Grayscale BB† 20.4.2018 †

Kuvat: Bob Langrish


Virallinen nimi: Grayscale BB Kutsumanimi: Alec
Syntynyt, ikä: 20.05. 2009, kts sivun alareuna Rotu: knabstrupinhevonen
Sukupuoli: ruuna Säkäkorkeus: 156cm
Väri: tiikerinkirjava Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Mari & Mira, Babooz, Suomi Rekisterinumero: VH06-010-3325
Koulutustaso: Ko: He C, Re: 110cm, Me: 100cm Painotus: estepainotusLUONNE


"Katselet hymyillen tarhassa temmeltävää tiikerinkirjavaa ruunaa, joka laukkaa kevein askelin ympäri tarhaa pukitellen, nostattaen kuivasta maasta ilmaan hiekkapölyä. Erikoisenvärinen ruuna oli jo laiduntaessaan kiinnittänyt huomiosi ja huomattuaan katseesi ruuna oli tullut ensin hieromaan tuttavuutta ja sitten alkanut esitellä sinulle upeita liikkeitään. Nyt tuo kirjava otus käännähtää tarhan toisessa päässä takajalkojensa varassa ympäri ja syöksähtää uudelleen laukkaan - tajuat ruunan aikeet hetkeä ennenkuin tämä kohoaa pitkään ja liidokkaaseen hyppyyn, saaden sinut haukkomaan henkeä ihastuksesta. Ruuna laskeutuu kuin leikiten tallipihalle ja vilkaisee sinua leikkisästi, harja tummille silmille valahtaen, viskaisten päätään ja kuopaisten maata kuin sinut leikkiin kutsuen. Samassa tallilta päin kajahtava ääni komentaa ruunaa heti palaamaan takaisin tarhaansa, näet sievän ja hoikan naisen seisovan kädet lantiolla tallinovella, katsoen tiukasti ruunaa, joka vain höristelee korviaan. Suureksi yllätykseksesi ruuna viskaisee päätään, kääntyy ympäri ja vain parin raviaskeleen varoituksella ponnistaa uudelleen hyppyyn, laskeutuen tällä kertaa kiltisti takaisin tarhansa puolelle. Lähemmäs tullut nainen hymyilee sinulle ja esittelee teitä nyt tarhasta korvat hörössä katselevan ruunan Grayscale BB:ksi, tutummin pelkäksi Aleciksi."

Alec on ihastuttava knabstrupinhevosruuna, meidän oma "Peppi Pitkätossun heppamme". Ensimmäisenä Alecissa pistää ehdottomasti silmään ruunan erikoislaatuinen ulkonäkö, mutta jos Alecia seurailee hivenen pidempäänkin, huomaa että kyseessä on varsin hyväntuulinen herrasmies. Alec osaa aina tehdä vaikutuksen vilkkaalla, mutta silti ystävällisellä käytöksellään - eritoten lapset rakastavat tätä pilkullista polleamme ylikaiken. Ja pakko sanoa, että Alec'ikin on hyvin lapsirakas luonne - ruuna saattaa pahoina päivinään kiukutella kyllä aikuisille oikein olan takaa, mutta lasten kanssa Alec muistaa aina olla varovainen ja kiltisti - Alec on aina suorastaan hämmästyttävän kärsivällinen lasten kanssa ja tähän ruunaan pätee kyllä mainiosti sanonta; "ei satuttaisi kärpästäkään tahallaan". Juuri tämä piirre Alecissa hurmasi minut ja sai minut tekemään orista tarjouksen tämän kasvattajille, Marille ja Miralle. Kaipailin Jolene'en jotakin harvinaislaatuisempaa rotua ja mielestäni knabstrup oli juuri sellainen. Tein tarjouksen myös eräästä knabstruptammasta, mutta harmikseni kyseinen neiti oli jo ehditty varata. Mutta toisaalta sain sentään kunnian ostaa Alecin, joten kauppareissu Babooz'issa ei ollut missään nimessä turha. Alec ruunattiin melko pian Joleneen tulonsa jälkeen, tosin kolmeen astutukseen pakasteita varaten. Ajan myötä huomasin, että Alec oli perinyt piirteitä myös emältään - joinain päivinä iskee sellainen känkkäränkkä, että vähän kaikki ketuttaa, mutta toisina taas ruuna oli kuin ihmisen ajatus. Mutta en ollenkaan pahastunut tästä paljastuvasta kiivaudesta, tottakai ymmärrän sen, ettei aina voi olla pelkästään "hyvä päivä".
Alec tosiaan hallitsee hurmaamisen, vieraita kohtaan ruunalla on tapana olla tuttavallinen ja varsin kilttiluontoinen. Rapsutukset ja silitykset kelpaavat aina, eikä tapana ole temppuilla muutenkaan. Mutta kun Alecin kanssa puuhailee pidemmän aikaa, tutustuu ruunaan ja oppii tuntemaan sitä, tulee huomaamaan että myös Alecilla on niitä huonoja päiviä, jolloin mikään ei oikein huvittaisi. Mutta yleensä, olipa päivä millainen tahansa, Alec on aina hoidettaessa varsin mukava ja hyvätapainen heppu. Laitumelta antautumisen kanssa ei ole koskaan ilmennyt mitään ongelmia, ruuna on aina jättäytynyt kiinni kiltisti, tullen joskus jopa itse hakijaansa vastaan kutsuttaessa. Alec on myös melkoinen herkkusuu, joten turha luulla, etteikö tämä ruuna tunnistaisi jo kilometrin päästä leipäpussin rapinan. Alechan on melko pidetty lajitovereidensa keskuudessa, tosin ruuna ei ole kovinkaan korkealle arvoasteikkoon katsoen. Alec ei missäännimessä ole riitaisa kaveri, ruuna mieluummin alistuu kuin osallistuu yleiseen kahinaan. Joskus Alec saattaa hivenen ärsyttää äreimpiä tapauksia ainaisella leikkisyydellään, ruuna ei aina tunnu tajuavan milloin kannattaisi pysyä poissa iskuetäisyydeltä. Toisaalta Alecin tuttavallinen luonne on omijaan solmimaan ystävyyssiteitä vähän kaikkien lajitovereiden kesken. Joskus Alec ei maltakaan tulla hakijaansa vastaan, vaan pysyttelee lajitovereidensa rinnalla, mutta ei ruuna koskaan ole karkuunkaan yrittänyt vaikka näkee hoitajan lähestyvän. Kiltisti ruuna aina antautuu, usein vielä tervehtien hakijaansa pehmeillä hörinöillä ja silkkisillä hamuiluilla.

Alec on kaikenkaikkiaan lauhkea käsitellä maasta käsin, ruunan riimunnarun voi lätkätä vaikka lapsen käteen eikä Alec siitä minnekään katoa. Alechan malttaa seistä aloillaankin vaikka vuoden päivät, useimmiten ruuna ottaa sopivan lokoisan asennon ja asettuu torkkumaan silmät puoliummessa - erityisesti aurinkoisina päivinä tämä on melkeinpä ongelma, kun ruuna ei muuta tekisikään kuin lepuuttaisi takajalkaansa auringossa. Mutta muuten Alec on tosiaan helppohoitoinen jäpikkä, ruuna tulee hoitajansa perässä vaikka otsaharjasta talutettuna taikka riimunnaru löysällä roikkuen. Karsinassa Alec valpastuu sen verran, että tutkii hoitajansa taskut läpi herkkujen varalta ennenkuin ottaa taas mukavan asennon kuin ilmoittaen olevansa valmis helliteltäväksi. Alechan rakastaa harjaamista enemmän kuin mitään muuta, tätä pojuahan saa hellitellä niin paljon kuin sielu sietää. Alec ottaa hyvillä mielin vastaan kaikenlaiset hellyydenosoitukset, sekä onnistuu aina itsekin saamaan hoitajansa sydämen pamppailemaan rakkaudesta lempeillä hörinöillään. Alechan onkin sellainen poika, joka kiintyy ajan myötä melko tiiviistikin hoitajaansa. Harjatessa ei mitään ongelmia pitäisi ilmetä, Alec nauttii jokaisesta harjanvedosta karvallaan eikä aristele mitään kohtaa kehostaan. Kaviotkin nousevat ilmaan pelkästä "nosta"-käskystä.
Jos Alecilla sattuu olemaan huono päivä, niin se ilmenee ehdottomasti viimeistään silloin kun varusteet ilmestyvät kuvioihin. Toisina päivinähän Alec ei pahemmin vastustele varusteiden laittoa, itseasiassa ruuna ei koskaan pullistele satulavyönkiristyksen aikana ja kuolaimetkin pujahtavat suuhun suhteellisen helposti. Mutta huonoina päivinään Alec inhoaa suitsien laittoa ja kohottelee päätään siihen malliin, että hoitaja saa käyttää kaiken taitonsa saadakseen ruunan lopulta suitsittua. Tuttu "sormi hammasloveen"-menetelmä lienee paras ja nopein ratkaisu heti kun ruunan pään saa vain alas korkeuksista. Suojien laiton ajan Alec seisoo kärsivällisesti aloillaan. Näykkimään tai potkimaan Alec ei koskaan rupea, olipa päivä sitten miten huono tahansa.

Ratsuna Alec on älykäs ja nopea oppimaan, missä on omat positiiviset ja kielteiset puolensa. Positiivisena tietenkin se, että Alec ymmärtää melko nopeasti suhteellisen epäselvistäkin avuista mitä ratsastaja meinaa, mutta kielteisenä hommana tulee useimmiten se, että Alec alkaa toimimaan hivenen automaattivaihteella, sekä toisekseen ruunalle ei saa missään nimessä antaa kiukuttelen saralla periksi, sillä Alec ottaa nopeasti tavaksi käyttää samaa kiukuttelemenetelmää uudelleenkin muistaessaan päässeensä sillä tavoin viimeksikin työnteosta eroon. Selkäännoustessa Alec kuitenkin vielä notkuu levollisesti aloillaan, silmät puoliummessa, eikä lähde minnekään ennenkuin vasta ratsastajan itsensä pyynnöstä. Alechan on sillä tavoin suhteellisen miellyttämisenhaluinen ratsu, että oikean ja tutun ratsastajan alla ruuna on varsin miellyttävä kumppani. Homman nimihän on juuri se, että oppii tuntemaan Alecin ja pystyy näyttämään ruunalle selästäkin käsin kuka määrää. Pomon paikalta ei Alecia nimittäin hevillä alas saa. Mutta vaikka Alec on kokeneempien alla suhteellisen haastava ratsu, aloittelijoiden ja lasten kanssa ruuna on yhtä kiltisti kuin hoidettaessakin. Alec selvästi aistii kenen kanssa on oikeasti oltava hissukseen ja ketä voi puolestaan testailla vähän enemmältikin.
Alec on tullut vanhempiinsa mitä kouluratsastukseen tulee ja sehän siis tarkoittaa sitä että ruunan kärsivällisyys kentällä, sekä lahjat kouluratsastukseen ovat melko olemattomia. Alechan huomaa milloin selässä on hivenen taitavampi ratsastaja, heillä kun on tapana vaatia volttia toisen perään ja mitä kummallisimpia kiemurauria. Alkukankeuden saa poistettua reippaalla lämmittelyllä, mikä tuo Aleciin huomattavasti enemmän taipuisuutta ja liikkeisiin joustavuutta, mutta mitä pidempään harjoitukset kestävät, sitä enemmän Alec kuumuu. Alec on kuitenkin suhteellisen kuuliainen ja eritoten herkkä suustaan, mutta poikaa alkaa poutia pikkuhiljaa se volttien vääntö ja peruutukset. Alechan ei pahemmin hallitse mitään vaativia liikkeitä, eikä ruunalta löydy kärsivällisyyttä niiden opettelemiseen. Alecin kikkoihin päästä pois kentältä kuuluvat pään viskominen, säpsähtely, hypyt ja hienoiset pukit, jotka kyllä saavat epävarman ratsastajan hermostumaan ja luopumaan leikistä nopeastikin. Mutta jos edellämainitut keinot eivät tepsi selkään liimautuneeseen ratsastajaan, Alec kokeilee toista keinoa; ruuna ottaa lopputilin eli jumittuu paikalleen silmät puoliummessa, eikä liiku suuntaan eikä toiseen. Kuumina kesäpäivinä Alec onkin varsin hurmaava tapaus jumittuessaan pölyävälle kentälle, kuuman auringon alle, suostumatta ottamaan enää askeltakaan. Siinä ei auta vaikka ratsastajan pohkeet kävisivät kuin singerinkone ellei raudanlujaa tahtoa löydy tarpeeksi - joskus Alecille pitää melkeinpä suuttua, ennenkuin ruuna viimein myöntyy ja lähtee laahautumaan eteenpäin pystymättä vastustamaan selästä kuuluvia raivokkaita sotahuutoja sekä rautaisia pohkeita. Tärkeintä on, ettei Alecille missään nimessä anna periksi - jos sitä sattuu tippumaan, niin eikun selkään vain reippaasti uudelleen. Voit muuten uskoa, että jos annat Alecin määrätä milloin kouluharjoitukset lopetetaan, niin sitten ne tullaan lopettamaan aina heti alkujaan.
Esteillä Alec on aivan kuin toinen hevonen; reipas, vilkas ja energinen. Askeleetkin ovat kevyitä ja täynnä patoutunutta energiaa, mitä kannattaa purkaa ehdottomasti reippaaseen lämmittelyyn vaikka Alec mieluiten suoraan esteille syöksyisikin. Ruunalla on keveä ja miellyttävä laukka, sekä isältä peritty näyttävä ravi. Mutta kun keskittyy lämmittelyyn ja saa Alecin kuuntelemaan, niin itse hyppäämiseen on huomattavasti helpompi siirtyä kuin siinä tapauksessa, että ruuna keskittyy vain puoliksi ratsastajaansa ja on puolittain aivan omissa maailmoissaan, mistä varmasti seuraa tiputus ellei toinenkin. Mutta kun Alec on kuolaimella ja suostuu laukkaamaan tahdikkaasti, niin siitä on hyvä suunnata kohti esteitä. Lähestyminenkään ei mene silloin ihan rynnimiseksi, vaikka yli-innokasta ruunaa saa kyllä siitä huolimatta toppuutella hieman. Taitavan ratsastajan käsissä lähestymisestä tulee hallittu ja hypystä tasapainoinen. Alecilla on tosiaan lahjoja hyppäämiseen, ruunalla on ilmava ja kevyt hyppytyyli, sekä valtavasti voimaa ponnistaa itsensä esteiden ylitse hyvällä ilmavaralla. Esteiden välillä saattaa ilmetä muutama ilopukki, mutta keskittyminen kannattaa pitää tiukasti jo seuraavassa esteessä ettei herpaantuminen vain kostaudu tiputuksena. Ratsastajan on oltava tosiaan valppaana kokoajan, jotta askeleet menevät esteelle oikein eikä Alec vain pääse rynnimään eteenpäin. Estekentällä Alec kyllä taipuu tiukkoihinkin käännöksiin ja ruuna uskaltaa ottaa pelottomasti riskejäkin. Alec onkin ehdottomasti kaikintavoin täydellinen hoitohevonen sille, joka rakastaa hyppäämistä ja uskaltaa ottaa kaiken hetkestä irti. Maastoesteratsuna Alec on myös innokas ja energinen tapaus, hyvä että ruuna malttaa odottaa liikkeellelähtöä. Alussa Alec saattaakin pyyhältää vauhtiin hivenen turhankin reippaasti, mutta runsailla puolipidätteillä ja rauhoittelevilla äännähdyksillä tahti pikkuhiljaa tyyntyy. Ensimmäiselle esteelle tullessa ollaankin jo usein varsin sulassa sovussa, vaikka Alec saattaa vielä viime hetkellä yrittää kiihdyttää hivenen. Mutta kunhan esteitä alkaa tulla useampi ja matkaa kertyä niin Alec kyllä asettuu, kunnes on lopulta täysin ratsastajansa hallinnassa - ruuna ei edes yritä vastustaa ratsastajansa tahtoa. Kilpalaukoissa Alec saattaa hyvinkin tyytyä kakkossijaan ellei ratsastajan kannustus saa ruunaa innostumaan siinä määrin, että Alec pistää tosissaan vaihteen silmään ja menoksi. Hidastamaan Alec kyllä suostuu lähes aina kuuliaisesti.
Maastossa Alec on vilkas, mutta luotettava, jopa silloinkin kun ratsastetaan ilman satulaa. Ilman satulaa ratsastamiseen leveäselkäinen ja tukeva-askelinen ruuna on kyllä tottunut, sillä muutama tallityöntekijä hyppää silloin tällöin jo laitumella tämän pollen selkään taiteiltuaan riimunnarusta ohjat ja ratsastavat Alecin tallipihalle viimeisten sisääntuotavien joukossa iltaisin (tottakai vain kypärät päässä). Maastoon Alec lähtee aina mielellään, jopa känkkäränkkäpäivinään. Ruunalla on pirteä, mutta varma askel ja Alec kulkeekin vaikeassa maastossa suhteellisen helposti hienoista kompastelua lukuunottamatta. Maastossa Alecin kanssa voi huoletta vaeltaa löysin ohjin ja pelkästään vain nauttia olostaan, sillä tämä ruuna ei ole lähdössä minnekään eikä tällä ole mikään kiirekään. Alec'kin nauttii rennoista maastolenkeistä, eikä kuumu edes laukkapätkillä. Alec ei ole sitten ollenkaan säikky, ruuna vain höristelee korviaan kaikelle uudelle ja sen vuoksi tämä kaveri on myös liikennevarma.

Alec tunnetaan tallin vesipetona, ruuna suorastaan syöksyy veteen heti mahdollisuuden saadessaan. Alec rakastaa uimista ja sallii hoitajansakin uivan rinnallaan - hyvä, että ruuna malttaa nousta vedestä koko pois. Eipä kai ole ihmekään, että Alec kahlaa mielellään jokien ylitse, itseasiassa mieluummin kuin kulkee siltojen kautta. Mutta kyllä joet siltojenkin kautta ylittyvät, siihen tarvitaan vain hivenen enemmän ratsastajan kannustusta. Pesukarsinaanhan mentäessä homma on useimmiten niinpäin että Alec vetää hoitajaansa perässään eikä päinvastoin. Leikkisä ori tykkää myös pelleillä vesiletkun kanssa, minkä vuoksi suurinosa yrittää kartella Alecin pesemistä, sillä se on varmaa, että jos Alecin kanssa menee yhdessä samaan pesukarsinaan, sieltä tulee ulos myös kaksi yhtä märkää otusta - innoissaan korviaan höristelevä Alec ja vettä suustaan syljeksivä, litimärkä hoitaja.
Kuljetuskoppiin Alec nousee tottuneesti, saattaen ehkä vähän käännellä korviaan ja muljautella silmiään, mutta ei mitään sen enempää. Perille saavuttaessahan Alec hirnuu innoissaan, mutta se nyt ei paljon ketään ihmetytä. Kuljetuskopista poistutaankin yleensä turhia hidastelematta. Kilpailupaikoilla Alec herättää tietenkin huomiota, johan pelkkä ruunan ulkonäkö ihastuttaa ihmisiä ja eritoten lapsia. Eikä asiaa auta Alecin ystävällinen hörinä jokaiselle, joka viitsii ruunaa vähän pidempään katsella. Hoitajan työrauhasta on melkeinpä mahdoton puhua, vaikka Alec onkin kiltti hoitaa, sillä ruunan ihastelijat tungeksivat karsinalla lähes tauotta. Näyttelykentillä Alec onkin oikein elementissään, ruuna poseeraa ja esiintyy pirteästi, katsellen korvat hörössä yleisöä. Itse kilpailukentillä onkin tärkeää saada Alec keskittymään tulevaan rataan yleisöön tuijottelun sijasta.
Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat Alecille mukavia hyvänpäiväntuttuja, joilta useimmiten heltiää muutama ylimääräinen herkkukin. Eipä ruunalla ole siis mitään syytä kiukutella pahemmin. Muihin eläimiin Alec suhtautuu pelkällä uteliaisuudella, ruuna ei hermostu haukkuvista koiristakaan vaan yrittää mennä nuuhkimaan näitä korvat hörössä. Tallikissahan saa usein torkkuakin Alecin selässä karsinassa, missä ruuna itse useinkin on kauneusunilla.


SUKUTAULU


Isä: VIR MVA Ch Håblos Kigge
knn, tkrj, sk 158cm
ko He B, re 110cm, me 110cm
Ii: Verdensdel Verbum evm
knn, tkrj, sk 150cm
Iii: Slagtning evm
knn, sk 160cm
Iie: Blomkål evm
knn, sk 157cm
Ie: Beskæftige Sladre evm
knn, tkrj, sk 154cm
Iei: Trykkende evm
knn, sk 155cm
Iee: Frisering Kvalm evm
knn, sk 155cm
Emä: VIR MVA Ch Buffer Brise
knn, tkrj, sk 155cm
ko He C, re 110cm, me 110cm
Ei: Frigalde evm
knn, tkrj, sk 152cm
Eii: tunt. evm
knn, sk 156cm
Eie: tunt.evm
knn, sk 158cm
Ee: Mendel Faren evm
knn, tkrj, sk 161cm
Eei: tunt.evm
knn, sk 154cm
Eee: tunt evm
knn, sk 153cm


SUKUSELVITYS


tulee


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Homeless // 31.12.2010 // Kata/Suburban // o. Hamilton Hero
Fire Opal Jette // 04.09.2017 // Sussu (VRL-12636) // t. Brimstone Elektra


KISAKALENTERI


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 61 kpl.

02.07. -09 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/72 //
13.09. -09 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/60 //
23.03. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/100 //
24.03. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/40 //
26.03. -11 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/40 //
21.04. -11 // Kutsu // ERJ/110m // 5/46 //
14.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/30 //
14.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
16.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/30 //
17.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/40 //
17.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/30 //
18.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/40 //
18.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/30 //
19.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/30 //
19.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/40 //
20.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/30 //
24.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/40 //
27.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 6/40 //
30.05. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/30 //
01.05. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/50 //
01.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 9/100 //
06.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/100 //
08.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/30 //
14.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/30 //
13.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/50 //
14.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/30 //
15.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/50 //
18.06. -14 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/30 //
22.06. -14 // Kutsu // ERJ/90cm // 5/30 //
23.06. -14 // Kutsu // ERJ/90cm // 4/30 //
26.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/40 //
28.06. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/40 //
01.07. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 1/30 //
07.07. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 6/40 //
08.07. -14 // Kutsu // ERJ/110cm // 4/40 //
26.07.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/40 //
25.08.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 5/30 //
02.09.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 2/30 //
10.09.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 6/40 //
10.09.2014 // Kutsu // ERJ/120cm // 5/40 //
15.09.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/40 //
16.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/40 //
18.09.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/40 //
14.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
17.10.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 6/60 //
28.10.2014 // Kutsu // ERJ/110cm // 3/50 //
07.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/110cm // 2/30 //
08.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/110cm // 4/30 //
08.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/110cm // 3/30 //
12.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/110cm // 5/30 //
14.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 2/30 //
15.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/110cm // 4/30 //
20.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 2/30 //
04.01.2015 // Thrillium // ERJ/110cm // 1/30 //
05.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
05.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
05.01.2015 // Hengenvaara // ERJ/110cm // 3/50 //
17.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/100cm // 4/78 //
18.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 3/30 //
23.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 2/30 //
31.01.2016 // ERJ-cup/110cm // Kilpailukeskus Ginger // 26/260 //

ER, vain sijoitukset merkitty, 25 kpl.

25.07. -10 // Kutsu // VILLI-CUP/100-110cm // 4/42 //
04.08. -10 // Kutsu // ER/110cm // 2/50 //
05.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 6/50 //
21.04. -11 // Kutsu // ER/90cm // 6/54 //
24.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 1/41 //
27.04. -11 // Kutsu // ER/110cm // 3/41 //
28.04. -11 // Kutsu // ER/90cm // 5/54 //
02.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 7/96 //
03.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 6/87 //
05.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 8/87 //
09.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 1/87 //
12.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 2/87 //
16.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 7/96 //
17.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 2/87 //
18.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 6/96 //
23.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 5/87 //
25.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 3/87 //
27.05. -11 // Kutsu // ER/110cm // 1/87 //
19.05. -14 // Kutsu // ER/100cm // 4/70 //
20.05. -14 // Kutsu // ER/90cm // 3/51 //
23.05. -14 // Kutsu // ER/90cm // 3/51 //
23.05. -14 // Kutsu // ER/100cm // 6/70 //
25.05. -14 // Kutsu // ER/90cm // 3/51 //
27.05. -14 // Kutsu // ER/100cm // 8/70 //
29.05. -14 // Kutsu // ER/90cm // 5/51 //


MEJ, vain sijoitukset merkitty, 7 kpl.

23.10. -09 // Kutsu // MEJ/100cm // 2/23 //
25.10. -09 // Kutsu // MEJ/100cm // 2/24 //
30.11. -09 // Kutsu // MEJ/80cm // 4/17 //
29.08. -10 // Kutsu // MEJ/100cm // 1/41 //
10.03. -11 // Kutsu // MEJ/90cm // 1/19 //
10.03. -11 // Kutsu // MEJ/100cm // 1/17 //
24.04. -11 // Kutsu // MEJ/100cm // 1/29 //

KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

21.05. -14 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 1/40 //
07.06. -14 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/36 //
13.06. -14 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 1/50 //
26.06. -14 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
06.07. -14 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
05.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
07.07.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
18.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 1/30 //
19.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 1/30 //
20.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 1/30 //
23.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
28.08.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 4/29 //
14.09.2014 // Kutsu // KERJ/Tutustumisluokka // 2/23 //
01.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 1/36 //
02.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 5/36 //
05.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 1/36 //
07.11.2014 // Vanima // KERJ/Tutustumisluokka // 2/25 //
09.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Tutustumisluokka // 1/36 //
02.01.2015 // Kilpailukeskus Reiter // KERJ/Tutustumisluokka // 5/28 //
03.01.2015 // Kilpailukeskus Reiter // KERJ/Tutustumisluokka // 5/28 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
17.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 1/4 //
19.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 1/4 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
24.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/4 //
10.09.2015 // Prime Sporthorses // KERJ/Tutustumisluokka // 3/21 //
26.10.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 3/30 //
02.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 3/15 //
29.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Tutustumisluokka // 5/30 //
21.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Tutustumisluokka // 2/28 //
21.11.2015 // KERJ/Tutustumisluokka // Taikakuun Kartano // 1/33 //
22.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 1/19 //
26.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 3/19 //
29.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 2/19 //
30.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Tutustumisluokka // 1/19 //

Näyttelyt, 1 x RCH = 10p

10.08.2014 // Kutsu // NJ/Ruunat // 3/6 //
10.12.2014 // Kutsu // NJ/Ruunat // 5/5 //
01.02.2016 // Kutsu // VSN/Knabstrupinhevoset // RHC //
07.07.2016 // Kutsu // NJ/Harvinaiset ruunat // 2/2 //


PÄIVÄKIRJA


22.05. 2014 Alkaa pikkuhiljaa Alecin kisakalenteri näyttää kohtuulliselta, vielä on kyllä kisakenttiä kierrettävänä! Päätin myös laajentaa kerran kisakentät myös kenttäratsastuksen pariin, ensimmäinen sijoituskin napsahti! Pientä vaihtelua pelkkiin rataesteisiin. Sukuselvitys pitäisi raapustella, samoin käydä herran kanssa muutamat valmennukset ja raapustaa myös pari päiväkirjamerkintää. Ja pikkuhiljaa voisi olla aika tarjota herraa jalostukseen, kun mittariin pamahti jo 13 vuotta!

Estevalmennus 28.12. 2010, valmentajana toimi Nonna
Komea Alec oli oikein hurmaava tapaus kun Hapero talutti ruunan maneesiin esteidensekaan. Alkuverryttelyissä menimme hieman kouluratsastusta sekaan, jotta ruuna saatiintaipuisaksi ja kiinnostuneeksi asiasta. Alec oli hieman juro aluksi, mutta rentoutui ja meni taipuisaksi. Käskin teidän ravata maapuomeja ja puomeja, joita oltiin hiemn nostettu irti maasta. Katsoin miten hevonen nostelee jalkojaan, ja hyvinhän ne nousi. Haperolla oli hyvä ja pehmeä käsi ja Alec toimi kivasti. Sitten reipasta laukkaa maneesin ympäri ja koottua laukkaa toiseen suuntaan. Alec oli valmis radalle. Käskin hypätä 50 cm radan ja Alec oli oikein mahtava esteillä! Se keskittyi hyvin ja hyppy oli kevyt ja hallittu. Nostin rataa 80cm. Radalla oli myös pari tiukkaa mutkaa ja käskin antaa pieniä pidätyksiä mutkissa. Alec suoriutui hyvin myös hieman haastavammasta kulmasta ja siinä olevasta esteestä. Kun rata oli 110cm Alec liiti kauniisti esteiden ylitse. Pari ilopukkia tuli kun ruuna olisi tahtonut juosta kovempaa. Hevonen hyppäsi kuitenkin kivasti ja sulavasti.
Valmennus oli onnistunut ja teitä oli kiva valmentaa! :)

Estevalmennus 18.12. 2010, valmentajana toimi Hemppa
Alecin kanssa aloiteltiin rennoissa tunnelmissa. Kevyesti ravia ja laukkaa molempiin suuntiin ja sen jälkeen parit puomit ja ristikot. Herra näytti olevan hieman virkeä, joten päätin valita päivän tehtäväksi jumppaavat sarjat. Ensin rakensin kolmen esteen in-out sarjan, eli esteiden välille ei jäisi askeleita vaan ratsukko vain käväisisi esteiden välissä. Tehtävä suoriutui 60cm korkeilla ristikoilla leikiten molempiin suuntiin, joten korotin keskimmäistä estettä 80cm pystyksi. Alecille se oli aluksi hieman vaikeaa ja ratsastaja edelsi, mutta toisella kerralla kaikki meni hyvin.
Innarisarjan jälkeen rakensin suhteutetun sarjan, joka oli tarkoitettu reippaalle neljälle askeleelle. Ensimmäinen este oli perus 90cm pysty ja kakkososa oli metrin okseri. Aloitimme menemällä esteet neljällä askeleella ja sitten leikimme askelilla 3-6 välillä. Hevonen alkoi väsymään ja koska olimme saaneet hyviä toistoja alle, päätimme lopettaa. Hyvät hypyt!

08.10. 2010 Onpas ollut laiskaa päivittelyä ruunan sivuilla! Kamalaa! Pian pitäisi ottaa tässä urakaksi kirjoittaa pojalle sukuselvitys sekä päivittää kisakalenteri, josta puuttuukin jo varmasti ainakin parisenkymmentä kisaa. Myöskin varsoja voisi tälle herralle suunnitella, ikää kun alkaa olemaan. Herran näyttelymenestystä voitaisiin käydä kokeilemassa muutamassa näyttelyssä, jos Alecista olisi vaikka BIS-sijoja haalimaan, onhan se nyt sen verran komea polle! Tulevaisuuden suunnitelmia siis on, niitä sitten vain toteuttamaan, kun Alec on vielä pirteä ja hurmaava poju. Seuraavaksi sitten vain treeni päälle, ja estekentille!

04.09. 2010 Harjasin Alecin karvaa, ja huomasin että ruunalle olikin alkanut kasvaa paksumpaa talvikarvaa, lehdet puissa muututivat päivä päivältä ruskeammiksi ja tuuli puhalsi kylmästi. Syksy oli tullut
Alec ravasi kauniisti esteiden välissä ja pärskähteli välillä. Nostin sujuvan laukan ja kannustin Alecin ensimmäiselle pystylle. Aina niin upea tunne, kun hevonen hyppää tasapainoisesti yli metrisen esteen, epäröimättä hetkeäkään. Alec ylitti seuraavan kolmen esteen sarjan aivan yhtä keveillä loikilla, itse sain vain selässä nauttia menosta, ohjasin vain ruunan esteeltä toiselle. Viimeisenä ylittyi valtavalla loikalla 110 senttinen okseri, ilmavaraa ei ainakaan puuttunut! Hidastin Alecin raviin ja jäähdyttelin ruunan huolellisesti. Jälleen sellainen treeni, jonka jälkeen ei koskaan kaduta se, että tämän ruunan ostin! Nyt sitten vain treenaus jatkuu, ja kisoista haetaan menestystä!

02.07. 2010 Päivittelin tässä herran kisakalenterin. Etsin pikaisesti kaikki mahdolliset kisat, joita entisissä kodeissa oli kisattu, ja kappas vain, niitähän löytyikin yli 50 ERJ:n alaisia ja miltei kymmenen MEJ:n alaisina. Valitettavasti sijoituksia näihin kisoihin oli yhteensä osunut vain viisi, kaksi esteille ja kolme maastoesteille. Noh, VRL:n palattua yritetään sitten esteitä paremmalla onnella, ja nyt aloitetaankin sitten jo MEJ:n kisaaminen, kunhan kisoja Maastoestejaoksen kalenteriin ilmestyy ja sopivia luokkia löytyy.
Ruuna itse on ollut kovissa kunnon kohottamistreeneissä. Alec ei juurikaan ole perustanut pitkistä ravipätkistä, vaan mielummin se olisi loikkinut vapaana laitumella, tai ylittänyt korkeita esteitä tai maaston tukkeja. Vähän on pukittelua ilmennyt, mutta selässä ollaan pysytty, kun eihän tämäkään herra näin kuumalla jaksa kamalasti vastaan pistää.

20.06. 2010 Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onneaa Alec, paljon onneaa vaaaaan! Näinhän se on, Alec täytti tänään 13 vuotta, tuollainen keski-ikäinen herrahan se jo on! Alecin kanssa on tällä hetkellä otettu vähän rennommin, mutta kohta voitaisiin aloittaa kunnonkohotus, jotta päästäisiin tämänkin herran kanssa kisakentille! Alec on taas pistänyt parhaansa, jottei joutuisi koululiikkeitä vääntämään, ja pari kertaa on sieltä selästäkin lennetty, jonka jälkeen poni on tietenkin päästellyt niin riemuissaan ympäri kenttää, eikä millään ole meinannut antaa ottaa itseään kiinni. Siinä on sitten ratsastajakin saanut liikuntaa! Esteradoilla herra on kuitenkin loistanut, ja totellut aivan enkelimäisesti, ylittänyt esteen kuin esteen korvat sojottaen kohti taivasta ja pärskähdellyt tyytyväisesti suorituksen jälkeen.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt 30 vuoden iässä.


Virtuaalihevonen / A sim game horse