Räiskyvän Huiskaus


† 10.4.2017 †

Kuvat: ransu.kuvat.fi


Virallinen nimi: Räiskyvän Huiskaus Kutsumanimi: Hippu
Syntynyt, ikä: 30.09.2015, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 150cm
Väri: vaaleanrautias Merkit: kuonopiirto, tähti
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Jenna (VRL-03515), Räiskyvän Suomenhevoset Rekisterinumero: VH15-018-2016
Koulutustaso: HeB / 100cm / helppo / noviisi Painotus: yleispainotus

ERJ-I, 03/16, 6,5 + 40 + 22 + 19 + 15 = 102,5p

KERJ-I, 03/16, 7 + 40 + 22 + 17,5 + 15 = 101,5p

VVJ-III, 04/16, 8 + 40 + 0 + 20 + 15 = 83p

KTK-III, 05/16, 17 + 16 + 18 + 18 = 69p

KRJ-I, 06/16, 7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p

Champion, myönnetty 07/16

SLA-I, 08/16, 15 (3-4-4-4) + 23 + 23 + 20 + 20 = 101p

YLA1, 08/16, 30,5 (15+15,5) - 33 (21+12) - 17 - 12 - 5 = 97,5pLUONNE


Hippu on emänsä tavoin kiltti ja letkeä tapaus, mutta se on perinyt myös isältään jotain: se on aivan yhtä itsepäinen juntti kuin isänsä. Elämä Hipun kanssa on helppoa, mutta eipä sitä varsinaisesti ihmisen mielipiteet kiinnosta. Yleensä sille käy kaikki, mutta jos se jotain päättää, se todellakin on sitä mieltä ja tekee juuri niin. Se ei tee mitään ilkeyksissään ja yleensä sen mielipiteet ovat hyvin harmittomia, joskus se ei tahdo mennä omaan karsinaansa vaan mielummin naapurikarsinaan tai ei vaan nyt pysty nostamaan laukkaa siinä tietyssä pisteessä - kaksi metriä myöhemmin tilanne on ihan ok. Hippu tulee hyvin toimeen muiden hevosten kanssa ja sopii yleensä laumaan kuin laumaan. Sen pois saaminen tarhasta tai laitumelta onkin sitten erilainen prosessi, kun tammaa ei ihmisen seura juuri kiinnosta.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Hipun voi sitaista löysästi kiinni tai antaa olla karsinassaan vapaana. Se kunnioittaa ihmistä ja väistää kyllä pienestäkin kehotuksesta. Kavioiden puhdistuksen suhteen se on välillä vähän jääräpää ja niiden nostaminen on niin kovin rankkaa. Varustaessa tamma on ihan peruskaveri: ei se varsinaisesti mistään satulavyön kiristyksestä tykkää, mutta käyttäytyy asiallisesti. Kengittäjä on ehkä Hipun inhokki-ihminen, mutta se tyytyy yleensä vain näyttämään nyrpeää naamaa eikä kenkkuile sen enempää. Muutkaan ihmiset eivät aiheuta siinä mitään erityisiä reaktioita, toisista se selvästi pitää enemmän kuin toisista ja tutuimmille lemppareilleen saattaa joskus jopa hörähtää tervehdyksen. Se on kuitenkin kaikkien hoidettavissa helppoutensa ja kiltteytensä vuoksi. Pesukarsina on Hipulle inhottava paikka, vaikkei se muuten vedestä mitään sanokaan, mutta sen saa lahjottua sinne helposti ruualla.

Ratsuna Hippu ei ole aivan niin helppo kuin muissa tilanteissa. Se on kentällä työskentelyssä kovin hidas ja tahmea ja ilman napakkaa kuskia kulkee helposti pohkeen takana. Sen kanssa ratsastaminen vaatii tarkkuutta, Hipun kanssa tulee olla tarkkana missä kohtaa siltä pyytää, jotteivat pyynnöt mene ihan kuuroille korville. Sen kanssa ei yksinkertaisesti voi lähteä suorittamaan monimutkaisempia liikkeitä, ennen kuin se on kuulolla ja rehellisesti töissä. Sen kanssa voi kuka tahansa jolkotella menemään kaikissa askellajeissa ja tehdä ihan näppäriä kiemuroita ja siirtymisiä, mutta esimerkiksi pohkeenväistöt, etu- ja takaosakäännökset sekä vaihtelut askellajien sisällä ovat toivottomia, jollei Hippu kunnioita ratsastajaansa. Askellajeiltaan Hippu ei ole erityisen näyttävä, mutta ne ovat tasaisia ja miellyttäviä istua. Hippua voi ratsastaa vähän ronskimminkin eikä se ota itseensä mistään pienestä horjahduksesta.

Esteillä Hippu innostuu aivan uudella tavalla. Se on tosin pikkuesteillä usein oma tahmea itsensä, mutta kun estekorkeus alkaa nousta esteen kokoisiin mittoihin, löytyy tammasta ihan uutta poweria. Homma menee useimmiten siihen, että tamma painaa menemään ja kuski selässä ohjaa parhaansa mukaan. Hippu on kuitenkin omalla tavallaan helppo ratsastaa: pitää vain näyttää seuraava este niin tamma suorittaa. Se hyppää hyvällä tekniikalla ja kääntyy ihan hyvin tiukemmissakin paikoissa, mutta laukan säätelyyn se tarvitsee vielä treeniä. Vaikka Hippu hyppää mitä vain, mistä vain, olisi suotavaa että ratsastajalla olisi jotain tolkkua siitä mihin mennään ja mistä hypätään.

Maastossa Hippu on reipas ja paikoitellen vähän säikky, vaikkei se oikeasti pelkää juuri mitään. Varsinkin epävarmoilla ratsastajilla ja yksin se saattaa säikähdellä typeriäkin asioita ja valitettavasti sen ratkaisu pelottaviin tilanteisiin on karauttaa hyvän matkaa pikavauhtia karkuun. Varmalla ratsastajalla se tyytyy korkeintaan säpsähtelemään äkkinäisiä liikkeitä tai ääniä. Yleensä myös mitä kovempaa mennään, sen vähemmän tamma ehtii säikähdellä. Kilpalaukoissa se kuumuu, mutta himmailee kyllä saatuaan päästellä pahimmat höyryt ulos. Se on kuitenkin pohjimmiltaan laiskanpulskea, joten sen kanssa pyydetään lisää vauhtia, jos tamma yrittää lähteä käsistä. Maastoesteillä Hippu on tarkka ja varovainen, mutta vauhdikas.

Kärryjen edessä Hippu on tasaisen varma suorittaja. Se ei ole näyttävin ja ryhdikkäin valjakko kilpailuissa, mutta se on varsinkin koulu- ja tarkkuusosioissa erittäin tarkka ja huolellinen. Maraton-osuudella se ei ole aivan niin vahva, muttei kyllä keskitason alapuolellekaan putoa. Sitä on helppo ohjastaa eikä se sinkoile mihinkään epämääräisistäkään avuista, vaikka se onkin ratsastukseen verrattuna herkempi.

Kisatilanteessa Hippu on aikalailla oma itsensä. Se on rento ja kiltti eikä jaksa stressata maailman menosta eikä kiinnostua muista ihmisistä tai hevosista. Traileriin se on paikoitellen vaikea saada, sillä eihän Hippua nyt voi aina huvittaa. Joinakin päivinä se tulee nätisti taluttajan perässä koppiin, toisina päivinä se saadaan hilata liinoilla sokkona sinne. Hippu matkustaa nätisti sekä yksin että kaverin kanssa, jopa täysin tuntemattoman.


SUKUTAULU


Isä: Ralli-Rami
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, YLA-2, SLA-II, KTK-III
sh, rnkm, sk 150cm
VaB, 110cm, CIC1
Ii: Rattea Renttuli evm
sh, rtkm, sk 161cm
Iii: Juurikan Tähkä evm
sh, rt, sk 156cm
Iie: Hovin Tuohi evm
sh, rtkm, sk 160cm
Ie: Kylvön Henni evm
sh, rn, sk 149cm
Iei: Nukkavieru Leevi evm
sh, m, sk 152cm
Iee: Karpikas evm
sh, rt, sk 154cm
Emä: Hilirimpsis

sh, rt, sk 152cm
HeB, 100cm, 80cm
Ei: Haamura evm
sh, rt, sk 155cm
Eii: Töllin Topi evm
sh,prt, sk 157cm
Eie: Aamukaura evm
sh, rt, sk 160cm
Ee: Huiskin-Haiskin evm
sh, tprt, sk 153cm
Eei: Pellerino evm
sh, vrt, sk 155cm
Eee: Delma evm
sh, prt, sk 152cm


SUKUSELVITYS


Isänisä Rattea Renttuli, suurikokoinen rautiaankimo ori melkoisen kevyellä rakenteella varustettuna. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan saaden erinomaiset pisteet ratsuosiosta. Renttulia on kuvailtu kevyeksi ratsuksi joka on menestynyt kansallisella tasolla esteratsastuksessa jopa 120cm radoilla asti. Ori kilpailee vielä tälläkin hetkellä eikä ole Ramin lisäksi jättänyt tusinaa enempää jälkeläisiä joista 3/4 on perinyt isänsä kimon värityksen.

Isänemä Kylvön Henni, hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain että Kylvön Henni ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Hennistä ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Ralli-Rami on Hennin toistaiseksi ainut jälkeläinen.

Isänisäisä Juurikan Tähkä, rautias kevytlinjainen ori. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa vaikka potentiaalia riitti myös esteille. Tähkää kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Kantakirjattiin toiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan. Tähkä astui ennen onnettomuuttaan parisenkymmentä jälkeläistä, mutta vain harva on Rattean Renttulin tavoin menestynyt, vaikka isänsä hyvän rakenteen ovatkin perineet.

Isänisänemä Hovin Tuohi, hieman raskaamman rakenteen omaava tamma joka on ollut aina kaikkien suosikkihevonen rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi. Lähinnä tuntikäytössä toiminut, mutta joskus nuoruusvuosinaan starttaili hyvinkin ahkeraan alue kisoissa este- ja kouluratsastuksen parissa, tosin sen kummemmin menestymättä. Varsonut neljä kertaa, joista kolme on perinyt emänsä kimon värityksen.

Isänemänisä Nukkavieru Leevi, hyvin komea ja jykevä musta ori joka kiinnittää varmasti jokaisen huomion. Leeviä on kuvailtu känkkäränkäksi hevoseksi, jota ei kovin moni voi sietää komeasta ulkonäöstä huolimatta. Ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja omistajansa ykköshevonen. Kotikentällä oli mitä potentiaalisin ratsu, mutta ori ei ikinä tottunut kilpailupaikkojen meluun ja hälinään joten ura tyssäsi siihen. Näyttelyissä kuitenkin kiersi melko ahkeraan. Leevillä on muutamia jälkeläisiä joista Kylvön Henni taitaa olla mainitsemisen arvoisin.

Isänemänemä Karpikas rautias ratsutamma on erityisesti menestynyt vaativissa koululuokissa, parhaillaan VaA-tasolla asti. Jalkavammansa vuoksi ei kuitenkaan kestänyt paljoa rasitusta joten vetäytyi kisaeläkkeelle 12-vuotiaana. Karpikas on toiminut loistavana emänä varsoilleen ja varsoikin yli kymmenen varsaa. Jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin ratsukilpailuissa. Karpikas menehtyi 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Emänisä Haamura on kuvankaunis rautias ori pitkillä ja tuuheilla liinahtavilla jouhilla. Vain 155-senttinen Haamura menestyi hyvin niin koulu- kuin esteradoillakin. Ori oli luonteeltaan mitä kultaisin, mutta ratsastaessa siinä oli vähän haastetta: se tykkäsi mennä kovaa ja välillä oli vähän turhankin säpäkkä. Haamura lopetettiin kolmen hienon tammavarsan isänä 22-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

Emänemä Huiskin Haiskin oli kipakka suokkitamma, joka vain 153-senttisenä pärjäsi kyllä monille isommilleen. Huiskin Haiskin oli erinomaisesti menestyvä kenttäratsu, joka ei kavahtanut mitään. Tamma ylitti esteen kuin esteen, ei pelännyt maastossa mitään ja kouluradalla väläytteli sellaista ravia, että heikompia hirvitti. Käsitellessä se oli tammamainen, mutta onneksi se periytti varsoilleen vain hyvää kapasiteettia eikä niinkään haastavaa puoltaan.

Emänisänisä Töllin Topi oli perheen harrastehevonen. Ori ruunattiin nuorena, mutta sitä ennen se sai yhden jälkeläisen, Hipun emänisän Haamuran. Töllin Topi oli kookas punaraudikko, jonka luonne oli puhdasta kultaa. Suomenhevosmaiseen tyyliin se oli meneväinen ja varsinkin esteillä kuumuva, mutta arjessa helppo ja miellyttävä. Töllin Topi eli pitkän ja onnellisen elämän moniosaajana: se taisi niin koulu- kuin estekiemurat, mutta osasi myös valjakkoajon alkeet.

Emänisänemä Aamukaura oli sekin kookas raudikko, huimat 160 senttiä. Aamukaura kilpaili valjakkoajossa vaativissa luokissa ja pärjäsikin hyvin aluetasolla. Aamukaura oli suosittu siitostamma kilpauransa jälkeen ja se sai kaikkiaan huimat kahdeksan varsaa, joista suuri osa menestyi hienosti kilpakentillä ja peri tamman miellyttävän luonteen. Aamukaura nukkui omassa karsinassaan pois kunniotettavassa 28 vuoden iässä.

Emänemänisä Pellerino oli Hipun suvun ainut ravihevonen. Ori kilpaili ravien lisäksi myös seurakilpailuissa helpoissa koulu- ja estekilpailuissa, mutta päätoimisesti se oli ravihevonen. Vaaleanrautias ori oli luonteeltaan rauhallinen ja varma, mutta syttyi tarpeen tullen tekemiseen kuin tekemiseen. Se kantakirjattiin ja menestyksensä myötä käytettiin myös paljon jalostukseen - sekä ravi- että ratsuhevosille.

Emänemänemä Delma on ruotsalaisesta suvusta. Se kilpaili nuoruusvuosinaan Ruotsissa sekä koulu-, este-, kenttä- että valjakkokilpailuissa menestyen erinomaisesti. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja kiltti, jota saattoi käsitellä ja ratsastaa kuka tahansa. Punarautias tamma muutti Suomeen siitostammaksi kaksitoistavuotiaana ja sai sen jälkeen kuusi hienoa varsaa, joista kaikki ovat erinomaisen menestyviä kilparatsuja. Eläkepäiviään Delma vietti pienellä maalaistallilla opetusratsuna.

(isän puolen sukuselvitys © VRL-00096)


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Silinterivintiö KISS // 23.10.2015 // Hapero // o. Hengenvaaran Vinkare
Taikakuun Pikku-Rokkari // 23.11.2015 // Joe (VRL-02528) // o. Maanteiden Kuningas HV
Fiktion Hölynpöly // 12.12.2015 // yama. (VRL-01328) // t. Hengenvaaran Huispaus
Mörkövaaran Pyryttäjä // 01.01.2016 // Ireth (VRL-03777) // t. Hengenvaaran Huisketar
Tuiskulan Mukelo // 01.02.2016 // Melina (VRL-11408) // t. Hengenvaaran Minerva
Marrasvaaran Kahvi Mustana // 12.05.2016 // SV (VRL-14617) // o. Hengenvaaran Mokka


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

13.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo C // 2/40 //
16.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 1/50 //
16.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 2/50 //
17.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 6/40 //
20.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 2/50 //
20.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 4/50 //
20.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 2/40 //
22.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 5/50 //
23.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 6/50 //
23.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 5/40 //
24.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 4/50 //
24.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo C // 3/40 //
25.11.2015 // Pimento // KRJ/Helppo B // 5/50 //
26.11.2015 // KRJ/Helppo B // Petäjävaara // 3/30 //
28.11.2015 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 1/40 //
01.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 6/40 //
01.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 5/40 //
03.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 4/40 //
07.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 3/40 //
07.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 2/40 //
01.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 3/40 //
01.12.2015 // KRJ/Helppo C // Team Riekkujat // 3/30 //
02.12.2015 // KRJ/Helppo C // Holmberg // 4/40 //
03.12.2015 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 1/40 //
03.12.2015 // KRJ/Helppo B // Vindemia // 1/30 //
04.12.2015 // KRJ/Helppo B // Holmberg // 6/40 //
06.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 5/40 //
08.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 5/40 //
08.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 6/40 //
08.12.2015 // KRJ/Helppo C // Holmberg // 2/40 //
09.12.2015 // KRJ/Helppo C // Holmberg // 4/40 //
09.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 1/40 //
10.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 5/40 //
12.12.2015 // KRJ/Helppo B // Peikkola // 3/30 //
13.12.2015 // KRJ/Helppo B // Holmberg // 5/40 //
13.12.2015 // KRJ/Helppo B // Peikkola // 4/30 //
14.12.2015 // KRJ/Helppo B // Peikkola // 4/30 //
14.12.2015 // KRJ/Helppo C // Yentel Ponies // 7/50 //
15.12.2015 // KRJ/Helppo C // Holmberg // 3/40 //
15.12.2015 // KRJ/Helppo B // Holmberg // 5/40 //
16.12.2015 // KRJ/Helppo B // Holmberg // 3/40 //
20.12.2015 // KRJ/Helppo B // Vihkilä // 1/40 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 60 kpl.

11.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 6/50 //
18.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 3/40 //
19.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 2/39 //
20.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 5/50 //
21.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 2/40 //
22.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
22.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
24.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
25.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
29.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
01.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 2/30 //
01.12.2015 // ERJ/100cm // Tuiskula // 3/30 //
02.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 2/30 //
03.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
03.12.2015 // ERJ/100cm // Tuiskula // 3/30 //
04.12.2015 // ERJ/100cm // Tuiskula // 3/30 //
04.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
05.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
05.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 4/40 //
07.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
07.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
09.12.2015 // Holmberg // ERJ/100cm // 5/30 //
11.12.2015 // ERJ/100cm // Viisikko // 3/30 //
13.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
16.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 5/40 //
17.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 4/40 //
18.12.2015 // ERJ/100cm // Viisikko // 1/30 //
23.01.2016 // ERJ/100cm // Marrasvaara // 4/30 //
24.01.2016 // ERJ/100cm // Marrasvaara // 4/30 //
25.01.2016 // ERJ/100cm // Kilpailukeskus Stewart // 2/100 //
30.01.2016 // ERJ/100cm // Petäjävaara // 4/30 //
02.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 2/40 //
02.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 3/30 //
04.02.2016 // ERJ/100cm // Petäjävaara // 4/30 //
04.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 1/30 //
05.02.2016 // ERJ/90cm // Tuiskula // 2/30 //
06.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 2/30 //
06.02.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
06.02.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
08.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 5/40 //
10.02.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
10.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 6/40 //
11.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 4/40 //
11.02.2016 // ERJ/90cm // Március // 4/30 //
13.02.2016 // ERJ/100cm // Viehättävä // 5/30 //
14.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 2/40 //
15.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 5/30 //
16.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 2/30 //
16.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 3/30 //
17.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 5/30 //
17.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 4/30 //
18.02.2016 // ERJ/100cm// Mörkövaara // 2/40 //
18.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 2/30 //
18.02.2016 // ERJ/100cm // Turmeltaja // 4/30 //
19.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 2/30 //
20.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 3/30 //
21.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 5/30 //
23.02.2016 // ERJ/100cm // Yemene // 3/30 //
26.02.2016 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 38 kpl.

22.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 2/40 //
25.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 2/40 //
01.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 5/40 //
05.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 1/40 //
22.11.2015 // Lamoca // KERJ/Helppo // 1/30 //
23.11.2015 // Lamoca // KERJ/Helppo // 4/30 //
23.11.2015 // Pimento // KERJ/Helppo // 3/30 //
24.11.2015 // Lamoca // KERJ/Helppo // 1/30 //
24.11.2015 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 4/40 //
25.11.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 3/30 //
01.12.2015 // Holmberg // KERJ/Helppo // 4/30 //
03.12.2015 // Holmberg // KERJ/Helppo // 1/30 //
05.12.2015 // KERJ/Helppo // Holmberg // 1/40 //
06.12.2015 // Holmberg // KERJ/Helppo // 5/30 //
09.12.2015 // KERJ/Helppo // Holmberg // 6/40 //
15.12.2015 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/30 //
21.12.2015 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
24.12.2015 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
26.12.2015 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 3/30 //
29.12.2015 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
03.01.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
09.01.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //
22.01.2016 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 3/40 //
29.01.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 6/40 //
04.03.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 5/30 //
06.03.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
08.03.2016 // KERJ/Helppo // Turmeltaja // 1/30 //
16.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
19.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
20.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 2/30 //
04.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 6/50 //
06.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 5/50 //
29.03.2016 // KERJ/Helppo // Viisikko // 3/40 //
25.05.2016 // KERJ/Helppo // Vanima // 1/30 //
02.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/18 //
05.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 1/18 //
07.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 2/18 //
10.06.2016 // KERJ/Helppo // Metsovaara // 4/18 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

01.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 1/30 //
07.12.2015 // VVJ/Noviisi // Yentel Ponies // 6/40 //
08.12.2015 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/40 //
11.12.2015 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 3/30 //
18.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 2/30 //
19.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 2/30 //
20.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi// 1/30 //
04.01.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 2/30 //
05.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
06.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
07.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
08.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
17.02.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 5/30 //
19.02.2016 // VVJ/Noviisi // Hengenvaara // 1/30 //
13.02.2016 // VVJ/Noviisi // Moana part breds // 5/40 //
26.02.2016 // VVJ/Noviisi // Härdelli // 5/30 //
27.02.2016 // VVJ/Noviisi // Härdelli // 1/30 //
04.03.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 4/30 //
07.03.2016 // VVJ/Noviisi // Huvitutti // 1/30 //
06.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
22.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
23.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
24.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2/30 //
25.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
26.03.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
10.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 3/30 //
14.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 1/30 //
19.03.2016 // VVJ/Noviisi // Eterno // 5/30 //
20.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
20.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
21.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 1/30 //
22.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 2/40 //
23.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 4/30 //
24.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 1/30 //
25.03.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
25.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 2/30 //
28.03.2016 // VVJ/Noviisi // Satulinna // 4/30 //
01.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
03.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //
03.04.2016 // VVJ/Noviisi // Mooncruiser Racehorses // 2/30 //
10.04.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 6/40 //

26.08.2016 // VVJ/Noviisi // Keilakunkku, osa1 // 3/81 //

Näyttelyt, 1x MVA-SERT, 2x irtoSERT - 4x RCH = 40p

06.03.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p.
20.04.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // BIS5, MVA-SERT // pt. Vibaja
15.05.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Siiri K
20.05.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p.
22.05.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p.
21.07.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Jannica
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 38,5p


PÄIVÄKIRJA


27.08.2016 estevalmennus, valmentajana Minni
Hapero ja Hippu olivat jo kentällä verryttelemässä saapuessani paikalle. Kentältä löytyi valmiina muutama este joten päätin hyödyntää niitä ja laskinkin aluksi puomit 60 sentin korkeudelle. Pyysin Haperoa ratsastamaan pystylle ja ohjeistin ratsastajaa vielä pitämään huolta siitä, että tamma liikkuisi reippaasti eteenpäin, mutta silti ollen hallinnassa.
Ensimmäinen hyppy oli vähän laiskahko, joten Hippu nappasi puomin etusillaan matkaan. Pyysin Haperoa ratsastamaan seuravalla kerrala tamman hieman reippaammin esteelle jotta tamma hyppäisi kunnolla myös pienemmänkin esteen. Nyt tamman hyppääminen näytti jo paremmalta, joten kerroin ratsastajalle lyhyen ratapätkän jonka ratsukko sai hypätä. Aluksi meno oli vähän tahmeaa, mutta pienen reippaushuomautuksen jälkeen alkoi Hippu löytämään uutta virtaa esteille ja ratsastaja saikin alkaa hieman pidättelemään ratsua.
Parin hyvän suorituksen jälkeen ratsukko sai ottaa lyhyet välikäynnit samalla kuhn nostin esteet 80 sentin korkeuteen. Esteiden noustua pyysin Haperoa keräämään ohjat takaisin käteen ja nostamaan laukan ja aloittamaan radan heti kun Hipun laukka tuntuu siltä, että radalle on hyvä lähteä. Nyt hippu oli heti alusta vähän reippaampi ja yksi puomi tulikin matkaan, kun tamma lähti hyppäämään askeleen verran liian ennen innostuksissaan. Kuitenkin ratsastaja osasi hienosti korjata tilanteen ja seuraava rata sujuikin todella paljon paremmin.
Nostin esteet vielä kerran jonka jälkeen ne olivat jo 100 sentin korkeudella. Annoin ratsastajalle luvan aloittaa radan ja pyysin häntä ratsastamaan ihan samalla tavalla kuin edelliselläkin radalla, hyvässä, mutta kontrolloidussa laukassa. Hapero nyökkäsi ymmärryksen merkiksi ja nosti laukan. Parin laukkakierroksen jälkeen hän käänsi ratsunsa radalle ja rata oli paras koko valmennuksen aikaisista radoista, joten päästin ratsukon aloittaman loppuverryttelyjä samalla kun annoin vielä viimeisiä ohjeita ja neuvoja.
Tuttu ratsukko olikin jo maneesissa verryttelemässä saapuessani paikalle. Koska sateen ropistessa maneesin kattoon hyvin reippaasti, annoin Haperolle NoShout korvanapin ja pyysin sitten siirtämään Hipun käyntiin. Pikaisen äänitestin jälkeen, pyysin Haperoa keräämään ohjat ja ratsastamaan Hipun hiljalleen reippaaseen käyntiin, niin että tamma oikeasti kävelee eikä vain laahusta eteenpäin.
Hippu ei olisi millään halunnut alkaa tekemään töitä, mutta kunhan ratsastaja vain päättäväisesti pyysi tammaa liikkumaa, alkoi hiljalleen liikkeeseen tulla uutta tahtia. Käynnissä ratsukko sai tehdä muutaman ympyrän, niin että Hippu kävelee reippasti koko ympyrän eikä tahti pääsisi tippumaan missään vaiheessa. Hapero oli hyvin päättäväisellä asenteella matkassa, sillä hän huomasi hyvin, milloin Hippu oli suunnittelemassa hidastamista ja ratsasti tamman reippaaksi heti.
Ympyröiden sujuessa sai ratsukko siirtyä raviin jossa taas haettiin aluksi hyvää ja reipasta ravia, niin että Hippu oikeasti liikkuu. Ravissa ratsukko sai aloittaa taas ympyröillä ja volteilla ja vain ylläpitää reipas ja hyvin etenevä ravi. Ravi sujuikin heti alusta asti hyvin ja pian ratsukko saikin siirtyä laukkaan ja tehdä samat tehtävät myös laukassa.
Muutamien laukkaympyröiden jälkeen ratsukko sai ottaa välikäynnit pitkin ohjin ja vaihtaa suuntaa ennen kuin pyysin Haperoa taas keräämään ohjat kasaan ja ratsastamaan Hipun taas hyvään käyntiin ja tekemään samat tehtävät myös toiseen suuntaan. Nyt tehtävät sujuivat vieläkin paremmin, joten muutaman onnistumisen jälkeen jokaisessa askellajissa sai tehtävät jäädä siihen ja ratsukko sai aloitella loppuravit jonka aikana Hippu sai venyttää itseään kunnolla eteen ja alas, samalla kun annoin Haperolle palautetta valmennuksen kulusta ja vinkkejä tuleviin treeneihin.

20.06.2016 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!

12.06.2016, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Koko viikon huonosti menneiden treenien takia en varsinaisesti odottanut kovin paljoa tämän päiväiseltä maastoestevalmennukseltamme. Hippu pelleili omiaan jo alkuverkan aikana ja näki pieniä vihreitä miehiä vähän joka puun juurella. Verryttelin tammaa omatoimisesti kaikissa askellajeissa tehden lähinnä tempon vaihteluja ja taivuttelin saadakseni tamman edes vähän keskittymään työntekoon. Ensimmäiset verkkahypyt olivat melko hurjia: Hippu imaisi kyllä esteelle hyvin, mutta hypyt olivat vastoin sen tapoja hätäisiä ja hetken jo mietin uskaltaisiko tammalla edes hypätä. Valmentaja huusi muutaman ruman sanan ja käski ratsastaa ja yllättäen alkoi meno muuttua hallitummaksi. Joka kerta sitä jaksaa hämmästyä miten hevonen alkaa kulkea paremmin, kun kuski selässä tekee osansa... Pääsimme kuin pääsimmekin treenaamaan meille haastavampia esteitä kuten vesiestettä ja Hippu vain parani loppua kohden!

12.05.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Suuntasimme Hipun kanssa pitkästä aikaa kouluvalmennukseen tallin ulkopuolelle. Olimme auttamattomasti myöhässä, sillä Hippu ei ollut mennyt kovin suosiolla koppiin ja niin alkuverkkamme jäi vähän lyhyeksi ennen varsinaisen valmennuksen alkua. Hippu olikin aika jännittynyt ja teimme pitkään töitä saadaksemme sen rentoutumaan ja antamaan rehellisesti periksi ja tekemään töitä läpi selän. Sitkeällä taivuttelulla ja jumppailulla Hippukin alkoi väläytellä varsin hienoja askelia ja päivän tehtävämme eli pohkeenväistöt ja avo- ja sulkutaivutukset sujuivat yllättävän hyvin. Hippu oli rennon letkeä eikä vastustellut apuja lainkaan, varsinkin ravipohkeenväistöistä sai olla ylpeä, kun tamma selvästi pisti parastaan! Pidimme työnteon suht lyhyenä, jotta hyvä fiilis säilyi ja loppuverkkasin tamman eteen-alas lyhyesti.

02.05.2016, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Estevalmennuksen aiheena oli tänään sarjat ja erilaiset sarjavälit. Hippu tuntui alusta asti aika energiseltä ja verkkahyppyihin se lähti vähän liian kaukaa ja tyyli oli muutenkin mallia mitä korkeammalta ja kovempaa, sitä parempi. Valmentaja pisti kyllä molemmat hommiin siihen malliin, että aika nopeasti alkoi homma sujua ja Hippukin rauhoittui sen verran, että pystyi hyppäämään siististi ja hallitusti. Ratsastaja sai tänään palautetta lähinnä turhan hitaasta kädestä, jolloin Hippukin jäi välillä pohkeen taakse jäkittämään ja eteneminen ei ollut siistiä. Lähes koko tunnin hinkkattiin yksittäisiä sarjoja, mutta lopuksi päästiin hyppäämään kolmen sarjan "rataa", joka sujui yllättävän hyvin: sekä Hippu että ratsastaja olivat selvästi ottaneet opikseen ja meno oli rauhallista ja hallittua.

01.03.2016, valjakkovalmennus, valmentajana Jane
Aijoin pitää Hipulle tänään treenit ketteryydestä, kärryt perässä. Sijoittelin kentälle tötteröitä pujoteltavaksi ja puomeja labyrinteiksi ja erilaisiksi käännöksiksi. Hapero saapuikin pian Hipun kanssa, ja pääsimme aloittamaan. Hevonen vaikutti vähän laiskahkolta, mutta suoritti annetut tehtävät kuitenkin. Se reagoi ohjiin hyvin, eikä törmäillyt mihinkään. Raviin siirtyminen oli vielä tahmeampaa, ja tamma alkoi tipahtaa käyntiin lähes jokaisessa mutkassa. Pyysin Haperoa kannustamaan sitä aktiivisemmin, ja se auttoi vähän.
Lopulta pakkasin tötsät mukaani, ja päätin että siirrymme maneesiin. Se saattoi olla ratkaiseva tekijä, sillä Hipulta alkoi löytyä vauhtia. Kentän kohmeinen ja kova pinta taisi olla sille liikaa. Mutkat olivat molemmille helppoja, ja kärryt kääntyivät ketterästi. Pujottelussa eritoten huomasi miten Hippu yritti, se veti vähän liioitellustikkin että varmasti onnistui.
Lopputunnista pyysin paria vielä tekemään erikokoisia ympyrötä ja siirtymisiä, eikä niistäkään löytynyt moitteen sanaa. Taputin Hippua ja kiitin onnistuneesta treenistä.

20.02.2016 Alkukäynneistä lähtien Hippu tuntui miellyttävältä ja askelsi yllättävän reippaasti eteenpäin. Vielä muutaman kävelykierroksen jälkeen kokosin ohjat ja kannustin sen raviin. Ravissa tein runsaasti voltteja sekä askeleen lyhennyksiä ja pidennyksiä. Tarkoitukseni oli tänään treenata "laukanvaihtoja" käynnin kautta. Jatkoin lämmittelyä pituushalkaisijalle tehtävällä kiemurauralla. Hippu tahtoi vähän hyytyä, mutta kaaret saatiin suht onnistuneiksi siitä huolimatta. Vaihdettuani suunnan ratsastin vähän kahdeksikkoa ravissa. Lopulta tein samaa laukassa, vaihtaen laukan aina kahdeksikon keskellä käynnin kautta. Hienosti Hippu hoksasi homman ja pian sainkin siirtyä tekemään näitä ns. laukanvaihtoja lävistäjällä. Taas tahtoi tamma vähän hyytyä, mutta teki silti kuuliaisesti vaihdot aina pyytäessäni. Ja aika hyvin Hippu totteli myös eteenpäin kehottavia apujani, vaikkei vaikutus pitkäkestoinen ollutkaan. Tyytyväisenä neitiin saatoin aloittaa jäähdyttelyn ravissa ja lopulta käynnissä ennen talliin vientiä.

31.01.2016 Päätin tänään irtojuoksuttaa Hipunn kera muutaman muun neitihevosen kentällä, sillä ne olivat olleet kovien pakkasten ja omien kiireiden takia monta päivää laittoman vähällä liikunnalla. Koko viikon pakkanen oli paukkunut liki kolmessa kympissä, mutta nyt se oli vihdoin lauhtunut lähemmäs kymmentä astetta ja taivaaltakin leijaili kauniita, isoja lumihiutaleita hiljakseltaan. Niinkuin maassa ei tarpeeksi isoa lumikerrosta vielä olisi ollutkaan.. Ja kivampi se olisi kavereiden kanssa kirmata kuin yksinään. Kunnon alkukävelyiden päälle vapautin lauman kirmailemaan ja kyllähän ne kirmata jaksoivatkin, painivat kuin keväiset varsat ja välillä mietin, että mahtaakohan neidit tulla kentän aidoista läpi... Onni on kuitenkin sen verran fiksut tytöt, että pysyivät nahoissaan! Jopa muuten niin kiltti ja rauhallinen Hippu innostui tosissaan ja kierrepukkihyppelöiden lisäksi se hyppi railakkaasti pystyyn. Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että kaikkien hevosten pitää päästä välillä revittelemään porukassa!

12.11.2015 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa.
Esimerkiksi Hippu viihtyy lähes hevosen kuin hevosen kanssa ja se on helppo lisätä johonkin kivaan pieneen tammalaumaan. On ilo järjestellä näin helppoja tapauksia, kun sopivat mihin tahansa.

11.11.2015 Hippu jumitti kevyesti jo tarhan portilla ja aavistelin pahaa ja niinhän siinä kävi - tamma jäi tallin ovelle jalat tukevasti harallaan eikä todellakaan ottanut enää askeltakaan. Vastoin parempaa tietoani kokeilin muutaman kerran uutta lähestymistä ja lopulta jopa vähän väkisin narulla vauhdittamalla, mutta sain aikaiseksi vain entistä pahemmin jumittavan ja kiukkuisesti pukittavan hevosen. Yritin jopa valojen päälle laittamista, mutta Hippu nyt ei vaan halunnut. Ja minä en halunnut todellakaan harjata tammaa kirpeässä marraskuisessa illassa, varsinkaan kun ilta pimeni kovaa vauhtia ja tallin edustan valo ei ihan hurjan hyvä ole. Lopulta sen keksin ja ihmettelen kyllä ettei aikaisemmin mieleeni juolahtanut peruututtaa tammaa sisään. Se oli Hipulle ihan ok ja maastakäsittelyyn tottuneena se peruutti kuin vanha tekijä koko matkan omaan karsinaansa, johon sitaisin sen löysästi kiinni. Harjailin Hipun päälisin puolin ja putsasin kaviot. Tarkoitukseni oli vähän ohjasajaa tammaa maneesissa. Varustin tamman ja talutin sen maneesiin. Hippu tuntui rennolta ja tyytyväiseltä ja oli jopa normaalitilaansa vähän reippaampi. Teimme töitä lähinnä käynnissä: piparkakkuympyröitä pyrkien kuuliaiseen hevoseen, joka lähtee sekä sisälle että ulos rehellisesti ja pienestä pyynnöstä ja tämän jälkeen vielä vähän väistöjä. Hippu väisti tänään melko haluttomasti ja se vaikutti varsinkin alkuun todella kankealta. Se vetreytyi kuitenkin ihan kohtalaisesti ja ennen loppuverryttelyä laskin sen vapaana rallittelemaan tyhjään maneesiin. Hippu päästelikin kunnon köyrypukkilaukkakiihdyttelyt ja sen jälkeen kävelimme pitkät pitkät pitkät piiitkät loppukäynnit.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 28 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse