12.08.2017, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta. Hönö oli alusta asti ihan vain hieman ylitemmossa ja ratsastaja joutui tekemään paljon töitä sen rauhoitteluun. Siirtymiset kuitenkin tepsivät siihen hyvin ja ensin vähän ronskimmin ratsastettuaan pääsi ratsastaja ns. nauttimaan työnsä tuloksesta ja Hönö toimi miellyttävän kevyesti. Lopputunnista alkoi väsy jo painaa, mutta ori yritti parhaansa ja myös siirtymiset askellajien sisällä sujuivat. Liitokavio Hönö ei ole, mutta panostamalla täsmällisiin siirtymisiin, pärjää kouluradalla hyvin.

18.07.2017, kouluvalmennus, valmentajan Elli L. VRL-14207
"No tämäkö se on se kuuluisa Hönö", huikkasin pujotellessani kentän aidan välistä. "Tämäpä se on", Hapero tuumasi kiristäessään satulavyötä. Hönö onnellisesti unohti moiset kurjat puuhat ja lähti leppoisasti tallustamaan minua kohti. "No elähän mene mihinkään", kiiruhdin nappaamaan oriin suitsista kiinni Haperon vielä kiskoessa satulavyötä. Seuraavaksi hän heilautti itsensä satulaan ja kannusti hieman hömelön oriinsa kävelemään pitkin ohjin kaviouraa. Ori havaitsi kentän ulkopuolella jotain mielenkiintoista, ja olisi kävellyt haaveillessaan päin päätyaitaa, ellei Hapero olisi ollut hereillä. "Tää on just tällänen", Hapero sanoi silitellessään hevosensa kaulaa.
Kun kaksikko oli kierrellyt hyvän tovin pitkin kenttää ja tehnyt muutaman pääty-ympyrän vapaassa käynnissä, pyysin Haperoa kokoamaan ohjat käsiinsä. Hönö vaikutti heräävän haavemaailmastaan ja sen tahti aavistuksen kiristyi. "Pidä rento käsi, ja rentouta itseäsi vähän muutenkin. Hönö vähän jännittyy, kun sie jännität. Otetaan aluksi vähän siirtymisiä", sanoin ja siirryin keskemmälle kenttää, jotta näin ratsukon suoritukset kunnolla. Tehtävänä oli siis puoli pitkää sivua ravia, puolikas käyntiä ja lyhyiden sivujen keskelle voltti aluksi käynnissä. Hönö oli intoa täynnä, eikä se olisi aluksi malttanut jarrutella lyhyttä ravipätkää käyntiin, lisäksi se innostuksissaan ja lievästi etupainoisena hieman kompuroi kinttuihinsa. Hapero oli kuitenkin tiukkana, eikä antanut oriin ottaa ylimääräisiä raviaskelia, vaan valmisteli hevosen hyvin ja ajoissa siirtymään käyntiin. Myös siirtymiset raviin sujuivat hyvin, Hönö oli hyvin hereillä ja Hapero valmisteli siirtymiset erittäin hyvin. Näki selvästi, että hevonen on ratsastajalleen tuttu ja tarvitsee selkeän herättelyn ennen tehtävän muutosta.
Ennen vaihtoa muihin hommiin, pyysin Haperoa ottamaan vielä pitkille sivuille kymmenen askelta käyntiä, kymmenen ravia ja niin edelleen. Tehtävä selkeästi hieman kuumensi Hönön tunteita, joutua nyt sillä tavalla koko ajan antamaan pitkille koivilleen uuden homman. Se suoriutui siitä kuitenkin kaiken kaikkiaan aika näppärästi, ja takajalatkin alkoivat löytää paremmin mahan alle. "Seuraavaksi anna sen kävellä pari kierrosta pitkin ohjin, niin selitän seuraavan tehtävän". Seuraava tehtävä vaatisi oriilta keskittymiskykyä, jota tiettävästi on melko vähän. Ajattelinkin pitää tehtävän lyhyenä, jotta Hönö ei aivan repisi pelihousujaan.
Pyysin Haperoa tekemään pienehköä neliötä uran sisäpuolelle, melko keskelle kenttää. Tarkoituksena oli saada hevonen kulkemaan sivut suorassa ja kääntää kulmassa takaosa sisäpohkeen avustuksella ja istunnalla ulos, jolloin hevonen kääntyy seuraavan sivun mukaisesti. "Rentoudu, ja anna heposenkin rentoutua", sanoin, kun Hapero tuntui jännittävän itseään pohtiessaan mielessään tehtävän kulkua. Hän kokosi ohjat ja käänsi Hönön kiertämään kentän keskelle kulmiksi asettamiani tötteröitä. Ori oli aluksi selvästi vähän ihmeissään, kun tuttu ura ja aita eivät tuoneetkaan henkistä tukea suorana kulkemiseen. Se luiskahti välillä vähän lapa edellä ulospäin, mutta Hapero sai istunnallaan korjattua oriin suoraksi. "Älä laske kättä sään päälle. Kutita vähän Hönön suupieltä ulkoa, hyvä just noin!" kannustin, kun Hapero sai Hönön ulkokylkeä paremmin mukaan. Ensimmäinen kulma tuotti pieniä haasteita, kun Hönö olisi tahtonut jatkaa suoraan, eikä suinkaan pysähtyä ja kääntää takapäätä. Se hämmennyksissään hieman protestoi, mutta ratsastajan pidettyä itsensä rauhallisena ja pyydettyään avut selkeästi, alkoi Hönön pylly kääntyä toivottuun suuntaan. "Mahtavaa! Rapsuta sitä vähän!" hihkaisin, kun Hapero kieli keskellä suuta pyysi Hönöä kääntämään takamustaan. Hönöllä meni koivet hieman solmuun, mutta se kuuliaisesti suoritti hämmennyksestään huolimatta tehtävää. Muutaman toiston jälkeen Hönö hoksasi homman jujun ja polleana käänteli pyllyään ratsastajan toivomaan suuntaan. "Jes! Pidä pieni tauko, anna kulkea pitkin ohjin. Hönö näyttää nyt tosi hyvältä!"
Tauon jälkeen pyysin Haperoa toistamaan harjoituksen myös vasemmalle, mikä tuotti Hönölle hieman enemmän pohdittavaa ja hankaluuksia. Onnistuneen kulman jälkeen lopetimme tehtävän. "Eiköhän tämä ollut tässä! Hönö on työskennellyt yllättävän intensiivisesti. Sehän on tosi komea, kun se vaan saa takakoivet alleen! Otapa loppuverkaksi isoja ympyröitä ja anna sen venyttää kaulaa", ohjeistin ja Hapero teki taputusten jälkeen työtä käskettyä. Hönö venytti kaulaansa ja pärskähteli tyytyväisen oloisena. Sen askeli piteni, mutta kaahotus oli tipotiessään. Pikkuhiljaa Hapero siirsi oriin käyntiin ja antoi sille aivan pitkät ohjat. Kävelin ratsukon vieressä keskustellen hyvin menneestä valmennuksesta ja annoin myös vinkkejä tulevaan - Hönö tuntuu peilaavan ratsastajan rentouttua, joten on tärkeää muistaa pitää oma kroppa rentona.

22.05.2017, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maneesissa pyöri hieno suomenhevosori Hönö ratsastajineen. Ori vaikutti pirteältä ja hyväntuuliselta seuratessaan radan pystytystä kiinnostuneena. Hapero aloitteli Hönön lämmittelyn omatoimisesti käynnissä ja ravissa tehden paljon voltteja ja temponvaihteluja. Hönö vähän testaili, josko saisi kiihdytellä muuten vain tai vaihtoehtoisesti karata muka-säikähtäen esteelle, mutta Hapero oli tiukkana ja ori myöntyi kohtaloonsa alkaen taipua hienosti. Muutaman laukkaympyrän jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen. Aluksi tutustuttiin kuusiesteisen radan jokaiseen esteeseen erikseen, ylitettiin ne puhtaasti joko ensimmäisellä yrittämällä tai parin harjoituskerran jälkeen. Sen jälkeen rata ratsastettiin kokonaisuudessaan. Hönön laukka rullasi hyvin, vähän turhan vauhdikkaasti, mutta tasaantuen loppua kohden ja esteet ylittyivät itsevarmasti pehmeillä hypyillä. Viimeisellä esteellä ratsukko laski askeleet väärin ja puomi kolahti alas. Mutta seuraavalla kierroksella rata oli puhdas ja korotin sen ysikymppiin. Ratsukko suoritti puhtaan radan jo ensimmäisellä yrittämällä, ja siihen olikin hyvä lopettaa! Hyppyjä ei tänään tullut montaa, mutta koska fiilis oli molemmilla hyvä ja homma sujui, niin mitäpä sitä turhaan hinkaamaan.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 17-vuotiaana.


Virtuaalihevonen / A sim game horse