Henkimyytti


† 10.3.2017 †

Kuvat: kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Virallinen nimi: Henkimyytti Kutsumanimi: Helmi
Syntynyt, ikä: 12.04. 2014, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 152cm
Väri: tummanruunikko Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: VRL-13090 Rekisterinumero: VH14-018-0817
Koulutustaso: He B / 100cm / 80cm / vaativa Painotus: Yleispainotteinen

KTK-III, 12/14, 15 + 15 + 16 + 16 = 62p

KRJ-I, u08/16, 6,5 + 42 + 12,5 + 25 + 15 = 101p

SLA-I, 02/16, 10 + 21 + 23 + 20 + 20 = 94p

ERJ-II, 02/16, 6,5 + 42 + 20,5 + 12,5 + 15 = 96,5p

VVJ-I, 04/16, 6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101p

YLA1, u12/16, 35 (18+17) - 33 (21+12) - 17 - 14 - 8 = 107pHISTORIA


Etsin pitkään Hengenvaaraan uutta, kivasukuista, monipuolista suomenhevosvarsaa. Löysin tosi nopeasti kivan isäehdokkaan, menestyneen, komean ja hyväluonteisen Hiprakan Miikun, mutta emän löytäminen oli tuskan takana ja luulin jo joutuvani tyytymään johonkin keskivertoemään. Ihan viime tingassa emäksi tarjottiin superhienoa Henkiriepua ja niin Henkimyytti sai alkunsa. Tämä tummanruunikko tamma, tutummin Helmi, on pienestä asti ollut menevä ja veikeä tamma. Pohjimmiltaan se on kiltti kuin mikä, mutta leikkisyytensä takia se on joskus tullut väärinymmärretyksi. Helmiä on pienestä pitäen kasvatettu monitoimipolleksi ja se hallitsee tavallisten ratsuhommien lisäksi ohjasajon ja kärryjen sekä reen vedon. Erityisesti ohjasajo on ollut tamman mieleen, sillä siinä se pääsee itsekin käyttämään päätään hakiessaan toivottua reaktiota ohjastajalta.

LUONNE


Yleisesti ottaen Helmi on siis kiltti, mutta varsin leikkisä ja reipas tapaus. Helmi on aina se, jonka nähdään roikkuvan muiden hevosten loimissa, riimuissa ja hännissä, jotta muut leikkisivät tamman kanssa. Helmin bravuureihin kuuluu myös karsinasta tai tarhasta karkuun pujahtaminen vain aiheuttaakseen sekasortoa. Mikään ei ole Helmin mielestä parempaa kuin kaikkien päämäärätön sinkoilu paikasta toiseen. Ja sitähän karannut hevonen aiheuttaa: ihmiset juoksee perässä, ponit tarhanvierustaa edes takaisin ja kissat ja koirat pakoon mihin parhaiten mahtuvat. Kilttinä ponina Helmi kuitenkin antaa hetken kirmailtuaan helposti kiinni ja palaa takaisin kahleisiin mielellään. Pieni irroittelu tekee vain hyvää.

Hoitaessa Helmi on hieman levoton, mutta yhtälailla yrittää aina parhaansa. Helmille on hyvin tärkeää, että se saa säännöllisesti kehuja ja kiitosta oikein tehdessään. Välillä tamma tuntuu oikein kerjäävän kehuja ensin riehuen, mutta rauhoittuen käskystä. Saaden tietenkin kehuja. Osittain tämän miellyttämisenhalun takia Helmi oppii todella nopeasti uutta ja osaakin monia temppuja: kavioiden nosto käskystä, tippuneiden tavaroiden nosto ja ojentaminen takaisin ihmiselle, kumartaminen, peruuttaminen ja pysähtyminen käskystä, lista on loputon. Sen lisäksi Helmi viihtyy erinomaisesti ihmisseurassa, joten se ei laita lainkaan pahakseen piiiiitkiä hoitosessioita. Ainoastaan harjan ja hännän selvittely on tamman mielestä vähän tyhmää, kun joutuu seistä nöpöttämään paikallaan niin kauan. Myös varustaminen sujuu ongelmitta, kunhan tamman saa keskittymään pinteleiden käärimisen ajan pysymään paikallaan.

Perusluonteensa ansiosta Helmi on helppo hoidettava myös kengittäjälle ja eläinlääkärille, Helmi tarjoaa erittäin mielellään kavion nosto temppuaan myös kengittäjälle. Tamma menee helposti traileriin ja tulee löysin naruin myös hevosautoon. Taluttaminen ylipäätään on helppoa, Helmi muistuttaa enemmän hyvin koulutettua koiraa kuin hevosta. Hevosseurassa tamma on keskivertokansalainen, se ei pyri lauman johtoon muttei siedä mitä tahansa pompotteluakaan. Parhaimmillaan se on nuorien seurassa, kun se saa leikkiä mielensä mukaan. Helmiä pidetäänkin usein varsojen seurana, oppivat olemaan mutta eivät tylsisty.

Töihin päästessään Helmi syttyy aivan uudella tavalla. Tästä on paikoitellen toki haittaakin: tamma voi olla niin meneväinen että keskittymiskyky kärsii. Muuten Helmi olisikin sopiva myös aloittelijoiden ratsuksi, mutta ylimääräisen energiansa takia se vaatii osaavan ratsastajan kanavoimaan energian hyötykäyttöön eikä esimerkiksi päättömään haahuiluun tai sinkoiluun pienien vihreiden miehien takia. Helmillä ei koskaan tunnu olevan huonoja tai laiskoja päiviä, tamma on aina lähdössä mielellään töihin. Koulupuolella se on reipas ja yrittelijäs, muttei mikään liitokavio. Perjaatteessa neiti taitaa helpon A:n asiat ja jopa laukanvaihdon, mutta liike eikä kokoamisastekaan riitä. Tamman käynti on melko vaativaa ratsastettavaa, sillä se jää helposti hitaaksi ja lyhyeksi, vain harvat saavat ratsastettua siitä rehellisen ja rennon käynnin. Ravi sen sijaan on helposti ratsastettavissa ja tamma kulkee ravissa rehellisessä peräänannossa myös vähän aloittelevampienkin kanssa. Laukka Helmillä on matkaavoittava ja reipas, melko hankalasti koottava. Kuitenkin huomattavasti helpompi istua kuin ulkopuoliselle näyttää.

Vaikka tamman laukka on mitä on, se kääntyy uskomattoman pienissä paikoissa. Jos joku tallin suomenhevosista kääntyy kolikon päällä niin Helmi. Tämä tuo ehdottomasti etua esteradoilla, tosin vain osaavalla kuskilla. Kun tamman saa koottua tiiviiseen pakettiin, kääntyy se missä vain ja kiihtyy räjähdysmäisesti. Tamma on varma ja rehellinen hyppääjä, se hyppää mitä vain ja mitä kovempaa, sen parempi. Maastoesteillä Helmi on astetta varovaisempi ja vaatii enemmän ratsastajan tukea, mutta hyppää pääasiassa edelleen mitä vain ja mistä vain. Maastossa Ratsu-Reima on yksi tallin varmajalkaisimpia ja vahvahermoisimpia: se ei karta kivisimpiäkään polkuja eikä pelkää juuri mitään vaan kävelee kaiken ohi uteliaasti korvat hörössä. Oikeastaan tamma tuntuu aina kulkevan korvat hörössä.

Helmi on kuitenkin parhaimmillaan liikkuessaan ilman ratsastajaa. Sekä ohjasajo että valjakkoajo saa tamman loistamaan. Tamma on kaikissa treeneissä hämmästyttävän keskittynyt ja oma-aloitteinen. Paikoitellen jopa liiankin oma-aloitteinen, kun tamma tarjoaa jotain ennen kuin ajaja ehtii edes pyytää. Hämmentävän usein Helmi kuitenkin osuu oikeaan ja pitämällä tehtävät mahdollisimman vaihtelevina lakkaa se ennakoimasta. Ilman ratsastajaa Helmi liikkuu paljon ryhdikkäämmin kuin ratsastajan kanssa.

Kisapaikan jännittynyt tunnelma saa Helminkin keskittymään paremmin kuin kotioloissa. Ikinä ei ole tarvinnut harmitella, että tamma on ollut niin hyvä viimeisissä treeneissä, mutta alisuorittanut kisoissa, koska niin ei käy. Aluksi neiti saattaa olla hieman hermostunut ja huudella muille, mutta rauhoittuu nopeasti ja tyytyy seurailemaan kisapaikan tapahtumia sivummalta.


SUKUTAULU


Isä: Hiprakan Miiku
SLA II, ERL-II, KTK-II, SV-I
sh, trt, sk 153cm
HeB / 100cm
Ii: Tukkilan Kosti
KTK-II
sph, rt, sk 145cm
Iii: Postimies evm
sh, sk 153cm
Iie: Tukkilan Martta evm
sph, sk 144cm
Ie: Ch Vilpertin Hile
YLA3
sh, trt, sk 150cm
Iei: V.A. Vilpertti evm
sh, sk 163cm
Iee: Mölkkylän Heini evm
sh, sk 167cm
Emä: Henkiriepu
YLA1, KRJ-I, SLA-I, SV-II
sh, prt, sk 152cm
HeB / 90cm / noviisi
Ei: Hiisirikko
SLA-I, YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KTK-III, VSHK-C
sph, hpvkk, sk 143cm
Eii: Lainrikkuri evm
sph, sk 141cm
Eie: Huithapeli evm
sph, sk 145cm
Ee: Hallanvaara
SLA-I, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-II, YLA2
sh, prt, sk 155cm
Eei: Pakkasukko evm
sh, sk 161cm
Eee: Routavaurio evm
sh, sk 155cm


SUKUSELVITYS


Henkimyytin suku on isän puolelta enemmän estepainotteista, mutta isänemä Vilpertin Hile on kilpaillut kouluratsastuksessakin. Sen sijaan emän puolelta sukuun kuuluu oikeita monitaitureita: sekä emä Henkiriepu että emänemä Hallanvaara ovat kisanneet menestyneesti vähän sitä sun tätä: koulua, esteitä, kenttää, valjakkoa... Eikä emänisä Hiisirikkokaan jää kauaksi menestyksellään koulussa, esteillä ja kenttäratsastuksessa. Jokainen Helmin lähisukulainen on palkittu ja emän puolelta hevoset tuntuvat repivän ykköspalkintoa mistä vain sitä lähtevät hakemaan. Helmin kanssa pyritään ehdottomasti seuraamaan tätä menestystarinaa ja tavoittelemaan ykköspalkintoja monipuolisesti eri laatuarvosteluista!

Isänisän vanhemmat Postimies ja Tukkilan Martta eivät olleet erityisen mieleenpainuvia hevosia, vaikka herttaisia olivatkin molemmat. Postimies oli hieno, liinaharjainen ori, joka hurmasi lähialueen koulukilpailuissa ja kissanristiäisissä. Luonteeltaan se oli mitä sympaattisin herrasmies, joka ei koskaan tehnyt pahaa kenellekään. Tukkilan Martta oli vähän säpäkämpi tapaus, mutta omasi hienon tilannetajun ja käyttäytyi esimerkiksi lasten kanssa erinomaisesti, mutta antoi haastetta osaavammille. Pienikokoinen tamma oli taituri sekä koulussa että esteillä, mutta ei kilpaillut seurakisoja kummemmissa kinkereissä.

Isänemän vanhemmat V.A. Vilpertti ja Mölkkylän Heini sen sijaan olivat lähes toistensa vastakohtia. Tummanrautias V.A. Vilpertti oli kiltti ja rauhallinen, vaalea liinaharja Mölkkylän Heini sen sijaan säpäkkä kilparatsu. Vilpertti kävi harvoin kotitallin ulkopuolella, Mölkkylän Heini valloitti kenttäkisoja ahkeraan tahtiin. Yhteistä molemmille oli kuitenkin suuri koko, varsinkin Mölkkylän Heini oli erittäin suurikokoinen!

Emänisän vanhemmat Lainrikkuri ja Huithapeli olivat molemmat yleispainotteisia suomenpienhevosia. Piskuiset hevoset olivat niin ikään molemmat voikkoja ja Huithapeli kantoi vielä hopeageeniä. Tamma menestyikin persoonallisen ulkonäkönsä myötä hyvin näyttelyissäkin ja se kantakirjattiin kakkospalkinnolle. Luonteeltaan se oli perinteinen suomenhevonen: vähän itsepäinen, mutta pohjimmiltaan herkkä kaveri. Lainrikkurin paras puoli oli sen valjakkotaituruus, mutta oli se aika vekkuli muutenkin, keksimässä aina jekkuja ja aiheuttamassa harmaita hiuksia tallin väelle.

Emänemän vanhemmat Pakkasukko ja Routavaurio olivat saman kasvattajan hevosia. Molemmat kilpailivat suhteellisen ahkerasti aluetasolla koulua ja esteitä, mutta kotioloissa ne olivat loistavia myös kärryjen edessä. Luotneeltaan Pakkasukko oli itsevarma ja suuriegoinen, mutta tutuilleen oikea halinalle, kun taas Routavaurio oli maailman kiltein tamma, joka oli ihan kaikkien käsiteltävissä.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Viehättävän Vuksari // 10.10.2014 // Hapero // t. Hengenvaaran Fuskari
Peilikuva HV // 15.10.2014 // Meri N. (VRL-13649) // o. Peikkopoika HV
Huvitutin Nokipoika // 01.03.2015 // Murke (VRL-13904) // o. Pullonhenki HV
Sokerikuun Lumous // 05.05.2015 // Melina (VRL-11408) // o. Runon Legenda
Snillin Viittaritari // 02.07.2015 // Milja (VRL-00692) // t. Sointulan Henkäys
Riiviöiden Kultaleijona // 27.09.2015 // kuristaja (VRL-04374) // o. Henkiolento HV
Lakean Rommikaakao // 01.10.2015 // Axel (VRL-13550) // t. Hengenvaaran Hysteria
Fiktion Mokka // 07.08.2016 // Sylvester (VRL-00483) // t. Hengenvaaran Mokkapala


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 80 kpl.

02.07. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
03.07. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/40 //
04.07. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
05.07. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
20.07.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 7/60 //
21.07.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/60 //
05.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 1/30 //
13.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
15.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 1/40 //
15.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/40 //
17.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/30 //
18.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/40 //
19.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
19.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
20.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 1/30 //
21.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
22.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
22.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
23.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
03.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/40 //
05.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/40 //
05.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/40 //
07.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
08.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
08.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/40 //
09.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/30 //
10.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
11.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 1/40 //
12.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 6/40 //
13.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
15.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
14.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 1/49 //
16.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
16.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
18.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 9/100 //
21.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/40 //
22.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/26 //
25.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/60 //
07.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
11.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 2/40 //
14.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 3/40 //
15.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 6/40 //
18.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 1/50 //
20.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 6/40 //
21.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 5/50 //
21.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 2/40 //
22.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo C // 5/30 //
22.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 3/50 //
23.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 3/40 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo C // 3/30 //
25.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 2/40 //
27.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 1/40 //
27.11.2014 // Petäjävaara // KRJ/Helppo C // 1/40 //
28.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 4/40 //
29.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 5/40 //
02.12.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 6/40 //
22.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 2/30 //
23.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 2/30 //
23.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 3/30 //
24.11.2014 // Petäjävaara // KRJ/Helppo C // 1/40 //
31.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo B // 4/43 //
01.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 1/30 //
02.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 5/30 //
07.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 5/30 //
10.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 1/30 //
12.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo C // 8/100 //
20.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo C // 5/100 //
20.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo B // 1/100 //
21.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo B // 6/40 //
22.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo B // 3/40 //
17.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 5/47 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 4/47 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 2/47 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 3/47 //
13.09.2015 // Runoratsut // KRJ/Helppo B // 4/40 //
31.11.2015 // KRJ-cup/Helppo C // Oldfinion Dressage // 8/224 //
31.01.2016 // KRJ-cup/Helppo C // Hukkapuro // 6/248 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 47 kpl.

05.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/40 //
07.07. -14 // Kutsu // ERJ/90cm // 1/30 //
08.07. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/40 //
10.07. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
28.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/60 //
29.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/60 //
29.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/60 //
20.08.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/45 //
31.08.2014 // Kutsu // ERJ cup/100cm // 10/330 //
14.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/40 //
16.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/40 //
17.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/30 //
17.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/30 //
18.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 7/60 //
06.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 5/30 //
07.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 1/30 //
09.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
09.11.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/30 //
11.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 1/30 //
11.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
12.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 1/30 //
17.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 4/30 //
19.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 1/30 //
22.12.2014 // Abgelegenheit // ERJ/100cm // 4/29 //
23.12.2014 // Abgelegenheit // ERJ/100cm // 3/29 //
29.12.2014 // Moondance // ERJ/100cm // 3/40 //
30.12.2014 // Avec Paris // ERJ/100cm // 6/50 //
31.12.2014 // Moondance // ERJ/100cm // 6/40 //
04.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
05.01.2015 // Hengenvaara // ERJ/100cm // 5/50 //
13.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 2/40 //
16.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 1/40 //
17.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 2/27 //
21.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 1/27 //
23.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 3/27 //
20.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 7/50 //
21.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
21.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 6/40 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 5/30 //
24.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
26.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
01.12.2015 // ERJ/100cm // Peikkola // 5/60 //
03.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 2/30 //
05.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // /30 //
09.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 4/30 //
31.01.2016 // ERJ-cup/80cm // Kilpailukeskus Ginger // 23/233 //
30.09.2016 // ERJ-cup/100cm // KK Bailador // 6/161 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

26.06.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
28.06.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
02.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
06.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
07.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 4/30 //
09.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
19.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
10.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/23 //
13.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/23 //
14.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 4/23 //
17.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
22.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/16 //
04.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 1/36 //
05.11.2014 // Vanima // KERJ/Tutustumisluokka // 3/25 //
06.11.2014 // Vanima // KERJ/Tutustumisluokka // 3/25 //
23.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 4/40 //
24.11.2014 // Marike // KERJ/Tutustumisluokka // 4/25 //
27.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 2/40 //
27.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka// 2/30
30.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30
31.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 1/37 //
05.01.2015 // Domenica // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 1/4 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
06.09.2015 // Prime Sporthorses // KERJ/Tutustumisluokka // 2/21 //
14.10.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
15.10.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
25.10.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
27.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
29.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Tutustumisluokka // 4/30 //
29.10.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
01.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/15 //
03.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/15 //
07.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 3/15 //
09.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 1/15 //
10.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/15 //
09.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/Tutustumisluokka // 5/40 //
10.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 1/28 //
12.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 3/28 //
15.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 1/28 //
16.11.2015 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 1/33 //
18.11.2015 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 1/33 //
18.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/28 //
23.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 1/19 //
25.11.2015 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 3/33 //
28.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 4/30 //
31.07.2016 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // Satulinna // 7/81 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

27.06.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa// 1/30 //
28.06.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa// 5/30 //
29.06.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 4/28 //
01.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 1/28 //
23.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 5/30 //
24.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 3/30 //
16.08.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 2/38 //
18.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 3/30 //
19.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 5/30 //
21.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 1/30 //
25.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 3/30 //
26.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 1/30 //
02.11.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 1/18 //
04.11.2014 // Kutsu // VVJ/Vaativa // 3/18 //
11.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
12.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
13.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 3/9 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Vaativa // 1/37 //
16.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 3/9 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Vaativa // 3/37 //
20.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
22.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 1/9 //
25.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
30.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
02.09.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 4/30 //
03.12.2015 // VVJ/Vaativa // Serellender // 4/30 //
04.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 4/30 //
08.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 5/30 //
08.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 1/30 //
09.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 4/30 //
10.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Vaativa // 3/30 //
11.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 1/30 //
12.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 5/40 //
14.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 3/30 //
16.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 4/30 //
20.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 6/40 //
25.12.2015 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
29.12.2015 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
28.01.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
29.01.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/30 //
02.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 1/40 //
04.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/40 //

Näyttelyt, arvonimet.

31.08.2014 // Kutsu // NJ/Kylmäveritammat // 11/11 //
06.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 12/12 //
07.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 11/12 //


PÄIVÄKIRJA


01.02.2016 Helmin tilanne näyttää tällä hetkellä aikas hyvälle, vaikka itse sanonkin. Sen vanhemmat ovat kisanneet uransa valmiiksi ja molemmat on palkittu laatuarvosteluissa. Helmi itse on kisannut täydet sijoitukset kaikissa painotuslajeissaan: koulussa, esteillä, kentässä ja valjakkoajossa. Vain näyttelymenestys jäi uupumaan, mutta annamme sen anteeksi - ei kukaan voi olla täydellinen. Varsarintamalla näyttää varsin hyvältä, harkitsen tosin vielä ehkä yhtä varsaa Helmille, kunhan laatuarvostelut on saatu taakse. Kantakirjapalkintohan Helmillä on ollut jo kauan ja vähän aikaa sitten se palkittiin vielä kouluratsastuslaatuarvostelun toisella palkinnolla. Lähikuukausina se on menossa korkkaamaan ainakin yleislaatuarvostelun, suomenhevosten laatuarvostelun ja lajilaatuarvosteluista ainakin esteet. Ehkä myös kentän tai valjakon? Kuka tietää.

31.01.2016 Päätin tänään irtojuoksuttaa Helmin kera muutaman muun neitihevosen kentällä, sillä ne olivat olleet kovien pakkasten ja omien kiireiden takia monta päivää laittoman vähällä liikunnalla. Koko viikon pakkanen oli paukkunut liki kolmessa kympissä, mutta nyt se oli vihdoin lauhtunut lähemmäs kymmentä astetta ja taivaaltakin leijaili kauniita, isoja lumihiutaleita hiljakseltaan. Niinkuin maassa ei tarpeeksi isoa lumikerrosta vielä olisi ollutkaan.. Ja kivampi se olisi kavereiden kanssa kirmata kuin yksinään. Helmi vaikuttikin aika energiseltä ihan jo tarhasta haettaessa, se jopa vähän steppaili, kun tallin oven avaamisessa kului muka ihan liian kauan aikaa. Kunnon alkukävelyiden päälle vapautin lauman kirmailemaan ja kyllähän ne kirmata jaksoivatkin, painivat kuin keväiset varsat ja välillä mietin, että mahtaakohan neidit tulla kentän aidoista läpi... Onni on kuitenkin sen verran fiksut tytöt, että pysyivät nahoissaan! Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että kaikkien hevosten pitää päästä välillä revittelemään porukassa!

22.01.2016 estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään suuntanamme oli täysin vieras talli, täysin vieras maneesi, täysin vieras valmentaja. Alla oli onneksi tuttu ja turvallinen Helmi, jonka tiesin selviytyvän tilanteesta erinomaisesti. Valmentaja oli suunnitellut päidemme menoksi haastavan, pikkutarkan radan, jota työstimme hiki hatussa koko tunnin. Valmentaja oli tarkka ja ankarakin, mutta toisalta hyvästä suorituksesta tuli ansaittu kiitos. En muutenkaan pidä turhan päiväisestä lässytyksestä, asiat sanotaan suoraan ja rumastikin jos on tarve. Turhaa rääppimistä tosin en jaksa minäkään. Helmi oli koko valmennuksen ajan todella hyvä: ryhdikäs, eteenpäin pyrkivä ja kuuliainen läpi valmennuksen. Lopussa alkoi väsy painaa molemmilla, mutta Helmi teki silti hienosti parhaansa eikä luovuttanut missään kohtaan. Loppuverkan jälkeen kävimme pitkällä kävelyllä lähimetsissä ja oli hieno huomata miten hyvin tamma toimi myös vieraissa maastoissa. Pelottavissa kohdissa tukeutui minuun eikä törttöillyt turhia!

16.01.2015 Hierojan käynnin jälkeen olo oli Helmin suhteen aika helpottunut. Hieroja epäili kovien pakkasten aiheuttaneen Helmin jumit, sillä se oli kuin kevyessä kokovartalokipsissä eikä jumissa ainoastaan selästään. Hieroja sai onneksi suurimmat jumit hierottua auki, mutta lupasi tulla muutaman viikon kuluttua uudestaan. Siihen asti tamman loimituksessa tulisi olla erityisen tarkkana, ettei se pääse palelemaan ja ratsastukseen tulisi sisällyttää paljon jumppaliikkeitä ja vaikka ihan venytyksiä maasta käsinkin. Pääasia etteivät jumit pahene.

15.01.2015 Helmi on ollut viime aikoina treeneissä jotenkin todella kankean ja haluttoman oloinen, se liikkuu huonosti ja reagoi apuihin lähinnä kiukkuisesti häntäänsä viskomalla ja jopa vikuroimalla muutenkin. Epäilin kaikkea hammaspiikeistä epäsopiviin varusteisiin ja pahoista vammoista ties ja mihin planeettojen asentoihin, mutta tunnustellessani tammaa läpikotaisin, se selvästi arasteli selkäänsä ja tuntui muutenkin todella jumistelta. Onnistuin varaamaan hierojan huomiselle, joten sen jälkeen ollaan toivottavasti fiksumpia. Mielummin jumeja kuin jotain vakavampaa ja pysyvämpää vammaa. Satulan epäsopivuutta epäilin aika vahvasti, mutta toisaalta se tuntuu sopivan Helmille erinomaisesti myös muiden asiaa tuntevien mielestä...

31.12.2015 Olin juuri ottamassa viimeisiäkin hevosia hyvissä ajoissa ennen kuutta sisälle, kun joku idiootti päätti aloittaa rakettien ampumisen etuajassa. Onni oli, että minulla oli narun päässä ihanan varma ja lehmänhermoinen Helmi, joka pamauksien kohdalla otti muutaman levottoman sivuaskeleen ja keskittyi sen jälkeen vain suuntaamaan mahdollisimman reipasta tahtia tallin turvaan. Se ei panikoinut eikä sinkoillut edes takaisin kuten hevoset tarhassa, vaan poistui mielellään kanssani tilanteesta rauhallisesti ja hallitusti. Karsinaan päästyään tamma painoi turpansa suoraan heinäkasaan eikä enää korvaansa lotkauttanut pihalta kuuluvalle paukkeelle. Olisivatpa kaikki hevoset samanlaisia!

08.12.2015, estevalmennus, omistajan kirjoittama
Helmillä sattui olemaan pahimman luokan kiima, kun tallille saapui arvostettu kouluvalmentaja pitkän matkan takaa. Olin jo edellisenä päivänä harkinnut hevosen vaihtamista valmennukseen, mutta päädyin lopulta ottamaan Helmin ratsuksi kuten alunperin olin suunnitellutkin enkä valmennuksen jälkeen katunut päätöstä hetkeäkään. Helmi oli koko tunnin ajan mitä kauhein ja hirvein riiviöponi, mitä maa päällään kantaa, mutta saimme valmentajalta kullanarvoisia neuvoja miten toimia näissä tilanteissa - vaikka Helmi yleensä olikin mitä kultaisin kultapuppeli mussukka, en todellakaan haluaisi että tärkeät ja odotetut kisat menisivät pieleen sen takia, ettei pahimpaan oltu varauduttu. Tunnin lopuksi valmentaja käväisi itse tamman selässä ja pakko myöntää, että kiukkuisena Helmissäkin oli ihan uudenlaista ryhtiä ja askeleissa voimaa kuin sen ollessa kiltti ja rauhallinen!

02.12.2015 Meillekin satoi vihdoin kunnon metrihanki ja sen kunniaksi päätin varustaa Helmin ja suunnata sen kanssa vetämään oikein reippaat treenit lumeen. Helmi vaikutti ihan yhtä innostuneelta maahan sataneesta lumivaipasta ja kävellessämme alkukäyntejä tien reunaa pitkin, nousi tamman kavio vähän liiankin kepeästi. Pellolla lähinnä ravailimme ja laukkasimme ihan rennosti isoilla ympyröillä ja suorilla, mutta annoin Helmin päästellä vähän höyryjä ja kiihdytellä laukassakin - sain tosin kärsiä melkoisista pukkihyppykoikkeloista, mutta hyvä vaan, että vanhempikin jaksaa vielä riekkua eikä ole kokonaan vakavoitunut. Ja varmasti avasi kivasti lapoja ja selkää sellainen. Kävelimme pitkätpitkät loppukäynnit metsäteillä enkä onnellisempi voisi olla, että on talvi.

31.01.2015 Tänään suuntanamme oli ensimmäistä kertaa isot koulutsempalot. Tarkoituksenamme oli startata kaksi luokkaa kouluratsastuksen cupissa: helppo C & helppo B. Helmi oli viime aikoina ollut treeneissä ihan superhyvä ja lähdinkin matkaan erittäin odottavin ja positiivisin mielin. Helmi käyttäytyi kisapaikalla erinomaisen hyvin isosta paikasta ja valtavasta hälinästä huolimatta. Verkassa se kyttäili ensin vähän valtavaa katsomoa ja ihmismassaa, mutta rauhoittui todella nopeasti ja oli kuulolla siitä hetkestä lähtien. Radalla tamma oli, jälleen tai oikeastaan edelleen, ihan superhyvä ja arvostelun haettuani olin kyllä tyytyväinen. Tavallaan olin odottanutkin hyvää tulosta, toisaalta kyllä yllätyin miten hyvä tulos oli oikeasti. Ja kuinka ollakaan, sijoituimme kahdeksansiksi kaikkien niiden satojen osallistujien joukosta!

12.11.2015 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa.
Esimerkiksi Helmin päätin laittaa muutenkin rempseään ja leikkisään laumaan, jossa on paljon nuoria tammoja. Helmi pääsee toteuttamaan itseään ja samalla varsat saavat mukavaa painiseuraa!

20.10.2015, estevalmennus, valmentajana mokkamasiina
Tänään meille tuli valmennettavaksi Hapero ja Helmi. Ajattelin pitää estevalmennuksen näin kouluvalmennusten jälkeen. Helmi käyttäytyi erittäin siivosti ihan valmennuksen alusta alkaen. Olin rakentanut "radan", joka sisälsi paljon käännöksiä ja ratsastajan tuli olla koko ajan hereillä. Rata oli ikäänkuin kiemuraura, jossa oli kolme kiemuraa. Ei siis mitenkään vaikea, vaikka hereillä piti ollakin. Alkukäyntien jälkeen aloitimme ravityöskentelyn joka sisälsi muutaman kavaletin pitkillä sivuilla. Annoin Haperolle ohjeeksi antaa hevoselle vielä pitkät ohjat ja ravata rennosti kavalettien yli. Hetken harjoittelun jälkeen käskin koota ohjat ja antaa hevoselle hieman pohkeita reippaampaa työskentelyä varten. Tammahan syttyi! Koska kavaletit tultiin tyylikkäästi yli, annoin ratsukolle tehtäväksi ruveta ylittämään "rataa". Tamma oli hyppyjen aikana erittäin hyvin kuulolla samoin kuin myös esteiden jälkeen ja ennen niitä. Ajattelin antaa ratsukon tulla muutaman kerran laukassa tuossa korkeudessa eli noin 40cm. Laukka oli hieman tönkköä aluksi, mutta useamman hypyn jälkeen sekin korjaantui, kun tamma joutui tekemään tiukkia käännöksiä. Nostin esteet 60cm. Tamman silmissä näkyi heti into, joka tahtoi päästä irti. Tamma hyppäsi kivalla ilmavaralla ja myöskään käännökset eivät tuottaneet ongelmia. Onnistuneiden hyppyjen jälkeen nostin esteet vielä 90cm. Helmi oli aika poikki vaikkei tuo ollut kamalan rankka, mutta toisaalta se oli aika rankka. 90cm korkeuteen ei otettu kuin ihan muutama hyppy yksittäiselle pystylle, kunnes annoin sitten ratsukon loppuverkata itsekseen.

14.10.2015, estevalmennus, valmentajana Minja.E
Tänään valmennettavakseni oli saapunut suomenhevostamma Helmi ja tämän omistaja Hapero. Kun kävelin kentän laidalle, oli parivaljakko jo täydessä vauhdissa lämmittelemässä päivän koitosta varten. Seurailin ratsukon työskentelyä ja havaitsin samoin tein Helmin olevan niitä nelijalkaisia, jotka tarvitsevat selkäänsä sellaisen ihmisen, joka osaa selkeästi kertoa mihin tamman on tarkoitus käyttää kaikki ylitse pursuava energiansa. Olin jo aiemmin päivällä kasannut esteet valmiiksi, joten kun Helmi oli verrytelty vetreäksi ja Hapero kerännyt rohkeuden rippeensä kasaan, oli aika viimein aloittaa päivän tehtävät.
Ensin oli vuorossa muutama lämmittelyhyppy puolisen metriä korkean pystyesteen yli. Ratsukko lähestyi estettä päättäväisesti ja reippaasti, mutta jostain syystä Helmi ajautui liian lähelle estettä ja vei ylimmän puomin mukanaan. Rynnin kuin päätön kana nostamaan puomin paikoilleen, jotta se olisi valmiina uutta yritystä varten. Kolme seuraavaa yritystä hipoivat jo täydellisyyttä, joten annoin ratsukon vaihtaa suuntaa ja lähestyä samaa estettä vielä toisesta suunnasta. Kun lämmittelyloikat oli suoritettu, oli vuorossa itse tehtävä, jumppasarja. Olin kasannut kolme matalaa estettä jumppasarjaksi ja nyt nähtiin oliko homma jo ennestään tuttua Helmille. Ensimmäiseksi yritykseksi homma toimi ihmeen hyvin vaikkei neitokainen meinannutkaan osata asetella jalkojaan kunnolla. Ohjeistin Haperoa hillitsemään Helmin menohaluja hieman jotta sen isot askeleet sopisivat väleihin ja uudella yrittämällä suoritus oli jo selvästi tyyli puhtaampi. Samaa jumppasarjaa junnattiin vielä muutamaan otteeseen molempiin suuntiin ja suoritus sen kuin parani. Katselin parin työskentelyä lähes kateudesta vihreänä ja ehdin jo suunnitella, että ehdottaisin Haperolla vaihtokauppaa. Ottaisin Helmin ja hän saisi kaikki oman tallini tumpelot itselleen. Palasin kuitenkin haaveistani maanpinnalle ja huikkasin ratsukolle, että he voivat pitää pienen kävelytauon. Sillä välin itse siirtelin jumppasarjaa niin, että ensimmäisten kahden esteen väliin mahtui yksi askel ja kahden viimeisen väliin kolme. Korotin ensimmäiset esteet 60 senttiin ja viimeisestä tein samankorkuisen okserin.
Pienen hengähdystauon jälkeen pari sai suorittaa uuden sarjaesterakennelmani, jonka yli Helmi loikki kuin vanha tekijä. Tehtävä toistettiin muutaman kerran, kunnes suoritus oli niin minun, kuin itse ratsastajan mielestä niin hyvä, että siihen oli hyvä lopettaa. Kehuin ratsukon maasta taivaisiin ja jätin heidät suorittamaan loppuverryttelyä.

24.09.2015 - kouluvalmennus, kirjoittajana omistaja
Helmi tuntui heti alkukäynneistä asti todella levottomalta ja olisi mielellään tehnyt kaikkea ylimääräistä, joten vapaat alkukäynnit jäivät lyhykäisiksi ja ryhdyimme hommiin. Aloitimme treenin perusjumpalla, voimakkaasti taivutellen ympyröillä sekä ulos että sisään ja väistöillä sekä suoralla että taivutetulla hevosella. Helmi oli viimeaikaisten aktiivisten jumppien ansiosta miellyttävän letkeä ja heräteltyämme neidon hommiin vielä etuosakäännös-takaosakäännös-neliöharjoituksella, olimme valmiita tekemään ihan oikeitakin töitä. Töitä oli luvassa kuitenkin pääasiassa ratsastajalle, jolle ei annettu tänään mitään anteeksi. Hevoselle riitti perushyvä suoritus. Suurimpana ongelmana tänään, kuten yleensäkin Helmin kanssa, oli vinous. Tamma itsessäänkin on hyvin paljon vahvempi oikeaan kierrokseen ja kun ratsastaja on parempi siihen suuntaan, on vasen kierros aina välillä uskomattoman vaikea. Varsinkin laukassa on helppo jäädä sisäohjaan roikkumaan ja unohtaa ulkoavut kokonaan: ja vielä ihmetellä miksi ihmeessä hevonen valuu ympyrällä ulos kuin mikäkin höyryjyrä. Ei voi hevosta syyttää jos ratsastaja väkisin tunkee hevosta ulos tajuamattaan. Onneksi ongelma on helppo ratkaista oikean olkapään yli taakse katsomisella. Vielä kun saman fiiliksen saisi pysymään myös katse eteenpäin. Edistymistä kuitenkin saatiin jo jopa yhdellä ratsastuskerralla, ehdottomasti tekee hyvää ratsastaa säännöllisesti valvovan silmän alla - on paljon asioita joita ratsastaja ei itse tajua.
Valmentaja kuitenkin kehui oikean kierroksen työskentelyä ja vasemmassa kierroksessakin käynti- ja raviosuudet menivät vallan kelvollisesti ja ehdottomasti paremmin kuin edellisellä kerralla. Ainoastaan laukkatyöskentely vasemmassa kierroksessa oli kamalan epätoivoista, mutta eiköhän siitäkin selvitä!

20.08.2015 Syksyn sade hakkasi maata kuin viimeistä päivää, mutta koska maneesi oli varattu koko päiväksi valmennuksia varten, en voinut muuta kuin suunnata Helmin kanssa kentälle uhmaamaan sadetta. Ratkaisu ei varsinaisesti miellyttänyt kumpaakaan, mutta kiitin ainakin itseäni siitä, että kentän pohja oli aikanaan tehty hyväksi - enää tästä olisi puuttunut litimärkä ja upottava kuravellikenttä. Mutta ei, kenttä oli toki märkä, mutta muuten erinomaisessa kunnossa. Ratsastin Helmin vain pikaisesti kaikissa askellajeissa läpi, taivuttelin sitä volteilla ja ympyröillä ja ihan vain muistutukseksi otin muutaman yksittäisen laukanvaihdon. Helmi oli yllättävän hyvä koko treenin ajan, joskin sitä ihan selvästi kiukutti. Säälin sitä sen verran, että jätin sen suoraan karsinaan odottamaan iltaheiniä enkä vienyt enää takaisin rankkasateeseen.

08.08.2015 Tänään Helmi-tammalla oli vuorossa sekä kengitys että hieronta. Ihan joka koni ei moisia järkyttäviä asioita kestä samana päivänä, mutta tästä tammasta ja sen käytöksestä saa aina olla niin ylpeä. Paitsi tietenkin tänään. Jostain syystä Helmi tuntui nousseen jo aamusta väärällä jalalla ja se oli todella kärttyisen ja säpsyn oloinen - ties mikä laitumella raukkaa pelotellut. Onneksi muutama tunti tallin turvassa parin hevostoverin kanssa helpottivat tamman tuskaa sen verran, että kun kengittäjä saapui paikalle, oli tamma jo tyyntynyt. Normaalia herkkähipiäisempi se tuntui edelleen olevan, mutta käyttäytyi silti suht mallikkaasti kengittäjän hoitaessa hommiaan. Toki asiaan vaikutti aikalailla eteen tungettu ruokakippo, johon silloin tällöin tamman mielialan parantamiseksi tipahteli porkkananpalasia.
Herkkähipiäisyys aiheutti ongelmia enemmän hieronnan aikana. Mitä enemmän jokin lihas oli hieronnan tarpeessa, sitä vähemmän Helmi olisi halunnut siihen koskettavan saati hierottavan auki. Lopuksi oli pakko tehdä johtajatason ratkaisuja ja lyödä tammalle päiväheinet naaman eteen, kun se kolmannen kerran yritti näykätä hierojaa olkapäästä ja loikkasi sen jälkeen metrin sivuun säikähtäen painetta riimussa ja joutuen melkein paniikkiin. Turvallisempi se näin päin oli: miksi turhaan riskeerata, kun ruualla tamman saa napottamaan edes lähes paikallaan toimituksen ajan.
Jonkin verran tammalla siis oli jumeja lähinnä selässä. Lavat sen sijaan olivat laitumella riekkumisen jäljiltä erittäinkin vapaat ja hyvässä kunnossa, mikä on erittäin positiivista Helmin kannalta. Tämän pohjalta sitä kannattaa laukkuuttaa ihan reippaasti silloin tällöin!

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 28 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse