Hallanarka


† 15.9.2017 †

Kuva: ransu.kuvat.fi


Virallinen nimi: Hallanarka Kutsumanimi: Alli
Syntynyt, ikä: 10.03.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenpienhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 144cm
Väri: vaaleanrautias Merkit: kuonoläsi
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Jaana Penttilä, Suomi (evm) Rekisterinumero: VH16-018-1213
Koulutustaso: HeB / 90cm / tutustumisluokka / vaativa Painotus: yleispainotus

KTK-II, 08/16, 19 + 20 + 18 + 19 = 76p

Champion, myönnetty 09/16

VIR MVA, myönnetty 03/17

VVJ-I, 03/17, 8 + 42 + 18 + 20 + 15 = 103p

KRJ-I, 04/17, 6,5 + 41 + 18 + 20 + 15 = 100,5p

SLA-I, 04/17, 14 (4-4-3-3) + 20 + 20 + 20 + 20 = 94p

KERJ-I, 04/17, 7 + 41 + 18 + 20 + 15 = 101p

ERJ-I, 04/17, 7,5 + 42 + 19 + 20 + 15 = 103,5p

YLA1 - AP3, 06/17, 37 (19+18) - 27,5 (17,5+10) - 17 - 18 - 4 = 103,5p

VSN National Champion, myönnetty 08/17HISTORIA


Hallanaran historiatarina ei ole pitkä. Se on pienimuotoisesti suomenpienhevosia kasvattavan Jaana Penttilän viimeisiä varsoja, joka kotiutui Hengenvaaraan toukokuussa kuusivuotiaana. Lapsuutensa se eli kuten mikä tahansa pikkuvarsa, Penttilä ratsutti sen itse ja myi rauhallisen ja miellyttäväluonteisen Hallan hyvämaineiseen ratsastuskouluun. Tamma ei sopeutunut ratsastuskoulun hälinään ja vaihtuviin ihmisiin vaan kehitti ihan liikaa pahoja tapoja. Tamma oli jo palautumassa takaisin kasvattajalleen, kun kirjaimellisesti ostin sen matkalla takaisin syntymäkotiinsa. Penttilä oli lupautunut itse hakemaan tamman ratsastuskoulusta ja koska olin suurinpiirtein matkan puolessa välissä ja ehdottoman kiinnostunut tammasta hienon suvun takia, pysähtyi traileri Hengenvaaran pihamaalle ja sille tielle hevonen jäi. Vaikka koeratsastuksessa se ei ollut mitenkään parhaimmillaan ja esitti kyllä kaikki temput, ihastuin sen rehellisyyteen ja herkkyyteen. Hallaltahan se ei minusta näyttänyt yhtään, joten nimi vaihtui sillä sekunnilla Alliksi, kun papereista vaihtui omistajan paikalta nimi.


LUONNE


Alli on perusluonteeltaan kiltti ja sympaattinen tamma, joka on kuitenkin herkkä ja stressaa helposti uusista asioista. Niin kauan kun kaikki menee rutiinien mukaan, on Allilla kaikki hyvin. Se on seurallinen ja tukeutuu todella paljon ihmiseen, joten uusista ja pelottavistakin tilanteista selvitään hyvin, kunhan mukana on tuttu ja rauhallinen ihminen. Muiden hevosten kanssa Alli tulee kohtuuhyvin toimeen, joskin muissakin se arvostaa tietynlaista rauhallisuutta ja kiltteyttä. Mikään pomosielu se ei ole ja mielummin alistuu kuin lähtee kiistaan mukaan.

Hoitaessa tamma kannattaa mielummin sitoa kiinni kuin jäädä arpomaan mahtaakohan se tällä kertaa säikähtää jotain. Liian tiukasti sitä ei voi mihinkään sitoa, se nimittäin saa helposti vetopaniikin jos ei pääse yhtään liikehtimään. Parasta se onkin hoitaa omassa karsinassaan, jossa se kokee olevansa turvassa ulkomaailman vaaroilta. Kaikki perustoimenpiteet sujuvat Allin kanssa ongelmitta, mutta herkkyytensä vuoksi se ei ihan kaikkien hoidettavaksi sovi. Kengittäjä on tammalle ok, samoin hieroja, mutta jostain syystä se ei pidä eläinlääkäristä lainkaan, vaikkei ikinä ole mitään pahaa sattunut. Varustaessa rauhallisuutta ja varmuutta pitää vielä entisestäänkin korostaa: satula pitää laskea pehmeästi selkään eikä vyötä saa kiristää yhtään liian rajusti tai nopeasti. Taluttaessa Alli ei ole kovin vaikea, saattaa säpsyä, mutta pysyy aina käsissä ja kunnioittaa muutenkin ihmistä.

Ratsuna Alli on kolmella sanalla herkkä, säpäkkä ja rehellinen. Se tekee erittäin mielellään töitä ja tekee aina parhaansa, muttei kestä ratsastajan epäselviä tai kovia apuja. Se toimii parhaiten ihan vain istunnalla ja ääniavuilla eikä esimerkiksi ohjaa tarvita kuin vain antamaan muoto. Pienestä koostaan huolimatta Allilla on aika isot askeleet ja selässä istuminen vaatii tiukkaa vatsalihastreeniä. Parhaimmillaan Alli on ehdottomasti ravissa, vaikkei se huono ole muissakaan askellajeissa liikkuessaan kevyesti ja lennokkaasti ja toimiessaan pienin avuin. Maastovarmaksi Allia ei voi mitenkään päin sanoa. Se säpsyy äkkinäisiä liikkeitä ja ääniä eikä sen kanssa parane lähteä mihinkään pitkin ohjin aivot narikkaan -maastoon. Vaikka tilanne on saatu alun kiitolaukkaräjähdyksistä koulittua tilanteeseen, jossa tamma ei lähde käsistä vaan lähinnä säpsähtelee ja ottaa sivuaskeleita, on tamma syytä pitää kuulolla ihan kokoajan. Yleensä mitä reippaammin mennään ja enemmän tehdään, sitä vähemmän se säikkyy. Varmajalkainen tamma kuitenkin on.

Esteillä Allista kuoriutuu ihan uudenlainen puoli. Se saa aika paljon vauhtia kavioihin ja tuntuu välillä kuumuessaan jopa lähtevän puoliksi käsistä. Se hyppää kohtalaisen hyvällä tekniikalla kunhan malttaa keskittyä hyppäämiseen eikä ympäriinsä häseltämiseen. Alli saattaa kytätä erikoisesteitä, mutta nihiinkin pätee sama kuin tamman kanssa ylipäätään: niin kauan kuin ihminen tietää mitä tekee ja on rauhallinen ja itsevarma, tulee tamma perässä vaikka palavaan taloon. Maastoesteillä se on aika samanlainen kuin rataesteilläkin, mutta vaatii vielä enemmän tukea ratsastajalta selviytyäkseen hommasta kunnialla. Myös vauhdin kanssa saa olla erityisen tarkkana, ettei tilanne mene sähläämiseksi.

Valjakkoajossa Alli on ehdottomasti parhaimmillaan. Se toimii niin kevyesti ja pelkästään ääniavuin, ettei paremmasta väliä. Kouluosuudella se loistaa kirkkaimmin, mutta myös tarkkuusosiossa sen ketteryydestä ja herkkyydestä on hyötyä. Maraton-osuudella se saisi olla vähän enemmän keskittynyt tekemiseen kuin vauhdin lisäämiseen. Varsinkin pitemmillä pätkillä sillä jää vähän kaasu jumiin ja kuuliaisuus kärsii. Mikään junttura se ei missään vaiheessa ole, mutta sen normaaliin herkkyyteen ja kuuliaisuuteen verraten eroa on.

Kilpapaikalle tai ylipäätään vieraalle paikalle Allin kanssa kannattaa tulla ajoissa, sillä se tarvitsee asioiden ihmettelyyn pitkän tovin. Mitä kauemmin se on saanut totutella uuteen ympäristöön, sitä parempi se on verkassa ja luonnollisesti myös itse suorituksessa. Kiirehtimällä saa vain tammankin kiireiseksi ja säpsyksi. Traileriin tamma menee mielellään ja se tuntuukin olevan sille samanlainen turvapaikka kuin oma karsina. Matkustaessakin se on nätisti sekä yksin että kaverin kanssa.


SUKUTAULU


Isä: Hallakka evm
sh, vprt, sk 150cm
HeA / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Hotin Totti evm
sph, prt, sk 148cm
Iii: Holhous evm
sph, rn, sk 145cm
Iie: Keskinkertainen evm
sph, rt, sk 147cm
Ie: Hipsukka evm
sh, vrt, sk 149cm
Iei: Huimapää evm
sph, rn, sk 142cm
Iee: Päiväperho evm
sh, trt, sk 151cm
Emä: Hassunkurinen evm
sph, trt, sk 145cm
HeB / 90cm / tutustumisluokka / vaativa
Ei: Riihikuiva evm
sph, trt, sk 147cm
Eii: Rahanahne evm
sh, vrt, sk 152cm
Eie: Nipin Napin evm
sph, trt, sk 144cm
Ee: Mustavalkoinen evm
sph, vprt, sk 147cm
Eei: Väri-Verneri evm
sh, rt, sk 149cm
Eee: M.M. Mustikka evm
sph, m, sk 141cm


SUKUSELVITYS


Allin isä Hallakka on pitkälti tyttärensä kanssa samaa maata. Sekin on vaaleanpunarautias, pienikokoinen suomenhevonen. 150-senttinen ori on perusluonteeltaan kiltti ja vaivaton eikä sen kanssa tarvitse arjessa koskaan taistella. Sen sijaan ratsuna Hallakka on herkkä ja reipas - se liikkuu vaivatta omalla moottorillaan ja menestyy monipuolisesti kaikissa lajeissa, kunhan ihminen osaa hommansa. Hallakka ei siedä kovia otteita ja on muutenkin vähän yhden ihmisen hevonen. Ori onkin kilpaillut sekä koulussa, esteillä, kentässä että valjakkoajossa erinomaisella menestyksellä ja ollut sitä kautta suosittu jalostusori. Tällä hetkellä sillä on kaksitoista jälkeläistä ja ensi kesälle odotetaan vielä kahta lisää. Pikku hiljaa ori alkaa siirtyä eläkkeelle ja se onkin jo siirretty pienehkölle maalaistallille.

Hotin Totti on niin ikään rautias ori - tosin punertava sellainen. Sillä on hyvin tyypillinen suomenpienhevosmainen olemus ja sievä piirto päässään. Totti on rauhallinen ja rento herrasmies, jota ei maailman meno juuri hetkauta. Se viihtyy hyvin kisapaikkojen hälinässä ja herääkin eloon vasta päästessään yleisön eteen. Kotioloissa se on vähän mitäänsanomaton, mutta koulu- ja esteradoilla sen on nähty loistavan - menestyen jopa kansallisella tasolla. Hotin Tottia on käytetty maltillisesti jalostukseen sen yleistyneen suvun myötä ja sillä on kuusi orijälkeläistä. Hotin Totti viettää eläkepäiviään Itä-Suomessa, mutta valitettavasti vanhuus on jo alkanut painaa.

Holhous oli kenttäratojen kuningas. Se kilpaili pienestä koostaan huolimatta Helppoa erinomaisella menestyksellä. Ruunikko ori oli sen lisäksi varsin näyttävä ja komea, mutta luonteeltaan se oli haastavampi: tumma ja tulinen. Holhous yhdistettiin kahdeksaan rauhallisempaan tammaan ja siten saatiin kahdeksan kapasiteetikasta, mutta helposti käsiteltävissä olevaa varsaa. Holhous lopetettiin 25-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

Keskinkertainen ei suinkaan ollut nimensä kaltainen. Se oli kolmen ratsastuslajin taituri, mutta sen ykköslaji oli ehdottomasti kouluratsastus. 147 senttiä korkea rautias tamma oli maailman kultaisin ja ihanin, mutta sopivan reipas ja herkkä kilparatsuksi. Se oli suosittu siitostamma ja pitkän ja terveen elämänsä myötä se sai seitsemän jälkeläistä. Keskinkertainen nukkui ikiuneen omassa karsinassaan 29-vuotiaana.

Hipsukka on ehdottomasti oma lempihevoseni Allin suvusta. Tamma oli vaaleanrautias, massiivisen liinaharjan omaava tamma, joka oli erinomainen oikeastaan kaikessa mitä se teki. Tamma menestyi näyttelyissä ja kaikissa neljässä lajissa Allin tavoin. 149-senttinen tamma oli herkkä, mutta ehdottoman ihmisystävällinen ja rehellinen. Varsoja Hipsukka jätti maailmaan kuusi ennen menehtymistään 23-vuotiaana. Sen varsat perivät siltä erinomaiset liikkeet, vaalean värin ja sopivan herkkyyden.

Huimapää sai nimensä varsa-aikansa tempuista, mutta aikuisiällä ruunikko ori onneksi vähän rauhoittui. Pienikokoinen, vain 142-senttinen, kilpaili valjakkoajossa aluetasolla. Huimapää ei ollut voittaja, mutta tasaisen varma suorittaja. Sitä suosittiin jalostukseen sen erinomaisen luonteen vuoksi ja se jättikin jälkeensä kaksitoista varsaa. Huimapää menehtyi traagisesti kuljetusonnettomuudessa 18-vuotiaana.

Päiväperho asusti Huimapään kanssa samalla tallilla ja kilpaili niin ikään valjakkoajossa. Sen lisäksi tamma niitti menestystä kouluradoilla ja näyttelykehissä. 151-senttinen tummanrautias tamma oli sekä kaunis että viisas ja sen kanssa oli aina ilo työskennellä. Päiväperho sai kolme tammavarsaa, jotka perivät siltä pienehkön koon ja hyvän luonteen. Tamma lopetettiin 20-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.


Allin emä Hassunkurinen on monitaituri vähän tuntemattomammasta suvusta. Tummanrautias tamma ei ollut erityisen lahjakas, mutta se oli tasaisen varma suorittaja. Valjakkoajo oli sille muita lajeja vahvempi ja erityisesti parivaljakko emänsä kanssa sujui erinomaisesti. Luonteeltaan Hassunkurinen oli reipas ja vähän jääräpäinen. Se kyllä teki mielellään, mutta ei antanut mitään ilmaiseksi. Varsoja Hassunkurisella on tähän päivään mennessä kolme, mutta 16-vuotiaalla tammalla on vielä monta hyvää vuotta edessä päin ja siitä varmasti kuullaan vielä.

Riihikuiva on niitä Allin suvun tuntemattomampia nimiä. Se oli lähes koko elämänsä yksityishenkilön kouluratsu Etelä-Suomessa, se kilpaili aluetasolla kohtalaisen hyvin menestyen. Riihikuiva oli erittäin hyväluonteinen - se oli sopivan reipas, kuuliainen, rehellinen ja sillä oli hyvä työmotiivi. Sen lisäksi sillä oli tasapainoinen ja hyvä rakenne ja erinomaiset liikkeet. Riihikuiva astuikin kolme tammaa ennen ruunaustaan ja muuttoa tälle yksityishenkilölle. Tummanrautias herra lopetettiin pitkän ja antoisan elämän päätteeksi kotitallillaan vanhuuden vaivojen vuoksi.

Rahanahne oli niin ikään kouluratsu. Se kilpaili jonkin verran myös pienillä esteillä seurakilpailuissa, ihan vain mielenvirkistykseksi, mutta kouluratsastus oli ehdottomasti sen päälaji. Rahanahne oli oikein stereotyyppinen suomenhevonen: kiltti, mutta itsepäinen, herkästi kuumuva ja voimakastahtoinen. Se oli oikeastaan ihan niin kuuliainen ja rento kuin ratsastajakin ja siksi se etsi kotiaan pitkään. Oikeissa oloissa ori oli kuitenkin erinomainen kilpakumppani. Ennen menehtymistää parikymppisenä, se sai kolme varsaa.

Nipin Napin oli sympaattinen tamma pienehköstä ratsastuskoulusta. Tamma teki siellä lähinnä osaavimpien tunteja herkkyytensä vuoksi ja toimi vähän joka lajin taiturina ja kilpapelinä seurakisoissa. Tamma astutettiin kolmesti, mutta valitettavasti vain kaksi varsaa syntyi elävänä maailmaan. Nämä kaksi ovat kuitenkin olleet reippaita ja hyvin menestyviä varsoja. Nipin Napin nukkui ikiuneen 25-vuotiaana.

Mustavalkoinen oli tyttärensä ja tyttärensä tyttären tavoin neljän lajin kilparatsu. Vaaleanpunarautias tamma oli reipas ja taitava, mutta luonteeltaan vähän kärttyinen. Sillä oli hyviä ja huonompia aikoja: hyvinä aikoina se oli mukava käsitellä ja se menestyi erinomaisesti, huonoina aikoina sen kanssa tehtiin vain pakollinen paha. Myöhemmin löytyi melko pitkällekin edennyt nivelrikko, jonka myötä tamma jäi pois kisakentiltä. Rauhallisella liikunnalla ja oikealla hoidolla Mustavalkoinen pysyi kuitenkin suhteellisen pitkään kivuttomana ja hyväntuulisena ja sillä teetettiin neljä varsaa ennen lopettamista 18-vuotiaana.

Väri-Verneri oli kipakka ori, jota ei ollut alunperinkään tarkoitus käyttää jalostuksene. Neljävuotiskesänään se kuitenkin karkasi tarhastaan ja vahinkovarsa M.M. Mustikan kanssa sai alkunsa. Pienellä harrastetallilla ikänsä elänyt Verneri ruunattiin pian tämän jälkeen ja sen jälkeen sen luonne vähän tasoittui. Raudikko oli lahjakkaasta suvusta ja varsin taitava itsekin, ja sen kanssa kilpailtiin estekilpailuissa ja satunnaisesti myös paikallisissa kenttäkilpailuissa. Ruuna lopetettiin 18-vuotiaana nivelrikon vuoksi.

M.M. Mustikka oli pieni, mutta pippurinen suomenhevostamma. Musta tähtipää oli kouluratsastuksen ja valjakkoajon asiantuntija, jolta olisi löytynyt potentiaalia myös esteille, mutta omistaja painottui lähinnä kouluratsastukseen. Mustikka oli säpäkkä ja reipas, mutta kuitenkin hallinnassa pysyvä ratsu. Se keksi jekkuja, mutta oli pääasiassa hyvin harmiton tapaus. Tamma sai vahinkovarsansa lisäksi kolme muuta varsaa, jotka niin ikään nekin ovat pärjänneet erinomaisesti kilpakentillä. Mustikka lopetettiin ähkyn vuoksi jo 17-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


isä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Aatteenkätkijä // 26.06.2016 // Dimma (VRL-08204) // o. Hengenvaaran Hallakka
Kiertolainen // 01.08.2016 // yaren (VRL-04468) // o. Hengenvaaran Hallavainen
Vilunkivoitto // 20.10.2016 // Milja (VRL-00692) // t. Hengenvaaran Hallatar
Ekoteko // 02.01.2017 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Hottentotti


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

21.06.2016 // KRJ/Helppo B // Turha // 4/30 //
23.06.2016 // KRJ/Helppo B // Turha // 2/30 //
24.06.2016 // KRJ/Helppo C // Mandelbacke // 2/21 //
26.06.2016 // KRJ/Helppo C // Mandelbacke // 2/21 //
06.07.2016 // KRJ/Helppo C // Cadogan Ponies // 3/32 //
08.07.2016 // KRJ/Helppo C // Cadogan Ponies // 1/32 //
09.07.2016 // KRJ/Helppo C // Cadogan Ponies // 6/38 //
16.07.2016 // KRJ/Helppo B // Oakhill // 5/30 //
18.07.2016 // KRJ/Helppo B // Oakhill // 5/30 //
21.07.2016 // KRJ/Helppo C // Chillon // 1/30 //
22.07.2016 // KRJ/Helppo C // Chillon // 2/30 //
01.08.2016 // KRJ/Helppo B // Turha // 4/40 //
03.08.2016 // KRJ/Helppo B // Turha // 1/40 //
09.08.2016 // KRJ/Helppo B // Turha // 5/40 //
24.08.2016 // KRJ/Helppo B // Ros Cirein // 3/30 //
25.08.2016 // KRJ/Helppo C // Hortensia // 5/30 //
25.08.2016 // KRJ/Helppo C // Hortensia // 2/30 //
28.08.2016 // KRJ/Helppo B // Ros Cirein // 1/30 //
30.08.2016 // KRJ/Helppo B // Ros Cirein // 5/30 //
02.09.2016 // KRJ/Helppo B // Runoratsut // 6/40 //
03.09.2016 // KRJ/Helppo B // Runoratsut // 3/40 //
08.09.2016 // KRJ/Helppo B // Runoratsut // 6/40 //
03.08.2016 // KRJ/Helppo B // Március // 1/40 //
06.08.2016 // KRJ/Helppo B // Március // 6/40 //
17.08.2016 // KRJ/Helppo B // Március // 1/40 //
24.08.2016 // KRJ/Helppo B // Fiktio // 5/40 //
25.08.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/40 //
28.08.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/40 //
29.08.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 2/40 //
31.08.2016 // KRJ/Helppo C // Fiktio // 6/40 //
18.09.2016 // KRJ/Helppo B // Vehkakorpi // 5/40 //
20.09.2016 // KRJ/Helppo C // Vehkakorpi // 5/40 //
26.09.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 3/30 //
27.09.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 3/30 //
29.09.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 1/30 //
29.09.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 4/30 //
28.09.2016 // KRJ/Helppo C // Wyat Shetlands // 1/50 //
06.10.2016 // KRJ/Helppo C // Virtuaalitalli Dei // 5/30 //
07.10.2016 // KRJ/Helppo B // Ros Cirein // 6/40 //
07.10.2016 // KRJ/Helppo C // Virtuaalitalli Dei // 1/30 //
31.10.2016 // KRJ-cup/Helppo C // Hukkapuro // 23/238 //

ERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

08.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 5/37 //
09.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 4/37 //
08.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 3/40 //
09.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 1/37 //
10.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 2/37 //
11.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 6/40 //
11.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 6/37 //
12.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 1/40 //
14.06.2016 // ERJ/90cm // Március // 4/37 //
23.06.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 4/40 //
24.06.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 1/40 //
24.06.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 2/40 //
26.06.2016 // ERJ/90cm // Heljävirta // 4/40 //
05.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
06.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
07.07.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
21.06.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon Hevostila // 6/40 //
21.06.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon Hevostila // 4/40 //
25.06.2016 // ERJ/80cm // Bridgeroad // 4/50 //
28.06.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon Hevostila // 4/40 //
02.07.2016 // ERJ/80cm // Mandelbacke // 2/17 //
13.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/40 //
16.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 5/40 //
17.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
18.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 2/40 //
20.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/40 //
23.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/40 //
24.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 6/40 //
26.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 3/40 //
27.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
30.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
11.08.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
12.08.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 4/40 //
16.08.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
17.08.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
01.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 6/40 //
05.07.2016 // ERJ/80cm // Huvitus // 6/40 //
02.08.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 5/30 //
12.08.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 3/30 //
13.08.2016 // ERJ/90cm // Metsovaara // 3/30 //
31.07.2016 // ERJ-cup/90cm // Satulinna // 13/250 //
31.12.2016 // ERJ-cup/90cm // Kuuralehdon hevostila // 12/154 //
30.06.2017 // ERJ-cup/80cm // Kuuralehto // 8/105 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

12.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Március // 3/24 //
25.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 2/21 //
29.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/21 //
24.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 1/25 //
25.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kultahuisku // 3/27 //
29.06.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kultahuisku // 2/27 //
05.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/30 //
07.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
09.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mandelbacke // 2/15 //
09.07.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 5/30 //
01.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 2/23 //
04.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/23 //
06.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/23 //
07.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
09.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
11.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/22 //
17.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 4/30 //
18.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 2/30 //
19.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 1/22 //
20.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 1/32 //
22.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 4/32 //
25.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 1/30 //
26.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Turmeltaja // 3/30 //
17.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 3/50 //
20.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 6/50 //
21.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/50 //
22.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/22 //
24.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka// Whispering Heaven // 4/25 //
02.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 6/40 //
06.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 2/40 //
19.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Ros Cirein // 1/40 //
31.08.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kalopsia // 2/20 //
10.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Hengenvaara // 1/36 //
06.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 3/20 //
08.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 2/20 //
15.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 3/20 //
17.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Kuuralehdon Hevostila // 2/20 //
17.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mandelbacke // 3/16 //
18.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Mandelbacke // 3/16 //
19.09.2016 // KERJ/Tutustumisluokka // Metsovaara // 4/23 //
28.02.2017 // KERJ-cup/Tutustumisluokka // KK Bailador // 3/44 //

VVJ, vain sijoitukset merkitty, 54 kpl.

09.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/40 //
23.06.2016 // VVJ/Vaativa // Március // 1/24 //
02.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 6/40 //
04.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitus // 5/40 //
10.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 1/40 //
11.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 1/40 //
11.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/38 //
13.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 3/40 //
14.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/40 //
15.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 6/40 //
15.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 4/40 //
16.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 5/30 //
17.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
18.07.2016 // VVJ/Vaativa // Bridgeroad // 4/40 //
24.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 5/30 //
29.07.2016 // VVJ/Vaativa // Huvitutti // 3/30 //
02.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 5/30 //
06.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 4/30 //
12.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 5/30 //
13.07.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 5/30 //
22.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/40 //
23.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
24.07.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
24.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
30.07.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/20 //
01.08.2016 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 2/30 //
02.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/12 //
04.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/36 //
04.08.2016 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 3/30 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/12 //
05.08.2016 // VVJ/Vaativa // Tuiskula // 5/30 //
07.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/12 //
07.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 6/36 //
08.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/36 //
09.08.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/12 //
09.08.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
10.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
12.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
13.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/13 //
14.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 6/40 //
15.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
17.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 6/40 //
17.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 5/40 //
18.08.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/13 //
18.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
18.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
23.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
24.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
25.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 1/40 //
26.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 4/40 //
27.08.2016 // VVJ/Vaativa // Ros Cirein // 3/40 //
30.10.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 7/70 //
30.11.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Breandan // 5/39 //

Näyttelyt, 2x MVA-SERT, 3x irtoSERT - 1xSW, 2x CH, 4x RCH = 120p

29.06.2016 // Kutsu // VSN/Suomenpienhevostammat // RCH // 39p.
01.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Welby
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenpienhevostammat // CH // 38,5p
05.09.2016 // Kutsu // NJ/Hevos-&ponitammat // irtoSERT // pt. Kati
20.10.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // MVA-SERT // pt. Kati
04.11.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // irtoSERT // pt. Kati
07.12.2016 // Kutsu // VSN/Suomen(pien)hevostammat // RCH // 39p
31.01.2017 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // MVA-SERT // pt. Sorel
03.02.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 39p
14.05.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // RCH // 39p
26.07.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // CH // 38,5p
30.08.2017 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // SW3 // 40,5p


PÄIVÄKIRJA


04.06.2017 kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Valmennuspäivälle ei olisi saattanut osua parempaa säätä: puolipilvistä, kevyt tuulenvire ja siten ainoastaan lämmin eikä tukahduttavan kuuma. Edellisen päivän sade oli imeytynyt hyvin kentän pintaan eikä se siis pölissyt juuri lainkaan. Hevoset olivat päässeet maistelemaan lähilaitumille päivittäin muutamaksi tunniksi vihreää ja kaikilla tuntui olevan mieli korkealla. Kouluratsastuksen aiheena olivat tänään lisäykset ja kokoamiset sekä niiden avulla tehdyt erinäiset kontrolliharjoitukset. Treeni aloitettiin jo verkasta lähtien ja hevosia ratsastettiin vaihdellen reippaammassa ja hitaammassa tempossa ja eri askelpituuksin, pitäen tärkeänä sitä, että ratsu liikkui pienistä avuista eteen ja toisaalta myös palautui nopeasti. Varsinkin laukassa oli tärkeä pitää ratsu ryhdissä ja kasassa, vaikka tempoa hidastaisikin tai askelta lyhentäisi: helposti laukka valahti etupainoiseksi ja hevosen saaminen takaisin takajaloilleen oli työn ja tuskan takana.
Allia ei alkuun tarvinnut paljon eteenpäin pyytää: se reagoi pohjeapuihin vähän liiankin reippaasti ja jouduin toppuuttelemaan sitä paljonkin. Muiden hevosten laukatessa, ei Alli meinannyt pysyä karvapöksyissään vaan kerran jopa lähti käsistä ihan kunnolla. Onneksi tamman sai kuitenkin kohtalaisen helposti hallintaan ja alkuverkan kuluessa se kyllä rauhoittui ja pääsimme tekemään töitä ihan tosissaankin. Loppua kohden Alli parani paljon ja saatiin valmentajalta kehuja hyvästä yhteistyöstä.

03.05.2017 Tänään Allin kanssa oli ihan tuiki tavallinen päivä. Tamma tuli perässäni tarhaan nätisti, säpsähti ainoastaan puussa rapistelevaa oravaa, mutta hallitsi hermonsa hyvin. Myöhemmin iltapäivällä kävin hakemassa sen takaisin sisälle, josta se sitten pääsisi ratsuttajan alle tosissaan töihin. Varustin Allin valmiiksi: tamma käyttäytyi käytävälläkin yllättävän hyvin ja pääsin vain vähän aikataulusta myöhässä kävelyttämään sitä alkukäynneille. Oli kiva seurata sivusta, miten osaava kaveri ratsasti Allin ihan uudenlaiseen menoon ja tamma todellakin pisteli parastaan! Loppua kohden tamman kanssa hypättiin jopa paikoitellen metristä rataa ihan ilman ongelmia. Treenin jälkeen kävin Allin kanssa kävelemässä loppukäynnit metsässä ja sen jälkeen tamma pääsi pesukarsinan kautta tarhaansa (piehtaroimaan ja) nauttimaan vielä pienen nöttösen heinää.

11.11.2016, kirjoittanut Jannica
Saavuin tänään pitkästä aikaa Hengenvaaraan liikuttelemaan heppoja. Ensimmäisenä listalla näytti olevan Alli, joka oli minulle ennestään tuntematon kaveri, mutta Hapero oli vakuuttanut, että pärjäisin sen kanssa kyllä maastossa, vaikka tamma olikin hyvin temperamenttinen tapaus, ei se kuitenkaan ilkeä ollut missään nimessä! Kävin katsastamassa Allin tavarat ja karsinan ja tsekkasin sitten mistä tarhasta sen löytäisin. Onneksi ilmoitustaulun lähettyvillä oli tarhakartta piirrettynä, niin ei tarvinnut sokkona lähteä arpomaan raudikon pienhevosen olinpaikkaa. Löydettyäni Allin talutin sen talliin ja hain sitten varusteet valmiiksi karsinalle. Harjailin ja rapsuttelin tammaa ensin tutustumismielessä parikymmentä minuuttia ja pälpätystä jatkaen samaan syssyyn satuloin ja suitsin ponin. Oli oikein kivaa päästä pitkästä aikaa maastoon rentoutumaan! Minulle oli piirretty Allin oveen ripustettuun lappuseen maastoreitin ohjeet, jotka taittelin varoiksi mukaan, vaikka reitti näyttikin simppeliltä.
Varmistin myös, että puhelimessa oli akkua ja puin sitten heijastin- ja turvaliivit. Laitoin tammalle vielä varoiksi suojat, vaikken uskonutkaan meidän laukkaavan sen enempiä, kun suojakelit olivat tehneet maasta liukkaan. Lähdimme tallinpihasta käymäjalkaa kohti maastoja ja annoin Allin kävellä melko pitkään, jotta itselläkin lähtisi päivä käyntiin, pidin varmuuden vuoksi ohjat kädessä, koska Hapero oli varoittanut tamman ajoittaisista spurttailuista varsinkin alkukäyntien aikana. Sen jälkeen ravailimme jonkun matkaa ja sopivan pehmeällä alustalla nostin laukan. Laukkapätkä oli mukava ja Alli käyttäytyi koko maastolenkin erinomaisesti, mikä oli varmaankin sen ansiota, että se oli niin hämillään uudesta ratsastajasta, ettei muistanut keksiä mitään tyhmää. Lähinnä kai nuo säntäilytkin sattuivat pelätymistilanteissa, eikä tamman ollut tarvinnut pelätä mitään tänään. Melkoisen vireältä tamma kuitenkin oli tuntunut lenkillä, joten turhasta ei minua varmasti oltu varoiteltu. Palatessamme maastosta talutin tamman karsinaan ja otin varusteet pois. Harjailin neidin kunnolla vietyäni varusteet paikalleen ja vein Allin vielä hetkeksi ulos. Jäin hetkiseksi seurailemaan sen puuhia ja palasin sitten talliin hoitamaan jälkemme.

20.10.2016, estevalmennus, valmentajana Sippe
Kaken jälkeen valmennusvuorossa oli vielä suloinen piekkaritamma Hallanarka eli Alli. Hapero saisi tänään hypätä sillä, joten hänen viedessään edellistä ratsua pois ja laitellessa seuraavaa kuntoon, minä rakensin maneesiin esteitä. Rakensin yhden kolmen esteen sarjan, sekä lävistäjälle noin kasikymppisen trippelin. Hapero verkkasi Allia ympyröillä ja parilla pienemmällä ristikolla, ennen kuin neuvoin häntä aloittamaan varsinaisten tehtävien tulemisen. Aluksi kolmoissarjaa tultiin yksikseen, tämä sujui ratsukolta kohtalaisesti. Alli kuitenkin tuli monta kertaa sarjalle sisään liian vauhdilla, jolloin viimeinen este tuppasi putoamaan. Neuvoinkin ratsastajaa tulemaan sarjalle ihan rauhassa ja kääntämään reilusti pois, jos tuntui ettei hevonen ole täysin lapasessa.Lopuksi tultiin vielä sarjaa ja trippelia yhdistettynä. Trippelille Alli sai luvan kanssa ottaa vähän enemmän vauhtia ja voimaa, ja tehtävä sujuikin ratsukolta hienosti.

14.10.2016, kirjoittanut Jannica
Tänään oli vuorossa hieman erilainen tallipäivä. Olin lupautunut Haperon avuksi liikuttelemaan kiireisen viikonlopun ajaksi Hengenvaaran hevosia ja auttelemaan muutenkin tallihommissa. Pääsin heti työntouhuun Haperon ojentaessa kauraämpärin käteeni ja meni itse viemään jo osaa hevosista ulos, ketä eivät saaneet kauroja. Tottuneesti heittelin kaurat kuppeihin karsinoiden selvien ohjeiden mukaisesti ja sitten kävimme viemässä yhdessä loput aamuheinät hevosille tarhoihin. Sen jälkeen alkoikin oikea loimitusrumba, koska suuri osa tallin hevosista oli klipattu, kuten meilläkin. Hapero huuteli loimitusohjeita sitä mukaa kun etenin karsinarivistössä ja saatuamme kaikki valmiiksi veimme ne ulos tarkassa järjestyksessä. Ihmettelin tätä vähän, koska meillä hevoset tarhasivat satunneisessa järjestyksessä. Sen jälkeen oli vuorossa tietenkin karsinoiden siivousta popin soidessa radiosta. Kun karsinat oli vihdoin siivottu toin vielä kuivia alusia Haperon lakaistessa pitkää käytävää. Vesiautomaatit pestiin ja ennen päiväheiniä jäi vielä hitusen aikaa, jonka päätimme käyttää maastolenkkiin. Ratsukseni osui suomenpienhevostamma Alli, jonka käsiin saatuani menin harjailemaan Haperon lähtiessä hakemaan ratsuaan kauempaa tarhasta.
Aloittelen harjaamisen pitkin suanvedoin, Allissa ei kyllä juurikaan ole harjaamista, koska myös se on klipattu ja loimitetaan niin sisällä kuin ulkonakin. Lopuksi vedän koko hevosen läpi pehmeällä harjalla, myös jalat ja pään ja otan vielä kaviotkin. Sitten haemme varusteet ja laitan vielä turvaliivin ja kypärän ennen kuin olemme valmiita lähtöön. Hapero tuo vielä kaapista heijastinliivit, jotka puemme päällemme metsästyskauden vuoksi, vaikka harvemmin metsämiehet onneksi ovatkaan perjantaisin liikkeellä.. Lähdemme ratsauduttuamme kiertämään lyhyttä metsälenkkiä lähistölle, jonka Hapero haluaa opettaa minulle iltapäivää varten, jolloin pääsen itsenäisesti myös maastoilemaan parilla hevosella. Pehmeälle metsätielle päästyämme otamme pari pätkää reipasta ravia ja laukkaamme myös lyhyen matkaa. Alli käyttäytyy oikein hyvin ja palaamme tyytyväisin mielin tallille tuntia myöhemmin.
Otan varusteet pois ja harjaan tamman pikaisesti. Laitan sille kuivatusloimen, koska se on hieman hikinen ja ulkona on kuitenkin vain pari astetta lämmintä. Molemmat saavat jäädä sisään kuivumaan ja syömään päiväheiniä. Pidämme lounastauon ennen hommien jatkamista. Naisen tarjoamat voileivät, omenasiivut ja kahvi katoavat nopeasti parempiin suihin. Seuraavaksi pääsen putsaamaan varusteita, kun nainen näyttää mitkä puhdistetaan ja lähtee sitten toimistohommiin loppupäiväksi tehtyään listan liikutettavista hevosista, tallitöistä ja ohjeista ratsastusta varten. Minulla on lupa tietenkin käyttää myös kenttää ja maneesia ratsastuksiin, mutta ilma on niin kiva, että päätän hevosillekin vaihtelun vuoksi käydä enimmäkseen maastossa tai olla kentällä. Puhdistettuani lukuisat suitset ja satulat (ei tietenkään niitä, jotka vielä liikuttaisin) vien tavarat paikoilleen ja menen laittamaan iltaruoat turpoamaan ohjeen mukaan. Kaikki rehut löytyvät helposti nimilappujen ansiosta ja homma on hetkessä tehty. Vilkaisen listaa ja menen laittamaan seuraavaa ratsua kuntoon.

28.08.2016, kirjoittanut Cery
Sunnuntain syksyisen kirpeä ja aurinkoinen sää oli omiaan maastoreissulle. Tällä viikolla Alli on ratsastettu monta kertaa hikeen ja treeni on ollut kovanpuoleista kun tähtäimessä on uusi kilpailukausi kesän jälkeen. Niinpä tämän viikon kruunaa erinomaisesti rento ratsastus luonnon helmassa ja päätinpä jättää satulankin pois ja heittää viltin tilalle. Alli on silminnähden innoissaan kun aisti että suuntana on maneesin tai kentän sijaan metsäpolut ja syrjäiset tiet. Hyppäsin selkään puupenkin päältä ja kehotin tamman liikkeelle. Se käveli reippaasti korvat hörössä ja itsekin vaivuin ihanan tasaiseen askellukseen. Oli ihana kuunnella Allin tasaista puhinaa ja satunnaista pärskintää. Ratsastin pitkään pitkällä ohjalla, mutta pakkohan meidän oli myös irrotella hiekkatiellä!

26.06.2016 Alli astutettiin tallin omalla orilla, hurmaavalla pienhevosori Aatteenkätkijällä, tutummin ihan vaan Käpy. Käpyhän ei ole perusluonteeltaan mikään helppoin tapaus, mutta se tuo kivaa uutta verta sukuun. Ja luotimme siihen, että Allin vähän kiltimpi luonne tasapainottaisi varsaa. Alli oli ihan viimeiseen saakka normaalissa liikutuksessa eikä siitä oikeastaan muuten tiineyttä nähnyt, kun kasvavasta mahasta. Pienikokoisella Allilla maha olikin melkoinen ja niin kesäkuun kahdentenakymmenentenä kuudentena maailmaan putkahti ihan ongelmitta punarautias orivarsa. Ori osoittautui erittäin potentiaaliseksi kilparatsuksi ja kun Dimma teki siitä lyömättömän tarjouksen, myönnyimme pitkin hampain myymään orin hänelle. Ori sai nimekseen Hengenvaaran Hallakka, jatkaen emänsä nimilinjaa, perien nimensä emänisältään, nimittäin myös Allin isän nimi oli Hallakka.

23.05.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta.
Allissa oli todella pidättelemistä varsinkin alkuun! Eteenpäin se lähti kyllä pienestäkin pyynnöstä, mutta hidastaminen vaati ratsastajalta rautaisia vatsalihaksia. Aika nopeasti tamma kuitenkin virittäytyi työmoodiin ja lopputunnin saatiin ihastella hienoa ja lennokasta ravia eikä kyllä muissakaan askelissa ollut mitään vikaa.

14.05.2016, kouluvalmennus, valmentajana Satu
Aloittelimme valmennusta Haperon ja kauniin ratsunsa Allin kanssa. Tamma liikkui eteenpäin reippaasti ja ainakin näin alkuun vaikutti varsin yhteistyöhaluiselta hevoselta. Ratsukko käveli vielä alkukäyntejä pitkin ohjin. Noin 10 minuutin kuluttua Hapero sai ottaa ohjat käsiinsä ja alkaa työstämään hevostaan. Ensin ratsastettiin lyhyitä pätkiä pohkeenväistöjä, tehden pitkällä sivulla pientä siksakkia oikealle ja takaisin vasemmalle. Alli lähti herkästi kiemurtelemaan eikä olisi jaksanut kuunnella ratsastajansa pyyntöjä oikein millään. Huomasin pikkutammasta heti, että kyseessä oli kaikin puolin todella herkkä tapaus.
Seuraavaksi siirryimme tekemään temmonvaihteluja ravissa. Ratsastaja sai näin askellajin vaihduttua paljon paremman kontaktin tammaansa ja meno alkoi näyttää hallitulta. Allin lisätty ravi oli todella hienoa katseltavaa! Se rupesi pikkuhiljaa keskittymään selässä istuvan ratsastajansa pyyntöihin ja myös toteuttamaan niitä paremmmin kuin alkutunnista. Nuori tamma vaikutti jopa kokeneemmalle kuin oikeasti olikaan! Ravitehtävien jälkeen sai ratsukko kävellä lyhyehköt välikäynnit pitemmin ohjin.
Ratsukko nosti laukan ja ratsasti ensin muutaman kierroksen kevyesti kenttää ympäri. Allilla oli hyvä, temmokas laukka eikä sitä tarvinnut pahemmin pyytää eteen tai hidastaakaan. Pian Hapero ohjasi tamman suurelle kahdeksikolle, jossa tehtäisiin päätyihin ympyrät ja vaihdettaisiin laukka ravin kautta keskellä kenttää. Tamma ei olisi alkuun malttanut käyttää itseään ravilla, mutta ratsastajan tarkat ohjeet menivät kohta perille. Alli alkoi löytää myös laukassa sopivaa muotoa, jolloin totesin raatamisen riittävän tältä kertaa. Ratsukko suoriutui hyvin ja aloitteli nyt loppuraveja pidemmällä ohjalla.

08.05.2016, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Hitaasti, mutta varmasti, ankaralla työllä, sain Allin tekemään juuri sitä mitä tahdoin. Alkuvalmennuksen aikana se oli vain kuskannut minua kuin märkää rättiä: vienyt esteeltä toiselle, hypännyt mistä halusi ja miten halusi. Valmentaja oli liki menettänyt malttinsa, kun en vain löytänyt oikeita nappuloita Allin ratsastamiseen ja olin itsekin jo vaipua epätoivoon. Nollasimme tilanteen välikäynneillä ja hengitimme kaikki syvään aloittaen puhtaalta pöydältä, ihan kuin olisimme vasta aloittaneet. Alkuun Alli yritti palata vanhaan, mutta kun itse muistin olla määrätietoinen ja rauhallinen, laantui Allinkin tuli ja tappura sen kavioissa ja tamma malttoi kuunnella minunkin mielipidettäni vauhdista ja suunnasta. Lopulta selvisimme koko radan rauhallisesti ja varmasti ja pääsimme lopettelemaan jo liki kaksituntiseksi venyneen treenin.

15.03.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Nuori Alli saapui tänään ensimmäiseen oman tallin ulkopuoliseen kouluvalmennukseensa. Hetkeäkään epäröimättä Alli tepsutteli menemään ihan täysin vieraassa maneesissa eikä edes säpsynyt äkkinäisiä ääniä. Harva nelivuotias oli näin fiksu ja rauhallinen. Tämän päivän valmennus oli lyhyt ja lähinnä uuteen paikkaan totutteleva, joten teimme vain tuttuja ja helppoja juttuja: vähän siirtymiä, taivuttelua ja pikkupätkiä laukkaa. Alli oli koko ajan hämmentävän tyyni ja rento ja kuunteli hienosti apujani!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 24 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse